Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
1965. december 8-án ért véget a II. vatikáni zsinat
  2020-12-09 12:11:53, szerda
 
  Szerző: László Virt

55 éve, 1965. december 8-án ért véget a II. vatikáni zsinat. Márton Áron kényszerlakhelyen élve végig együtt lélegzett a zsinattal.
Amikor XXIII. János pápa 1962. október 11-én megnyitotta a XXI. egyetemes zsinatot, Márton Áron még aznap, a gyulafehérvári székesegyházban - ahová még át tudott menni, hiszen egy telken van a püspöki rezidenciával - beszédet mondott. Ekkor a világ változásával indokolta a katolikus egyház legfőbb tanácskozó testületének összehívását. "Az ember feltárta a természet törvényeit, szolgálatába fogta erőit, hatalmas és látványos gépeket agyalt ki és épített, DE ABBA AZ ELLENTMONDÁSOS HELYZETBE KERÜLT, HOGY MÍG A FIZIKAI VILÁGBAN ÓRIÁSSÁ NŐ, ADDIG TÖRPÉVÉ ZSUGORODIK LELKI-ERKÖLCSI TEKINTETBEN." Amikor 1962-ben így határozta meg a zsinat célját, akkor arra reflektált Márton Áron, hogy az ember - a fejlődés, előrehaladás egyoldalúsága miatt - egzisztenciális vákuumba került. Az egyház pedig ebben a helyzetben nem lehet öncélú: "Az Úr Jézus Egyházát a világba állította." Itt kell jelen lenni, hogy emberivé és kereszténnyé legyen a modern civilizáció.
Amikor pedig 55 esztendeje, 1965. december 8-án, még mindig kényszerlakhelyen élve, a II. vatikáni zsinat záróünnepségének óráiban ismét összehívta a gyulafehérvári papságot és papnövendékeket, akkor már a zsinati eredményeket hangsúlyozta. "XXIII. János pápa azért hívta össze, hogy az Egyház megvizsgálja, hogyan teljesítheti a Krisztustól kapott változatlan megbízást ebben a nagy változásokon átmenő mai világban."
"Az ember két világ polgára egyszerre, lelkének gyökérszálai az éghez kötik, lábával sáros földi utakon botorkál" - írja Márton Áron már 1940-ben. Ugyanerről szól a 70-es évek bérmálási beszédeiben is. Amit 1965. december 8-án, a Krisztustól kapott változatlan megbízásnak a változó világban való teljesítéséről mondott, az Márton Áronnak ebből a lelkipásztori szemléletéből ered: meg kell találni azt a nyelvezetet, amivel a mai világ megérti az Üzenetet. A zsinat "munkája közben egyik szemét a világra függesztette, a másikkal pedig Krisztusra figyelt, hogy csak azt mondja és tegye, amit isteni alapítója vár az egyháztól. AZ EGYHÁZ MEG AKAR ÚJULNI, ... HOGY MINÉL JOBBAN MEGÉRTSE ÉS MEGKÖZELÍTSE A VILÁGOT. KÖZELEBB AKAR JUTNI A VILÁGHOZ, NEM AZÉRT, HOGY HOZZÁ HASONULJON, HANEM AZÉRT, HOGY KÖZELRŐL ÉS A VILÁG NYELVÉN MONDHASSA A VILÁG FÜLÉBE KRISZTUS IGAZSÁGAIT. ... NEM URALKODNI AKAR, HANEM SZOLGÁLNI. ... Mindent meg akar tenni, hogy a világnak megadhassa, nem azt, amit kíván, hanem azt, amire szüksége van." Ez volt Márton Áronnak az evangéliumi életalakítónak a lelkisége: itt ebben a világban állva, útjelző fényként irányt mutatva az örök igazságok felé.
Márton Áron már a 30-as években, kolozsvári éveiben is sok rokonságot mutatott az akkor három évtizeddel későbbi II. vatikáni zsinat szellemével. A zsinat után hitelességet vár el a katolikus keresztényektől: "Isten törvényeit tanítottuk, de nem vállaltuk. Nem éltünk aszerint, amit hirdettünk. Szépen szóltunk Istenről, de embertársainknak nem tudtuk megmutatni Isten arcát." A papságot nem kasztként, nem felsőbbrendű osztályként értelmezte: a zsinati szemléletben ismerte fel azt a pap-eszményt, amit ő már évtizedekkel korábban élt. "A zsinati atyák szemei előtt ennek a páratlan, egyedülálló krisztusi papságnak az eszméje lebegett, erről akartak szólni. Idők folyamán a keresztény papság is zárt osztállyá lett. Külön helyet foglalt el a társadalmi ranglétrán. ... S a zsinat, a Szentlélek ösztönzésére, ezért kereste annyi gonddal, hogy a katolikus papság fogalmát a történelem folyamán hozzátapadt idegen elemektől megtisztítsa, s helyét és szerepét a mai társadalomban újra az evangélium szellemében határozza meg." Márton Áron elutasította a klerikalizmus (pap-uralom) eszméjét, hiszen - ahogy ő azt egész papi működése során átélte - a papság, az egyház küldetése nem uralkodás, hanem szolgálat. "A külső klerikalizmus, az Egyház túlzott befolyása a politikai életre visszafejlődött; s szűnőfélben van a belső klerikalizmus is, a klerikusok (papok) gyámkodása a laikusok (világi hívők) fölött."
Arra biztatta papjait, hogy tartsanak lépést a világ változásaival. "Legyetek modern lelkipásztorok. Ismerjétek meg a mai ember problémáit, lelki szegénységét, erkölcsi veszélyeit, földies gondolkodását, természetfölötti érzéketlenségét. ... Legyetek modernek olyan értelemben is, hogy vágjatok új csapásokat, kezdeményezzetek új módszereket a lelkipásztorkodásban. De ne feledjétek, hogyha az új út nem az oltártól, nem a gyóntatószéktől és nem az imazsámolytól indul el és nem oda tér vissza, nem Krisztus útján jártok."
Márton Áron is modern lelkipásztor volt. De a modernséget nem tévesztette össze a modernkedéssel: "Meg kell újulnunk az evangélium szellemében, hogy az evangéliumot hitelt érdemlően hirdethessük. Enélkül hiábavaló minden kísérlet és minden erőlködés. A megújulást nem lehet helyettesíteni modernkedéssel, sem nagy hanggal, sem a világ szokásainak vagy hóbortjainak az utánzásával." Márton Áron, aki tudta, hogy a keresztény ember két világ polgára, elkerülte a végleteket: elkerülte a világtól elidegenedett áljámborságot; és elkerülte a világban való feloldódást, Márton Áron soha nem úszott semmilyen árral. A párbeszéd mestere volt: nem kezelte le az övétől eltérően gondolkodó, más világnézetű embereket, de ugyanakkor a párbeszéd a megalkuvás alibije sem volt az Ő számára.
Márton Áron a hat év nehéz börtönt követő tízévnyi kényszerlakhelye miatt nem lehetett ott a II. vatikáni zsinaton. Együtt lélegzett vele, régóta vallott elveit láthatta megvalósulni a zsinati okmányok szellemében. Az itt megosztott fénykép színes része a római Szent Péter bazilikát mutatja egy zsinati ülésszakon. Ide helyeztem Márton Áron képét, mert ő ide való!
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Adventi gondolatok - 2020. december 9.
  2020-12-09 11:59:17, szerda
 
