Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Diós-vaníliás hókifli
  2020-12-07 11:19:59, hétfő
 
  Hozzávalók

330 g finomliszt
85 g porcukor
250 g vaj
120 g dió

A tetejére
20 g porcukor
0.5 db vanília

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a porcukorral, majd átszitáljuk.
A diót összevágjuk, mozsárban megtörjük, majd hozzáborítjuk a lisztes keverékhez. (Szerintem jobb így, mint darálni, mert marad benne egy-két nagyobb darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)
Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj.
Innentől következhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.

Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk is ki, mert így gyorsabban hűl, aztán mehet fél órára pihenni a hűtőbe.
A hideg tésztát kicsomagoljuk és nagyjából 20 g-os gombócokat csipkedünk belőle. (Jó, én egyenként lemértem mindent, de nem kell ilyen alaposan lenni, mehet érzésre.) A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra pofozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt pedig 175 fokra előmelegítjük.
12-15 perc alatt meg is sül. Vigyázat, ne hagyjuk tovább bent, mert akkor nagyon kiszárad!

A tetejére
A fél vaníliarúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal alaposan eldolgozzuk benne. Az elején nehezebben megy, de ne adjuk fel, szépen elvegyül majd.
Még langyosan megszórjuk a kifliket a vaníliás porcukorral.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Karácsonyi kaszinótojás
  2020-12-07 11:09:11, hétfő
 
  Hozzávalók

majonézes saláta alaphoz
3 közepes db burgonya
1 nagy db alma (jonatán)
1 dl tejföl
3 ek majonéz
1 teáskanál mustár
2 késhegynyi só
3 késhegynyi fekete bors
4 késhegynyi cukor (vagy ízlés szerint)
1 kis db lila hagyma

kaszinótojáshoz
4 db főtt tojás
3 közepes db burgonya
1 ek

majonéz
1 teáskanál mustár
só ízlés szerint
2 csipet bors
0.5 ek tejföl

díszítéshez
1 közepes db burgonya
2 g margarin (1 mokkáskanálnyi)
2 késhegynyi szerecsendió (vagy ízlés szerint)
8 késhegynyi paprikakrém
1 csipet só
1 közepes db kivi
1 közepes db narancs


Elkészítés

majonézes saláta alaphoz

A burgonyát héjában megfőzzük. Amikor kihűlt, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy nagyobb tálba tesszük.
Az almát mosás után, héjával együtt négy gerezdre vágjuk. Ezután kisebb darabokra vágjuk, és rátesszük a burgonyára.

A lila hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük, majd a salátára tesszük.
Egy pohárban összekeverjük a tejfölt, a mustárt, a majonézt, a sót, cukrot, borsot.
Az öntetet ráöntjük a burgonyás-almás salátára. Óvatosan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tojásokat.

kaszinótojáshoz

A tojásokat főzés után jól kihűtjük. Tisztítás után félbevágjuk, és a sárgájukat kiszedjük. Egy nagyobb tálba tesszük.
A még meleg főtt burgonyát megtisztítjuk, és a tojások sárgájához tesszük.
Kézi krumplitörővel jól összedolgozzuk. Ezután belekeverjük a mustárt, a majonézt, a tejfölt, sót és a borsot.

A hűtőből kivesszük az almás krumplisalátát, és egy tálcára borítjuk. Ezen egyenletesen elosztjuk.
A tojásokba belehalmozzuk a tölteléket, és a saláta alapra tesszük tetszőleges alakzatban.
díszítéshez
A meleg burgonyát tisztítás után pépesre törjük. Lazítjuk a margarinnal. Sózzuk, beletesszük a szerecsendiót.

