Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Házi rozsdafarkú
  2021-01-06 22:49:19, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
5 módszer a torokgyulladás csillapítására
  2021-01-06 22:29:27, szerda
 
  A torokgyulladás nemcsak kellemetlen, de nagyon fájdalmas is lehet. A háziorvos gyakran ad rá antibiotikumot, de ez nem minden esetben hatásos. A természetes gyógymódok és bizonyos életmódbeli változások is gyakran segíthetnek a torokgyulladás tüneteinek csökkentésében.

A dohányfüst egyébként is irritáló hatással van a torokra, de betegség esetén semmiképpen sem szabad tovább dohányozni, hiszen ez még jobban irritálhatja az egyébként is gyulladásban lévő torok nyálkahártyáját.

Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a torok fájdalma és gyulladása minél hamarabb a múlté legyen. Az egyik ilyen módszer, ha sokat pihenünk. A sok alvás ugyanis segít a test regenerációjában és a fertőzések hatékonyabb leküzdésében.

A másik nagyon fontos dolog, amennyiben a torok gyulladásának leküzdése a célunk, ha nem hagyjuk a torkunkat kiszáradni, azaz fokozottan ügyelünk arra, hogy a testünk hidratált legyen, ehhez pedig elegendő folyadékot kell naponta fogyasztunk.

A nyelési problémát gyakran az okozza, hogy a gyulladás egyre nagyobb méreteket ölt, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem iszunk elegendő folyadékot. Egy meleg gyümölcs- vagy gyógytea, forró leves mind-mind elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A torokgyulladás leküzdésében az is segítségünkre lehet, ha elkerüljük az irritáló anyagokat. Ilyenkor semmiképpen se dohányozzunk, és ne takarítsunk tüdőt irritáló vegyszerekkel. Ha muszáj elmennünk otthonról, akkor hordjunk szájmaszkot, hiszen a légszennyezés is irritáló hatással lehet a torokra és a tüdőre.

Torokgyulladás esetén az egyik legjobb módszer a sós vízzel történő gargarizálás. Ehhez keverjen el 2 dl meleg vízben egy teáskanálnyi sót, és naponta többször öblögessen ezzel az eleggyel. A só csökkenti a gyulladást, míg a víz kenőanyagként szolgál, azaz nedvesen tartja a torkot.

Amikor betegek vagyunk, fáj a torkunk, egy párásító beszerzése és használata is nagy segítség lehet. A párásító könnyebbé teszi a légzést, ami nehezítetté is válhat, amennyiben a torokban gyulladás keletkezett. Arra azonban ügyeljünk, hogy a párásítót rendszeresen tisztítsuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Köszönöm
  2021-01-06 22:26:02, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Milyen tápanyagokra van szüksége a pajzsmirigynek?
  2021-01-06 22:23:33, szerda
 
  A pajzsmirigynek nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzése szempontjából, hiszen a jó működése vagy a diszfunkciói minden sejtünkre, és számos szervünk működésére hatással van. Mivel a pajzsmirigy hormonjai az anyagcserénket is befolyásolják, így a testsúlyunk alakulásában is szerepet játszanak.

Előfordul, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont termel, ekkor túl- vagy alulműködésről beszélünk. Ez utóbbi rengeteg embert érint világszerte. Ennek a betegségnek az egyik oka, hogy a szervezetben jódhiány alakul ki.

A vizsgálatok kimutatták, hogy ma minden harmadik ember jódhiányban szenved, ami legfőképpen az európai embereket érinti. Ezzel szemben például Japánban nem jelentős ez a probléma, hiszen az emberek zöme olyan táplálékokat fogyaszt, melyek bőven tartalmaznak jódot, például algákat.

Pajzsmirigybetegségben gyakrabban szenvednek nők, mint a férfiak. Kockázati tényező továbbá a jódban szegény ételek fogyasztása, az autoimmun betegségek, az irritábilisbél-szindróma, a szivárgó bélszindróma és a gluténérzékenység is. Az érintetteknek érdemes fokozottan ügyelniük a betegségük karbantartására, mivel esetükben gond lehet a tápanyagok felszívódásával.

