Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/185 oldal   Bejegyzések száma: 1843 
A bab gyógyhatásairól
  2024-04-07 22:13:57, vasárnap
 
  A cinkben, magnéziumban gazdag bab fokozza a szív és idegrendszer egészségét - paradicsomos babsalátarecepttel




A bab egy nagyon megosztó hüvelyes. Sokan kedvelik, sokan viszont nem preferálják. Szüleink és nagyszüleink asztalán rendszeresen szerepelt ez az étel változatos formákban. Nagyon is jól tették, hogy gyakran fogyasztották, hiszen az egyik legegészségesebb hüvelyesről van szó. Többek között magas rosttartalma miatt ennyire egészséges. Ha csak tehetjük, készítsük el minél változatosabban, és legalább hetente egyszer fogyasszuk ezt a rendkívül sok rostot tartalmazó hüvelyest.

A bab kitűnő rostforrásnak számít. A rostok megakadályozzák a székrekedés kialakulását, és nagyfokú védelmet nyújtanak a szívbetegségekkel, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és az emésztőrendszeri betegségekkel szemben.

A bab nemcsak rostokban, hanem növényi fehérjékben, különösen lizinben is bővelkedik.

A rendszeres babfogyasztással elérhetjük, hogy csökkenjen a testsúlyunk, a derékkörfogatunk és a BMI-indexünk is. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a fehérjefogyasztása javarészt babból és nem húsból állt, sokkal sikeresebb volt a fogyókúrájuk, mint azon férfiak esetében, akik nem tudtak lemondani a rendszeres húsfogyasztásról.

A bab a szív egészségének is jót tesz, mégpedig azért, mert rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető az LDL-koleszterin-szint.

Ez a hüvelyes még a cukorbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehet, merthogy segít a magas vércukorszint szabályozásában, ami a betegség egyik oka és tünete is.

A szervezet vasat használ a hemoglobin előállításához, amely oxigént szállít a szervezetben. A bab is gazdag forrása a vasnak, amely tápanyag kulcsfontosságú a hormonok, a kötőszövet, az inak és szalagok számára.

Magnéziumban is bővelkedik a bab, amely tápanyag segít a csont és a fehérje előállításában, illetve a vércukorszintet is stabilizálja.

A test minden szervének szüksége van a babban is megtalálható káliumra. Szüksége van erre a tápanyagra a szívnek, a veséknek, az izmoknak és az idegeknek.

A sejteknek a baktériumok elleni küzdelemhez cinkre is szükségük van. Cinket is tartalmaz a bab. A cink fontos szerepet játszik a gyors sebgyógyulásban, a szaglásban és az ízlelésben.

A B-vitaminok gazdag forrása is a bab. Különösen folátot tartalmaz nagyobb mennyiségben. A folát jót tesz a szív egészségének, segíti a sejtek osztódását, illetve az idegrendszer működését is biztosítja.

A babot sokféleképpen elkészíthetjük, ezúttal egy remek salátát mutatunk be.

Paradicsomos babsaláta hozzávalói:
2 nagyobb csésze bab,
2 nagyobb paradicsom,
1-1 db zöld és piros paprika,
1 sárgarépa,
egy csokor petrezselyem,
olívaolaj,
fokhagyma,
fél lime,
só és bors.

Elkészítése:

Főzzük puhára a babot, majd csepegtessük le és tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a megmosott és felszeletelt paradicsomot és paprikát. Reszeljük le a répát, azt is forgassuk a többi hozzávalóhoz. Olívaolajban keverjük el a fokhagymát, a lime frissen facsart levét, a sót és a borsot, majd öntsük a salátára. Apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A metélőhagyma gyógyhatásairól
  2024-04-05 22:50:15, péntek
 
 



A metélőhagyma javítja a hangulatot és az alvás minőségét - metélőhagymás burgonyasaláta-recepttel

A metélőhagymát akár még télen is termeszthetjük, hiszen a konyhaablakban is könnyedén megterem, és nem igényel olyan nagy gondoskodást. Ha szezonális depresszióban szenvedünk, vagy csak nehezen alszunk el, a metélőhagyma még ezeknek az egészségi problémáknak a megoldásában is a segítségünkre lehet, ugyanis kolinban gazdag, amely elősegíti, hogy jobban tudjunk aludni. Folátot is tartalmaz, amely fokozza a szerotonin- és a dopamintermelést, ezek pedig nagy szerepet játszanak a hangulat fokozásában.

