Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
Zsigeri zsír csökkentése
  2023-12-11 21:07:28, hétfő
 
  Zsigeri zsír csökkentése tojással, chilipaprikával, gyömbérrel, köménnyel, citrommal, zöld teával

Kétségtelen, hogy a hasi zsír ellen az egyik legjobb módszer, ha mindennap, azaz rendszeresen edzünk. Ez azért is kulcsfontosságú, mivel a hasi zsír számos egészségi kockázattal jár együtt. Elsősorban a szívbetegségek kockázati tényezője nő meg, amennyiben túl sok a hasi zsírunk. A táplálékok a legjobb természetes gyógyszerek, éppen ezért most olyan táplálékok kerülnek felsorolásra, amelyek nagyon hatékonyak a hasi zsír csökkentésében és megszüntetésében. Csak az a titok, hogy ezeket a táplálékokat rendszeresen be kell illesztenünk az étrendünkbe.

A hasi zsír a zsírok felhalmozódása a hasban, amit zsigeri zsírnak is neveznek. A testmozgás és az egészséges táplálkozás követése hatékony módja a hasi zsír csökkentésének. Zsírfelhalmozódást okozhat a szervezetben a testmozgás hiánya, a túlevés, a túlzott alkoholfogyasztás, az antidepresszánsok, a pajzsmirigy-alulműködés, a klimax, a stressz, a kevés alvás, a dohányzás.

A hasi zsír fokozza a cukorbetegség, a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás, az epehólyag-betegség, az ízületi gyulladás, a vesebetegség, a zsírmájbetegség és a rákos megbetegedések kockázatait.

A hasi zsír csökkentésében a tojás is a segítségünkre lehet. Ez a táplálék ugyanis egy nagyszerű fehérjeforrás, és mint ilyen - csakúgy, mint a rost - könnyen eltelít, így ha rendszeresen fogyasztunk tojást, biztos, hogy két főétkezés között nem fogunk majd nassolni, ami köztudottan megnöveli a hasi zsírt is. A tojás D-vitaminban is bővelkedik, amely köztudottan szintén csökkenteni tudja a hasi, a zsigeri zsírt.

Kókuszolajjal is készíthetjük az ételeinket, amennyiben hasi zsírral küzdünk. Ugyanis a kókuszolaj zsírsavai nemcsak az étvágyat szabályozzák, hanem segítségünkre lehetnek a hasi zsír csökkentésében is.

A gomba D-vitaminban bővelkedik, amelynek szintén nagy szerepe van a hasi zsír csökkentésében. A gomba olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint B3-vitamin, B5-vitamin, foszfor, kálium, vas és réz, amelyek aktívan hozzájárulnak az optimális egészség fenntartásához.

Ha szeretnénk örökre megszabadulni a hasi zsírtól, nincs is más dolgunk, mint rendszeresen zabtermékeket fogyasztani. A zab nagyon sok rostot tartalmaz, amely segíthet a fogyásban, a hasi zsír csökkentésében. Ezen kívül jó még a koleszterinszint szabályozására, az immunitás fokozására és az optimális vércukorszint fenntartására is.

Az avokádónak számos egészségre gyakorolt előnye létezik, többek között a metabolikus szindróma kockázatainak csökkentésében számíthatunk rá. Ez azért is nagyon lényeges, mivel a hasi zsír fokozza a metabolikus szindróma kockázatait, azaz megnöveli a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a magas koleszterinszint rizikóját. Az avokádó azonban - mértékkel fogyasztva - segít a testzsír szabályozásában és a fogyásban is.

A chilipaprika összefüggésbe hozható a szervezetben felhalmozódott zsír csökkenésével. A gyömbér szintén segíthet minimalizálni a hasi zsírt, hiszen fokozza a zsíranyagcserét. A gyömbér visszafogja a zsírraktározást a szervezetben és ez a testtömeg általános csökkenését is elősegíti. A kurkuma a zsírlerakódást mérsékeli a szervezetben, mint ahogyan a testzsírt és a testtömeget is.

A kömény fogyasztása is elősegítheti a zsírbontást, valamint az étvágyat is csökkenti. Ha a hasi zsír csökkentése a célunk, a köményre akkor is számíthatunk. A citrom támogatja a zsíranyagcserét, csökkenti a testtömeget és a zsír felhalmozódását. A zöld tea is hasonló tulajdonságokkal bír.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Fogyás gyógynövényekkel
  2023-12-02 22:59:16, szombat
 
  A karcsú alak nem álom többé - gyógynövények, amelyek segítenek a fogyásban

Rengeteg történet kering az interneten csodálatos fogyásokról és fogyókúrákról. De hihetünk ezeknek a beszámolóknak és reklámoknak? Nem egyszer fut bele az ember olyan sikertörténetekbe, amikor valaki több tíz kilótól szabadult meg könnyedén. Kérdezhetnénk, hogy milyen áron? Valószínűleg, sőt biztos, hogy így van, ezek a termékek nagyon drágák és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek lehet, hogy segítik a fogyást, azonban egészségkárosító hatásokkal is rendelkezhetnek. Nem egy ilyen történetről olvashattunk már.

