|
2/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 48
|
|
|
|
2022-12-04 21:08:04, vasárnap
|
|
|
recept, egyszerű és hetekig friss és puha marad
Csak 10 perc sütés!
Az eredeti recept " Puha mézes " néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- másfél bögre porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)
- 1 bögre méz
- 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több!
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-03 19:51:12, szombat
|
|
|
Mézeskalács recept van sok. Nálam a prioritás, hogy méz legyen benne és ne keljen sokat várni a puhulásra, mert sok fogy belőle. Ahogy fogy, úgy sütjük. Ez nálam bevált!
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
17 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy margarin
2 teáskanál szódabikarbóna
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
(mézeskalács fűszerkeverék a legjobb, egy tasakkal)
2 db tojás
2 evőkanál vagy 1 dl virágméz
Elkészítés:
Az összetevőket berakjuk egy tálba, összegyúrjuk, és akár pihentetés nélkül azonnal nyújtjuk, szaggatjuk, és 5-10 percig sütjük 160 fokon. Figyelgetni kell, nagyon hamar elkészül. Ha mogyoróbarna, akkor lesz jó!
Kb. 60 darab készül ilyen adagból, de bátran lehet duplázni, egy délután alatt el tud fogyni. A fenti egy családi adag, én 3kg alatt nem is állok neki
Paskó atya konyhája |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:48:45, csütörtök
|
|
|
Mai mézeseim, ajándékba készült, finom puha, sokáig eláll.
1 kg liszt, 50 dkg porcukor,20 dkg méz,6 tojás, egy citrom reszelt héja, egy kávéskanál őrölt fahéj,egy kávéskanál őrölt szegfűszeg,egy kávéskanál szódabikarbóna, gyurás után egy éjszaka pihenjen a hűtőben, sütés előtt felvert tojással kenjük, sütés 180 fokon 10 perc.
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:40:49, csütörtök
|
|
|
PANETTONE (KARÁCSONYI KUGLÓF)
HOZZÁVALÓK
5 dkg kandírozott cseresznye
5 dkg kandírozott narancs
5dkg kandírozott citrom
2.25 dl tej
4.2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1 tk sütőpor
12.5 dkg cukor
1 csom vaníliás cukor
1 db narancs
só
15 dkg vaj
2 db tojás
5 dkg mazsola
2.5 dkg mandulabél
20 dkg porcukor
2 ek citromlé
ELKÉSZÍTÉS
A kandírozott cseresznyéket félbevágjuk, a többi kandírozott gyümölcsöt pedig apró kockákra.
A pantonett tésztájához a tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Közben a keverőtálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, továbbá 1/2 tk sóval.
A közepébe vájt mélyedésbe öntjük az élesztős keveréket, azután hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és tojásokat.
Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd 1-1 tk kivételével forgassuk a tésztába a kandírozott cseresznyét, citromot és narancsot, valamint a megmosott, lecsepegtetett mazsolát és a szálasra vágott mandulát.
Meleg helyen, letakarva kb. 75 percig kelesztjük.
Közben kivajazunk egy 20 cm átmérőjű sütőtálat, és kibéleljük egy db kb. 25x75 cm-es sütőpapírral úgy, hogy 20 cm magas pereme legyen.
Egymásra hajtunk több réteg alufóliát, kibéleljük vele a sütőpapírból készített karimát, és a túllógó szélét visszahajtjuk.
A tésztát átgyúrjuk, majd az előkészített tálba tesszük, és további 30 percig kelesztjük.
Miután kereszt alakban bevágtuk a tészta tetejét, 175 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére tesszük, és 75 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni a panettonnét a tálban.
Közben mázt keverünk a porcukorból, a citromléből és 1 ek vízből. A sütemény tetejére kenjük, és hagyjuk lecsorogni az oldalán.
Végül megszórjuk a panettonét a félretett kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és mandulával.
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:21:29, csütörtök
|
|
|
Grízes Mézes, ez a süti egyszerűen csodálatos! Fantasztikus!
Tészta:
70 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tojás
6 ek méz
6 dkg olaj/zsír(zsírt használtam!)
1 ek szódabikarbóna
pici só
Krém:
1 I tej
12 ek gríz
2-3 cs vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor és citromlé
Elkészítés:
A liszt KIVETELÉVEL az összes hozzávalót gőz felett egyneművé kavarom.
