Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
Letrox
  2020-09-10 16:21:07, csütörtök
 
  A Letrox 100 mikrogramm tablettta befolyásolja az alábbi hatóanyagok,
illetve gyógyszercsoportok hatását:
- Antidiabetikumok (vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, így például
metformin, glimepirid, glibenklamid és inzulin):
Ha Ön cukorbeteg, vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell, különösen
a pajzsmirigyhormon-terápia kezdetén és végén. Kezelőorvosa változtathatja
az Ön által kapott vércukorszint csökkentő gyógyszer adagját, mivel a
levotiroxin csökkentheti az antidiabetikumok hatását.
- Kumarinszármazékok (véralvadásgátló gyógyszerek):
Ha Ön egyidejűleg Letrox 100 mikrogramm tablettát és kumarinszármazékokat
(például dikumarolt) szed, szükség lehet a véralvadási értékek rendszeres
ellenőrzésére. Kezelőorvosa csökkentheti a véralvadásgátló gyógyszer adagját,
mivel a levotiroxin fokozhatja a véralvadásgátló szerek hatását.
A következő gyógyszerek befolyásolhatják a Letrox 100 mikrogramm tabletta
hatását:
- Ioncseréló gyanták:
A lipidszint csökkentőket, azaz a magas vérzsírszint csökkentésére szolgáló
gyógyszereket (például kolesztiramin, kolesztipol) vagy a magas szérum
káliumszint csökkentésére szolgáló gyógyszereket (a polisztirén szulfonsav
kalcium és nátrium sói) a Letrox 100 mikrogramm tabletta bevételét követően
csak 4-5 óra múlva szabad bevenni. Máskülönben ezek a gyógyszerek gátolják
a levotiroxin bélből való felszívódását a belekből, ezáltal csökkentik
hatékonyságát.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
A stressz is vezethet cukorbetegséghez
  2020-09-10 13:58:31, csütörtök
 
  Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség első, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebből a szempontból.

A legfontosabb rizikótényezők A 2-es típusú cukorbaj elsődleges rizikótényezője az elhízás (különösen a hasra történő, úgynevezett alma típusú), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsírszint. A terhesség során azoknál a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak. Ha a baba 4 kg vagy afeletti, okot adhat a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére. Bizonyos gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése is eredményezheti ezt a betegséget, így például a szteroidoké, a fogamzásgátlóké vagy a vizelethajtóké. Egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbajra, ilyen például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például Cushing-szindróma, pajzsmirigy rendellenes működése), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma. A stressz mint önálló rizikófaktor Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. Ez olyannyira igaz, hogy egy vizsgálat szerint már az élet első két évében megjelenő stresszfaktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek. A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis inzulinrezisztencia megjelenését és csökkent glükóz toleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái. - mondja dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, és ha ez fokozódik, az inzulintermelődés végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest. A csökkent glükóztoleranciára terheléses vércukorvizsgálattal derülhet fény. A glükóz (vércukor) szint normál esetben nem emelkedik 7,8 mmol/l felé, az e feletti, kisebb emelkedés (7,8-11 mmol/l) takarja az említett állapotot. Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel ez a helyzet az esetek egy részében még visszafordítható. A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a kedvezőtlen körülmények hatására a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni magát, a táplálkozását, a rendszeres méréseket, esetleg még alkoholt is fogyaszt. Jellemző diabéteszes tünetek Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszint mérést, ha állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, amely mellett viszont súlyvesztés tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is figyelmeztető jel lehet. Ugyanakkor gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet /melyet gyakran összetévesztenek az alkoholfogyasztással/, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás és a nőknél elhúzódó hüvelyi gombásodás nehezíti a helyzetet. Különbség az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között. 1-es típusú diabétesz: A cukorbetegek 7-10 százalékát érinti, és a hiedelemmel ellentétben nem csak gyerekkorban alakulhat ki. A hasnyálmirigysejtek pusztulása miatt a szervezet nem képes inzulint termelni, amely szabályozza a sejtek cukorfelvételét. Ennek következtében a vérben megemelkedik a cukorszint egészen addig, amíg a sejtek cukorhoz nem jutnak. Az inzulintermelődés a korai fázisban fokozatosan csökken, először akkor, amikor érkezés után megemelkedik a vércukorszint. A folyamat egyre fokozódik, és lassan, akár évek alatt kialakulhat a teljes inzulinhiány és az ezzel járó súlyos állapot. Kezelésének alapja a megfelelő inzulinterápia.

A stressz is vezethet cukorbetegséghez Szerző: Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség első, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebből a szempontból. Hirdetés A legfontosabb rizikótényezők A 2-es típusú cukorbaj elsődleges rizikótényezője az elhízás (különösen a hasra történő, úgynevezett alma típusú), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsírszint. A terhesség során azoknál a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak. Ha a baba 4 kg vagy afeletti, okot adhat a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére. Bizonyos gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése is eredményezheti ezt a betegséget, így például a szteroidoké, a fogamzásgátlóké vagy a vizelethajtóké. Egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbajra, ilyen például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például Cushing-szindróma, pajzsmirigy rendellenes működése), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma. A stressz mint önálló rizikófaktor Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. Ez olyannyira igaz, hogy egy vizsgálat szerint már az élet első két évében megjelenő stresszfaktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek. A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis inzulinrezisztencia megjelenését és csökkent glükóz toleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái. - mondja dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, és ha ez fokozódik, az inzulintermelődés végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest. A csökkent glükóztoleranciára terheléses vércukorvizsgálattal derülhet fény. A glükóz (vércukor) szint normál esetben nem emelkedik 7,8 mmol/l felé, az e feletti, kisebb emelkedés (7,8-11 mmol/l) takarja az említett állapotot. Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel ez a helyzet az esetek egy részében még visszafordítható. A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a kedvezőtlen körülmények hatására a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni magát, a táplálkozását, a rendszeres méréseket, esetleg még alkoholt is fogyaszt. Jellemző diabéteszes tünetek Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszintmérést, ha állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, amely mellett viszont súlyvesztés tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás és a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is figyelmeztető jel lehet. Ugyanakkor gyanúra adhat okot, ha acetonszagú a lehelet /melyet gyakran összetévesztenek az alkoholfogyasztással/, ha ínybetegségek és bőrfertőzések alakulnak ki, ha lassú a sebgyógyulás és a nőknél elhúzódó hüvelyi gombásodás nehezíti a helyzetet. Különbség az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között. 1-es típusú diabétesz: A cukorbetegek 7-10 százalékát érinti, és a hiedelemmel ellentétben nem csak gyerekkorban alakulhat ki. A hasnyálmirigysejtek pusztulása miatt a szervezet nem képes inzulint termelni, amely szabályozza a sejtek cukorfelvételét. Ennek következtében a vérben megemelkedik a cukorszint egészen addig, amíg a sejtek cukorhoz nem jutnak. Az inzulintermelődés a korai fázisban fokozatosan csökken, először akkor, amikor érkezés után megemelkedik a vércukorszint. A folyamat egyre fokozódik, és lassan, akár évek alatt kialakulhat a teljes inzulinhiány és az ezzel járó súlyos állapot. Kezelésének alapja a megfelelő inzulinterápia. 2-es típusú diabétesz: A jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan szaporodik járványszerűen a 2. típusú cukorbetegek száma már a gyermekek közt is. Ebben az esetben relatív inzulinhiányról van szó, vagyis arról, hogy a szervezetnek annyi inzulinra lenne szüksége, amennyit már nem képes előállítani. Terápiájának sarokpontjai a megfelelő diéta és a testmozgás, amelyek célja a testsúly és az inzulinérzékenység normalizálása, gyógyszeres kezelés, illetve súlyosabb esetben az inzulinkezelés. E két típuson kívül létezik még gesztaciós (terhességi), és pancreatogen (hasnyálmirigy-problémához köthető) diabétesz is.

A stressz mindenkire rossz hatással van. Sajnos a mai világunkban nem is olyan könnyű elkerülni a stresszt, az idegeskedést. Az emberek gyakran szembesülnek az élet nehézségeivel, ami bizony feszültséget vált ki. Ha azonban ez az állapot tartóssá válik, nagyon veszélyes lehet, hiszen nemcsak lelkileg visel meg bennünket, hanem testi panaszokat, fizikai fájdalmat, sőt akár krónikus betegségeket is okozhat. A cikkben bemutatjuk, hogy milyen egészségügyi problémákat, milyen lelki, mentális és fizikai betegségeket okozhat a stressz.

Ha nem is tudjuk elkerülni a stresszt, mindenképpen arra kell törekednünk, hogy valamilyen módon csökkentsük. De az is nagyon hasznos, ha elsajátítunk stresszkezelő technikákat.

Sokat segíthet az is, ha nem hajszoljuk agyon magunkat, ha van egy remek hobbink, barátaink és egy szerető családunk. A család egy olyan erős bázis lehet az életünkben, ami sok-sok nehézségen átsegíthet, ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy jó viszonyt ápoljunk a családtagjainkkal, és kapcsolatainkat - minden emberi kapcsolatunkat - a szeretet határozza meg.

Most pedig lássuk, milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha túl sokat stresszelünk. A stressz akár még szorongáshoz is vezethet. A szorongás már csak azért is veszélyes, mert alvásproblémákat okozhat, rányomhatja a bélyegét az egészségünkre, de még hangulatzavart is kiválthat. Nagyon lényeges, hogy csökkentsük a stresszt, mert a következményeként kialakuló szorongás hosszú távon fizikailag és lelkileg is megviselhet bennünket.

