Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
Rakott káposzta
  2011-02-02 09:04:37, szerda
 
 


Erdélyi rakott káposzta recept

Alapanyag: fokhagyma, füstölt szalonna, fűszerpaprika, kolbász, rizs savanyú káposzta, sertéshús, tejföl, vöröshagyma, zsír .

Eőkészület: 25 perc főzés: 60 perc sütés: 50 perc

Hozzávalók 6 főre :

1 kg savanyú káposzta
70 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2 fej (kb 18 dkg ) vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
8 dkg zsír
3 ek olaj
30 dkg rizs
20 dkg füstölt csípős kolbász
2 tk só
1 mk őrölt bors
2 tk őrölt paprika
1 nagy pohár ( 3,75 dl ) tejföl
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 ek zsemlemorzsa


Elkészítés lépésről- lépésre részletesen

A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük.

Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük.

A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük.

A kolbászt felkarikázzuk.

A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük.

Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát és kb 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá.

Mielőtt levesszük a tűzröl, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát.

A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.

Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk és 1ek zsemlemorzsával beszórunk.
Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést.

Felülre káposzta kerül, amire rásímítjuk az előzőleg 1 ek olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 50 perc alatt szép pirosra sütjük.

Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Finom rakott krumpli
  2010-12-31 16:51:14, péntek
 
  Rakott krumpli

Hozzávalók

Só, Bors, 1,5 kg Burgonya, 10 db Tojás, 200 g Kolozsvári szalonna, 500 ml Tejföl, 1 pár Gyulai kolbász, 200 ml Tejszín, 200 g Sajt

Elkészítés:

Egy ilyen fogáshoz kell nekünk legalább másfél kiló, nem lisztesre főzött krumpli, amit íziben meghámozunk, óvatosan felkarikázunk és feltesszük főni. Amíg a krumpli fő, addig felkarikázzuk a főtt tojásokat, két szál gyulai kolbászt, felkockázunk egy vastag szelet kolozsvári szalonnát vagy bacont (és esetleg néhány darab savanyú vagy kovászos uborkát). Egy félliternyi tejfölt összekeverünk reszelt ementáli tipusú, illetve füstölt sajttal, egy maroknyi reszelt ementálit félretéve. Mikor minden megvan, akkor csak arra kell koncentrálnunk, hogy művészien megkomponált rendetlenségben egymásra halmozzuk a hozzávalókat, közben meg-meglocsolva a tejfölös-sajtos keverékkel. Ez utóbbit egyébként só és bors mellett ízesíthetjünk csemege paprikakrémmel is, így nem lesz ugyan ártatlanul fehér, de kihívó vörösségével is nagyon finom marad.

Tejszín is kerülhet bele, egy tojással elkeverve: akkor az öntet kocsonyás-édeskésre alakul sütés közben.

A rakottas tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, szépen ráolvad. Füstölt sajtot ne tegyünk rá, mert a fizika törvényszerűségeinek ellentmondva nem olvad rá, hanem kemény és íztelen burok lesz belőle.

Rendkívül ízletes és teljesen trenden kívüli étel, bátran fogyasszuk és bátran tagadjuk le utána.

Forrás : metropol
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tőkehal fokhagymával
  2010-12-22 15:59:36, szerda
 
 


Tőkehal fokhagymával (4 személyre)

Hozzávalók:

- 350 g tőkehal
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 kis száraz, vörös csípős chili
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy pirospaprika
- 120 ml paradicsomszósz
- 1 kávéskanál édes paprika
- 4 kemény tojás
- 1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A sózott halat megtisztítjuk és egy napig vízben
állni hagyjuk. Ezután kétszer felforraljuk, leöntjük a vizet és a halat lebőrözzük, kiszálkázzuk, feldaraboljuk.
A fokhagymát a chilivel az olívaolajon megfuttatjuk és hozzáadjuk a felkarikázott paprikát néhány percig párolni. Ha puha adagoljuk a halat és a paradicsomszószt. Aprítsuk fel a tojást és tegyük bele, 10 percig még pároljuk, petrezselyemmel ízesítjük.

