Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/181 oldal   Bejegyzések száma: 1802 
Gyulladáscsökkentő étrend egyszerűen és hatékonyan
  2024-04-02 23:04:06, kedd
 
  Az utóbbi évtizedekben nagyon megváltoztak az emberek étkezési szokásai. Sok és egyre több feldolgozott élelmiszer kerül a családok asztalára, amelyek viszont nagyon egészségtelenek. Akár gyulladást is okozhatnak az emberi szervezetben, amely aztán sokféle betegség kiindulópontja lehet. Ilyen például a szív- és érrendszeri betegség és a cukorbetegség.

Az étrenden való változtatás nagyon sokat segíthet a gyulladás csökkentésében. A cukorbetegségnek, a szívbetegségnek és az ízületi gyulladásnak is lehetnek kellemetlen szövődményei, de ezeket elkerülhetjük, amennyiben csökkentjük a szervezetben a gyulladás szintjét - és ezzel összességében az általános életminőséget is javíthatjuk.

A gyulladáscsökkentő étrend nemcsak az emésztőrendszerre, hanem az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol. Ebbe bele tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a friss fűszernövények, a halak, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák.

A gyümölcsök és a zöldségek nemcsak rendkívül jó rostforrásnak számítanak, hanem ásványi anyagokban és vitaminokban is nagyon gazdagok. A spenót és a brokkoli például bőséges forrása a vasnak és mindkettő remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A paradicsom és a sárgarépa pedig karotint tartalmaz, amely szintén segít a gyulladás csökkentésében.

A gyógynövények - mint például a gyömbér, a fokhagyma és a kurkuma - szintén aktívan hozzájárulnak a gyulladás mérsékléséhez. A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak sok rostot tartalmaznak, hanem könnyen emészthetők is, és mindemellett még a gyulladást is csökkentik.

A diófélék és a magvak szintén bővelkednek a természetes olajokban, amelyek hatékonyak a gyulladás elleni küzdelemben. Ebbe a csoportba tartozik többek között a dió, a mandula, a chiamag, a kendermag, a pekándió, a pisztácia és a lenmag.

A halak gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek szintén aktívan részt vesznek a gyulladás mérséklésében. Ha csökkentjük a szervezetben a gyulladást, a magas koleszterinszint is normalizálódhat.

Az egészséges étrend kialakítása mellett nagyon lényeges, hogy eleget aludjunk, ne idegeskedjünk és rendszeresen mozogjunk. De az is fontos, hogy a testsúlyunk az optimális tartományban maradjon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyulladáscsökkentő étrend segíthet
  2024-04-02 23:00:06, kedd
 
  A gyulladáscsökkentő étrend segíthet az agy térfogatának növelésében - citrusos-zelleres-spenótos salátarecepttel

Ahogy öregszünk, úgy sok változáson megy keresztül a testünk. Az öregedés az agyra is hatással van: agyunk is öregszik, és még zsugorodik is. A folyamat azonban lassítható, mégpedig egészséges életmóddal. A legutóbbi kutatások szerint a gyulladáscsökkentő étrend is nagyon sokat segíthet az agy térfogatának növelésében.

Ha gyulladás alakul ki a szervezetünkben, az agyunkban, az az agy méretére is hatással lesz, mégpedig zsugorodni kezd. Azonban a gyulladáscsökkentő táplálékok segítenek a gyulladás leküzdésében, illetve még az agy méretének növelésében is.

Egy kutatásba 60 év feletti személyeket, férfiakat és nőket vontak be. Megállapították, hogy azon személyek esetében mértek kisebb agytérfogatot, és azoknak volt kisebb a szürkeállományuk, akik javarészt gyulladást keltő ételeket fogyasztottak.

