|
2/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 75
|
|
|
|
2024-01-24 06:49:33, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg csont nélküli sertés karaj
10 dkg liszt
1 tk. őrölt bors
2 tk. pirospaprika
1 fej vöröshagyma
kb. 1 liter víz vagy alaplé
1 kis poharas tejföl
1 dl tej
só vagy ételízesítő
olaj
Egyéb:
Makaróni tészta
Elkészítés:
A karajt felszeleteljük, majd kiklopfoljuk. Mind két oldalukat megsózzuk.
A lisztben elkeverjük a borsot és a pirospaprikát, majd megforgatjuk
benne a hússzeleteket. Kevés olajon elősütjük a húsokat, majd kiszedjük,
és félretesszük.
A visszamaradt olajon megdínszteljük a finomra vágott hagymát, majd
megszórjuk a visszamaradt liszttel. Ezzel még pár másodpercig
kevergetve pirítjuk, aztán felöntjük vízzel vagy alaplével. Beletesszük
a hússzeleteket, és puhára főzzük.
Amikor a húsok megpuhultak, a tejfölt kikeverjük a tejjel és behabarjuk
vele az ételt. Ha szükséges sózzuk.
Makarónival tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-22 05:53:19, hétfő
|
|
|
1 szál póréhagyma
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom leve és héja
1.5 ek olívaolaj
30 dkg tejföl
20 dkg ricotta
só ízlés szerint
2 db uborka
A megtisztított póréhagymát és újhagymát vékonyan felszeleteljük.
A fokhagymát finomra vágjuk. A citrom héját lereszeljük,
a levét kifacsarjuk.
Egy lábosban felhevített olajon a póréhagymát és az újhagymát,
a fokhagymával és a citromhéjjal együtt pároljuk 3 percig.
Hozzáadjuk a citromlé felét, majd néhány percig még főzzük.
Ezután levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk 15 percig.
Belekeverjük a tejfölt, a ricottát, valamint a maradék citromlét,
és megsózzuk.
A meghámozott uborkát durvára reszeljük, besózzuk és állni
hagyjuk 10 percig.
A kinyomkodott uborkát összeforgatjuk a tejfölös keverékkel,
majd sóval ízesítjük. Nyers zöldségekkel kínáljuk!
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-21 05:58:46, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 kis fej hagyma
2 alma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
kevés reszelt szerecsendió
csipetnyi őrölt gyömbér
só, bors
Elkészítés:
Az almákat félbevágjuk, kicsumázzuk, vékonyabb cikkekre vágjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük az almacikkeket,
és oldalanként 3-4 perc alatt megpároljuk. Közben a csirkemájakat
először félbevágjuk, az esetleges inakat levágjuk, majd 2-3 darabba
vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony félkarikákra vágjuk.
Az almacikkekt egy tányérra kivesszük, a serpenyőbe öntünk a vissza
maradt almás vajhoz 1 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a hagymát és a
májat, és 4-5 percig sütjük, időnként megkeverve, hogy mindenhol
egyenletsen átsüljön. Meghintjük a szerecsendióval és a gyömbérel,
sózzuk és borsozzuk, visszatesszük az almákat, a tűzről levéve, fedő
alatt 5 percet pihentetjük, hogy a saját gőzükben átpuhuljanak.
Az almás csirkemájat azonnal, frissiben tálaljuk, könnyű, sovány ebédnek
tökéletes salátára halmozva, de sült vagy főtt krumplival, párolt rizzsel is
nagyon finom és kicsit laktatóbb.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-17 05:49:21, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
200 g bacon,
1 hagyma,
3 evőkanál paradicsompüré,
200 ml tej,
200-250 g kukorica,
só,
bazsalikom, chili, bors,
1 teáskanál cukor,
tészta.
Bármilyen tészta remekül illik hozzá, főzd azt, amit a család a legjobban szeret.
Ez a mennyiség nem túl nagy, ezért ha több embernek főzöl, érdemes lehet
többet készíteni belőle. Sokszor készítjük, mert hamarabb elkészül, mint egy
átlagos tésztaszósz.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-07 07:25:01, vasárnap
|
|
|
Salátával, vagy rizzsel is tálalhatod.
Mi majonézbe tunkolva is képesek vagyunk megenni!
Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
2 szem nagyobb burgonya
2 tojás
3 evőkanál liszt
fél evőkanál vaj
zsemlemorzsa (a forgatáshoz)
fél teáskanál hagymapor
csipetnyi őrölt kömény
só, bors
olaj
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, a burgonyát kockára vágjuk és sós vízben
puhára főzzük. Majd leszűrjük és krumplitörővel összetörjük. Hagyjuk
kicsit hűlni, hozzáadjuk a vajat, a tojásokat és 3 evőkanál lisztet,
fűszerezzük. Jól összedolgozzuk és ha túl lágynak tűnik a massza,
még adunk hozzá kevés lisztet. A kezünkkel fasírtokat formálunk a
masszából, megforgatjuk őket zsemlemorzsában és forró olajban
kisütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2024-01-05 06:04:50, péntek
|
|
|
A lencsefőzelék az az elengedhetetlen étel, amivel tuti jól kezdődik
és szerencsés is lesz az új esztendő!
HOZZÁVALÓK:
250 g lencse
6 db babér levél
8 dl víz
1 közepes vöröshagyma
só,
bors
delikát
ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A lencsét előző este kétszeres mennyiségű vízbe beáztatjuk.
A hagymát felaprítjuk és egy nagy lábasban sertészsíron megpirítjuk.
Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a felaprított sárgarépát és a mustárt.
Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd hozzá
adjuk a fűszereket és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul.
Kiszedünk a főzetből egy merőkanálnyi adagot, amit botmixer
segítségével pépesítünk. Ha ezzel megvagyunk, szedjük vissza
a lábasba, és forraljuk addig a főzelékünket, amíg be nem
sűrűsödik.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2023-12-29 05:37:28, péntek
|
|
|
Ha igazán ínyenc falatokra vágysz
a szilveszteri összejövetelen, akkor
feltétlen próbáld ki ezt a receptet!
200 g tepertő
Fél fej hagyma
4 ek mustár
só és bors ízlés szerint
A tepertőt turmixban vagy botmixerrel pépesítjük.
Tálba tesszük a tepertőt, hozzáadjuk az apró
vágott hagymát, és a mustárt.
Sóval, borssal ízesítjük és egy villa segítségével
alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat!
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2023-12-28 09:21:49, csütörtök
|
|
|
Összetevők
2 evőkanál olívaolaj
100 g eidami sajt
30 g parmezán
50 g tejszínes sajt
100 ml főzőtejszín (12%-os zsírtartalom)
½ teáskanál őrölt szerecsendió
800 g nyers burgonya
só
bors
Elkészítés
Egy kerek sütőedényt (⌀ 25 cm) kenjen ki olivaolajjal.
Az edámi sajtot vágja apróra, a parmezánt reszelje finomra,
majd egy kisebb tálban keverje össze a tejszínes sajttal,
a főzőtejszínnel, az őrölt szerecsendióval, sóval, borssal.
A krumplit vágja vékony szeletekre.
A sütőedénybe előbb rakjon le egy réteg krumplit, majd
kissé locsolja meg az előkészített tejszínes keverékkel.
Így folytassa a rétegelést, amíg van krumpli.
A legfölső réteg a tejszínes keverék legyen.
A sütőedényt a rakott krumplival tegye az előmelegített
sütőbe és süsse 35-40 percig 180-190 °C-on.
A kész gratinált krumplit ossza szét 4 tányérba és tálalhatja.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2023-12-23 06:21:53, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
4 szelet sertéscomb csont nélkül
30 dkg új burgonya
2 db paprika
2 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl
20 dkg trappista sajt
só,bors,delikát
Elkészítése:
A burgonya külső héját lekaparjuk, megmossuk, majd 4 felé vágjuk
és kivajazott jénaiba tesszük. Rátesszük az apróra vágott paprikát
és hagymát.
A tetejére ráhelyezzük a vékonyra kivert hús és paradicsomszeleteket.
Majd a befűszerezett (só,bors,delikát)tejfölt ráöntjük.
Végül jó vastagon megszórjuk sajttal.
Sütőben kb. 1 órát sütjük, akkor van készen, ha sajt már jól rápirult.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 4. |
|
|
|
|
|
2/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 75
|
|
|
|
2021. április
| | |
|
|
ma: |
10 db bejegyzés |
e hónap: |
37 db bejegyzés |
e év: |
1418 db bejegyzés |
Összes: |
34510 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1268
- e Hét: 4080
- e Hónap: 20761
- e Év: 129405
|
|
|