A metélőhagyma remek antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, vagyis kiemelkedő a vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes hatása is. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon előnyös lehet a szezonális betegségek megelőzésében, mint amilyen a nátha és az influenza, már csak emiatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A metélőhagyma olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek nemcsak a vércukorszint szabályozásában vesznek aktívan részt, hanem a magas vércukorszint okozta szövődményektől is megóvhatnak bennünket. A metélőhagymának alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

A metélőhagyma még a szív egészségének is rendkívül jót tesz, ugyanis egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, amely segít csökkenteni a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Emellett segíti a nitrogén-oxid felszabadulását a véráramban, ennek hatására csökkenti az erek és az artériák merevségét és ily módon tudja csökkenteni a magas vérnyomást.

Amennyiben kalcium-oxalát kristályok rakódnak le a szervezetünkben, úgy megnő a vesekő kialakulásának kockázata. Azonban a metélőhagyma megakadályozhatja ezeknek a kalcium-oxalátoknak a lerakódását, ily módon csökkentve a vesekövek kialakulásának kockázatait.

Influenzaszezonban is bátran fogyaszthatjuk a metélőhagymát, mivel remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így nagyon hatékony lehet a torokgyulladás kezelésében, és rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük, hogy a tünetek súlyosbodjanak, illetve hogy szövődmények alakuljanak ki.

A metélőhagyma nemcsak flavonoidokbnan, hanem allicinban is bővelkedik, mindkettő erőteljes rákellenes potenciállal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint elsősorban a szájüregi és a tüdőrák ellen nagyon hatékony.

A metélőhagyma remekül megállja a helyét a salátákban, most egy ilyen receptet közlünk.

Metélőhagymás burgonyasaláta hozzávalói:
60 dkg burgonya,
4 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma,
2 dl natúr joghurt,
1 teáskanál mustár,
2 evőkanál majonéz,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
Hámozzuk és mossuk meg a burgonyát, majd karikázzuk fel, és főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni. Közben vágjuk fel apróra a metélőhagymát és keverjük össze a joghurtot, a majonézt, a mustárt, a sót és a borsot. Öntsük rá a burgonyára és keverjük össze. Végezetül szórjuk rá a metélőhagymát. Behűtve fogyasszuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Növényi gyógyítók a konyhából
  2024-04-01 22:42:55, hétfő
 
  A konyhánk tele van olyan anyagokkal, melyekhez bátran fordulhatunk, hiszen gyógyító hatással rendelkeznek. A cikkben olyan hatékony gyógynövényeket mutatunk be, amelyek általában megtalálhatók a konyhánkban, így még csak a patikába sem kell elmennünk a segítségért.

Az egyik ilyen gyógyító tulajdonsággal rendelkező természetes szer, a méz. Antimikrobiális és antibakteriális hatással rendelkezik, így hatásos lehet a nátha elleni küzdelemben, de a torokfájást is hatékonyan csillapítja. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és immunfokozó hatásokkal is rendelkezik. A méz további előnye, hogy esetleges égési sérülés esetén felgyorsítja a gyógyulást és csökkenti a fertőzés kockázatát.

A zöld tea tele van antioxidánsokkal. Amennyiben mézet is adunk hozzá és így fogyasztjuk rendszeresen, úgy csökkenhet a H.pilory nevű baktérium termelődése, ami köztudottan gyomorfekély kialakulásához vezethet.

