Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/81 oldal   Bejegyzések száma: 805 
COPD fellángolás korai felismerése
  2024-02-05 21:51:32, hétfő
 
  COPD fellángolás korai felismerése és kezelése

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünetei folyamatosan változnak. A nyugodtabb, kevés tünetet okozó időszakoktól és súlyos panaszokat okozó, gyakran kórházi ápolást igénylő időszakokig széles a paletta. Ez utóbbi, súlyos szakaszt ,,COPD fellángolás" -nak nevezik. A tünetek rövid idő alatt romlanak, a légszomj, a ziháló, kapkodó légzés és a rohamokban jelentkező köhögés jelzi a súlyosbodást. Azonnali és hatékony kezelés nélkül szükségessé tehetik a sürgősségi ellátást, kórházi ápolást is.

A COPD fellángolás jelentősége
A COPD fellángolás ijesztő és a kínzó lehet. Bár egy-egy fellángolást ,,lábon kihordhatsz", de minél többször jelentkezik, annál valószínűbb, hogy kórházi kezelésre lesz szükséged.

Ezért aztán érdemes megtanulnod, hogy milyen tünetek azok, melyek előrejelzik a COPD fellángolás közeledését és még fontosabb, hogyan tudod megakadályozni a ,,kitörést" és elkerülni a kórházba kerülést.

COPD súlyosbodását jelző tünetek
A COPD súlyosbodása során a légutak állapota és a tüdő funkciók gyorsan és drámaian változnak. A felszaporodó nyálka ,,dugót képez", míg a légutak falában levő izmok összehúzódnak és ezzel elvágják a levegő (és ezzel az oxigén) bejutását a tüdőléghólyagokba.

Légzés vagy légszomj. Olyan érzésed van, hogy nem tudod teleszívni a tüdőd levegővel.
Fokozódik a köhögés. A tüdőd a köhögés útján próbálja ,,kitakarítani" a légutakból a nyákot. COPD-ben a nyák sűrű és tapadós, igen nehéz megszabadulni tőle. A köhögés -különösen a reggeli órákban- rohamokban jelentkezik, megkínoz és kimerít.
A nyálka változása. Fertőzésre utal, ha a felköhögött nyák elszíneződött (sárgás, zöldes). A vöröses csíkok apró vérzésekre utalhatnak, ami többnyire az erőltetett köhögés következménye.
Zihálás. Kapkodsz a levegő után, a légutak szűkülete miatt sípoló hangok hallhatók a tüdőd felett.
Fáradtság vagy alvási problémák. Azt jelzi, hogy kevesebb oxigént vesz fel a tüdőd, mint amire testednek szüksége van.
A zavartság, a lelassult gondolkodás, a depresszió vagy memóriazavar megjelenése azt jelenti, hogy az agyad nem kap elég oxigént és működési zavar lép fel. Ezeket a jeleket azonban többnyire csak a hozzátartozók veszik észre, Te magad nem észleled.

A COPD fellángolás kezelése
Amikor az orvos kimondja a COPD diagnózist, egyúttal fel kell készítenie ezekre a várható eseményekre, a fellángolásokra és meg kell tanítania arra, hogy mit kell tenned a panaszok rosszabbodása esetén.

Többféle feladatod van. Egyrészt a tudnod kell, hogy éppen milyen hatékony a légzésed. A vér oxigén telítettség mérése pontos képet ad erről. Ha ismered a telítettség értéket, akkor tudhatod, mikor kell lépéseket tenned. Több lehetőség is van. A nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, hörgőtágító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyenként, de főképp egymással kombinálva segítenek a tünetek csökkentésében. Fertőzés esetén a kórokozók elpusztítására szóba jöhetnek az antibiotikumok. Az oxigénhiány fokozódása esetén szóba jön mesterséges oxigénpótlás is.
Pulzoximéter - megmutatja, mekkora a baj

Ha COPD-ben szenvedsz, akkor szinte ,,kötelező", hogy legyen otthon egy pulzoximéter készüléked. A legegyszerűbb, ujjra csiptethető készülék már 10 ezer forint körüli áron kapható, megméri a véred oxigén telítettségét (oxigén szaturáció), azaz megmutatja, mennyire oxigénhiányos a tested.

A normál érték 97-100 között van, ilyenkor nincs teendő. 93-97 között csökkent, de még beavatkozást nem igényel. 92 alatt az orvossal megbeszélt kezeléseket el kell kezdeni. 88 vagy alacsonyabb értéknél pedig nem várhatsz tovább otthon, hanem orvoshoz kell fordulnod (kórházba menni).


Gyógyszerek
A köptetők segítik a nyák feloldását, elfolyósítását és ezzel kiürítésüket. A fellángolások esetén ezek önmagukban keveset használnak.

Az úgynevezett hörgőtágítók vagy bronchodilatátorok általában inhalátor (pipa) segítségével adagolhatók úgy, hogy a gyógyszert közvetlenül be kell szippantanod a légvétel során. Általában gyors hatásúak és ellazítják a légutak izomzatát és könnyítik a levegő bejutását a tüdőbe.

