Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
Ezen a napon
  2017-12-06 15:48:02, szerda
 
  2016. DECEMBER 7.
A 92 éves Lehoczky Éva opera­-éne­kesnő háza égett le, az idős nő olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Szemtanúk beszámolója szerint a ház hatalmas tűzzel égett.








Link





Link
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Szép estét
  2017-08-06 19:25:26, vasárnap
 
 



Augusztus 10. után fokozatos lehűlés jöhet Magyarországon, így a hónap nagy részében sokkal kellemesebb idő lesz a jelenlegi szaharai forróságnál.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Életének 91. évében
  2017-06-20 14:09:50, kedd
 
  Életének 91. évében, péntek délelőtt elhunyt Fónay Jenő





Fónay Jenő
Megtorlás Mi történt Magyarországon 1956 után?

Keveset és még kevesebb igazat tudhatott meg eddig a kortárs az 1956-ot követő megtorlásról és arról a világról, melynek színhelye a börtönzárka, főszereplője a kihallgató, az ügyész, a bíró, a cellatárs és az ítélet-végrehajtó.

Kik és hányan kerültek a letartóztatottak közé, mi volt a bűnük, mi lett a sorsuk? - E kérdésekre hiába keresnénk választ akár a történelemkönyvekben, akár a memoárirodalomban. Hogyan folytak a nyomozások?

Az 1956-ot követő politikai vezetés azzal szokott dicsekedni, hogy felszámolta a ,,múlt hibáit" és megszüntette a törvénytelenségeket. Hogyan festett ez a gyakorlatban? Ezt tudjuk meg a legilletékesebbek egyikétől, ki a maga személyében élte át ezt a gyakorlatot."

(Részlet Krassó György /Budapest/ előszavából.)

Mint azt fentebb megtudtuk, Fónay Jenő 1956 után maga is a megtorlás kereszttüzébe került. Megjárta a börtönöket, bíróságokat, így a lehető leghitelesebben festi le a könyve főhősének -Takács Balázsnak- a történetét, aki művében hasonló viszontagságokon kellet átessen. A cselekményleírástól eltekintve, elég annyit megjegyezni, hogy az író mesterien tartja fenn az olvasóban a feszültséget. Takács Balázs hol a felmentés reményével, hol pedig a helyzet még rosszabbá válásával kell szembesüljön. Letehetetlen és történelmileg hiteles olvasmány. Mindenkinek ajánlani tudom!
Részt vett Nagy Imre és mártírtársai 1989. június 16-i újratemetésének megszervezésében, illetve 1990-től megszűnéséig, 1993-ig tagja volt a Kárpótlási Hivatal Társadalmi Kollégiumának.

1992-1995 között a Magyarok Világszövetségének alelnöki tisztét töltötte be az anyaország képviseletében.

2005-ben Nagy Imre-érdemrenddel, 2006-ban a Szabadság Hőse emlékéremmel, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend nagy keresztjével tüntették ki.

Visszaemlékezései Megtorlás (Mi történt Magyarországon 1956 után?) címmel 1983-ban jelentek meg a Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kör gondozásában.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-06-05 22:09:15, hétfő
 
  Véget-ért a Pünkösd.

Azt hiszem, hogy gondolkodásunk, kedélyünk, ízlésünk, szenvedélyeink és érzelmeink tekintetében attól a helytől függünk, ahol élünk.

A jó hírről mindig megkérdezzük, hogy igaz-e, mert olyan nehéz elhinni. De ha rossz hírt kapunk, ritkán kérdezünk, mert azt könnyű elhinni