A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, nagyon hatékony lehet gyomorpanaszok esetén, illetve csökkenti az émelygést és a hányingert. Segít felgyorsítani a gyomor kiürülését, ezért van az, ha étkezés után fogyasztunk gyömbért, nem érzünk kellemetlen teltséget és rosszullétet egy-egy nagyobb étkezést követően.

De remek a gyömbér fájdalomcsillapító is, leginkább az ízületi gyulladásban szenvedőknek hozhat enyhülést. Ez a gyógynövény fokozza az immunrendszer működését és csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Mivel a gyömbér javítja az inzulinérzékenységet, így hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a triglicerid- és a koleszterinszintet, így tesz jót a szív és az érrendszer egészségének.

A kurkuma csökkenti az akut és a krónikus betegségben szenvedőknél a fájdalmat, ezen kívül nagyon jól csillapítja a tüneteket azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek.

A kurkumával kapcsolatban is végeztek kutatásokat és bebizonyosodott, hogy csökkentheti a depresszió tüneteit. Készíthetünk pasztát is belőle, amit az ínyünkre kenhetünk, ezzel akár a súlyos ínygyulladást is megszüntethetjük.

A Cayenne-bors gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik és nagyon hasznos szerepe lehet a fájdalom csökkentésében. Többek között ezekre a problémákra nyújthat megoldást: neuropátiás fájdalom, derékfájás, fejfájás és izomfájdalom. Emellett fokozza az anyagcserét és a vérkeringést is.
Forrás : Link

Előző cikkünkben olyan gyógynövényeket, alapanyagokat soroltunk fel, amelyeket a konyhánkban is könnyedén megtalálhatunk. Ha valamilyen betegségünk van vagy esetleg konyhai baleset ér bennünket, akkor bátran fordulhatunk ezekhez a természeti csodákhoz. Cikkünkben most folytatjuk ezeknek a nagyon hasznos és hatásos ,, növényi gyógyítóknak" a felsorolását.

A fokhagymát a természet antibiotikumának is tartják. Fokozza az immunrendszer működését és segíthet a nátha megelőzésében, emellett csökkentheti a megfázás időtartamát és súlyosságát. Rendszeres fogyasztása azért is hasznos, mert mérsékelheti a magas vérnyomást.

Borsmenta mindig legyen otthon azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, mert hatékonyan csökkenti a görcsöket. Az illóolaja is hatásos lehet, főleg az izmok ellazításában lehet segítségünkre. Ilyenkor valamilyen hordozóolajjal kell elkeverni, és a hasat kell ezzel az illóolajjal masszírozni.

A borsmenta-illóolajat a nyakba is bedörzsölhetjük, amivel a migrénes fejfájásunkat csillapíthatjuk. De inhalálhatunk is vele, így csökkenthetjük a légúti fertőzés kialakulásának kockázatát, illetve betegség esetén mérsékelhetjük a tüneteinket.

A citrom javítja az emésztést és csökkenti a savas reflux kialakulásának esélyeit. Antioxidáns C-vitaminban gazdag, amely gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és immunfokozó hatásokkal rendelkezik. A C-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása megerősíti az immunrendszert és ezzel meg is akadályozhatjuk a betegségek kialakulását.

A citrom és ezzel együtt a C-vitamin tisztítja a húgyutakat és megakadályozhatja a vesekő kialakulását. Ez a közkedvelt gyümölcs flavonoidokban is rendkívül gazdag, melyek szintén antioxidáns hatással rendelkeznek. A citrom ezen kívül támogatja a fogyást, illetve javíthatja a szívünk és az érrendszerünk egészségét.

A fahéj az egyik legjobb fűszer a cukorbetegek számára, hiszen segít normalizálni a vércukorszintet. Az egyik vegyülete gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely védelmet jelenthet az influenza megelőzésében. Rendszeres fogyasztása megakadályozhatja az agyban a plakkok kialakulását, ezzel pedig az Alzheimer-kórral szemben jelenthet számunkra védelmet.