Az orális (szájon át bevezető) kortikoszteroidok erősebb hatásúak. Csökkentik a duzzanatot és segíthetnek a légutak tágításában. Azonban a szteroidok -különösen, ha tartósan kell alkalmazni őket- komoly mellékhatásokat okozhatnak. Szedésük körültekintést igényel és nem lehet korlátlanul fogyasztani őket!

Az antibiotikumokra akkor lehet szükség, ha a köpeted sárgás-zöldesen elszíneződött. Az antibiotikum elpusztítja a baktériumokat. A megfelelő szer kiválasztásához a köpetből ,,ki kell tenyészteni" a benne levő kórokozókat, azaz meg kell határozni az ellenük leginkább hatásos szert. Ezután a kúrát teljesen végig kell vinni (ha a tünetek csökkennek is 2-3 nap alatt, az antibiotikum kúrát nem szabad abbahagyni, az előírt adagot mind be kell szedni)!
Sóterápia

A sós levegő belégzése nem az akut fellángolás kezelésében játszik szerepet, hanem megelőzésében. A sós pára (például egész éjjel belélegezve) kedvező hatása bizonyított. Segíti a fertőzés megelőzést, tisztítja a légutakat, oldja és segíti a nyák kiürülését. A sóterápia az egyik legolcsóbb és teljesen természetes gyógymód COPD esetén.
SaltDome sóterápiás készülékSaltDom ultrahangos sóterápiás készülék

ultrahangos porlasztás, 5 mikronnál kisebb szemcseméret
1-3-6 órás működés, automatikus kikapcsolás
10-20 ml/óra párakibocsátás
fényterápia

Mechanikus kezelés
A COPD esetén a légutakban felszaporodó és nehezen kiüríthető nyák okozza a legnagyobb problémát. Az oscilláció, azaz vibráció jótékony hatása igazolt. Az Aerobika OPEP légúttisztító készülék például ,,széttördeli a nyákréteget" és így kiköhöghetővé válik, tisztulnak a légutak, így nem tud terjedni a fertőzés, a gyulladás.

Az Aerobika OPEP készüléken át történő kilégzés során rezgés keletkezik a légutakban, ez a ,,felelős" a kedvező hatásért. Napi 2×10 perc kezelés általában elegendő a fellángolások megelőzésében vagy enyhítésében.

AerobiKa OPEP
vibráció és pozitiv légzésvégi nyomás
légúti váladék kiürítés segítése
napi kétszer 5-10 perc elég
COPD, cystás fibrózis és elhúzódó tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére

Oxigén adagolás
Az oxigén adagolásra akkor lehet szükséged, ha a véred oxigén szaturációja jelentősen lecsökkent és kínzó nehézlégzésed van. A pulzoximéter készüléked jelzi, hogyha oxigént kell adagolnod! Ha a szaturáció érték nem csökkent, akkor oxigént NE adagolj! A szükségtelen, tömény oxigén káros hatású lehet. Fontos, hogy ezt tudd és csak akkor használd, ha tényleg kell!

A legtöbb esetben egy oxigén palackot írnak fel számodra. A palack azonban néhány óra alatt kifogy. Cseréje nem minden településen oldható meg, különösen nem hétvégén. Így a legnagyobb szükség idején maradhatsz oxigén nélkül.

Az oxigén koncentrátor készüléket soha nem kell ,,tölteni". A szoba levegőjéből állít elő nagy koncentrációjú oxigént, amit orrszondán vagy maszkon keresztül lélegezhetsz be. Az olcsóbb készülékek (150-200eFt) általában akkor megfelelők, ha 1-2 liter/perc oxigénre van szükséged. Ilyenkor 90% körüli oxigén koncentrációt biztosítanak. Azonban, ha súlyos az állapotod és 5 liter/perc oxigénre van szükséged, akkor ezek az olcsó készülékek nem tudnak elegendőt előállítani, ilyenkor nagyobb teljesítményűre van szükség. Az ilyen sok oxigént előállító készülékek azonban többnyire 8-900 ezer forintba kerülnek vagy még ennél is drágábbak.

Ha az előre megbeszélt otthoni praktikák nem segítenek...
Ha ezek a kezelőorvossal előre megbeszélt praktikák nem segítenek és panaszaid tovább fokozódnak, akkor nincs mire várni. Hívj mentőt! Sürgősségi betegfelvételt kell kérni. Miután megérkeztél a kórházba, intenzív kezelést kapsz, hogy kínzó tüneteid mielőbb oldódjanak.
Szerző: Dr. Zátrok Zsolt
Forrás : Link

Megjegyzésem : Ha elkezdtük az oxigén adagolását akkor egyhuzamban legalább 2 órahosszat alkalmazzuk, azért, hogy minden sejthez eljusson a szervezetben . ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A rossz vérkeringés tünetei és jelei
  2024-01-28 00:08:56, vasárnap
 
  Ahhoz, hogy a szívünk és a keringésünk egészséges maradjon, nagyon lényeges, hogy mindig elegendő vér legyen a szervezetünkben és az is elemi, hogy a keringés is jól működjön. Az egészséges keringést többek között úgy tarthatjuk fenn, ha rendszeresen mozgunk és egészségesen táplálkozunk. Mindenképpen kerüljük el a magas cukortartalmú ételeket, ellenben fogyasszunk minél több vasban gazdag táplálékot. Most pedig lássuk, hogy milyen tünetei vannak a rossz keringésnek!

