Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 97 
Ez történik ha egy hónapig minden
  2014-09-18 12:09:28, csütörtök
 
  Ha csak egy teáskanállal fogyasztunk el belőle minden este lefekvés előtt, már gondoskodhatunk a nyugodt alvásról. Mivel 80%-ban természetes cukrot tartalmaz, megemeli az inzulinszintet, így a tripofán nevű anyag könnyebben eljut az agyhoz, hamarabb beindul az alvás folyamata. A méz nem csak nyugtató, harmonizáló, hanem igencsak egészséges és tökéletes energiaforrás is.

A méz glükoztartalma miatt azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak mézet sokkal energikusabbak, éberebbek és egészségesebbek is. Ha szereted a mézet, és beiktatod a napi étrendedbe, többé nem kell számolnod a fáradtsággal. Bármennyire is édes és tele van cukorral, mégis hatékonyan beilleszthető a fogyókúrába. Egyenlő arányban tartalmaz glükózt és fruktózt, így segítségünkre lehet a fogyásban. Ráadásul egészségesen csökkenthetjük az édesség utáni sóvárgásunkat is.

A méz előállításához a méhek virágport gyűjtenek. Így sok flavonoidot tartalmaz, mely kiváló antioxidáns, hatással van az immunrendszer erősítésére. Viszont nem csak az immunrendszer erősítésére jó, hanem kiváló antioxidáns és gyulladásgátló is. Nem csoda, hogy gyerekkorunkban köhögés esetén egyből egy kanál mézet kaptunk gyógyírként. Régen vágások, horzsolások és sebek kezelésére is használták. Ha bekenjük a sebet mézzel, antibakteriális tulajdonsága miatt eltávolítja a baktériumokat, tisztán tartja és gyógyítja a sebet.

A kozmetikaiparban is egy igen közkedvelt alapanyag a méz. Ha szeretnék sima és puha arcbőrt, hetente 2-3 alkalommal kenjük be a megtisztított arcbőrünket vékony rétegben zabpehellyel elkevert mézzel. Ez a pakolás megakadályozza a mitesszerek, pattanások kialakulását, tisztán tartja az arcbőrt.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Milyen betegség állhat az éjszakai fogcsikorgatás mögött?
  2014-09-12 18:14:02, péntek
 
  Ezt az éjszakai alvás közben fellépő jelenséget bruxizmusnak is nevezik. Ennek hátterében legtöbbször valamilyen lelki eredetű feszültség, akár trauma állhat, ugyanígy hozzájárulhat a betegség kialakulásához a munkahelyi stressz is.

Fontos kezelni a problémát, mivel a nem tudatos fogcsikorgatás során óriási nyomásnak vannak kitéve a fogak, az állkapocs ízületei, de akár a nyaki csigolyák is sérülhetnek, ha huzamosabb ideig fennáll ez a kellemetlen hangokkal járó jelenség.

Feszült helyzetben az agy nem tudja irányítani a rágási reflexet, ezért alakulhat ki a bruxizmus, de konkrét okát még a szakemberek sem tudják. Sajnos gyerekeket és felnőtteket is érint ez a rendellenesség, a fiatalabbaknál inkább az éjszakai órákban, alvás közben alakul ki, de egyes felnőtteknél a nappali órákban is előfordulhat, ilyenkor a személyek tudatuknál vannak és legtöbbször azért csikorgatnak, mert a fogsoruk egyenlőtlen.

Ezt okozhatja például egy magasabb tömés is, ilyenkor rövid időn belül ajánlott felkeresni egy fogorvost, hogy orvosolja a problémát. Az ettől a betegségtől szenvedők természetesen nem tudják, hogy csikorgatják fogazatukat, legtöbbször a párjuk veszi észre, mivel a hang miatt felébred az éjszaka folyamán.

A bruxizmus egyik napról a másikra megszűnhet, ez azzal magyarázható, hogy a beteg időközben megnyugszik, elmúlik a feszült periódus. Ha viszont sokáig fennáll a fogcsikorgatás, akkor a fogorvos után pszichológushoz kell fordulni, aki megfelelő terápiával segítséget nyújthat.
filantropikum-oldalról
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Miért éhezel?
  2014-06-06 12:57:32, péntek
 
  EHETNÉL JÓT IS!

Táplálkozásunk az ipari méretű élelmiszer-termelés következtében jobban megváltozott az utolsó 150 évben, mint azelőtt két évezred alatt. Többségünk szinte csak átalakított, feldolgozott, finomított, nagy ökolábnyomú élelmiszert fogyaszt. Hova vezet mindez? - erre keressük a választ a környezetvédelmi világnapon.

Húskészítmények, tejtermékek, édességek, finomított lisztből készült pékáruk, majonéz, ketchup, chips, gyári befőttek, savanyúságok stb. - ezekből hiába eszünk eleget vagy a kelleténél többet, ha nem azt esszük, amire a szervezetünknek valóban szüksége lenne, annak hatása csak hiánybetegség és súlytöbblet lesz.

