Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/30 oldal   Bejegyzések száma: 298 
C vitamin
  2020-03-13 22:19:59, péntek
 
 



Az aszkorbinsavként is ismert szer a leghatékonyabb immunerősítőként kering a köztudatban.
Nátha idején a legtöbben valószínűleg narancslével vagy táplálék-kiegészítőkkel igyekeznek feltölteni C-vitamin-raktáraikat. Pedig sajnos ez a módszer nem igazán alkalmas a megfázás kivédésére, és még kevesebb bizonyíték van arra, hogy a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2-t távol tartja - írja a Live Science tudományos portál alapján az Origo.

Az aszkorbinsavként is ismert C-vitamin a leghatékonyabb immunerősítőként kering a köztudatban. Különösen akkortól kezdtek csodaszerként tekinteni rá, amikor Linus Pauling Nobel-díjas kémikus könyvsorozatot publikált a nagy dózisú C-vitamin nátha-, valamint daganatellenes hatásáról.

Az 1970-ben született meglehetősen merész elméletet azonban később sorra cáfolták a különböző tanulmányok, habár egy 2013-as kutatássorozat megerősítette, hogy a nátha időtartamát a C-vitamin-tartalmú készítmények lerövidíthetik. A vizsgálat során eltérő korcsoportú és hátterű alanyoknak napi 200 mg-nyi C-vitamint kellett beszedniük; kiderült, a készítmény hatására a felnőttek 8 százalékkal, gyermekek 14 százalékkal hamarabb gyógyultak ki a megfázásból.

Ugyan néhány komolyabb fizikai megterhelésnek kitett csoportnál (katonák, professzionális futók) valóban volt némi betegségmegelőző hatása a vitaminnak, az általános népességet nem védte meg a vírustól.

Hasonlóképpen arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy a C-vitamin gátolná a koronavírussal való fertőződést.

Ha vannak is előnyök, azok nagyon csekélyek

nyilatkozta dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Központjának megelőző orvoslással és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője a New York Times magazinnak.

Ha az aszkorbinsav nem is csodafegyver, a COVID-19-ben szenvedő betegeken még segíthet. A vuhani Zhongnan Hospital kutatói el is indítottak egy vizsgálatot ezzel kapcsolatban:

a koronavírussal fertőzöttek napi szinten rendkívül magas dózisban (12 g) kapnak a vitaminból (a napi ajánlott mennyiség férfiaknál 90 mg, míg nőknél 75 mg), miközben folyamatosan monitorozzák állapotuk alakulását. Egyelőre nincsenek előzetes eredmények sem, ezekre szeptemberig várni kell.

Ha nem is mindent gyógyító aduász, a megfelelő C-vitamin-bevitel elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez.

Link

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Február elseje óta
  2020-03-13 21:03:33, péntek
 
 



Február elseje óta a hazai börtönökben 270 800 darab védőmaszkot gyártottak, és adtak át a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, közölte az Index kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A BVOP közlése szerint a szájmaszkokat korábban nettó 7 forint 50 filléres egységáron értékesítették, jelenleg a megnövekedett kereslet és az alapanyag árának emelkedése miatt nettó 62 forint 50 fillér áron szállítják. Ez az ár messze elmarad a kereskedelmi forgalomba lévő szájmaszkok jelenlegi árától.
Olvasóink és a megkérdezett gyógyszertárak beszámolója szerint hihetetlenül megdrágultak a koronavírus járvány idejére az orvosi szájmaszkok, már ha egyáltalán lehet kapni őket. A járvány előtt a patikákban átlagosan 50 forintért lehetett megvenni egy egyszerű, papírból készült sebészi maszkot, ez ma 600-800 forintba kerül.

Az nem biztos, hogy a patikákban kapható maszkokat mind a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) cége gyártja, elképzelhető, hogy ezeket más forrásból szerzik be. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondta: 120 ezer, már megrendelt maszk áll Hamburgban, mert a németek teljes exporttilalmat rendeltek el, és nem engedik ki a szállítmányt az országból.