Kiskanállal egy kicsi darabot a tenyerünk közé teszünk, és golyócskákat formálunk belőle. Egy-egy golyócskát a tojások tetejére teszünk, majd a kiskanál nyelével mélyedéseket nyomunk rá. Ebbe tesszük a paprikakrémet. Hűtőben jól kihűtjük.
Tálalás előtt díszítjük a gyümölcsökkel, és így tesszük az asztalra.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Rumos zserbógolyó
  2020-12-07 10:47:07, hétfő
 
  Hozzávalók

A golyókhoz

20 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg dió
2 ek rum
10 ml rumaroma
1 csomag vaníliás cukor
3 ek sárgabaracklekvár
1 ek porcukor (ízlés szerint)

A bevonáshoz

15 dkg tortabevonó
2 ek napraforgó olaj

Elkészítés

A golyókhoz

A barackot késes robotgéppel felaprítjuk, majd leöntjük a kicsit megmelegített rummal és aromával, puhulni hagyjuk.
Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval, apró diónyi gombócokat formálunk.
Egy sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk, és egy kis időre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.
Közben gőz felett felolvasztjuk a kockákra tördelt csokoládét az olajjal együtt (célszerű minél kisebb edényt használni).
A dermedt golyókba fogpiszkálót szúrunk, és az olvadt csokiba mártjuk úgy, hogy befedje, majd egy habszivacsba szúrjuk száradni.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Csokis gesztenyerolád
  2020-12-07 10:30:13, hétfő
 
  Hozzávalók

Piskóta
6 db tojás
6 ek cukor
6 evőkanál finomliszt
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor

Krém
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 teáskanál rum

Töltelék
35 dkg gesztenyemassza

Tetejére
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál napraforgó olaj

Elkészítés
Piskóta
A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig verjük. A fehérjét a maradék cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot fokozatosan adagoljuk hozzá.
Ezután egy fakanállal a kétféle habot lazán egymásba forgatjuk, közben kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Vigyázzunk, a habot ne törjük össze!
A kész, habos masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 15-18 percig, tűpróbáig sütjük.
A sütőből kivéve egy porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, ezután óvatosan feltekerjük, és egy rácsra téve hűlni hagyjuk.

Krém
A pudingot felfőzzük a tejjel, celofánnal lefedjük, hideg vízbe állítjuk, és hűlni hagyjuk.
Közben a puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, eldolgozzuk benne, végül mehet bele a puding és ízlés szerint a rum, ezzel is csomómentesre keverjük.

Töltelék
A maradék gesztenyemasszából rudat sodrunk.
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krémmel, a felénk eső részre helyezzük a gesztenyerudat, majd feltekerjük, és hidegre tesszük.
Gőz felet megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd bevonjuk vele a jól lehűlt roládot.
Ezután fogyasztásig ismét hidegre tesszük.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Baconszeletekbe göngyölt töltött csirkemell
  2020-12-07 10:25:42, hétfő
 
  Hozzávalók
2 db csirkemell filé
40 dkg bacon
25 dkg parmezán sajt (reszelve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
50 dkg csiperkegomba
2 közepes db vöröshagyma
szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj (a tepsi aljára)
1 csokor petrezselyem (felaprítva)
2 ek sertészsír (a gombás töltelékhez)

Elkészítés

Először a tepsit beolajozzuk.
Egy serpenyőbe kevés zsírt teszünk, felhevítjük, erre öntjük a tisztított, vékonyra szeletelt hagymákat, majd a tisztított, szeletelt gombát.
Ételízesítővel, borssal megszórjuk, s puhára pároljuk a hagymával a gombát. Ha puha, félretesszük hűlni.

A húst megmossuk, felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk - zacskóban, hogy ne fröcsögjön szét a hús és a leve -, beszórjuk a fűszerkeverékkel.
Ekkorra a hagymás gomba már kihűlt. A gombás töltelékhez szórjuk a reszelt sajtot, az aprított petrezselyemzöldet, összekeverjük, s annyi részre széttologatjuk (szétosztjuk), ahány szelet húsunk van.

Mindegyik hússzeletre kenünk a masszából, folyamatosan mindegyiket összetekerjük, két-két bacon szelettel "bebugyoláljuk", sorba helyezzük a kiolajozott tepsibe.
Fóliával lefedve sütőbe tesszük, amíg sercegni nem kezd, 200 fokon sütjük, majd 150 fokra levesszük a hőmérsékletet - redukáljuk:) -, 60 percig így sütjük, majd levesszük a fóliát, meglocsoljuk a saját zsiradékával, s légkeveréssel kissé megpirítjuk.

