Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
A Szeretet Napja - A szeretet asztala
  2019-08-23 19:15:36, péntek
 
 











A SZERETET NAPJA - A SZERETET ASZTALA


Augusztus 18 vasárnap: a Summerfest 7 napja a Szeretet Napja


Ez a nap a szeretet jegyében zajlott. Az ökumenikus imádságon a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban a résztvevők népviseletben vettek részt, és minden zenekar rövid koncertet adott a béke, a barátság és a szeretet jegyében vallástól, felekezettől, világnézettől függetlenül.

A délelőtti ökumenikus imádság után újból megterítésre került a Szeretet asztala is. A Szeretet asztalát a a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban állították föl, ahová a város lakói az általuk készített ételekkel, finomságokkal vendégelték meg a külföldi táncosokat.

A városlakók egymást túllicitálva tették le "tányérnyi" ajándékaikat a Szeretet asztalára, így járulva hozzá a külföldi táncosok megvendégeléséhez. A Rendezvényközpontba érkező külföldi táncosok ezúttal is tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybeliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt.

Felemelő pillanatok voltak!























































































































































































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Summerfest 2019
  2019-08-19 21:45:28, hétfő
 
 













SUMMERFEST 2019


"Béke, barátság, kultúra!
Híd az emberek között.
Szeretni egymást.
Tisztelni mindenkit!"


XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
2019. augusztus 12-22.

Link








XXVI. alkalommal 2019. augusztus 12. és 22. között, 11 napon kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Idén immár 26. alkalommal - 20 ország részvételével!

Résztvevő országok: Bolívia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Chile, Indonézia, Japán, Kalmükföld (Oroszország), Kanada, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Malajzia, Panama, Spanyolország-Mallorca, Oroszország (Vesennie Zori), Oroszország (Tanok), Oroszország (Kazbek), Szerbia, Hajdina Táncegyüttes (Erdély), Magyarország

A fesztivál hivatalosan ezúttal is Nyitóceremóniával vette kezdetét. Ünnepélyesen átadták a fesztiválozóknak a város kulcsát, majd felvonták a CIOFF, vagyis a Nemzetközi Folklórfesztivál Szervezők Világszövetségének zászlaját. Mindezek után indultak el az együttesek a menettáncra a város főutcáján - Zenés táncos felvonulás, menettánc a Damjanich út és az Ősz utca útvonalon.

A rendezők öröme és büszkesége, hogy a 26 éves közös munkálkodás révén a Summerfest az ország egyik legnagyobb folklór eseménnyé vált.. Méltó elismerés, hogy a CIOFF (Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége, az UNESCO stratégiai partner szervezete) a Summerfestet két városban, Százhalombattán és Tökölön a fesztivált hivatalosan CIOFF fesztivállá minősítette. Az elmúlt években több mint 100 ország néptáncosa és zenésze (valamennyi kontinensről) vett részt a Summerfest rendezvényein.

A fesztivál ezúttal is nagy kedvence - európai szemnek minden bizonnyal - az egzotikus népviseletet és a látványos táncokat bemutató Európán kívüli országok együttesei.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 25 év során. A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség. A nagyvilág, és ezeréves kultúrák, csodálatos találkozások várják az érdeklődőket a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál alatt.


XXVI.Summerfest - 1.Táncpanoráma 1.rész

Link



XXVI. Summerfest - Nyitóceremónia - 2. rész

Link



XXVI.Summerfest - 3. Táncpanoráma 1.rész

Link



XXVI.Summerfest - 3. Táncpanoráma 2.rész

Link



XXVI.Summerfest - 4. Táncpanoráma 1.rész

Link



XXVI.Summerfest - 4. Táncpanoráma 2.rész

Link



Képgaléria






































Bo



























Bo









Bu












C












I












J















K












K















K









L


















M









Ok












Ov






Oko












Oka












P


















S















Sz





II. A SZERETET NAPJA

Későbbi időpont miatt pótlólag lesz kiegészítve!





 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Mit üzen a ma élőknek Leonardo utolsó vacsorája?
  2019-06-28 20:30:21, péntek
 
 




MIT ÜZEN A MA ÉLŐKNEK LEONARDO UTOLSÓ VACSORÁJA?
Dr Laáb Ágnes


Link







A KEHELY SZIMBÓLUMA Jézus földi életének két végpontját két kehely jelzi. A két szimbolikus kehely, a fogantatás- és haláljelkép végső fokon egy. A meghaló és feltámadó napisten ,,élete" örök visszatérés. Az első kehely galambbal Mária teherbeesésének jelképe; az edény a Szűz teste, a belé merítkező galamb a Szentlélek. A második kehely (a Grál) a Megváltó kereszthalálát jelképezi. Ez áll a kereszt tövén, ezt tartják az angyalok a megfeszített sebei alá, ebbe folyatja a Bárány a vérét.





