Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
Tudod az én...
  2020-12-26 22:10:14, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Nem furcsa,
  2020-12-26 21:42:57, szombat
 
 


Nem furcsa, hogy bár az ember pontosan tudja, mit jelent a karácsonyi hangulat, mégis nehéz leírni az érzést? A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsivel szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne, meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.

Maja Lunde
 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Rohanó emberek
  2020-12-26 21:32:24, szombat
 
 


Rohanó emberek, rohanó élettel, semmit sem végiggondolva tengetik a napjaikat és mikor eljön a szeretet ünnepe, megállnak egy pillanatra, és mintha kitörne valami belső pánik. "Ahha, ez az, amikor szeretni kell a másikat, meg odafigyelni egymásra." Erősen hangozhat, de le merném fogadni, hogy sokakban, sőt inkább egyre többekben ott motoszkál ez a kellemetlen felismerő mondat, mert annyi halaszthatatlan dolgunk van egész évben, hogy ez egy percig sem jutott eszünkbe. Nem jutott eszünkbe szeretni, vagy odafigyelni, mert sok a dolgunk, legalábbis ezzel nyugtatjuk a kicsiny lelkünket, ami már annyira talán nem is lélek, inkább olyan, mint egy rendszer, amit frissítünk, amit átalakítunk úgy, ahogy nekünk jó. Ugyanígy vagyunk az ajándékok beszerzésével. Előtör a pánik, de több időt nem fordítunk arra, hogy jobban végiggondoljuk, hogy minek örülne a másik. Nem kell (...) nagy dologra gondolni, elég egy apróság, de abban ott legyen a szeretet, vagy a szerelem, vagy a jóság.

Papp Ádám
 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Elég volt
  2020-12-26 19:20:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lamington (kókusz kocka)
  2020-12-25 22:31:47, péntek
 
 


EGY MEGLEPŐ TÉNY, AMIT BIZTOSAN NEM TUDTÁL A KÓKUSZKOCKÁRÓL!

Már az elején lelőjük a poént: a kókuszkocka, a nálunk is népszerű süteményt több, mint száz éve, helyi specialitásként fogyasztják a Ausztráliában, és ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. Elmeséljük, hogyan alakult ez így.

A világszerte ismert édesség keletkezésének története Lord Lamingtonhoz fűződik, aki 1896-1901 között Queensland angol kormányzója volt.

Az egyik legenda szerint a brisbane-i kormányzói rezidencia konyháján valaki véletlenül csokoládészószba ejtett egy darab piskótát. Lord Lamington, takarékos ember lévén nem hagyta kárba veszni a kedvenc süteményét, így azt javasolta, halásszák ki a tésztát és forgassák kókuszreszelékbe, hogy evéskor ne maszatolja össze vele a kezét.

Mások úgy tudják, hogy a süteményt Lady Lamington találta ki, amikor egy napon váratlanul parlamenti küldöttség állított be a kormányzóhoz. Ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve arra utasította a személyzetet, hogy az előző napról maradt, kissé szikkadt piskótát csokoládészószba mártva, majd kókuszreszelékbe forgatva szolgálják fel a vendégeknek a tea mellé.

A véletlen vagy a találékonyság szülte?
Maurice French, a Dél-Queenslandi Egyetem történész professzor emeritusának kutatásai megerősítik, hogy a nevezetes kókuszos süteményt a kormányzói pár valamelyik tagjáról nevezték el lamingtonnak.

Magát a süteményt valószínűleg Lord Lamington francia szakácsának, Armand Galland-nak köszönhetjük. Egy alkalommal ő kovácsolhatott erényt a szükségből és hasznosította találékonyan a maradék piskótát. Ezt a verziót támasztják alá Lady Lamington emlékiratai is, amelyekből kiderül, hogy az európai konyhákban akkortájt különlegességnek számító kókuszdió jól ismert alapanyag volt Gallard számára a Tahitiről származó felesége révén.