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Jókai Annát saját halottjának tekinti az MMA és a józsefvárosi önkormányzat.
"Írói pályája senkiéhez sem hasonlít; spirituális realizmusnak, az isteni és az emberi szint találkozásának nevezett életfelfogása erkölcsi és írói programként is beérett" - olvasható az MMA honlapján található méltatásban.
Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, a Józsefvárosban. Már gimnazistaként írt verseket, novellákat, az érettségit követően a Színművészeti Főiskolára és egyetemre is jelentkezett, de egyik helyre sem vették fel. 1951 és 1961 között volt könyvelő, népművelő és művészeti előadó, közben két gyermeke született. A tanulás vágya azonban mindennél erősebb volt benne, 1956-ban beiratkozott az ELTE bölcsészkarának magyar és történelem levelező szakára. Diplomáját 1961-ben szerezte meg, ezt követően 1970-ig általános iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított. Több művének élményanyagát, témáját is iskolai tapasztalatai adták. 1976-ban szabadúszó lett, akkor már több regény és novelláskötet (4447, Tartozik és követel, Napok, Szeretteink, szerelmeink, A reimsi angyal) volt mögötte. 1970-ben tagja lett a Magyar Írószövetségnek, melynek 1986-tól alelnöke, 1989-tól elnökségi tagja volt, 1990-ben pedig két évre megválasztották a szervezet elnökévé.
Szívesen vett részt a közéletben, tagja volt a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének, az Artisjus vezetőségének, vezette az Arany János Alapítvány kuratóriumát, a Nemzeti Színház Baráti Társaságot és az Evangélium Színház Baráti Körét. 1998-tól az Írók Szakszervezetének elnöki tisztségét töltötte be, 2000 és 2006 között elnökölt a Nemzeti Kegyeleti Bizottságban. 1992-ben részt vett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia megalapításában, 2001-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjai sorába választotta.
Írói pályáján két, egymással természetes módon összefüggő korszakot különböztetett meg, ezek között a határt Napok című regényének 1972. évi megjelenésében jelölte meg. Első művei a klasszikus hagyományokban gyökerező, a cselekmény és az árnyalt lélekábrázolás fontosságát hangsúlyozó írások, szereplői többnyire szeretetre vágyó, boldogulást és társat kereső nők. A hetvenes évektől írásai filozofikusabbá váltak, az emberi lét történéseit, az anyagi világ összefüggéseit egy magasabb rendű létezés dimenzióiban vizsgálta, stílusát ekkortól nevezik spirituális realizmusnak.
Életszemléletének, világképének kialakulásában nagy szerepe volt a Biblia és az antropozófia tanításainak, mestereinek Lev Tolsztojt, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijt, Hamvas Bélát, Kodolányi Jánost és Várkonyi Nándort tartotta. Nagy sikert aratott Szegény Sudár Anna című naplóregénye és a több mint húsz kiadást megért, filozófiai mélységű, az öregedés, az elmúlás problematikáját újszerű módon megközelítő Ne féljetek című regénye is, Imitatio Christi címmel beszélgetéskötete jelent meg. Legismertebb művei közé tartozik még a Mindhalálig és a Jákob lajtorjája című regény, népszerűek esszékötetei és versei. Számos művének színpadi változatát, rádió- és tévéjátékát is bemutatták, műveit idegen nyelvekre is lefordították.
2007-ben jelent meg Godot megjött című műve, 2012-ben pedig Éhes élet című regénye, amelyben megértő iróniával és józan tárgyilagossággal beszélt az öregedésről, a halálról, a fiatalok és az idősek családon belüli kapcsolatáról, a rontott és élő szerelmekről. 2015-ben adták ki Válaszoltam című interjúgyűjteményét. A 2008-as Szeretet szigetek és a 2013-as A remény ablaka című beszélgetős kötetek után 2015-ben jelent meg a hit, remény és szeretet kérdését körbejáró trilógiájának harmadik kötete, A hit kapuja címmel. A csütörtökön kezdődő Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Átvilágítás című önéletrajzi regénye, amelyben megvonta élete mérlegét.
Jókai Annát 80. születésnapjára 2012-ben tanulmánykötettel köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia, írói munkásságát első ízben értékelte konferencia. Az MMA Közelképek írókról című kismonográfia-sorozatában pedig néhány hónapja jelent meg pályaösszegzés Jókai Annáról Imre László irodalomtörténész, kritikus tollából.
Az írónő sokrétű munkásságáért számos rangos elismerést kapott: 1970-ben József Attila-, 1994-ben Kossuth-, 1999-ben Magyar Örökség-, Tiszatáj-, 2000-ben Magyar Művészetért díjat, 1999-ben övé lett az Év Könyve jutalom, 2003-ban az Arany János-nagydíj, majd 2004-ben a Prima Primissima díj is. 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2002-ben a Köztársasági Elnök érdemérmével tüntették ki. 2005-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett. 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét és Budapest díszpolgári címét is. 2013-ban Bocskai István-díjban részesült és átvette az Emberi Méltóság Tanácsának kitüntetését. 2014-ben Kossuth Nagydíjjal tüntették ki a magyar prózairodalom területén létrehozott kimagasló életművéért, valamint az urbánus irodalom nemzeti és keresztény ágának kiemelkedő képviseletéért. Ugyanabban az évben az első alkalommal odaítélt Nemzet Művésze címben részesült, és megkapta a Magyar Szabadságért díjat.




