Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/40 oldal   Bejegyzések száma: 392 
Útravaló – 2021. január 31
  2021-01-31 10:12:19, vasárnap
 
  Nem könnyű Jézus tanítását hallgatni, és közben őt magát is figyelni; ámulni a csodán, és a csodatévőt is szemmel követni. Magát a személyt elválasztani az általa végbevitt cselekménytől teljességgel nem is lehet.
Hasonló nehézséggel küzd Márk evangélista is, akinek a gyorsan, három évtized alatt kialakult Krisztus-mítosztól vissza kell vezetnie a történetet a Palesztinában élő rabbi emberi formájához, és ez nem egyszerű. Olyan személyes és emberi mozzanatokkal veszi körül Jézus alakját, amivel az első keresztény közösségek hitét szembesíteni tudja a szenvedéstörténet valóságával. Evangéliumában meglepően sok ördögűzés és csodaelbeszélés található, ez a missziós igehirdetés módszerét tükrözi. A megtérések, a csodák, a bűntől és a bűnre csábító hatalmaktól való megszabadulás az első közösségek alapélménye. Jézus személyét úgy ismerjük meg, mint akinek a hatalma érvényre jut a neki alávetett világban.
Márk a zsinagógai jelenet leírásában szeretné, ha Jézus isteni hatalma megnyilvánulna. Az Úr viszont nem szeretné, ha az emberek a zsinagógában magától az ördögtől hallanának erről, ezért határozott szavakkal némítja el a gonoszt: Hallgass el, és menj ki belőle! De mielőtt a tisztátalan lelket kiűzi a megszállottból, már azelőtt csodálkoztak a tőle hallott tanításon az emberek, mert ,,úgy tanított, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók".
Ebből a megjegyzésből arra a következtetésre juthatunk, hogy az írástudóknak komoly tekintélyük és hatalmuk volt zsinagógai körökben; csakhogy ez a tekintély az Írásokból eredt, és nem az ő személyiségükből. Jézus hatalma saját személyéből származik.
Az írástudók tekintélye mellett érdemes a felelősségükre is vetni egy pillantást, különösen napjainkban. Ma úgy tűnik, az írástudók kezében igen jelentős hatalom összpontosul, hiszen az írott és elektronikus média szinte egyeduralkodóvá, a negyedik hatalmi ággá nőtte ki magát. Mindenki tart ettől a nyilvánosságtól, ezért lehetséges fenyegetni is a sajtóval. Az írott hagyomány és az élő szó ereje küzd meg egymással a kafarnaumi zsinagógában. Jézus szavainak ereje felülmúlja nemcsak az írástudókét, de az Írásokét is: ,,Mondatott a régieknek, én pedig azt mondom nektek, hogy..." (Mt 5,21-48)
Márk evangéliumában a hangsúly a Messiás isteni személyiségén van, aki érthető okból el akarja kerülni, hogy a nép a tisztátalan lélek kijelentéséből halljon erről először. Hogy az első benyomásaikat erről ne a tisztátalan lélektől szerezzék - ezért elhallgattatja. Hatalmát mutatja az is, hogy nem az embert zavarja ki a zsinagógából, hanem a tisztátalan lelket az emberből. Hogy ráébredjünk, ez mekkora erő, gondoljunk arra, hogy napjainkban a szertartásokat megzavaró anarchisták eltávolítása mennyire körülményes és sikertelen. Csodálkozni és ámulni való, ahogy ezt az embert itt az ördög rángatja összevissza, mielőtt kimegy belőle, és nem a zsinagóga népe lökdösi, taszigálja, rángatja kifelé a teremből.