LEONARDO DA VINCI (1452 - 1519)

Leonardo 500 évvel ezelőtt fejezte be legnagyszerűbb művét, amelyet nemrégiben megtisztítottak, de jelenleg is törékeny állapotban van, s valószínű, hogy nem marad fenn újabb 500 évig. Miért került a műalkotás napjainkban újra az érdeklődés középpontjába? Mi az, amit ma mondhat nekünk, amit csak a jelenkor tudatosságával érthetünk meg? Van-e a képnek mélyebb jelentése a bibliai vonatkozásokon túl? Hogyan vesszük észre az egyetemes emberit ebben a munkában, amely túllépi az azonnal nyilvánvaló vallásos dimenziót? Hogyan kapcsolódik mindennapi életünkhöz? Mit vár a kép tőlünk, mi az amit nekünk kell hozzáadnunk? Leonardo da Vinci a humanista ideál megtestesítője. Sokoldalúan képzett ember, igazi polihisztor, HOMO UNIVERSALIS. A természet, az emberi test megismerésére, pontos mechanikai tervezésre, a művészetben pedig az egyéniség kifejezésére törekedett. Művész, tudós, feltaláló, filozófus. Magával ragadó, példát állító, ember feletti egyéniség. ...minden korban.





A MILÁNÓI LUDOVICO SFORZA HERCEG (1452 - 1508)

Lodovico Sforza 1494-ben rendelte meg Leonardonál az Utolsó vacsorát ábrázoló képet, hogy a freskó a milánói Santa Maria delle Grazie templomot díszítse.





A MŰALKOTÁS HELYSZÍNE A freskó a milánói Ludovico herceg családi kápolnája és temetkezési helye, a milánói Santa Maria della Grazie refektóriumának falán található. Mérete körülbelül 10X5 méter. SANTA MARIA DELLA GRAZIE TEMPLOM (MILANO)








A RENESZÁNSZ KEZDETEI (AZ 1300-AS ÉVEK)
A reneszánsz (újjászületés) kezdetét egyetemlegesen Észak-Itáliához kötik, külön kiemelve Firenze városát. Itt alkotott a korai reneszánsz művész, Dante, az első író, aki személyében megtestesítette a reneszánsz szellemiségét. A másik korai reneszánsz művész, Petrarca az ókori római és görög kulturális örökség újrafelfedezésében és a humanista oktatásban fogalmazta meg a reneszánsz lényegét.





A XV. század legvégén két nagy esemény jelzi az itáliai város-galaxist fenyegető nagy változásokat. 1494-ben VIII. Károly francia király hadai - Milánó hívására - átkeltek az Alpokon 1492-ben, egy genovai kapitány, Kolumbusz Kristóf spanyol hajókkal fölfedezte az Újvilágot. Mert az csak nekünk annyira magától érthető, hogy Kolumbusz hajói nyomán a kereskedelem és a forgalom fő tengelye a Földközi-tengerről az Atlanti-óceánra tevődött át, s így háttérbe szorult lassan a Mediterráneum szíve, Itália. A XVI. században a Földközi-tengeri kereskedelem és hajózás még különben se hanyatlott, s végig a gazdag Itália maradt a két Alpokon túli nagyhatalom, Franciaország és a Spanyol-Német Birodalom küzdőtere és vágyainak fő célja. Ide számíthatnánk egy harmadik eseményt is: 1498-ban gyulladt ki Firenze főterén Savonarola máglyája, ennek a jelentőségét azonban a kortársak még annyira se ismerték fel, mint az előző kettőét. VIII. KÁROLY (1470 - 1498) 1494-BEN A FRANCIA SEREGE ÉLÉN BEVONUL FIRENZÉBE KOLUMBUSZ KRISTÓF (1451 - 1506) 1492-BEN ELINDUL AZ ÚJVILÁG FELFEDEZÉSÉRE GIROLAMO SAVONAROLLA ( ) FELLÉPÉSÉVEL A REFORMÁCIÓ ELŐFUTÁRÁVÁ VÁLIK





ESEMÉNYEK A REMEKMŰ SZÜLETÉSE IDEJÉN
Mikorra elkészül az Utolsó vacsora Vasco de Gama hajóival eljut Indiába. Ez a kor a realitások kora. Feléled a görög sejtés, hogy a föld gömb alakú - Kopernikusz alig húsz évvel fiatalabb csak Leonardónál. Amikor Leonardo elkezdi az Utolsó vacsorát Behaim elkészíti az első földgömböt, Még dolgozik a művén, amikor megszületik Agricola, az ásványtan és a metallurgia megalapítója, Paracelsus a kuruzslást alakítja orvoslássá. Mikorra elkészül az utolsó vacsora, elkészül az első zsebóra, és Vasco de Gama hajóival eljut Indiába.





