|
2/16 oldal
|
Bejegyzések száma: 158
|
|
|
|
2017-12-10 22:10:33, vasárnap
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
4 db tojás
10 dkg margarin
5 ek méz
20 dkg finomliszt (finom)
1 tk szódabikarbóna
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
35 dkg sárgarépa
10 dkg dió
10 dkg mandula
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt szilva (magozott)
elkészítés
A tojássárgáját a mézzel 3-4 perc alatt habosra keverjük (elektromos habverővel).
A lágy margarint hozzárakjuk, és további 1-2 percig habosítjuk.
A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel. Az előzőekhez adjuk. (Jó sűrű lesz.)
A répát meghámozzuk, és lereszeljük. A diót és a mandulát durvára vágjuk. Az aszalt szilvát apróra szeleteljük. Ezeket a hozzávalókat is a tésztához keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (légkeveréses 165 fok, egyéb 180 fok), kb. 50-60 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
forrás: nosalty.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-22 21:41:34, csütörtök
|
|
|
Mézes béles
A mézes lapokhoz
45 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 ek sertészsír (vagy 5 dkg vaj)
4 ek méz (olvasztott)
1 db tojás (villával felverve)
4 ek tej
A töltelékhez
5 dl tej
100 g búzadara (vagy 15 dkg liszt)
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
20 dkg málna, vagy sárgabarack lekvár
A csokimázhoz
20 dkg étcsokoládé
étolajelkészítés
A tészta készítése: A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni.
A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)
Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Összeállítás: A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.
Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-21 20:45:56, szerda
|
|
|
Pozsonyi kifli és diós, mákos bejgli
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 30 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi só.
A diótöltelékhez: 50 dkg dió, 12 dkg kekszmorzsa, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg őrölt fahéj, 1,5 dl tej.
A máktöltelékhez: 60 dkg mák, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott gyümölcs, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej.
A tészta kenéséhez 1 tojás fehérje, és sárgája.
Bár a pozsonyi kifli és a bejgli készítésének írott és íratlan szabályai vannak, ennek a legfőbb karácsonyi süteménynek a receptjét mégis érdemes újra meg újra közreadni, mert valami apró, kis részletében minden mestercukrász igyekszik sajátosat adni. Így van ez a Gerbeaud esetében is.
A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dekagrammos tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.
A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. A máktöltelék ugyanígy készül.
Pozsonyi kiflinél a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó, vagy kifli alakúra formázzuk. Tetejét és oldalát tojássárgájával kenjük be, és langyos helyen kelesztjük. Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük. Gőzmentes, 210-220°C-os sütőben megsütjük.
A bejglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit, csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a bejglirudaknál azonos legyen. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-21 20:39:18, szerda
|
|
|
Karácsonyi pisztráng 1.
Hozzávalók: fejenként 1-2 db pisztráng, 20 dkg vaj, só, halanként 1-1 ágacska (kb. 4-5 cm) fenyőgally
Elkészítés: A halakat alaposan kívül-belül megtisztítjuk, besózzuk, és 2 óráig pihentetjük. Egy lapos teflonserpenyőt kivajazunk, majd a halakat belefektetjük úgy, hogy a hasukba egy-egy kiskanál vajat és egy-egy fenyőgallyat helyezünk. Középmeleg sütőben (legjobb a levegőforgatásos) 10 percig alufóliával lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva 10 percig enyhén pirítjuk vigyázva, nehogy kiszáradjon. Varázslatosan finom!
Karácsonyi pisztráng 2.
Hozzávalók: 2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk, és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát, és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-18 00:50:28, vasárnap
|
|
|
1. alternatív köret a karácsonyi menühöz: fokhagymás-mézes sárgarépa
Ez a szuper karácsonyi köret, amilyen egyszerű, legalább olyan finom is. A gyerekek is imádni fogják. Illik halak és húsok mellé is, de a húsmenetes karácsonyi menü tökéletes kiegészítője is lehet.