A fogyás egy örökös harc lehet egyes emberek életében. Azonban a testsúlyunknak nem lenne szabad a boldogságunk útjába állnia. És voltaképpen csakis akkor érhetünk el sikereket, ha szeretjük önmagunkat és valóban teszünk azért lépéseket, hogy kevesebbet mutasson alattunk a mérleg. Ne másokra hallgassunk, hanem a saját belső hangunkra. Tisztázzuk magunkban, hogy miért is szeretnénk fogyni és tűzzünk ki magunk elé célokat. Alkalmazzunk több módszert is, hiszen csodaszerek nem léteznek. A cikkben olyan gyógynövények kerülnek felsorolásra, amelyek nagyon hatékonyak ugyan a fogyásban, de önmagukban semmit sem érnek. Fogyasszunk a megszokottnál kisebb és egészséges ételadagokat és mozogjunk rendszeresen. Ne feledkezzünk el a hidratációról sem. Ezek lehetnek a kulcstényezői az egészséges és sikeres fogyásnak.

Az egyik legismertebb és legjobb gyógynövény, amely segítheti a fogyásunkat, nem más, mint a fahéj. Ez a fűszernövény olyan antioxidánsokban bővelkedik, amelyek csökkentik a magas vércukorszintet, illetve a lipidszintekre is pozitívan hatnak. Ha kordában tudjuk tartani a vércukor- és lipidszintet, a fogyásunk is minden bizonnyal beindul majd.

A fekete borsot mindenki ismeri és mindenki konyhájában jelen van. Bioaktív hatóanyaga a piperin, amely megakadályozza a zsírsejtek képződését.

A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely nemcsak fokozott zsírcsökkenést, de kisebb derékméretet is eredményezhet.

A napi gyömbérfogyasztás is javallott azoknak, akik éppen fogyókúráznak. Nemcsak az emésztést segíti, de jelentős testsúlycsökkenést is elérhetünk a rendszeres fogyasztásával.

Amennyiben fogyni szeretnénk, úgy a köményre is számíthatunk. A kömény nemcsak az emésztési zavarokat orvosolja nagyon hatékonyan, de a lipid- és zsírparamétereket is nagyon eredményesen csökkenteni tudja.

A rozmaringra is kiemelt figyelmet kellene fordítanunk, ugyanis meglepő eredményeket értek el a kutatások során, már ami a testsúlycsökkenést illeti. Csökkenti a zsírsejtek méretét, és még a fogyókúra miatt kialakult stresszt és idegeskedést is csökkenteni tudja.

A pitypang nemcsak a fogyókúra során lehet hű társunk, hanem akkor is, ha elértük az ideális alakunkat, ugyanis a gyógynövény elhízásellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A gyógynövény nemcsak a zsír felhalmozódását csökkenti a májban, hanem a vér lipidszintjét is.

A Cayenne-bors segít az anyagcsere felgyorsításában, így a fogyást is megtámogatja. A paprika fő vegyülete a kapszaicin, amely akár 10%-kal is növelheti az anyagcserét, mégpedig a termogenezis segítségével. Ilyenkor a test hőmérséklete emelkedni kezd, amivel több kalóriát égethetünk el és így fogyhatunk is. A Cayenne-bors csökkenti az étvágyat és fokozza a jóllakottságérzetet is.

A petrezselyem természetes vízhajtóként működik, így abban segít, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól. Eugenol nevű vegyületben is gazdag, amely csökkenti a vércukorszintet. A petrezselyem jó rostforrás, ami segít az egészséges emésztés fenntartásában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Banán ital, ami eltűnteti a hason lévő zsírpárnákat
  2023-12-01 22:10:01, péntek
 
 



Egy remek banán ital, ami eltűnteti a hason lévő zsírpárnákat

Lehetséges banánnal fogyni?
A banán tápanyag értéke
Egy közepes méretű banán, ami körülbelül 15 vagy 20 centiméter, körülbelül 105-120 kalóriát tartalmaz, a napi ajánlott B6-vitamin 20 %-át, a C-vitamin 18 %-át, a kálium 13 %-át, az étkezési rostok 12 %-át és a mangán 9 %-át tartalmazza.