A REMEKMŰ SZÜLETÉSE IDEJÉN NINCS PÉNZBEN HIÁNY...
Ez a kor a bankárok, a firenzei Mediciek és az augsburgi Fuggerek kora: az előbbiek a pápai udvartól szerzett timsó-monopóliumból, az utóbbiak a császárokkal kötött üzleteken, pl. a higanymonopólium megszerzésével lettek dúsgazdagok. LORENZO IL MAGNIFICO ("A FENSÉGES") ( ) JACOB FUGGER ( )





A PÁPASÁG EZEN IDŐSZAKÁT AZ ITÁLIAI MŰVÉSZET ARANYKORÁNAK, VAGY A PÁPASÁG MŰVÉSZI BEARANYOZÁSÁNAK NEVEZIK Az Utolsó vacsora festésének évtizedében VI. (Borgia) Sándor a pápa, az őt követő II. Gyula és X. (Medici) Leó már nagy politikus, rendezik az egyházi állam viszonyait, s nagyvonalú támogatói a művészeteknek és tudományoknak. Kettőjük kapcsán szokás említeni: az itáliai művészet aranykorát jelentik pápaságuk - vagy fordítva: pápaságukat aranyoztatják a művészekkel. II. GYULA PÁPA (GULIANO DERRA ROVERA) ( ) PÁPASÁGA: ) VI. SÁNDOR PÁPA (RODRIGO DE BORGIA) ( ) PÁPASÁGA: )




























































AZ UTOLSÓ VACSORA HAGYOMÁNYOS ÁBRÁZOLÁSA
Jézus jeruzsálemi Utolsó Vacsorájának ismert leírásaiban a keresztény liturgiákat létrehozó alapmondat: "Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre". Amit cselekedni kellett: a vacsora egyes elemei, a kenyér-törés, a kenyér és a bor kiosztása, hálaadó ima. Az Utolsó vacsora témájának korábbi értelmezései túlnyomó részben ezt a jelentet hangsúlyozták, Júdás a tanítványoktól elkülönülve, Jánost Jézus keblén pihenve ábrázolták. AZ UTOLSÓ VACSORA (EUKHARISZTIA) (MUSEO NACIONAL DEL PRADO) - JUAN DE JUANES





REMEKMŰVÉ TESZI A DRÁMAISÁGA
A festmény azt a drámai pillanatot ábrázolja, amikor Krisztus a tanítványai felé fordul, és közli velük, hogy az egyikük elárulja őt. ,,„Bizony mondom néktek, egyiktek elárul.”" A tanítványok megdöbbenve hallgatják Krisztus vádjait. Melyikünk? Én? Lehetetlen! Közülünk valaki? Aligha! Melyik csoport melyik tagja fogja elárulni? Ő itt mellettünk? Nem valószínű: elkülönülve ugyan, de ugyanazon oldalán vagyunk. Tehát a túloldali két csoport valamelyikéből valaki. A hozzá közelebbiből? Ez valószínű: az árulók felülreprezentáltak a közelállók között. Vagy aki a legszélre szorult? Ennek is van annyi valószínűsége... Tizenegy ember gondolata másik tizenegyről - az annyi mint 121. Százhuszonegy pszichológiai történet! Önmagáról is elgondolkodik talán néhányuk. A drámai hatás mindenestül az alakok elrendezéséből és mozgásából, nem pedig az arckifejezésekből fakad. Leonardo több mint három évig festette az Utolsó vacsorát. Minden kézmozdulatot, minden fejbiccentést, minden szemvillanást átgondolt, sőt matematikai pontossággal kiszámított; minden tökéletesen illeszkedik, idomul egymáshoz, minden egyensúlyban van, a tizenhárom alak egységes egészet alkot. A jelenet értelmét nyilvánvalóvá teszik az arckifejezések és a mozdulatok, amelyeknek Leonardo páratlan mestere: ,,Az embernek éppen olyan sokféle ozdulata van, amilyen sokféleképpen hullámzik a lelke. Mert minden új lelkiállapot több-kevesebb mozdulatot vált ki." Júdást pszichológiai eszközökkel különíti el - nem az asztal túloldalára helyezi el, a korábban szokásos módon, hanem úgy ábrázolja, amint a bűnös tanítványt megbénítja a rémület, s képtelen részt venni a többiek beszélgetésében.