  A zalaegerszegi Mindszenty-iskola diákjainak műsora és Wimmer Roland sárvári plébános gondolatai

Szombathelyi Egyházmegye videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Rorate a pécsi székesegyházból 12.08
  2020-12-09 11:54:08, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Rorate Csaba testvérrel 12.07
  2020-12-09 11:51:17, szerda
 
  A rorate vagy hajnali mise vagy angyalmise vagy aranyos misea római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére, amelyet roraténak is neveznek, a mise bevezető szavai után: Rorate coeli de super... (harmatozzatok egek onnan felülről). Angyali misének is nevezik, mert az angyali üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt mert Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
XXII. Béke bajnok kalkuttai Szent Teréz
  2020-12-09 11:47:59, szerda
 
  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM
Az az ember boldog, akinek a szíve egy ütemre dobog Jézuséval.

2020. dec. 7 Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Trianon 100 éve - Covid most!
  2020-12-09 11:41:40, szerda
 
  Gödöllő- Papp Lajos szívsebész előadása - Gödöllő, 2020. október 2

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Máriapócs Kegyhely szentmise
  2020-12-09 11:26:04, szerda
 
  Élő közvetítés 12.09
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ünnepi Szentmise a Sziklatemplomból –12.08
  2020-12-09 11:16:11, szerda
 
  Hesz Árpád Attila misézett

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Adventi ráhangoló 12.09 - Korunk fáradtságának oka
  2020-12-09 11:12:42, szerda
 
  A nap kihívása
Öleld meg a körülötted élőket.
Légy Jézus kinyújtott karja.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
C. Horváth István Sándor elmélkedése 12.09
  2020-12-09 11:09:00, szerda
 
  Az evangéliumokban bizonyos szövegek értelme és jelentősége akkor tárul fel, ha ismerjük azok ószövetségi előzményeit. Igaz ez többek között Jézusnak azokra a kijelentéseire is, amelyeket a mai napon olvasunk. Az ószövetségi írások két fontos témáját találjuk itt, az egyiket Izajás prófétától, a másikat pedig a Siralmak könyvéből.
Izajás Isten szenvedő szolgájáról a Messiásról így jövendölt: ,,Isten, az Úr megadta a nyelvet, a tanítványok nyelvét. Hogy megfelelhessek a fáradtaknak, maga adja ajkamra a szót. Reggelenként ő teszi figyelmessé fülemet, hogy rá hallgassak, mint a tanítványok" (Iz 50,4). Illetve ezt is mondja: ,,Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet" (Iz 55,1). Ezek a szövegek jelen voltak és elevenen éltek az emberek emlékében. Olyanok voltak, mint a gyerekkorunk dalai. Amikor halljuk őket, régi emlékek jutnak eszünkbe. Most Jézustól hallják: ,,Jöjjetek hozzám mindnyájan!" Sirák fia könyvében ezt olvassuk az isteni bölcsességről: ,,Hajtsátok nyakatokat az igája alá, intelmét a lelketek fogadja magába, hisz közel van azokhoz, akik őt keresik" (Sir 51,26).
Jézus szavai jó emlékeket ébresztenek fel az emberekben, akik szívükben azt érzik, annak örvendeznek, hogy Jézus személyében eljött a messiás, a Megváltó. Jézus tehát reménnyé változtatja át az ő emlékezésüket. A hallgatóság megérti, hogy Jézusban az alázatos és szelíd Messiás jött el a világba.

Imádság
Mindenható Istenünk! Jézus Krisztus a te országod, az Isten országa örömhírét hirdette. Gyógyulást hozott a betegeknek és szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn és a gyengeség. Világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig Jézusra, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de az élet teljessége azoknak, akik befogadják őt szívükbe.

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4461
  • e Hét: 10262
  • e Hónap: 43416
  • e Év: 277163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.