Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
Hagymás burgonyán sült csirkecombok
  2020-08-23 07:12:53, vasárnap
 
  Hozzávalók:

6 csirke alsó comb
csirke fűszersó ízlés szerint
2-3 ek (dijoni) mustár
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 ek libazsír (elősütéshez)
Körethez:

6 közepes burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
só, bors ízlés szerint
kb 0,5 dl víz

Elkészítése:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

A combokat megtisztítjuk és leöblítjük, leitatjuk, majd egyenként bedörzsöljük
a fűszersóval, borsozzuk és megkenjük a mustárral.

Felforrósítjuk a zsírt és a combokat elősütjük, majd egy tányérra szedjük.

A burgonyát és a hagymákat meghámozzuk. A burgonyát karikára, a hagymákat
apróra vágjuk.

Egy közepes méretű tepsibe rétegezzük a burgonyát és a hagymát. Megszórjuk
a felaprított petrezselyemmel és sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk.

Az elősütött csirkecombokat a tetejére helyezzük, ráöntjük a vizet és alufóliával
lefedjük.

Betoljuk a sütőbe és kb 40 percig sütjük (ekkorra a burgonya is megpuhul).
Ekkor eltávolítjuk a fóliát és az egészet szép pirosra sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Fokhagymás krumpli
  2020-08-03 06:59:19, hétfő
 
  Fokhagymás, zsemlemorzsás burgonya sütőben sütve! Villámgyors,
egyszerű és nagyon fincsi!

Ezt az ételt nagyon könnyű elkészíteni, fenségesen finom és nagyon
fokhagymás. Bármilyen húst kínálhatunk mellé. Böjti időszakban
önmagában is fogyaszthatjuk, friss salátával.

Hozzávalók:

1 kg kisebb méretű burgonya,
4 evőkanálolaj,
4 - 5 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál zsemlemorzsa,
só,
bors,
bazsalikom ízlés szerint (kihagyható),
kevés zöld kapor,
zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

Főzzük meg a burgonyát héjastól, majd ha megfőtt, hagyjuk egy kicsit
hűlni és hámozzuk meg.
Keverjük össze a burgonyát olajjal, sóval, borssal és a zúzott
fokhagymával, majd tegyük egy sütőzacskóba és szórjuk meg zsemle
morzsával. A burgonyát rázzuk össze többször a zacskóban, hogy
mindegyik darabon egyformán legyen a zsemlemorzsa.
Tegyük tepsibe, 180 fokon süssük 30 - 35 percet.
Amikor megsült, szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel és
kaporral. Melegen tálaljuk, jó étvágyat!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Gríll
  2020-08-02 12:50:49, vasárnap
 
  Együtt vagyunk, mint a kaja, sülve-főve.
Illatok és ízek vesznek minket körbe.
A hangulat adott, eszünk egy jót.
Grillezz, ha neked is van sütnivalód!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Túrógombóc főzés nélkül
  2020-07-31 17:42:28, péntek
 
  hozzávalók / 4 adag

500 g tehéntúró
500 ml tej
150 g búzadara
5 ek cukor
1 ,5 csomag vaníliás cukor
Citromhéj
Zsemlemorzsa

elkészítés

A tejbe belekeverjük a grízt és a cukrot.
Szokásos tejbegrízt főzünk.
Mikor kicsit kihűlt, belekeverjük a tehéntúrót és a vaníliás cukrot.
Gombócokat formázunk tetszés szerint: kicsiket, nagyokat,
közepeseket vagy amilyet szoktunk.
A prézlit kevés olajon megpirítjuk, és beleforgatjuk a gombócokat.
Kb. 30 darab (a képen látható nagyságú) gombóc lesz belőle.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Sajtos burgonyafasírt
  2020-07-31 12:25:40, péntek
 
  Hozzávalók:

50 dkg burgonya
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
5 evőkanál tej
csipetnyi őrölt kömény
só, bors
olaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük és összetörjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a tejjel jól össze-
keverjük, beledolgozzuk a tojásokat, a reszelt sajtot, a lisztet és a
fűszereket is. Összekeverjük, vagy kézzel összedolgozzuk és kis
golyókat formálunk a masszából. Beleforgatjuk a zsemlemorzsába
és forró olajban kisütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Gombafasírt
  2020-07-31 12:13:10, péntek
 
  Ma egy olyan étel receptjét hoztuk el nektek, amit vegetáriánusok
is fogyaszthatnak. A gombafasírt, hús nélküli ízletes étel, könnyen
elkészíthető, ebédnek vagy akár vacsorának is megfelelő.