A FESTÉSI TECHNIKA Társai a falfestményeiken szinte kivétel nélkül a freskótechnikát alkalmazták, s képeik épségben túlélték a századokat. De a freskófestőnek sietnie keltett, a festéket még a nedves vakolatra kellett felvinnie, hogy tökéletesen beszívódjon. Leonardo ezt nem tehette; neki idő kellett, az áhított tökélyt, roppant tehetsége ráadásaként, évekig tartó gürcöléssel akarta kicsikarni. Hiszen nemcsak festő volt, hanem feltaláló is, nem engedelmeskedhetett a vakolat, a mész és a festék parancsának. Meg kellett találnia a módját, miként kényszerítse rá a falat, hogy örök időkre megőrizze ecsetének vonásait. Sokáig azt hitték, hogy Leonardo olajfestékkel festette az Utolsó vacsorát; ám a vegyelemzés kimutatta, hogy a szilárd tempera valamiféle sajátságos változatát alkalmazta. Leonardo előbb az egész hatalmas felületet különleges alapozó réteggel vonta be, aztán feltalálta a maga olajtemperáját, amelyről szentül hitte, hogy ezer esztendőt is átvészel; csak ezután kezdte festeni a Megváltó drámáját. Most már nem kellett sietnie, elérte, hogy a refektórium fala évek múlva is ugyanolyan maradandóan szívja magába a festéket, mint az első napon. Sajnos a zseniális festési technika mégsem bizonyult tartósnak, amiről Goethe így ír: ,,Bizony szomorú, hogy ez az óvatos művész, aki nem győzte eléggé megválogatni a festékeit, tisztítania a firniszét, éppen a fstmény helyét, ami a legfontosabb, a döntő körülmény, nem nézte meg figyelmesen."





REMEKMŰVÉ TESZI A CENTRÁLIS PERSPEKTÍVA ALKALMAZÁSA
A kép központi tengelye egybeesik a néző látósugarával. A centrális perspektíva a valóságábrázlás szinte mértani szerkesztéssel megvalósított eszköze, amely a reneszánsz individuumot szolgálja. A kép helyszíne egy tágas, emeleti étkezőhelyiség. Az asztal szokatlanul alacsony, így a tanítványok nagyobbnak tűnnek a valóságosnál. A kazettás mennyezet összetartó vonalai a kép szembetűnő perspektíváját adják. A szokványos elemzések szerint ugyanazzal a funkcióval, mint a többi, a kezek, a szemek vonalai - hogy ráirányítsák a figyelmet a középen ülő Jézusra. A perspektíva enyészpontja a főalakban fut össze. Minden forma, minden mozdulat egy dologra összpontosul, Leonardo egységbe foglalt két dinamikus tömeget oly módon, hogy az egyensúly egyetlen ponton nyugszik. Az enyészpont egyszersmind és mindenekelőtt a képen ábrázolt piramisszerű világ csúcsa. A távlat két egymással szemben elhelyezkedő piramisból áll - írta Leonardo da Vinci. Az egyiknek a csúcsa a szemig ér, talpazata pedig a horizont távolságában fekszik. A másik talpazata esik a szem felé, s a csúcsa a látóhatára. A látszólag egyszerű elrendezés bravúros lelemény. A tizenkét apostolt két csoportba rendezte... az alakok mozdulatai révén a központi figurához is elevenen kapcsolódnak




















JÉZUS: AZ ŐSZI NAPÉJEGYENLŐSÉG
Középütt mint a Világ Világossága, konkrétabban mint az Igazság Napja jelenik meg Jézus, Értelmezése: Eljött a Nap után a Hold uralma, a sötétség a Földön kezdetét veszi, a Nap képviselője (Jézus) átadja a hatalmat a Holdnak, azaz meghal. AZ APOSTOLOK ÉS AZ ÁLLATÖVI JEGYEK Leonardo úgy festi meg az Utolsó vacsorát, hogy a korabeli - és egészen a XX. század végéig bezárólag a későbbi - asztrológiai tankönyveknek szabályszerű segédábrája lehetett. Egyértelműen az állatövi jegyek fiziognómiai sajátosságai szerint jellemzi az apostolok.





AZ APOSTOLOK ÉS AZ ÁLLATÖVI JEGYEK
Tőle jobbra és balra hármas csoportokban helyezkednek el a tanítványok és az ő tulajdonságai bomlanak le, aszerint, hogy az adott időszakban a fény az árnyékkal milyen arányban van, péterséggé, jakabsággá, jánossággá, és így tovább. Symbolon kártya képek: Thea Weller festőművésznő alkotásai






























































































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Táncol a világ
  2018-08-21 16:15:47, kedd
 
 
















TÁNCOL A VILÁG


XXV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Idén immár 25. alkalommal - 18 ország részvételével!

A szélsőséges időjárás miatt meghiúsult ugyan a Summerfest hagyományos, hivatalos fesztiválkezdetének számító nyitóceremónia, de az ünnepélyes zászlófelvonásra és az azt követő menettáncra a megszokott tömeg látogatott ki a Rendezvényközpont parkolójába Százhalombattán, augusztus 14-én. A jubileumi, 25. nyitóceremóniát a kedd esti szélvihar és felhőszakadás miatt másnapra, augusztus 15-ére halasztották a szervezők.