A jódhiányt megelőzhetjük, illetve leküzdhetjük, ha elegendő mennyiségű olyan táplálékot fogyasztunk, melyek jódot tartalmaznak. Ilyen lehet például a tojás, a tőkehal, a homár, illetve az alga is.

Vannak olyan tápanyagok, amelyek elősegítik a pajzsmirigyhormonok termelődését. Sok tanulmány számolt be arról, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat, kisebb eséllyel alakul ki náluk az autoimmun pajzsmirigybetegség.

Ásványi anyagok közül a szelénnek kiemelkedő szerepe van a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon termelődéséhez. Ezért fontos koncentrálni a szelént bőven tartalmazó táplálékok fogyasztására, de kiegészítő formájában is fogyaszthatjuk.

Helyezzünk hangsúlyt arra, hogy elegendő jód jusson be a szervezetünkbe, hiszen hiányában sok probléma állhat elő, többek között golyva, pajzsmirigy-alulműködés jöhet létre.

A pajzsmirigy anyagcseréjét gátolja, ha nincs elegendő vas a szervezetünkben. A D-vitamin hiánya pedig nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem a pajzsmirigybetegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

Szintén meg kell említenünk a cink szerepét, hiszen hiányában nemcsak a pajzsmirigy egészsége kerülhet veszélybe, de okozója lehet a vért és a bőrt érintő problémáknak, illetve a gyakori fertőzések kialakulásának is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Nagymamáink gyógyító levese: csontleves
  2021-01-06 22:20:59, szerda
 
  Jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztunk csontlevest, hiszen az egyik legegészségesebb étel, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak az egészségünkre nézve. Pozitívan hatnak az immunrendszerre, részt vesznek az egészséges csontozat és ízületek fenntartásában, de még a bőrünk öregedését is késleltethetik, ha rendszeresen kerül belőle a tányérunkba.

Van különbség a csontleves és a húsleves között, hiszen a csontokból sokkal több értékes tápanyag kerül a levesbe. A csontok nagyon sok kollagént tartalmaznak. Sajnos ahogy öregszünk, egyre csökken a szervezetünkben a kollagéntermelés, ezért ezt mindenképpen pótolnunk szükséges. A legeredményesebb ebben az esetben is a természetes forrás, ami nem más, mint egy finoman elkészített csontleves.

A kollagén nemcsak az öregedés jeleit késlelteti, azaz nemcsak a bőrt teszi rugalmassá és csökkenti a ráncok megjelenését, hanem nélkülözhetetlen az ízületek számára is. Kenőanyagként szolgál ugyanis számukra, így sem a porcok, sem az ízületek nem súrlódnak, ami jelentősen lecsökkenti az ízületi betegségek kialakulásának esélyét.

Kollagénre a csontoknak is szüksége van. Ha idősebb korban pótoljuk, akkor a csontjaink erősek maradhatnak, természetesen a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolnunk kell.

Az elasztinra is szüksége van a bőrünknek. A kollagén jelenléte elősegíti az elasztin képződést is, ami azért hasznos, mert így a bőrünk sokkal rugalmasabb marad, illetve a szem körüli duzzanat is megszűnik, ha elegendő van belőle a szervezetünkben.

A nagymamáink tudták, ha beteg van a családban, csontlevest kell főzni. Vajon miért? A csontleves az egyik legjobb módja az immunrendszer megerősítésének, hiszen csökkenti a gyulladást a légzőrendszerben, így felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenthet az influenza és a nátha kialakulásának kockázata is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ezek a szívroham jelei
  2021-01-06 22:17:38, szerda
 
  A szívrohamnak vannak tünetei. Nem biztos, hogy közvetlenül az esemény előtt jelentkeznek, lehet, hogy már hetekkel vagy hónapokkal előtte is észlelhetjük őket. Sokan sokféle panasztól számolnak be, de mivel nem tudjuk, valójában mi történik velünk, csak azt érezzük, valami gond van, nem igazán foglalkozunk ezekkel a jelekkel.

Cikkünkben néhány olyan tünetet sorolunk fel, amelyek már a szívroham előtt hetekkel, napokkal is jelentkezhet. Jó, ha odafigyelünk ezekre, mert ha időben elmegyünk az orvoshoz, akkor az életünket is köszönhetjük ennek a döntésnek.