A szakemberek ezt hívják minőségi éhezésnek, ami mindannyiunkat érint: táplálkozásunk jobban megváltozott az utolsó 150 évben, mint azelőtt két évezred alatt. Evolúciós léptékben ez épp csak villanásnyi idő, ami aligha elég az alkalmazkodásra.

A környezetvédelmi világnap (június 5.) alkalmat ad arra, hogy végiggondoljuk, étkezési szokásaink környezeti és egészségi szempontból is fenntarthatatlanok. Túlsúlyban vezetünk Európában. Ideje más útra térni.

CSÖKKEN A TÁPÉRTÉK

A nagyüzemi mezőgazdaság, a túlhajszolt termelés pusztítja a talajt, ezért csak rendszeres és nagy mennyiségű műtrágyázással és növényvédő, rovarirtó szerekkel párosítva (és rengeteg vizet, energiát használva) tartható fenn gazdaságosan a termelés. Emiatt azonban fokozatosan csökken élelmiszereink tápértéke: például a gabona- és zöldségfélék 14-81%-át veszítették el ásványi- és nyomelem-tartalmuknak, a tej és a zöldségfélék vitamintartalma 40-95%-kal csökkent az 1970-es évek óta.

Márpedig többnyire ezek kerülnek az asztalunkra, sőt csökkent tápértékű terménnyel etetjük a haszonállatokat is. És ezekből a csökkent tápértékű alapanyagokból készülnek a kényelmünket szolgáló félkész és készételek is.

Fogynak is szépen - étrendünk jelenleg átlag 75%-ban előre feldolgozott félkész vagy készételből áll. Étrendünkben a feldolgozott húskészítmények (virsli, párizsi, száraz kolbász, sonka, bacon, pulyka nuggets, halrudacska stb.), a zsíros sajtok aránya is több a kelleténél. Tudta? Napi 50 g feldolgozott húsféle fogyasztása 19%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség és 42%-kal az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Miért? Mert a hústermékekben általában túl sok a só és sokféle adalékanyagot is tartalmaznak. Bezzeg a sokféleképpen variálható, színpompás zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből az ajánlott mértéknél 15-25%-kal kevesebbet fogyasztunk.

A gyerekek is ezt látják, és a szülők, az otthoni minta hatására ők is ezt eszik, ezt szeretik. Gondoljunk csak a hazai konyhákból kiűzhetetlen vasárnapi húsleves, rántott hús, sült krumpli combóra, a virslis-ketchupos gyors vacsorákra, a ,,vega" rántott sajtra, a reggeli sonkás szendvicsre, a futtában bekapott sajtos-ketchupos pizzaszeletre. Egyhangú, túl gyakran fogyasztva nem épp egészséges, és mégis ezt esszük. És ennek az étrendnek az ökolábnyoma is nagy.

VAN MEGOLDÁS

Egyszerű - tartsunk 50 km-es diétát, vásároljunk helyi termelőtől, vagy ha van kertünk, termeljünk magunk, süssünk-főzzünk lehetőleg frissen szedett zöldségekből, gyümölcsökből, akár csalánból, pitypangból, tyúkhúrból vagy erdei szederből, nincs adalék, sóból is kevesebb kell: a házi koszt sokféle fűszerrel ízesíthető. A házi befőzést, aszalást is vegyük napirendre - tartósítók, egyéb adalékok, sőt cukor nélkül is eltehetünk télire sok mindent.

Ráadásul ez az egészséges étrend karcsúsít és szépít, pláne ha kicsit többet mozgunk, mint eddig - a változatos, friss alapanyagokból, idényterményekből összeállított étrendből kevesebb is elég.

Ilyenkor nyárelőn a legkönnyebb elkezdeni. Együtt a családdal vagy barátokkal igazán jó program.
Helyi termelői piacok, szedd magad akciók, kipróbálásra váró fantasztikus receptek, vakáció, napfény, nyár. Mi kell még?

A jutalom: jobb egészség, nagyobb teherbírás, kisebb ökolábnyom.

Forrás: fna.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Epilepszia
  2014-05-15 13:07:10, csütörtök
 
  Epilepsziás roham az idegrendszer rohamszerűen fellépő, átmeneti működészavara. Epilepszia szindrómának nevezzük, ha az epilepsziás rohamok provokáció nélkül ismétlődve lépnek fel, viszont megkülönböztetjük az epilepsziát utánzó, alkalomszerűen fellépő történésektől.

Az epilepsziás roham az agy számos területéről kiindulhat, általában percekig tart. Az epilepszia lehet genetikai eredetű vagy agykárosodás következménye. Agysérülés után gyakrabban lép fel epilepszia azoknál, akik genetikai hajlammal bírnak. A kiszámíthatatlanul jelentkező, balesetveszélyes rohamok nagymértékben rontják az életminőséget.

Kiváltó és kockázati tényezők
Kockázati tényezőkhöz sorolhatók pl. a genetikai hajlam,az agysérülés, az idegrendszeri fertőzések, agyi traumák, bizonyos kromoszóma rendellenességek és szindrómák vagy agydaganatok. Az epilepsziát ismétlődő rohamok jellemzik.
Rohamprovokáló tényezők közé sorolható az alvásmegvonás, az alkoholfogyasztás, a rendszertelen gyógyszerszedés, a stressz
és a láz.Az egyszeri epilepsziás roham nem feltétlenül jelent epilepszia betegséget, azonban
ebben az esetben is széleskörű kivizsgálás szükséges és elsősorban az alapbetegség kiküszöbölése, valamint a provokáló tényezők kiiktatása válik szükségessé.