Afrika és Ausztrália kivételével minden világrészről, az Amerikai Egyesült Államok Idaho államából, Bolíviából, Észak-Ciprusról, Dél-Koreából, Észtországból, Franciaországból, Jakutföldről, Kirgizisztánból, Oroszországból, Tatárországból, Mexikóból, Panamából, Paraguay-ból, Tahitiről, Tajvanból, Thaiföldről, Törökországból érkeztek együttesek az idei Summerfestre.

A zászlófelvonás a résztvevő együttesek bevonulásával vette kezdetét. A fesztivál nagy kedvence lehet az - európai szemnek minden bizonnyal - egzotikus népviseletet és táncot bemutató tajvani és tahiti együttes.

Vezér Mihály polgármester a ceremónia elején megtartott ünnepi beszédében közel húsz ország képviselőjét köszöntötte és felejthetetlen élményeket kívánt valamennyi résztvevő táncosnak, zenésznek, továbbá a városlakóknak "az öröm és találkozások hetére". Kiemelte, öröm és megtiszteltetés, hogy városunk ad otthont Európa egyik legnagyobb folklórfesztiváljának.

Ünnepélyesen átadták a fesztiválozóknak a város kulcsát, majd felvonták a CIOFF, vagyis a Nemzetközi Folklórfesztivál Szervezők Világszövetségének zászlaját. Mindezek után indultak el az együttesek a menettáncra, amit a hirtelen kialakult vihar és szakadó eső miatt félbeszakítottak. A külföldi együttesek az ítéletidő idejére a Tescoban és a környező üzletekben, magánházakban, a Fesztiválsátorban, a BKK-ban, a Rendezvényközpontban kaptak menedéket. Akik tehették, zenével, tánccal, bulizással töltötték az időt a vihar végéig.


Kéz a kézben, Summerfest Nyitóceremónia /A videó egy korábbi - 2010-es - felvétel/

Link



FORRÁS legényes a Summerfest fogadó gálán
/A házigazda Forrás Néptáncegyüttes bemutatója a külföldi együtteseknek./

Link



Baskíria - Bashkortostan - A sátornál 2017

Link



KÉPGALÉRIA

A képek jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!



I. HÍVOGATÓ - ZENÉS, TÁNCOS FELVONULÁS



































































































































































Megjött a vihar - A zenés, táncos felvonulás itt sajnos félbeszakadt!




















II. A SZERETET NAPJA

Az ökumenikus imádságon a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban a résztvevők népviseletben vettek részt, és minden zenekar rövid koncertet adott a béke, a barátság és a szeretet jegyében vallástól, felekezettől, világnézettől függetlenül.

A szeretet asztalát a Fesztiválsátorban állították föl, ahol a város lakói az általuk készített ételekkel, finomságokkal vendégelték meg a külföldi táncosokat.

Köszönjük tagjainknak, hogy a Szeretet asztalára letettétek Ti is “tányérnyi" ajándékaitokat és ezzel mi is hozzájárultunk a külföldiek megvendégeléséhez.

Az ökomenikus szertartás után a korábbi Rendezvényközpont helyett a Fesztivál sátorba érkező külföldiek ezúttal is tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybeliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt. Felemelő pillanatok voltak























































































































































































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József és felesége
  2018-02-12 15:00:37, hétfő
 
 







ARANY BOHÓC-DÍJAT NYER IFJ. RICHTER JÓZSEF ÉS FELESÉGE


Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József és felesége a 42. Monte-Carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

Ez a díj a cirkuszművészek OSCAR-díja, ezért úgy gondolom, hogy ezzel a győzelemmel bevonultunk a cirkusztörténelembe - mondta az artista.

ifj. Richter József feleségével együtt vasárnap megnyerte a 42. Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál fődíját. Hangsúlyozta:

,,Rengeteget dolgoztunk vele, hogy a produkciónk így sikerüljön, és ezzel a hatalmas díjjal térjünk haza."

Felidézte, hogy édesapja, Richter József és édesanyja Karola 1974-ben, az első Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon előadott elefánt akrobata produkciójukkal Ezüst Bohóc-díjat nyertek, bátyja, Richter Flórián pedig 2004-ben szintén ezüst, 2008-ban pedig első magyarként Arany Bohóc-díjat hozott el Monte Carlóból. Hozzátette:

,,Külön öröm számomra, hogy tíz évvel később ez most nekünk is sikerült."

Az artista elmondta, hogy az idei seregszemle versenyprogramja január 18. és 21. között négy napon át, A és B műsorrendben zajlott, ezeken a magyar artisták három különböző számmal létek fel.

Ifj. Richter József és felesége Merrylu a Pas de deux - Balett lóháton című számot adta elő, amelyben a nő férje fején és vállán mutatott be különböző trükköket, miközben a férfi két ló hátán vágtatott körbe-körbe a porondon.

