Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/90 oldal   Bejegyzések száma: 897 
sütőtökös kelkáposzta kolbásszal
  2018-10-27 18:38:29, szombat
 
 



30 dkg sütőtök
1 kis db kelkáposzta
20 dkg főzőkolbász
5 dkg kolozsvári szalonna
5 szál kakukkfű
1 kávéskanál római kömény
3 ek olívaolaj
1 kis db vöröshagyma

elkészítés
A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, és megpirítjuk az olíván. Rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, megdinszteljük.
Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, kelkáposztát és főzőkolbászt.
Ízesítjük sóval, friss kakukkfűvel és római köménnyel.
Többször óvatosan megkavarva roppanósra pirítjuk-pároljuk az egészet.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
svéd uborkasaláta
  2018-08-04 16:34:41, szombat
 
 



Hozzávalók:
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén

Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni.
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
uborka eltevése más módon
  2018-07-28 00:06:25, szombat
 
 



Ha szereted az uborkát, megéri kipróbálnod ezt a receptet! Nagyon kellemes íze van, de mégis más, mint a megszokott savanyú uborka.
Hozzávalók:
4 kg apró uborka
1 köteg petrezselyemzöld
200 ml napraforgóolaj
1 bögre 9%-os ecet (2,5 dl-s)
1 bögre cukor (2,5 dl-s)
80 g só
1 teáskanál őrölt bors
1 fej fokhagyma
Elkészítés:
Az uborkát mossuk meg és vágjuk le a végeit. A nagyobb darabokat vágjuk négybe, a kisebbeket kettőbe, tegyük egy edénybe. A petrezselymet vágjuk apróra és adjuk hozzá. Öntsük hozzá az olajat, az ecetet és a sót. A cukrot és a borsot is szórjuk rá. A fokhagymagerezdeket vágjuk apróra és keverjük hozzá.Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk 6 órát állni, az uborka ennyi idő alatt kiereszti a levét. Néha meg is rázhatjuk az edényt, hogy jobban összekeveredjenek az ízek. Vegyünk elő néhány befőttesüveget és állítsuk bele az uborkákat. Ha az üveg nincs teljesen tele, a tetejére rakhatunk egy vízszintes sort is. A befőttesüvegbe öntsünk az uborkaléből, hogy az teljesen elfedje az uborkákat. Egy nagyobb edényt béleljünk ki konyharuhákkal, tegyünk bele vizet, majd állítsuk bele az üvegeket, hogy éppen csak a felső részük látszódjon ki. Lassú tűzön főzzük 35 percig. Majd vegyük ki az üvegeket és tegyük rá a tetejüket. Az üvegeket fejjel lefelé tegyük egy nagyobb edénybe és takarjuk be plédekkel, hagyjuk így állni, míg teljesen kihűlnek.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
talkedli
  2018-07-26 23:41:28, csütörtök
 
 



Hozzávalók a talkedlihez:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- fél liter tej
- 5 dkg kristálycukor
- olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a feltéthez

Talkedli, tarkedli elkészítése:
A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a két deci langyos tejet, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt két deka cukorral, és kissé megkelesztjük. Ha ez megvan, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a maradék cukrot, tejet, és az egészet összedagasztjuk. Ha mindent jól csináltunk, akkor egy laza, lágy tésztát kellett kapnunk. Fedjük le, kelesszük legalább háromnegyed órán át. Ha megkelt, akkor a tojásfehérjéből verjünk kemény habot, keverjük a tésztához, majd kelesszük ezzel is egy pár percig még...
Serpenyőbe tegyünk egy kanál étolajat, majd ha forró, akkor az olajos kanállal szedjünk evőkanálnyi adagokat a serpenyőbe a tésztából. Kicsit lapogassuk le, majd lassú tűzön süssük meg mindkét oldalát. Az elkészült példányokat szedjük papírtörlővel kibélelt edénybe, hogy a felesleges olajat leszedje róluk. Lekvárral megkenve, porcukorral meghintve az igazi, de akinek az túl édes lenne, fogyaszthatja natúr is, úgy is nagyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
savanyúság télire
  2018-07-26 10:30:07, csütörtök
 
  Nyári savanyuság télire!

Recept:
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
7 dkg só
1 kg cukor
3 dl 20%-os ecet
1 kávéskanál nátrium-benzoát
1 kávéskanál borkén

VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mustárszószos csirke
  2018-07-09 19:11:07, hétfő
 
 



Hozzávalók

5 bőr nélküli csirkemell vagy csirkecomb
10 dkg kockára vágott szalonna
80 ml tejszín
2,5 dl tej
3 evőkanál méz (szigorú diétában 1/2 tk. Lovely Sweet édesítő)
3 evőkanál mustár
1,5 evőkanál darált fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál keményítő összekeverve 1 evőkanál vízzel
só, bors
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem

1. Keverd össze a mézet (vagy az édesítőt), a mustárt, az olajat, a fokhagymát és a sót. Alaposan forgasd át a pácban a húsdarabokat, majd tedd egyelőre félre tálat.

2. Egy serpenyőben süsd ki a felkockázott szalonnát. A már ropogós szalonnadarabkákat szedd ki szalvétára, majd ugyanebben a serpenyőben pirítsd át a pácból kiemelt csirkét. Nem kell teljesen megsütnöd, csak majdnem készre, hiszen még újra fogod hőkezelni a mártással együtt. Tedd ki a húst egy tányérra.

3. A megmaradt mustáros páchoz öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, a serpenyőben keverve kezdd el melegíteni, majd öntsd hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Keverd folyamatosan, míg szépen besűrűsödik az állaga.