Hozzávalók 4 személyre
12 szál sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
2 ek. méz
2 ek. olívaolaj
1 ek. vaj vagy kókuszzsír
1 tk. balzsamecet
1 tk. mustár
1/2 mk. szárított kakukkfű
1/2 mk. szárított petrezselyem
ízlés szerint só, bors
Keverőtálban a hozzávalókból készíts öntetet. A vajat vagy a kókuszzsírt olvaszd fel, keverd hozzá az olívát, a mézet, fokhagymanyomón préseld le a gerezdeket, majd keverd a többi fűszerrel együtt az öntethez. A répákat zöldségpucolóval tisztítsd meg, vágd le a végeket.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd el rajta a sárgarépákat, egyenletesen elosztva locsold meg az öntettel. Told a sütőbe és 30 perc alatt süsd szép pirosra a különlegesen finom karácsonyi köretet.
2. alternatív karácsonyi köret: balzsamos kelbimbó
Ropogós, ízletes alternatív karácsonyi köret. Sült hal, sült csirke mellé tálalva különleges ízharmóniában lehet részetek. A karácsonyi ebéd vagy vacsora ideális körete lehet.
Hozzávalók 4 személyre
70 dkg kelbimbó
4 szál sárgarépa
5 dkg aszalt áfonya (elmaradhat)
2 ek. frissen összevágott petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
1 ek. frissen kifacsart narancslé
2 ek. világos balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
1 mk. szárított bazsalikom
1/2 mk. szárított majoranna
ízlés szerint só, bors
A kelbimbót alaposan mosd meg, a külső leveleket távolítsd el, vágd valamennyit félbe. Az apróbb szemek egészben is maradhatnak. A sárgarépát zöldségpucolóval tisztítsd meg, karikázd fel. Az áfonyát 10 percre áztasd vízbe.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsit vékonyan olajozd ki. Készíts öntetet, amelyhez az olívaolajat keverd le a narancslével, a balzsamecettel, a fűszerekkel és a lepréselt fokhagymával. Helyezd a zöldségeket a tepsire, egyenletesen locsold meg az öntettel. Told a sütőbe és 20-25 perc alatt süsd készre. Kínáld a karácsonyi menü mellé, amit a család is imádni fog, de előtte díszítheted az aszalt áfonyával és aprított petrezselyemzölddel is.
3. alternatív karácsonyi köret: olasz sült zöldségek
Az olaszok különlegesen finom sült zöldsége bármilyen karácsonyi főétel tökéletes kísérője lehet. És ez a köret olyan gazdag, hogy önmagában is fogyasztható. Az elkészítése pedig szuperegyszerű és szupergyors.
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg gomba
20 dkg karfiol rózsáira szedve
20 dkg koktélparadicsom
12 gerezd fokhagyma
3 ek. aprított petrezselyemzöld
1 ek. aprított bazsalikom
1 ek. balzsamecet
1 ek. olívaolaj
só, bors
A zöldségeket alaposan tisztítsd meg. Rakd tűzálló tálba, locsold meg az olajjal és a balzsamecettel, dobd rá a fokhagymagerezdeket, szórd meg a fűszerekkel, sózd, borsozd. 200 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig párold, majd a fedőt levéve, 10-15 perc alatt süsd a karácsonyi köretet szép pirosra.
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-18 00:43:22, vasárnap
|
|
|
3 recept a karácsonyi mákos gubára
Diós-almás guba
Hozzávalók 4-6 főre:
8 kifli (lehet kissé szikkadt is)
6-7 dl tej
20 dkg darált dió
fél citrom reszelt héja
12 dkg porcukor + ízlés szerint a tálaláshoz, de használhatunk mézet is
Az almához:
4 alma
fél citrom reszelt héja
5 dkg vaj
4-5 dkg cukor
Megmossuk, meghámozzuk, majd vékony cikkekre vágjuk az almákat. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük az almát, a citromhéjat és a cukrot. Félpuhára pároljuk, majd félretesszük hűlni. A kifliket felkarikázzuk, és egy tálba halmozzuk őket. A tejet a cukorral felforraljuk, majd rácsurgatjuk a kiflidarabokra. A diót elkeverjük a citromhéjjal, majd óvatosan megforgatjuk benne a megáztatott kifliket. Így is fogyasztható, de aki úgy jobban szereti, tegye be 5-8 percre a sütőbe. Ilyenkor is belekeverhetjük a megpárolt almát, de tálaláskor is ráhalmozhatjuk ízlésesen az adagokra. Mézzel, porcukorral vagy vaníliasodóval tálaljuk.