A kakukkfű köhögéscsillapító hatásokkal rendelkezik, de az antimikrobiális és antibakteriális hatása is kiemelkedő. A kakukkfüvet, mint gyógynövényt olívaolajjal kombinálva is fogyaszthatjuk, így javíthatjuk a vér lipid profiljait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Májusi zöldségek gyümölcsök
  2024-03-28 23:14:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok a máj egészségének fenntartásáért
  2024-03-26 19:53:29, kedd
 
  Az egyik legfontosabb szervünk a máj. Ennek a szervnek kiemelkedő szerepe van a méregtelenítésben, a szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben, az emésztésben, az epetermelésben és a hormonszekrécióban. Akármilyen májbetegségünk is van, az minden esetben akadályozza az anyagcsere-funkciókat, azonban vannak olyan táplálékok, melyek nagyon jól regenerálják a májat és védik ezt a szervet a betegségektől.

Az egyik ilyen remek táplálék nem más, mint a fokhagyma. Egy allicin nevű vegyületben gazdag, ami egy olyan antioxidáns, amely védi a szervezetünket az oxidatív károsodással szemben, mindemellett májvédő hatásokkal is rendelkezik, és segít azoknak az enzimeknek az aktivizálásában, amelyek serkentik a méreganyagok kiürülését a szervezetből. A fokhagyma rendszeres fogyasztása ráadásul támogatja a sikeres fogyókúrát is.

A zöld tea szintén nagyon gazdag antioxidánsokban, polifenoljai a katekinek, amelyeknek számos egészségügyi előnyeit megtapasztalhatjuk. Többek között csökkentik a májbetegségek és a májrák kialakulásának kockázatát.

A kurkuma egyik leghatásosabb bioaktív vegyülete a kurkumin, amelynek kiemelkedő a májvédő hatása. Csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve minimalizálja az oxidatív stresszt, javítja a zsíranyagcserét és az inzulinérzékenységet.

A grapefruit szintén egy kiváló antioxidáns-forrás, amely segít az immunitás növelésében és az immunfunkciók javításában. A grapefruitlé jó hatással van a májenzimek működésére, amelyek támogatják a méregtelenítései folyamatokat.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz betaint, amely szintén antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Segít csökkenteni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást, illetve a máj védelmében is aktív szerepet játszik.

A brokkoli szulforafán vegyületekben gazdag, Ez a vegyület csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve javítja az anyagcserét, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A sárgarépa is segíti a máj méregtelenítő folyamatait és minimalizálja az alkoholos májbetegség kialakulásának esélyét. Rendszeres fogyasztása emellett csökkenti a triglicerid szintet.

A zöld leveles zöldségek is védik a májat az oxidatív károsodással szemben, jellemzően olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az izmaink nem csak testmozgással erősíthetők
  2024-03-26 19:50:16, kedd
 
  Az izmaink nem csak testmozgással erősíthetők - izomerősítő táplálékok

Ahogy idősebbek leszünk, egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk. Ez azonban nagyon sok egészségi problémát is jelent, éppen ezért is nagyon lényeges, hogy idősebb korunkban se hagyjuk abba a testmozgást. Annyiféle sport van, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Lehet kerékpározni, úszni, jógázni. Mindig vegyük figyelembe, hogy milyen betegségeink vannak, milyen kondícióban vagyunk, és természetesen a kezelőorvosunk véleményét is mindenképpen kérjük ki, hiszen ő tudja a legjobban, hogy a meglévő betegségeink mellett és állapotunkban milyen testmozgás, milyen gyakorlatok javasolhatók nekünk, az egészségi állapotunkhoz mely mozgásformák állnak a legközelebb. Természetesen nem csak testmozgással erősíthetők az izmok. Léteznek olyan kiegészítők, tápanyagok, gyógynövények, amelyek nagyon sokat jelentenek az izmok megerősítésében, az izomerő növelésében. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az izmok megerősítésében, pontosabban az izmok edzés utáni helyreállításában nagy szerepük van a probiotikumoknak. Intenzív edzést követően ugyanis tejsav halmozódik fel az izmokban. Ez ugyan normális jelenség, azonban sokan az úgynevezett izomláz miatt nem edzenek a későbbiekben olyan intenzíven, hiszen megijednek ettől a fájdalomtól. A probiotikumoknak azonban nagy szerepük van a fájdalom csökkentésében. Edzés után közvetlenül javasolt olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek probiotikumokban bővelkednek.