Egy tanulmányban pedig arról számoltak be, hogy a gyulladást elősegítő étrend nemcsak a testi betegségek kiváltója, okozója lehet, hanem az agy öregedését is negatívan befolyásolhatja. Éppen ezért javasolták, hogy kerüljük el azokat a táplálékokat, amelyek gyulladást keltenek az agyban és a testben. Milyen ételek tartoznak ebbe a kategóriába? Többek között a sült ételek, a feldolgozott hústermékek és a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol, a finomított szénhidrátok, a mesterséges édesítőszerek, a finomított növényi olajok.

A gyulladáscsökkentő étrend azonban nemcsak megtámogatja az agy egészségét, hanem még növelheti is az agy térfogatát és a szürkeállományt. Milyen táplálékokkal csökkenthető és előzhető meg a szervezetben és az agyban a gyulladás? Omega-3 zsírsavakkal, zöld leveles zöldségekkel, zellerrel, céklával, brokkolival, áfonyával, ananásszal, csontlevessel, dióval, chiamaggal, lenmaggal, kurkumával, gyömbérrel, körömvirággal, bíbor kasvirággal, korianderrel, kamillával, szent bazsalikommal, édesgyökérrel, oregánóval, petrezselyemmel, rozmaringgal, zsályával, fodormentával, almaecettel.

A gyulladáscsökkentő étrend mellett számos más mód is van arra, hogy a szervezetünkben csökkentsük a gyulladási szintet. Például ilyen lehetőség a jóga, a meditáció, a rendszeres sport, a harmonikus házastársi kapcsolat.

Olyan ételeket is fogyaszthatunk, amelyek nemcsak gyulladást csökkentenek, de az agy egészségének is rendkívül jót tesznek. Ilyen táplálék például a halolaj, a tojás, a ginszeng, a Gingko biloba, az adaptogén gyógynövények.

A gyulladáscsökkentő étrend ételei nagyon széles skálán mozognak. Most ezek közül sorolunk fel néhányat.

A magas kakaótartalmú étcsokoládé nemcsak nagyon finom, de gazdag forrása a polifenoloknak és a katekineknek. Nemcsak szívbarát táplálékról van szó, de nagyon eredményes a bélgyulladás tüneteinek csillapításában is. A halak rendszeres fogyasztása például a gyulladás kulcsfontosságú markerének, a CRP-nek, a C-reaktív fehérjének a csökkenésével jár.

A bogyós gyümölcsök segítenek leküzdeni az oxidációnak nevezett mindennapi folyamat káros hatásait, amely gyulladáshoz vezethet. A bogyós gyümölcsök C-vitaminban bővelkednek, ami önmagában is segít a gyulladás csökkentésében.

A dió és a dióolaj polifenol vegyületeket tartalmaz. Ilyen például az ellagsav, amely javítja az idegek üzenetküldési képességét. E-vitaminban és folátban is bővelkednek, amelyek memóriajavító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely enyhíti a számos krónikus állapothoz kapcsolódó gyulladást, valamint a mindennapi sérüléseket, beleértve a testmozgás által kiváltott izomfájdalmat.

A pisztácia más diófélékhez hasonlítva alacsonyabb zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik, és gazdag fitoszterolokban, olyan gyulladáscsökkentő vegyületekben, amelyek támogatják a szív egészségét.

A gyömbér egy természetes immunitásfokozó, amely zamatos ízével és fűszeres illatával nemcsak kulináris élvezet, hanem az immunrendszer legfőbb támogatója is lehet. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ez a két hatás szinergikusan működik az immunrendszer erősítésében, az oxidatív stressz csökkentésében, a fertőzések elleni küzdelemben.

A fokhagyma allicin nevű vegyülete antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Serkenti a fehérvérsejtek termelését, amelyek kulcsszerepet játszanak a fertőzések és a kórokozók elleni küzdelemben.

A citrom antioxidáns C-vitaminban bővelkedik, amely immunerősítő hatásokkal bír. A C-vitamin is serkenti a fehérvérsejtek termelését, erősíti a bőr kórokozókkal szembeni védelmét, és erős antioxidánsként működik a szabad gyökök elleni küzdelemben.