Mákosguba-felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
3 ek. cukor
4-5 dl tej
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
15 dkg mák
4 (szikkadt) kifli
Hab:
2 ek. cukor
forma kikenéséhez vaj
2 tojásfehérje
forma kikenéséhez zsemlemorzsa
fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt
Elkészítése:
A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.
Hagyományos mákos guba receptje
Hozzávalók 4 főre:
10 kifli
5 dl tej
5 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg vaj
Elkészítése:
A lehetőleg 1-2 napos kiflit vastagon felkarikázzuk. Ha friss, akkor meleg sütőben 20 perc alatt megszárítjuk. A tejet a cukrokkal felforraljuk, és a kiflire öntjük. Ha nem szívná magába az összeset, lecsepegtetjük. A darált mákkal elkevert porcukorral megszórjuk, vajat morzsolunk rá, és forró sütőben 15 perc alatt megsütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2016-12-15 12:52:43, csütörtök
|
|
|
Karácsony közeledtével mindenki óriási lázban ég. Be kell szerezni a dekorációt, megtervezni a menüt, összeboronálni a családot, meg kell sütni az elmaradhatatlan bejglit...sokaknak azonban nem jut eszébe, hogy egy egyszerűen elkészíthető likőr mennyire jól kiegészítheti hangulatot!
Íme 3 gyors és ízletes likőr recept az ünnepekre!
1, A ,,Mézeskalács" likőr
hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládés tortabevonó
- 10 dkg porcukor
- 3,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej (2,8%-os)
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék(por)
- 2 dl vodka
Elkészítése:
A csokit gőz felett egy tálban kezd el olvasztani, folyamatos keverés mellett add hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor jól összevegyültek, hozzáadhatod a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Amikor a massza krémes állagú lesz, vedd le a gőz fölül és egyszerűen öntsd bele a 2dl vodkát!
A legegyszerűbb ha botmixerrel kevered össze, úgy biztosan nem maradnak benne apró csomócskák. Ha mindezzel megvagy egy szűrő segítségével mehet is az üvegbe! Hűtve 2 hónapig is eláll!
2, A fahéjas-kávés-vaníliás likőr
hozzávalók:
- 5dl vodka
- 25 dkg barna cukor
- 20 gramm Nescafé kávépor
- 1 l víz
- 3 vaníliarúd
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A barna cukrot fél liter vízzel összeöntöd és folyamatos kevergetés közben forralod. Amikor szirup állagú a főzeted beleteszed a vanília rudak kikapart belsejét és a fahéjt, elkevered és leveszed a tűzről.
A kávéport egy nagy tálba teszed és fél liter forró vízzel felöntöd, majd hozzáadod a meleg cukorszirupot és a vodkát. Az egészet egy botmixerrel jól összeturmixolod, üvegbe töltöd és mehet is a hűtőbe! Ezt a likőrt érdemes fogyasztás előtt egy-két napig állni hagyni, hogy a fahéj és a vanília íze ki tudjon teljesedni.
3, A fahéjas-almás likőr
hozzávalók:
-2 nagy piros alma
-1 teáskanál őrölt fahéj
-1 vanília-rúd
-fél citrom héja
-10 dkg kristálycukor
-7 dl vodka
-1 db csillagánizs(kihagyható
Elkészítése:
Az almákat felcikkezed, és 200 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütöd, mikor egy kicsit meghűltek egy kb. 1,5 l-es zárható (műanyag) edénybe rakod őket. Az almacikkeket megszórod kristálycukorral és a fahéjjal, rákaparod a vaníliarúd belsejét, ráreszeled egy fél citrom héját és beledobod a csillagánizst! Végül pedig erre az egészre mehet a 7 dl vodka. Az edényt lezárod, hűtőbe teszed és körülbelül egy hétig állni hagyod. Ennyi idő alatt csodálatosan összeérnek az ízek. Egy apró lyukú szűrőn keresztül üvegbe töltöd, és máris fogyasztható ez a mennyei ital!
forrás. extremsilverblog.hu |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2/16 oldal
|
Bejegyzések száma: 158
|
|
|
|
2021. Június
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |
28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1206
- e Hét: 3105
- e Hónap: 7509
- e Év: 39238
|
|
|