A kreatin szintén nagyon népszerű kiegészítő azok körében, akik rendszeresen sportolnak, edzenek. Ugyanis bizonyított tény, hogy a kreatin nemcsak a teljesítményt növeli, hanem fokozza az izmok növekedését, javítja az általános erőt, és fokozza a gyógyulási folyamatokat is.

A cseresznyelé és a zellermag szavak hallatán nem az edzés és az izmok jutnak eszünkbe, pedig nagyon is sok közük van ezekhez a kifejezésekhez. Ezek a kiegészítők ugyanis segítenek kiüríteni a szervezetből a felesleges húgysavat, illetve olyan antioxidánsokat biztosítanak a szervezet számára, amelyek segítenek az ízületek és az izmok helyreállításában.

Az L-glutamin egy olyan aminosav, amely nagyon hamar kiürül a szervezetből, különösen edzést követően. Az L-glutamin segít az izmok újraépítésében, helyreállításában, javításában és védelmében. Nemcsak az izmokat támogatja meg, hanem a bélrendszert és az immunrendszert is.

A tojás egészséges zsírokat és fehérjét tartalmaz. Tápanyagban dús profilja, illetve leucintartalma izomépítő képességeikről ismertek.

Mérsékelten fogyasztva a diófélék is hozzájárulnak az izomépítéséhez. A fehérjék, a zsírok és a rostok tökéletes kombinációját kínálják, ily módon a diófélék az egyik legjobb táplálékai az izmoknak.

Az olívaolaj az egyszeresen telítetlen zsírok kiváló forrása, amely segíthet csökkenteni a gyulladást, és az izmok elvesztésének folyamatát is lassíthatja. Mindkét funkciója segíthet, amennyiben izomépítés a célunk.

A quinoa nagy mennyiségben tartalmaz vitamint, rostot, fehérjét és szénhidrátot, amely tápanyagok tökéletesek az izomépítéshez és az edzések előnyeinek maximalizálásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zöldségek magas fehérjetartalommal
  2024-03-22 22:50:58, péntek
 
  Sokan azt gondolják, hogy csak az állati eredetű táplálékok tudják ellátni a szervezetet létfontosságú aminosavakkal. Ez nem éppen így van, hiszen a zöldségek is képesek erre. Nem mellesleg tele vannak egészséges fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és mikrotápanyagokkal.

A nagy mennyiségű állati termékek fogyasztása nem javasolt, több ok miatt sem. Eltömítik az artériákat, vesebetegséget, gyomor- és bélrendszeri rákot okoznak. A növényi alapú táplálékok azonban nemcsak a magas koleszterinszintet csökkentik, hanem az egész testet védelmezik a különféle betegségekkel szemben. Mutatunk is néhány fehérjében bővelkedő zöldséget!

Az articsóka gazdag luteolinban, klorogénsavban, polifenolokban, amelyek mind-mind nagyon hasznosak a rák megelőzésében. Káliumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz, amelyek együttesen sokat tehetnek a szív egészségének fenntartásáért. Rostokban és flavonoidokban is gazdag, amelyek szintén rákellenes hatásokkal rendelkeznek. Az articsóka segít a felesleges koleszterint eltávolítani a szervezetből.