Ez a banános zsírpárna pusztító ital, szinte azonnali eredményt biztosít. Rendszeres fogyasztásával már egy hét után látni fogja az eredményt. Fogyasztásával löketet ad szervezetének a zsírégetéshez.

Recept
1 banán
1 narancs
fél pohár zsírszegény, vagy zsírmentes joghurt ( lehetőleg görög joghurt)
1 evőkanál kókusz olaj
negyed evőkanál gyömbér por
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál savó (aludttej)

Elkészítés:
Az elkészítés rendkívül egyszerű. Az összes összetevőt keverje össze robotgépében, majd töltse pohárba és élvezze.

Ajánlott az italt reggelente fogyasztani. Az ital ellátja szervezetét számos tápanyaggal és energiával és javítja a kedvét és jobbá teszi napját.

A banán további jótékony hatása az egészségre:

- A banán fogyasztása megelőzi a veserákot, megvédi a szemeket a pigmentek elfajulásától.

- A banánnak magas az antioxidáns tartalma, ami védettséget ad a szabad gyökökkel és krónikus betegségekkel szemben.

- Stabilizálja a vércukor szintet és csökkenti a reggeli rosszullét által okozott hányingert.

- A banán természetes antacid, emiatt enyhíti a savas refluxot, a gyomorégést és a refluxot.

- A banán segít felülkerekedni a depresszión, mivel magas a triptofán tartalma , ami szerotoninná alakul át.

- A banán csökkenti a duzzanatot, véd a kettes számú cukorbetegség ellen és segíti a fogyást, valamint erősíti az idegrendszert és támogatja a fehérvérsejt képződést mivel magas a B6-vitamin tartalma.

- A banán tartalmaz még egy összetevőt, amit citolinnak neveznek és úgy tartják, hogy ez növeli a fehérvérsejtek számát, ami elengedhetetlen egy erős immunrendszerhez.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Görögdinnye az alhasi zsír és artériás lerakódások ellen
  2023-12-01 22:01:42, péntek
 
 



A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták, hogy a görögdinnye levének fogyasztása jelentős pozitív hatást gyakorolhat az artériákat eltömeszelő lerakódásokra a vérzsír összetételének módosításával és a veszélyes hasi zsír felhalmozódásának csökkentésével.

A szívbetegség gyanútlan emberek millióinak életét követeli évente, melynek a szívrohamhoz vezető érelmeszesedés a leggyakoribb formája. Több különböző dinnyefajta is bizonyítottan jótékony hatású az egészségre, a görögdinnye sem kivétel ez alól. Rendszeres fogyasztása segít a zsírlerakodás kezelésében és az ideális testsúly elérésében, miközben csökkenti a koszorúér lerakódással és szívbetegséggel kapcsolatos kockázatokat.

A kutatók egereken végeztek kísérletet, az egyik csoport magas koleszterin tartalmú étrendet és kiegészítésként görögdinnye levet kapott, míg a másik csoportot normál étrenddel és tiszta vízzel táplálták. A nyolcadik hét végén a görögdinnyét fogyasztó egerek testsúlya alacsonyabb volt a kontrollcsoporténál, a csökkent zsírtömegnek köszönhetően. A zsírmentes testtömegben nem volt tapasztalható csökkenés, tehát az izomtömeg nem csökkent és a fogyás oka a hasi testzsír csökkenése volt.

Továbbá, a tanulmány szerzői megállapították, hogy a plazma koleszterin koncentrációja lényegesen alacsonyabb volt a görögdinnye csoportban, a kontrollcsoporttal összehasonlítva. A plakkos elváltozást érintő területeken végzett vizsgálat is jelentős csökkenést mutatott ki, ami statisztikailag szignifikáns mértékben csökkenti a szívroham és az érfalak összeszűkülésének kockázatát.

A tanulmányt vezető kutató, Dr. Sibu Saha szerint a görögdinnye számos egészségügyi előnyei közül az egereken végzett vizsgálat több lényegeset is kimutatott.

Sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a görögdinnye is tartalmaz erőteljes hatású karotinoid antioxidáns vegyületeket, melyek elősegítik az egészség megőrzését és támogatják a betegségek elleni harcot.

A görögdinnye színe a benne található likopinnak köszönhető, ez a közismert tápanyag képes felvenni a harcot a prosztata- és végbélrákok ellen. Továbbá a görögdinnye fogyasztása védelmet biztosít a szemfenéki meszesedéssel szemben és segít csökkenteni a vérnyomást.

