Belépés
kszilona.blog.xfree.hu
"Semmit nem lehet megtanítani egy embernek. Csak segíteni abban, hogy belül, önmagára rátaláljon." ( Galileo Galilei ) Káesz Ilona
1947.01.13
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Póréhagymás, sonkás galuska...
  2009-05-16 22:56:42, szombat
 
 







Póréhagymás-sonkás galuska

Hozzávalók:
* 7 tojás * 50 dkg liszt 2 bögre víz só 30 dkg füstölt, főtt sonka vagy tarja 5 dkg vaj 1 szép szál póréhagyma egy darabka sajt

Elkészítés:
A vajat egy nagy és mély serpenyő aljába teszem, és a karikára vágott póréhagymát megfonnyasztom rajta, majd az edényemet lehúzom a tűzről. A sonkát kockacukornyi darabokra metélem, és a hagymára teszem.

Egy tálba három tojást ütök, alaposan felhabosítom, egy kis sót adok hozzá, majd a lisztet és a vizet. Ha minden rendben, akkor kellő sűrűségű nokedlitésztát kapok a végén.

Vizet forralok, sót hintek bele. Nokedliszaggatón keresztül apránként a forrongó vízbe eresztem a tésztám. Várok, amíg feljön, leszűröm, és a sonkás póréhagymára teszem. Kicsit átkeverem, majd újabb adag tésztát készítek. Mikor elfogy a tészta, akkor újra tűzre teszem a tálat, a tésztára ráütöm a maradék tojásokat, az egészet alaposan átforgatom, és még egy-két percig főzöm.

Tálaláskor egy kevés sajttal megszórom. Fejes saláta javasolt mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Jóétvágyat...
  2009-05-03 14:47:53, vasárnap
 
  Krumplis lángos


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj.

A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt.

A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre), takard le, s hagyd megkelni.

Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Túrós galuska
  2009-03-12 12:29:05, csütörtök
 
  Most olvastam egyik barátomnál, hát valóban könnyebb finomabb lehet, mint a szokásos...
Próbáljuk ki ...!
25 dkg túró, 3 egész tojás, kicsi só, és annyi liszt, amennyit hozzátéve egy sűrűbb nokedlitésztát kapunk. A túró természetesen villával, vagy még jobb, ha krumplinyomóval összetöretik, a tojás felveretik, és ezután kell a kettőt összeházasítani, majd a liszttel kevergetni. A továbbiak ugyanúgy mennek, ezt nem galuskaszggatóval készítem, hanem deszkáról, késsel szaggatom be a fővő vízbe. Megfő, leszűrés, és meleg vízzel leöblíteni.
Mellé, egy csirke paprikás...hát ? ! Jóétvágyat !
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tüttyölt ratyli
  2008-11-28 17:22:50, péntek
 
  Tüttyölt Ratyli- magyar étel
Hozzávalók:
- másfél kg nyers ratyli
-egy jókora pese,
2 csobolyó gönyézde
( ha lehet, pöcörgősi )
- három csipet ciháta

Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk,
mig csurmot nem enged.
Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből
pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshatba.
Közben a pocadékot megpeccsentlük,
a ratylit pedig hagyjuk slottyanni.
Tüttyölni csak akkor kezdjük,ha már jó vatyálós.
a pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük,
mert hamar odakaphat....ahova nem szeretnénk. (mindenkinek ajánlom )....
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Kefíres sörkifli
  2008-07-27 14:30:02, vasárnap
 
  Kefíres sörkifli:

Hozzávalók:75 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 dl olaj, 2 dl kefír, 1,5 dl tej, amiben 5 dkg élesztőt elmorzsolunk, megfuttatjuk 2 teáskanál cukorral, sóval. A kenéshez egy ráma, 2 kávéskanál sóval jól lkikeverve, és vagy 15 dkg reszelt sajt.

Az egész hozzávalókból a sós ráma és a sajt nélkül dagasztunk egy jó rugalmas tésztát. Ha lágy lenne, még vagy 5 dkg-nyi liszt mehet hozzá. Én is úgy csináltam.

Amikor megkelt, kiborítottam a gyúrótáblára. Meggyúrtam kissé, 12 db cipót formáztam belőle, a cipókat jó nagy lapostányérnyira ki kell nyújtani, szép kerekre. Három lapos tésztát egymásra teszünk úgy, hogy megkenjük sós rámával az alsót, rátesszük a következőt, majd megint megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal. Amikor rátettük a harmadik lapot, 12 cikkre elvágjuk, 12 átfogó mentén. kapunk ennyi cikket, amit a szélesebb fele felől szépen feltekerünk egyenes kifli formára.

Megkenjük tojással, sajttal, tepsibe teszzük, szép sárgára sütjük, egy kicsit barnásba is hajolhat. Megcsináljuk a többit is, 48 db-nak kell belőle lenni. Mert 12 osztva 3-mal. az négy, és egyenként a 4 egymásrarakottból lesz 12 db, szorozva néggyel, kijön a 48. (mert nem engedek a 48-ból!)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Francia Sültburgonya...
  2008-07-04 15:55:44, péntek
 
  Franciás sültburgonya
4 adaghoz:
50 dkg burgonya (tisztítva)
1 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál frissen facsart citromlé
Só, őrölt feketebors

Melegítse elő a sütőt 170 C fokosra. A burgonyát vágja vékony csíkokra, egy nagyobb edényben keverje össze az olajat a mustárral és a citromlével. Ebben a keverékben forgassa át a burgonyát, majd tegye sütőpapírral kibélelt tepsibe. 16-20 percig süsse, amíg szép világosbarna és ropogós nem lesz. Amikor elkészült, ízesítse kevés sóval és frissen őrölt borssal. Tálalja a sült csirkemell és a párolt brokkoli mellé.

( mondhatjuk, diétás...? )
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 24 db bejegyzés
Összes: 835 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 164
  • e Hét: 861
  • e Hónap: 1051
  • e Év: 10764
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.