Amennyiben valakinek nem megfelelő a keringése, gyakran tapasztalhat a végtagjaiban, az ujjaiban zsibbadást.

A másik legalapvetőbb tünete a rossz keringésnek nem más, mint a hideg végtagok, legfőképpen az ujjak hidegsége jellemző. Ez az állapot még a legmelegebb évszakban, azaz nyáron is jellemző lesz a betegekre, akik még a legnagyobb melegben is zoknit, netalántán kesztyűt viselnek.

Amennyiben valakinek nem jó a vérkeringése, az a bőr állapotára is kihat. Ezeket az embereket elsősorban a száraz bőr jellemzi. A bőr általában a karon lesz a legszárazabb.

Amennyiben valakinek nem jó a vérkeringése, gyakran tapasztalhat szédülést is, hiszen ha nem jó a test vérellátása, akkor a szervezet nem szállít elegendő oxigént a testrészekbe és az agyba sem. Ennek pedig a szédülés lesz a következménye. Nemcsak az oxigén lesz kevesebb a szervezetben, hanem ilyen esetben az agy kevesebb tápanyagot és energiát is kap, ami a szédülés mellett nagyfokú fáradtságot is eredményez.

Ha hullik a haja és a fejbőre korpásodik, akkor gyanakodni kell valamilyen betegségre. A rossz vérkeringés is oka lehet e tünetek megjelenésének. Nem megfelelő vérkeringés esetén a hajhagymák sem kapnak elegendő oxigént és tápanyagot, ami viszont jelentős hajhullást eredményezhet.

A rossz vérkeringés miatt a beteg állandóan gyengének és fáradtnak érezheti magát. Nemcsak az energiája lesz kevés, de még az állóképessége és a hangulata is jelentősen leromlik.

A nem megfelelő vérkeringés akár izomproblémákat, pontosabban izomgörcsöket is okozhat. Ez a betegség oka lehet a fekélyek kialakulásának is, amelyek jellemzően a lábakon alakulnak ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A jódhiány és a jódtúladagolás jelei és tünetei
  2024-01-28 00:05:57, vasárnap
 
  A jód egy nélkülözhetetlen mikrotápanyag, amely szükséges a pajzsmirigy normál működéséhez, illetve a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez is. Napjainkban sok ember szervezetében nincs elegendő jód, pedig ez a tápanyag sokféle testi funkcióban vesz részt. Mutatjuk is, hogy milyen jelei és tünetei lehetnek a jódhiánynak.

A jódhiány egyik jele és tünete a nyak duzzanata. Amikor kevés jód van a szervezetben, a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Ilyenkor a pajzsmirigy sokkal keményebben dolgozik, ami pedig a pajzsmirigysejtek növekedését és szaporodását eredményezi, ez a hatás pedig a pajzsmirigynek mint nagyon fontos szervünknek a növekedését eredményezi, ami a nyak duzzanatához vezethet.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is a jódhiány. Azoknál a pajzsmirigybetegeknél, akiknél jódhiányt állapítottak meg, gyakran jelent meg tünetként még a gyengeség és a letargia is. Ez annak tulajdonítható, hogy a pajzsmirigyhormonok kulcsszerepet játszanak a szervezet energiaszintjének fenntartásában. A pajzsmirigyhormon hiánya viszont csökkent energiaszintet eredményez.

A pajzsmirigyhormonok az anyagcsere szabályozásában is a segítségünkre lehetnek. A jódhiány tehát a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjét okozza, ami pedig a testbe juttatott kalóriák elégetésének sebességét is nagyban befolyásolja. Ennek eredményeként a test kevesebb kalóriát éget el, ezt a szervezet zsír formájában tárolja, ami pedig súlygyarapodást eredményez.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje hajhulláshoz is vezethet. Ez azért van, mert a pajzsmirigyhormonok segítik a szőrtüszők növekedését. Azonban ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetben és még jódhiány is kialakul, akkor a hajhagymák nem jutnak elegendő tápanyaghoz és energiához, így ez hajhullást is okozhat.

Ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon a szervezetünkben és még jódhiányban is szenvedünk, akkor a bőrünk nemcsak szárazzá, de durva tapintású is válhat. A pajzsmirigyhormonok nemcsak a bőrsejtek regenerálódását segítik, hanem a bőr hidratáltságának megőrzésében is segítenek. Az alacsony pajzsmirigyhormonszinttel rendelkező emberek kevésbé izzadnak, és ez oka lehet a száraz bőr kialakulásának.