Fertőtlenítőszerrel tisztít egy autóbuszt a Miskolci Közlekedési Vállalat munkatársa a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében Miskolcon 2020. március 10-én.
Fertőtlenítőszerrel tisztít egy autóbuszt a Miskolci Közlekedési Vállalat munkatársa a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében Miskolcon 2020. március 10-én.
Fotó: Vajda János / MTI
A szájmaszkok egy részét a börtönökben készítik, ezért megkerestük kérdéseinkkel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Válaszuk szerint az Adorján-Tex Kft. a büntetés-végrehajtási szervezet gazdasági társaságaként a koronavírus elleni védekezést koordináló Operatív Törzs feladat-meghatározása alapján kezdte meg az egészségügyi védőmaszkok gyártását.

"Ezt a feladatot a büntetés-végrehajtási szervezet 2020. február 1-je óta folyamatosan végzi, amelynek keretében közel 300 ezer - pontosan 270 800 - darab védőmaszkot már átadott az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak." Ezen felül, több egészségügyi intézmény és kórház is rendelt tőlük maszkot. A maszkok gyártása és kiszállítása folyamatos.

Az árakra vonatkozó kérdésünke a következő válasz érkezett:

A kezdeti, februári megrendelések időpontjában az Adorján-Tex Kft. által gyártott védőmaszkok darabonkénti egységára nettó 7 forint 50 fillér volt, később azonban a koronavírus megjelenése által generált - világméretű - alapanyaghiány és kereslet értelemszerűen megnövelte az előállítási költségeket, ezért jelenleg nettó 62 forint 50 fillérért történik az értékesítés.

Az előállítási ár tehát nyolcszorosára emelkedett. A BVOP azt írja: az Adorján-Tex Kft. az alapanyag beszerzési árának növekedésére figyelemmel arányos mértékben emelte a szájmaszkok egységárát. Ez messze elmarad a kereskedelmi forgalomba lévő szájmaszkok jelenlegi árától.

Korábban Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal indokolta az áremelést, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek három műszakban készítik a maszkokat.

Link

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Élesztó jótékony hatásai
  2020-03-05 19:37:08, csütörtök
 
 



Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek, időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A, az E és a C vitamin hiányzik. Tartalmazza az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem kellemes ízű.

Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel serkenti a hasnyálmirigy működését is.

Az élesztő néhány áldásos hatása:
rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,
jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,
enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,
szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,
csökkenti a stressz hatást,
serkenti a hasnyálmirigy működését,
támogatja a vörösvértestek képződését,
erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,
csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,
megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így számos kalóriától szabadulhatunk meg,

egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt eltűnteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat,

az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a kockaélesztő használata megfelelő! A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését. Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk, próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű, mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben. Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
A Semmelweis Egyetem adott ki
  2020-03-05 19:14:15, csütörtök
 
 



A Semmelweis Egyetem adott ki egy friss közleményt, melyben leírják, hogyan jutott a koronavírusos iráni hallgatójuk a Dél-pesti Centrumkórházig. Úgy tűnik, hat nap telt el az országba való visszaérkezése és a panaszok megjelenése között. A Semmelweis egyébként azok után adta ki a közleményt, hogy Kásler Miklóstól az operatív törzs tájékoztatója után több újságíró is azt tudakolta, mi történt a hallgatóval a kritikus időszakban.

A Semmelweis Egyetem koronavírus által érintett iráni hallgatója 2020. február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból - írja az egyetem közleményében.

Felsőlégúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC).

A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént.

Ezek alapján tehát összesen 6 nap telt el aközött, hogy az iráni diák Magyarországra érkezett és tüneteit először jelezte. A Dél-pesti Centrumkórházba való bekerülésig viszont összesen 12 nap.