Jézusnak van hatalma a természet erői fölött, hogy lecsendesítse a háborgó tengert: csendesedjél, némulj el! Van hatalma a természetfölötti erőkön, amikor hasonló szavakkal parancsol neki: hallgass és takarodj ki belőle! Van az írástudók fölött is hatalma, de azt nem használja.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 4. vasárnap 01.31
  2021-01-31 10:10:43, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Moáb mezején Mózes így beszélt a néphez: ,,Az Úr, a te Istened hozzám hasonló prófétát támaszt neked, a te körödből, testvéreid közül; őrá hallgassatok. Hiszen ezt kívántad az Úrtól, a te Istenedtől Hóreb (hegyén), az egybegyűlés napján, mikor azt mondtad: »Nem hallgatom tovább az Úrnak, az én Istenemnek hangját és nem nézem tovább ezt a hatalmas tüzet, nehogy meghaljak.«
Erre így szólt hozzám az Úr: »Helyesen beszéltek. Prófétát támasztok nekik testvéreik köréből, mint téged; ajkára adom szavaimat, s ő mindent tudtukra ad, amit parancsolok neki.
Ha valaki nem hallgat szavaira, amelyeket az én nevemben hirdet, akkor én majd számon kérem tőle. Annak a prófétának pedig, aki egyetlen olyan szót is merészel hirdetni nevemben, amelynek hirdetését nem bíztam rá, meg kell halnia. Ugyanígy annak is, aki más istenek nevében beszél.«
Ez az Isten igéje. MTörv 18,15-20

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! Azt szeretném, ha mentesek volnátok a gondoktól. A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, ezért meg van osztva. A nem házas asszony és a szűz arra gondol, ami az Úré, hogy testben és lélekben szent legyen, míg a férjes nőt világi gondok kötik le: hogyan járjon férje kedvében. Ezt javatokra mondom, nem azért, hogy tőrbe csaljalak, hanem hogy feddhetetlen életre és az Úrhoz való osztatlan ragaszkodásra segítselek titeket.
Ez az Isten igéje. 1Kor 7,32-35

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Kafarnaum városában Jézus szombaton bement a zsinagógába, és tanított. Mindenki nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók.
A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. Ez így kiáltott fel: ,,Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje!"
Jézus ráparancsolt: ,,Hallgass el, és menj ki belőle!" A tisztátalan lélek erre össze-vissza rángatta az embert, aztán nagy kiáltással kiment belőle.
Mindenki nagyon megdöbbent. Az emberek egymást kérdezgették: ,,Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki!" El is terjedt a híre hamarosan Galilea egész vidékén.
Ezek az evangélium igéi.Mk 1,21-28
...... ...........