A jódhiány agykárosodást is okozhat gyermekeknél, ami tanulási zavarhoz vezethet, illetve csökkent memóriát és gondolkodási képességeket eredményezhet.

A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje az anyagcserére is negatív hatással van, így alacsonyabb lesz a hőtermelés, ami pedig fokozza a hidegre való érzékenységet.

Jódhiányt jelez nőknél a fibroidok és nem rákos csomók megjelenése a mellszövetben. Mivel a jód véd a rendellenes sejtfejlődéstől és a proliferációtól, így a megfelelő jódszint megakadályozhatja ezeknek a csomóknak a kialakulását.

A jódhiány az agy számos területét befolyásolja, beleértve a hippokampuszt, a neurotranszmittereket, az idegeket körülvevő mielint és a megismerési folyamatot. A megfelelő jódszint fenntartása támogatja az idegrendszert és az agy egészségét.

A jódhiány számos tünettel jár együtt: depresszió, agyi köd, hajhullás, nyelési nehézség, légzési nehézség, golyva, száraz bőr, súlygyarapodás, székrekedés, gyengeség, hidegérzékenység, fáradtság.

Bár ritka, de jódtúladagolás és mérgezés is kialakulhat. Ezek tünetei: hasmenés, hányinger, hányás, a szájüreg vagy a gyomor égő érzése, láz. A hosszútávú jódtúladagolás növelheti a pajzsmirigy-túlműködés, a golyva, a pajzsmirigygyulladás és a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A stroke jelei
  2024-01-15 21:43:18, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az alváshiány negatívan hat a szervezetre
  2024-01-11 22:48:28, csütörtök
 
  A jó éjszakai alvás után másnap kipihenten és energiával telve kezdhetjük meg a napunkat. Azonban ha nem alszunk eleget, vagy nem alszunk jól, akkor ennek sok következménye lehet, ilyen például az ingerlékenység vagy éppen a fáradtság. Az alváshiány növeli a hangulati rendellenességek, például a depresszió kockázatát. Emellett gyengíti az immunrendszert, ami viszont hajlamosabbá tehet az olyan betegségekre, mint a rákos megbetegedések vagy a szívbetegségek.

Ha nem alszunk eleget, akkor kialakulhat nálunk rossz egyensúly és koordináció is, az alváshiány ugyanis negatív hatással van a motoros kontrollra. Ezen kívül figyelmetlenek lehetünk, ami az előbbiekkel együtt fokozza az elesések kockázatait, ez pedig nagyobb kockázatot jelent a fizikai balesetek és sérülések szempontjából. Nem mellesleg az alváshiány következtében a reakcióidőnk is lassabb lesz.

Amikor alszunk, akkor az agyunk új útvonalakat alakít ki az idegsejtek között, amelyek segítenek az új információk feldolgozásában és megőrzésében. Ha nem alszunk eleget, akkor az agyunk nem tudja kialakítani ezeket az útvonalakat, ami megnehezíti a fókuszálást, a koncentrációt és az új, megtanult dolgokra való emlékezést. Az alváshiány negatív hatással lehet a hosszútávú és a rövidtávú memóriára is, és ez zavarhatja a feladatok hatékony elvégzésének képességét.

A szervezet alvás közben úgynevezett citokineket termel, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében, és leküzdik a baktériumokat, a vírusokat és a különféle fertőzéseket. Az alváshiány azonban gátolhatja a szervezet citokintermelését, így pedig sebezhetőbbé válunk nemcsak a fertőzésekkel, a betegségekkel szemben is. Ha alvászavarban szenvedünk, akkor nehezebben épülhetünk fel egy-egy betegségből is.

A kevés vagy nem megfelelő alvás felborítja az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlyát is, ami hajlamosabbá tesz bennünket az ételek utáni sóvárgásra, illetve a túlevésre, ugyanis ilyenkor az agyunk nem kap elég jelet, hogy már jóllaktunk és ideje abbahagynunk az evést. Ez pedig súlygyarapodást okoz. Az alváshiány elveszi a motivációnkat a testmozgáshoz, ami szintén hízást generálhat.

A nemi hormonok - mint az ösztrogén és a tesztoszteron - ingadozhatnak és kiegyensúlyozatlanná is válhatnak, amennyiben nem alszunk jól vagy eleget. Ez alacsony nemi vágyhoz és libidóhoz, illetve termékenységi problémákhoz és merevedési zavarokhoz vezethet.

Azok az emberek, akik alváshiánytól vagy álmatlanságban szenvednek, általában magas vérnyomással is küzdenek. Az alváshiány ugyanis megnöveli a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, amely hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Az obstruktív alvási apnoe is megemelheti a vérnyomást, mivel ez az állapot a vér oxigénszintjének csökkenését okozza és túlzott terhelést jelent a szív- és érrendszerre.