A szívroham egyik legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom. A betegek ilyenkor szorító érzést éreznek a mellkasukban, amely tarthat folyamatosan is, de rövid idő után meg is szűnhet.

Pont ez utóbbi dolog miatt nem fordulunk időben orvoshoz, hiszen a fájdalom nem mindig folyamatosan, hanem kisebb-nagyobb szünetekkel jelentkezik. Pedig ez a szívroham első és vezető tünete is lehet, ami miatt haladéktalanul ellátást kell kérnünk. Inkább derüljön ki, hogy csak valamilyen banális oka van a fájdalomnak, minthogy később baj legyen.

A másik tünet a légzéssel kapcsolatos, hiszen a légszomj is nagyon gyakori tünet azoknál a személyeknél, akik szívinfarktuson estek át.

Amennyiben nincs gond a tüdejével, nem asztmás vagy allergiás, a légzésével mégis hirtelen gondok lesznek, akkor is gyanakodhat szívinfarktusra. Persze a hirtelen fellépő légzési nehézségeknek ezer más oka is lehet, de a szívinfarktusnak is vezető tünete lehet.

Mivel a szívroham harmadik tünete a laikus ember számára nem kapcsolódik szorosan a szívinfarktushoz, így a gyomor és emésztőrendszeri problémák, mint a hasi fájdalom, gyomorfájdalom, hányás és hányinger nem is szokott gyanút kelteni. Sokan ilyenkor megpróbálják önmagukat kezelni, hiszen nem gondolnak arra, hogy ezek a tünetek is a szívinfarktushoz kapcsolódhatnak.

A fokozott izzadás, pontosabban a hideg veríték is jelezheti, hogy a szívvel valami komoly gond van. Hasonlóképpen gyanakodjunk, ha zsibbadás, szédülés, ájulás, hátfájás vagy hirtelen fáradtság jelentkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Milyen előnyei vannak a rezveratrolnak?
  2021-01-06 22:13:22, szerda
 
  A vörösbor nagy mennyiségben tartalmaz rezveratrolt, amely nagyon gazdag egy antioxidáns vegyületetben, a polifenolban. Rendkívüli hasznossága abban áll, hogy eredményesen harcol a szervezetünkben lévő szabad gyökökkel és az oxidatív stresszel szemben.

A polifenol jó hatással van a szívünk és az érrendszererünk egészségére. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhat a cukorbetegség, a rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór, a csontritkulás és a neurodegeneratív betegségek is .

A növényi polifenolokban gazdag étrend rendszeres fogyasztása a légzőszervek működését is támogatja.

A rezveratrolt talán sokan a szívvédő hatása miatt ismerik, nem véletlen, hiszen a legcsodálatosabb hatása az, hogy védelmezi a szívet és az érrendszert a különféle károsodásokkal szemben. Csökkenti ugyanis az LDL, azaz az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, és megakadályozza az artériák merevségét, ami sok esetben okoz szív és érrendszeri problémákat.

A rezveratrol rendszeres fogyasztása nemcsak a cukorbetegség megelőzésében lehet segítségünkre, hanem a kezelésében is, hiszen potenciálisan csökkentheti a szövődmények kialakulását, illetve a súlyosbodásukat.

Amennyiben valakinél inzulinrezisztenciát diagnosztizálnak, az még nem jelenti azt, hogy cukorbeteg is lesz az illető, hiszen az előírt diéta betartásával visszafordíthatóvá válhat. A rezveratrol is segíthet ebben.

A rákos megbetegedés sok esetben azért jön létre, mert oxidatív stressz keletkezik a szervezetben. Ezt megakadályozhatjuk amennyiben a mindennapi étrendünk részét képezik az antioxidánsok. A rezveratrol is egy ilyen antioxidáns, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztunk olyan gyümölcsöket, melyek bőven tartalmazzák. Leginkább a sötét és a piros színű gyümölcsök, illetve a vörös bor jöhet számításba.

A rezveratrol öregedésgátló hatásáról is ismeretes. Ez az antioxidáns szinte megfiatalítja a sejteket. Márpedig ahhoz, hogy sokáig fiatalos legyen a kinézetünk arra van szükség, hogy a sejtjeink ne öregedjenek el.

