Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Mákos-mandulás baracklekvár
  2017-11-20 12:57:21, hétfő
 
  ÉP nagy mákimádó, a baracklekvárért is rajong, így főztem neki 2 in 1, mákos baracklekvárt egy kis mandulával, vaníliával és baccardival megspékelve. Luxus a köbön.

Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
350 g nádcukor cukor
1 csomag Haas 2:1 lekvár zselésítő
5 ek darált mák
100 g aprított (vagy szeletelt) mandula
1 vanília rúd
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), a darált mákot, a mandulát, majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Padlizsánlekvár
  2017-11-15 18:45:37, szerda
 
  -Padlizsánlekvárt nem feltétlenül tél derekán kell főzni, de most találtam a receptjét, azonnal meg akartam kóstolni a mai ebédre készülő malacsülthöz! Ígérem, nyár végén - padlizsán szezonban - megismétlem. Érdemes!

Hozzávalók:
1 kg padlizsán
20 dkg alma
1 db narancs
1 db citrom
50 dkg befőző cukor 2:1

Mossuk meg, hámozzuk le a padlizsánt, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra állás után öntsük le róla a vizet, majd ismét öntsük fel, és hagyjuk állni megint egy órán keresztül.
Mossuk meg alaposan a narancsot és a citromot és hámozzuk le vékonyan. Facsarjuk ki a levüket. Vágjuk kis kockára a meghámozott és kimagozott almát.
Csepegtessük le a beáztatott padlizsánt és tegyük egy nagy vastagaljú lábasba. Adjuk hozzá az almakockát, a citrom és narancs vékonyra felmetélt héját, a levét és a befőző cukrot.
Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük fél órán keresztül. Botmixerrel pürésítsük, majd újra forraljuk fel. Töltsük sterilizált üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre pár percre. Pár perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük az éléskamránkba.
Finom kiegészítője a sertésből és pulykából készített sülteknek, pástétomoknak. Egyszerűen mennyei!
Update: azóta minden évben főzöm.
Kaldeneker György receptje alapján.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Csipkebogyólekvár
  2017-10-11 13:45:27, szerda
 
  Hozzávalók
4 kg csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.
Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Galagonyalekvár
  2017-10-11 13:43:46, szerda
 
  Hozzávalók
1 kg galagonya
50 dkg kristály cukor

Elkészítés

Szeptember végén szedjük, a reggeli fagyok előtt. Ne hagyjuk, hogy megcsípje a dér.
Az előkészített galagonyát nagyon alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szét, öntsünk fel harmadáig vízzel egy nagyobb lábasban és főzzük puhára.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a galagonyát. Sűrű húsa miatt nehézkes a munka, de nagyon megéri a fáradtságot. Az átnyomott gyümölcshöz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább állandó keverés mellett. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért viszonylag hamar besűrűsödik.
Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Kökénylekvár
  2017-10-11 13:42:32, szerda
 
  Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor

Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.

Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem, de nekem az erdei ízlik jobban. Az erdei kökény kissé fanyarabb, pikánsabb. Nagyon finom pirítóssal.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Szilvareszter - igazi csemege télire
  2017-10-10 12:18:33, kedd
 
  Hozzávalók

2 kg érett szilva,
20 dkg cukor,
2 tk fahéj,
0,5 dl rum.

Elkészítés

Bármilyen szilvát használhatsz, de legfinomabb szilvareszter a népiesen elnevezett veresszilvából készül.

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, húsdarálón ledaráljuk. Forrástól számítva kb. 1 órát főzzük lassú tűzön a fahéjjal. Gyakran kavarjuk meg, nehogy odaégjen. Belerakjuk a cukrot és még 1 órát főzzük. Forrón kisebb üvegekbe töltjük (max. 3 dl, mivel nincs benne tartósítószer), minden üveg tetejére teszünk 1 teáskanál rumot, kupakkal lezárjuk és szárazdunsztba rakjuk. 2 napig hagyjuk, addig kihűl, majd végleges helyére állítjuk.