A Semmelweis Egyetemen Magyarországon elsőként vezettek be óvintézkedéseket a koronavírusra való tekintettel. A szorgalmi időszak megkezdése előtt, 2020. január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust.

FEBRUÁR VÉGÉIG ÖSSZESEN 12 HALLGATÓ JELEZTE, HOGY A KORONAVÍRUSSAL ÉRINTETT TERÜLETEN JÁRT.

Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.

Link

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Mégis tönkretette az életét
  2020-02-29 15:38:39, szombat
 
 



Az egyetlen ember, akit Sztálin szeretett mégis tönkretette az életét

A Kreml kicsi hercegnője, a párt első számú vezetőjének szeme fénye, az ellentmondást nem tűrő kislány, nő és asszony. Nyikita Hruscsov szerint ő volt az egyetlen ember, akit Sztálin talán őszintén szeretett. Igaz, hogy a többi gyerekéhez hasonlóan, vele sem sokat törődött. A milliók haláláért felelős zsarnok lányaként egész életében követték az orosz, majd az amerikai titkosszolgálat tagjai, életét csalódások, konfliktusok és tragédiák övezték. A kommunista diktatúra mély megdöbbenésére azonban sikeres írónőként kitűnő hírnevet és a megélhetéshez szükséges egzisztenciát is megteremtette. Ma 94 éve, 1926. február 28-án született Szvetlana Joszifovna Allilujeva, az egykori szovjet diktátor, Sztálin lánya.

A sorsát nem bánhatja meg az ember, de azt bizony bánom, hogy anyám nem egy ácshoz ment feleségül
Szvetlana Joszifovna Allilujeva

Végig egy név árnyékában élt
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy sorsuk már a születésük pillanatában eldőlt. Szvetlana Joszifovna Allilujeva azon kevesek egyike, aki már egészen fiatalon tudhatta, hogy Sztálin lányaként rengeteg megpróbáltatás vár majd rá. A hírhedt szovjet diktátor ugyanis korlátlan hatalommal rendelkezett és milliók haláláért felelt.

Sztálin Goriban Joszif Visszarionovics Dzsugasvili
Bárhová is megyek, akár Ausztráliába, akár egy lakatlan szigetre, apám neve miatt mindig politikai fogoly leszek
idézi Szvetlanát a kanadai írónő, Rosemary Sullivan ,,Sztálin lánya" című, az Életrajzírók Nemzetközi Szövetségének Plutarkhosz-díjával kitüntetett könyvében. El tudod képzelni, hogy az édesapád és egy név árnyékában élsz egész életeden át?

Bárhová ment, Szvetlana mindig Sztálin lánya maradtFORRÁS: ORIGO
Sztálin lányának jelenlététől, puszta létezésétől mindenki egyszerűen megzavarodott: bár egész életében az ,,öröksége" ellen harcolt, mégsem beszélhetett senkivel sem őszintén, és soha nem mert megbízni az emberekben, mert a KGB, később pedig a CIA folyamatosan sakkban tartotta. Illúziót dédelgetett akkor, amikor még hitt abban, hogy megszabadulhat a Sztálin lánya címtől.

Hatévesen az anyja öngyilkos lett
Szvetlana Joszifovna Sztalina 1926. február 28-án született Moszkvában. Édesanyja, Nagyezsda Szergejevna Allilujeva tizenhat évesen lett Joszif Visszarionovics Sztálin második felesége. Egy meg nem erősített legenda szerint maga a szovjet diktátor mentette ki Bakunál a tengerben fuldokló kétéves Nagyezsdát, és a kapcsolatot később is tartották.

Nagyezsda Szergejevna Allilujeva, Sztálin második felesége
A szerelmük 1917-ben bontakozott ki, ám

Sztálin grúz felmenőitől erőszakot, könyörtelenséget és kegyetlenséget tanult, valamint azt, hogy soha ne bízzon meg senkiben.