Elmélkedés
A tanító hitelessége
Jézus tanításáról és az emberek csodálkozásáról olvasunk a mai vasárnap evangéliumában, amelyet egy ördögűző csoda követ. A 70-es években, amikor Szent Márk evangélista megírja művét, a keresztény közösségnek útmutatásra volt szüksége ahhoz, hogy miként hirdesse a krisztusi örömhírt azoknak az embereknek, akik a Római Birodalom fennhatósága és annak vallási törvényei szerint éltek. A közösség tagjait aggodalom töltötte el, hogy a rómaiak miként fogják fogadni az új vallás megjelenését és képviselőinek, tagjainak fellépését. Az evangélista úgy írja le Jézus tanítását és tevékenységét, hogy közben nem hallgatja el, hogy elutasítással, ellenzőkkel is találkozik. Pontosan és őszintén mutatja be az Úr szavainak hatását, eredményességét és eredménytelenségét egyaránt.
Nyilvános működésének kezdetén az első dolog, amit Jézus tesz az, hogy meghívja az első tanítványokat, meghív négy halászt, akiknek új feladatot ad (vö. Mk 1,14-20), erről olvastunk az elmúlt vasárnap. Működésének kezdetén az első dolog, amit az emberek Jézustól látnak az, hogy tanít. Még nem tesz látványos csodákat, hanem elkezdi hirdetni Isten országának örömhírét. Nem is elsősorban a tartalom, a mondanivaló, ami feltűnő, hanem a tanító magabiztos személyisége és újszerű módszere. Az emberek hamar észreveszik, hogy másként tanít, mint a hivatalos vallási tanítók, az írástudók. Észreveszik a szavak mögött rejlő isteni erőt és felfedezik e szavakban az igazságot, az örök életre vezető igazságot. Felfedezik továbbá a tanító hitelességét. Nem idéz másokat, hanem saját benső élményét, az Atyával való szeretetközösség élményét mondja el az embereknek, akikben hamar felébred a vágy vallási életük és Istennel való kapcsolatuk megújítására.
Jézus örömhírének egyik célja az, hogy segítsen az embereknek megszabadulni a gonosztól való félelemtől. Isten országának megvalósulásával megjelenik egy olyan hatalom a világban, amely felette áll a gonosz hatalmának. Az ördög félelmet kelt az emberekben és ezzel megkötözi, leláncolja az embert, akit hatalmába kerít. De jön egy erősebb, Jézus, aki megszabadítja, megváltja az embereket.
Az ördögűző csoda leírásából úgy tűnik, hogy a gonosz lelkek ismerik Jézust, felismerik benne az Isten Fiát, és azt is rögtön tudják, hogy Jézus személyében olyannal találkoztak, akinek nagyobb a hatalma, mint az ő befolyásuk. Jézus személyiségének titkát talán még a tanítványoknál is jobban tudják. Az Úr el tudja hallgattatni őket és képes kiűzni őket a megszállottakból. Tudnunk kell, hogy a bibliai időkben nem volt olyan fejlett az orvostudomány, mint napjainkban. Az ismeretlen, lelki természetű betegségeket a gonosz megnyilvánulásaként értékeltek és a bűnösség jeleként tekintettek. Ha napjainkban a pszichés megbetegedéseket nem is tekintjük az ördögtől való megszállottságnak, mégis sokszor azt érezzük, hogy negatív, megosztó, gonosz lelkek vesznek minket körül, akik hazugságaikkal, az igazság meghamisításával igyekeznek minket befolyásolni. Úgy tesznek, mintha különleges képességekkel rendelkeznének és természetfeletti igazságokat birtokolnának. Azt a látszatot keltik, mintha egyedül ők látnák helyesen a világot és azzal az igénnyel lépnek fel, hogy mindenki igazságként fogadja el mindazt, amit hangoztatnak. Amikor túlzott magabiztossággal, erőszakossággal találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy álprófétával, egy hamis tanítóval van dolgunk. Jézus soha nem kényszerített senkit. Ő szelíd hangon szól hozzánk, alázattal közvetíti tanítását. Fogadjuk el az ő hívását és ajándékait: a hitet és az üdvösséget.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus! Tudjuk, hogy a gonosz fogva akarja tartani az embert, rabszolgává tesz, nem engedi, hogy szabadon cselekedjünk. Te viszont felszabadítasz, megajándékozol minket a szabadsággal, hogy szabad és felelős döntést hozhassunk. Ez a megváltás lényege. A megváltás minden rosszból kiemel, megszabadít minket és lehetővé teszi számunkra, hogy Istennel élve megtaláljuk a boldogságot. Urunk, a te hatalmad nagyobb, mint a gonosz léleké. A te isteni erőd képes legyőzni minden gonosz erőt. Ennek tudata nagy vigasztalást jelent számunkra a kísértések idején. Segíts minket, hogy visszautasítsuk a gonosz kísértéseit és szabadon Istennek szenteljük életünket!

Hanganyag Link

- ..A zsinagógában volt egy ember, akit megszállt a tisztátalan lélek. .... Jézus ráparancsolt: ,,Hallgass el, és menj ki belőle!" .... Az emberek egymást kérdezgették: ,,Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas! Még a tisztátalan lelkeknek is parancsol, és azok engedelmeskednek neki!" Mk 1,21-28
Isten szeret téged! Testedet is ápolod, gondozod, jól teszed, de a lelkednek is szüksége van törődésre! Az őszinte bűnbánat szabaddá tesz, visszaadja Istengyermeki méltóságodat! Vasárnap van, szentmisére hív a harang! A templomokban akár a közgyónásban, akár a gyóntatószékben lerakhatod a bűnödet és szabad leszel!! Teremtőd nem a vesztedet akarja, hanem azt, hogy ha elestél talpra állj és a béklyódtól, kötöttségektől, rossz szokásaidtól szabadulva, örömben, békében éld az életedet! Krisztus nem hiába halt meg érted a kereszten, bízzál benne és visszanyered lelked békéjét, életerődet, munkakedvedet! Megváltónk nem elítél, hanem felszabadít és új életet ad neked! Bízzál Benne! Csaba testvér.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Jézus a tengeren vízen jár
  2021-01-30 21:54:15, szombat
 