Az immunrendszer erősítése érdekében minden reggel fogyasszunk el egy pohár meleg vizet egy kevés citromlével elkeverve. A citromos víz hatásai: immunrendszer erősítése, test méregtelenítése, bőr gyógyítása, pH-szint kiegyensúlyozása, lehelet frissítése, energia növelése, hangulat fokozása.

Nyáron több lehetőségünk van salátakészítésre, főleg ha saját kerttel is rendelkezünk. Most egy gyulladáscsökkentő saláta receptjét közöljük a kedves olvasókkal, de természetesen más hozzávalókat - gyulladáscsökkentő zöldségeket és gyümölcsöket - is felhasználhatunk a saláta készítésekor. Most egy citrusos-dióolajos salátareceptet osztunk meg az olvasókkal.

Citrusos-zelleres-spenótos saláta hozzávalói:
3 maréknyi spenót,
1 nagyobb zeller,
1 biocitrom,
1 bionarancs,
2 evőkanál dióolaj,
egy teáskanál méz,
ízlés szerint só és bors,
egy maréknyi pisztácia,
két csipet kurkuma.

Elkészítése:
A spenótot nyersen is fogyaszthatjuk, így most csak annyi a dolgunk, hogy megmossuk, lecsöpögtetjük, és egy salátástálba tesszük. A zellert hámozzuk meg, majd nagyon vékonyan szeleteljük fel. Keverjük a salátához. Spricceljük le a citrom frissen facsart levével. A narancsot hámozzuk meg, magozzuk ki, a narancsgerezdeket vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk a salátához. A dióolajban keverjük el a mézet, a kurkumát, a sót és a borsot, és ezt forgassuk a salátához. Végezetül szórjuk meg a salátát apróra vagdalt pisztáciával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A máj egészségének javítása természetes módszerekkel
  2024-03-26 19:57:55, kedd
 
  Májunknak kiemelkedő szerepe van a szervezetünk méregtelenítésében. Ez a létfontosságú szervünk segíti megszabadítani a testünket a toxikus anyagoktól. A máj fontos enzimeket is termel, melyek részt vesznek a tápanyagok lebontásában, illetve az energiatermelésben is kitüntetett a szerepük. A máj fontos tápanyagokat is tárol és felszabadítja őket, amikor a testünknek szüksége van rájuk.

A máj egészségének megőrzése nagyon fontos, hiszen számos élettani funkció függ tőle. Ha pedig megbetegszik, bizony sok egészségügyi gonddal kell szembenéznünk.

A májunk szinte az egyetlen olyan szervünk, amely hamar és gyorsan képes a regenerálódásra, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármit megehetünk és megihatunk büntetlenül. Regenerálódása közben ugyanis hegek keletkeznek rajta, ami egyre negatívabban befolyásolja a működését.

Amennyiben szeretnénk minél tovább megőrizni májunk működését, fogyasszunk gyógynövényeket és kiegészítőket.

Az egyik ilyen hasznos kiegészítő az ALA, azaz az alfa-liponsav. Az ALA nemcsak az antioxidáns szintet növeli meg a szervezetben, hanem a lipidprofilt is javítja. Ez a kiegészítő ezen kívül hatásos lehet inzulinrezisztencia esetén, és még az immunfunkciókat is javítani tudja.

A máj gyógyítójának, egyenesen csodanövénynek tartják a máriatövist, ami hazánkban is őshonos és sok ember fogyasztja is. Ez a gyógynövény csökkenti a gyulladást és immunszabályozó hatással is rendelkezik, ezen kívül javítja a máj működését és támogatja egészségét. Ezeket a hatásokat antioxidáns tulajdonságának is köszönhetjük. A máriatövis egy szilimarin nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti az alkohol és egyéb mérgező anyagok májkárosító hatását.

A máj számára az aranygyökér is nagyon hasznos lehet, hiszen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Emellett meg kell még említeni azt a tulajdonságát is, hogy képes redukálni a májkárosító hatásokat.