A citokineket a szervezet alvás közben termeli, amelyek képesek a gyulladás leküzdésére. Azoknál a személyeknél magas általában a gyulladásos markerek szintje, akik alváshiányban szenvednek. Ez sajnos azonban olyan krónikus betegségek kialakulásához vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos megbetegedések, az ízületi betegségek, az ínygyulladás. Az alváshiány gátolja a szervezet melatonintermelését, amely hormon segít csökkenteni mind az akut, mind a krónikus gyulladást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Okok, amelyek a fázékonyság hátterében állhatnak
  2024-01-08 23:12:01, hétfő
 
  Gyakran lehet hallani, hogy valaki még a legnagyobb kánikulában is fázik. Sokan egyből keringési problémára gyanakodnak, de a fázékonyság hátterében más okok is meghúzódhatnak. Most olyan betegségeket, egészségi és más állapotokat mutatunk be, amelyek okai lehetnek annak, ha mindig fázunk, ha gyakran hideg a kezünk és a lábuk.

A gyakori fázékonyság hátterében pajzsmirigy-rendellenesség, nevezetesen pajzsmirigy-alulműködés is állhat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, akkor bizony a testhőmérséklet lecsökkenhet, és ez fázékonysággal járhat együtt. Emellett még az anyagcsere is lelassulhat.

A rossz keringés is oka lehet a probléma kialakulásának. A károsodott keringés hátterében állhat például az artériák elzáródása, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, vesebetegség, magas vércukorszint vagy Raynaud-szindróma, amely az erek szűkületét okozza.

A hidratáció kulcsfontosságú szerepet tölt be a testhőmérséklet szabályozásában, éppen ezért ha nem iszunk elegendő folyadékot, akkor szokatlanul hidegnek érezhetjük a kezünket és a lábunkat.

Ha valaki vékonyabb testalkattal rendelkezik, akkor is érezheti úgy, hogy mindig fázik. Mi ennek az oka? A testünkben lévő zsír hőt termel, és még az anyagcserét is felpörgetheti. Ha azonban csak kevés zsírtartalékunk van, akkor nem termelődik elegendő hő, így nincs, ami felmelegítse a testünket, ami pedig fázékonyságot eredményez.

Ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, az hatással van az anyagcserére is. Ilyenkor szintén kevesebb hő termelődik a testünkben. Tehát ha éhesek vagyunk, akkor is tapasztalhatunk fázékonyságot és hidegrázást.

Amikor lelassul az anyagcserénk, az számtalan változást okozhat a szervezetünkben, ilyenkor szintén jelentkezhet ,,mellékhatásként" fázékonyság.

A hormoningadozások is hatással vannak a hőérzékelésünkre, különösen a progeszteron csökkenése okozhat fázékonyságot.

Amikor fáradtak vagyunk és már nem aludtunk egy ideje, akkor is érezhetünk fázékonyságot és hidegrázást. Ennek az a magyarázata, hogy a kimerültség rontja a pajzsmirigy és a hipotalamusz normális működését, ami pedig jelentősen lelassítja az anyagcserét is.

A vérszegénység azzal is együtt járhat, hogy csak kevés vas van a szervezetünkben. A vérszegénység mint egészségi állapot hatással van az anyagcserére, a pajzsmirigy működésére és a szervezet hőtermelésére is.

Hogyan csökkenthetjük a fázékonyság kialakulásának kockázatait? Mérsékeljük a hűtött és fagyasztott ételek fogyasztását. A téli hidegben kerüljük a böjtöt és a méregtelenítést. Együnk melegítő ételeket, például leveseket, curry-vel készült ételeket, párolt zöldségeket. Adjunk gyógynövényeket és fűszernövényeket az ételeinkhez, például olyanokat, amelyek melegítő hatásokkal rendelkeznek. Ilyen például a gyömbér, a fokhagyma, a fahéj, a fekete bors. Ezek a gyógynövények segítik az emésztést és fokozzák a vérkeringést.

Fogyasszunk szobahőmérsékletű italokat, illetve meleg vagy forró gyógyteákat. Iktassuk be a mindennapjainkba a szaunázást és a rendszeres testmozgást.

Léteznek melegítő ételek is italok. Ezek a következők: vörös hús, paradicsomleves, hagyma, fokhagyma, olajos ételek, mangó, narancs.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hajszálerek az arcon - természetes kezelése
  2024-01-07 21:45:42, vasárnap
 
  Hajszálerek az arcon - mi okozza, és mit tehetünk ellene? Két DIY házi arcmaszkrecept rosaceára

A hajszálerek megjelenése annál gyakoribb, minél idősebbek vagyunk. A hajszálerek megjelenhetnek mind a férfiak, mind a nők arcán. A betegség neve rosacea. A férfiak esetében sokkal gyakoribb ez a probléma, és sokkal súlyosabb formában jelenik meg, mint a hölgyeknél. A bőrünk a kor előrehaladtával elvékonyodik, és így sokkal sérülékenyebbé is válik. Az apró erek gyulladt állapotba kerülnek, megrepednek és ezek látható nyomot is hagynak. A kis erecskék megjelenhetnek az arc bármely részén, de elsősorban az orcán és az orron, annak tövében válnak nagyon láthatóvá.