  Nagy szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. Felkeltették és megkérdezték: ,,Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Mk 4,35
A társadalmunk háborog, hatalmas hullámok vannak a világunkban! Sajnos a félretájékoztatott, hazug szónokok által megtévesztett emberekben óriási indulatok dúlnak! A népeket behálózzák rákos daganatként az erőszakos, véres tüntetések, gyilkos háborúk és még szörnyebb polgárháborúk, amelyek csak fájdalmat szülnek, de nem vezetnek sehova! A harag, a gyűlölet, a félelem hullámai kegyetlenül csapkodják az emberiség gyenge ladikját!
,,Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Jézus Krisztus, te vagy a Megváltónk, szeretettel imádkozva kérünk nyugtasd meg az embereket, vigasztald, bátorítsd őket, adj erőt nekik, hogy legyőzzék a bennük dúló feszültségeket az emésztő gondokat! Segíts, hogy a becsületes munkába menekülve megtaláljuk mindannyian a társadalmunk nagy szövetében a magunk feladatát, életünk értelmét, boldogságát! Uram, nélküled nem fog csillapodni a vihar, de Veled új hajnalra virradunk! Könyörögve kérünk, segítsd drága véren váltott népedet!

......



- Egy napon Jézus, amikor este lett, így szólt tanítványaihoz: ,,Keljünk át a túlsó partra." Erre azok elbocsátották a tömeget, és Jézust magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Más csónakok is voltak velük. Nagy szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. Felkeltették és megkérdezték: ,,Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Erre fölkelt, ráparancsolt a szélre, és ezt mondta a tengernek: ,,Hallgass el, nyugodj meg!"
A szél elállt, és nagy csendesség lett. Ekkor hozzájuk fordult: ,,Miért féltek? Még mindig nincs bennetek hit?" Nagy félelem fogta el ugyanis őket. Egymást kérdezgették: ,,Ki lehet ez, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik neki?"
Elmélkedés
A mai evangéliumban olvassuk, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik Jézusnak. ,,Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Aggodalom veszi hatalmukban a tanítványokat is. Félnek, hogy el vesznek és mi lesz velük. Isten parancsol a szélnek. A szél engedelmeskedik Jézus szavának. Fel tesszük ilyenkor a kérdést, hogy nem törődik Jézus az emberekkel, amikor annyi baj van, amikor annyi megoldhatatlan nehézségek adódnak az életünk folyamán? Isten mindig mellettünk van. Ő szeret és elfogad olyanak, amilyenek vagyunk. Kell, hogy a hit által szorosabban kapcsolódjunk Istenhez. A ünnepi misén elmondjuk, a Hiszekegyet megvalljuk a hitünket. Ha a hiszekegyet át gondoljuk, át elmélkedjük, akkor rájövünk arra, hogy mennyi kegyelem van itten és, hogy a hit által tudunk csakis a Jó isten szeretetében élni. ,,Miért féltek? Még mindig nincs bennetek hit?" Félelem és a hit. A félelem az végig kísér életünk folyamán. Jézus bátorít, hogy ne féljünk. Ha nehézségek is akadnak életünk folyamán ő mindig veled, velem és velünk van. ,,Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk." (2Tim1,7) Bármikor megszólíthatóm Jézust és kérhetem imáimban, hogy segítsen meg a mai nap folyamán, hogy tudjak józanul gondolkodni, cselekedni és szeretni. A hit nélküli világunkban, alig ha tudunk haladni azon az úton, amely Jézus felé vezet. Egyik amerikai lelkész illetve szerző írja le a következőket: ,,Hit által bátran nézhetünk felfelé, ragyogók lehetnek kilátásaink, bepillanthatunk értékes dolgokba, és dicsőséges jövő várhat ránk." (V. Raymond Edman) A mindennapi életben tapasztaljuk, hogy csakis a hit ad erőt, hogy tovább lépjünk minden nehézségek közepette is. Fontos a mai életben, hogy pozitívan tekintsünk a holnap felé. Jó, hogy észre vegyük azt, hogy amikor úgy érezzük, nincs tovább akkor is a Jó Isten kezében kell kapaszkodnunk, mert ő megfogja a kezünket és el igazit a boldog békés élet útján. ,,A félelem bekopogott az ajtón, a hit kinézett, de már nem volt ott senki." (Ismeretlen) Amikor kopogtat szívünk mélyén a félelem ne a kétségbeesés legyen az első, hanem engedjük be a hitet az lelkünk mélyén, mert ez által talán szebb és boldogabb nap vár ránk. Isten adja meg számunkra, hogy a mai nap folyamán ragyogja be szívünket az a szeretett, amely képes arra, hogy a félelmet kiűzze a szívünkből.
Mária a mi égi édesanyánk oltalmazd és védj meg minden bajtól. Ezért jó, ha imáinkban kérjük, hogy ő is legyen mellettünk és az ő fényében megtaláljuk a békességet.
Imre testvér
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
A Dal 2021 évben
  2021-01-30 21:36:54, szombat
 