A kurkuma is csökkenti a gyulladást és daganatellenes hatással rendelkezik, további jó tulajdonsága, hogy hatékonyan csökkenti a lipidszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vérnyomáscsökkentés
  2024-03-26 19:47:32, kedd
 
  A magas vérnyomást mi magunk is csökkenthetjük egyszerűen fillérekből

A magas vérnyomás problémája egyre több embert érint. Nem meglepő, hiszen az életünk sok stresszel jár együtt, amin csak tovább ront a mostani járványos helyzet, ami mindenkit megvisel. A bizonytalanság, a dezinformációk tömege, a mindennapi megélhetés miatti aggódás, a bezártság sokaknál okozhat olyan fokú stresszt, ami hosszú távon nagyon kártékony lehet, hiszen ez az állapot megterheli a szívet.

Magas vérnyomás akkor alakul ki, amikor a vér erőteljesebben áramlik az artériákban, ez pedig megemeli a vérnyomást, ami káros hatással van az erekre. Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen? Hogyan csökkenthetjük egyszerű, gyors és olcsó módszerekkel? Cikkünkben ezzel kapcsolatban adunk hatékony és egészséges tanácsokat.

A magas vérnyomás csökkentésében segítségünkre lehet a rendszeres mozgás. Nem kell ehhez semmiféle drága eszköz, nem szükséges edzőtermi bérletet sem váltani, hiszen otthonunk kényelmében is nagyon sokféle mozgásformát kipróbálhatunk.

Amennyiben magas a vérnyomásunk, mindenképpen meg kell néznünk, hogy nem vagyunk-e túlsúlyosak, ugyanis az elhízás is oka lehet a vérnyomás emelkedésének. Azért fontos, hogy a derékbőségünk ne legyen jelentős, mivel a metabolikus szindrómaa a hasi elhízással összefüggésben alakul ki. Ez az állapot együtt jár a trigliceridszint emelkedésével, a magasabb vércukor- és koleszterinszinttel, illetve és magas vérnyomással, ami azért is nagyon veszélyes, hiszen ezek mind okai lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy amennyire csak tudjuk, csökkentsük a hasi zsír mennyiségét.

A dohányzás nagy mértékben károsítja az egészséget és természetesen az ereket is. Minden egyes elszívott cigaretta után megemelkedik a vérnyomás, ami akár magas szinten is maradhat. A dohányzás mellett a rendszeresen bevitt és nagymértékű alkohol is károsan hat az egészségre, és még a vérnyomást is megemeli.

A legnagyobb vérnyomásnövelő hatása talán a stressznek van, amit ugyan nem mindig tudunk elkerülni, de a stresszoldó technikáknak nagyon hasznosak lehetnek. Leginkább azért fontos a napi stressz csökkentésére törekedni, hogy ennek köszönhetően mérséklődjön a magas vérnyomást, ami nemcsak a szívünk, hanem az ereink számára is előnyös.

A növényi táplálkozás is sokat segíthet, hogy normális tartományba tereljük a vérnyomásunkat. A zöldségek nagyon egészségesek és csak kevés kalóriát tartalmaznak. A magas cukortartalmú gyümölcsöket kerüljük, viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a sokféle zöldségek sok rostot tartalmaznak, melyek nagyon előnyösek az egészségünkre nézve, és még a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az erdőterápia egészségre gyakorolt hatása
  2024-03-25 21:54:18, hétfő
 
  A mai rohanó világban nagyon sokan küzdenek különféle betegségekkel, amelyeket elsősorban a magas fokú stressz generál.
Ki ne lenne stresszes ebben a világban, amikor oly sok minden bizonytalan?
Dolgozni azonban muszáj, és az életből a lehető legjobbat kell kihozni még akkor is, ha sok esetben ez nagyon nehéz. Az embereknek meg kell találniuk azokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak és boldogsághormonokat szabadítanak fel a szervezetükben. Az erdőben töltött időnek sok pozitív hatása ismeretes. Nem véletlen, hogy napjainkban oly nagy szerepe van az úgynevezett erdőterápiának.