Ha sokat stresszelünk, úgy könnyedén depresszióssá válhatunk. Hiszen a problémák, a folytonos idegeskedés, az életben kialakult problémák azt sugallják, hogy az élet nem jó, nem szép. Viszont a depresszió nem szűnik csak úgy meg magától, mindenképpen kezelni szükséges, hiszen akár még súlyos gondolatok is megfordulhatnak a fejünkben, ha elhanyagoljuk a terápiát.

A stressz krónikus betegséget is okozhat, ilyen lehet például a szívbetegség vagy a magas vérnyomás, emellett megváltozhatnak az étkezési szokásaink, amelyek együttesen negatívan hatnak a szív egészségére.

Stressz hatására az immunrendszer gyengül, így kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben. Mindenképpen fontos, hogy a stressz csökkentésével és vitamindús étkezéssel tegyünk az egészségünk megőrzése érdekében.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Energia hiány
  2020-08-31 14:47:08, hétfő
 
  Előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnénk maximális erőbedobással
dolgozni, mégsem tudunk kellően teljesíteni, mivel a szükségesnél
kevesebb energiánk van. Az energiaszintünk azonban nemcsak azon
múlik, hogy éppen milyen az időjárás vagy milyen évszak van, hanem
azon is, milyen állapotban van a májunk.

A máj szerepe

A májnak nagyon fontos szerepe van a test méregtelenítésében, hiszen
a vérből kiszűri a méreganyagokat, de ezen kívül más olyan fontos feladat
is hárul rá, mint például az epe kiválasztása.

A zsírmájbetegség

Ma egyre többen szenvednek nem alkohol eredetű zsírmáj betegségben.
Ez azért is nagyon veszélyes, mivel ez a betegség megnöveli a májrák és
a szívroham kialakulásának a kockázatát, de egyben fokozza a fáradtság
érzetet is. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét több legyen az
energiánk, és ne a fáradtság határozza meg a mindennapjainkat?

A megoldások

A máj egészségének fenntartása érdekében az egyik legfontosabb feladat
az ideális testsúly elérése, amelyben sokat segít az egészséges táplálkozás
és a rendszeres testmozgás. Mit is jelent az egészséges táplálkozás?
Alapvetően sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, de az összetett
szénhidrátokat, a teljes kiőrlésű gabonákat, a sovány fehérjéket és az
egészséges zsírokat se felejtsük le a listáról.

A rendszeres testmozgással nemcsak fogyhatunk, de az ideális testsúly
megőrzésében is a segítségünkre lehet. Elősegíti a zsírégetést, ami
különösen azért hasznos, mert a felesleges zsír a májban raktározódik,
így fokozva a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Mértékkel fogyasszunk alkoholt! Napi egy adag alkohol - nőknek maximum
2 dl, férfiaknak 3 dl - nem árt meg, de az ennél több, napi rendszerességgel
fogyasztott alkohol már káros hatással lehet a máj működésére és
elősegítheti a különféle betegségek kialakulását. Figyeljünk oda a májunk
egészségére!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Pajzsmirigy
  2020-08-31 14:46:17, hétfő
 
  A pajzsmirigyet sokféle probléma kialakulásáért lehet hibáztatni, például
a hízásért, fáradtságért, kimerültségért.

Nagyon gyakran mi vagyunk a felelősek ennek a problémának a kialakulásáért,
mivel a modern életstílussal és étrenddel igénybe vesszük a pajzsmirigyünket.
A következő lista azokat az okokat sorolja fel, amik minden nap károsítják ezt
a létfontosságú szervet:

Érzelmi stressz
A szója fogyasztása
Finomított szénhidrátok
Túlzásba vitt edzés vagy sportolás
Túl sok ösztrogén
A testápoló szerekben található kémiai vegyületek
Kevés alvás
Extrém diéták és étrendek, például alacsony szénhidrátú vagy vegán diéta
Zöldségolajak (repce-, kukorica-, pórsáfrány-, szőlőmag olaj, stb.

5 táplálék, amely jó hatással van a pajzsmirigyre
Válassza a megfelelő táplálékokat azért, hogy egészséges maradhasson a
pajzsmirigye
Ha javítani szeretne a pajzsmirigye működésén és így az anyagcseréjét is
serkenteni szeretné, fel kell hagyni a pajzsmirigy károsító dolgokkal és a
megfelelő táplálékokat kell fogyasztania.

És most következzen az az 5 táplálék, amely jó hatással van a pajzsmirigyre:

1. Máj:

A jó minőségű máj az egyik legfontosabb pajzsmirigy-segítő táplálék, mivel t
ele van egy létfontosságú tápanyaggal, az A-vitaminnal.

Valójában a máj a természetben a legmagasabb koncentrációban tartalmazza
az A-vitamint.

Az A-vitamint létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a lelassult pajzsmirigy
újra egészséges legyen. Egy tanulmány során a nőket két csoportra osztották:
túlsúlyosakra és nem túlsúlyosokra. Mindkét csoport 25 000 IU mennyiségű
A-vitamint kapott naponta étrend-kiegészítő formájában. Négy hónap elteltével
mindkét csoportnál javult a pajzsmirigy hormontermelés és csökkent a TSH
szintje, ami azt jelenti, hogy javult a pajzsmirigy működése. 25 000 IU
mennyiségnyi A-vitamin talán soknak tűnhet naponta, de szerte a világon a
korai kultúrákban mintegy 50 000 mennyiségnyi A-vitamint fogyasztottak
naponta.

A legfontosabb azonban, hogy a májból (és minden más állati forrásból)
származó A-vitamin a vitamin természetes módon elérhető formája, amely
azt jelenti, hogy a szervezet képes a felhasználására. Az olyan növényi
forrásokból származó A-vitamint, mint például a béta-karotint azonban,
először retoniod formájúvá kell átalakítania a szervezetnek, hogy fel tudja
azt használni.

Mivel a karotint ilyen rossz arányban alakítja át a szervezet retinoiddá,
ezért szinte semmilyen hatással nincs a pajzsmirigy alulműködésre,
ezért létfontosságú, hogy valódi A-vitaminhoz juttassuk a szervezetünket,
ami állati forrásból származik.

Hosszú távon nem ajánlatos A-vitamin táplálék-kiegészítőt szedni, mivel
a mesterséges A-vitamin esetében nagyobb a mérgezés kockázata, mivel
ezt a szervezet nem képes olyan jól feldolgozni. A-vitamint lehetőség
szerint természetes táplálékok útján juttassa a szervezetébe.
Egy fontos figyelmeztetés azonban érdemes megfogadni: mindig
bizonyosodjon meg róla, hogy a máj kis biofarmokról származik,
méghozzá szabadon tartott marhákból vagy csirkékből. A máj átszűri,
azonban nem tartalmazza a méreganyagokat. Az általános tartással az
állatokban sajnos találhatóak méreganyagok, mivel a szervezetüket
túlterhelik ezzel a fajta tartással.

Ha lehetséges, fogyasszon hetente 55-85 gramm májat. a nem szereti
a resztelt máj vagy pástétom ízét, próbálja ki a májkapszulát, amiből
általában 2-6 darabot kell bevenni naponta.

2. Kókuszolaj:

A kókuszolaj körülbelül 2/3-a közepes szénláncú trigliceridekből áll (MCT),
amelyek olyan zsírsavak, melyek közvetlenül felszívódnak a vékonybél
erein keresztül, így juttatva energiához a szervezetet. Ezek az MCT-k
növelik az energiafelhasználást, ezáltal az anyagcserét is. serkentik.

Mivel a jobb pajzsmirigy működés összefüggésben van a jobb anyagcserével
is, ezért levonhatjuk azt a következtetést, hogy a kókuszolaj kiváló hatással
van a pajzsmirigyre.

Az 1940-es években a farmerek kókuszolajjal próbálták hizlalni az állataikat,
amitől azok sokkal energikusabbak lettek. Később a farmerek felfedezték,
hogy a kukoricával és a szójával elérhetik a céljukat. Ezeknek ugyanis
antiiodikus hatása volt az állatokon, mivel azok gyorsabban híztak, viszont
kevesebbet ettek. Egyszóval ha szeretné fenntartani a súlyát és közben
hozzájárulni ahhoz, hogy a pajzsmirigye egészséges maradjon, kerülje a
szóját és válassza a kókuszolajat.

3. Tojás:

A tojás különösen segít a hormonok kiegyensúlyozásában. Koncentrált
formában tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a pajzsmirigy
felépítésében: például protein, koleszterin, B-vitaminok, zsírban oldódó
vitaminok és ásványi anyagok találhatóak benne.
Ellentétben az általános elgondolással, a tojásnak a sárgája a legtáplálóbb
része. Alább olvashat a tojásban található főbb tápanyagokról:

Jód

Köztudott, hogy a pajzsmirigynek jódra van szüksége ahhoz, hogy
pajzsmirigy hormonokat tudjon termelni. Ha naponta megeszik 2-3 tojást,
akkor akár a napi jódszükséglet 20-30 százalékát is biztosíthatja.
Szelén - Mind a tojásfehérje, mind a tojás sárgája nagy mennyiségben
tartalmaz szelént. Ez az ásványi anyag segíti a T4 pajzsmirigy hormont,
hogy az átalakulhasson a szervezet számára felhasználható formává,
T3-má.
Zsírban oldódó vitaminok - A tojásban a tojás sárgája tartalmazza az össze
zsírban oldódó vitamint. Ezek az A-, D-, E- és K-vitamin, melyek mindegyike
hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.
B-vitaminok - A B-vitaminok egyensúlyban tartják a vércukor és az energia
szintet. A tojás sárgájában különösen magas a kolin mennyisége, amely
segíti a méregtelenítést és hormonegyensúly fenntartását.
Koleszterin - Habár a kutatók sokszor rossz színben tüntetik fel, a természetes
koleszterin számtalan jótékony hatással rendelkezik. A szabadon tartott csirkék t
ojta tojás sárgája csak jó hatással lehet az emberi szervezetre. A koleszterin
ugyanis támogatja az egyensúlyban tartott nemi hormonok szintézisét, ezáltal
segíti a pajzsmirigy működését.