Hideg téli estéken igazi csemege magában is, de öntetként használhatod pudingokhoz, ízesítheted vele a gyümölcslevest.Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Zeller lekvár almával
  2017-10-07 18:06:48, szombat
 
  Hozzávalók:
30 dkg angolzeller
40 dkg alma
3 ek citromlé
20 dkg dr5ker befőzőcukor 2:1
1 mk őrölt gyömbér

A zellerszárat és az almát megmosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy rozsdamentes edényben a befőző cukorral felteszem főni, ha felforrt, hozzáadom a citromlevet, a gyömbérport és kb 25 percig főzöm. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejtetőre állítom pár percre. Felhasználáskor durvára őrölt, pirított dióval keverem és így már Waldorf lekvár.

Kalinkáék receptje alapján.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Eper- és málnaszörp és dzsem elkészítése
  2017-06-08 18:19:07, csütörtök
 
 

Elkészítésükkel télen is élvezhetjük az eper és a málna ízét, persze ha kitart addig az elkészített remekmű.

Az eper szörp készítésénél a megmosott, megmért gyümölcsöt keverjük el feleannyi cukorral, hagyjuk állni legalább 2 napot, tehetünk egy pici tartósítót bele, hogy biztosabban elálljon. A gyümölcsöt úgy szedjük ki a keletkezett szörpből, hogy ne nagyon szűrjük le, aztán egy kevés ideig főzzük, dzsem tartósítóval még egy percet főzzük, lezárjuk és dunsztoljuk előírás szerint.

Nagyon különleges az ilyen eperdzsem, jó kedvre derít,ha fagyos téli reggelikor a vajas pirítósra kenjük, könnyebben kivárjuk a következő tavaszt. A fennmaradó szörpöt forraljuk fel, tegyünk bele tartósítót, de ne sokat, üvegezzük és bátran kínálhatjuk a forró nyári napokon jéggel dúsítva üdítőként.


A málnaszörp készítésénél a megmosott málnát fele annyi súlyú vízzel összetörjük, egy napig hagyjuk állni, majd szűrőruhában lecsurgatjuk a levét. Az érettségtől függően keverjünk bele kg-onként 30-50 dkg cukrot, ha elolvadt forraljuk fel és kevés tartósítószerrel üvegezzük, ,,szárazdunsztoljuk".


Téli hétvégéken nagyon kellemes színfolt a vajas pirítósra a málnadzsem, amelyhez a megmosott gyümölcsöt a dzsemfix-en lévő előírás szerint szoktam készíteni:

az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, kicsire vágjuk, megmérjük. A gyümölcsöt egy edénybe rakjuk, a befőzőcukrot, és a citromsavat hozzáadjuk, jól elkeverjük. Az elegyet nagy lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, 1 percig forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Még párszor megkeverjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percig fejjel lefelé állni hagyjuk.



Mindig finom és évekig eláll, ha el nem fogy egy év alatt.



Jó étvágyat!





 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
citromos levendulás málna dzsem
  2016-06-17 21:45:09, péntek
 
  hozzávalók:
500 g málna
2 citrom leve
1 tk. szárított levendulavirág
100 g Nature Cookta Eritritol
10 g Nature Cookta special Pektin

A dzsem elkészítése:
A málnát megmossuk. Citromlével és a levendulával együtt lábasba tesszük, folyamatosan - közepes lángon - kevergetve felforraljuk. A pektint elkeverjük az eritritollal és a gyümölcshöz adjuk. A dzsemet további 5 percig forraljuk, majd csírátlanított üvegekbe töltjük. Az üvegeket 5 percig fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ez a mennyiség kb. 2 db 2,5 dl-es üveghez elegendő.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Eperlekvár és a többi!
  2016-06-07 14:41:47, kedd
 
  Koronás befőző cukorral minden lekvár!

Málna,sárgabarack, nektarin, alma, őszibarack körte, meggy, áfonya ,szilva, fekete szeder,egres.

Hozzávalók:
1,5 kg eper
0,5 kg Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés:
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárait levágjuk. Ízlés szerint felaprítjuk, vagy összeturmixoljuk. Összekeverjük a Koronás Befőzőcukorral, majd forrástól számítva 8-10 percig főzzük. A kész lekvárt azonnal üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 1303
  • e Hónap: 12690
  • e Év: 50438
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.