Korábbi tanulmányok során napi 7 dl görögdinnyelé vagy 400g gyümölcs elfogyasztásával biztosították a megfelelő likopin szintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Pajzsmirigyserkentés és fogyás – hogyan függ össze ?
  2023-12-01 19:47:31, péntek
 
  Amennyiben valakinek alulműködik a pajzsmirigye, akkor tudja, hogy mennyire nehéz dolog a fogyás. A lassú pajzsmirigy csökkenti a szervezet anyagcseréjét és zsírégető képességét, ami nagyon nehézzé teszi a fogyást. A pajzsmirigyet azonban lehet stimulálni, amivel a fogyás is beindulhat. Mutatjuk is, hogyan.

Először is elemi, hogy kerüljük a gyulladást fokozó ételeket. A feldolgozott élelmiszerek, a finomított cukor és a finomított olaj növelheti a gyulladást a szervezetben. Amennyiben nem fogyasztunk ilyen ételeket, az segítheti a pajzsmirigy gyógyulását, illetve beindíthatja a szervezet zsírégető folyamatait is.

Előfordul, hogy túl sok méreganyag halmozódik fel a szervezetben, így a pajzsmirigy sem tud megfelelően működni. A méregtelenítés abban segít, hogy a méreganyagok és a nehézfémek kiürüljenek a szervezetből, ami javíthatja a pajzsmirigy működését és egészségét is.

A táplálkozási hiányosságok is hatással vannak a pajzsmirigy működésére. A pajzsmirigyhormonok előállításához szelén, cink, jód és tirozin szükséges. A vitamin- és ásványianyag-kiegészítők rendszeres vagy kúraszerű fogyasztása segíthet a pajzsmirigy egészségének javításában.

Amennyiben valaki sokat stresszel, akkor a szervezete túl sok kortizolhormont fog termelni. A kortizol csökkenti a pajzsmirigyhormon termelődését, csökkenti a T3 termelődését, illetve segíti ennek a hormonnak a pusztulását is. Emellett a magas kortizolszint vércukor-egyensúlyhiányt okozhat, ami ismét csak súlyosbítja a pajzsmirigyproblémákat.

A minőségi és mennyiségi alvás is nagyon fontos az egészség megőrzéséhez többek között azért, mert sok hormon alvás közben termelődik.

Ha pajzsmirigybetegségünk van, a testmozgás kulcsfontosságú. A kardiovaszkuláris gyakorlatokat és az erősítő edzést is be kell iktatni a mindennapi rutinba. A kardiógyakorlatok fokozzák a légzést és a pulzusszámot, illetve a kalória- és zsírégetést. Jó kardiógyakorlat az aerobik, az úszás, a gyaloglás és a kerékpározás. Az erősítő edzés pedig az izomépítést támogatja meg. Ha nő az izomtömeg, akkor a zsírégetés is fokozódik.

Mindenképpen fontos az is, hogy hidratáltak maradjunk, azaz elegendő vizet igyunk a nap folyamán, hiszen a víz növeli az anyagcserét. Ha pedig étkezés előtt fogyasztjuk, akkor kevesebbet fogunk enni, és ez is segítheti a fogyási erőfeszítéseinket.

A stressz lassítja az anyagcserét és a pajzsmirigy működésére és egészségére is negatívan hat. A stresszcsökkentő technikák - mint például a meditáció, a mélylégzés-technika és a jóga - javítják a pajzsmirigy működését, fokozzák az anyagcserét és a zsírégető folyamatokat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Egészséges fogyás lenmagolajjal
  2023-11-29 21:03:01, szerda
 
 



A lenmagolaj és az őrölt lenmag egyaránt elősegítheti az egészséges fogyást. Ezek az értékes táplálékok ugyanis csökkentik az étvágyat, javítják az anyagcserét, szabályozzák a vércukorszintet, javítják az emésztést és elősegítik a termogenikus zsírégetést (az anyagcsere fokozása révén).

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk a fogyókúra során, hogy soha nem szabad éheznünk. A szervezet éheztetése rövidtávon hatásos lehet, de hosszútávon biztosan nem működik.

A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető étel, minden hatékony fogyókúrás program részét kell, hogy képezze.

A koplalás során szervezetünk ugyanis rááll egy magasabb hasznosítási fokra, a kevesebb tápanyag azt üzeni testünknek, hogy kezdjen el minél többet raktározni, amikor csak teheti. Ennek következtében a helyzet még rosszabb lesz, hiszen amikor a fogyókúrázó visszaáll egy normál étrendre, még akkor is hízni fog, hiszen a szervezet a minél nagyobb arányú zsírraktározásra törekszik.

Ráadásul akik koplalnak rendszerint nem zsírt veszítenek, hanem vizet és sajnálatos módon izomszövetet.

