Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Főpásztori szentmise Szent Margit ünnepén Győrben
  2021-01-20 12:40:02, szerda
 
  A szeretet rabja.
Január 18-án, Árpád-házi Szent Margit ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepi szentmise előtt közös imádságban fohászkodtak a szent közbenjárásáért a Püspökvár kertjében, majd a domonkos nővérek és a kispapok vezetésével ünnepi vesperást tartottak a Győri Egyházmegye főtemplomában.

Bővebben Link

- Himnusz Szent Margitról
Ma új örömben egyesül
az Egyház szentelt éneke
az éggel, amely dicséretül
buzgón, ujjongva zeng vele.

Égi születés e napon
új, boldog ünnepet hozott,
mint a tündöklő liliom,
a királyi lány úgy ragyog.

Margit, mikor még kisleány,
múlandó vágyakat kerül,
s már gyermekként, igen korán
fénylő életért lelkesül.

Megvetve magas palotát
szigorú kolostorba tér.
S akit királyi pompa várt,
mint a koldusok, oly szegény.

Add meg nekünk is, Istenünk,
kikért szűz Margit esdekel,
hogy mi is boldogok legyünk,
fénylő egekbe jutva el. Amen.

/A latin eredetiből fordította: Csanád Béla/

*
Videó Link
E kórusművet Szent Margit tiszteletére írtam 2021.01.12-én. A himnusz szövegét a papi zsolozsma Szent Margit himnusza alkotja.
Vegyes és egynemű karral egyaránt énekelhető.
A darab ősbemutatója 2021.01.18-án volt a győri székesegyházban, ünnepi püspöki szentmise keretében.
Előadta a Brenner János Hittudományi Főiskola énekkara.

Videó Link
Harmat Artúr: Szent Margit himnusz - Városi István: Magyarország gyöngye; Ének: Baánné Perlaki Ágnes, az Árpád-házi Szent Margit Templom Gaudete! Énekkara, orgonál: Bolyosné Pethő Ildikó, vezényel: Gyarmati Tóth Tamás karnagy
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Fábián, pápa és vértanú 01.20
  2021-01-20 12:32:03, szerda
 
  - Magyar kurír oldalon
Fábián (Fabianus) vértanú pápa volt. Õsi római családból származott. 236-ban választották pápává, egy viszonylag békés korszakban, Maximinusz császár halála után. Origenész tőle kért feloldozást az írásaiban előforduló tévedésekért. Fábián pápa a keresztény vértanúk sírjai és a katakombák körüli szolgálatával tűnt ki - írja Jankovics Marcell a Jelkép-kalendáriumban. Õ rendelkezett a keresztény temetőhelyek kialakításáról; oratóriumokat emeltetett föléjük, melyeket a diakónusok felügyeletére bízott. Megszervezte a szegénygondozást, hét diakónus közt osztva szét a területet. Elrendelte a vértanúakták összegyűjtését. Décius császár alatt, a keresztényüldözések idején, 250-ben szenvedett vértanúságot, az új terror első áldozatai közt volt, amint Szent Ciprián írja. ,,Az Úr 253. éve táján, főpapságának tizenharmadik évében Décius parancsára Fábiánt lefejezték, és így elnyerte a vértanúság koronáját" - írja Jacobus de Voragine. A Callixtus-katakombában temették el, ahol megmaradt sírköve is.
Jacobus de Voragine Legenda Aurea című művében a következőket írja: ,,Fábián annyi, mint az égi boldogság kovácsolója' (fabricans), amit az örökbefogadás, a vétel és a kiharcolás hármas jogán szerzett meg magának. Fábián római polgár volt, és amikor a pápa halála után a nép pápaválasztásra gyűlt össze, Fábián is köztük volt, tudni akarván a dolog kimenetelét. Íme, fehér galamb ereszkedett Fábián fejére, mindenki csodálkozott, és őt választották meg. (...) Haymo szerint pedig megtiltotta Philippus császárnak, hogy részt vegyen a húsvéti vigílián és a szentségekben részesüljön, míg bűneit meg nem vallja, és nem áll a bűnbánók közé..

- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját!
Szeretteim!
Akik közületek elöljárók, azokat mint magam is elöljáró és Krisztus szenvedéseinek tanúja, s egyszer majd nyilvánvalóvá váló dicsőségének is részese, kérem: legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját; viseljétek gondját, ne kényszerből, hanem önként, az Isten szándéka szerint; ne haszonlesésből, hanem buzgóságból. Ne zsarnokoskodjatok a választottak fölött, hanem legyetek a nyájnak példaképei. Ha majd megjelenik a legfőbb Pásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.
Ez az Isten igéje. 1Pét 5,1-4

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Legeltesd bárányaimat! Legeltesd juhaimat!
Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: ,,Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: ,,Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek!" Erre Jézus azt mondta neki: ,,Legeltesd bárányaimat!" Aztán újra megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: ,,Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: ,,Legeltesd juhaimat!" Majd harmadszor is megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: ,,Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: ,,Legeltesd juhaimat!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 21,15-17
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent Sebestyén, vértanú 01.20
  2021-01-20 12:27:24, szerda
 
  Szent Sebestyénre emlékezünk, aki Rómában szenvedett vértanúságot a 3-4. század fordulóján.
SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Fenyegetéseiktől ne féljetek és ne remegjetek!
Szeretteim!
Még ha szenvedtek is az igazságért, boldogok vagytok, Fenyegetéseiktől ne féljetek és ne remegjetek!
Urunkat, Krisztust szentül tiszteljétek szívetekben! Legyetek mindig készen arra, hogy mindenkinek válaszolni tudjatok, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek. De ezt szelíden, tiszteletteljesen és jó lelkiismerettel tegyétek, hogy akik Krisztusban való szép életetek miatt gyaláznak titeket, szégyenben maradjanak rágalmaikkal.
Jobb ugyanis - ha Isten úgy akarja - jót cselekedve szenvedni, mint rosszat cselekedve.
Ez az Isten igéje. 1Pét 3,14-17

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet!
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!
Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,28-33

- Magyar kurír oldalon Link
Végül maga Sebestyén is a császári törvényszék elé került, és hite miatt halálra ítélték. Kinn, a szabad mezőn karóhoz kötözték, hogy a katonák halálra nyilazzák. Amikor már halottnak vélték, otthagyták.
Egy jámbor római özvegy, Iréne házába fogadta a súlyos sebesültet, és addig ápolta, míg föl nem épült. Amikor Sebestyén ismét megjelent a nyilvánosság előtt, úgy fogadták, mint aki holtából támadt föl.
...... ......


Szent Sebestyén a lövészek és nyíllal lövők védőszentje, az ő alakjához kapcsolódva e nap a vadászok ünnepe. A népi természet-megfigyelések szerint e napon indul meg a fákban a nedvkeringés, ezért az első ,,tavaszébresztő" napnak tartották.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Boldog Özséb áldozópap 01.20
  2021-01-20 12:19:32, szerda
 
  Esztergomi Boldog Özséb, áldozópap, a Pálos Rend alapítója
...... ..............



SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Krisztus magával ragadott engem.
Testvéreim!
Uramnak, Krisztus Jézusnak fönséges ismeretéhez mérten mindent szemétnek tartok. Érte mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintettem, csakhogy Krisztust elnyerhessem, és hozzá tartozzam. Hiszen nem a mózesi törvény útján váltam igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit révén. Isten ugyanis a hit által tett igazzá, hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét, de a szenvedésben is vállaljam vele a közösséget. Így hozzá hasonulok a halálban, hogy ezáltal eljuthassak a halálból a feltámadásra is. Nem mintha már elértem volna vagy már célba értem volna, de futok utána, hogy magamhoz ragadjam, ahogy Krisztus is magával ragadott engem. Testvérek, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.
Ez az Isten igéje. Fil 3,8-14

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Követlek, bárhová mégy is.
Amint Jézus és tanítványai mentek az úton, valaki megszólította őt: ,,Követlek, bárhová mégy is." Jézus azonban ezt mondta: ,,A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania." Egy másikat felszólított: ,,Kövess engem!" Az így válaszolt: ,,Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." ,,Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat - mondta neki -, te meg menj, és hirdesd az Isten országát." Egy harmadik ezt mondta neki: ,,Uram, követlek, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: ,,Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára."
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,57-62

- Magyar kurír Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2021. január 20.
  2021-01-20 12:12:32, szerda
 