A gomba javítja az immunitást, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladást. D-vitaminban, káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag.

A spenót tartalmazza a legtöbb vasat a leveles zöldségek közül. Antioxidáns és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Klorofillt is tartalmaz, amely gyulladást csökkent. K-vitamin-tartalma erősíti a csontokat, A-vitamin is van benne, ami az immunrendszernek tesz nagyon jót. A zöld leveles zöldségek közül a spenót tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem segíti a szövetek növekedését és helyreállítását, illetve a sebgyógyulási folyamatot is. A C-vitamin megtámogatja a vas felszívódását.

A kelkáposzta csökkenti a koleszterinszintet. K-vitaminnal is töltve van, amelyre a szervezetnek a csontok kalciumegyensúly fenntartásához van szüksége. Gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és nagyon jó káliumforrás.

A spárga a következő tápanyagokat tartalmazza: A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, vas, réz. A zöldség csökkenti a túlzott vérzés és a csontritkulás kockázatait. Folátban is gazdag, amely segíti az idegrendszer és a bőr egészségének fenntartását. Glutationban is bővelkedik. Ez az antioxidáns aktiválja a szervezetben lévő egyéb vegyületeket és enzimeket. Antioxidánsai révén segíthet egyes betegségek megelőzésében, például ilyen a cukorbetegség, a szürkehályog, a fertőzések, neurológiai rendellenességek, mint amilyen az Alzheimer-kór.

A cékla is sok fehérjét tartalmaz. Levelei is ehetőek, hiszen ezek is tele vannak értékes tápanyagokkal.

A borsó rostot tartalmaz sokat, ami segíti a jóllakottságérzetet sokáig fenntartani. Sok antioxidánst, fitotápanyagot tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. B1-vitaminban és folátban is bővelkedik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A lila hagyma csökkenti a vérnyomást
  2024-03-22 22:39:49, péntek
 
 



A lila hagyma csökkenti a diasztolés és a szisztolés vérnyomást is
A vöröshagymát és a fokhagymát minden magyar háztartásban, konyhában megtalálhatjuk, hiszen rendszeres főszereplői a magyar ételeknek. Azonban a lila hagyma kicsit háttérbe szorul, pedig ennek a típusú hagymának is nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk ezt a hagymát, és egy ízletes receptet is közlünk a kedves olvasókkal.

A lila hagyma bővelkedik egy kvercetin nevű vegyületben, amely antioxidáns hatással rendelkezik. C-vitamint is tartalmaz, amely szintén egy antioxidáns, erősíti az immunrendszert, és segíti leküzdeni a fertőzéseket és betegségeket.

A kvercetin egy olyan flavonoid, amely rákellenes hatásokkal rendelkezik. Semlegesíti a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és potenciálisan rákos betegséghez vezethetnek. A kvercetin sejthalált idéz elő, ezzel pedig gátolja a daganatok növekedését és terjedését. Kutatási eredmények igazolják, hogy hatékony lehet többféle ráktípus esetén is.

Az erős immunrendszer fenntartásának egyik módja nem más, mint az immunerősítő táplálékok fogyasztása. A lila hagyma is ebbe a kategóriába tartozik, mivel sok antioxidánst tartalmaz. Ilyen az A- és C-vitamin, a kvercetin és kénvegyületek, amelyek fokozzák az immunitást. Ezek a tápanyagok javítják a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Az egészséges emésztőrendszer számos módon javíthatja az általános egészséget, beleértve a fogyás megkönnyítését, az immunrendszer erősítését és az agyi funkciók javítását. Hogy megtapasztaljuk ezeket a pozitív hatásokat, fogyasszunk rendszeresen lila hagymát. A lila hagyma az élelmi rostok jó forrása, ami fontos az egészséges immunrendszer számára. A rost segíti az emésztést. A lila hagyma prebiotikumokban is bővelkedik, amelyek szintén segítik a jó bélbaktériumok táplálását. Ez növeli a sokféleségüket és a számukat, ezáltal még jobban javítva az emésztőrendszer egészségét. Kénvegyületekben is gazdag a lila hagyma, amelyek csökkentik a rossz bélbaktériumok számát.