 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-06-03 21:54:19, szombat
 
 



Közeledik a háromnapos szünet, itt a pünkösdi hétvége, na de milyen idő lesz?
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az ország jelentős részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, sok napsütés várható. Több felhőre a nyugati és déli megyékben lehet számítani. Napközben a Dunántúl nyugati, délnyugati részein helyenként zápor, esetleg néhány zivatar is kialakulhat, utóbbiakat lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is kísérheti. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.
Ha a Balatonon tölti a hosszú hétvégét, nem árt tudnia, hogy:
A tó térségében gyenge vagy mérsékelt ( 05-25 km/h) változó irányú szél várható.
Zápor vagy esetleg zivatar környezetében átmeneti élénkülés vagy szélerősödés (25-45 km/h) előfordulhat elsősorban a Balaton nyugati felében.
Változóan, a Balatonnál helyenként erősen felhős lesz az ég.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-03-25 21:08:25, szombat
 
 




2017 március 26 hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat. (veszítünk egy órát)

Az óraátállítás első kipróbálása 1916-ból Amerikában történt meg próba jelleggel pár évig.
Európában Franciák alkalmazták először az óraátállítást még 1976- ban.
Az energia hiány és a spórolás lehetősége miatt terjedt el.

Magyarországon 1980-ban került bevezetésre, előtte is működött rövid időszakokban.
A megváltozott fogyasztás miatt ma már nem jelent takarékosságot ez a módszer.

Az óraátállítást 2011-ben Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna is eltörölte, így náluk a nyári időszámítás marad érvényben.

Jelenleg 1996-os kormány rendelet szabályozza az óra átállítást.
A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.
A téli időszámítás október utolsó vasárnapjától március első vasárnapjáig tart.

Így a legjobban igazodik az emberek szükségleteihez, hiszen teljesen mindegy hogy épp mennyi időt mutat az óra a nap mozgása nem fog ahhoz igazodni.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-03-01 22:12:38, szerda
 
 



MÁRCIUS 1-TŐL JÖN AZ ÚJ KÉTEZRES ÉS ÖTEZRES, ÍGY NÉZNEK MAJD KI

A bankjegy megújítási program keretében kibocsátott új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017. március 1-jén kerülnek készpénzforgalomba, széleskörű elterjedésük néhány hónapon belül várható - mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, sajtótájékoztatón Budapesten.











Elmondta: a jelenleg forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, 2017. augusztus 1-jétől már csak új címletekkel lehet fizetni.

Az MNB alelnöke kiemelte: a régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket három évig a hitelintézeti és postafiókokban becserélik, 2037. július 31-éig pedig a jegybankban átválthatók díjmentesen.
 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Kikötözve halt meg a pszichiátrián a 21 éves fiú
  2017-02-02 11:23:22, csütörtök
 