4. Finomítatlan só:

A só nem csak az étel ízesítésére jó, hanem a szervezetre is jótékony hatással
van. A finomítatlan só(például himalájai só) és a feldolgozott, hétköznapi só
között nagy a különbség.

A finomítatlan só sokféleképpen hat pozitívan a pajzsmirigyre.
Csökkenti a kortizol és az adrenalin keringését. Ezek a stresszhormonok ugyanis
negatív hatással vannak a pajzsmirigyre, ezért a csökkentésükkel a pajzsmirigy
működése javul.
Segíti a mellékvese működését. A pajzsmirigy önmagában, a mellékvesék nélkül
nem kezelhető. A két szerv ilyen szempontból elválaszthatatlan.
Segíti a megfelelő gyomorsavak szintézisét, így könnyebben meg tudjuk
emészteni a táplálékot.
Nyomokban fontos ásványi anyagokat tartalmaz.

Sózza az ételeket ízlés szerint (ha veseproblémája vagy magas vérnyomása van,
mielőtt növelné a bevitt só mennyiségét, konzultáljon a háziorvosával). Részesítse
előnyben a finomítatlan, igazi sót.

5. Tőkehalmáj olaj:

A tőkehalmáj olaj kiválóan biztosítja a szervezet A- és D-vitamin szükségletét.
Mind a babák, a szoptatós anyák és még az öregek is profitálhatnak abból, ha
naponta fogyasztanak minőségi tőkehalmáj olajat. A veszélyeztetett pajzs
miriggyel rendelkező emberekre jótékony hatással vannak ezek a hormonokat
kiegyensúlyozó, zsírban oldódó vitaminok.

Az olajról ezen kívül azt tartják, hogy megszünteti a pattanásokat és a megfázás
kialakulását. Az olaj megerősíti az immunrendszert, így a megfázás egy-két nap
alatt megszűnik.

Az erjesztett tőkehalmáj olaj a legősibb és leghatékonyabb formája a tőkehalmáj
olajnak. Habár az előbbi a legjobb választás, a tőkehalmáj olaj kapszula is
elfogadható döntés lehet.

Pajzsmirigy program a pajzsmirigy egészségének természetes eléréséért

Szeretné tudni, hogyan kezelhető természetes módon a pajzsmirigy alul- vagy
túlműködés, a Grave-kór vagy a Hashimoto-kór? Sok országban az egyik
leghasznosabb forrás a Pajzsmirigy program, amely egy, a vezető szakértők
által szerkesztett digitális program, amely interjúk és dokumentumok
formájában informál a pajzsmirigy egészségéről.

Olyan kérdésekre is választ ad, mint:

Mely pajzsmirigy étrend-kiegészítők hasznosak, illetve melyek károsak?
Mi a helyzet a jódos étrend-kiegészítőkkel?
Hogyan maximalizálható a pajzsmirigy működése a termékenység
fokozása érdekében?
Hogyan kezelhető az autoimmun pajzsmirigy probléma?
Mi a legjobb étrend az egészséges pajzsmirigy számára?



Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Memória
  2020-08-31 14:45:36, hétfő
 
  Nem csak a nyugdíjas korosztály tagjai érezhetik úgy néha, hogy megvicceli őket a memóriájuk. Bármelyik életkorban előfordulhat, hogy nem emlékszünk helyekre, nevekre, címekre. A memóriazavar bosszantó tud lenni, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne legyenek hasonló gondjaink. A cikkben 4 olyan ötletet mutatunk, ami segíthet a memóriazavarok leküzdésében.

Az agyunk folyamatosan működik, hiszen egész nap szükségünk van rá amikor dolgozunk, terveket készítünk, feladatokat oldunk meg, vagy amikor éppen az álmainkat valósítjuk meg. Nem is csoda, ha néha összezavarodunk és nem tudjuk, hová tettük a lakáskulcsot vagy miért is indultunk el a konyhába.

Sokat segíthet, ha kicsit lecsendesítjük az elménket, hiszen néha csak egy kis pihenésre van szüksége az agyunknak. Csukjuk be a szemünket és próbáljunk megnyugodni. Képzeljük magunk elé az adott tárgyat, amit keresünk, relaxáljunk így legalább 2-3 percig. Hamarosan eszünkbe fog jutni, hová is tettük.

Meglehetősen sok stressz vesz körül minket a nap során, túl sok mindenre kell koncentrálnunk, rengeteg információ ér bennünket, s ezek mind hozzájárulhatnak az átmeneti memóriazavarok kialakulásához. Ha azonban megtanulunk néha kicsit kikapcsolni, akkor a stresszhormonszint is csökkenhet a szervezetünkben, ami pedig jót tesz a memóriánknak is.

Egyes gyógynövények is segíthetnek a memóriafunkciók javításában. Közülük talán a legjobb ilyen téren a Ginkgo biloba, mely antioxidáns hatásának köszönhetően pozitív hatást fejt ki a memóriára. A gyógynövényt fogyaszthatjuk tabletta, kapszula, por és kivonat formájában is.

Kutatások szerint a kávé, pontosabban a benne lévő koffein szintén pozitív hatással van a memóriára. Napi két csészénél azonban ne fogyasszunk többet, mert fokozza a stressz-szintet, és még nyugtalanok, idegesek is lehetünk tőle. Ez a mennyiség bőven elegendő arra, hogy felfrissüljünk, sőt még a memóriánkat is megvédhetjük.

Minél kevesebbet és minél rosszabbul alszunk, annál nagyobb gondjaink lehetnek a memóriánkkal. A kevés alvás nemcsak fáradttá és nyúzottá tehet bennünket, de a másnapi teljesítményünket is ronthatja, csökkenhetnek a koncentrációs képességeink, és még memóriaproblémákkal is meg kell küzdenünk. Az elegendő és pihentető alvás lehetővé teszi, hogy a memóriánk újra a régi legyen.

Memória



Természetesnek vesszük, pedig nem az. Ha nem lenne, gyakorlatilag életképtelenné válnánk. Idővel romlik, de jól edzhető. Mi az?

Az, hogy mennyire jó a memóriád, minden napodat befolyásolja. Képzeld el, milyen lenne, ha egy óránál tovább semmit sem tudnánk megjegyezni. Hogy találnál haza? Honnan tudnád a neved? Nem jutna eszedbe, hova írtad fel a bevásárló listát. Sőt azt sem tudnád, hogy írtál listát, vagy hogy a boltba indultál egyáltalán. Gyakorlatilag lehetetlenné válna az emberi lét. Felborulna a rendszer, káosz uralkodna el az egész bolygón.

Ezzel szemben memóriánk - optimális esetben - maximálisan kiszolgál bennünket. Sőt még túl is teljesít, hiszen rengeteg dolgot megjegyzel, amiről nem is tudsz. Tudat alatt az egész napod beléd ivódik anélkül, hogy ebből bármit is észlelnél. Hogyan vagyunk erre képesek? Hogyan tudunk filmeket, könyveket kívüről fújni? Neveket, számokat, képeket, címeket, szagokat megjegyezni? Sokszor ismétlés nélkül. Akár egy életen át. Az emberi test újabb csodája... evolúció, avagy Isten? Mindegy, akkor is csoda!

Tudtad? Ha nem akarod elfelejteni azt, amit megtanultál, aludj rá egyet. Ideális esetben 90 perces szunyókálások segítenek abban, hogy a nap eseményei és az elsajátított ismeretek rögzüljenek. Az éjszakai alváskor aztán az agy a nap során történtekből emlékképeket gyárt.

Tudtad? Egyes kutatók szerint a gyermeki gondolkodásmód fejleszti a memóriát. Igyekezz képekben, színekben, szagokban gondolkozni. A tények ezekhez kapcsolódva könnyebben rögzülnek.

Tudtad? A férfiak felidéző képessége általában gyengébb, mint a nőké.

Tudtad? Mivel az agynak ugyanazt a részét használjuk az emlékezés és a képzelet működésekor, idős korban az is gondot okozhat, hogy feltételes eseményeket elképzeljünk.

Tudtad? Az iskolázott emberek tudása általában később is magasabb szinten áll. Vizsgálatok kimutatták, hogy minél többet tudunk, annál könnyebben tanuljuk meg a kapcsolódó ismereteket.

Tudtad? A kellemetlen, megrázó eseményeket tovább rögzíti az agy. A rossz emlékek elfelejtése nagy erőfeszítést igényel. Ha sikerül, az agy először tagadja az emlék érzékeléssel kapcsolatos összetevőit, mielőtt magát az emléket eltávolítaná.

Tudtad? Érdekes módon az elbutulás kockázati tényezői - az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint - egybevágnak a szív- és érrendszeri betegségekével. A tudósok felfedezték, hogy már egy tényező jelenléte is megkétszerezi az elbutulás lehetőségét. Egyszerre mindhárom faktor hatszorosára növeli az esélyt.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Agyi érhálózat
  2019-01-24 10:49:11, csütörtök
 
  Agytakarítás - avagy nyolc dolog, amit pucolj ki az életedből, és boldog leszel!

