Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Isten a szeretetet adta az embereknek...
  2020-09-21 13:56:54, hétfő
 
 




"Isten a szeretetet adta az embereknek, hogy elbírják egymást és a világot."

(Márai Sándor)
Kép: Cyril Rolando


 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Tegnap még bosszút akartál vagy megváltást,...
  2020-09-14 16:44:46, hétfő
 
 




"Tegnap még bosszút akartál vagy megváltást, azt akartad, hogy telefonáljon, vagy azt, hogy reád szoruljon, vagy hogy vigyék börtönbe és végezzék ki. Tudod, amíg ilyesmit érzel, a másik a messzeségben örül. Addig még hatalma van fölötted. Amíg bosszúért kiáltasz, a másik kezeit dörzsöli, mert a bosszú az vágy is, a bosszú megkötöttség. De eljön egy nap, mikor felébredsz, szemed dörzsölöd, ásítsz, s egyszerre észreveszed, hogy már nem akarsz semmit. Nem bánod azt sem, ha szembejön az utcán. Ha telefonál, felelsz, ahogy illik. Ha látni akar, és muszáj találkozni vele, kérem, tessék. És mindez, belülről, egészen laza és őszinte, tudod... nincs többé semmi görcsös, semmi fájdalmas, semmi önkívületes az egészben. Mi történt? Nem érted. Már nem akarsz bosszút, nem... s megtudod, hogy ez az igazi bosszú, az egyetlen, a tökételes, az, hogy már nem akarsz semmit tőle, nem kívánsz neki rosszat, sem jót, nem tud többé fájdalmat szerezni neked."

(Márai Sándor)


 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Márai Sándor: Negyven felé
  2020-07-12 14:42:48, vasárnap
 
 




Márai Sándor: Negyven felé


Negyven felé minden ember élete megtelik valamilyen tömény gyűlölettel. Legkevesebben tudják, mit és kit gyűlölnek. Csak forgolódnak és nem értik, s morognak és visszafelelnek, vagy elhallgatnak, mert ,"nem érdemes", aztán váratlanul felüvöltenek, az asztalt csapkodják, vagy belépnek egy politikai pártba. Akkor végre szabadon gyűlölnek. Negyven felé minden ember megérik a politikára.


 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz
  2020-07-11 09:46:58, szombat
 
 




"Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz, ne bánjad! Nem az embereknek élsz. De ha magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod..."

(Márai Sándor)





 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Hát ezt én is tapasztaltam itthon!
  2020-07-04 13:42:13, szombat
 
 



Márai Sándor: Angolul


Tíz-tizenöt esztendei, szorgalmas és figyelmes tanulás után végre megérti az ember, hogy angolul, sajnos, nem lehet megtanulni.






 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Márai Sándor. Szégyen
  2020-07-04 13:22:37, szombat
 
 




Márai Sándor. Szégyen


Az a mohó és dühös vágy, mely ifjúságomban kínzott, a vágy, megmagyarázni a világot, minden részletével, titkával és rejtett értelmével, ez a mohó vágy átalakult szégyenérzetté. Már nem akarom megmagyarázni a világot. Több okból. Először is, mert nem értem.




 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Márai Sándor: Műveltség
  2020-07-04 13:18:28, szombat
 
 




Márai Sándor: Műveltség


Mindaz, amit az iskolákban és az egyetemen tanultam, él bennem még valahol, de már csak általános tartalmára emlékszem, arra a különös összetételre, melyben évszámok és sarkalatos természettudományi vagy nyelvészeti igazságok összemosódnak valamilyen közös élménnyé. Ez élmény neve az ,,általános műveltség". Homályos dolog. Ami az évszámokat illeti, tanácsos minden alkalommal utánanézni a kézikönyvekben. Ami az igazságokat illeti, új igazságok megtanítottak kételkedni érvényükben. S ami a műveltséget illeti, mindennap újra kell megszereznem, mint egy ragadozónak, s mindennap elölről kell kezdeni az egészet. A művelt ember csakugyan az, aki tudja, hogy alig tud többet a semminél, s van még ereje hozzá, hogy műveletlensége fölött mindennap újra kétségbeessen.


 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Márai Sándor: Olyan világ jön...
  2020-07-04 12:36:56, szombat
 
 




Márai Sándor: Olyan világ jön...


Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van...

A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet!...

Mert most ők jönnek...
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.

És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.


 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, ...
  2020-04-14 10:31:39, kedd
 
 




Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.

Márai Sándor aláírása


 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Márai Sándor: Ezekkel nem lehet beszélni,
  2020-04-14 10:28:55, kedd
 
 




Márai Sándor: "Ezekkel nem lehet beszélni, mert soha nem értenek a szóból, ezeket minden eszközzel kényszeríteni kell, hogy eltűnjenek a világból, mely véres lesz, borzalmas lesz, de mégis új világ lesz és már dereng valahol. Megértjük egy napon, hogy kézigránáttal és fegyverrel kezünkben lehetünk csak humanisták... és mégsem így lesz. Kézigránát és géppisztoly nélkül leszek és maradok humanista. S tudnom kell a jövőben, mint a múltban, hogy az embereken nem segít a nevelés. S nevelem magam, halálig, s tudom majd, hogy minden erőfeszítés reménytelen.
Az európai ember, hosszú időn át, nyugodt bizalommal ezt mondta: ,,Az én Istenem." Aztán, váratlan felhördüléssel, komoran és fenyegető hangon ezt: ,,Az én vallásom." Majd hadaró izgalomban szajkolni kezdte: ,,Az én hazám, az én nemzetem!" Most, vérbenforgó szemekkel, eszelős dadogással ezt gajdolja: ,,Az én fajtám!" Ebben a pillanatban szűnt meg európai ember lenni." - (és teszem én ma hozzá: sajnos, ezer esztendő múltán ma még büszke is rá némelyik, hogy nem európai, hanem ,,keleti", magyar...)
 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 438 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 8900
  • e Hónap: 16373
  • e Év: 133619
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.