Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Bögrés mézeskalács
  2022-12-04 21:08:04, vasárnap
 
  recept, egyszerű és hetekig friss és puha marad


Csak 10 perc sütés!

Az eredeti recept " Puha mézes " néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Hozzávalók:
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)
- 1 bögre méz
- 3 tojás





1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több!

 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Mézeskalács
  2022-12-03 19:51:12, szombat
 
  Mézeskalács recept van sok. Nálam a prioritás, hogy méz legyen benne és ne keljen sokat várni a puhulásra, mert sok fogy belőle. Ahogy fogy, úgy sütjük. Ez nálam bevált!

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
17 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy margarin
2 teáskanál szódabikarbóna
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
(mézeskalács fűszerkeverék a legjobb, egy tasakkal)
2 db tojás
2 evőkanál vagy 1 dl virágméz
Elkészítés:
Az összetevőket berakjuk egy tálba, összegyúrjuk, és akár pihentetés nélkül azonnal nyújtjuk, szaggatjuk, és 5-10 percig sütjük 160 fokon. Figyelgetni kell, nagyon hamar elkészül. Ha mogyoróbarna, akkor lesz jó!

Kb. 60 darab készül ilyen adagból, de bátran lehet duplázni, egy délután alatt el tud fogyni. A fenti egy családi adag, én 3kg alatt nem is állok neki

Paskó atya konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Mézeskalács
  2022-12-01 17:48:45, csütörtök
 
  Mai mézeseim, ajándékba készült, finom puha, sokáig eláll.

1 kg liszt, 50 dkg porcukor,20 dkg méz,6 tojás, egy citrom reszelt héja, egy kávéskanál őrölt fahéj,egy kávéskanál őrölt szegfűszeg,egy kávéskanál szódabikarbóna, gyurás után egy éjszaka pihenjen a hűtőben, sütés előtt felvert tojással kenjük, sütés 180 fokon 10 perc.



 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Panettone karácsonyi kuglóf
  2022-12-01 17:40:49, csütörtök
 
  PANETTONE (KARÁCSONYI KUGLÓF)





HOZZÁVALÓK
5 dkg kandírozott cseresznye
5 dkg kandírozott narancs
5dkg kandírozott citrom
2.25 dl tej
4.2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1 tk sütőpor
12.5 dkg cukor
1 csom vaníliás cukor
1 db narancs

15 dkg vaj
2 db tojás
5 dkg mazsola
2.5 dkg mandulabél
20 dkg porcukor
2 ek citromlé

ELKÉSZÍTÉS
A kandírozott cseresznyéket félbevágjuk, a többi kandírozott gyümölcsöt pedig apró kockákra.
A pantonett tésztájához a tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

Közben a keverőtálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, továbbá 1/2 tk sóval.

A közepébe vájt mélyedésbe öntjük az élesztős keveréket, azután hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és tojásokat.

Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd 1-1 tk kivételével forgassuk a tésztába a kandírozott cseresznyét, citromot és narancsot, valamint a megmosott, lecsepegtetett mazsolát és a szálasra vágott mandulát.

Meleg helyen, letakarva kb. 75 percig kelesztjük.

Közben kivajazunk egy 20 cm átmérőjű sütőtálat, és kibéleljük egy db kb. 25x75 cm-es sütőpapírral úgy, hogy 20 cm magas pereme legyen.

Egymásra hajtunk több réteg alufóliát, kibéleljük vele a sütőpapírból készített karimát, és a túllógó szélét visszahajtjuk.

A tésztát átgyúrjuk, majd az előkészített tálba tesszük, és további 30 percig kelesztjük.

Miután kereszt alakban bevágtuk a tészta tetejét, 175 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére tesszük, és 75 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni a panettonnét a tálban.

Közben mázt keverünk a porcukorból, a citromléből és 1 ek vízből. A sütemény tetejére kenjük, és hagyjuk lecsorogni az oldalán.

Végül megszórjuk a panettonét a félretett kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és mandulával.
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Grízes Mézes
  2022-12-01 17:21:29, csütörtök
 
  Grízes Mézes, ez a süti egyszerűen csodálatos! Fantasztikus!