Mindenkinek vannak olyan szokásai, amik nem kedveznek különösebben a békés, nyugodt életnek. Minél több rossz szokást tart meg egy ember, és gyakorolja azt, annál inkább a rabjukká válik, mígnem a végén azonosul velük, és a kritikákra már csak a vállát rángatja, hogy persze, "de én ilyen vagyok". Az emberi elmére sok minden hat: képek, szagok, hangok, érzések, érzelmek, vagy éppen ezek hiánya. Viszont van egy olyan érzés, ami kifejezetten erősen hat, és az a félelem. A félelem az, ami olyan szokásokra veszi rá az embert, amelyek teljesen idegenek tőlük. A szokásaink, akárcsak az elménk, fejleszthető. Minden olyat kizárhatunk az életünkből, amelyek visszahúznak minket, és idegenek a valódi, boldog énünktől.

1. Panaszkodás

Ez az egyik legelterjedtebb emberi szokás. És egyben ez az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy felelősségvállalás és konkrét cselekvés helyett másban keressük a hibát, egyszerűen a körülményeink áldozatává válunk. Te szívesen vagy a körülményeid áldozata? Megoldás: szívd fel magadat, és vedd a kezedbe a sorsod irányítását!

2. Pletykálkodás

Egy másik szintén gyakori rossz szokás. Mit jelent a számodra a pletyka? Miért pletykálkodsz? Nem azért, hogy ezzel tereld el saját magadról a figyelmet? Megoldás: másokról való puszta feltételezések helyett objektív információkat keress. Baj esetén kibeszélés helyett mutass együttérzést.

3. Halogatás

A fontos dolgok halogatása végül mindig intenzív szorongáshoz vezet (pl. nem veszed fel a telefont). Ha tudod, hogy meg kellene csinálni egy feladatot, de eddig még nem vágtál bele, akkor csináld meg most. Miért tologatnád magad előtt? Megoldás: Vegyél egy mély lélegzetet, és tedd, amit tenned kell!

4. Szüntelenül csak a munka

Akár a te munkád a legfontosabb a világon, akár nem, mindenkinek szüksége van pihenésre. A hivatás az élet része, de pihenj néha, ne félj attól, hogy ha nem dolgozol, nem fogják látni, hogy létezel! Keresd meg a benned szunnyadó taoistát és adj választ erre a kérdésre: "Az életem végén azt fogom jobban sajnálni, hogy nem dolgoztam még többet, vagy azt, hogy nem töltöttem több időt a szeretteim és a barátaim körében?" Megoldás: Lazíts, iktass be heti egy pihenőnapot, amikor csak a családoddal foglalkozol.

5. Felesleges kiadások

Azt hiszem, ehhez nem kell túl sok magyarázat. Az időnk nagy részét olyan dolgok vásárlására (vagy vásárlásra szükséges pénz előteremtésére) fordítjuk, amelyek azon kívül, hogy az önérzetünket növelik, semmi másra nem jók. Ne feledd, hogy mindenféle plusz tárgyak nélkül is teljes személyiség és egyéniség vagy, nincs szükséged felesleges kiegészítőkre. Megoldás: fogadd el, hogy nem a tárgyak tesznek azzá, aki vagy.

6. Azon aggódni, hogy mit gondolnak mások

Talán meglepő ezt hallani, de az idő nagy részében az égvilágon senki semmit nem gondol rólad. Ezt most ne vedd rossz néven, egyszerűen csak a többiek is pont azzal vannak elfoglalva, hogy te éppen mit gondolsz róluk. “Amit szerinted mások gondolnak rólad, azt valójában te gondolod magadról." Megoldás: vonatkoztass el attól, hogy éppen mások mit is gondolnak rólad. Ez egy csomó mentális energiát megspórol.

7. Perfekcionizmus és önbizalomhiány

A tökéletesség bűvöletében élni valójában állandó félelmet jelent. Ha maximalista vagy, akkor szinte állandóan kétségbe vagy esve, és mindent és mindenkit meg akarsz javítani. Ha mindig a hibákat keresed, majd javítasz rajtuk, aztán megint hibát keresel, amit javítani lehet, akkor romboló és szükségtelen ciklusokba kergeted magadat. Ha a hiányosságokat keresed, az elméd is a negatív dolgokkal kezd el azonosulni. Megoldás: próbálj meg a pozitív dolgokra fókuszálni: nem kell mindent tökéletessé tenni! (Nem is lehet.)

8. Rágódni a múlton, aggódni a jövőn

Ó, igen, ezek a legalattomosabb szokások. A félelem nagyon szereti ezeket a szokásokat, mert így állandó terrort tarthat az elmédben. Rettegsz, hogy a jövőben megismételed a múlt hibáit. Ha a múlt és a jövő között őrlődsz, soha nem leszel a jelenben. Márpedig mindened, amid van, az csak a jelen pillanatában van. Hogy szeretnéd a jelent tölteni? Megoldás: a múlt hibáira úgy tekints, mint bölcs oktatómesterekre, amelyek alapján okos döntéseket hozhatsz a jelenben.


Dr. Papp Lajos magyar szívsebész szerint milliók halnak meg, mert a szívbetegségek nem azért alakulnak ki, amit az orvosok mondanak. Azt elismeri, hogy a dohányzás nagyon káros, de szerinte az az emberek tudatos döntése, hogy mérgezik magukat, ám van más is, amiről nem tudnak.

Mi orvosok a sok képzés, a hatalmas tudás felhalmozódása és a hatalom miatt gyakran meglehetősen nagy egóval rendelkezünk, ami nagyon megnehezíti, hogy bevalljuk, ha tévedünk. Én most mindenki előtt készséggel elismerem, hogy tévedésben éltem.

Az orvos több mint 25 éves tapasztalattal háta mögött, rengeteg szívműtét után ismerte el, hogy nem jól gondolkodott.

Évekig osztottam más prominens orvosok véleményét. A szakirodalom folyamatosan a döntéshozók véleményét szajkózza, mely szerint minden szívbetegség a megemelkedett koleszterin szint következménye. Az elfogadott terápia pedig koleszterin csökkentő gyógyszerek felírása, és az előírt diéta, amely szigorúan korlátozza a zsírbevitelt. Az ezektől eltérő javaslatokat eretnekségnek ítélték. Pedig látjuk, ez nem működik! Ezek az ajánlások sem erkölcsileg, sem tudományosan nem védhetők. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a szívbetegség valódi oka az érfalak gyulladása.

Ha az érfalak nincsenek begyulladva, a koleszterin nem tud felhalmozódni az erekben, nincs szívroham és nincs stroke. Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon áramlik a testben és kiürül. Ez a gyulladás okozza a koleszterin lerakódását. A gyulladás a szervezet természetes védekezéseként alakul ki az idegen anyagok: a baktériumok, toxinok vagy vírusok megjelenésekor.

Ha a szervezetben állandóan jelen vannak ezek a toxinok vagy élelmiszerek, az krónikus gyulladást okoz. Ennek oka a sok feldolgozott, egészségtelen élelmiszer és a környezet szennyezés, ( cukor, liszt és az összes belőlük készült termékek), valamint a szója, a kukorica és a napraforgó, és az ezekből készült olajok. Ezek az ételek folyamatosan irritálják a szervezetet, amely képtelen meggyógyulni, a krónikus gyulladás pedig szívbetegséghez, sztrókhoz vezet.

Az orvos szerint, ha egészséges tápanyagokból, otthon készült ételeket ennénk, kerülnénk az étolajat, cukrot, lisztes, kukoricás termékeket, a szervezet magát gyógyítaná. Míg ha továbbra is mérgezzük az ereket, akkor hiába a sok gyógyszer és a zsírszegény diéta, elkerülhetetlen a szívbetegség kialakulása.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Orvosság helyett
  2018-09-30 11:26:23, vasárnap
 
  Az orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen - sokan így emlegetik dr. Lenkei Gábor magyarországi orvost.

Orvosság helyett napi négy liter folyadék

Az orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen - sokan így emlegetik dr. Lenkei Gábor magyarországi orvost, aki kedden, Marosvásárhelyen telt ház előtt tartott, Betegségnek tűnő állapotok című előadásán bevallotta, valójában az a célja, hogy az embereket ráébressze arra, hogy bármilyen tünet esetén ne folyamodjanak azonnal orvossághoz, hanem figyeljenek arra, hogy fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot, és biztosítsák szervezetüknek a szükséges vitaminmennyiséget. A humorral fűszerezett előadásmódjáról híres szakember, aki első alkalommal jár Erdélyben, hangsúlyozta, a mai ember vészesen kevés folyadékot fogyaszt, nem mozog eleget, és a tévhitek miatt megvonja magától a sót, meg a zsírt. Emiatt jelentkeznek gyakran tünetek, amelyekre azonnal ráfogjuk, hogy betegség. Holott valamilyen hiány, amit legtöbbször orvosság nélkül is pótolni tudunk.

Dr. Lenkei Gábor 1986-ban szerezte meg az orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd kutatóorvosként, belgyógyászként és szülész-nőgyógyászként szerzett tapasztalatot. Már az előadás elején szerette volna tisztázni, nem megrögzött gyógyszerellenes, ahogyan azt sokan gondolják. Elismeri, hogy vannak helyzetek, amikor az orvosság szedése indokolt és elkerülhetetlen, de úgy gondolja, manapság a gyógyszerhasználat elfajult, az esetek nagy részében elkerülhető lenne, és vele együtt a kár is, amit az emberek egészségében okoz.