A lila hagyma antioxidánsai előnyösek a szív egészségére is. Tanulmányok szerint csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, illetve a szívbetegségek és a stroke kockázatait. Kvercetintartalma pedig véd a szívkárosodás ellen.

A lila hagyma flavonoidokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.

A lila hagyma sokféle salátában szerepelhet, azonban most egy lilahagymalekvár-receptet mutatunk be.

Kakukkfüves lilahagyma-lekvár hozzávalói:
fél kilogramm lila hagyma,
8 evőkanál olívaolaj,
6-8 evőkanál barna cukor,
fél dl balzsamecet,
fél dl vörösbor,
ízlés szerint só,
1 kávéskanál étkezési keményítő,
1 kávéskanál bors,
1 kávéskanál kakukkfű.

Elkészítése:
Első lépésként dinszteljük meg egy kevés olajon a felszeletelt lila hagymát. Menet közben adjunk hozzá egy kevés sót, majd adjuk hozzá a cukrot és a balzsamecetet is. Ezután keverjük hozzá az összes fűszert és a vörösbort. A hagymának nagyon puhának kell lennie, így még adhatunk hozzá főzés közben egy kevés vizet. Vigyázzunk, hogy le ne ragadjon. Végezetül az étkezési keményítővel sűrítsük be a lekvárunkat. A hagymalekvár nagyon jól illik sült húsok mellé.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csicseriborsóliszt
  2024-03-17 21:24:30, vasárnap
 
  Jót tesz az emésztésnek és csökkenti a gyulladást - csicseriborsóliszt

A csicseriborsóliszt magas rosttartalommal rendelkezik csakúgy, mint a bab, a lencse vagy a zöldborsó. A csicseriborsó és más hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatait. A csicseriborsónak és a belőle készült lisztnek is ugyanazok a csodálatos gyógyhatásaik vannak. Mutatjuk is, melyek ezek.

A csicseriborsó gazdag forrása az antioxidánsoknak, például a fenolos vegyületeknek. Emellett sok tápanyagban is bővelkedik, mint például kalcium, szelén, cink, kálium, B6-vitamin, vas, tiamin, foszfor, magnézium, réz, mangán és folát.

A csicseriborsóliszt nagyon sok értékes rostot tartalmaz, éppen ezért érdemes a finomított liszt helyett ezt a lisztet használni rendszeresen, hiszen nemcsak a rosttartalma, hanem a tápanyagtartalma is jóval magasabb. Minél több rostot, rostos táplálékot fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélye a cukorbetegség, a vastagbéldaganat kialakulásának és az elhízás esélyei is csökkennek.

A hüvelyesek rendszeres fogyasztása nagyon jót tesznek a szív- és érrendszer egészségének, hiszen csökkentik a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet is.

A csicseriborsó ráadásul polifenolokban is gazdag, amely egy erős antioxidáns, és nagyon eredményes nemcsak az oxidatív stresszel, hanem a gyulladással szemben is.

A csicseriborsó oldható és oldhatatlan rostokban is bővelkedik, ami fontos szerepet játszik a magas vérnyomás megelőzésében és annak kezelésében.

A rostos táplálkozás más szempontok miatt is rendkívül fontos. A rostok nemcsak a vér koleszterinszintjét tudják csökkenteni, hanem a cukor véráramba történő felszívódását is. A magas rosttartalmú étrend segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, mivel minimalizálja az esélyét a vércukorszint drasztikus megemelkedésének.