Ebből következett, hogy Sztálin még a saját rokonaival szemben is állandó paranoiát érzett, ezért a kis Szvetlánának nehéz gyerekkor jutott. Mert bár származása miatt elkerülte az éhezést és honfitársainak megpróbáltatásait, még csak a hatodik életévét töltötte be, amikor az édesanyja öngyilkos lett.

A kis Szvetlana Berija ölében, hátul az asztalnál Sztálin
Nagyezsda halálának körülményeit Sztálin azonnal államtitokká minősítette, a lányának pedig azt hazudta, hogy az édesanyja hashártyagyulladásban hunyt el.
A magányosan maradt kislány nem is gyászolhatta meg édesanyját.

Ellenségként ment el emlékeztette többször az apja, aki akkor már a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkáraként pragmatikus, hideg fejű politikusként gondolkodott; és mindig a hatalom megőrzéséhez igazította magatartását.

Emberéletek felett rendelkezhetett
A magára maradt kislány a dadájában talált szövetségesre, de nem sokáig érezhette magát biztonságban. Egyik ,,hozzátartozótól" a másikhoz került annak függvényében, hogy diktátor apja éppen kit száműzött vagy végeztetett ki a családból. Hamarosan a saját bőrén tapasztalhatta meg,hogy Sztálin milyen végtelen hatalommal rendelkezik: egyik nap levelet nyújtott át neki az iskolában egy zokogó diáktársa, akinek az édesapját aznap éjjel tartóztatták le.

Sztálin és szeretett lánya, Szvetlana egy ritka, közös fotón
Arra kérte Szvetlanát, hogy a levelet adja át Sztálinnak, amit a mit sem sejtő kislány meg is tett. Apja éktelen haragra gerjedt ettől, és azt hangoztatta, hogy ,,az NKVD soha sem hibázik". Noha a fiú apját később szabadon engedték, Szvetlana megtanulta a kemény leckét.
Egy ember élete teljes mértékben az apám egyetlen szavától függött
emlékezett vissza Szvetlana, megjegyezve az apja egyik mondatát, miszerint néha azokkal is fel kell venni a harcot, akiket szeretünk

Hiába volt három bátyja, mindig egyedül érezte magát; Szvetlánának egyszerűen nem volt senkije. Később egy interjúban elárulta, hogy apjával nem találkozott túl sokszor és ha igen, akkor sem tudtak fontos kérdésekről beszélni.

Munkatáborba száműzte az első szerelmét
Szvetlana Moszkvában járt iskolába, ahol kitűnő eredménnyel végzett. Sztálin azonban nem nézte jó szemmel sem a lánya barátait, sem a szerelmi ügyeit.

Kapcsolatukra újabb súlyos terhet rakott, amikor a tizenhét éves lány első szerelmét, Alekszej Kaplert az apja tíz évre szibériai kényszermunkára küldte.

És bár Szvetlana bekerült Oroszország és a világ egyik legjobb oktatási intézményébe, a Moszkvai Állami Egyetemre, ezt soha nem tudta megbocsátani az apjának. Filológia szakra járt, majd a történelmi fakultást választotta, ahol Németországra szakosodott. A sors azonban megismételte magát és
Sztálin parancsára a lány íróbarátai is sorra elkerültek az egyetemről,voltak, akik a Gulág munkatáboraiba kerültek, és akikről Szvetlana soha többé nem hallott.

Marhavagonokra terelték a foglyokat, akiket Szibériába szállítottak
Alig várta, hogy kiköltözhessen a börtönként szolgáló otthonából, a Kremlből. Sztálin közben pedig milliókat küldött a halálba és börtönné változtatta az egész Szovjetuniót. Ahogy teltek az évek, apa és lánya mind messzebbre kerültek egymástól, oda, ahonnan már nem volt visszaút.