Az erdőterápia ma már egy létező dolognak számít szerte a világon. Egy úgynevezett terapeuta - olyan, mint egy túravezető - emberek egy csoportjával erdei sétára indul. Szándékosan lassan haladnak a túra során, hogy az emberek rácsodálkozzanak az erdőben tapasztalt természeti szépségekre, a fákra, az aljnövényzetre, a madarakra, az erdőben lakó kisebb állatokra. Hiszen az életben nagyon sokszor csak rohanunk, és az emberek még a szabadidejükben is próbálnak mindent gyorsan csinálni, azonban az erdőterápiának éppen az a lényege, hogy lassan történjen meg a természet felfedezése.

Az erdei terápia Japánból származik. A neve nem más, mint Shinrin-yoku. Az 1980-as évek végén útjára indult terápiára azért volt szükség, mert azt vették észre, hogy nagyon sok ember küzd stresszel, mégpedig a munkahelyi stresszben szenvedők aránya ugrott meg nagyon. Ekkor találták az úgynevezett ,,erdei fürdőzést", amelynek nagyon sok pozitív hatását jegyezték le, többek között az immunrendszer erősítését, a hangulat javítását, a stressz csökkenését és a figyelem javulását.

A kutatást végzők azt írták le, hogy az erdei séta jelentős mértékben csökkentette az erdőben sétálgató embereknél a kortizolszintet, amely magas szintje sokféle betegség kialakulásában játszik vezető szerepet. A magas kortizolszint oka lehet a szívbetegségek, a fejfájás és a magas vérnyomás kialakulásának.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az erdőben élő fák olyan illóolajokat, illatanyagokat bocsátanak ki, amelyek antimikrobiális hatásokkal rendelkeznek, így erősítve az immunrendszert, fokozva az immunitást. Az erdei séta hatására megnő az immunsejtek aktivitása, így az emberek szervezete sokkal hatékonyabban képes megbirkózni a vírusokkal és a rákos sejtekkel.

A természetben töltött idő abban is segít, hogy hatékonyabban gondolkodjunk, és még a kreativitást is fokozza. Egy tanulmányban leírták, hogy azok a vizsgálati alanyok, akiket túrázni vittek, sokkal hatékonyabbnak bizonyultak a kreatív problémamegoldó feladatokban, mint azok, akiknek nem volt lehetőségük túrázni.

Számos tanulmány írta azt is le, hogy az erdőben eltöltött idő korrelált a jobb hangulattal, hiszen az erdei séta pszichés hatásai elősegítik a jobb fizikai, szellemi és mentális egészséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Talppontok közérthetően
  2024-03-23 22:33:16, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fülpontok
  2024-03-23 21:44:17, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyomorrontás tojással is kezelhető?
  2024-03-16 22:45:49, szombat
 
  Gyomorrontáson sokan estek már át. Elmondható, hogy elsősorban a gyermekek ,,betegsége", de azért felnőtteknél is előfordul, hogy több ételt esznek a kelleténél egy-egy étkezés alkalmával. Gyomorrontás esetén a gyomor túlterhelődik és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint hasmenés, hányinger, hányás, puffadás vagy székrekedés. Léteznek olyan gyógynövények és táplálékok, amelyek nagyon hatékonyak a gyomorrontás tüneteinek enyhítésében. Ha azonban a tünetek nem múlnak el vagy súlyosbodnak, mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges.

A gyömbér nagyon hatékony lehet a gyomorpanaszok kezelésében. Gyomorégés, gyomorrontás, émelygés és hányás esetén főzzünk egy adag gyömbérteát, és kis kortyokban fogyasszuk el. Forraljunk fel 2 dl vizet, majd adjunk hozzá egy nagyobb ujjnyi meghámozott és lereszelt gyömbérgyökeret. Szűrve, de szűrés nélkül is fogyaszthatjuk.

A kamillából készült tea is számos gyomor- és bélrendszeri probléma esetén fogyasztható. Alkalmazható puffadásra, emésztési zavarokra, hasmenésre, hányingerre és hányásra. A kamilla emellett gyulladáscsökkentő és bélnyugtató hatással is rendelkezik.