Minden műsorban bemutatták emellett nagyszabású egzotikus állatszámukat, amelyben több mint 30 állattal, zebrákkal, tevékkel, elefántokkal és zsiráfokkal dolgoznak együtt, továbbá fellépett ifj. Richter József lovas akrobata csoportja is, akik a már jól ismert, klasszikus magyar számukat mutatták be. Elmondta még:

,,Összesen nyolcszor léptünk porondra és mind a nyolcszor állva tapsolt minket a közönség a zsűrivel együtt, ami hatalmas dolog."

A művész kiemelte, hogy ez a győzelem a tradicionális cirkusznak is hatalmas siker, hiszen azt mutatja, hogy a közönség és a zsűri egyaránt szeretné látni az állatokat a cirkuszban. Aláhúzta:

,,A cirkusz állatszámok nélkül nem igazi cirkusz."

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként is tevékenykedő artista elmondta, hogy amint visszaérnek Magyarországra, elkezdik a 2018-as év műsorának próbáit, amelyben természetesen a díjnyertes előadások is helyet kapnak. A magyarországi turnéra induló produkciót a mostani sikerre való tekintettel az Aranybohóc a porondon címmel láthatja majd a közönség először március 15-én Budapesten, a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrában.

A január 28-án záruló Monte Carló-i fesztiválon Arany Bohóc-díjat kapott még a Sanghaji Akrobata Csoport, Simet László és csapata pedig a korábban Budapesten is bemutatott Asztronauta című halálkerék produkciójukért több különdíjat nyertek.

A díjakat kedden este ünnepélyes gálaműsor keretében vehetik majd át a győztesek.


Link



Ifj. Richter József: “Bevonultunk a cirkusztörténelembe"

Link















 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Summerfest: A SZERETET ASZTALA
  2017-08-18 17:45:35, péntek
 
 










Summerfest: A SZERETET ASZTALA - ÖKUMENIKUS SZERTARTÁS ÉS SZERETETASZTAL


"HOZZON EGY TÁNYÉR SÜTEMÉNYT, ÉS LEGYEN ÖNNEL IS GAZDAGABB"

A SZERETET ASZTALA!

augusztus 17. csütörtök, 11:00 Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont


A Summerfest egyik kiemelkedő eseménye az ökumenikus szertartás a Szent István templomban. A résztvevő együttesek népviseletben vonultak a templomba, ahol mindenki saját vallását gyakorolhatta. A szertartás központi gondolata a béke, a szeretet és az emberek közötti megértés, vallási, felekezeti, nemzeti, etnikai hovatartozás nélkül.

A szertartásra ez együttesek nagy gonddal készültek, hiszen a zenekarok a legszebb egyházi, vallási énekekkel, zenékkel készültek. A templomban ilyenkor egybeolvad a tér és az idő, egyetlenegy dolog számít: az emberek közös akarata és üzenete, amely az egyetemes emberi értékeket élteti.

Fellépők: Chorus Matricanus, Noé Bárkája Zenekar, Malek Andrea.

2005-ben szerveztünk első alkalommal szeretetasztalt. A Szent István téren, a templom közelében lévő hosszú asztalra Százhalombatta lakói hozhattak ételeket, süteményt, innivalót, amely a templomból kijövő nemzetközi közösséget fogadta.

Nagy várakozással voltunk: vajon hány battai ember teszi magáévá az asztal üzenetét?

Bárki letehette az egy tányérnyi ajándékát, amellyel a külföldiek megvendégeléséhez szeretett volna hozzájárulni. A tányér aznap jelkép lett városunkban: szinte mindenki tudta, hogy aki aznap reggel a Szent István tér felé igyekszik, kezében a kistányérral, biztosan a szeretet asztalához igyekszik. Negyven méteres asztalt készítettek a százhalombattaiak.

A sátorba érkező külföldiek a templom felemelő pillanati után tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybéliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt.

Éppen ezért ebben az évben is megismételük a szeretetasztal felállítását, és vártuk az asztal elkészítésében részt vállaló embereket.

A program lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a Százhalombattai Római Katolikus Egyházközség és számos civil szervezet.

A szeretet asztalát ebben az évben augusztus 17-én, 10 órakor állítjuk fel a Rendezvényközpontban.


KÉPGALÉRIA

A képek jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!






































































































































































































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
SUMMERFEST 2017
  2017-08-15 22:30:46, kedd
 
 













SUMMERFEST 2017


XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a ,,kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen ,,árnyékban lévő" település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.







"Hidat verni
A tovarohanó folyók
A mély völgyek felett
A meredek partok között
Hogy egymást elérhessük!

Hidat verni
Emberi indulatok
Szakadékok fölött
Az emberszívek között
Hogy békében élhessünk!"

(Hídépítők dala a XVII. századból)


A fenti gondolatok a Summerfest 1997. évi Nyitóceremóniáján hangoztak el. A "híd" immár visszavonhatatlanul és végérvényesen a fesztivál és egy kicsit Százhalombatta jelképe lett. Az elmúlt években a "híd" patinásabbá vált. Szerencsére idén sem maradt kihasználatlanul: közel 800 külföldi tanulta meg Százhalombatta nevét, és kelt útra, hogy augusztus 14-én átsétáljon a "hídon", birtokba vegye, megismerje városunkat, az itt élő embereket, Magyarországot.