A ,,Lamington cake"-ről először 1896-ban tesz említést egy Laidley-ben kiadott helyi lap, amelynek társasági rovata arról számol be, hogy a kormányzó a háza népével együtt a közeli Toowoombában menekült a tikkasztó brisbane-i hőség elől. Elképzelhető, hogy Galland itt, a Harlaxton House-ban készítette először a nevezetes kókuszos süteményt.

A recept 1900-ban megjelent a Queensland Country Life-ban, majd 1901-ben egy sydney-i, 1902-ben pedig egy új-zélandi újságban is, de egyikben sem esett szó a kitalálójáról vagy a névadójáról.

A lamington világkarrierje
Az édesség olyan népszerű lett, hogy egyre többször iskolai ünnepségekre, jótékonysági vásárokra is ezt sütötték szerte az országban, sőt Új-Zélandon is. 2006-ban felvették Ausztrália nemzeti örökségeinek listájára, és azóta minden év július 21-én megtartják a nemzeti lamington-napot.

Az alaprecept mellett se szeri, se száma a különféle változatoknak, például a tésztát gyakran lekvárral vagy krémmel töltik meg.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ott van az ajándék.
  2020-12-25 22:10:54, péntek
 
 


Ott van az ajándék. A csomagban. A dobozban. A fa alatt. Nézd csak meg. Bontsd ki. Látod? Látod az ajándékot? Nem. Nem láthatod. Te csak egy tárgyat látsz. Nem az ajándékot. Nem az igazi ajándékot. Mert az láthatatlan. Az igazi ajándék az ajándékban van. Abban, amit látsz, amit kezedben tartasz. Ott van benne. Láthatatlanul. A szeretet, a jószándék, a rádgondolás. Amivel ezt az ajándékot adták neked. Az ajándékban az igazi ajándékot. A szeretetet.

Csitáry-Hock Tamás
 
 
0 komment , kategória:  Csitáry- Hock Tamás  
Boldog karácsonyt
  2020-12-25 22:06:31, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden csupa pompa
  2020-12-25 22:01:23, péntek
 
 


Minden csupa pompa
Csillog a cifra karácsonyfa,
Telizsúfolva minden ág,
Lóg rajta sok dísz, olcsó drágaság...
Hány ember sóhajt most nagyot:
"Bár X. Y. lógna ott
A karácsonyi dísz helyén... "
A szeretet nagy ünnepén.

Heltai Jenő
 
 
0 komment , kategória:  Heltai Jenő  
Karácsonyfa előtt
  2020-12-25 21:57:23, péntek
 
 


Csighy Sándor:
Karácsonyfa előtt

Csak nézem és nézem és nézem...
Csörgős pásztorbottal próbálom
gyermek lelkemben ébresztgetni
emlékét, de csak meddő álom.

Mintha sose lett volna, vagy én
nem lettem volna soha, olyan.
Itt állok előtte merengve
a multon. Lassú időfolyam

fel-felloccsan és megint csak csend.
Bűvös varázs kél ki a csendből
és az évek súlyos leple alól
csilingelnek újra a csengők.

Messze száll suhogva a lélek,
az értelem szárnyai viszik,
a varázs megmaradt, ugyanaz,
és már nemcsak csodálja, hiszi.

A betlehemi jászol felett
a Csillag örök nyomot hagyott
s a barmok közt pihegő Kisded
minden más királynál nagyobb.

Csak nézem a kis karácsonyfát,
más, mint ezelőtt hetven éve...
Más a fenyő, mások a gyertyák
s én is más vagyok, sokkal vénebb.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Karácsony – újév
  2020-12-25 21:28:27, péntek
 
 


Borsiczky Imre:
Karácsony - újév

Eljön a karácsony és a sok szép lapok,
Miket bizony több világrészből kapok,
S a könyv-ajándék, mit a hazai jóság
Küld: egytől-egyig megfogható valóság.

Majd az új esztendő is gyorsan beköszönt,
- Kapunk jókívánságot, akár egy özönt -
Imánkban hisszük: az Isten halhatatlan,
És a jövő, ... a holnap ... megfoghatatlan!
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1398 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 157
  • e Hét: 3172
  • e Hónap: 6266
  • e Év: 74031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.