Ebből is láthatjuk, hogy az egészséges, normál ütemű és tartós fogyás nem egyszerű dolog.
Egészséges fogyás, omega-3 zsírsavak

A lenmagolaj kb. 50%-a omega-3 alfa-linolénsav. A közhiedelemmel ellentétben bizonyos zsírok nemhogy hizlalnának, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon is elősegítik a fogyást. Omega-3 zsírsavak szedése nélkül sokkal nehezebb fogyni.

A lenmagolajban található alfa-linolénsav egy esszenciális zsírsav. Esszenciális, mivel elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani nem tudjuk, kizárólag a táplálkozás során tudjuk magunkhoz venni. A táplálkozáskutató szakemberek szerint ezekből a fontos zsírsavakból a szükségesnél kevesebb mennyiséget fogyasztunk megszokott táplálkozásunk során.

Az omega-6 zsírsavak, mint pl. a linolénsav szintén esszenciális, azonban a tipikus nyugati étrend meglehetősen sokat tartalmaz.

Az ideális omega-3 - omega-6 zsírsav arány legalább 1:5-höz, de ideálisabb az 1:2-höz. Ehhez képest a valóság az, hogy kb. 1:20 arányban fogyasztjuk őket.

Ez a felborult omega zsírsav beviteli arány, mely felelős lehet számos betegség kialakulásáért: gyulladásos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladások, asztma, bőrproblémák, elhízás, stb.
Lenmagolaj és zsírraktározás

A lenmagolajban tehát különböző esszenciális zsírsavakat találunk. Szervezetünknek szüksége van ezekre a zsírokra, hiányuk éhségérzet kialakulásához vezethet, ami a túlzott kalória bevitel egyik fő oka.

Nagyon fontos, hogy ha éhesek vagyunk, ne nyúljunk rögtön a szénhidrátokhoz, a kekszek, chipsek, csokik helyett fogyasszunk inkább tökmagolajat, diót, mandulát, stb.

A lenmagolaj, illetve az őrölt lenmag növeli a teltségérzetet, így elősegíti az egészséges fogyást. Emellett lassítja az emésztés folyamatát, így nem provokál hirtelen vércukor emelkedést és inzulin kiválasztást.
Az inzulin az a hormon, mely a zsírraktározásért felelős. Amikor magas szénhidráttartalmú és alacsony rosttartalmú étrendet választunk, vércukorszintünk drámaian megugorhat.

A hirtelen megnövekedett vércukorszint nagy mennyiségű inzulin kiválasztáshoz vezet, melynek során elfáradunk, ráadásul a maradék szénhidrátot trigliceriddé alakítja testünk, amit elraktároz a zsírszövetekben.

A zsírszövet felszaporodása a szövetek inzulinra való válasz készségét csökkenti és kialakul a cukorbetegség első állomása: az inzulinrezisztencia. A hasnyálmirigy ezt a relatív inzulin hiányt még több inzulin szintézisével próbálja kompenzálni, ami előbb utóbb a béta sejtek túlterheléséhez és pusztulásához vezet. Ekkor már a relatív inzulinhiány mellett abszolút inzulinhiány is jelen van, a cukorbetegség pedig ,,kiteljesedik".
Lenmagolaj, anyagcsere, zsírégetés

A lenmagolaj rendszeres szedése felpörgeti az anyagcserét és növeli a termogenikus zsírégetést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Zabfogyasztással a túlsúly és súlyfelesleg ellen
  2023-11-29 20:40:31, szerda
 
  Hogyan segíthet a zab leküzdeni a súlyfelesleget?

Fehérjetartalom.

Egy csészényi (156 g) nyers, durvára vágott zab közel 26 gramm fehérjét tartalmaz.

A fehérjében gazdag étrend, amely étkezésenként 25-30 gramm fehérjét juttat szervezetébe, növeli a jóllakottság érzetét, segíti a megfelelő testsúly fenntartását, valamint csökkenti a cukorbetegség, a szívroham, és a stroke kockázatát is, derült ki a The American Journal of Clinical Nutrition szaklapban 2015-ben megjelent tanulmányból.

Az étkezési fehérje fogyasztásával segítheti a szervezetében lejátszódó termogenezist, amely során bizonyos ételek fogyasztásával segítheti szervezete anyagcsere folyamatait.

A fehérjéket szervezete sokkal nehezebben bontja le, mint a zsírokat és a szénhidrátokat, ezáltal szervezete a fehérjék emésztése során több energiát használ fel. Így nagymértékben gyorsíthatja szervezete anyagcsere folyamatait.

Összetett szénhidrát tartalom.