Ha készen van, mindenki ízlésének, elképzelésének megfelelő körettel tálalhatja.:) Hidegen is nagyon finom, ha marad, hűtőben tároljuk. Ünnepi alkalmakra is remek étek lehet. :) Hidegen, ferdén szeletelve is nagyon guszta, így hidegtálakhoz is kiváló kiegészítő lehet - franciasalátával, klasszikus burgonyasalátával.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Göngyölt pulykamell
  2020-12-07 10:12:01, hétfő
 
  Hozzávalók

A pulykához
20 dkg rozskenyér
30 dkg darált pulykahús
1 kg pulykamell
120 g aszalt szilva
100 g gesztenye
25 g vaj
6 db zsálya
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
160 g bacon
1 db tojás

A körethez

5 közepes db burgonya
2 közepes db alma
1 közepes db vöröshagyma
25 g vaj

Elkészítés
A pulykához
A kenyeret kockára vágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, és beledobjuk a zsályaleveleket. 2-3 percig pirítjuk benne, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a kenyérkockákhoz.
A tisztított, egész gesztenyét robotgépbe tesszük, és apróra daráljuk, majd mehet ez is a kenyérhez. Hozzáadjuk a felaprított szilvát, a darált pulykahúst, valamint sózzuk-borsozzuk.
Végül hozzáütünk egy egész tojást, és összekeverjük a tölteléket.
A pulykamellet nagy szeletekre vágjuk, hogy fel lehessen göngyölni. A közepét megrakjuk a töltelékkel, majd feltekerjük. Baconnel betekerjük, majd vajjal kikent tepsire tesszük.
A körethez
Az almát, burgonyát és a hagymát tetszőleges formára vágjuk, kissé megsózzuk, majd a hús köré halmozzuk. A tetejét megszórjuk apró kockára vágott vajjal, és az egészet 190 fokos sütőbe tesszük egy órára. Sütés közben időnként locsolgassuk meg a kisülő szafttal.



 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Karácsonyi patkók
  2020-02-05 16:39:41, szerda
 
  Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só, reszelt citromhéj

A töltelékhez:
- 22 dkg darált dió
- 22 dkg darált mák
- 16 - 16 dkg cukor
- tej vagy
víz a sziruphoz
- vaníliáscukor,
fahéj,
reszelt citromhéj,
mazsola ízlés szerint
- porcukor

Elkészítése:
A vajat gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a porcukrot, 4 tojássárgáját és a tejben feloldott élesztőt. Az élesztőt tényleg csak feloldani kell, nem szabad felfuttatni!
Teszünk bele egy csipetnyi sót és reszelt citromhéjat.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd diónyi (kb. 3 dkg-os) gombócokat formálunk belőle, egy tányérra rakjuk őket és fóliával letakarva a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. Két edénybe kettéosztjuk a cukrot.
Annyi vizet vagy tejet öntünk rá, hogy csak éppen ellepje. (Én vízzel szoktam, tovább eláll, mint tejjel, de tejjel picivel ízletesebb.)
Hagyjuk, hogy a víz felforrjon és a cukor feloldódjon, közben kavargatjuk.
Amikor már szirup sűrűségű, beleszórjuk a mákot/diót és még rövid ideig kavargatva kifőzzük. Ízesítjük őket (ízlés szerint, de a mák nagyon finom fahéjjal, a dió pedig rummal; mazsola mindkettőbe mehet), majd félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
A töltelékek jó sűrűek, kézzel formázhatóak legyenek! Ha kihűltek, kb. ujjnyi vastagságú, 7-8 cm hosszú hengereket formálunk belőlük. (Persze, rendre kell elkészíteni őket, de a menete mindkettőnek ugyanaz.)
Nekem tegnap nem volt hámozott dióm, így most nem csináltam diós tölteléket, hanem nagyon kemény lekvárt összegyúrtam gyümölcsös müzlivel és azzal töltöttem meg a tésztát.
Így is nagyon finom.
A tésztagombócokat oválisra nyújtjuk (mindig csak max. kettőt vegyünk ki a hűtőből), hosszában ráhelyezzük a töltelékrúdakat, feltekerjük, megsodorjuk őket, végeiket kissé összenyomkodjuk, majd patkó alakúra görbítjük.
Egymás után kétszer megkenjük egy egész tojás és egy tojássárgája keverékével és közepesen forró sütőben, kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Tegnap, amikor már majdnem készen voltak, kivettem és még egyszer átkentem őket tojással, így a repedezések elfedődtek és nem pattantak tovább. Utána már csak max. 5 percig sütöttem. Porcukorral csak elfogyasztás előtt kell megszórni. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Természetesen, az a legjobb benne, hogy nem kell utolsó pillanatig várni az elkészítésével, ezért, ha biztosak vagyunk abban, hogy senki sem fogja felfalni, akár 3-4 nappal az ünnep előtt is el lehet készíteni. Hűvös helyen (nem hűtő, csak kamra), letakarva, több napig eláll és friss marad.