  Magyarország dalválasztó-showja idén is a nézőkkel közösen keresi az év magyar slágerét. A jubileumi, tizedik évad számos meglepetést tartogat, az egyik, hogy a korábbiaknál is többen, összesen 40-en mutathatják be dalukat. A válogató adásokban 10-10 dalt láthat a közönség.
Duna TV minden szombat este közvetíti élő adásban. Az első forduló ma este volt 01.30

Wikipedia oldalon Link
A Dal 2021 egy hétrészes tehetségkutató műsor, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztja, hogy melyik a legjobb magyar sláger. Az MTVA és a Duna Média 2020. október 15-én délután tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A versenybe november 15-ig jelentkezhettek az előadók és a zenekarok. A felhívásra 412 pályamű érkezett be a meghosszabbított határidőig.

Origó oldalon Link

Ők lépnek színpadra az első válogatóban:
Galda Levente: Eredő
Hajdu Erik: Szürke madár
Mudfield: Nincsen szerencsém
Nagy Adri: Hol voltál?
Name Project: Altass el!
Siklósi Balázs: Csak egy IGEN
Sőti Barbi: Érezz idebenn
Szőke Niki: Új esély
Tortuga: Törnek az ablakok
Veréb Tomi: Miénk volt a világ
...... ............


A DALVERSENYBEN IDÉN IS NÉGY SZAKMAI KIVÁLÓSÁG VÉLEMÉNYEZI A PRODUKCIÓKAT.
A korábbi évekből ismerős zsűritagok: Vincze Lilla zenész, dalszerző, a Napóleon Boulevard eMeRTon-díjas énekesnője, zenepedagógus, énektanár, Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa, valamint Nagy Feró énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere. Hozzájuk csatlakozik az új ítész, Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész, énekes, szájharmonika-művész. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a nézők látják el az ötödik zsűritag szerepét SMS-szavazáson keresztül, így idén is aktív részesei lehetnek a dalválasztási folyamatnak. A szavazás részletei az első adásban derülnek ki.
A négy válogatóból adásonként 5, összesen 20 dal jut tovább a két elődöntőbe: 4 produkció a zsűri pontjai alapján, az 5. a közönség szavazataival. Az elődöntőkből 4-4 dal kerül be a fináléba, így 8 dalt hallhatnak újra a televíziónézők, amelyek közül március 13-án kiderül, melyik lesz Magyarország slágere 2021-ben. A döntőben a zsűri által legjobbnak ítélt, legtöbb pontot kapott 4 produkcióra szavazhatnak a nézők, a végső győztesről tehát a közönség dönt.
A DAL 2021 NYERTESE AMELLETT, HOGY LEMEZFELVÉTEL ÉS VIDEOKLIP KÉSZÍTÉSÉRE KAP LEHETŐSÉGET, ÁTVEHETI A PETŐFI ZENEI DÍJ ,,ÉV DALA" ELISMERÉSÉT.
A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak: a 10. évadban is gazdára talál ,,A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója" és ,,A Dal 2021 Felfedezettje" cím, egyben a Petőfi Zenei Díj ,,Az Év Szövegírója" és Petőfi Zenei Díj ,,Az Év Felfedezettje" díj.
Az élő adás után közvetlenül, 21.45-től a színfalak mögül várja a nézőket A Dal Kulissza Korsós Judit Lolával és Forró Bencével. A műsorban az előadók és a zsűri tagjai is reflektálnak a show-ban látottakra, valamint számtalan érdekességgel szolgálnak majd a produkciókról, kulisszatitkokat is megosztva.l.