A zabban található összetett szénhidrátoko lassabban alakulnak át cukorrá mint az egyszerű szénhidrátok, amelyeket a finomított termékekből készített ételekben találhat. A cukor biztosítja a szervezetének szükséges energiát.

Amennyiben a cukor egyszerre kerül vérébe, ahogyan az az egyszerű szénhidrátoknál történik, egy része energiává alakul, a maradék pedig zsírként elraktározódik.

A fokozatos energiafelszabadítás ezt meggátolja, ezáltal csökkenti az elhízás esélyét.

Az Amerikai Orvosi Szövetség szaklapjában megjelent 2003-as tanulmány során 60 résztvevőt arra kértek, hogy egy bizonyos étrendet kövessen, amely nagyrészt lassan felszabaduló energiát biztosító, összetett szénhidrátokat tartalmazó ételekből állt. A kutatásban résztvevő másik 60 főt pedig arra kérték, hogy kedjenek egészséges életmódot folytatni, azonban nem kötötték ki, milyen étrendet kövessenek.

Két év elteltével a kutatásban résztvevő első csoport jóval nagyobb mértékű testsúly, testtömegindex (BMI), vérnyomás, glükóz, inzulin, és triglicerid csökkentést tapasztalt, mint a kutatásban résztvevő második csoport.

A zab rendszeres fogyasztásával tehát segítheti testsúlyának csökkentését és szervezete egészségi állapotának javítását.

Alacsony kalória- és zsírtartalom.

Fél kilogrammnyi testsúly leadásához 3500 kalória elégetése szükséges. Egy csészényi zabpehely csupán 106 kalóriát tartalmaz.

Ugyanekkora mennyiségű zabpehely 11 gramm zsírt is tartalmaz, azonban ennek elhanyagolható mennyisége sorolható a telített zsírsavak közé, amelyek a testsúly növeléséért és a szívproblémák kialakulásáért felelősek.

Az alacsony kalóriatartalmú zabpehely ráadásul jótékony hatású béta-glükánt, valamint nagy mennyiségű rostot és fehérjét is tartalmaz, ezáltal a tökéletes étel a jóllakottság érzetének növelése és a testsúlyfelesleg leadása érdekében.

Segíti a testedzést.

A zab béta-glükánban, vízben oldódó élelmi rostokban, fehérjében, és összetett szénhidrátokban gazdag, ezáltal fokozatos energiafelszabadítást biztosít szervezete számára. Ezáltal igen jó választás zabot fogyasztani testedzés előtt.

Az anyagcserével foglalkozó Metabolism szaklapban 2001-ben megjelent kutatás szerint a testedzés kezdete előtt 45 perccel zabot fogyasztó férfi sportolók hosszabb ideig tudtak edzeni, miközben szervezetük glükóz szintje fennmaradt, valamint megnőtt szervezetük szénhidrát anyagcseréje is, amely energiát szabadít fel.

A többi teljes kiőrlésű gabonához hasonlóan a zab antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a mitokondria, azaz szervezete energiaraktárának védelmét az energiát igénylő szabadgyökökkel szemben.

A zab ráadásul vitaminokban is gazdag, főképp B-vitaminokban, mint a folsav és a tiamin, valamin ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a mangán, a magnézium, és a foszfor. Emellett omega-3 zsírsavakban is gazdag. Ezek a tápanyagok segítik szervezete energiakészleteinek feltöltését, ezáltal segítik a testedzés folytatását.

Alacsony cukortartalom.

A nagy mennyiségű cukrot tartalmazó ételek nehezíthetik a testsúlyfelesleg leadását. Hacsak nem gyorsan elkészíthető, instant zabpelyhet vásárol, a zab nagyon kevés cukrot tartalmaz, a legtöbb esetben egyáltalán nem tartalmaz cukrot.

A feldolgozási módtól függően 100 grammnyi zab 0-0.99 grammnyi cukrot tartalmazhat.

A zab fogyasztása tehát igen jótékony hatású, amennyiben Ön cukorbetegségben szenved,
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A legjobb szénhidrátok zsírégetéshez
  2023-11-22 22:49:08, szerda
 
  A keményítőtartalmú szénhidrátok az étkezésünk részét is képezhetik, hiszen segíthetnek a súlycsökkentésben és a zsírégetésben. Csak azt kell megtanulnunk, hogy személy szerint nekünk milyen adagra van szükségünk és a nap mely szakaszában fogyasszunk ilyen szénhidrátokat.

Sok szempontot figyelembe kell vennünk, amikor zsírégetésről és súlycsökkentésről van szó. A szénhidrátajánlásokat is egyénre kell szabni. Az, hogy egyes személyek milyen szénhidrátot fogyaszthatnak, függ például a genetikától, a napi aktivitási szinttől és az anyagcsere gyorsaságától is. A feldolgozott és egyszerű szénhidrátok szóba sem jöhetnek, hiszen nemcsak nagyon egészségtelenek, de még hízni is fogunk azoktól. Az is kulcsfontosságú, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk és a napnak mely szakaszában.