Epilepszia kezelése ideg stimulációval
A kezelés egy ún. vagus ideg stimulátor eszközzel történik, melyet beültetnek a mellkas bőre alá. Az elemmel működő készülék rövid elektromos kisülésekkel ingerli az agyat. A készülék ugyan közel 40%-kal csökkenti a rohamok gyakoriságát,sajnos elég sok kellemetlen mellékhatása van, pl., torokfájás, köhögés, légszomj, izomfájdalom és emellett még mindig szükséges az epilepszia-gyógyszer szedése is.

Ketogén diéta
Epilepsziás betegeknél sikerülhet csökkenteni a rohamokat szigorú, magas zsír-és alacsony szénhidrát-, valamint fehérjetartalmú, úgynevezett ketogén diétával, ami által a szervezet elkezdi lebontani a zsírokat és szénhidrátok helyett zsírból előállítani az energiát. A diéta hatásossága egyénenként változik, a beteg az addig szedett gyógyszereit orvosi javallatra csökkentheti vagy elhagyhatja, így azok mellékhatásaitól kevésbé kell szenvednie.

Az epilepszia esetén a diétát minimum 3 hónapig szükséges tartani és ha ez idő alatt nem észlelhető javulás, abba lehet hagyni. Sikeres esetekben a diéta 2 évig folytatandó, utána javasolt az életkornak megfelelő egészséges táplálkozás visszaállítása.
A diéta mellékhatásaiként jelentkezhet székrekedés, húgysav felhalmozódása a vérben, ami vesekövet okozhat, de a mellékhatások orvosi felügyelet mellett nem gyakoriak.

Stresszoldó tevékenységek
Kutyát képeznek ki arra, hogy gazdáját roham esetén biztonságba helyezze. Ritkán a kutya képessé válhat arra, hogy érzékelje és jelezze a roham közeledtét. Epilepszia esetén kiegészítő terápiaként alkalmazható akupunktúra, pszichoterápia, vitaminterápia, jóga stb., illetve a legfontosabb a rendszeres testmozgás. Általánosságban elmondható, hogy a stresszoldó hatású tevékenységek és kezelések csökkentik a rohamok számát és súlyosságát.

Epilepsziás roham esetén a fej védelmét biztosítani kell, a beteget ne próbáljuk lefogni, mert így könnyen törést okozhatunk. A légutak biztosításáért a beteg fejét döntsük kicsit oldalra, a roham végéig mindenképpen maradjunk a beteg mellett.

SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A tavasz legjobb immunerősitöje a sóska
  2014-04-15 08:31:43, kedd
 
 

A sóska az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldségeink közé tartozik, de emellett számtalan olyan jótékony hatása van a szervezetünkre, amely miatt érdemes sűrűbben szerepelnie étrendünkben.

KEVÉS KALÓRIA
A sóska egyik nagy előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaz, így bármilyen napszakban nyugodtan fogyaszthatjuk. Ebből adódóan bármilyen diétás étrendbe nyugodtan beépíthetjük, de akkor is remek választás, ha vacsorára nem szeretnénk túl nehéz ételt fogyasztani.

Fogyasztását azonban nem ajánlatos nagyon túlzásba vinni, ugyanis viszonylag nagy mennyiségben található oxálsav, ami gátolja a vas és a kálcium felszívódását és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese-, és epekőképződést, viszont főtt ételként fogyasztva, az első főzőlevét öntsük le, ugyanis ebben a lében már kioldódik az oxálsav jelentős része!

IMMUNERŐSÍTŐ
A sóska az egyik legjobb immunerősítő zöldségünk, amelyet szerencsére nem csak tavasszal, hanem egész évben fogyaszthatunk, hiszen bármelyik nagyobb üzletben könnyedén beszerezhetjük. Főleg magas C-vitamin tartalma miatt érdemes sokat ennünk belőle, de emellett köztudottan sok vas is található benne. Emellett még flavonoidok és ásványi sók is találhatóak a sóskában.

ÉLÉNKÍTŐ HATÁS
A sóskában található gyümölcssav miatt nem csak a vérképző- és immunrendszerünkre van jótékony hatással, hanem ráadásként élénkítő hatása is van, így akár nagyobb szellemi tevékenység során is érdemes több sóskát fogyasztanunk azért, hogy minél jobban teljesítsünk.

VIZELETHAJTÓ
A sóska vizelethajtó hatással is rendelkezik, így segíti az anyagcserénket és a vesék tisztulását is. De ezenkívül a népi gyógyászat a vértisztító hatását is ismeri, ezt pedig főleg a kiválasztásunk gyorsításának köszönheti.