- A Dal 2021 - január 30-tól hét héten át szombat esténként a Duna Televízió műsorán 19.35-kor.

 
 
0 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
Esti szentmise 3. évközi hét szombat 01.30
  2021-01-30 21:21:01, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Egy hölgy és herceg francia történelmi film
  2021-01-30 21:18:28, szombat
 
  Grace, a gyönyörű, királypárti angol lady Párizsban él. Az asszony egykor Philippe d?Orléans herceg szeretője volt, aki bár XVI. Lajos unokatestvére, mégis rokonszenvezik a forradalmi eszmékkel. Anélkül, hogy a férfi tudná, Grace az életét kockáztatta érte, hogy megmentse a letartóztatástól, a biztos haláltól. A nő megdöbben, amikor megtudja, hogy a herceg is megszavazta a király kivégzését. Amikor Párizsban kitör a zűrzavar, Grace úgy dönt, visszatér Angliába. Ám mielőtt a herceg útlevelet szerezne neki, letartóztatják.

Hogyan fér össze egymással a legmodernebb technika és a történelmi kamaradráma műfaja? Látszatra nehezen. A nagyf elbontású, csúcsminőségű digitális- és videó technika túlságosan drága, ezért jobbára szuper látványos-kalandos filmek készítésére használják. A francia film egyik legendás alakja, Eric Rohmer azonban nem ezekben a műfajokban alkot, két kosztümös filmjét kivéve csevegős kamaradrámákkal (Claire térde, A barátnőm barátja, A nyár meséi) írta be a nevét a filmtörténetbe.
Legújabb munkája, az Egy hölgy és a herceg épp ezért különleges kaland: a francia forradalom idején játszódó beszélgetős sztorit csúcstechnikával kivitelezett, színházi díszletekre emlékeztető környezetbe helyezték. A hatás egészen sajátos: nem színház és nem hagyományos kosztümös dráma. Elképesztő aprólékossággal, történelmi hitelességgel rekonstruált-teremtett kulisszák között zajlik egy nagyszabású életjáték-kaland-flört, melynek szereplői egy skót származású, nemes, királypárti hölgy és egykori szeretője, a forradalom eszméit támogató Philippe d`Orleáns herceg (aki amúgy a király unokatestvére). A film a forradalom történetének öt fordulópontját eleveníti fel, az események megmutatása helyett azonban e két különleges szereplő beszélgetéseire koncentrál. Mindkettőjüknek van mit féltenie, először a herceg védi és bújtatja a hölgyet, a forradalom azonban hamar elkezdi felfalni gyermekeit, s ekkor fordul a kocka: a herceg szorul a hölgy segítségére. A bravúros párbeszédekben ,,szó szerint" kel életre a korszak - az Egy hölgy és a herceg egy tapasztalt mester mozirajongó ínyenceknek szánt kísérleti alkotása, színházi alapú, mégis filmes csúcstechnikát használó traktátusa

A film bővebb leírása wikipedia oldalon Link

/Sajnos videó nincs fönt az Intereneten/
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Útravaló – 2021. január 30.
  2021-01-30 09:07:41, szombat
 