- Mindez 100 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az Egyesült Államokban az egészségügyi piacra beléptek befektetőként a gyógyszer- és vegyipar tulajdonosai. A gyógyszeripar érdekei egyértelműen ellentétben állnak az egészségre való törekvéssel, hiszen ha nem vagyunk betegek, nem lehet eladni a gyógyszereket. Kijelenthetjük, ma már gyógyszermaffiáról beszélünk. A magyarországi Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon 10 millió személyből 1 millió 200 ezer szed egyidejűleg több mint tízféle orvosságot. Romániai adataim nincsenek, de végigsétáltam Marosvásárhely főterén, és bőven láttam patikát. Az Európai Unióban évente 200 ezer ember hal meg a gyógyszerek mellékhatásaiként fellépő bántalmak miatt, Magyarországon évente 7-8 ezer. Az elhalálozás okai között a harmadik helyen az orvosságok mellékhatásai okozta esetek állnak. Azt hiszem, joggal állapíthatjuk meg, hogy ez már messze túllépett azon, ami józan üzleti érdeknek nevezhető - ismertette a borúlátó statisztikát a szakember, aki szerint sajnos az orvosok alávetik magukat a gyógyszergyártók érdekeinek, és figyelmen kívül hagyják a józan gyógyszerhasználat fő elvét, hogy ésszel gyógyítsanak és ne azonnal orvossággal.

A ma embere folyadék- és oxigénhiányos

Dr. Lenkei rámutatott, semmiféle ördöngösségre, sem csodaszerekre nincsen szükség ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, csupán három dolog kell ehhez: víz, oxigén és tápanyagok. Az emberi test 60 százaléka víz, 19% fehérje, 15% zsír, 5 százalékot az ásványi anyagok tesznek ki, 1 százalékot pedig a szénhidrátok. A ma emberére viszont az jellemző, hogy folyadékhiányos, zsírszegényen táplálkozik, mivel elhitetik vele, hogy a zsír káros, holott a zsír hiánya a szervezetben kifejezetten egészségtelen. Mindemellett a megfelelő mennyiségű oxigén, valamint a vitaminok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ennek ellenére a ma embere oxigénhiányos a rendszeres testmozgás elmulasztása miatt, ugyanakkor a vitaminszükségletünket sem elégítjük ki. - A hiányok közül a legnagyobb méretű a vitaminhiány, és ezt kell legelső lépésben megszüntetni. Egy embernek egyidejűleg 15-féle vitamint kellene szednie napi rendszerességgel. Egy ember napi C-vitamin-igénye a testsúly függvénye, 30 milligramm kellene jusson minden kilóra, B1-vitaminból pedig naponta legalább 100 milligramm kellene a szervezetünkbe jusson. Ha szervezetünk nem kap meg egyet vagy többet azokból az anyagokból, amelyek a működéséhez elengedhetetlenek, akkor jelentkeznek a betegségnek tűnő állapotok. Tehát az egyén valójában nem beteg, ezért a gyógyszerek kedvező hatásai nem tudnak érvényesülni, csupán a kedvezőtlenek. Emellett pedig hamis betegségtudat alakul ki az emberben, ami károsabb, mint a mellékhatások - figyelmeztetett a szakember.

Húsz kiló alma tízóraira

Rámutatott, a gyógyszergyártók a különféle reklámok útján megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy ha változatosan és gazdagon étkeznek, akkor biztosítják szervezetüknek a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. Ezt azonban dr. Lenkei Gábor határozottan cáfolja. - Ha azt szeretnénk, hogy egy gyerek kizárólag a táplálékokból kapja meg a szükséges napi C-vitamin-adagot, akkor 4 kilogramm paradicsomot, vagy 2 és fél kiló citromot, vagy 20 kiló almát kellene csomagoljunk neki tízóraira. Gondoljuk el, minden szünetben elrághatna négy-négy kiló almát. Vagy ha egy várandós nő élelmiszer útján szeretné biztosítani a napi folsavszükségletet, akkor naponta 15 tányér spenótot kellene elfogyasszon. Hát ez bizony még Popeynek is túlzás lenne - fakasztotta mosolyra példáival a közönséget az orvos.

Naponta négy liter víz

A szakember szerint számos, betegségnek vélt állapot oka egyszerűen a kellő mennyiségű folyadék bevitelének a hiányára vezethető vissza. - Az emberek 95 százaléka nem iszik kellő mennyiségű folyadékot. A sokak által emlegetett napi két liter a minimumok minimuma. Az optimális mennyiség a napi 4-5 liter. Ekkora a szervezetünk folyadékigénye. Ebben természetesen benne van a leves, amit megeszünk, valamint a gyümölcsök által bejuttatott mennyiség is. Sokan mondják, hogy nem iszom, mert nem vagyok szomjas, viszont tény, hogy ha hosszú időn át megtagadjuk szervezetünktől a kellő mennyiségű folyadékot, akkor a szomjúságérzet lankad, viszont ha ismét kezdünk többet inni, akkor rövid időn belül helyreáll. Volt egy kísérlet, egy 70 kilós testsúlyú személyt egy napra beültettek egy szobába. Optimális volt a hőmérséklet, nem izzadt, nem mozoghatott, nem beszélhetett. Kiderült, hogy testmozgás végzése és izzadás nélkül is egy nap alatt fél liter víz párolgott el a szervezetéből, 350 milliliter csak azáltal, hogy lélegzett - hangzott el az érdekes példa.

Fejfájásra gyógyír: só+víz

A vízhiányra számos tünet vezethető vissza, többek között gyengeséget, fáradékonyságot, szédülést, fejfájást, izomgörcsöt, magas vérnyomást, valamint a koncentrálási képességnek a csökkenését is okozhatja. Sokan, akik rendszeresen szenvednek migrénes fejfájástól, kétségbeesetten keresik az okát, súlyos betegségekre gyanakszanak. Dr. Lenkei Gábor határozottan állítja, a fejfájások leggyakoribb oka a szervezetben fellépő folyadék-, illetve sóhiány. A közönség soraiban ülők közül valószínűleg sokan elraktározták magukban a szakember tanácsát, aki azt javasolta, ha nagyon fáj a fejünk, kapjunk be egy teáskanálnyi - 4-5 gramm - sót, majd igyunk rá egy liter vizet, és szinte teljesen biztos, hogy megszabadulunk a gyötrő érzéstől.

A fájdalomcsillapító nem csillapít!

- Hazugság, hogy a fájdalomcsillapító csillapítja a fájdalmat - jelentette ki határozottan dr. Lenkei. - A reklámokban látjuk, hogy jönnek az orvosságban lévő molekulák, megkeresik a fájdalom helyszínét, majd hatnak rá. Ez nem igaz, a fájdalomcsillapító valójában elvágja a fájdalom helyszíne és az agy közötti kapcsolatot, azaz a fájdalomérzékelésünket tompítja, de a fájdalmat kiváltó okot nem szünteti meg - állította a szakember, aki helytelennek tartja, hogy a mai betegség- és gyógyszerközpontú társadalomban az orvosok bármilyen panaszra azonnal gyógyszerek sokaságával halmozzák el a hozzájuk fordulókat.

- Ha ma egy embernek székrekedése van és orvoshoz fordul, azonnal hashajtót írnak fel neki. Egészségközpontú orvostudomány esetén azt mondaná az orvos, hogy ennek az embernek jóval több folyadékot kellene fogyasztania, hiszen a vízhiányos szervezetben felléphet a székrekedés, és kellő folyadékbevitellel rövid időn belül megoldódhat. Egy másik példa: ha valaki véreset köpik, azonnal csodafogkrémet, vagy gyógyszert ajánlanak neki. Pedig ennek a hátterében az áll, hogy a C-vitamin-hiányos szervezetben az erek fala meggyengül, és fogmosáskor a kefe hatására könnyen megsérül. Nem orvosságot kell adni, hanem C-vitamint. Mint ahogyan egy ideges, alvászavarokkal küszködő személytől sem kérdezi meg az orvos, hogy mennyi B1-vitamint fogyaszt, hanem azonnal nyugtató, depresszió elleni orvosságok szedésére szólítja fel. Holott köztudott, hogy a B1-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer normális működéséhez, és hiánya ingerlékenységet, szorongást, alvászavarokat, de akár depressziót is okozhat - sorolta a tüneteket dr. Lenkei Gábor.

A gyógyszergyártók bizonyos káros készítményeket egy ideig altatnak

Az orvosságok kártékony hatásának az illusztrálása végett a magyarországi szakember elmesélte, évekkel ezelőtt volt a piacon egy gyógyszer, amit olyan hölgyeknek ajánlottak, akik fogyni szerettek volna. A benne lévő hatóanyagról kiderült, hogy káros, ezért kivonták a forgalomból. Pár év múlva, más néven ismét piacra dobták, ezúttal hiperaktív gyerekeknek szánták. - A benne lévő hatóanyag szerepel a nemzetközi kábítószerek listáján. A gyógyszergyártó ipar így jár el, egy ideig ,,altatnak" egy bizonyos hatóanyagú orvosságot, majd újra piacra dobják, más néven és más célcsoportnak - világított rá az aggasztó jelenségre a szakember.

A koleszterin nem káros!