A következőkben felsorolt szénhidrátok segítenek egyensúlyba hozni a vércukorszintet, növelik a jóllakottságot, illetve segíthetnek a testsúlycsökkentési törekvéseinkben.

A chiamagot szupertápláléknak is tekinthetjük. Mivel sok rostot tartalmaz, így könnyen eltelít, és a vércukorszintet is szabályozza. Tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírsavakkal. Támogatja az energiát, az emésztést, és természetes étvágycsökkentőként is működik.

A zab gluténmentes, és sok rostot tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, de közben könnyen eltelít, és még energiát is szolgáltat a testünk számára.

Az édesburgonya sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, például béta-karotint, C-vitamint és káliumot tartalmaz. Egészségesebb, mint a hagyományos burgonya, mivel alacsony a glikémiás indexe. Sok rostban és A-vitaminban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok megtámogatják a vércukorszintet, csökkentik az oxidatív károsodás és a rákos betegségek kockázatait.

Egy csésze fekete bab biztosítja a napi rostszükséglet egyharmadát. Nem mellesleg olyan tápanyagokkal van tele, mint a magnézium, a fehérje és az öregedés elleni antioxidánsok. Ezek a tápanyagok csökkentik a szervezetben a gyulladást, így védelmet jelenthetnek a rákos betegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, sőt még az emésztést is javítják. Magas rosttartalma miatt a bab nagyszerű energiaforrás is a szervezet számára.

A quinoa egy népszerű gabonává vált az utóbbi években. Magas a fehérjetartalma és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Gluténmentes, és nagyszerű rostforrásnak számít. Szupertápláléknak is tekinthetjük magas antioxidáns-tartalma és tápanyagprofilja miatt, illetve amiatt is, hogy magas a magnéziumszintje.

A sütőtök gazdag forrása az A-vitaminnak, de megtalálható még benne a C-vitamin, a rost, a kálium és a mangán is. Ezek a tápanyagok segíthetnek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben, és megvédhetik a sejteket az oxidatív károsodásokkal szemben. Ezek az alapvető tápanyagok erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, és szabályozzák a vércukorszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
4 természetes és olcsó fogyókúrás „csodaszer”
  2023-11-11 22:19:28, szombat
 
 

A fogyókúra és a legkülönbözőbb fogyókúrás módszerek manapság különlegesen nagy érdeklődésnek örvendenek, de ez nem véletlen, hiszen modern világunkban a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya minden korábbi negatív rekordot megdöntött. Az elhízás pedig nem csak esztétikai kérdés, hanem jelentős mértékben hatással van életkilátásainkra. Sajnos a súlyfelesleg már nem csak a felnőttek ,,kiváltsága", egyre több túlsúlyos és elhízott fiatalt láthatunk környezetünkben.

A súlyproblémákkal küzdő emberek legnagyobb része élete során valamikor eljut arra a felismerésre, hogy valamin változtatnia kell, s elkezd érdeklődni a különböző fogyasztószerek után. Ennek az igénynek a kiszolgálására mára egy önálló iparág épült, mely egy sok-sok milliárd dolláros piaccá nőtte ki magát.

Nézzük meg, milyen egészséges, természetes és mindenki által elérhető ételekkel vehetjük fel a harcot a túlsúllyal szemben.

Számos olyan természetes módszert ismerünk, melynek segítségével megvalósítható az egészséges fogyás.
Természetes összetevőkkel az elhízás ellen

1, Víz
A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy folyamatosan hidratálnia kell szervezetét ahhoz, hogy az megfelelően tudjon működni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a tiszta víz nagyban elősegíti az egészséges fogyást. Azok, akik rendszeresen több folyadékot (vizet) fogyasztanak, általában kevesebb kalóriát visznek be szervezetükbe, ezáltal könnyebben meg tudják tartani normál testsúlyukat. Fontos tehát, hogy minden étkezés előtt fogyasszunk el egy nagy pohár vizet, ezzel hamarabb eltelítjük gyomrunkat és kevesebb kalória bevitellel is elérjük ugyan azt a teltség érzetet.

2, Almaecet
Az almaecet két módon is támogatja az egészséges fogyást. Egyrészt csökkenti az étvágyat, másfelől segít a vércukorszint szabályozásában. Fogyasszunk naponta két evőkanál almaecetet 1-1 pohár tiszta vízzel.