  Évtizedek múlva másként meséli az ember ugyanazt; sokszor elmondva, szívesen egészíti ki. Kezdheti például így: egy napon, amikor este lett... Márk evangélista is így kezd bele egy történetbe, és tudjuk, hogy ha éjszakai történetet hallunk, annak sokféle olvasata van. Éjszaka ültek már a tanítványok bárkában, vihar is támadt, de akkor nem volt velük Jézus. Akkor - még - ő bocsátotta el a tömeget, itt most a tanítványok. Nagy szélvihar támadt ott is, itt is. Itt a bárka végében egy vánkoson alszik, ott a vízen járva közeledik hozzájuk. Ott azt kiáltja, én vagyok, ne féljetek! Itt azt kérdezi: miért féltek? Vajon ugyanarról van szó, másképpen mesélve vagy két történet mosódott össze?

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Jövő héten kezdődik a regisztráltak oltása
  2021-01-30 09:06:09, szombat
 
  2021/01/29
Jövő héten kezdődik a regisztráltak oltása. Aki be akarja oltatni magát, az feltétlenül regisztráljon a Link oldalon.

Azokat tudjuk behívni oltásra, akik jelentkeztek oltásra.
Mindenkit kérek, aki be akarja magát oltatni, hogy regisztráljon. A jövő héttől, aki regisztrált, tudni fogja, hogy mikor, hova, hány órára, melyik napszakra legalább is, érdemes mennie - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
3. évközi hét szombat 01.29
  2021-01-30 09:00:46, szombat
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
A hit hősei abba az országba vágyódtak, amelyet nem emberkéz épített.
Testvéreim!
A hit szilárd bizalom abban, amit remélünk, meggyőződés arról, amit nem látunk. Őseink ebből merítettek bizonyosságot.
Ábrahám hitből engedelmeskedett a hívásnak, hogy költözzék arra a vidékre, amelyet örökségül kellett kapnia. Elindult anélkül, hogy tudta volna, hová megy. Hittel telepedett le az ígéret földjén, idegen országban. Sátorban lakott Izsákkal és Jákobbal, akik ugyanazt az ígéretet örökölték. Várta ugyanis azt a szilárd alapokon nyugvó várost, amelyet majd az Isten tervez és épít.
Sára is a hitében kapta az erőt, hogy előrehaladott kora ellenére anya lehessen, mert hűségesnek tartotta azt, aki az ígéretet tette. Ezért ettől az egytől, noha már nem volt fiatal, annyian származnak, mint az égen a csillag, vagy mint a tengerpart megszámlálhatatlan fövenye.
Hitben hunytak el ők mind, de anélkül, hogy az ígéret teljesedését megérték volna; csak messziről látták és üdvözölték, elismerve, hogy vándorok és jövevények a földön. Akik így beszélnek, megvallják, hogy hazát keresnek.
Ha arra a földre gondoltak volna, ahonnan kijöttek, lett volna alkalmuk a visszatérésre. De egy jobb haza után vágyódtak, a mennyei után. Ezért az Isten sem szégyelli, hogy Istenüknek hívják, hiszen hazát készített nekik.
Ábrahám hittel áldozta fel Izsákot, amikor az Isten próbára tette. Kész volt feláldozni egyszülöttjét, ő, aki ígéretképpen kapta, és hallotta: ,,Izsák által lesznek utódaid." Biztosra vette, hogy az Isten képes a halottakat is feltámasztani. Ezért vissza is kapta, mintegy előképül.
Ez az Isten igéje. Zsid 11,1-2.8-19

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Kicsoda Jézus, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik neki?
Egy napon Jézus, amikor este lett, így szólt tanítványaihoz: ,,Keljünk át a túlsó partra." Erre azok elbocsátották a tömeget, és Jézust magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában.
Más csónakok is voltak velük. Nagy szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. Felkeltették és megkérdezték: ,,Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Erre fölkelt, ráparancsolt a szélre, és ezt mondta a tengernek: ,,Hallgass el, nyugodj meg!" A szél elállt, és nagy csendesség lett.
Ekkor hozzájuk fordult: ,,Miért féltek? Még mindig nincs bennetek hit?" Nagy félelem fogta el ugyanis őket. Egymást kérdezgették: ,,Ki lehet ez, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik neki?"
Ezek az evangélium igéi.Mk 4,35-41
...... .............