VÉRNYOMÁS SZABÁLYOZÁSA
Magas kálium tartalma miatt akkor is érdemes minél nagyobb mennyiségű sóskát ennünk, ha a vérnyomásunkat szeretnénk rendben tartani vagy csak a gyógyszerek mellett természetes úton is szeretnénk szabályozni a magas vérnyomást.

Ezek mellett a sóskának magas a folsav tartalma is, ezért állapotos nők étrendjébe is érdemes minél nagyobb mennyiségben beépíteni ezt a zöldséget, ráadásul a karotinoid és klorofill tartalma miatt akár a rákos betegségek kialakulását is megakadályozhatjuk a fogyasztásával. Sőt, egyes kutatások szerint az egyik leghatásosabb zöldségeink közé tartozik a rákos betegségek megelőzésének szempontjából.

Forrás: www.femcafe.hu

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A diétás italokban lévő aszpartám nőknél korai halált okoz
  2014-04-09 08:19:02, szerda
 
 

(NaturaHirek.hu) 60 000 diétás italokat fogyasztó nőt vizsgáltak egy évtizeden át. Az eredmény?

Megerősítést nyert, hogy az aszpartámmal ízesített diétás italok fogyasztása a szívinfarktus kockázatát 30 százalékkal, a nők korai elhalálozását pedig 50 százalékkal növeli.

Az eredményeket az “American College of Cardiology" mutatta be. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a diétás, aszpartámmal ízesitett italok fogyasztásának negatív hatásait hamis magyarázatokkal a szőnyeg alá söpörték. A gyártók minidg azzal érveltek, hogy ezek az italok nem feltétlenül okozzák a fent említetteket.

AZ ASZPARTÁM EGY NEUROTOXIN
Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az aszpartám fogyasztás és az elhalálozási kockázat közti összefüggés igen erős. Miért halálos az aszpartám fogyasztás?

Az aszpartám egy génmódosított baktériumtörzs ürülékéből készül. Nem természetes cukor, hanem egy ipari laborban létrehozott kémiai vegyület. Diétás italokhoz adva számos kémiai vegyületté bomlik a testben, beleértve a formaldehidet és a metanolt. Az emésztés során a formaldehid hangyasavvá oxidálódik, ami az emlősökben jól ismerten toxicitást, mérgezést okoz. A hangyasav egyébként is a hangyákról kapta a nevét, mert a hangyák “vegyi fegyverként" használják azt önvédelmük arzenáljában.

AZ ASZPARTÁM FOGYASZTÁS NEUROLÓGIAI PROBLÉMÁK HOSSZÚ SORÁVAL KÖTHETŐ ÖSSZE
Az aszpartám mellékhatásainak tagadói állítják, hogy a formaldehidnek, a metanolnak és a hangyasavnak semmilyen hatása nincs az emberi egészségre. Érvelésük megegyezik a génkezelt termékek védelmezőivel: “a GMO-k ártalmatlanok!" Ugyanaz az érvelés a higany hatásainak tagadói közt is: “A higany ártalmatlan!"

Akkor miért van az, hogy az aszpartám-amit legtöbbször diétás italok formájában fogyaszt el az ember- oly gyakran kapcsolódik homályos látáshoz, fejfájáshoz és idegrendszeri problémákhoz? Sőt, több mint 90 mellékhatás kapcsolódik az aszpartám-fogyasztásához: beleértve a fejfájás / migrén, szédülés, görcsök, hányinger, zsibbadás, kiütések, depresszió, ingerlékenység, álmatlanság, halláskárosodás, látási problémák, ízérzésvesztés szédülés tüneteit és a memória elvesztését.

Az üditőipari nagyvállalatok és a félretájékoztatott orvosok szerint az emberek csak beképzelik maguknak a fejfájást, homályos látást, zsibbadást, álmatlanságot és így tovább. Ennyire etikátlan az üditőipar: megmérgezi saját ügyfeleit egy neurotoxinnal, aztán azt állítja, hogy a beteg beképzeli magának az idegrendszeri mellékhatásokat.

HA DIÉTÁS ÜDITŐT ISZOL, AKKOR LASSAN, DE BIZTOSAN MEGÖLÖD MAGAD
A lényeg ebben az egészben? Ha diétás kólát iszol például, akkor lényegében megölöd saját magad. Nevezzük ezt “lassú öngyilkosságnak."

Ezer olyan ital van, ami egészségesebb mint a diétás italok: ilyen a szódavíz, tea, gyümölcslé, ásványvíz, nyers mandula tej, tehéntej ... még a nem-diétás üdítőkkel is jobban jársz, mint a diétás üdítőkkel! (A diétás italokról pedig már meggyőzően bebizonyították, hogy semmiféle hatással sincsenek a fogyásra. Így fogyasztásuk egyébként is egy haszontalan étrendi szokás.)

Találj tehát egy egészségesebb alternatívát és ne mérgezd magad halálra!

Forrás: naturahirek.hu

KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Az ALVÁSHIÁNY AZ AGYSEJTEK ELHALÁSÁHOZ VEZET!
  2014-04-06 09:12:15, vasárnap
 
  AZ ALVÁSHIÁNY AZ AGYSEJTEK ELHALÁSÁHOZ VEZET!