A hallgatóság koleszteringondokkal küszködő tagjait is megnyugtatta a magyarországi orvos. Bár sokan rémülten veszik tudomásul, hogy orvosuk szerint túl magas a koleszterinszintjük, és azonnal elkezdik szedni a kiírt pirulák sokaságát, dr. Lenkei Gábor azt állítja, nem káros a koleszterin. Sőt! - A koleszterinből állítja elő a szervezet a D-vitamint, valamint a stresszhormont, ami arra szolgál, hogy a stresszes időszakokban ne omoljunk össze. A koleszterin létfontosságú tápanyag, és valójában senki sem tudja, hogy mennyi a megengedett szint, a normál érték. A gyógyszergyártók számára az egyik legnagyobb nyereséget a koleszterincsökkentő orvosságok jelentik, ezért a gyógyszeripar létrehozta az úgynevezett célértéket, amit egyre lentebb tolnak, és ha ezt meghaladja az egyén szintje, akkor orvosságot írnak fel neki. De, hangsúlyozom, ez nem normál érték, hanem a gyártók által felállított célérték - adott hangot nézeteinek az orvos, aki úgy véli, maga a páciens szó jelentése is azt a kiszolgáltatott helyzetet tükrözi, amiben az emberek vannak, azaz türelmesen állják, hogy bizonyos életvitelre, viselkedésre kényszerítsék őket.

Az ő szemüket szeretné felnyitni előadásaival dr. Lenkei Gábor, hogy ismeretek birtokában, tudatosan döntsenek arról, igent vagy nemet mondanak-e az ajánlatoknak, amivel kecsegtetik
őket.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Feszültség levezetés
  2018-03-28 14:18:06, szerda
 
  A sok idegeskedés, a félelem, az irigység, a féltékenység és a bizalomhiány
és minden más rossz érzelem savassá változtatják a szervezet pH értékét, ami
rengeteg betegséghez vezethet. A depresszió mellett más betegségek is
kialakulhatnak. Tudtad, hogy a félelem szörnyen rossz hatással van a
szervezetre? Egy kísérletben ketrecbe zártak egy bárányt, mellé egy másik
ketrecbe egy farkast. A bárány rövid idő alatt elpusztult a stressztől. Minden
lelki gond betegséghez vezet, ami akár rögtön, vagy később is kitörhet a
lehangolt személyen.

Meg kell próbálni nem idegeskedni. Amikor valaki megbánt, próbálj meg neki
megbocsájtani, gondolj arra, hogy egyszer majd ő is megérti, hogy milyen
rossz érzés, amikor valakit bántanak. A megbocsájtás a szervezet pH értékét
normálissá változtatja. Nem lehet elkerülni minden rossz érzést, de tisztában
kell lenni vele, hogy minden perc idegeskedés, vagy rossz érzelem, a sejtek
életét csökkenti.

A feszültség tönkreteszi az embereket. Ha nem tehetjük meg, hogy időnként
elmenjünk pár napra pihenni, akkor legalább napi pár percet szánjunk lazításra.
Nézzünk ki az ablakon, vegyük észre a csodás dolgokat. Ahelyett, hogy több
kávét innánk és fáradtan néznénk a monitort, igyunk egy teát és ne csináljunk
semmit néhány percig. Idővel meg lehet tanulni relaxálni. Csukd be a szemed
és képzeld el, hogy minden lélegzetvétellel áramlik ki belőled a fáradtság és
az idegeskedés. Fejleszd ki a saját relaxációs technikádat. Ha megtanulsz
lazítani, a fájdalmakat is könnyebben elűzheted a testedből, nem kell mindig
gyógyszert bevenni, ha fáj valamid.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Pigmentfoltok
  2018-03-06 07:49:51, kedd
 
  Egyszerűen, házilag készíthető krém, ami eltünteti a sötét foltokat,
szeplőket, hegeket :

Érdemes kipróbálni!

Ez a krém hatásos az arcon lévő zavaró foltokkal és hegekkel szemben,
de a pattanásoknak és mitesszerek, hegek, és elszíneződések ellen is.

Hozzávalók:

1 teáskanál méz (lehetőleg bioméz!)
1 evőkanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál frissen facsart citromlé
Keverd el a hozzávalókat. Egy elég sűrű masszát fogsz kapni.
Ha nagyon sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

Vidd fel az arcra, de a szem és a száj környékét kerüld ki. Hagyd hatni
10 percig, majd mosd le meleg vízzel. Kend be az arcod a rendszerint
használt hidratáló krémeddel. Ha enyhe bizsergést érzel, az természetes,
azt mutatja, hogy a maszk hatott. Ez a bizsergés néhány percen belül elmúlik.
Érdemes hetente megismételni.
A sokadik alkalom után a bizsergés érzés már nem jelentkezik.

Ellenjavallat: Rosaceás bőr esetén ne használd a maszkot,
mert kitágítja az ereket.

A nagymamától tanultam a titkot: ezért nincs már szemölcs, barna folt, anyajegy a bőrömön

A nagymamától tanultam a titkot: ezért nincs már szemölcs, barna folt, anyajegy a bőrömön

1 - Anyajegyek ellen

Fogj egy fokhagymagerezdet, vágd félbe és helyezd az anyajegyre, majd hagyd rajta 4 órán keresztül. Ismételd meg minden nap.

Ha nem viseled jól a fokhagyma szagát, akkor válassz fehér ecetet. Mártsd vattába és helyezd fel 8 órára. Addig ismételd ezt a módszert, amíg el nem tűnik az anyajegy.

2 - Függő szemölcs ellen

Almaecettel hasonló módon kezelheted a szemölcsöt, mint az anyajegyet. Ha a szemhéjadon található a szemölcs, akkor használj teafa olajat, vízzel hígítva. Ez segít leszárítani a függeléket és fertőtlenítő hatása révén a fertőzést is megelőzi.

3 - Mély szemölcs ellen

Ez az a típus, amely keményebb, a bőr felszínéről növekszik kifelé, de mélyen gyökerezik. Dörzsölj pár percig banánhéjat az érintett területre minden nap 2-szer. Egy hét elteltével változást kell tapasztalnod.

4 - Barna foltok ellen

Keverj össze almaecetet hagymalével, márts bele egy vattakorongot és helyezd fel az érintett bőrfelületre. Hagyd rajta 15 percig, majd töröld le. Az ecet fehéríti a bőrt, a hagymalé pedig antioxidáns hatású, öregedés elleni szer.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Labor
  2017-04-06 06:05:04, csütörtök
 
  Ha most nincs is rá szükséged, mentsd el, hogy később bármikor kéznél legyen!

Fontos megjegyezni, hogy a laborvizsgálati eredmények tényleges kiértékelése az orvos feladata, ezért az alábbi információk kizárólag tájékoztatásként szolgálnak!

Figyeljünk oda arra, hogy vérvétel előtt ne együnk semmit. Ezt elvileg minden orvosnak és páciensnek tudnia kellene, mégis számos vérkép vizsgálat eredményez pontatlan adatokat, mivel nem éhgyomorra végzik el azt. A lényeg tehát: vérvétel előtt legalább 9-12 órával ne fogyasszunk semmilyen ételt.

1. VIZELETMINTA EREDMÉNYEK
A vizeletvizsgálat eredményének magyarázata

Aceton: A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. A normálértéke éjszakai éhezést követően 50 mg/l alatt van.

Bilirubin (BI): Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos. A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik. A normálértéke 7-8 umol/l alatt van.

Kalcium (CA): A vizelettel egy nap alatt ürített kalcium mennyiségét lehet meghatározni. Vesekő gyanúja esetén használják. A normálértéke 100-300 mg/nap.

Fajsúly (Fs): A vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok kimutatására szolgál. Az alacsony fajsúly híg vizeletre (sok folyadék fogyasztásakor), míg a magas fajsúly koncentrált vizeletre utal (szomjazás esetén). A normálértéke 1001-1030 g/l.

Glükóz: Vércukorszint meghatározására szolgál, emelkedett szintje cukorbetegséget jelez. A normálértéke 0 mmol/l.

Leukocyta: A húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik. A normálérték 10 fehérvérsejt/mikro liter (ul) mennyiség alatt van.

Lipáz: A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használják. A lipáz enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg. A normálértéke 40-240 IU/l (nemzetközi egység/liter).

Mikroalbumin (MAU): A cukorbetegekben kialakuló vesekárosodás kimutatására szolgál. A normálértéke 30 mg/l alatt van.

Nitrit: Baktériumok jelenlétére utal a vizeletben. Normálértéke: a vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket.

Vegyhatás (PH): A vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri, és bakteriális fertőzés meghatározására szolgál. A normálértéke 4,5-8,5 PH tartományba esik, és az értéke függ az étrendtől is.

Fehérje (Prot.): A nagy mennyiségű fehérje vesebetegség jele lehet. A normálértéke 75 mg/nap körül van, a 150 mg/24 óra érték már kórosnak tekinthető.

Parathyreoid hormon (Parathormon, PTH): A kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésére szolgál. A normálértéke 10-65 pg/ml.

Urobilinogén (UBG): Epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek kimutatására szolgál. A normálértéke kb 17 umol/l alatt van.

Vizelet vér: A húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire utal. A normálértéke 1000 vörösvértest / ml alatt van.

Vanillin-mandulasav (VMA): Mellékvesevelő hormonokat (adrenalin, noradrenalin) termelő daganat gyanúja esetén végzik. A normálértéke felnőtteknél 3,3-6,5 mg/24 óra.