Elmélkedés
A korábbiakban Jézus példabeszédeket alkalmazva adott tanítást Isten országának természetéről, amely az igehirdetésnek köszönhetően szüntelenül növekszik. A mai evangéliumi részben Jézus már nem tanít, hanem egy csodával, a tengeri vihar lecsendesítésével mutatja meg, hogy akik Isten országának szolgálatában állva különféle veszélyeket élnek át időnként, azok miként fogják megtapasztalni az Úr segítségét ezekben a szükséghelyzetekben.
A történet azzal indul, hogy egy mozgalmas nap végén Jézus kérésére a tanítványok hajóval át akarnak menni a tó túlsó partjára. Halászoknak, tapasztalt hajósoknak egy ilyen átkelés nem okozhat gondot, még este sem. Valószínűleg átéltek és túléltek már néhány tengeri vihart életük során, de most olyannyira erős volt a vihar, hogy elszállt önbizalmuk és halálfélelem vett erőt rajtuk. És mintha a velük egy hajóban lévő, de éppen alvó Mesterük iránt érzett bizalmuk is megrendült volna. Kétségbeesetten fordulnak Jézushoz, aki álmából felébresztve is rögtön átlátja a helyzetet és megszünteti a vihart, egyúttal eloszlatva tanítványai félelmét is.
Túl egyszerű volna, ha csupán azt a következtetést vonnánk le a történetből, hogy a bajban érdemes Jézushoz fordulnunk. Ennél lényegesebb, hogy az Úr minden helyzetben velünk van és a lehetetlen helyzetben is segít nekünk.
C. Horváth István Sándor

Imádáság
Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen! Hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe! Hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék, és lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek! Add, hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell, szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem, értelmem éber és friss legyen az igazság csak az igazság befogadására, és akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet, ami felemel!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Cursillos püspöki szentmise 01.29 Szombathely
  2021-01-30 08:52:38, szombat
 
  Videó Link

2021. január 29-én tartották idei első szentmiséjüket a Szombathelyi Egyházmegye cursillistái. A szertartás egyben emlékezés is volt a 30 éve (1991. január 7-10. között) megtartott első szombathelyi női cursillora.
Az elvetett mustármag - így jellemezte szentbeszédében a cursillo kezdeteit Székely János megyéspüspök.
Visszautalva az evangéliumra hangsúlyozta: Isten szavában titokzatos erő van, magától terem. Aki nyitott szívvel befogadja ezt a titokzatos magot abban ez szárba szökken és termést hoz. Isten szava nem betű, hanem lélek és élet. Saját szívét tette bele a szavaiba. Isten szava olyan mint a mustármag, amely felnőve hatalmas fává terebélyesedik. Ilyen a cursillo is: mustármagját 1947-ben vetették el Eduardo Bonin lelkében. Vallásos családban nőtt fel, Látta, hogy sok az Istentől eltávolodott ember. Azon gondolkodott, hogyan lehetne ezt megváltoztatni. Rájött, hogy a barátság, a szeretet az amin keresztül átlehet adni az evangéliumot. És ugyanilyen fontos volt számára, hogy ez az üzenet ne csak a templomba járó emberekhez szóljon, hanem az eltávolodottakhoz. Isten szeret Téged, ezt a legjobb hírt akarja a cursillo átadni az embereknek. És a lehető legjobb módon: a barátság, a szeretet, az őszinteség útján, hiteles tanúságtételekkel. A mozgalomból számos eredmény is fakadt: papi és szerzetesi hivatások, számos lelkiségi kezdeményezés.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
     2/40 oldal   Bejegyzések száma: 392 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 965
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 24703
  • e Év: 258450
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.