Tészta:
70 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tojás
6 ek méz
6 dkg olaj/zsír(zsírt használtam!)
1 ek szódabikarbóna
pici só

Krém:
1 I tej
12 ek gríz
2-3 cs vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor és citromlé

Elkészítés:
A liszt KIVETELÉVEL az összes hozzávalót gőz felett egyneművé kavarom.
Ha ez megvan akkor teszem bele a lisztet, és egy jó könnyű tésztát kell hogy kapjak.
Ha szükséges lehet bele tenni még lisztet!
Ha meg van a tésztánk akkor 4 fele osztom!
20-25 percet pihentetem.

Lisztezett asztalon nyújtom a tepsim méretére(nekem 25×35)

A tepsihátulját kikenem zsírral és meglisztezem!
Utána teszem rá a tésztát előmelegített sütőben barnulásig sütöm!
A további 3 lapnál NEM kell zsírozni lisztezni a tepsit!

Ha a lapokkal megvagyunk megcsináljuk a krémet!

Hagyományos tejbegrízt készítek az adott mennyiségű alapanyagokból.
Vajat teszek bele kb 20 dkg t picit hogy krémesebb legyen!

Amikor kihűlt betöltöm a lapokat!
Lap + gríz + lap + lekvár(nekem most barackos epres vegyes változatban)
+lap és a csokimáz:
Nagy tábla csokit gőz felett megolvasztok egy kis tejel és zsírral
(fényes legyen) és rákenem a lap tetejére!

Sok sikert mindenkinek!

Recept: Erika Simondán
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Barackos charlotte-torta
  2022-12-01 17:16:48, csütörtök
 
  BARACKOS CHARLOTTE-TORTA





HOZZÁVALÓK
A piskótához:
3 db tojás
3 ek forró víz
9 dkg cukor
1 csom vaníliás cukor
7 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
20 dkg baracklekvár

A krémhez:
1 doboz barackbefőtt
25 dkg túró
2.5 dl tejszín
25 dkg Mascarpone
15 dkg cukor
2 zacskó zselatin fix

A tálhoz:
olaj

ELKÉSZÍTÉS

A barackos charlotte-torta tésztájához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját krémesre keverjük a vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral, amjd összeforgatjuk a fehérjehabbal. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt, majd a tésztát egy tepsibe simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

Ha megsült, cukorral megszórt konyharuhára borítjuk azonnal, lehúzzuk róla a sütőpapírt, megkenjük a lekvárral és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.

A barackokat apróra vágjuk. A krémhez a túrót összekeverjük a tejszínnel, mascarponéval, cukorral és a zselatin fixszel, majd hozzákeverjük a barackokat is.

Egy kerek tálat vékonyan kikenünk olajjal, kibéleljük a piskótával, és beleöntjük a krémet. 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megdermedjen.
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Karamellkrémes
  2022-11-26 19:25:31, szombat
 
  fantáziaszelet - valódi karácsonyi csoda!





Hozzávalók:
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
8 evőkanál ásványvíz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál étkezési keményítő
fél teáskanál sütőpor

A krémhez:
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2,5 dl víz
5 dkg liszt
rumaroma

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
félbevágott dió

Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Amikor összeállt, két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsi hátulját megkenjük vajjal, vastagabbra nyújtjuk rajta a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Minden lappal így járunk el. Megcsináljuk a krémet. A cukrot lassú tűzön karamelizálni kezdjük, mikor felolvadt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, amikor már forró, a maradék vizet a liszttel simára kavarjuk és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válik, majd levesszük a tűzről és rumaromát keverünk bele. A kihűtött lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakán át is állhat. Egy pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejére csorgatunk egy kicsit, majd egy fél diószemet ragasztunk bele. Ha nem szeretnénk kiszaggatni a tésztát, hogy ne maradjon fölösleg, akkor fel is kockázhatjuk.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
hólabda torta
  2022-11-23 20:00:11, szerda
 
 




Hozzávalók
18 cm-es formához

Piskóta:
4 db tojás
1 20g cukor
1 cs vaníliás cukor
40 g porcukor
50 g forró víz
50 g olaj
100 g liszt
20 g kakaó
6 g sütőpor