edithreceptjei.blogspot
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Mákos -Diós bejgli / Azonnal készíthető/
  2019-11-11 18:03:07, hétfő
 
 

Ez egy olyan bejgli recept amit nem kell keleszteni,csak gyúrom-nyújtom és sütöm.

Hozzávalók: ( 3 rúd van belőle )

Pohár:2 dl
1 pohár tejföl (20 dkg)
1 pohár szoba hőmérsékletű sertés zsír (20 dkg)
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
kb 60 dkg liszt

Kenéshez :
1 tojás

Mák töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg mák
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni lehet :
reszelt citromhéj
mazsola
aszalt gyümölcsök
birsalmasajt

Dió töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg dió
40 dkg cukor
tej
2 cs van.cukor
Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákost.

1, Előre elkészítjük a tölteléket ,mivel nem kell keleszteni.

2, Mákhoz vagy dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot pici tejet ,( én nem szoktam főzni )vagy a hozzávalók között felsorolt anyagokat ki melyiket szereti belőle. A töltelék mennyiségei 3 rúdhoz van megadva,természetes ha dióst és mákosat is készítünk egy adagból a mák vagy a dió aránya változik,a tölteléknek megfelelően.

3, Tészta elkészítése:
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel,amit apránként adjunk hozzá. Ne túl kemény tésztát készítsünk. Szükséges még adhatunk lisztet hozzá vagy az is lehet, nem kell mind bele.Ez főleg akkor van mikor pohárral mérjük ki a hozzá valókat.Össze gyúrás után 3 részre osztjuk a tésztát.

4. Kinyújtjuk a tésztát.,tetszőleges töltelékkel megtöltjük. Két oldalát kicsit vissza hajtjuk és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük.(egy tepsibe szoktam sütni) Oldalát ,tetejét megszurkáljuk,lekenjük tojással .Előmelegítjük 180 fokra a sütőt és kb 40 perc alatt készre sütjük.

5, Megjegyzés: Lehet még más töltelékkel is készíteni,mint szilvalekvár(kemény),gesztenye,kakaó,fahéj. A kakaóst vagy fahéjasat sütök,ott a kinyújtott tésztát lekenem olvasztott vajjal amibe vaníliás cukrot teszek. Lehet megsütve fagyasztani is .

Kiss Imréné Magdi receptje
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Karácsonyi fogások: 10 húsétel, amit imádni fog a vendégsere
  2017-12-09 20:28:02, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Kuglóf
  2017-11-27 15:14:24, hétfő
 
  Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet. Beleforgatjuk a tojások habját, és kilisztezett-kivajazott, közepes kuglófformába öntjük a massza kb. 2/3-át. A maradék tésztába keverjük a kakaóport, és a sárga tésztára kanalazzuk. Előmelegített sütőben 15 percig nagy- /gázsütő 8-as fokozat/, majd 4-es fokozaton sütjük, még kb. 40 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 960
  • e Hónap: 12347
  • e Év: 50095
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.