Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Tejfölös krumplileves buggyantott tojással
  2018-01-11 16:56:41, csütörtök
 
  Hozzávalók: 6 nagyobb krumpli, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 szál zeller zöld, 1 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál darált paprika, 1 teáskanál só, 4 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt.
A hagymát és a krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot is felaprózzuk.
A zsírt fazékban felmelegítjük. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, majd együtt dinszteljük tovább.
Összevágjuk a petrezselyem-és zeller zöldjét, és a lecsós alapba borítjuk. Pár perc múlva hozzáadhatjuk az őrölt és darált paprikát, majd a kockákra vágott krumplit is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Az egészet felengedjük másfél liter vízzel, és húsz percig lefedve főzzük.
Elkészítjük a habarást. A tejfölt egy kevés vízzel meghígítjuk, beletesszük a lisztet, és az egészet simára keverjük.
Amikor a krumpli megpuhult, behabarjuk a levest, felforraljuk, és beleütjük a tojásokat. Készre főzzük, és már tálalhatunk is.
Aki szereti, kevés ecettel savanyíthatja az ízét.
Link
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Zamatos, pikáns korhelyleves: a tökéletes őszi-téli immunerő
  2017-10-26 08:49:18, csütörtök
 
  A gazdag korhelyleves vitamindús savanyú káposztából készül, turbózd fel vele a szervezetedet!

Egy jóféle korhelyleves nemcsak egy átbulizott éjszaka után kiváló, de influenzaszezon előtt is jól jön. A magyaros fűszerezésű káposztaleves sok-sok füstölt hússal mindig jólesik, ráadásul olyan gazdag, hogy nem is nagyon kívánsz utána mást.
Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
1 db kisebb füstölt csülök
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 babérlevél
1 teáskanál fűszerkömény
só - bors

Elkészítés:
A füstölt csülköt rakd valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi, és áztasd legalább fél-egy órán át attól függően, hogy mennyire füstös és sós. Ezt követően vágd kisebb darabokra. A káposztát hideg vízben alaposan mosd át. Kicsit meg is vághatod, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálak. Rakd a húst és a káposztát is egy nagyobb edénybe, és engedd fel úgy, hogy a víz mindent ellepjen. Tedd hozzá az aprított hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, szórd meg sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel.

Addig főzd, míg puha nem lesz a káposzta és a hús. Ez körülbelül egy-másfél óra. Ekkor a tejfölt keverd össze a liszttel és kevés főzőlével, majd öntsd a forrásban lévő leveshez. Forrald össze öt-tíz perc alatt. Tálaláskor tejföllel ízesítsd. Karikára vágott füstölt kolbászt is tehetsz bele.
Link
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Körtés, vaníliás sütőtök krémleves
  2017-10-07 18:14:38, szombat
 
  20 perc alatt kész, ha van némi maradék sült sütőtök (ha nincs, várok a levessel, míg sütök tököt, mert azzal készítve lesz igazán jóízű a leves).

Hozzávalók 2 főre:
negyed sütőtök, sütőben sütve
2 érett körte, hámozva és apróra vágva
2-3 evőkanál tejföl, vagy 1 dl tejszín
1 rúd vanília, vagy 1 kiskanál vanília kivonat
ízlés és szükség szerint méz
a tálaláshoz kéksajt

A sült sütőtök húsát kikaparom a héjából és a hámozott, aprított körtével, a kettéhasított vanília rúd kikapart magjaival meg annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat, 10 perc alatt összefőzöm. Hozzáadom a tejfölt (ettől kicsit savanykásabb a végeredmény), vagy a tejszínt és blenderben, vagy botmixerrel összeturmixszolom. Ha nem lenne elég édes, adok hozzá egy kis mézet. Kékpenészes sajttal tálalom.
Link
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Fokhagyma leves buggyantott tojással
  2017-04-06 21:53:56, csütörtök
 