  Csupán másfél nap kellett ahhoz, hogy a 21 éves D. Árpád a pszichiátriai osztályon életét veszítse.
A tragédia nem volt előjel nélküli, ugyanis a fiú állapota a zárt osztályra kerülés után drámai romlásnak indult. Az édesanya mégsem tud napirendre térni afölött, hogy máskülönben életerős fia hogyan halhatott meg egyik napról a másikra a pszichiátrián.
A 21 éves fiúnak korábban volt már epilepsziás rohama, így amikor otthonában rosszul lett, édesanyja mentőt hívott. A mentősök azonban nem találtak semmi különöset, így a fiú otthon maradt.
Két nappal későbbre a rosszullét fokozódott, legyengült és remegett, így az édesanya maga vitte be a fiút a kórházba. A kivizsgálás után a fiút a pszichiátriára fektették be, mondván: két-három napig infúziót kap, és minden rendben lesz. Az anya azért kikötötte: nem engedi, hogy a zárt osztályra vigyék, amire ígéretet is kapott.
A másnap esti látogatáskor a családtagok már nem találták a fiút az eredeti helyén. Némi érdeklődés után megtudták, hogy Árpádot a zárt osztályra vitték. A család a látványtól sokkos állapotba került: a fiú magán kívüli állapotban volt, kikötözve, bepelenkázva, szeretteit nem is ismerte meg. Az édesanya kérdésére, hogy mégis mit csináltak a fiával, azt a választ kapta: nyugodjon meg, ez természetes folyamat, másnapra már semmi baj nem lesz.
Másnap reggel 6-kor az édesanya telefonhívást kapott a kórházból, amiben közölték: a fia meghalt.
A család megtörve, tehetetlen keserűséggel nézte át a kórházból kapott iratokat. Hamar feltűnt nekik, hogy az iratokban több dolog is ellentmondásban volt azzal, amit maguk tapasztaltak: olyan EKG vizsgálati eredményt kaptak például, amely akkor készült, amikor a fiú még nem is volt a kórházban.
Segítséget keresve az anya egy olyan emberjogi szervezettel vette fel a kapcsolatot, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő visszaélések feltárására specializálódott. A szervezet szakértője az egészségügyi dokumentáció alapos átvizsgálásakor számos nyugtalanító pontot vett észre: a folyamatosan adagolt erős pszichiátriai szer, mellékhatásai következtében, önmagában oka lehetett a fiú drámaian romló egészségi állapotának, és akár halálának is, mivel a mellékhatások közt a hirtelen halál is szerepel. Az előírások szerint - a fiú állapota miatt - orvosi konzíliumot is kellett volna tartani, ám ilyenre nem került sor. Az is furcsa, hogy bár a fiú lekötözését az ápoló személyzet említi az ápolási dokumentációban, a korlátozást hivatalosan dokumentáló, ilyenkor kötelezően kitöltendő iratoknak semmi nyoma.
A Magyarországon több mint 20 éve működő emberjogi szervezet tapasztalatai szerint még elszomorítóbb, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó - rendszeresen találkoznak pszichiátriai kezelések során tönkrement vagy elvesztett életekkel. Sajnos úgy tűnik, napjaink pszichiátriai rendszerének sajátja, hogy az alkalmazott kezelések - elsősorban az erős tudatmódosító szerek, de ide tartoznak a kikötözések és a megalázó bánásmód is - számos esetben csak rontanak az egyébként segítségre szoruló páciens testi és mentális állapotán.
,,Az állatokkal nem bánnak úgy, mint amit az én fiammal műveltek" - írta a megtört édesanya. A család most az emberjogi szervezet segítségével feljelentést tett, hogy végére járjon a fiával történteknek. Az elvesztett fiatal életet ez már nem hozza vissza, ám segíthet, hogy más családok ne essenek áldozatul hasonló tragédiának.

Hídvégi Klára



 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Meghalt Torgyán József
  2017-01-22 19:00:57, vasárnap
 
 



Életút
Torgyán József 1932. november 16-án, Mátészalkán született. 1959-ben vette el Cseh Mária operett-színésznőt, aki a Pécsi Nemzeti Színház primadonnája, 1994-től az FKGP (Független Kisgazdapárt) országgyűlési képviselője volt. Egy gyermekük született 1962-ben: Attila, aki ügyvéd.

1956-ban lett ügyvédjelölt, 1957 végén tett szakvizsgát, 1957-ben pár hónapig fogalmazó volt a Fővárosi Bíróságon, majd 1958. március 18-án bejegyezték az ügyvédi kamarába.

Kisgazdapárti kötődését nagy mértékben befolyásolta jó barátja, Arany Bálint, a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt, valamint a Magyar Közösség vezetője, akinek évtizedeken át családi ügyvédje is volt.

Az 1990. évi országgyűlési választások második fordulójában, Mátészalkán és környékén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9. számú választókerületében második lett (27,28%), de a párt megyei területi listavezetőjeként bejutott a parlamentbe, míg pártja 11,74%-ot szerzett.


 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
Gyászhír
  2016-12-27 21:16:15, kedd
 
  53 éves korában, otthonában halt meg George Michael kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző, a közösségi oldalakat pedig elárasztották az őt gyászoló bejegyzések.
"Meghasad a szívem, hogy elveszítettem szeretett barátomat. Én, a szeretteid, a barátaid, a zenészvilág és mindenki. Örökké szeretni fogunk" - írta George Michael egykori zenésztársa, a Wham! másik tagja, Andrew Ridgeley.2016 - egy újabb tehetséges embert veszítettünk el. Őszinte részvétünket küldjük George Michael családjának" - reagált az énekes halálára a Duran Duran



 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 1618
  • e Hónap: 9486
  • e Év: 51431
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.