Krém:
400 g tej
36 g van.puding
2 db t.sárga
24 g van.cuki
50 g kókuszreszelék
150 g porcukor
150 g puha vaj


Csokitető:
45 g étcsoki
45 g habtejszín

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját felverjük a porcukorral és van.cukival. Hozzáadjuk az olajat és folyamatos keverés mellett a vizet. Rászitáljuk a száraz hv-kat, és picit elkeverjük. Fehérjét felverjük a cukorral, és hozzáforgatjuk, hogy egy szép egynemű tésztát kapjunk. Alufóliába csomagolt karikába öntjük, és 170 fokon 30 p alatt készre sütjük. (Tűpróbáig) Krémhez a tejből, pudingból, sárgájából vancukiból kókuszreszelékből pudingot főzünk. Ha kihűlt, puha vajat porcukorral habosítjuk, és robotgéppel összekeverjük a kettőt. Piskótát kettévágjuk, és a krém 3/4-ét beletöltjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára dermedni. Ezután a félretett krémmel bevonjuk a tortát, és az oldalát kókuszreszelékkel bundázzuk. Picit hűtjük, addig a csokit és tejszínt összemelegítjük, ha már nem forró a tetejére simítjuk. Kész is!

Link

Tipp:
süthetsz szilikon formában, vagy kapcsos tortaformában
tetejét picit levágtam így egyenesebb metszetet kapsz

Ha kicsapódik a krém
Ha a krém kicsapódik vagy folyékony lesz, akkor sajnos nem vártad meg, hogy kihűljön a puding mielőtt tovább dolgoztál vele. Illetve az is lehet, hogy a teavaj nem puha, szoba-hőmérsékletű volt, hanem hűtő hideg vagy olvasztott. A recepteknél az alapanyagok hőmérsékletet ugyanolyan fontos betartani, mint a pontosan kimért mennyiségeket.
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Nincs Cím
  2022-11-11 19:11:07, péntek
 
  LUDLÁB SZELET:

8 db tojás, 8 ek kristálycukor, 7 ek liszt, 1 púpozott ek kakaópor, 2 csomag vaníliás cukor,
1 tk sütőpor

KRÉM:
6 dl tej, 6 ek liszt, 2 db tojás, 2 tk rumaroma, 30 dkg porcukor, 6 dkg kakaópor, 30 dkg vaj, vagy ráma, 2 csomag vaníliás cukor,

A tetejére 25 dkg ét vagy tejcsoki, 2 ek étolaj.

Elkészítjük a kakaós piskótát, az egész tojás (szoba hőmérsékletű legye) a cukorral habosra keverjük (FEHÉREDÉSIG) hozzáadjuk a sütőporos kakaós lisztet kicsinyenként szitálva és csak kézi habverővel ovatossan keverjük össze. 30 *35 os papírral bélelt tepsihez 180 f kb 20 perc

Krém:
A liszthez adjuk a tojást, és az aromát, simára keverjük kevés tejjel, majd a többi tejjel felfőzzük és lehűtjük, a vajat v margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaót és vaníliás cukrot majd a lehűlt lisztet, rákenjük a tésztára és a hűtőbe tesszük hogy megdermedjen a krém, majd olvasztott csokival lekenjük tejszínhabbal meggyel díszítjük, a krémhez is adhatunk jól lecsurgatott meggyet
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
Francia csokoládéhab
  2022-04-04 22:07:37, hétfő
 
  Hozzávalók / 4 nagy pohár:
20 dkg étcsokoládé (70%)
8 dkg vaj
6 dkg cukor
4 tojás
1 ek jamaikai rumaroma

Elkészítés:
A csokoládét a vajjal gőz felett megolvasztom. Félreteszem hűlni.
Tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem jó keményre és közben fokozatosan adagolom hozzá a cukrot.
A sárgáját elkeverem a rummal és a csokoládéhoz adom.

Lazítom egy kis fehérjével aztán óvatosan belekeverem a többit is.

Poharakba adagolom és hűtőbe teszem minimum 2 órára.

Tippek:Fontos, hogy ehhez a recepthez az étcsokoládé minimum 70%-os vagy annál magasabb csokoládé tartalmú legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 169 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 723
  • e Hét: 2207
  • e Hónap: 8579
  • e Év: 59370
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.