  Nálunk nagy kedvenc ,aránylag gyorsan elkészíthető , de nagyon finom tud lenni :)
Recept .
Hozzávalók :
- 3 fej fokhagyma
- 2 szál murok
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 5-6 szál kapor
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 5-6 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- só ,bors , pirospaprika
- Személyenként 2 tojás
Elkészítése : Egy fazékba tesszük az olajat , majd az apróra vágott hagymát rátesszük és kezdjük dinsztelni , addig megpucoljuk a zöldségeket a fokhagymát , a zöldségeket belereszeljük a félig megdinsztelődött hagymához , ráreszeljük a fokhagymát szórunk rá kevés sót és hagyjuk együtt dinsztelődni 5-6 percet ekkor feltöltjük 2,5 liter vízzel majd fedő alatt főzzük amíg a zöldségek meg nem főnek ez kb. 25 perc ekkor az apróra vágott kaprot beletesszük és hagyjuk még 5 percet főni .Közben a két kanál lisztet simára keverünk egy csipetnyi pirospaprikával egy kevés tejjel és egy tojás sárgájával ,majd kevergetve hozzátöltjük a tejet azaz eresztéket készítünk .Az eresztékhez hozzámerünk a levesből apránként adagolva és elkeverve hogy ne csapódjon ki majd hozzátöltjük a leveshez amit sózunk borsozunk és ecettel ízlés szerint savanyítunk .
A tojásokat egy másik edénybe sós ecetes ( 1 liter vízhez egy kávéskanál só egy evőkanál ecet ) gyöngyöző de nem lobogó vízbe ütjük és amikor kifehéredtek átszedjük a levesbe majd forrón tálaljuk .Székely kukta
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Gyöngytyúkleves
  2017-04-06 21:20:50, csütörtök
 
  ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS : Gyöngytyúkleves

Hozzávalók: 2 gyöngytyúk, 50 dkg tisztított leveszöldség, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, egész bors, só. A daragaluskához: 20 dkg búzadara, 3 tojás, só, víz


A gyöngytyúkot földaraboljuk, hidegvízben föltesszük főni. Ha felforrt, bele tesszük a zöldségeket, a borsot, a sót, Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és a kész levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Korhely leves lencsével
  2016-11-16 17:09:24, szerda
 
  Hozzávalók:

50 dkg füstölt sertéscsülök
10 dkg gyulai kolbász
15 dkg lencse
3 evőkanál napraforgóolaj
80 dkg savanyú káposzta (vecsési fehérboros amit nem kell kimosni)
1 dkg fokhagyma
5 dl tejföl
5 dkg liszt
1 teáskanál mustár
1 késhegynyi só
1 késhegynyi őrölt fekete bors
4 db babérlevél
2 db közepes vöröshagyma

Elkészítése:

A füstölt csülköt hideg vízben feltesszük főni, pár szem fekete bors, 1 db hagyma, és 1-2 gerezd fokhagymával. Időközben a lencsét beáztatjuk

Az olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük, kevés fűszerpaprikát teszünk rá, és kevés vízzel felengedjük.

Erre kerül a savanyú káposzta. Ha a csülök félpuha, kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk és a húsát darabokra vágjuk. A kolbászt is felkarikázzuk és a káposztához adjuk.

Ugyanígy a lencsét, a babért, és a zúzott fokhagymát is. A főzőlével felöntjük, de csak 5 dl legyen. Végül ha minden megpuhult, akkor a tejfölt a liszttel, mustárral kikeverjük, és behabarjuk vele a levest.