3, Zöld tea
Több korábbi tanulmány is azt mutatta, hogy a zöld tea elősegíti a zsírégetést a benne lévő katekineknek köszönhetően, melyek ezzel párhuzamosan csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat is. A zöld tea emellett a rák megelőzésében is fontos szerepet játszik.

4, Lúgosító zöld italok
A manapság oly népszerű lúgosító zöld italok zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaznak: kelkáposzta, spenót, petrezselyem, avokádó, stb. Ezek az értékes keverékek sok vizet, vitaminokat és rostokat tartalmaznak. Enyhén lúgos pH-juknak köszönhetően segítik a szervezet küzdelmét a káros savakkal szemben, elősegítik a tartós, egészséges fogyást.

Az egészséges fogyókúrának nem feltétlenül kell megterhelőnek és drágának lennie. Próbálja ki Ön is a fenn felsorolt módszereket és szerezze vissza korábbi karcsú és vonzó alakját!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Táplálkozási irányelvek COPD esetén
  2023-11-04 22:15:36, szombat
 
  Sokan meglepődnek azon, hogy egyes táplálékok hatással vannak a tüdő egészségére és a légzésre. A szervezet ugyanis táplálékot használ, mégpedig üzemanyagként a megfelelő működéséhez. Éppen ezért hangsúlyozzák egészségügyi szakemberek az egészséges táplálkozás fontosságát, hiszen az egészséges ételek tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek jót tesznek egy-egy szervünk egészségének.

Amikor a szervezetben az élelmiszer energiává alakul, ezt a folyamatot nevezzük anyagcserének. Az anyagcsere során az oxigén szén-dioxiddá alakul. A szén-dioxid pedig olyan hulladéktermék, amelyet kilélegzünk. A légzés sokkal több energiát igényel azok számára, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben, azaz COPD-ben szenvednek. A légzőizmoknak tízszer több kalóriára van szükségük, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

Az elfogyasztott táplálékok tápanyagokat, zsírokat és fehérjéket biztosítanak a szervezetünk számára. A kevesebb szénhidrátot és a több zsírt tartalmazó étrend segíthet könnyebben lélegezni. Amikor a szervezet metabolizálja a szénhidrátokat, akkor több szén-dioxidot termel a felhasznált oxigén mennyiségéhez képest. Amikor pedig zsírt metabolizál a szervezet, akkor termeli a legkevesebb szén-dioxidot.

Most pedig mutatjuk, hogy milyen táplálékok is tesznek jót akkor, ha COPD-t diagnosztizáltak nálunk. Nagyon fontos, hogy összetett szénhidrátokat válasszunk, például teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Kulcsfontosságú, hogy korlátozzuk az egyszerű szénhidrátokat, például a cukrot, a süteményt és a desszerteket.

Fogyasszunk mindennap legalább 20-25 gramm rostot, például zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket és magvakat.

Fogyasszunk rendszeresen jó fehérjeforrásokat, naponta legalább kétszer, hiszen ez segít jó erőben tartani a légzőizmokat. A következők jó választásnak bizonyulnak: tojás, tej, sajt, hús, hal, bab, borsó, diófélék. A fogyás is hasznos COPD esetén, ennek érdekében döntsünk a sovány húsfélék és az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek mellett.

Fontos, hogy egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírokat fogyasszunk, amelyek nem tartalmaznak koleszterint.

Kulcsfontosságú, hogy korlátozzuk a transzzsírokat és a telített zsírokat tartalmazó táplálékokat. Például ilyen a vaj, a hidrogénezett növényi olajok, a sütemények, a kekszek, a sült ételek.

Sokan hasznosnak találják COPD esetén a multivitamin rendszeres fogyasztását, hiszen előfordul, hogy az ebben a betegségben szenvedő emberek szteroidokat szednek. A szteroidok hosszútávú használata viszont növelheti a szervezet kalciumigényét. Mielőtt azonban bármilyen vitamint vagy kiegészítőt elkezdenénk szedni, mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal.

A rendszeres folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg, hiszen ha nem hagyjuk kiszáradni a nyálkahártyákat, akkor sokkal könnyebb lesz a légzés is.

Milyen tippek segíthetnek még a COPD-ben szenvedő betegek számára?
Például az, hogy pihenjenek közvetlenül étkezés előtt. Táplálkozzanak lassan, egyszerre csak kisebb falatokat egyenek. Tartsanak kisebb szüneteket az egyes falatok között. Kerüljék az olyan táplálékokat, amelyek puffadást és fokozott gázképződést okoznak, hiszen ezek is megnehezítik a légzést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     2/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 536
  • e Hét: 5777
  • e Hónap: 25639
  • e Év: 201514
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.