Az alváshiány sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint korábban gondolták, az agysejtek elhalását okozhatja - mutatták ki amerikai kutatók állatkísérletekben.


Egerekkel folytatott kísérletek szerint a hosszantartó alváshiány bizonyos agysejtek 25 százalékának elhalásához vezet - írták a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának kutatói a The Journal of Neurosience című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Ha ez igaz az emberek esetében is, haszontalan lehet bepótolni a kevés alvást - hangoztatják a szakemberek, akik úgy vélik, hogy a jövőben lehetséges lesz kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely védi az agyat az alváshiány mellékhatásaitól.

A kutatók az egereket ébren tartották, hogy előidézzék a modern életben előforduló éjszakai műszakokkal, késő estékbe nyúló munkaidővel összefüggő alváshiányt. Tanulmányozták az állatok azon agysejtjeit, amelyek az agy éber állapotban tartásáért felelősek. Többnapos alváshiány nyomán - amely leképezte az éjszakai munkát végzők alvásritmusából fakadó napi átlag négy-öt órányi alvás következményeit - az egerek elvesztették agysejtjeik 25 százalékát az agytörzsben. A szakemberek szerint ez az első bizonyíték arra, hogy az alváshiány az agysejtek elvesztéséhez vezethet.



“Bizonyítékunk van arra, hogy az alváshiány visszafordíthatatlan sérüléshez vezethet. Ez egy egyszerű állatnál fordulhat elő, de ez azt jelzi, hogy nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az emberek esetében - mondta a BBC Newsnak Sigfrid Veasey, az Alvás és Cirkadián Neurobiológiai Központ illetékese. Veasey szerint a következő lépés az lesz, hogy váltott műszakban dolgozó, elhunyt emberek agyát fogják vizsgálni, hogy bizonyítékot találjanak az agysejtek bárminemű pusztulására.

Forrás: sg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A 8 ÓRÁS ÉJSZAKAI ALVÁS NEM ELŐÍRÁS, CSAK EGY MÍTOSZ
  2014-04-06 09:10:32, vasárnap
 
  Egészségügyi szakemberektől hallottuk, és népi bölcsesség is, hogy egy felnőtt embernek napi 7-8 órai folyamatos alvásra van szüksége. Lehet azonban, hogy ez csupán egy mítosz.



Számos tanulmány jelent meg az alváshiány veszélyeiről, melyek agyunkat, általános egészségi állapotunkat és életkilátásainkat fenyegetik. Épp egy nemrégiben közétett tanulmányban állapították meg a tudósok, hogy az alvás segítségével agyunk megszabadítja magát a méreganyagoktól.

Az egyfázisos, 8 órás folyamatos alváshoz való ragaszkodás nemcsak stresszeli azokat, akik képtelenek ezt a célt teljesíteni, hanem figyelmen kívül hagyja az alvási szokások gyakori változatait és történeti előzményeit is.

“Mindannyian különbözőek vagyunk", állítja Matt Bianchi, a massachusetts-i Közhórház alvás-részlegének igazgatója. “Egyesek kávét fogyasztanak és rohanásban élnek, mások nem. Az egyik ember több fázisos (több rövid szakaszban történő) alvásra van berendezkedve, míg a másik az álmosságtól alig lát és balesetet okoz."

Ismerjük a híres több fázisos alvók, Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Nikola Tesla, Buckminster Fuller és Margaret Thatcher történeteit, akik napi 4 órai alvással jól elvoltak, manapság nemigen figyelünk az ilyen alvási ciklusokra.

Gondoljuk csak végig, milyen fel nem tárt változatai vannak az alvási szokásoknak:

A kétfázisos menetrend: két szakaszban három-négy órányi alvás, egy órányi ébrenléttel megszakítva.
A Dymaxion alvás: hatóránként 30 percnyi szunyókálás
Az Überman technika: napi hat 30 perces szunyókálás.
Az Everyman technika: napi három-négy órás alvás, plusz három 20 perces szunyókálás.
Mindezen alternatív alvási rendeket az evolúció és a történelem segít megérteni. A Journal of Sleep

2007-ben írott jelentése például megállapította, hogy az állatvilág nagy része több fázisos alvással piheni ki magát. A fejlett országokban élő emberek többsége ma monofázisos alvási ciklust követ, vagy legalábbis megpróbál követni, de a több fázisos alvás szószólói azzal érvelnek, hogy az ő módszerükkel a szervezetet gyorsabban lép be a REM fázisba, ezáltal az alvási idő hossza lerövidül. A monofázisos alvás kritikusai azt is állítják, hogy a nyolcórás alvás módszer egyszerűen nem számol az egyéni különbségekkel. A hiedelem szerint például az embereknek mindössze három százaléka képes kedvezőtlen mellékhatások nélkül meglenni csupán néhány órányi alvással.

A történelem értékes bepillantást nyújt az alvással kapcsolatban. Újabb kutatások szerint a villamosság koráig az emberek nagy része két szakaszban aludt. Éjszaka két-három órát ébren töltöttek, majd újra elaludtak.