A csicseriborsóliszt nagyszerű gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Magas rosttartalma segítséget nyújt abban, hogy a méreganyagok minden gond nélkül eltávozzanak az emésztőrendszerből. Emellett védő hatást gyakorol a sejtekre és a szabad gyökök károsító hatása ellen is védelmet jelenthet.

A csicseriborsóliszt gluténmentes, így azok a személyek is bátran fogyaszthatják, akik gluténérzékenységben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tele van vitaminokkal és jót tesz az emésztésnek
  2024-03-17 21:21:31, vasárnap
 
 



Tele van vitaminokkal és jót tesz az emésztésnek: spárga - citromos-uborkás spárgalérecept

A spárga roppant egészséges és nagyon változatosan elkészíthető. Nemcsak vitaminokban, hanem ásványi anyagokban és rostokban is bővelkedik, így az egészség védelméhez és a betegségek megelőzéséhez is aktívan hozzájárul. Mutatjuk, hogy miért is fogyasszuk rendszeresen ezt a nagyszerű zöldséget!

A spárga tehát rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Olyan vitaminokat tartalmaz, mint a K-, E-, A- és C-vitamin. Ezek közül három vitamin is antioxidánsnak számít, amelyek sokat segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében.

A spárga egy inulin nevű rostnak is gazdag tárháza, amely prebiotikumnak számít. A probiotikumok és a prebiotikumok elősegítik a bélflóra egyensúlyának megteremtését, és ily módon a jobb emésztést teszik lehetővé, illetve nagy szerepük van az emésztés egészségének biztosításában és annak fenntartásában.

A spárga magas rost-, illetve B-vitamin-tartalma pedig a szív egészségéhez járul aktívan hozzá. Ezek a tápanyagok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a stroke kockázatait.

A spárga folátban, B6-vitaminban és egy olyan aminosavban is bővelkedik, amelyek együttesen bizonyítottan rákellenes hatásokkal rendelkeznek.

A spárgában olyan antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek is vannak, amelyeknek nagy a szerepük a sejtek anyagcsere-aktivitásának megváltoztatásában, ami azt is jelenti, hogy ezek a szuper összetevők megakadályozhatják, hogy a sejtek károsodjanak, és ezzel a rákos megbetegedések esélye is jelentősen csökkenthető.

A spárgával kapcsolatban is folytak kutatások. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a spárgának nagy szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is, ugyanis javítani tudja az inzulinszekréciót, így segít csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A spárga nemcsak antioxidáns, hanem remek gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Ez azért nagyon hasznos a szervezet számára, mert így sokkal könnyebben ürülnek ki a szervezetből a méreganyagok, amelyek köztudottan okai lehetnek a különféle betegségek kialakulásának.

A spárga gyulladáscsökkentő hatásait a benne található béta-karotin, C- és E-vitamin is segíti, amely tápanyagok tovább csökkentik a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatait.

A spárga és a spárgalé is nagyon egészséges, ez utóbbit nagyon változatosan készíthetjük el. A spárgalé nagyszerű diuretikum, így nagyon hasznos, ha a vesénkkel vannak problémáink. Hagyományosan a következő területeken használhatjuk: bélproblémák, reuma, vértisztítás, szemproblémák, köszvény, idegrendszer, prosztata, bőrproblémák.

Most pedig egy remek receptet is közlünk.

Citromos-uborkás spárgalé hozzávalói:
3-4 db uborka,
6-8 spárga,
fél citrom,
víz.

Elkészítése:
Készítsük elő a spárgát, mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd mehet is a turmixgépbe. Hámozzuk meg és karikázzuk fel az uborkákat, és ezek is mehetnek a spárgák után. Öntsük a vizet és facsarjuk a citromot a turmixgépbe, majd turmixoljuk le az összetevőket. Öntsük pohárba és már fogyaszthatjuk is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     2/185 oldal   Bejegyzések száma: 1843 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2692
  • e Hét: 9048
  • e Hónap: 22797
  • e Év: 227498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.