|
2/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 129
|
|
|
|
2016-09-30 19:17:14, péntek
|
|
|
Frissítő gyömbéres ital
Hozzávalók
Hozzávalók 2 nagy pohárhoz:
5 cm-nyi gyömbér 4-be vágva
5 dl víz
2 evőkanál méz
mentalevél
jégkocka
ásványvíz
Elkészítés: A gyömbért 20 percig főzzük a vízben. A kész lét leszűrjük, belekeverjük a mézet, kihűtjük. 4 dl-es pohárba töltjük a felét, felengedjük szénsavas ásványvízzel, jégkockát teszünk bele, mentával díszítjük.
Hajós Ágnes
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-07-04 22:15:30, hétfő
|
|
|
Piszke, piszke, ribiszke
Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. De tudunk ennél érdekesebbet is a ribizliről. Összefoglaló...
Ribizli
Júniusban hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.
Van ribizli tüske nélkül
Fehér, piros, fekete
Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.
Feketeribizli
Hogy a legjobbat vegyük, figyeljük a ribizli szárának frissességét, és ellenőrizzük, hogy a szemek nincsenek-e összenyomódva. A hűtőszekrényben 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan gurulósr ribizlit fogyaszthatunk télvíz idején, ha tálcán előfagyasztjuk, és csak ezután dobozoljuk, zacskózzuk.
A ribizli tisztítása egy villa segítségével egyszerű, így könnyen le lehet fésülni a szemeket a szárakról. Az apró darabokat, levélmaradványokat letisztíthatjuk, ha a ribizliszemeket egy nedves konyharuhával leterített tálcán görgetjük a tálba.
Ribizlis ételek és italok
Frissen magában, esetleg egy kis cukorral nagyon finom, a leggyakrabban ribizlilekvárt, dzsemet készítünk belőle. Alfred Hitchcock és Victor Hugo szívesen fogyasztotta a híres francia Bar-le-duc zselét, mely albínó (fehér) vagy piros ribizliből készül, és Lorraine zseléként is lehet vele találkozni magasabb színvonalú éttermekben libamáj kiegészítőjeként.
Ribizlidzsem
Finom a ribizliből készült leves is, és fanyarsága miatt kiváló salátákba. Nagyon jól lehet vele díszíteni, egy-egy fürt ribizli bármilyen koktélt feldob. Mini pavlovákon savanyúsága miatt is kiváló.
A ribizlibor nagyon finom ital, télen vitaminokban gazdag védőital.
A hagyományos angol vasárnapi báránysült gyakran készül ribizlizselével.
Skandináviában gyümölcslevesek készülnek belőle, és a híres Rote Grütze (piros kása, észak-európai gyümölcsös édesség) is tartalmaz ribizlit.
Díszítésre is kiváló a ribizli
Miért együnk sok ribizlit?
A ribizlinél csak a csipkebogyó gazdagabb C-vitaminban, de A-, B-, E-vitaminok is vannak benne, emellett vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, mangánt is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza az anyagcserét, sőt még torokfájás esetén is jó, hiszen serkenti a nyálképződést.
A feketeribizlit - a fentieken kívül - ízületi bántalmak és sárgaság kezelésére is ajánlják.
Ribizlileves
Hozzávalók:
40 dkg piros ribizli
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfűlevelekkel, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.
Mandulás sült sajt ribizlipürével
Hozzávalók:
4 doboz camembert sajt (á 12,5 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaforgács
A sütéshez:
bőven olaj
A ribizlipüréhez:
40 dkg ribizli
1 dl rozé bor
4 dkg cukor
3 levél bazsalikom
Elkészítés: A ribizlit megmossuk, és a szemeket egy villa segítségével lehúzzuk a szárakról (tál felett dolgozzunk!). A sajtokat kettévágjuk.
SB Gyümölcs
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-07-04 22:08:38, hétfő
|
|
|
Rumos ribizliszörp főzés nélkül
Hozzávalók
5 kg piros ribizli
3 l víz
1,5 dkg citromsav
4 kg cukor
1 kk nátrium-benzoát
0,5 dl rum
Elkészítés
A ribizlit megmossuk, lecsepegtetjük, és a villával lehúzott szemeket alaposan összezúzzuk vagy ledaráljuk. Ráöntjük a vizet, belekeverjük a citromsavat, és a letakart edényben hűvös helyen 1 napig állni hagyjuk.
Másnap a keveréket szűrőbe öntjük, és alaposan kinyomkodjuk. A felfogott levet lemérjük, literenként 1 kg cukrot adunk hozzá, és a cukor teljes feloldódásáig keverjük.
A nátrium-benzoátot a rumhoz adjuk, majd alaposan összekeverjük a szörppel. Csavaros üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
Megjegyzés
Forrás: Hargitai György: Befőzés, savanyítás, Príma Szakács sorozat, Kuckókönyv Kiadó
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő
Az üvegekre érdemes dupla celofánt is kötni.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-07-04 22:05:14, hétfő
|
|
|
Málna, te drága!