“Az alvás emberemlékezet óta túlnyomórészt kétfázisos volt" állítja Roger Ekirch, a virginiai egyetem alvástörténésze, és az At Day's Close: Night in Times Past (A nap lezárása: éjszaka a múltban) című könyv szerzője. “Az emberek két részletben aludtak 4-4 órát, a két szakasz között akár egy óránál több időt is ébren töltve. Ezalatt egyesek az ágyban maradtak, imádkoztak, az álmaikon elmélkedtek, vagy házastársukkal beszélgettek. Mások felkeltek, elvégezték munkájukat vagy akár szomszédjukat is meglátogatták mielőtt újra lefeküdtek."

A történelem során a törvényszéki vallomásokban, az irodalmi művekben és egyéb, az iparosodás korszakát megelőző levéltári dokumentumokban bőven találhatók hivatkozások az “első alvásra" vagy a “mély alvásra", a második alvásra" vagy a reggeli alvásra. A 19. század folyamán fokozatosan eltűntek a szakaszokra oszló alvásra vonatkozó hivatkozások, állítja Ekirch, és “megjelent az álmatlanság".

Az éjszakai villanyfény tönkreteszi a biológiai ritmusunkat. Szervezetünk úgy reagál az erős villanyfényre, mint a napfényre; a túl sok fény leállítja a melatonin - az alvást szabályozó hormon - termelését.

Az 1990-es években Thomas Wehr alváskutató rájött, hogy a természetes nappali-éjszakai fényviszonyok között az emberek nagy része két szakaszban alszik. Ez Ekirch kutatási eredményeit támasztja alá.

A Psychiatric Times-ban megjelent cikkben Walter Brown pszichiáter a következőt írja: “Úgy tűnik, a közvélemény számára csak a hét-nyolc órán át tartó, megszakítás nélküli alvásnak van létjogosultsága, ami ennél kevesebb, az nem normális. Az alvásszakértők is egyetértenek ezzel."

Tehát, ha Ön felébred az éjszaka közepén, ne aggódjon, ez még nem álmatlanság, ez a normális alvás része. Ekirch szerint, ha az ember nem küzd az álmatlanság ellen, egy idő után magától elalszik. Sokan azonban, amikor éjszaka felébrednek, azonnal szorongani kezdenek és altató után nyúlnak.

Ingerekben gazdag, fényárban úszó modern világunk teremtette az alvás körüli hisztériát, ez pedig azzal a mítosszal, hogy a nyolc órás folyamatos alvásra feltétlenül szükségünk van, mindannyiunknak káros. Ne felejtsük el, hogy a napközbeni szunyókálások jótékony hatását számtalan dokumentum bizonyítja!

Forrás: tenyek-tevhitek.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A méhsüllyedés
  2014-04-05 19:34:30, szombat
 
  Az életkor előrehaladtával és az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, ami súlyos következményekkel is járhat.

A szalagok felülről és oldalról segítik a szervek optimális helyzetét. Amikor ez gyengül vagy a méhszalagok sérülnek, megnyúlnak, akkor a szervek süllyednek, ami a méh esetében méhsüllyedéshez, súlyosabb esetben a méh előeséséhez vezethet,aminek során a méh lesüllyed a hüvelycsatornába, majd megjelenik a hüvelykimenetben.

Az izomgyengeség három fokozatból áll
Az elsőfokú süllyedés esetén a méh a hüvelybemenetig megsüllyed.A másodfokú süllyedés esetén pedig a méhnyak a hüvelyből kezd kidomborulni.A harmadfokú prolapsus esetén pedig az egész méh kitüremkedését jelenti.

Méhsüllyedés oka
A méhsüllyedés oka lehet, ha például a terhességek között rövid idő telik el és nem képes a gátizom regenerálódni. Éppúgy kialakulhat túlsúly, hormonális változások, menopauza után, kismedencei izomgyengeség és akár a mozgásszegény életmód esetén. Okozhatja a kismedencei műtéti beavatkozást követően kialakult szövődmény, megerőltető alhasi igénybevétel, akár köhögés, székrekedés is.

Kezdeti tünetek olykormegtévesztőek lehetnek és kismedencei problémára, gyulladásra utalhatnak. A méhsüllyedés jellemzőenalsó deréktáji fájdalommal, vizelet és széklettartási panaszokkal jár.Ehhez társulhat még a fájdalmas közösülés, nyomásérzés a medencébenvagy amikor már az ülés is kellemetlenné válik.

A méhsüllyedés vizsgálata és kezelése
Enyhébb esetben speciális gátizomerősítő tornával kezelhető a tartóizmok megerősítése érdekében. Elsősorbana hormonháztartás helyreállítása a cél megemelt ösztrogénnal, gyógyszerrel, kúppal vagy kenőcs formájában. Súlyosabb esetben szükséges sebészeti beavatkozás, amikor a kismedencébe beültetett hálóval fixálják a méhet. Műtét során a tartóizmokat korrigálják, de ha ez nem jelent megoldást, a méh eltávolítása lehet a megoldás.