A rosacea elsősorban az érzékeny bőrrel rendelkező emberek bőrbetegsége. Használhatunk a bőrproblémára szérumokat, arckrémeket, de otthoni gyógymódok is léteznek a probléma orvoslására, a tünetek minimalizálására. Ezek közül mutatunk be most néhányat.

Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, mindenképpen próbálják ki a hideg borogatást, mivel hideg hatására az erek összehúzódnak, ily módon némileg csökkenthető a rosacea tünete. Ez a módszer a kapillárisok gyulladását is csillapítani tudja. A hideg borogatás csökkenti a hajszálerek láthatóságát és a bőrpírt. Tegyünk egy száraz törlőkendőbe jégkockát, és ezt helyezzük az érintett bőrfelületre.

A C-vitamin rendszeres fogyasztása is javasolt a rosaceában szenvedőknek, merthogy ez a vízben oldódó antioxidáns vitamin segít megerősíteni az erek falát, illetve csökkenti az erekben a gyulladást. A C-vitamin a kollagéntermelésben is részt vesz. Ha folyamatosan termelődik a bőrben lévő kollagén, akkor segíti a sérült hajszálerek gyógyulását és az új, egészséges hajszálerek létrejöttét. Fogyaszthatunk C-vitaminban gazdag táplálékokat, mint a citrusfélék és a zöld leveles zöldségek, de a C-vitamin-szérum külsőleg történő használata is javasolt.

Az árnika nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem vérkeringést fokozó hatásokkal is rendelkezik. Csökkenti a bőrpírt, és a hajszálerek törékenységét is minimalizálja. Az árnikaolajat használhatjuk a bőrünk ápolására, illetve alkalmazhatunk olyan arcra kifejlesztett termékeket, amelyek tartalmazzák ezt a gyógynövényt.

Mi magunk is sokat tehetünk a bőrünk egészségének megóvásában, illetve a rosacea tüneteinek fellángolása ellen. Mindenképpen kerüljük a közvetlen napfényt, pontosabban ne tartózkodjunk akkor a napon, amikor a legmagasabb az UV-sugárzás. Legyünk mindig hidratáltak, és ápoljuk az arcunkat a bőrünknek megfelelő arcápoló termékekkel. A dohányzás és az alkohol is roncsolja a bőrt, és rontja a rosacea tüneteit is. Ne zuhanyozzunk forró vízben, illetve táplálkozzunk egészségesen. Elsősorban a gyulladáscsökkentő étrendet részesítsük előnyben.

Arcmaszkot is készíthetünk, mutatunk is két receptet.
Uborkás-kamillás arcpakolás hozzávalói:
2 evőkanál lereszelt uborka,
3 evőkanál Aloe vera gél,
2 evőkanál kamillatea.

Elkészítése:
Keverjük össze az összetevőket, vigyük fel az arcunkra, majd 30 perc múlva alaposan mossuk le. Az Aloe vera gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt csökkenti a bőrön megjelenő piros foltokat. A kamilla az uborkával együtt megnyugtatja a gyulladt bőrt.

Mézes-túrós arcmaszk hozzávalói:
1 evőkanál túró,
1 evőkanál méz,
1/2 káváskanál kurkumapor,
2 csepp citromillóolaj.

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, vigyük fel a maszkot az arcunkra, majd 20 perc után mossuk le. A kurkuma antioxidánsai segíthetnek a rosacea tüneteinek enyhítésében, mégpedig a szabad gyökök semlegesítésével és a hegesedés csökkentésével. A túróban lévő probiotikumok mérséklik a bőr érzékenységét és felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat. A méz hidratálja a bőrt, és csillapítja a gyulladást. A citromillóolaj pedig megakadályozza a bakteriális gyulladást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Női arcszőrzet lehetséges okairól
  2024-01-07 21:41:28, vasárnap
 
  Arcszőrzet nőknél - mi okozza?

A fokozott szőrnövekedést hirsutizmusnak nevezzük. Ilyenkor a nők esetében sokkal látványosabb a szőrnövekedés. Merthogy szőr minden esetben van a nők testén, azonban nem mindegy, hogy ez mennyire látványos és erőteljes.

A hirsutizmus tehát egy olyan állapot, amely a nőknél fordul elő az androgén hormonok normálisnál magasabb szintje miatt. Bizonyos egészségi állapotok és betegségek miatt is megemelkedhet ennek a hormonnak a szintje, ami oka lehet a szőr fokozott növekedésének. Az androgének megemelkedett szintje mellett még a hang is elmélyülhet egyes esetekben. Most pedig nézzük is meg, hogy milyen állapotok lehetnek az okai a fokozott szőrnövekedésnek!