2. VÉRVIZSGÁLAT EREDMÉNYEI
A vérvizsgálat eredményeinek magyarázata

Alfa-1-antitripszin (AAT): Az alfa-1-antitripszin egy vérben keringő fehérje, amelynek alacsony szintje tüdő- és májbetegségekre utal. A normálértéke a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Vércsoport-meghatározás (AB0): Minden olyan esetben elvégzik, amikor a beavatkozás során elképzelhető, hogy a betegnek vérre lesz szüksége.

Adrenocorticotrop hormon (ACTH): A mellékvese működési zavarainak felderítésében használják. A normálértéke reggeli (8-9 óra) vérvétel esetén 1,1- 13,3 pmol/l, éjjeli (24 óra) vérvétel esetén 2,2 pmol/l alatt van.

Alfa-fötoprotein, terhesség esetén (AFP): Magzati fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet. A normálértéke a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg.

Alfa-fötoprotein tumor - nem terhességben (AFP): Súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhes betegeknél. A normálértéke 0-15 µg/l.

Alanin amino-transzferáz (ALT, SGPT): Májbetegség és májkárosodás felismerésére és elemzésére szolgál. A normálértéke 10-35 IU/l (nemzetközi egység/liter).

Amiláz: Akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 70-200 UI/l (nemzetközi egység/liter)

Anti-nukleáris antitest (ANA): Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun betegségekben megemelkedik. Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer ismeretlen okokból idegennek tart a saját szervezetben lévő sejteket, és immunreakciót indít ellenük. Az ANA az autoimmun betegségekben termelődő ellenanyagok egyike. A normálértéke negatív, vagyis nem mutatható ki a vérben.

Anti-dsDNS, anti-dsDNA: A sejtmag ellen termelődő antitesteket összefoglalóan ANA-nak nevezzük, de ezen belül számos antitestet különböztetünk meg, és ezek egyik legfontosabbika a kettős szálú DNS elleni antitest (Anti-dsDNS). A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Anti-HBc: Akut májgyulladás gyanúja esetén végzik. A B-típusú májgyulladás vírus belső magfehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelynek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője.

Anti-HBs: A B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelyek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, és az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést.

APC-rezisztencia (FVL, Leiden-mutáció, Aktivált Protein-rezisztencia): A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására szolgál.

Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI): A véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését mutatja. Az alacsonyabb érték fokozott vér alvadékonysággal, míg a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálértéke 30-40 másodperc.

Kalcium: A kalcium anyagcsere ellenőrzésére szolgál. A normálértéke a teljes kalciumnál 2,2-2,6 mmol/l, az ionizált kalciumnál 1,0-1,2 mmol/l.

Carcino-embrionális antigén (CEA): A magzatban normálisan is megtalálható olyan fehérje, amely vastagbélrák, súlyos májzsugor és további betegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben. A normálértéke 0-2,5 ug/l.

Kreatin-kináz (kreatin-foszfokináz, CK, CPK): Az izomban található ezen enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. Ez több betegség következménye lehet (szívinfarktus, izomgyulladás, égés, stb.). A normálértéke férfiaknál 17- 150 UI/l (nemzetközi egység/liter), nőknél: 10 - 80 UI/l.

Kreatin-kináz-MB (kreatin-foszfokináz-MB, CK-MB, CPK-MB): A szívizom sérülését jelzi, az enzimaktivitás emelkedése szívinfarktus következményére utal. A normálértéke 8 UI/l (nemzetközi egység/liter).

Szérum klorid-szint (Cl): A szervezet ionösszetételének felmérésére szolgál. Eltérései utalhatnak a víztartalom, a kémhatás vagy az ionösszetétel megváltozására a szív-, tüdő- vagy vesebetegségekben. A normálértéke 98-106 mmol/l.

Kreatinin (Crea, Cre): Az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. Mivel kizárólag a vesén keresztül távozik, vérszintje a veseműködés jelzője. A normálértéke 53-133 µm/l.

C-reaktív protein (CRP): Ez a fehérje tulajdonképpen az immunsejtek tevékenységének mellékterméke: önmagában nem okoz problémát, inkább csak a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szintje magas lesz, ugyanis az immunsejtek felveszik a harcot a gyulladással. A normálértéke 8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt van.

Krioglobulinok, cryoglobulinok (CRYO): Autoimmun eredetű, kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 0,12mg/dl alatt van.

D-dimer: Emelkedett szintje fokozott véralvadásra utal, ezért vérrög képződéssel járó betegségek jelzésére szolgál. A normálértéke 0,8 alatt van.

Direkt-bilirubin: A vérfesték egyik lebontási terméke, szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegségek esetén emelkedhet meg. A normálértéke 7 µmol/l (4 mg/l) alatt van.

Ferritin: A szervezet vastartalékát méri, vashiányban a szintje csökken. Gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén fokozottan termelődik. A normálértéke nőknél 4-161µg/l, férfiaknál 16-300µg/l.

Vas (FE): A vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, és a vér oxigénszállító kapacitása csökken. A normálértéke felnőtt férfiaknál 12-31 umol/l (65-175 mg/dl), felnőtt nőknél 9-30 umol/l (50-170 mg/dl).

Fruktózamin: A vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, amelyekhez glükóz kapcsolódott A cukorbetegség megfelelő kezelésének megállapítására szolgál. A normálértéke 2-3 mmol/l.

Szabad tiroxin-szint (FT4): A pajzsmirigy által termelt hormon, annak működésének egyik mutatója. Pajzsmirigy-túlműködés esetén értéke magas, alulműködés esetén pedig alacsony. A normálértéke 9-24 pmol/l.

Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC): A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása. A normálértéke 4300 - 10800 /ml.

Gasztrin: A gyomor és a vékonybél un. G-sejtjei által termelt hormon, amely a gyomor savelválasztását fokozza. Értéke emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik. A normálértéke 300ng/l alatt van.

Gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT, y-GT): Májbetegségek diagnózisára és megfigyelésére szolgál. A normálérték 50 IU/l (nemzetközi egység/liter) alatt van.

Növekedési hormon (GH): Az agyalapi mirigyből szabadul fel, és legfontosabb hatása a növekedés serkentése. Gyermekkorban az alacsony szintje törpenövést, túltermelődése óriásnövést eredményez. A normálérték 0-5 ug/dl.

Glükóz: A glükóz a sejtek üzemanyaga. A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Az emelkedett glükózszint cukorbetegségre utal. A normálértéke 3,9 - 5,6 mmol/l.

Haptoglobin: A máj termeli, és a vérben található fehérje. Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének kimutatására szolgál. A normálértéke 400-3360 mg/l.

HBs-antigén (HBs-Ag): A B-típusú fertőző májgyulladás korai szakaszában segít a betegség felismerésében. A vírus felszíni fehérjéjét mutatja ki, azaz annak magas szintje a heveny vírusfertőzés jelzője. Normálérték: normál állapotban nem található meg a vérben.

Humán Coriogonadotropin, Humán Koriális Gonadotropin (HCG, β-HCG): Várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben. A normálértéke férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. A várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd értéke folyamatosan duplázódik.

Hematokrit (HCT, HTK): A vérben lévő szilárd alkotók (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) térfogatarányát mutatja. A normálérték férfiaknál 45-51%, nőknél 37-48%.

Összkoleszterin: Ez a vérzsírok arányát jelenti, mely vérzsírok a zsíroknak és a koleszterinnek a testben való mozgatását szolgáló fehérjékben találhatóak. Az egyszerűség kedvéért most ezek mindegyikét az általános kolesztérin névvel illetjük. Ide tartoznak az LDL-ek (alacsony sűrűségű lipoproteidek) és a HDL-ek (magas sűrűségű lipoproteidek). Ideális esetben a koleszterinszint 120-140 mg/dl érték körül mozog.

HDL-koleszterin (HDL, HDL-C): Olyan lipoproteid-típus, amely segít a zsírokat a test távolabbi részeiről a májba szállítani. Az emésztési folyamatban a máj központi szerepet tölt be. A belekből felszívott étel a májba kerül, hogy ez a szerv feldolgozza, utána elossza a test különböző területeire, majd visszajuttassa ugyanide újbóli feldolgozásra. Az elosztási folyamat utolsó lépéséhez, vagyis az étel májba való visszajuttatásához olyan szállítómolekulákra van szükség, mint a HDL. A HDL-t általában ,,jó" koleszterinnek tartják, ugyanis a zsírok májba való visszaszállításával részt vesz vénáink és artériáink megtisztításában. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A normálérték 0,9 mmol/l felett van.

LDL-koleszterin (LDL, LDL-C): Az LDL a HDL-lel pontosan ellentétes funkciót lát el, mert szétosztja a zsírokat a test különböző részein. Az izmok fenntartásához szükséges energiát, a sejthártya nyersanyagait, az agyunkat felépítő Omega-3 zsírsavakat mind-mind az LDL szállítja el a szervezet egyes pontjaira. Az LDL-t gyakran ,,rossz" koleszterinnek nevezik. Emelkedett értéke esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A normálértéke 5,2 mmol/l alatt van.

Hemoglobin, Haemoglobin (HGB): A vér oxigénszállító molekulája, festékanyaga, amely a vörös vértestekben található. Ha csökken a mennyisége, vérszegénység alakul ki. A normálértéke férfiaknál 130-180 g/l, nőknél 120-160 g/l.

Hemoglobin A1c: Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi cukor tapad a vörösvérsejtjeidhez. Minthogy a vörösvérsejtek 120 naponta kicserélődnek, ez az érték információt nyújt az ez idő alatti vércukor szintről. Egy 1%-nyi A1c-változás egy 1,67 mmol/l-nyi változást tükröz az átlagos vér glükózszintben. Például a 6% A1c-érték 7,5 mmol/l átlagos vér glükózszintnek, míg a 9% A1c-érték 13,5 mmol/l átlagos vér glükózszintnek felel meg. Minél közelebb van a 6% értékhez az A1c-szint, annál megfelelőbb a vér glükózszint-beállítása. Ahogy viszont emelkedik az A1c-szint, úgy nő a komplikációk kockázata is.