Minden szervünk, így a tüdőnk is öregszik. A légzőszervi betegségek akkor is kialakulhatnak, ha egyébként nem dohányzunk, hiszen a tüdőre sok minden, így a stressz vagy a légszennyezettség is hatással van. A tüdő minél öregebb, annál nehezebben tud megbirkózni ezekkel a külső környezeti és egyéb hatásokkal.

A rezveratrol segíthet azoknak, akik COPD-ben szenvednek, mivel kutatások sora igazolja, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stressz mértékét a tüdőben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hogyan kezeljük otthon a légúti rendellenességeket?
  2021-01-06 22:08:49, szerda
 
  A légzési problémák széles skálán mozognak, hiszen ide sorolandó az enyhe légzési nehézség, az asztma, a hörghurut és a nagyon súlyos COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség is. Amennyiben nem veszünk tudomást a légzési problémáinkról, akár súlyos következményekkel is járhat. Az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen, hiszen csak a diagnózis tud abban segíteni, hogy a megfelelő otthoni módszereket alkalmazzuk. A természetes gyógymódok is rengeteget segíthetnek a légzés megkönnyítésében.

Gyógynövények közül a gyömbér nagyon hasznos lehet ebben a helyzetben, hiszen a hatóanyagai megakadályozzák, hogy a tüdőben váladék termelődjön, ez pedig elősegíti, hogy ne tapadjanak meg olyan kórokozók, melyek fertőzést okozhatnak. Az asztma és a bronchitis tüneteinek enyhítésében kiemelkedő szerepet játszik a fokhagyma is.

A légzőrendszer és a légutak megtisztításában sokat segíthet a sós vízzel történő gargarizálás is. Talán nem gondolná, de a kávéban található koffein is jó hatással van a légutakra, ezért a kávé lehet a légzőszervi problémák egyik gyógymódja.

Az egyik leghatékonyabb otthoni módszer az inhalálás. Akármilyen tüdőbetegségeben vagy légzési problémától szenvedünk, az inhaláció, a gőzölés segíthet, hiszen megtisztítja a tüdőt, ami könnyebb légzést eredményez.

Amennyiben valaki asztmától vagy asztmás panaszoktól szenved, mindenképpen szerezzen be mustárolajat. A mellkas mustárolajjal történő bedörzsölése ugyanis megkönnyíti a légzést, és segítségével könnyebben áramlik a levegő a tüdőben.

Hörghurut és asztma ellen kiváló még, ha rendszeresen fogyasztunk citrusos gyümölcsöket, hiszen ezek tele vannak antioxidáns C-vitaminnal, amely szintén a tüdő egészségét szolgálja.

A légzési problémák gyakran járnak együtt zihálással, kapkodó légvétellel. Ennek leküzdésében segíthet az antibiotikus hatással rendelkező méz fogyasztása, például este lefekvés előtt fogyasszunk el egy teáskanálnyi mézet.

A légzőszervi problémák közül az egyik leggyakoribb az asztma, amely során a légutak begyulladnak, és ez jelentősen megnehezíti a légzést. Tünetei közé tartozik a zihálás, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom és a légszomj. Ezekben a kellemetlen helyzetben a fokhagyma, a mustárolaj és a gyömbérterápia válhat be.

A bronchitis, azaz a hörghurut is a légutak gyulladásával jár együtt, kísérheti láz, a mellkasban jelentkező feszítő érzés, de légszomj és sípoló kilégzés is jellemző tünet lehet. Bronchitis esetén a sós vízzel történő gargarizálás segít megtisztítani a tüdőt, de szükséges növelni a folyadékbevitelt is.

A COPD megakadályozza a normális kilégzést és légszomjat is okozhat. A reggeli köhögés jellemzője a nagy mennyiségű váladék felköhögése, melyet jól támogatja az inhaláció. A fokhagyma fogyasztása is hasznos lehet, hiszen segít felszakítani a letapadt váladékot és a levegő áramlását is megkönnyítheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 388 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 875
  • e Hét: 15243
  • e Hónap: 28992
  • e Év: 233693
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.