Forrás : 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Baconbe göngyölt pulyka
  2010-12-22 15:02:32, szerda
 
 


Baconbe göngyölt pulyka citromos-fenyőmagos töltelékkel


előkészítés: 10 perc
főzés: 10 perc
sütés: 60 perc

Elkészítése:
A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, beletesszük a félbevágott majd felszeletelt hagymát, üvegesre pároljuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A kockára vágott bacont kb. 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fenyőmagot, a finomra vágott fokhagymát, a felaprított zsályát és a citromhéjat. További 1 percig sütjük, míg a fenyőmag barnulni nem kezd.
Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd az egészet ráöntjük a hagymára. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát a tojással együtt, és sózzuk, borsozzuk.
Kivajazunk egy 50x60 cm-es alufóliát. Egymással párhuzamosan ráhelyezünk 5 szál kötözőspárgát (amivel a pulykamellet össze tudjuk kötözni), majd a baconszeleteket rácsszerűen elhelyezzük a spárgákon.
Felnyitjuk a bőrével lefelé fordított pulykamellet, és mindkét oldalát néhány helyen behasítjuk. Folpackkal befedjük, és sodrófával addig lapítjuk, míg a hús mindenhol 5 cm vékony nem lesz. Egy téglalap alakú formát kapunk. (Ügyeljünk, hogy a bőrét ne sértsük meg!)
A pulykamellet a baconszeletekre helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Ezután a pulykamellet a baconszeletekkel együtt felgöngyölítjük, a spárgával pedig szorosan összekötözzük, nehogy a töltelék kifolyjon. Fóliába tekerve a hűtőben akár 2 napig is eláll.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A húst (kilónként kb. 40 perc sütési idővel számolva) megsütjük. Az utolsó 10 percben a fólia nélkül sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és lefedve 10 percig pihentetjük.

Hozzávalók:
20 szelet bacon
1 kg pulykamell

A töltelékhez
2.5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
14 dkg bacon
5 dkg fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
2.5 dkg zsályalevél
2 db citrom reszelt héja
4 dkg petrezselyem
10 dkg zsemlemorzsa
1 db tojás
só,bors

Forrás: receptvarázs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tenger gyümölcsei rántva
  2010-12-22 12:34:54, szerda
 
 


Tenger gyümölcsei rántva (8 személyre)

Hozzávalók:

- 8 rákfarok
- 8 kisebb nyelvhal
- 16 kagyló
- 4 golgotagyümölcs leve
- 2 g sáfrány
- 20 dkg liszt
- 3 kanál fehérbor
- víz
- só
- olaj a sütéshez

Elkészítés:

A halat, a rákot és a kagylót megtisztítjuk, felesleges részeit eltávolítjuk, majd a halat a sáfrányos golgotalébe pácoljuk egy órára. A lisztet elkeverjük a borral és a vízzel, majd ezt is a hűtőbe tesszük. Az egy óra leteltével az összes tenger gyümölcsét a tésztába mártjuk, majd olajban kisütjük, és már kínálhatjuk is.

Forrás: 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tonhallal töltött paprika
  2010-12-22 11:23:32, szerda
 
 


Tonhallal töltött paprika ( 4 személyre )

Hozzávalók:

- 4 piros színű paprika
- 30 dkg zöldborsó
- 2 főtt tojás
- 1 kis doboz tonhal (konzerv)
- ételízesítő
- 25 dkg majonéz

A tálaláshoz:
- fejes saláta és citrom


Elkészítés:

A paprikákat hosszában kettévágjuk, és a magjukat kikaparjuk. Ételízesítővel ízesített vízben a paprikát és a zöldborsót külön-külön blansírozzuk, végül hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögetjük, és kihűtjük. A tonhalat lecsöpögtetjük, és elmorzsoljuk. 2 evőkanál majonézt a zöldborsóval és a hallal összekeverünk, ezzel a paprikákat megtöltjük. Tetejüket tojáskarikákkal, salátalevelekkel és citromszeletekkel megrakjuk. A maradék majonézt külön kínáljuk.

Forrás: 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Zöldséges tonhal
  2010-12-22 09:46:04, szerda
 
 


Zöldséges tonhal (4 személyre)

Hozzávalók:

- 1 szelet (kb. 80 dkg) tonhal
- 20-20 dkg friss sóska és spenót
- 1 fej saláta
- 40 dkg sárgarépa
- 3 fej vöröshagyma
- 50 dkg paradicsom
- 8 vékony szelet sonka
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 dl víz
- kakukkfű
- babérlevél
- rozmaring
- olaj
- őrölt bors
- só

Elkészítés:

Lecsipkedjük a spenót és a sóska szárát, szétszedjük a salátát, alaposan megmossuk, leszárítjuk, és darabokra vágjuk. A hagymákat és a sárgarépákat megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, kiszedjük a magjait, a húsát pedig apróra vágjuk. Egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük a zöldségeket, és ízlés szerint fűszerezzük. Beletesszük a halat, befedjük a sonkaszeletekkel, és meglocsoljuk a borral elkevert vízzel. Fóliával befedjük, és sütőben, nagyon mérsékelt tűzön két óráig pároljuk.