A borsmenta szintén nagyon hatékony székrekedés, hasmenés, puffadás és gyomorfájdalom esetén. Nemcsak gyomorrontás esetén alkalmazható a gyógynövényből készült tea, hanem azok számára is, akik IBS-szel, azaz irritálisbél-szindróma nevű betegséggel küzdenek. A menta sok gyomorpanaszon segíthet, de fokozhatja a savas reflux tüneteit, és azok a személyek is mértékkel fogyasszák, akik vesebetegségben, májbetegségben vagy epehólyag-betegségben szenvednek.

Az édesgyökér az egyik leghatékonyabb gyógynövény gyomorpanaszok és a gyomorfekély természetes kezelésében. A savas reflux enyhítésére is fogyaszthatjuk az édesgyökeret tea vagy tabletta formájában.

A lenmag rostokban bővelkedik, így segít a bélmozgás szabályozásában. Nemcsak a gyomorrontás tüneteit enyhíti, de krónikus székrekedés esetén is alkalmazható. A lenmagot fogyaszthatjuk őrölt formában, például joghurtban elkeverve, de a lenmagolajat is fogyaszthatjuk.

A pektin is egyfajta rost, amely enyhíti a gyomorpanaszokat és elősegíti a jól baktériumok elszaporodását. Az alma gazdag forrása a pektinnek. A pektin akkor is hasznos, ha hasmenéstől vagy székrekedéstől szenvedünk.

Ha gyomorpanaszunk, hasmenésünk van, akkor fogyaszthatunk tojást, ugyanis a tojás jelentősen lassítani tudja a bélmozgást. Ha azonban a gyomorrontás székrekedéssel párosul, jobb, ha nem eszünk tojást, ugyanis csak súlyosbítja a tüneteket.

Amennyiben a gyomorrontás mellett hasmenésünk van, mindenképpen ügyeljünk az elektrolitok pótlására. A banán jó választásnak bizonyul, hiszen tele van káliummal.

Hasmenés esetén kerüljük a rostban gazdag táplálékokat, ugyanis ezek az ételek csak fokozzák a tüneteket. Ellenben a fehér rizs nagyon hatékony a hasmenés megszüntetésében.

Hasmenés és hányinger esetén jó lehet még a pirítós is. Igyunk mellé egy bögre kamillateát, amit ezúttal ne ízesítsünk se mézzel, se citromlével.

A főtt burgonya könnyen emészthető, és keményítőtartalmú energiaforrást biztosít a szervezet számára. Gyomorrontás esetén kerüljük az erős fűszerek és a vaj hozzáadását, egy pici sót azonban adhatunk hozzá.

Emésztési problémák esetén nagyon sokat segíthet a citromos-gyömbéres víz, amely enyhíti az émelygést, és segíti az emésztést. C-vitamint és más antioxidánsokat is biztosít a szervezet számára. Nemcsak a gyomorpanaszokat enyhíti, de az immunrendszert is erősíti ez az ital.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Jóga férfiaknak
  2024-03-14 22:34:20, csütörtök
 
  A jóga még a prosztatamegnagyobbodáson is segíthet - jógagyakorlatok prosztataproblémák esetén

A prosztatamegnagyobbodás általában az idősebb férfiak megbetegedése. Ez egy olyan betegség, amely nemcsak az életminőséget rontja, de akár komoly egészségi kockázatai, szövődményei is lehetnek. Mindenképpen orvost kell a problémával felkeresni, illetve a férfiaknak is javasolt évente prosztata-szűrővizsgálatra jelentkezni és elmenni.

A prosztata egy olyan kicsi endokrin mirigy, amely a húgyhólyag és a pénisz között helyezkedik el. Az egészséges prosztata nemcsak az egészséges húgyúti rendszerhez, hanem a reproduktív egészséghez is szükséges. A prosztatamegnagyobbodás az egyik leggyakoribb egészségi probléma a 40 év fölötti férfiaknál.