  Nem szeretem ezt a csodát. Úgy tűnik, itt a beteg ürügy csupán, és ütközőpont. Nem róla van szó személy szerint, és csak még kínosabb, hogy középre állítják. Jézus csodát tesz, de nem azért, mert a beteg kéri, vagy a családja - hanem mert meg akarja mutatni a farizeusoknak, hogy mennyire ostobák lesznek, ha csupán a törvény betűjét nézik, és nem az embert. Szegény ember! Konzíliumot tartanak fölötte, füle hallatára. Tűri a szerencsétlen, mert annyi mindent tűrni kell a gyógyulás érdekében. Nincs egy mosoly, egy biztatás, egy jókívánság - csak feszültség van, harag és vezényszavak: állj ide!, szabad-e?, nyújtsd ki! Még talán az is megfordult a fejében, hogy ő bizony nem nyújtja.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
2. évközi hét szerda 01.20
  2021-01-20 12:10:43, szerda
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Jézus a mi örök főpapunk.
Testvéreim! Melkizedek, Szálem királya és a fölséges Isten papja volt. Amikor Ábrahám a királyok legyőzése után visszatért, Melkizedek eléje ment, és megáldotta. Ábrahám ezért tizedet adott neki mindenből.
Melkizedek neve azt jelenti: az igazságosság királya. Mivel pedig Szálem városának királya, ezért a békesség királya is. Nem ismerjük atyját, anyját, családfáját, sem napjainak kezdetét, sem életének végét. Így Isten Fiához hasonlóan pap marad mindörökké.
Még világosabb ez akkor, ha Melkizedekhez hasonlóan egy másik pap lép föl - (azaz Jézus) -, aki nem a testi származás törvénye szerint lett pappá, hanem a halhatatlan élet erejéből. Így tanúskodik erről a zsoltár:,,Te pap vagy mindörökké, Melkizedek rendje szerint."
Ez az Isten igéje. Zsid 7,1-3.15-17

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Legyünk mindig készek segíteni bajbajutott embertársunkon!
Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene.
Jézus felszólította a béna kezű embert: ,,Állj ide középre!" Aztán megkérdezte a körülállókat: ,,Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?" Ők azonban hallgattak.
Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva haragosan végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: ,,Nyújtsd ki a kezedet!" A beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult.
Erre a farizeusok kimentek, és tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként okozhatnák Jézus vesztét.
Ezek az evangélium igéi. Mk 3,1-6
...... .............



Elmélkedés
Szent Márk evangéliumának elején három olyan esetről olvashatunk, amikor Jézus a zsinagógában van. A három jelenet a korabeli zsidó vallásgyakorlat három gyengeségére mutat rá, egyúttal Jézus részéről világosan kijelölve a megújulás irányát.
Az első eset a kafarnaumi zsinagógában történt, ahol Jézus egy tisztátalan lélektől megszállt embert gyógyít meg (vö. Mk 1,21-28). A tisztátalan lélek ebben az esetben mindazt jelképezi, ami méltatlan Isten és az istentisztelet szentségéhez. Ebben az értelemben Jézus azért jött, hogy kiűzze az emberekből mindazt, mi elszakítja őket Istentől.
A második esetről a mai evangélium számol be, ennek helyszíne is a kafarnaumi zsinagóga. Itt egy béna kezű emberről van szó. A kéz bénasága, erőtlensége, tehetetlensége azt jelképezi, hogy a magukat vallásosnak tartók megfeledkeztek a jó cselekedetek gyakorlásáról. Vallásosságuk csupán elméleti, de meg sem mozdítják kezüket, hogy felebarátaikkal jót tegyenek.
A harmadik jelenet helyszíne a názáreti zsinagóga (vö. Mk 6,1-6). Jézus tanít, de szavait hitetlenül fogadják, megbotránkoznak benne. Az eset azt mutatja, hogy a régi hagyományokkal nem fér össze Jézus új tanítása, és az öntelt ember képtelen a változásra. Az Úr küldetése az, hogy megújítsa az emberi szíveket, amely a vallásosság megújulását eredményezi.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus, te vagy a test és a lélek gyógyítója. Betegségeinkben, bajainkban, életünk nehéz helyzeteiben hozzád fordulunk. Hisszük, hogy te tudsz és akarsz is segíteni rajtunk. Szavaidnak és cselekedeteidnek olyan ereje van, amely képes megváltoztatni életünket, megszüntetni mindazt, ami veszélyezteti azt vagy ami akadályozza lelki fejlődésünket. Segíts, hogy a betegség, amely próbatétel számunkra, ne gyengítse meg hitünket, hanem közelebb vigyen hozzád, aki vállaltad a szenvedéseket. Uram, mindent elfogadok tőled.

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Kézilabda V.B. középdöntők
  2021-01-20 11:10:33, szerda
 
  I-es és II-es csoport tabella
...... .........



I-es csoport mérkőzései
...... ..............



II-es csoport mérkőzései
...... ............



III.-as csoport tabella
...... ..........



IV.-es csoport tabella
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.