Tünetei
Nagyon kellemetlen panaszt okozhat a hosszabb állás, megerőltetést követő alhasi fájdalom, a környező szervek elmozdulása miatti gyakori vizelési inger, az elcseppenő vizelet, illetve székrekedéses, széklettartással kapcsolatos panaszok. A méh deformitása miatt gyakran jelentkezik kellemetlen folyás és nőgyógyászati fertőzés. A betegség kezelése esetén teljes életmódváltásra is szükség van, ugyanis a kismedencei tartóizmok anyagcseréjének normalizálásával elkerülhető az izmok további gyengülése.A műtéti megoldás során eltávolításra kerülhet a méh és a környező szervek helyzete is helyreállítható.

Igen fontos szerepe van a megfelelő életmódnak, az ideális testsúly megtartásának és a rendszeres mozgásnak. Gyógytornával is enyhíthetjük a panaszokat, magas rosttartalmú diéta alkalmazásával elkerülhető a székrekedés.Óvakodjunk a megerőltetéstől, nehéz súlyok emelésétől is, sajátítsunk el medencefenék izmait erősítő gyakorlatokat, megelőzés és utókezelés céljából egyaránt.


Ha állapotunk nem engedi a mozgást
Nem kell lemondani a mozgás jótékony hatásairól akkor sem, ha fizikai állapotunk nem engedi meg az aktív testmozgást. Enyhébb mozgásformának már az is elég, ha napjában többször indulunk sétára. Ha ez sem megoldható, akkor vérkeringésünket serkenthetjük pulzáló mágnesterápiával is, hatására a vér oxigéndússá válik, sejtszinten hat az izomsejtekre.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Micsoda kontár barbarizmus ez „tudományos köntösbe
  2014-04-04 08:57:47, péntek
 
  ELŐBB A GYÓGYSZER, MAJD A DIAGNÓZIS ÉS VÉGÜL AZ ELTUSSOLÁS (NATURAHIREK.HU)


TudnodKell | 2014.03.05.
Ez egy megrázó, igaz történet egy beteg fiúról, akinek a gyógyszermellékhatások miatt a poklok poklán kellett átmennie rövid kis élete utolsó éveiben.

Miért adnak az embereknek olyan gyógyszereket, amik mellékhatása a fennakadó szemek, rángatózás, nyálfolyás, tüdőgyulladás, agresszió és végül a halál?

Micsoda kontár barbarizmus ez ,,tudományos köntösbe" bújtatva?

Ez Gregor Zoltán autista fiú szomorú és igaz története, ami rávilágít a mentális egészségügyi rendszer visszásságaira. Ez a cikk elég felkavaró, de sajnos ez a csupasz igazság és az embereknek tudnia kell róla. Talán saját, vagy gyermekük élete függhet tőle, hogy nem bíznak vakon a pszichiáterek növekvő dózisú gyógyszereiben, amik esetünkben Zoltán halálát okozták.

Az itt leírtak mind bizonyítékokkal és dokumentumokkal alátámasztott tények, nem pedig képzelgő szülök dühödt hibáztatása. Zoltán édesapja maga is egészségügyi dolgozó volt, aki pontosan tudja, hogy miről beszél. Magyarországon az igazságszolgáltatás mégis szemet hunyt az ügy felett, így a szülök az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány segítségével a strasbourgi Legfelsőbb Bíróságon adtak be keresetet.

Zoltán autista volt. Az autizmus okai mind a mai napig nem ismertek. Tény azonban, hogy az utóbbi évtizedben az autista gyermekek száma hihetetlen mértékben megugrott. Több alternatív gyógyászattal foglalkozó orvos hangot adott aggodalmának, hogy a kötelező védőoltások összefüggésbe hozhatók az autisták számának növekedésével. Ma nincs olyan elismert gyógyszer, ami gyógyítaná az autizmust, bár étrendkúrával, homeopátiával értek el javulásokat. A hivatalos álláspont ma az autizmussal kapcsolatban az, hogy gyógyszerekkel nem gyógyítható, eredményeket csak viselkedésterápiáktól várhatunk.

Annak ellenére, hogy a gyógyszerek nem segítenek az autizmuson, Zoltánnak a pszichiáterek súlyos tudatmódosító szereket írtak fel, ami miatt a szülők otthon csillapíthatatlan magas lázat és hasmenést tapasztaltak. Orvoshoz vitték a gyereket, aki megállapította, hogy ez a gyógyszer mellékhatása. Emiatt a pszichiátrián lecsökkentették a gyógyszeradagot, ettől csökkentek is a fizikai mellékhatások. Viszont a gyermek lelki állapota tovább romlott, egyre agresszívabbá és kezelhetetlenebbé vált.

Így ezután újabb gyógyszer felírása következett. A szülők pedig otthon egyre erősödő mellékhatásokat észleltek, úgymint a rendszeres bevizelés, szemfelakadás, szedált állapot. A szülők jelezték a helyzetet és a válasz megint az volt, hogy csökkentettek a gyógyszer adagon. Ekkor a fizikai mellékhatások megint enyhültek, kivéve, hogy a gyermek egyre nehezebben kezelhető volt és az agresszív kitörései megmaradtak.