A hirsutizmus egyik leggyakoribb oka nem más, mint a policisztáspetefészek-szindróma, azaz a PCOS. A PCOS-ban szenvedő betegeknél az androgén hormonok szintje drasztikusan megnő, ami fokozott szőrnövekedést eredményez. A policisztáspetefészek-szindrómában szenvedő nőknek általában problémáik vannak a menstruációs ciklusukkal, és a fogyás is gondot okoz számukra.

A mellékvesék közvetlenül a vesék fölött helyezkednek el és felelősek a hormontermelésért. A veleszületett mellékvese-hiperpláziában szenvedő nőknél hiányzik a hormontermeléshez szükséges enzim, ami szintén azt eredményezi, hogy szőrszálak nőnek olyan helyeken, ahol nem kellene.

Létezik egy olyan betegség, hogy Cushing-szindróma, amely szintén fokozott szőrnövekedést eredményezhet.

A petefészek-daganat az androgén hormonok szintjének emelkedését okozza, ami az arcszőrzet növekedésével jár együtt.

Bizonyos gyógyszerek - például a szteroidok - hatással vannak a hormonokra, ez pedig nemkívánatos szőrnövekedést okozhat.

A hirsutizmus gyakran genetikailag is örökölhető. Tehát ha a nagymamánk és édesanyánk is ezzel a betegséggel küzdött, akkor nagy az esélye, hogy esetünkben is fenn fog állni ez a probléma.

A terhesség és a menopauza hormonális változásokat okoz a szervezetben, ez pedig fokozza az arcszőrzet kialakulásának az esélyét.

Az ok ismerete segít a megfelelő kezelés kiválasztásában. A tüneteket megbeszélhetjük szakemberrel, aki segít a megfelelő terápia meghatározásában. Az életmódváltás, mint például a súlycsökkentés, a kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás szintén segít enyhíteni a rendellenes szőrnövekedést.

Egy tanulmány szerint a hirsutizmus gyakoribb a magasabb testtömegindexszel (BMI) rendelkező emberek körében, ugyanis a túlsúlyos nők nagyobb gyakorisággal szenvednek inzulinrezisztenciában és az androgének magasabb szintje is jellemzi őket. Az androgének férfi nemi hormonok, de nők petefészkében is termelődnek, például tesztoszteron, csak jóval kisebb mennyiségben. Ha a hormonszint megnövekszik, az testszőrzet-növekedést okozhat.

Az anabolikus szteroidok is okai lehetnek a dúsabb arc- és testszőrzetnek. Ezek a szteroidok más mellékhatással is járnak: a hang mélyülése, hajhullás, pattanások megjelenése testszerte.

A hirsutizmus kezelése a személyes preferenciáktól is függ. A nem kívánt szőrszálak eltávolításának több módja és eszköze is létezik: borotválkozás, szőrtelenítő krém használata, lézeres szőreltávolítás, gyantázás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ha vitaminhiányunk van az mentális problémákat is okozhat
  2024-01-03 22:38:26, szerda
 
  A legtöbb ember tisztában van a táplálkozási hiányosságok és a fizikai betegségek közötti kapcsolattal. Az olyan tápanyagok, mint a vitaminok, az ásványi anyagok és az omega-3 zsírsavak csökkentik a mentális betegségek kialakulásának esélyeit.

Számos tanulmány számolt be arról, hogy a mentális betegségben szenvedő emberek étrendje nem tartalmaz alapvető tápanyagokat, amelyekre a szervezetnek pedig nagy szüksége van. Márpedig ezeknek a létfontosságú tápanyagoknak a rendszeres bevitele sokféle mentális problémától óvhat meg bennünket.

A D-vitamin vagy közismert nevén a napfényvitamin döntő szerepet játszik a kalcium felszívódásában, ami segít megőrizni a csontok egészségét és erősségét. Ez a vitamin a depresszió tüneteinek enyhítésében is a segítségünkre lehet, ugyanis az alacsony D-vitamin-szint a depresszió egyik kockázati tényezője.

Sok tanulmány írta le, hogy a D3-vitamin-kiegészítők alkalmazása depresszióban szenvedő betegeknél antidepresszáns hatású lehet. A D-vitamin-receptorok ugyanis jelen vannak az agyszövetben, ami segít több anyagcsere-útvonal szabályozásában. Egyes tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a D-vitamin-kiegészítők a depresszió tüneteit javíthatják olyan személyeknél is, akik nem folyamatosan szenvednek lelki problémától, hanem például csak szezonális depressziójuk van.

Ez a vitamin javítani tudja az egyébként egészséges emberek hangulatát. Az őszi és téli hónapokban ugyanis sokan kerülnek letargikus állapotba. A D-vitamin tehát képes jelentősen javítani a szezonális affektív zavarokban küzdő embereknél a tüneteket.

A folát vagy más néven B9-vitamin elengedhetetlen az optimális agy- és idegműködéshez. Ennek a vitaminnak a hiánya nemcsak az ingerlékenység és a hangulatváltozások kockázatait hordozza magában, hanem állapotos nőknél súlyos születési rendellenességekhez is vezethet.