Örömmel vegyes bűntudatot érzett Sztálin halálakor
Az egyetem elvégzése után Szvetlana fordítóként és irodalmi szerkesztőként dolgozott, ésmegpróbált minél jobban függetlenedni az apjától. Már amennyire ez Sztálin lányaként egyáltalán lehetséges volt.

Először 1944-ben ment férjhez az egyik bátyja évfolyamtársához, Grigorij Morozovhoz, de a házasságot Sztálin utasítására nem ismerték el törvényesnek. Megszületett a fia, Joszif, akit a második férje, Jurij Zsdanov kémikus és filozófus adoptált, és akitől egy leánya, Jekatyerina született.

Szvetlana figyelte apja munkáját: Churchill és Sztálin a brit miniszterelnök 1944 októberi moszkvai látogatásán
És bár megpróbált távolságot tartani, mégis figyelemmel kísérte Sztálin tetteit, amelyekre egyre nehezebben talált magyarázatot.
Különös, örömmel vegyes bűntudatot érzett 1953-ban, amikor a generalisszimusz elhunyt. Sztálin halála után azonnal felvette a rejtélyes körülmények között elhunyt anyja családi nevét; egyetlen szállal sem akart kötődni többé zsarnoki apjához.

Ekkor már kétgyermekes egyedülálló anyaként nézett szembe a világ kihívásaival. Sztálin halála után megkeresztelkedett, és szerelembe esett egy idős indiai tudóssal, Bradzses Szingh-gel.

Szvetlana Allilujeva egy ügyes lépéssel disszidált
A szovjetek azonban megtagadták tőle a hivatalos engedélyt, hogy hozzámenjen.

A külföldre utazás lehetőségét később, 1967-ben mégis megkapta, amikor szerelme váratlanul elhunyt és Szvetlana a hagyomány szerint a Gangesz folyóba kívánta szórni a hamvait. Ekkor döntött úgy, hogy tiszta lapot nyit az életében: negyvenévesen maga mögött hagyta a Szovjetuniót és politikai menedékjogot kérve új életet kezdett.

Egész életében menekült valami elől
Szvetlana előbb Svájcban, majd Amerikában telepedett le. Disszidálása után öt évvel újra férjhez ment egy William Wesley Peters nevű építészhez, és ekkor kezdte el a Lana Peters nevet használni. Könyvet írt a saját életéről, amiből gyorsan bestseller lett. Ez biztosította számára mind az írói hírnevet, mind a megélhetéshez szükséges egzisztenciát.

Bárhova ment, bármilyen nevet használt, Sztálin lánya marad
A világ azonban soha sem felejtette el, hogy Sztálin lányának született.

A magánéletben ezúttal sem boldogult: elvált a férjétől. Élete során több mint harmincszor költözött, és bejárta szinte az egész világot. Az amerikai és az orosz titkosszolgálatok pedig végig ott lihegtek a nyomában.
Az emigrációban ugyanúgy nem tudott mit kezdeni magával, mint hazájában. Néha megrohanta a honvágy a Zsivago doktor filmzenéjének hallatán, majd elégette szovjet útlevelét egy kerti grillsütőn
írta Hahner Péter az Élet és Irodalom című lapban.

Svetlana Alliluyeva, Sztálin lánya több televíziós interjút adott Washingtonban - ez 1967-ben készült
Szvetlana egy rövid időre mégis visszatért a Szovjetunióba, hogy találkozzon hátrahagyott gyermekeivel. Ezután Grúziában, majd Wisconsin államban telepedett le. Utána egy darabig egy angliai idősek otthonában élt, ahonnan egy svájci kolostorba költözött.
Élete utolsó évtizedét visszavonultságban töltötte Amerikában, de soha nem lelt igazán nyugalomra.

Szvetlana Allilujeva életét végig meghatározta, hogy ki is volt az apja, és sohasem tudott megszabadulni ettől a tehertől. 2011-ben Lana Peters néven, 85 éves korában hunyt el Amerikában.