4. Az elősütött húsokat tedd vissza a serpenyőbe, így párold néhány percig együtt a szósszal. Amikor elkészült, hintsd meg a szalonnával és a petrezselyemmel.

Frissen tálald, de később is fogyaszthatod a maradékot megmelegítve. Kiválóan illik hozzá a párolt zöldség, a rizs, és jó választás a krumplipüré is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
cukkini fasírt
  2018-07-03 08:28:19, kedd
 
 



fél kg cukkini
1 ek só
1 cs. snidling
2 cikk fokhagyma
4 ek parmezán, reszelve
4 ek liszt
2 tojás
fél tk. sütőpor
só, bors
olíva olaj

Így készítsd:

A cukkinit reszeld le, forgasd össze a sóval és hagyd állni 10 percre.
Facsarj ki annyi lét a cukkiniből, amennyit csak tudsz.
A kifacsart cukkinihez keverd hozzá a finomra vágott snidlinget, a zúzott fokhagymát a parmezánt és a tojást. Borsozd ízlés szerint.
Mehet a masszába a liszt és a sütőpor is, dolgozd össze.
Kevés olajjal forrósíts fel egy serpenyőt, a cukkinis masszából evőkanállal tegyél rá egy-egy adagot. A kanállal igazíthatod a formáját.
Ha egyik oldala megsült, óvatosan fordítsd át.
A kész lepénykéket papírszalvétára szedd ki, joghurtos mártogatóval kínáld!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
zöld dió likőr
  2018-06-04 22:45:14, hétfő
 
  Gyógyszer a zöld dióból készült likőr! Készítsd el Te is!

Legalkalmasabb időpont a zölddió szedésére a június eleje-közepe. Ebben az időpontban a dió még késsel könnyen vágható.





Szent Iván napja (június 24.) előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából. Írja Orosz Péter dióról szóló könyvében.

Készíts most dió likőrt, mely karácsonyra kiváló, addigra kellemesen összeérnek az ízek.

Hozzávalók



15 db egészséges, még vágható zölddió,

2 szál fahéj,

1 rúd vanília,

6 szem szegfűszeg,

2 vékony szelet gyömbér,

10 dkg cukor,

0,5 liter jó minőségű 40-45 %-os pálinka vagy vodka,

Legalább egy 1 literes zárható üveg.

Nagyobb mennyiséget is készíthetsz egy 5 literes üvegben.

Vigyázat! Mindent megfog! Nagyon fontos, hogy használj gumikesztyűt, mivel a zölddió annyira befogja a kezed, hogy nem tudod majd lemosni, várnod kell, hogy lekopjon!

A zölddiót alaposan megmossuk, szárától megszabadítjuk. Nyolc részre vágjuk és tisztára mosott, széles szájú üvegekbe rakjuk. Közzé dugdossuk a fűszereket, rászórjuk a cukrot és felöntjük a pálinkával. Lezárva kb. 8 hétig tartjuk a konyha olyan részében, ahol minden nap látjuk, és nem felejtjük el, hogy naponta többször is rázogatni kell. 2 hónap után leszűrjük, tiszta pálinkás üvegekbe töltjük és elrakjuk karácsonyig.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sajtos padlizsánfasírt
  2018-01-22 23:03:52, hétfő
 
 



2 közepes méretű padlizsán
5-6 evőkanál zsemlemorzsa
8 dkg reszelt sajt
2 tojás
3 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
só, bors
3 evőkanál zsemlemorzsa (beleforgatjuk)
1 evőkanál szezámmag
olaj
Elkészítése:
A padlizsánt tepsibe tesszük és 200 fokos sütőben 30 percen át sütjük. Amikor a héja felpukkadozik, el is készült. Meghámozzuk, a belsejét egy tálba tesszük. Apróra vagdossuk, vagy robotgéppel pépesítjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, a tojásokat és a zsemlemorzsát. Először csak 5 evőkanálnyi morzsát dolgozzunk bele, majd ha nem elég kemény a massza, adjunk még hozzá. Jól összegyúrjuk. A zsemlemorzsába elkeverjük a szezámmagot. Vizes kézzel golyókat, fasírtokat formálunk belőle, majd beleforgatjuk a zsemlemorzsába és forró olajban kisütjük.

Forrás: ketkes.com
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Majonézes káposztasaláta
  2018-01-22 22:58:05, hétfő
 
 



1 kisebb fehér fejes káposzta
2 közepes sárgarépa
1 fej sonkahagyma
1,5 dl majonéz
0,7 dl olívaolaj
0,3-0,5 dl fehérborecet

frissen őrölt feketebors
porcukor
Elkészítés:

A fejes káposztát egy nagyobb tálba reszeljük, majd kevéske sóval hintjük és hagyjuk állni. Egy másik tálba belereszeljük a megpucolt répákat és a hagymát, majd elkészítjük az öntetet. A majonézt olívaolajjal kikeverjük, majd némi cukorral ízesítjük, végül hozzáadjuk a borecetet is. Ennél a pontnál célszerű gyakran kóstolgatni a mártást, hogy eltaláljuk a megfelelő arányt, amitől kellemesen édeskés-savanykás lesz az öntet. Frissen őrölt feketeborssal fűszerezzük. A káposztát kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a hagymás répát, az öntetet, végezetül átkavarjuk, és ha lehetőségünk nyílik rá, akkor 1-2 órát hagyjuk a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     2/90 oldal   Bejegyzések száma: 897 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 562
  • e Hét: 3267
  • e Hónap: 4259
  • e Év: 35988
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.