A folát pótlása a depresszió tüneteit is javítani tudja. A depresszióban szenvedő személyeknél ugyanis szinte minden esetben alacsony folátszintet mutatnak ki a vizsgálatok. A folsav-kiegészítés még az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát is növelheti, legalábbis egyes tanulmányok szerint.

A B12-vitamin késleltetheti a demencia tüneteinek megjelenését, amennyiben a kiegészítőket jóval az első tünetek megjelenése előtt elkezdjük fogyasztani. A B12-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy fokozza az idős emberek agyi és kognitív funkcióit. A B12-vitamin hatására a depressziós tünetek is jelentős mértékben csökkenhetnek.

Sokan tisztában vannak a C-vitamin immunerősítő hatásaival. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a mentális egészség fenntartásában is. A C-vitamin és a hangulat közötti kapcsolat furcsa lehet, azonban a kutatások azt igazolják, hogy az alacsony C-vitamin-szint és a depresszió, illetve a krónikus fáradtság között összefüggés van. A magasabb C-vitamin-szint nemcsak a hangulatot javítja, hanem a kognitív funkciókat is. A C-vitamin ezen kívül csökkenteni tudja a szorongásos tüneteket.

Sok cinket tartalmaz a baromfi, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák. A cink egy alapvető nyomelem, amely számos biológiai és biokémiai funkcióhoz kapcsolódik. A kutatások szerint az alacsony cinkszint csökkent agyműködéshez és más viselkedési zavarhoz kapcsolódik.

A magnézium egy másik fontos ásványi anyag, amely kritikus fontosságú az idegrendszer szabályozásában és megnyugtatásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy az alacsony magnéziumszint szoros összefüggést mutat a depresszióval.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Korai menopauzát okozó állapotok és betegségek
  2024-01-01 10:48:23, hétfő
 
  A menopauza minden nő életében bekövetkezik. Ilyenkor már nincs menstruáció. Átlagosan a nők 50 és 55 éves kor között számíthatnak a menopauza eljövetelére, de egyes hölgyeknél jóval korábban is bekövetkezhet ez az állapot. Ha valakinél 40 éves kor előtt szűnik meg a menstruáció, akkor ezt az állapotot nevezzük korai menopauzának. A korai menopauzának léteznek kockázati tényezői. Ezek közül mutatunk be most néhányat.

A korai menopauza kialakulásában a dohányzásnak óriási szerepe van. A cigarettafüstben rengeteg káros anyag van, amelyek szabad gyököket szabadítanak fel a szervezetben, ezzel az egészséges sejteket veszélyeztetve. Ez a sejtkárosodás a petefészek tüszőit is érintheti, ezzel pedig kialakulhat a korai menopauza is. A szabad gyökök miatt a petefészkek is korán elöregednek. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a dohányzó nők mintegy 20%-a esik át korai menopauzán, ezzel szemben a nemdohányzó nőknél ez az arány csupán 2%.

A túlsúly sok kockázatot jelent az egészségre nézve, de nem a korai menopauza szakaszában. A zsírsejtek ugyanis képesek az ösztrogénhormon tárolására, márpedig a menopauza az ösztrogén alacsony szintje miatt alakul ki. Azonban egy vékonyabb nő esetén nincs annyi zsírszövet, amelyben az ösztrogén tárolódhat, ez pedig korai menopauzát eredményezhet.

A stressz szintén oka lehet a korai menopauza létrejöttének. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a rossz gazdasági és társadalmi körülmények között élő nők nagyobb valószínűséggel esnek át korai menopauzán, mert ilyenkor a stressz is fokozódik, azaz a nők több minden miatt aggodalmaskodnak.

Az autoimmun betegségek amiatt alakulnak ki, hogy az immunrendszer a szervezet egészséges sejtjeit és szöveteit támadja. A gyulladás sejtszinten alakul ki, amely hatás a petefészek szöveteit is érintheti. Ez a folyamat pedig szintén kedvez a korai menopauza kialakulásának.

Léteznek olyan betegségek, amelyek ugyancsak fokozzák a petefészek-kimerülés kockázatait, ilyen például az epilepszia. Tanulmányok szerint azok a nők, akik ebben a betegségben szenvednek, kb. 15%-kal nagyobb eséllyel lépnek be a korai menopauza szakaszába.

A korai menopauza sok betegséggel járhat együtt, ilyen például a szívbetegség, a demencia, a csontritkulás és a depresszió.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend is oka lehet a korai menopauza kialakulásának. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a bőséges tészta- és rizsfogyasztás miatt a menopauza akár 2 évvel korábban is jelentkezhet a megszokottnál. Azonban az olyan táplálékok rendszeres fogyasztása, mint az olajos halak vagy a borsó és bab segít kitolni a vérzés elmaradását, azaz a menopauzát. A hüvelyesek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek a menopauza késleltetésében. Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halak pedig stimulálják az antioxidáns-kapacitást a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     2/81 oldal   Bejegyzések száma: 805 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.