Link



 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
A fény zavarja a sötétségben élőket
  2020-02-24 21:31:19, hétfő
 
 



Amikor fényt sugárzunk magunkból, zavarjuk a sötétségben élőket!

Ha a nevetés fertőző, tegyünk azt járvánnyá!

Valószínűleg sokszor voltunk már olyan helyzetben, amikor egyszerűen ragyogtunk a boldogságtól olyannyira, hogy ezt az érzést meg akartuk osztani az egész világgal, és erre válaszul csak rosszalló pillantásokat és elutasítást kaptunk cserében.

De miért is zavarja a belső fény a sötétségben élő embereket?
Valójában ez általában így van. Az életben vannak olyan emberek, akik szó szerint tele vannak világossággal és megvilágítanak mindent, ami körülöttük van, és vannak mások, akik ,,sötétben élnek", mérgező énjükkel próbálva negatív hatást gyakorolni rájuk.

A legérdekesebb dolog pedig az, hogy ezek a mérgező személyek pontosan akkor jelennek meg, amikor annyira boldogok vagyunk, hogy legszívesebben ,,az egész világot átölelnénk", megosztva ez által örömünket.

Az irigység ezerszer rosszabb, mint az éhezés, mert ez esetben valójában szellemi éhségről beszélünk mondta Miguel de Unamuno, spanyol filozófus.

Valójában az igaz barátok azok, akik nem csak a nehéz helyzetekben támogatnak bennünket, hanem osztoznak a mi örömünkben és a boldogságunkban is. A fény és a sötétség az emberi természet része. Lélekben van, aki tele van világossággal, mások sötétséggel, azaz az irigységgel és a haraggal.

A probléma az, hogy bizonyos helyzetekben kommunikálnunk kell a ,,sötétség képviselőivel", és el kell mondanunk nekik, hogy ők azok, akik megmérgezik a mi ,,ragyogásunkat". Az igazság az, hogy néhány embernek szüksége van arra, hogy elvegye tőlünk a világosságot, hogy jobban érezhesse magát, mivel a lelkében a gonosz él és ereikben az irigység folyik.

De ha valaki nem képes együtt örülni velünk, akkor mit tehetünk?
Amikor szívünk tele van örömmel, szaladunk megosztani azokkal, akiket jól ismerünk. Mindenki a saját maga módján teszi ezt. Valaki ír egy bejegyzést a közösségi hálóra, valaki felhív és elmondja a legfrissebb híreket, mások verset írnak... Sokféle módja létezik, de a lényeg ugyanaz - meg akarjuk osztani az örömünket valakivel.

De olykor a világosságunk a reménytelen sötétséggel találja szemben magát. Az irigység és a gonoszság sötétségével. És ilyenkor van, hogy a fény elhalványul... Mintha valaki repülés közben vágná le a szárnyainkat. Az érzelmek elhalványulnak, és az öröm valahová eltűnik... Ha ezt éljük át egy baráttal vagy a szeretett személlyel, ideje gondolkodni azon, hogy miért is vagyunk még együtt vele.

A boldogság valóban fertőző, de csak azok számára, akik belülről is képesek ragyogni.
A ,,sötétség embereinek" a más öröme, kellemetlenséget és agresszióra való hajlamot okoz. És ebben nincs semmi felénk irányuló indulat! Egyszerűen ezek az ők egészségtelen reakcióik kizárólag saját komplexusaikból erednek.

A mi fényünknek pedig ragyognia kell, és örömmel kell betöltenie ezt a világot. És a sötétben élő embereknek nem szabadna ebben megakadályozniuk. Ennek érdekébe inkább távolodjunk el tőlük, és továbbra is élvezzük az életet!

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Vörösben
  2020-02-23 21:20:07, vasárnap
 
  Vörösben úszó felhőket kapott le az MTI fotósa Budapest felett.