Homocisztein: Olyan aminosav, amely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek kockázatát növeli. A normálértéke jellemzően 14 µmol/l alatt van.

Húgysav: A nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke, a vesén keresztül távozik és a vizelettel ürül. Magas szintje esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le, és gyulladásos reakciót válthat ki, ez a köszvény. A normálértéke 30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l).

Indirekt bilirubin: A vérfesték egyik lebontási terméke, emelkedett szintje a vörösvértestek fokozott szétesésére, illetve májbetegségre utal. A normálértéke 10 µmol/l (6 mg/l) alatt van.

Kálium (K): Fontos információt ad a folyadék háztartásról, a hormonális hatásokról, illetve az alkalmazott terápia hatásosságáról. A normálértéke 3,5-5,0 mmol/l.

Karbamid, karbamid nitrogén, urea (KN, CN): Az aminosavak lebomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Emelkedett szintje jellemzően a veseműködés elégtelenségét mutatja. A normálértéke 8-20 mg/dl (3-7 mmol/l).

Laktát-dehidrogenáz (LDH): Szövetpusztulással járó betegsége (szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés) mértékének és lefolyásának elemzésére szolgál. A normálértéke 200-400 UI/l (nemzetközi egység/liter).

Vörösvértest-térfogat, átlagos sejttérfogat (MCV, vvt-térfogat): A vörösvértest-szám alapján számított érték, a vérszegénység felismerésére, okainak meghatározására szolgál. A normálértéke 80-100 fl.

Methemoglobin (MetHb): Mérgező anyagok okozta károsodás kimutatására szolgál. Emelkedett szintje esetén a vér oxigénszállító képessége csökken, és ez a szervezetben oxigénhiányhoz vezet. A normálérték a teljes hemoglobin koncentráció kevesebb mint 1%-a.

Magnézium (Mg): A vérben lévő szabad magnéziumionok szintjének kimutatására szolgál. A normálértéke 0,75 -1,25 mmol/l.

Nátrium (Na): A vér nátriumion-koncentrációját mutatja. A szervezet folyadék- és só egyensúlyának általános vizsgálatára szolgál. A normálértéke 135-145 mmol/l.

Ammónium (NH4+): Az ammónium-ion mennyiségét méri a vérben. Emelkedett értéke májelégtelenségre vagy súlyos májbetegségre utal. A normálértéke férfiaknál 150-550 ug/l, nőknél 100-450 ug/l.

Glükóz terhelés, Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT): A tüneteket még nem mutató cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot (csökkent cukortolerancia) kimutatására szolgál. A normálérték 11,1 mmol/l alatt van.

Össz-bilirubin: A vérfesték lebomlási terméke, emelkedett szintje a vörös vértestek fokozott lebomlására, májbetegségekre vagy epeút-elzáródásra utal. A normálértéke 17 umol/l (10 mg/l) alatt van.

Protrombin idő (PI): A vér alvadékonyságának vizsgálatára szolgál. Az alacsonyabb érték fokozott vér alvadékonysággal, a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálérték 11-15 másodperc.

Foszfát (P, PO4): A vérben lévő foszfátionok koncentrációjának meghatározására szolgál. Csont-, vese- és hormonbetegségek jelenlétére utalhat. A normálértéke 0,9-1,4 mmol/l.

Prolaktin (PRL): Az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Emelkedett szintje az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára utalhat, viszont a meddőség egyik oka is lehet. A normálértéke nőknél 15ug/ml, férfiaknál 10ng/ml alatt.

B-típusú átriális natriuretikus peptid (ProBNP): Vérben található fehérje, amely a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik. Szívelégtelenség kimutatására szolgál. A normálértéke <450 pg/ml alatt van.

Procalcitonin (ProCT): Vérben található fehérje, amely a vérmérgezés hatékony kimutatására szolgál. A normál szintje 0,5 ng/ml alatt van.

Prolactin: Tejelválasztást serkentő hormon, az agyalapi mirigy termeli. Nem terhes, nem szoptató nőkben és férfiakban az emelkedett szintje betegségre utalhat. A normálértéke 0,08 - 6 nmol/l.

Protein C: A véralvadék feloldódását eredményező folyamatot (fibrinolízist) irányító fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott vér alvadékonyságot és trombóziskockázatot jelent. A normálértéke 60-150%, 3-6 mg/l.

Protein S: A fibrinolízisben szerepet játszó fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott vér alvadékonyságot és trombózisveszélyt jelent. A normálértéke férfiaknál 65-145 %, nőknél 50-120%.

Prosztata specifikus antigén (PSA): A prosztatában termelődő fehérje, amelynek szintje prosztatabetegségek esetén megnő. A normálértéke 5 &#181;g/l alatt van.

Pszeudokolineszteráz: Vérben található enzim, amely többféle gyógyszer, például a műtéti altatáshoz alkalmazott szukcinil-kolin lebontását végzi.

Parathyreoid hormon, Parathormon (PTH): A mellékpajzsmirigy termeli, a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és a foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében, illetve fokozódik a foszfor ürülése. A normálértéke 10-65 pg/ml.

Retikulocitaszám (rtc): Éretlen, magjukat már elvesztett, élő vörösvérsejtek. Alapesetben csak minimális koncentrációban vannak jelen a vérben. A normálértéke 18-158×109/l.

Szérum összfehérje: A fehérjék aminosavakból felépülő óriásmolekulák. A vérben szállítómolekulák, enzimek, antitestek és hormonok formájában fordulnak elő. Alacsony szintje a vízháztartás zavarát, míg emelkedett szintje a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozhatja. A normálértéke 60-84 g/l.

Tiroxin (T4, fT4): A pajzsmirigy egyik hormonja, amely a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozza. Alacsony szintje esetén az anyagcsere lelassul, emelkedett szintje esetén az anyagcsere felgyorsul. A normál érték T4-nél 50-110 ug/l (64-142 nmol/l), fT4-nél 8-18 ng/l (10-23 pmol/l).

Trombin idő (TI): Emelkedett értéke a véralvadási rendszer zavarára utal, és vérzékenység alakulhat ki. A normálérték 20-22 másodperc.

Transzferrin: A vér fő vasszállító fehérjéje. Emelkedett értéke a szervezet magas vaskoncentrációjára utal. A vérszegénység okainak felderítésére és a kezelések ellenőrzésére szolgál. A normálértéke felnőtteknél 200-340 g/dl.

Trombocita (PLT, Thr): A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók, csökkent számuk vérzékenységet okoz. A normálérték 150 000-300 000 /ml.

Troponin-T, Troponin: A szívizomból felszabaduló egyik fehérje, amelynek szintje megnő a szívizomelhalással járó betegségekben (infarktus, koszorúér-betegség). A normálértéke 0,1 ng/ml alatt van.

Thyreoidea-stimuláló hormon, tireotropin (TSH): Pajzsmirigy-serkentő hormon. Az agyalapi mirigy termeli, és a pajzsmirigy működését, hormontermelését szabályozza. A normálértéke 0,4-6 mIU/l.

Teljes vaskötő kapacitás (TVK): Azt mutatja, hogy a vérplazma vasat szállító fehérjéi milyen arányban telítettek vassal. A vérszegénység okainak felderítésére, a kezelések hatásának elemzésére szolgál. A normálértéke felnőtteknél 45-72 mmol/l (250-400 mg/dl).

Triglicerid: Amikor zsírokról beszélünk, akkor igazából a trigliceridre gondolunk. Ez egy olyan molekula, amelyben három zsírsav kapcsolódik a glicerinhez. A triglicerid szint azt mutatja meg, hogy mennyi vérzsír kering a szervezetben. Azt hihetnénk, hogy ha magas zsírtartalmú étrendet követünk, akkor a triglicerid szint is magas lesz. Furcsa módon ez nem így van. A triglicerid szint alapján valójában az étkezési szénhidrátokra, illetve az inzulinérzékenységre vonatkozóan vonhatunk le következtetéseket. Magas szénhidrátbevitel + alacsony inzulinérzékenység = magas triglicerid szint. Ha alacsony a triglicerid szint, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fogyasztunk túl sok szénhidrátot, és az életmódunk is elfogadható, hiszen még érzékenyek vagyunk az inzulinra. Ezzel szemben, ha triglicerid szintünk 100 mg/dl fölé emelkedik, akkor valószínűleg gyulladással kapcsolatos problémáink keletkeznek majd, vérünkben pedig nagyon meg fog növekedni a kicsi, tömör, érszűkületet okozó LDL-ek aránya. A normálértéke 30-40 mg/dl körül mozog.

Vörösvértest-süllyedés, Westergren vizsgálat (vvt-süllyedés, We): A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására figyelmeztet. Az értéke fertőzés, gyulladás, tumor esetén megemelkedik. A normálértéke 50 év alatti férfiaknál 15 mm/óra alatt, 50 év feletti férfiaknál 20 mm/óra alatt, 50 év alatti nőknél 20 mm/óra alatt, 50 év feletti nőknél 30 mm/óra alatt van.







Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
     2/21 oldal   Bejegyzések száma: 200 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34472 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 764
  • e Hét: 1563
  • e Hónap: 12503
  • e Év: 121147
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.