Idén immár 24. alkalommal - csaknem 20 ország részvételével!

"A fesztivál jelkép lett: a barátság a béke, és a humán értékrend jelképe."







A tegnapi napon a Nyitóceremóniával hivatalosan is kezdetét vette a fesztivál, zászlófelvonás a Rendezvényközpont parkolójában, majd a több száz táncos részvételével megtartott Hívogató - zenés, táncos felvonulással kezdődött. A résztvevők a fesztiválzászló felvonása után a város főutcáján egészen Dunafüred városrészig táncos felvonulást tartottak, amely során az érdeklődők az út két oldaláról nézhették meg ezt a pompás és látványos eseményt. Fesztiválon ez az az első találkozás a város és a nagyvilág között.

Ezt követően pedig minden, a Summerfestre érkező együttessel találkozhatott az érdeklődő, a város Főterén felállított Sent István téri Fesztiválszínpadon, ahol 2.000 fő tekinthette meg a fantasztikus "Köszöntünk Világ!" Nyitóceremóniát. Az együttesek bemutatták pár szóban önmagukat, és egy műsorszámot adtak elő a repertoárjaikból, kedvcsinálóként. A felejthetetlen, magas színvonalú műsort a hagyományoknak megfelelőn egy látványos közös tánc Friderika Kéz a kézben c. dalára, és az Adjon Isten jó éjszakát Kaszai Ilona meghatóan szép előadásában, valamint tűzijáték zárta.

Kéz a kézben, Summerfest Nyitóceremónia /A videó egy korábbi - 2010-es - felvétel/

Link































































































































































































Adjon Isten jó éjszakát

"Erdő mellett estvéledtem
Subám fejem alá tettem.
Összetettem két kezemet,
Úgy kértem jó Istenemet:
Én Istenem adjál szállást,
Már meguntam a járkálást,
A járkálást, a bujdosást,
Az idegen földön lakást.
Adjon Isten jó éjszakát,
Küldje hozzánk szent angyalát,
Bátorítsa szívünk álmát,
Adjon Isten jó éjszakát!"


Kodály Zoltán: Esti dal - flashmob

Link











 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Feszty-körkép
  2016-10-12 21:29:44, szerda
 
 










FESZTY-KÖRKÉP


A nemzeti romantika legnagyszerűbb alkotása!

"A magyarok bejövetele" c. monumentális körképfestmény az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt, s ma is az Emlékpark legnagyobb vonzereje.

A XVIII. század végétől ismert műfaj lényege, hogy a néző egy kör alakú épület közepén lévő pódiumról egy körbefutó festett képet lát, mely előtt műterepet alakítanak ki. A kettőt úgy hangolják össze, hogy azt érezzük, valóságos tájba csöppentünk.

Feszty Árpád 1891-ben határozta el, hogy panorámaképet fest, amikor Párizsban járva megnézte a Napóleon csatáját ábrázoló körképet. Úgy tervezte, a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra, de apósa, Jókai Mór rábeszélte, hogy inkább a magyar történelem egyik jelentős epizódját örökítse meg, hisz közeleg a millenniumi ünnepségsorozat, s vállalkozásához a fővárostól, illetve az államtól is segítséget kaphat.

Feszty a hatalmas munkához segítőtársakat keresett. Együttműködésre kérte fel Mednyánszky Lászlót, Újváry Ignácot és Spányi Bélát, akik a tájképi részeket festették, de Vágó Pál és Papp Henrik is segítségére voltak a csoportjelenetek és egyes alakok megfestésében. A táborverési jelenetek a letelepülőkkel, sátrakkal, nyájakkal, gulyákkal Pállya Celesztin munkája során elevenedtek meg. Olgyai Ferenc, Barsy Adolf, Ziegler Károly és Mihalik Dániel is erejüket megfeszítve dolgoztak, hogy a határidős munka elkészüljön.

1894 tavaszára befejeződött A Magyarok bejövetele c. körkép festése, s megnyitása után a Városliget körkép palotájában elhelyezett mű óriási közönségsiker lett. 1898-ban a képet Londonba szállították a világkiállításra, s csak 1909-ben tért vissza Budapestre, ahol ideiglenes faépületben kapott elhelyezést, mivel a korábbi épületet a Szépművészeti Múzeum építtetése miatt lebontották. 1944-ben a körkép épületét bombatalálat érte, s maga a kép is sérüléseket szenvedett. A felszabdalt, fahengerekre tekert képdarabokat a tulajdonosok átadták a Nemzeti Galériának.