Ha ez megvan akkor teszem bele a lisztet, és egy jó könnyű tésztát kell hogy kapjak.
Ha szükséges lehet bele tenni még lisztet!
Ha meg van a tésztánk akkor 4 fele osztom!
20-25 percet pihentetem.
Lisztezett asztalon nyújtom a tepsim méretére(nekem 25×35)
A tepsihátulját kikenem zsírral és meglisztezem!
Utána teszem rá a tésztát előmelegített sütőben barnulásig sütöm!
A további 3 lapnál NEM kell zsírozni lisztezni a tepsit!
Ha a lapokkal megvagyunk megcsináljuk a krémet!
Hagyományos tejbegrízt készítek az adott mennyiségű alapanyagokból.
Vajat teszek bele kb 20 dkg t picit hogy krémesebb legyen!
Amikor kihűlt betöltöm a lapokat!
Lap + gríz + lap + lekvár(nekem most barackos epres vegyes változatban)
+lap és a csokimáz:
Nagy tábla csokit gőz felett megolvasztok egy kis tejel és zsírral
(fényes legyen) és rákenem a lap tetejére!
Sok sikert mindenkinek!
Recept: Erika Simondán |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-12-01 17:16:48, csütörtök
|
|
|
BARACKOS CHARLOTTE-TORTA
HOZZÁVALÓK
A piskótához:
3 db tojás
3 ek forró víz
9 dkg cukor
1 csom vaníliás cukor
7 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
20 dkg baracklekvár
A krémhez:
1 doboz barackbefőtt
25 dkg túró
2.5 dl tejszín
25 dkg Mascarpone
15 dkg cukor
2 zacskó zselatin fix
A tálhoz:
olaj
ELKÉSZÍTÉS
A barackos charlotte-torta tésztájához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját krémesre keverjük a vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral, amjd összeforgatjuk a fehérjehabbal. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt, majd a tésztát egy tepsibe simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, cukorral megszórt konyharuhára borítjuk azonnal, lehúzzuk róla a sütőpapírt, megkenjük a lekvárral és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
A barackokat apróra vágjuk. A krémhez a túrót összekeverjük a tejszínnel, mascarponéval, cukorral és a zselatin fixszel, majd hozzákeverjük a barackokat is.
Egy kerek tálat vékonyan kikenünk olajjal, kibéleljük a piskótával, és beleöntjük a krémet. 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megdermedjen. |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-11-26 19:25:31, szombat
|
|
|
fantáziaszelet - valódi karácsonyi csoda!
Hozzávalók:
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
8 evőkanál ásványvíz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál étkezési keményítő
fél teáskanál sütőpor
A krémhez:
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2,5 dl víz
5 dkg liszt
rumaroma
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
félbevágott dió
Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Amikor összeállt, két egyenlő részre osztjuk. Egy tepsi hátulját megkenjük vajjal, vastagabbra nyújtjuk rajta a tésztát és 180 fokos sütőben megsütjük. Minden lappal így járunk el. Megcsináljuk a krémet. A cukrot lassú tűzön karamelizálni kezdjük, mikor felolvadt levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, majd 1 dl vizet is beleöntünk. Visszatesszük a tűzre, amikor már forró, a maradék vizet a liszttel simára kavarjuk és a karamellhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavargatjuk, amíg elkezd sűrűvé válik, majd levesszük a tűzről és rumaromát keverünk bele. A kihűtött lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakán át is állhat. Egy pohárral kiszaggatjuk a süteményeket. A csokoládét felolvasztjuk és minden sütemény tetejére csorgatunk egy kicsit, majd egy fél diószemet ragasztunk bele. Ha nem szeretnénk kiszaggatni a tésztát, hogy ne maradjon fölösleg, akkor fel is kockázhatjuk.