Végül forrón tányérokba szedjük, ízlés szerint locsolhatunk még rá tejfölt.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Magyaros gombócleves
  2016-07-23 20:45:55, szombat
 
  Hozzávalók:

15 dkg füstölt kolbász (vagy bármilyen száraz szalámi)
4 db krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pici pirospaprika
1 db tojás
petrezselyezöld
őrölt bors

ételízesítő
majoranna
2 dl tejfől
3-4 evőkanál liszt

Elkészítés:

A krumplit kockára vágjuk, és ételízesítős vízben puhára főzzük. Majd egy edénybe leszűrjük, hűlni hagyjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és pici olajon megfuttatjuk, közben a tört fokhagymát is beletesszük. Megszórjuk pici pirospaprikával, és felöntjük a krumpli levével, majd annyi vízzel pótoljuk, hogy kb. 3 l legyen. Ízesítjük sóval, és tovább főzzük. Közben a kihűlt és jól összetört kruplihoz hozzáadjuk az apró darabokra vágott kolbászt, a tojást, a petrezselyemzöldet, a majorannát, pici őrölt borsot, pici ételízesítőt és annyi lisztet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a leveshez adjuk, majd még 10 percig főzzük. Ha megfőtt, a tejfölt egy kevés levessel simára keverjük, belecsorgatjuk, majd jól összeforraljuk.

Megjegyzés:

A ízesítéssel vigyázzunk, nehogy sós legyen, mert a gombócban is van ételízesítő. Inkább többször megkóstolva sózzuk.
mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Krumpligombóc leves / Gölödin
  2016-03-23 16:26:14, szerda
 
 
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 tojás, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és a főzőlevét félretesszük. A megfőtt krumplit áttörjük és hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt, hozzáadunk egy tojást és kb. 10 dkg lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Félidőben hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott zöldségeket és együtt megdinszteljük. Megszórjuk kevés borssal meg fűszerpaprikával, felöntjük a krumpli főzőlevével és megfőzzük. Mikor a zöldségek majdnem puhák, a krumplis tésztából gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kiforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Kunsági gombócleves (szegény leves)
  2016-01-19 12:58:17, kedd
 
 

Hozzávalók:

A leveshez: 1 fej vöröshagyma, zsír vagy olaj, liszt, só, fűszerpaprika

A gombóchoz: 2 ek. Zsír, 25 dkg liszt, fél köteg zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát zsíron világosra pirítjuk, kevés liszttel megszórjuk, sóval, fűszerpaprikával ízesítjük, hideg vízzel felengedjük, felforraljuk és belefőzzük a gombócot.

Gombóc készítése: A lisztbe belekeverjük a felhevített zsírt, kevés vízzel és sóval jól gyúrható tésztát készítünk, amelyből vizes kézzel gombócokat formálunk, ízlés szerint zöldpetrezselymet keverünk a masszába. A gombócokat a forrásban levő levesben kifőzzük, miután följönnek a felszínre, pár percig főzzük.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Őszi finomság: almás, gyömbéres sütőtökleves
  2015-10-27 15:05:12, kedd
 
  A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatóak. A húsa - amint azt sárga színe is mutatja - gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.


Sorra születnek a sütőtök-variációk mindenkinél. A lilahangya blog szerzője például egy általa először próbált verziót, almával és gyömbérrel, no meg egy leheletnyi chilivel ízesített sütőtöklevest készített, mely igazán pompás lehetett. Íme a recept!


Hozzávalók
1 kisebb sonkatök, 3 szem savanykás alma, 1 kis fej vöröshagyma, 0.5 l húsleves
1 teáskanál reszelt gyömbér, 2 dl tejszín, só, chili.


Elkészítése
A tököt megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Az almát is meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, majd az egészet felöntjük húslevessel, és feltesszük főni. Belereszelünk úgy egy teáskanálnyi gyömbért, s mikor megpuhult, az egészet összeturmixoljuk. Ha kell, kevés vízzel higítjuk, végül sózzuk, majd lazán összekeverjük 2dl tejszínnel. Chilivel megszórva tálaljuk.
***
A sütőtökből számtalan finomság készíthető, így például nyers puding is. A népszerű tévés műsorvezető, Gombos Edina például sütőtököt is tesz a gulyáslevesbe, de a tök magja kiváló hatással bír egészségünkre.

Mindenki nagy örömére a sütőtök jól eláll, így szezonja decemberig elhúzódik.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 661
  • e Hónap: 12048
  • e Év: 49796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.