Boldogasszony csipkéjének is nevezik, és a német ,,Himbeer" név alapján himpér néven is ismert gyümölcsünk.
Málna, te drága
Hazánkban is őshonos, Európában a legészakibb területeken és Portugálián kívül mindenhol terem málna. Fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a leggyakoribb a piros málnaszem.
A legegyszerűbb vaníliapuding is megbolondítható néhány marék málnával!
Latin neve rubus idaeus, a ,,rubus" pirosat, az ,,idaeus" pedig Ida hegyéről származót jelent. A Kréta szigetén lévő Ida hegyről származik állítólag a málna, de egy másik legenda szerint az Ida nevű erdei nimfa vére színezte meg az eredetileg fehér gyümölcsöt, melyet a síró, kisgyermek Jupiternek akart szedni.
A középkortól nagy mennyiségben gyűjtötték erdős területek szélén, tisztásokon, irtásokon, és kolostorokban termesztették, nemesítették.
Milyen málnát vegyünk?
Az egyik legnehezebben szállítható és tárolható gyümölcs. A puha, érzékeny málnaszemek a legapróbb nyomásra is összetöppednek, ráadásul a málna gyorsan penészedik is.
A málnaszemek különösen érzékenyek, nagyon sérülékenyek
Előnye, hogy jól bírja a mélyhűtést, ha tálcán előfagyasztjuk, igazi gurulós málna lehet a jutalmunk.
A málnaszedés körülményes munka, az ágak szúrósak, a szemek leszedését pedig fontos jól időzíteni, mert túléretten lepotyognak. Vacokkúpnak hívják a termést tartó apró pöcköt, mely a málnavesszőn marad, miután a málnaszemet lehúztuk róla.
Piros és sárga málna
Mi készüljön belőle?
A kissé sérült málnaszemekből isteni turmix készülhet
Gyerekek kedvence a málnaszörp , de finom a jó házi málnalekvár vagy különleges dzsem, jólesik a reggeli mellé.
Aromáját süteményekben is jól megőrzi, linzerbe, tortákba is nagyon kellemes, de különféle pohárkrémek vagy trifle alkotóeleme is lehet. Sőt: lehet belőle málnazselé és öntet is, utóbbi palacsintához, vargabéleshez, gofrihoz vagy egyszerűbb muffinokhoz is nagyon sikeres kiegészítő, különleges, friss ízével feldobja az ételt..
Könnyű nyári gyümölcslevest is készíthetünk málnából, de remek turmixba vagy smoothie-ba is. A málnás csokiszufflé egyenesen felejthetetlen, de minden csokis desszerthez jól illik a málna aromája, és ha vendégvárásra műalkotást szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezt a leveles tésztás, bogyós gyümölcsös finomságot, akár minden szinten málnából.
Krémekkel, pudinggal rétegezve is nagyon finom a málna
Málnalevél tea
Szinte minden kismama ismeri a málnalevélteát, melyet a terhesség utolsó néhány hetében érdemes naponta fogyasztani, mivel tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Ér- és pórusösszehúzó, antibakteriális hatású is. Megfázás esetén is jól lehet használni a málnalevélből készült főzetet, hiszen csökkenti a gyulladásokat.
Vaníiliapuding málnaöntettel
Hideg málna- vagy szederkrémleves
Hozzávalók:
50 dkg málna vagy szeder (lehet vegyesen is, úgy még finomabb)
1 pohár natúr joghurt
kevés fahéj
ízlés szerint méz
kevés víz
Elkészítés: A gyümölcsöket - nyersen! - leturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magja ne kerüljön a levesbe. Érdemes vele időt tölteni, sokat javít az élvezeti értékén. Az átpasszírozott gyümölcskrémhez hozzáadjuk a joghurtot, a fahéjat, a mézet, valamint annyi vizet, hogy még krémes állagú maradjon. A kész levest betesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt díszítjük egy kiskanál joghurttal, amit villával csiga formára meghúzhatunk. Ha maradt a gyümölcsből, néhány szemet beleszórunk, és már fogyaszthatjuk is.
Málnaszörp egyszerűen
Hozzávalók:
érett málna
víz
cukor
Elkészítés: A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk, és egy nagy uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászonruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk, és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.
A málna és a csokoládé jól illenek egymáshoz
SB Gyümölcs
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-07-04 21:55:23, hétfő
|
|
|
Nyersen eltett málnaszörp
Hozzávalók
2 kg málna
1,2 l víz
1 kk borkősav
1 kk tartósítószer
2 kg cukor
Elkészítés
A málnát megmossuk, kissé összetörjük, és a vízzel, a borkősavval, valamint a tartósítószerrel összekeverjük. Ezután fél napig pihentetjük, majd tüllzacskóba töltjük, és lecsepegtetjük.
A felfogott levet lemérjük, és a súlyával azonos mennyiségű cukorral annak feloldódásáig keverjük. Végül a szörpöt üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
Megjegyzés
Kizárólag egészséges málnaszemeket használj! Nem baj, ha kicsit összenyomódtak, az a fontos, hogy ne legyenek penészesek.