Mi az oka a prosztatamegnagyobbodás kialakulásának?
Ez a betegség elsősorban a normális öregedési folyamat részeként jelenik meg. Az öregedési folyamat hormonális változásokat idéz elő a szervezetben, aminek következtében többek között prosztatamegnagyobbodás is létrejöhet. 40-50 éves kor után a tesztoszteronszint is csökken, ami merevedési zavart, súlygyarapodást, izomtömegvesztést és hajhullást idézhet elő.

Az olyan egészségi problémák, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek megnövelik a prosztatabetegségek, így a prosztatamegnagyobbodás kockázatait. A nem megfelelő étrend, az ülő életmód és az aktivitás hiánya szintén megnövelik a kockázatokat.

A megnagyobbodott prosztata köszönhető a genetikának is. Ha a családban voltak olyan felmenőink, akik ebben a betegségben szenvedtek, akkor nekünk is meglehet az esélyünk a betegség kialakulására.

Milyen tünetei lehetnek a prosztatamegnagyobbodásnak?
Hirtelen jelentkező és/vagy gyakori vizelési inger, amely elsősorban éjszaka jelentkezik, vér jelenléte a vizeletben, fájdalomérzet vizelés közben, de még vizeletinkontinencia is kialakulhat. A férfiak gyakran hagyják figyelmen kívül ezeket a tüneteket. Orvoshoz is csak akkor fordulnak, ha nagy fájdalmaik vannak.

Hogyan segíthet a jóga prosztatamegnagyobbodás esetén? A jóga egy ősi gyakorlat, amely pozitívan hat a lelki, a testi és a szellemi egészségre. Prosztatamegnagyobbodás esetén elsősorban úgy segít, hogy megerősíti a medencefenék izmait, ez pedig jelentősen hozzájárul a tünetek mérsékléséhez. Ennek hatására javulni fog a húgyhólyag szabályozása.

Prosztatamegnagyobbodás esetén nagyon lényeges a stresszcsökkentés. Márpedig a jóga egyik kiemelkedő hatása, hogy csökkenti a stressz-szintet. Ez azért fontos, mivel a folyamatos stressz jelentősen megnöveli a prosztatamegnagyobbodással együtt járó tüneteket. A jóga az egyik legjobb testi és lelki meditációs gyakorlat, amely csökkentheti ennek a betegségnek a tüneteit.

A jóga tehát sok olyan tünet enyhítésében segíthet, amely a prosztatamegnagyobbodáshoz kapcsolódik. Most ezek közül a jógapózok közül mutatunk be néhányat.

Az úgynevezett ,,hős" póz egy ülő pozíció, amely csökkenti a medencében a feszültséget. Ehhez a pózhoz térdepeljünk le és húzzuk a fenekünk alá a lábainkat. A lábujjak mutassanak hátrafelé, a térd pedig érintse a padlót. Két kezünket helyezzük a két térdünkre. Nyújtsuk ki egyenesen a gerincünket, miközben a nyakunkat, a fejünk búbját nyújtsuk a plafon irányába. Maradjunk ebben a pózban, miközben mély lélegzeteket veszünk.

Az ,,íj" pózt kicsit nehezebb elvégezni. Ehhez a gyakorlathoz feküdjünk a hasunkra. Hajlítsuk be mindkét térdünket és kezdjük el a lábunkat a magasba emelni. Mindezt úgy, hogy a két kezünkkel fogjuk meg mindkét bokánkat. Nézzünk egyenesen előre, és lélegezzünk mélyeket. Maradjunk ebben a pózban legalább 30 másodpercig, majd engedjük le a lábainkat. Ismételjük meg a gyakorlatot! Ez a póz segít megerősíteni a medencefenék izmait, a hasizmokat és a hát alsó részén lévő izmokat.