Forrás: ketkes.com
|
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-11-23 20:00:11, szerda
|
|
|
Hozzávalók
18 cm-es formához
Piskóta:
4 db tojás
1 20g cukor
1 cs vaníliás cukor
40 g porcukor
50 g forró víz
50 g olaj
100 g liszt
20 g kakaó
6 g sütőpor
Krém:
400 g tej
36 g van.puding
2 db t.sárga
24 g van.cuki
50 g kókuszreszelék
150 g porcukor
150 g puha vaj
Csokitető:
45 g étcsoki
45 g habtejszín
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját felverjük a porcukorral és van.cukival. Hozzáadjuk az olajat és folyamatos keverés mellett a vizet. Rászitáljuk a száraz hv-kat, és picit elkeverjük. Fehérjét felverjük a cukorral, és hozzáforgatjuk, hogy egy szép egynemű tésztát kapjunk. Alufóliába csomagolt karikába öntjük, és 170 fokon 30 p alatt készre sütjük. (Tűpróbáig) Krémhez a tejből, pudingból, sárgájából vancukiból kókuszreszelékből pudingot főzünk. Ha kihűlt, puha vajat porcukorral habosítjuk, és robotgéppel összekeverjük a kettőt. Piskótát kettévágjuk, és a krém 3/4-ét beletöltjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára dermedni. Ezután a félretett krémmel bevonjuk a tortát, és az oldalát kókuszreszelékkel bundázzuk. Picit hűtjük, addig a csokit és tejszínt összemelegítjük, ha már nem forró a tetejére simítjuk. Kész is!
Link
Tipp:
süthetsz szilikon formában, vagy kapcsos tortaformában
tetejét picit levágtam így egyenesebb metszetet kapsz
Ha kicsapódik a krém
Ha a krém kicsapódik vagy folyékony lesz, akkor sajnos nem vártad meg, hogy kihűljön a puding mielőtt tovább dolgoztál vele. Illetve az is lehet, hogy a teavaj nem puha, szoba-hőmérsékletű volt, hanem hűtő hideg vagy olvasztott. A recepteknél az alapanyagok hőmérsékletet ugyanolyan fontos betartani, mint a pontosan kimért mennyiségeket. |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-11-11 19:11:07, péntek
|
|
|
LUDLÁB SZELET:
8 db tojás, 8 ek kristálycukor, 7 ek liszt, 1 púpozott ek kakaópor, 2 csomag vaníliás cukor,
1 tk sütőpor
KRÉM:
6 dl tej, 6 ek liszt, 2 db tojás, 2 tk rumaroma, 30 dkg porcukor, 6 dkg kakaópor, 30 dkg vaj, vagy ráma, 2 csomag vaníliás cukor,
A tetejére 25 dkg ét vagy tejcsoki, 2 ek étolaj.
Elkészítjük a kakaós piskótát, az egész tojás (szoba hőmérsékletű legye) a cukorral habosra keverjük (FEHÉREDÉSIG) hozzáadjuk a sütőporos kakaós lisztet kicsinyenként szitálva és csak kézi habverővel ovatossan keverjük össze. 30 *35 os papírral bélelt tepsihez 180 f kb 20 perc
Krém:
A liszthez adjuk a tojást, és az aromát, simára keverjük kevés tejjel, majd a többi tejjel felfőzzük és lehűtjük, a vajat v margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaót és vaníliás cukrot majd a lehűlt lisztet, rákenjük a tésztára és a hűtőbe tesszük hogy megdermedjen a krém, majd olvasztott csokival lekenjük tejszínhabbal meggyel díszítjük, a krémhez is adhatunk jól lecsurgatott meggyet |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2022-04-04 22:07:37, hétfő
|
|
|
Hozzávalók / 4 nagy pohár:
20 dkg étcsokoládé (70%)
8 dkg vaj
6 dkg cukor
4 tojás
1 ek jamaikai rumaroma
Elkészítés:
A csokoládét a vajjal gőz felett megolvasztom. Félreteszem hűlni.
Tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem jó keményre és közben fokozatosan adagolom hozzá a cukrot.
A sárgáját elkeverem a rummal és a csokoládéhoz adom.
Lazítom egy kis fehérjével aztán óvatosan belekeverem a többit is.
Poharakba adagolom és hűtőbe teszem minimum 2 órára.
Tippek:Fontos, hogy ehhez a recepthez az étcsokoládé minimum 70%-os vagy annál magasabb csokoládé tartalmú legyen. |
|
|
0 komment
, kategória: Dinus és Regi |
|
|
|
|
|
2/5 oldal
|
Bejegyzések száma: 48
|
|
|
|
2021. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
11 db bejegyzés |
e év: |
169 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 723
- e Hét: 2207
- e Hónap: 8579
- e Év: 59370
|
|
|