Forrás: 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Halas-brokkolis ragu
  2010-12-22 08:45:03, szerda
 
 


Halas-brokkolis ragu ( 4 személyre)

Hozzávalók:

- 30 dkg fagyasztott brokkoli
- 1 csésze főtt tengeri hal
- 3 dl hígítatlan sűrített gombakrémleves
- 1,5 dl tej
- 1/4 tk. só
- 1/8 tk. bors
- 1/2 csésze összetört chips


Elkészítés:

A brokkolit olvasszuk ki, majd szűrjük le. Ezután halmozzuk egy kivajazott tűzálló tálba.
A halat összetördeljük, majd hozzádolgozzuk a levest és a tejet. sóval és borssal fűszerezzük. Ezután kanalazzuk ezt a masszát a brokkolira, hintsük meg a chipsszel és előmelegített sütőben körülbelül negyed óra alatt készre sütjük.

Forrás: 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Sült kacsamellfilé kelbimbóval
  2010-12-11 08:42:18, szombat
 
 


Sült kacsamellfilé kelbimbóval töltött burgonyagombóccal ( 4 személyre )

Hozzávalók:

- 4 közepes kacsamellfilé
- 4 kiskanál Worchester szósz
- 4 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors

a körethez:
- 60 dkg burgonya
- 20 dkg liszt
- 14-16 leforrázott kelbimbó
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt bors
Elkészítés:

A kacsamellek bőrét átlósan vagdossuk be a húsig, szórjuk meg sóval, borssal, locsoljuk meg a Worchester-szósszal, és kenjük be zúzott fokhagymával. 1-2 órára tegyük a hűtőbe pácolódni. A körethez a meghámozott krumplit vágjuk nagyobb darabokra, sós vízben főzzük meg, szűrjük le, törjük össze, és hűtsük ki. Tegyük keverőtálba, és a liszttel, a tojásokkal, sóval, borssal gyúrjuk egynemű tésztává. A forró vajban futtassuk meg a petrezselymet, majd a negyedrészében forgassuk meg a kelbimbót. A burgonyatésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk fél centi vastagra, majd vágjuk 8x8 centis kockákra. Egy-egy kelbimbót tegyünk a közepükre, és a sarkainál összefogva nyomjuk össze. Lisztes kézzel gömbölygessük meg, és sós vízben főzzük ki. Amikor megfőttek a gombócok, szűrjük le, és forgassuk meg a petrezselymes vajban. A pácolt kacsamelleket bőrös felükkel lefelé téve, forró serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük tepsibe, és 190 °C-os sütőben süssük meg. Tálaláskor a kelbimbóval töltött burgonyagombócokat és a szeletelt kacsamellet locsoljuk körbe a pecsenyeszafttal.

FORRÁS : 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Sült pulyka pikáns zöldségekke
  2010-12-11 08:14:57, szombat
 
 



Sült pulyka pikáns zöldségekkel (4 személyre)

Hozzávalók:

- 4 pulykamellfilé (elősütött mirelit)
- 3 evőkanál olaj
- őrölt bors
- só
- 75 dkg vegyes zöldség
- karfiol
- zöldbab
- sárgarépa
- uborka
- vöröshagyma
- paprika (zöld)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- negyed kávéskanál mustármag
- 4,5 dkg cukor
- 5 dl borecet
- 2 dkg kukoricakeményítő
- 2 dkg só

A díszítéshez:
- 2 evőkanál bazsalikom (apróra vágott)

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, a zöldbabok végeit levágjuk. A paprikát és az uborkát kis kockákra vágjuk. Sóval, borssal megszórjuk, és 12 órát állni hagyjuk. A kurkumát, a mustármagot, a gyömbért és a cukrot összekeverjük, majd állandóan kevergetve apránként beleöntjük az ecetet. Ezt a zöldségekhez keverjük, felforraljuk, kislángon 10 percig pároljuk, majd lyukacsos kanállal kiszedjük. A keményítőt 2 evőkanál főzővízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék főzővizet, közepes tűzön felforraljuk, és a zöldségekre öntjük, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A húst az olajban mindkét oldalán pirosra sütjük, sóval, borssal meghintjük, és a zöldségekkel körítve, a bazsalikommal megszórva tálaljuk

Forrás: 109
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1299
  • e Hét: 6540
  • e Hónap: 26402
  • e Év: 202277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.