A borkősav veszélytelen anyag, több gyümölcs természetes alkotóeleme, lényegében mennyiségi korlátozás nélkül használható.
A tartósítószerek közül a szalicilt a nagyipari termelésben már betiltották. A nátrium-benzoát a megadott csekély mennyiségben gyakorlatilag veszélytelen. A kálium-szorbát, amelyet lebont a szervezetünk, teljességgel ártalmatlan.
Egy kevés szörpre tölts szódát vagy buborékos ásványvizet, majd keverd fel. Hidegen a legfinomabb. Jégkockával és néhány szem gurulós málnával partiitalnak is kitűnő.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő
A szűrőben maradt málnavelőt összeturmixolhatod egy kevés mézzel, és légmentesen lezárt üvegben a hűtőben tárolhatod kb. 1 hónapig. Kitűnő turmixok, shake-ek ízesítéséhez vagy pohárdesszertekre, fagyira, parféra csorgatva.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-07-04 21:51:11, hétfő
|
|
|
Ribizliszörp főzés nélkül
Hozzávalók
1 kg ribizli (piros- vagy feketeribizli)
6 dl víz
1/2 kávéskanál szalicil
1 kávéskanál borkősav
annyi kg cukor, ahány liter a szűrt lé
Elkészítés
A ribizlifürtöket megmossuk, a szemeket lehúzzuk a szárakról. Az így előkészített gyümölcsöt megmérjük. Ezután rászórjuk a szalicilt és a borkősavat, majd alaposan összetörjük a gyümölcsöt. Végül felöntjük a vízzel, és az így kapott elegyet állni hagyjuk 1-2 napig, vagy rögtön tüllkendőbe tesszük, és hagyjuk alaposan kicsepegni (a tüllből batyut kötünk, ráakasztjuk egy fakanál nyelére, és hagyjuk az alátett edénybe lecsöpögni). Nyomkodni nem kell, így is nyugodtan állhat 1-2 napig.
Ezután a leszűrt lével arányos mennyiségű cukrot teszünk bele. Hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Ez akár 2 napig is eltarthat, közben többször megkeverjük a szörpöt.
Szaliciles vízzel kiöblítjük az üvegeket,majd egy szűrőn át megtöltjük őket a kész szörppel.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-07-04 21:48:48, hétfő
|
|
|
Levendulás málnaszörp
Hozzávalók
1 kg málna
1 ág levendula
45 dkg kristálycukor (kb.)
Elkészítés
A málnát átválogatjuk, és egy lábosba tesszük. 3 dl vízzel felöntjük, és kis lángon 10-15 percig főzzük. Közben néhányszor megkeverjük. Akkor jó, ha a gyümölcs kissé összetörik. Ezután hozzáadjuk a levendula lecsipkedett virágait, és 30 percig pihentetjük.
Burgonyanyomóval alaposan összetörjük a málnás-levendulás keveréket. Gézkendőre kanalazzuk, majd egy tál fölé akasztva néhány óra vagy egy egész éjszaka alatt lecsöpögtetjük.
A kicsepegett lét lemérjük, és 1 dl-enként hozzáadunk 5 dkg cukrot. Állandó kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Azután felforraljuk, majd a hőfokot mérsékeljük, és a szörpöt 10 percig főzzük. Tiszta üvegbe töltve hagyjuk kihűlni. A hűtőben tároljuk!
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő
Csak olyan levendulát használjunk, amelyet biztosan nem permeteztek vegyszerekkel.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2016-05-24 22:10:47, kedd
|
|
|
Házilag készített bodzaszörp
Hozzávalók:
1 l víz
1 kg kristálycukor
1 db alaposan megmosott, vékony karikákra vágott citrom
10 db szép fejlett bodzavirág
1 dkg citromsav
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Mi 3-5 literes üvegekben szoktuk ezt véghezvinni, megsokszorozva az alapanyagok mennyiségét. 5 napig állni hagyjuk, lehetőleg fénymentes, hűvös helyen, majd palackokba töltjük. Fóliával lezárjuk a tetejüket, majd kupakokat csavarunk rájuk.
A sötét pincében hónapokig eláll, még pár hete is ittunk belőle.
Megjegyzés
Tavaly végre a spanyolviaszt is feltaláltuk a szörp palackozásakor, a szörpkészítés során keletkező hulladék egy részének hasznosításával. Ugyanis a citromszeletek beköltöztek a fagyasztószekrénybe, és finom bodzalimonádé keletkezik belőlük apránként.
Nagy Márta
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2015-11-25 18:21:19, szerda
|
|
|
Almakompót
Hozzávalók:
50 dkg alma
2-3 liter víz
1 marék cukor és fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés: Az almát meghámozod, kockára vágod, s odateszed főni vízben. Annak függvényeben, hogy mennyire savanyú az alma, keversz a vízbe cukrot is, és teszel bele 1 kiskanál őrölt fahéjat, aztán megfőzöd. Ennyi az egész :D
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 129
|
|
|
|
2021. Június
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |
28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 846
- e Hét: 3718
- e Hónap: 8756
- e Év: 138463
|
|
|