Csodálatos színekben úszott az égbolt a felhős Budapest felett vasárnap napngyugtakor. Az MTI fotósa, Soós Lajos a XI. kerületből örökítette meg a ritka látványt.





A vöröses-narancssárgás árnyalatokat annak köszönhetjük, hogy a napsugarak ilyenkor vastagabb levegőrétegen haladnak át és szóródnak szét (ellentétben például a delelő Nappal), ezért a kékes-zöldes árnyalatokhoz képest a vöröses színtartomány látszik hangsúlyosabban





A látvány talán annyiban szomorú is, hogy a színpompát részben a légszennyezettségnek köszönhetjük.





Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Mit nevezünk kiégésnek?
  2020-02-23 21:04:47, vasárnap
 
 



Az egészet érdemes elolvasni a lent jelzett linken.

Kialakulását, folyamatát az iskolapadból származó emlékeinkből érthetjük meg.

Mit nevezünk kiégésnek?
A kiégési szindróma tünetegyüttes, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A fogalom Freudenberger (1974) nevéhez fűződik. Kezdetben önsegítő közösségek tagjainál, krízisintervenciós központok munkatársainál, egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinál figyelték meg, azonban a későbbi vizsgálatok során pedagógusoknál, jogászoknál, rendőröknél is tapasztalták a jelenséget. Szinte minden foglalkozás esetében előfordulhat, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a humán szolgáltatások területén dolgozók körében nagyobb a veszélye. (Forrás: wikipedia.org)

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Senyei Görgy: Handó Tünde utódja
  2020-02-21 22:17:25, péntek
 
 


Senyei György:A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük

Nincsenek politikai kapcsolatai és kinevezéséhez a szintén miskolci igazságügyi miniszternek sincs köze állítja az Országos Bírósági Hivatal új elnöke. Elődje, Handó Tünde munkájáról nem mond véleményt, de határozott szándéka, hogy béke legyen a bíróságokon. Portréinterjú Senyei Györggyel.

HVG: Bombaként robbant tavaly decemberben, hogy önt jelölik a lapunkban is sokat bírált Handó Tünde OBH-elnök utódjának. Elárulná, hogyan került képbe?

Senyei György: A köztársasági elnök úr hivatalából hívtak fel, elnök úrral beszélgettünk az elképzeléseimről. Így lettem jelölt, ami azért engem is meglepett. Kissé mellbe is vágott a felkínált lehetőség, de olyasvalakit, aki csaknem 25 éve ül a bírói pulpituson, azért már nem nagyon lehet megijeszteni. Megértettem, hogy milyen nagy kihívás előtt állok, de csak most kezdem igazán átérezni. Hosszú távra tervezek, különben nem vállaltam volna.


 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős...
  2020-02-21 21:53:39, péntek
 
  A Pénzcentrum információi szerint várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős része eltűnik a boltok polcairól. Ennek oka egy új szabályozás, ami szerint a trappista előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak.

A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban igen tág határokon belül mozog. Jellemzően a túl puha, nehezen reszelhető állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni a fogyasztók - mondta az üggyel kapcsolatban a Nébih a Pénzcentrum információi szerint.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szóvivője egyébként azt is elmondta, hogy ezért kiegészítették a trappista sajt gyártására vonatkozó eddigi törtvényt. Eddig ugyanis kevésbé szabályozták azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A leírás azóta kiegészült, így a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl a sajtok alakját, és az elvárt érzékszervi tulajdonságokat is megszabja.

A KÖVETKEZŐ PARAMÉTEREKNEK KELL MEGFELELNIE A TRAPPISTA SAJTNAK
a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
Az új szabályozás 2020 év végén lép hatályba

Link

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     2/30 oldal   Bejegyzések száma: 298 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1049 db bejegyzés
Összes: 8887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 465
  • e Hét: 1761
  • e Hónap: 8017
  • e Év: 67166
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.