1970-ben született a kormányzati határozat, hogy Ópusztaszeren Emlékpark létesüljön, s ekkor fogalmazódott meg az a gondolat is, hogy a honfoglalással kapcsolatos egyéb emlékek mellett itt kapjon új otthont A magyarok bejövetele körkép is, amit 1991 és 1995 között egy lengyel restaurátor csoport teremtett újjá. A befogadásához szükséges kör alakú épület, a Rotunda a nyolcvanas évek közepére épült fel.

A maga nemében egyedülálló, monumentális alkotás a romantika szemüvegén keresztül mutatja be hat egymáshoz kapcsolt jelenetben a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe.


VideoArt Feszty-körkép

Link








Martosi Feszty Árpád (született: Rehrenbeck Árpád Szilveszter, Ógyalla, 1856. december 21. - Lovran, 1914. június 1.) magyar festőművész.

Édesapja földbirtokos volt, szép Ógyallai /ma Szlovákia/ kúriájuk ma romokban, rendkívül elhanyagolt állapotban található. Sajnos alig 2 hónapja szerettük volna megnézni, de az elvadult buja gaznövényektől ez természetesen nem sikerülhetett!!!







A Feszty-körkép (Ópusztaszer) - 360 fokos panorámafotón
(Használd az alsó sorban lévő ikonokat!)





Link



Egy aranyos humor:

Egy kisfiú Ópusztaszeren van a családdal. Mikor kijönnek a körkép megtekintéséről, megkérdezi az anyját:
- Anya! Ha már megFESZTette, akkor miért FESZTi még?














 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Britain’s Got Talent 2016
  2016-05-21 22:30:11, szombat
 
 







BRITAIN'S GOT TALENT 2016


Alexandr Magala risks his life on the BGT stage | Week 1 Auditions
CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK AJÁNLOTT!





Link



Ant and Dec believe in Jasmine Elcock!





Link



Top 10 Best - Craziest - Funniest Auditions Britain's Got





Link



Balance Incredible Dancer Full Audition





Link



Beau Dermott is Amanda Holden's golden girl





Link



Wild Horses can't keep Kathleen Jenkins





Link



Another Kind Of Blue are a dream come true | Week 2 Auditions | Britain's Got Talent 2016
/padló-alapú fantasztikus tánc, a hátteret a grafika egészíti ki,táncközben szinte teljesen fekve/





Link















 
 
1 komment , kategória:  Művészet  
Csodás videók
  2016-04-15 22:30:07, péntek
 
 




CSODÁS VIDEÓK - akrobatika, táncok, humor és sok más egyéb a nagyvilágból







LEPEDŐTÁNC - két srác fergeteges eredeti előadása

Vicces, különleges, bámulatos - és még lehetne sorolni a jelzőket, amelyek mind igazak erre a produkcióra. Két, lengén öltözött srác táncos show-ja, amelytől tátva maradt a szánk!

A pimaszul tehetséges komikus-duó egy francia tévéshow-ban tűnt fel, ahol - pusztán két lepedő segítségével - rendkívül eredeti produkciót varázsoltak a színpadra. Ilyen, amikor a tehetség és a szórakoztatás összekapcsolódik. Lányok, dőljetek hátra és élvezzétek a két francia srác fantasztikus lepedő-zsonglőrködését!





Link








They Call Her the Crusher
Ilyet biztos még nem láttál - megáll az ember esze!!!





Link













Beautiful Mesmerising Dance from Duo MainTenanT
/Ez már művészet! Álomszép! Nő és férfi tökéletes harmóniája: A finom, nőies mozdulatokat Shenea Booth tornász világbajnok mutatja be, aki pedig mindehhez támaszt nyújt, Nicolas Besnard, a legendás Cirque du Soleil akrobatája/





Link

Link


Tango To Zorba
Jake Wood & Janette Argentine Tango to 'Zorba The Greek'- Strictly Come Dancing: 2014 - BBC One





Link








Csárdás, kínai kéthúroson
Vittorio Monti, olasz zeneszerző világszerte népszerű műve (Monti csárdás)





Link

Link







Moranbong Band - Collection of World Famous
/Hihetetlen! Észak-Korea ... Lehet csodálkozni - Rendezhette volna akár Mága Zoltán is! Viszont a
zenészek produkciója kiváló/





Link











ANASTASIA SKUKHTOROVA - TOSCA : LEVÉLÁRIA





Link













Duo Fusion - Le Plus Grand Cabaret du Monde





Link




Drum Solo Sadie Marquardt 10.000.000 views - Belly Dance





Link



Dance Moms: Group Dance: Dance Bop | Lifetime





Link



You Know You Want to Try This! - "Turn My Ship Around" by Jeremy Buck /akrobatika/





Link



Marionette in Manhattan





Link



Humor - Szerelempatak, részletek!





Link









 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 838
  • e Hét: 15163
  • e Hónap: 37651
  • e Év: 215526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.