A következő gyakorlathoz egy gumiszalagra lesz szükségünk. Üljünk egyenes derékkal, miközben a gumiszalagot az egyik talpunkra helyezzük. Majd lassan feküdjünk le, közben emeljük meg a lábunkat, és engedjük szépen vissza a padlóra. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábunkkal is. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét lábunkkal többször egymás után. Ez a gyakorlat is segít a medencefenék megerősítésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az olvasás egészségre gyakorolt hatásai
  2024-03-09 21:22:31, szombat
 
  Az egyik legjobb szabadidős tevékenység nem más, mint az olvasás. Nemcsak egy szórakoztató hobbiról van szó, de még a testi és lelki egészséget is szolgálja. Mutatjuk is, hogyan!

Régebben, míg az embereknek nem volt telefonjuk és mindenféle olyan eszközük, amelyekkel lehetett az interneten böngészni, sokan olvastak, amikor csak az idejük engedte. Napjainkban is egyre többen találnak vissza az olvasás örömeihez, merthogy az olvasás valóban boldogsággal tölthet el bennünket amellett, hogy rengeteg pozitív hatása van az egészségre nézve.

Ha sokat olvasunk, mentálisan is sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetünk, merthogy az olvasásnak nagyon sok pozitív hatása van a lélekre. Ez annak köszönhető, hogy olvasás hatására csökken a szervezetünkben a stressz-szint. Épp annyira pozitív hatása van, mint a jógának vagy éppen a meditációnak.

Már a kisgyerekek is szeretik, ha esténként olvasunk nekik. Ennek hatására nemcsak hamarabb megnyugszanak, de nem lesznek feszültek, könnyen ellazulnak, és hamarabb is elalszanak. Felnőttek esetében éppen olyan hatásos az olvasás, mint a gyerekeknél. Ha esténként nehezen alszunk el vagy nem alszunk eleget, álmatlanságban szenvedünk, akkor a megoldás nem más, mint az olvasás. A kutatások is azt mutatják, hogy az olvasás és az alvás mennyisége, illetve minősége között szoros az összefüggés. Minél jobban tudunk éjszakánként aludni, annál jobban tud a szervezetünk regenerálódni, azaz a szervezetünk annál hatékonyabban képes kijavítani a nap közben ejtett hibákat.

Az olvasásnak kiemelt szerepe van a kognitív funkciók növelésében is. Idősebb korban a kognitív képességek gyakran hanyatlani kezdenek, azonban rendszeres olvasással megelőzhetjük ezt a problémát. Az olvasás ugyanis edzésben tartja az agyat és nagyon pozitívan hat az agysejtekre, illetve az agysejtek közötti kommunikációra. A rendszeres olvasás a memóriát is fejleszti, mint ahogyan a keresztrejtvényfejtés is.

Mivel a rendszeres olvasás csökkenti a stresszt, jó alvást biztosít és még az agy működésére is jó hatással van, ezért elmondható, hogy ezek a pozitív hatások akár az élettartamot is jelentősen megnövelhetik. Tehát tanulmányok szerint az olvasás segít a stressz csökkentésében, valószínűleg azért, mert nagy koncentrációt és összpontosítást igényel. Egy tanulmány azt írta le, hogy már 10 perc olvasás után is csökken az izomfeszültség és lassul a pulzusszám. A stressz csökkentése jót tesz az immunrendszernek. Stressz hatására ugyanis a szervezet kortizol nevű stresszhormont termel, ami gyulladáshoz vezet, a gyulladás pedig fokozza a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Az olvasás remek módja az esti kikapcsolódásnak. Sokkal jobb alternatíva, mint az ágyban telefonozni és számítógépezni, ugyanis ezek kék fényt bocsájtanak ki, ami akadályozhatja a minőségi és mennyiségi alvást.

Az olvasás segíthet a mások iránti empátia fejlesztésében is. Az olvasás során megismert történetek segítenek más embereket - és természetesen saját magunkat is - jobban megérteni. Ez az egyik legjobb módja az önmegismerésnek és az önfejlesztésnek, ami nemcsak a lelki egészséget, hanem a fizikai és szellemi egészséget is javítja, fokozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/181 oldal   Bejegyzések száma: 1802 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.