Hozzávalók:

1 kg gomba,
2 db hagyma,
4 db tojás,
4 evőkanál zsemlemorzsa,
só,
őrölt fekete bors,
olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a gombát és sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és daráljuk le,
vagy tegyük aprítógépbe. Tisztítsuk meg és daráljuk le a hagymát. Egy tálban
keverjük össze a langyos gombát a tojásokkal, a ledarált hagymával, 2 kanál
zsemlemorzsával, sóval, borssal, majd formázzunk fasírtokat belőlük és
forgassuk meg zsemlemorzsában.

Egy serpenyőbe forrósítsunk olajat, süssük ki a gombafasírtokat, melegen
tálaljuk. Jó étvágyat!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Kapros uborkaleves
  2020-07-30 09:16:02, csütörtök
 
  Az uborka nagyon egészséges, még fogyókúrázók is bátran ehetik,
hiszen a zöldség több mint 90 százaléka víz.

Az uborka tápanyagtartalma kiemelkedő
Az uborka nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Megtalálható benne a C-vitamin, a K-vitamin, a mangán, a kálium és
a magnézium. Az uborka antioxidánsokban is bővelkedik, így nyáron
érdemes annyit fogyasztani belőle, amennyit csak tudunk. Nemcsak
nyersen vagy salátaként lehet felhasználni, hanem még hideg levest
is készíthetünk belőle. A recept a cikk végén olvasható.

Milyen antioxidánsok találhatók meg az uborkában? Többek között
a flavonoidok és a tanninok, amelyek elősegítik a káros szabad
gyökökkel szembeni eredményes harcot, így pedig sok krónikus
betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

Nyáron kötelező hidratáltnak lenni

Nyáron sok folyadékot, elsősorban vizet szükséges fogyasztani.
A hidratáció megőrzésére egész évben kiemelt figyelmet kell
fordítani, de nyáron még jobban oda kell figyelni, hogy eleget
igyunk. Az uborka 96%-a víz, így jól tesszük, ha sokat
fogyasztunk ebből a zöldségből. Még hideg, frissítő italt is
készíthetünk ebből a zöldségből.

Az uborka és a vércukorszint

Az uborkával kapcsolatban is végeztek vizsgálatokat. A kutatások
során bebizonyosodott, hogy az uborka hatékonyan képes
csökkenteni a vércukor szintet. Mivel az oxidatív stressz
csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik, így tudja
minimalizálni a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények
kialakulásának az esélyét.

Fogyókúra, jó emésztés

Mivel az uborka nagy százalékban tartalmaz vizet, így nemcsak
a hidratációt segíti elő, de a fogyást is megtámogatja. Rost
tartalmának köszönhetően elősegíti a rendszeres székletürítést
és könnyen eltelít, mégsem hizlal, mivel csak kevés kalóriát
tartalmaz.

Kapros uborkaleves hozzávaló:

1 nagyobb uborka
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors
1 evőkanál méz
víz
joghurt
1 csokor kapor
Fél teáskanál kömény
2 dl kefir
1 teáskanál vörösborecet

Elkészítése:

Tegye a turmixba az uborkát, a vizet, a fokhagymát, a sót, a borsot,
a mézet és a kaprot. Turmixolja le az egészet, majd tegye a hűtőbe,
hogy alaposan lehűljön. Keverje össze a maradék hozzávalókat és
tálalás előtt keverje a leveshez azokat, de egyszerre is le lehet
turmixolni az összes hozzávalót. A tányérba szedett levest díszítheti
citromkarikával és egy csipetnyi friss kaporral.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Panír
  2020-07-30 09:13:54, csütörtök
 
  Elkészítése:

A húst felszeleteljük, fűszerezzük és átkenjük a mustárral.

A felvert tojásokat a tejjel, a liszttel és a zsemlemorzsával kikeverjük.

A 3 evőkanál lisztet egy tányérba tesszük és sózzuk, borsozzuk.
A húsokat először ebbe mártjuk, majd a panírba.

Forró étolajban kisütjük a húsokat, papírtörlőre szedjük és leitatjuk
a felesleges olajat.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Káposztasaláta
  2020-07-27 12:13:26, hétfő
 
  A KFC káposztasaláta receptje, most megtudhatod mitől olyan ízletes!

Hozzávalók:

1 fej felkockázott káposzta
1 kockára vágott sárgarépa
2 evőkanál darált hagyma
1 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál só
csipetnyi bors
0,5 dl tej
1,5 dl majonéz
1 evőkanál ecet
2 evőkanál citromlé

Elkészítése:

A káposztát és a répát egy tálba tesszük, hozzákeverjük a hagymát is.
A többi hozzávalót egy kis edénybe öntjük és jól összekeverjük, majd
ráöntjük a zöldségekre és jól összedolgozzuk, hogy mindenhova jusson,
ezt követően hűtőbe tesszük és hagyjuk egy kicsit állni, majd kínálhatjuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
Uborka saláta változatok
  2020-07-27 08:35:31, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 2.  
     2/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34577 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2012
  • e Hét: 8888
  • e Hónap: 18272
  • e Év: 150826
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.