Ezután került be Zoli a budapesti Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikára. Volt, hogy látogatáskor a gyermeket kikötözve, saját ürülékében és hányásában találták a szülők a zárt osztályon. A szülők érezték, hogy az egész osztályon bűz van és amikor ezt szóvá tették, az orvosok és az ápolók kikeltek ellenük.

Innen hazakerült a fiú, de ugyancsak súlyos gyógyszermellékhatásoktól szenvedett, rendszeres volt a szemfelakadás, erős remegés és nyáladzás, vizelet visszatartási problémák és a már eddig is tapasztalt szedáltság jelentkezett nála.

Ezután Zoli felvételt nyert a Reménysugár Habilitációs Intézetbe, az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának mintaintézményébe. Innentől az intézmény kirendelt pszichiátere kezelte őt, így továbbra is szedte a gyógyszereket, ahogy a klinikán beállították.

Azonban ezen a ponton egy furcsa dolog történt, amit a szülők csak utólag tudtak meg a dokumentumokból. Ebben az intézményben a skizofrénia is felkerült Zoli kórlapjára a betegségek közé. Ez azért említésre méltó, mert a hivatalos teszteket nem hajtották végre a diagnosztizáláshoz (skizofrénia diagnosztizáláshoz a pácienst egy bizonyos hivatalos protokoll szerint kell tesztelni, ami a dokumentumok szerint Zoli estében bizonyíthatóan elmaradt). De mivel az a gyógyszer, amit eddig kapott, skizofrének kezelésére volt adható, ezért a GYÓGYSZERHEZ igazították a diagnózist. Ezt nevezzük ma ,,orvostudománynak"...

Nem boldogult Zoli a sok gyógyszer miatt, agresszív rohamai voltak, ezért befektették újabb gyógyszerbeállításra a már fent említett klinikára. Aztán visszakerült a Habilitációs Intézetbe, de egy másik osztályra, egyágyas szobába. Ezután rendszeresen bántalmazás nyomait találták rajta (szája felrepedve, pukli a fején, horzsolások, rúgások nyomai a lábán) a szülők leadták a felvételeket a gyermek sérüléséről, de semmi sem történt. Egyszer, amikor mentek Zoliért, ő be volt zárva a szobába, meztelen, bepisilve. A gyermek sokszor panaszkodott, hogy bezárják.

Így teltek a szülők és a gyermek számára is egyre nehezebben elviselhető napok. Zoli hétvégenként otthon volt, hétköznap pedig az intézetben. Még erősebb mellékhatásokat tapasztaltak, mint eddig: fejfájás, folyamatos alvás, remegés, szedáltság, nyálfolyás, vizelet problémák, szemfelakadás néha hosszú órákon keresztül, súlyos székrekedés, magas láz, valamint képtelen volt már egyedül enni, úgy remegett a keze. Ezt jelezték írásban és szóban is az intézmény vezetésének. Ekkor csökkentették a gyógyszer dózist, de a mellékhatások területén javulást többé már nem tapasztaltak.

Így az egyik otthon töltött hétvége után bekövetkezett a szűrnyű tragédia, a legvégső mellékhatás: a fiú halála. Hétfő este az intézményi szobájába bezárva holtan találtak Zolira.

Édesapja az Üstökös című könyvvel állított emléket egyetlen fiának, hogy kiírja magából bánatát és keserűségét kedves fia hányattatott életéről.

A halál hivatalos oka vírus által okozott tüdővérzés. Ebben csak az a furcsa, hogy a dokumentumok szerint az orvos aznap látta és semmi tünete nem volt a tüdőgyulladásnak, ami rá néhány órára megölte.

Az Igazságügyi toxikológiai szakértői vélemény szerint viszont halálos dózisú hatóanyag szérumszint volt a szervezetében.

De a történet itt nem ért véget. A szülők tudták, érezték, hogy itt valami nincs rendben és igazságot akartak. Így az Orvosi Kamaránál panaszt tettek, amit azonban másodfokon is elutasítottak.
Panaszuk tárgya az volt, hogy a fiú előbb kapta a gyógyszert és csak később kapta meg hozzá a diagnózist. Skizofrénia gyógyszert adtak neki miközben a megfelelő tesztekkel sosem volt Zoli skizofrénnek diagnosztizálva. Ezek a gyógyszerek pedig csak tovább súlyosbították az autizmussal küzdő fiú amúgy sem egyszerű helyzetét és a halálba kergették őt végül.

Elmarasztalás nem történt, az Orvosi Kamara szemet hunyt a Zolival történtek felett, feltételezhetően azért, hogy az elmarasztalandó intézmények rossz hírének keltését elkerüljék, illetve a gyógyszermelléhatásokat eltussolják, ami rontaná a gyógyszergyárak hírnevét. Hihetetlen, de még a fölött is szemet hunytak, hogy a kezelő pszichiáter duplán vette fel a társadalombiztatási juttatást a fiú után. Ma ezt is szabad...

Mi más marad ilyenkor az embernek, ha az igazságszolgáltatás is kudarcot vall? Elmondja mindenkinek, mi történt. Ezt tettük meg most!

FORRÁS:
NATURAHIREK.HU
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 97 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 169 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 2951
  • e Hónap: 4846
  • e Év: 55637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.