Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/120 oldal   Bejegyzések száma: 1199 
Viharos szél hozta a hideget
  2018-10-24 23:42:57, szerda
 
  Viharos szél hozta a hideget




Hajnalra megérkezett a front, szélvész tombolt, keleten jégeső, zivatar alakult ki.

Már éjjel feltámadt a szél, a reggeli órákra az ország nagy részén viharossá erősödött az északnyugati légmozgás. A Pilis-tetőn elhelyezett szélmérőnk 104 km/h-s lökést mért. Az OMSZ mérései szerint orkán erejű, a Mátrában 123, Budapest János-hegyen 120 km/h-s széllökés volt, ezzel

megdőlt a napi, fővárosi szélrekord.

A vihar nagyobb faágakat tört ki:




Góbi István facebook oldalunkra feltöltött fotója a Csepel-szigetről, köszönjük!

A hidegfronttal megérkezett a csapadék, záporok, sőt keleten zivatarok alakultak ki jégesővel.




Tiramisu fotója Vámospércsről, köszönjük!

A Dunántúlon a reggeli záporok mögött még kisütött a nap és többfelé tarkította az égboltot szivárvány.

A beáramló sarkköri hideg levegő a magasban is jelentős lehűlést eredményezett, feltehetőleg a magasabb pontokon, hegytetőkön néhol az esőcseppek mellett megjelentek az első hópelyhek.




Bükkszentkereszti kameránk reggeli képén néhány hópihe figyelhető meg. (Üzemeltető: multiled)

Már szinte mindenhol viharos a szél és egyre jobban szorítja ki a meleget. A front előoldalán még meleg levegő áramlott be, az Alpokalján főn hatás érvényesül, melynek eredményeképpen nyugaton még 20 fok közelében alakultak a maximumok. A front megérkeztével viszont a Dunántúl középső tájain

hirtelen 5-6 fokot zuhant a hőmérséklet.




Hajag-tetőn elhelyezett műszerünk hőmérsékleti grafikonja

Borítókép: dublin19

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erős hidegfront jön szerdán
  2018-10-20 23:57:24, szombat
 
  Erős hidegfront jön szerdán




Négy nap alatt három hidegfront érintheti térségünket, közülük a szerdai lehet a legerősebb, mely viharos szelet hozhat magával.

Hosszú ideig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, az ősz most azonban hűvösebb arcát mutatja meg nekünk. Az előrejelzések több hullámban érkező lehűlést prognosztizálnak, melynek első felvonása egy vasárnap érkező hidegfront által fog megérkezni. Ennek hatására elbúcsúzunk a 20 fok környéki hőmérsékletektől, nagy mennyiségű csapadékot viszont nem hoz magával. Szelesebbé válik az idő, ami mindenképpen jó hír a légszennyezettség szempontjából.




A vénasszonyok nyara után jön a hűvös őszi idő. Zsombor94 és Szilágyi Eszter fotója, köszönjük!

Nemzeti ünnepünkön is érkezik egy front felhős, szeles időt és kevés esőt hozva magával.

Szerdán egy ettől erősebb hidegfront érkezése körvonalazódik, mely mögött viharos széllel zúdul majd a Kárpát-medencébe az északi sarkkör környékéről jövő hideg levegő. Az alábbi térképen jól látható, hogy Európa középső része egy anticiklon és egy ciklon közé fog ékelődni. A két időjárási képződmény találkozásánál egy határozott északnyugati áramlás alakul ki, és ezen keresztül jut le majd hozzánk a hideg levegő.




Az ECMWF modell szerda éjjelre (00 UTC) vonatkozó előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra. Forrás: WXCharts.eu

Mi várható?

A front szerda hajnalban érkezhet meg északnyugat felől. Ekkor az északi tájakon már viharossá fokozódhat a szél, később pedig országszerte 60-80 km/h-s széllökésekre lehet készülni. A szeles idő mellé már helyenként kiadósabb mennyiségű csapadék is társulhat. A napközbeni hőmérsékletek előreláthatólag 15 fok alá csökkenhetnek, de egyes helyeken akár a 10 fokot sem érheti majd el a maximum.

A szél csütörtökön még erősebb lehet, akár a 100 km/h-t is elérheti.

Borítókép: Szilágyi Eszter

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehűlés érkezik a hosszú hétvégén
  2018-10-19 00:10:41, péntek
 
  Lehűlés érkezik a hosszú hétvégén

Szombatig tart az átlagosnál melegebb idő, vasárnaptól hűvösebb, szelesebb idő köszönt be.

Péntekig az ország nagy részén még kitart a vénasszonyok nyara, igaz már nem lesz zavartalan a napsütés, időről-időre több lehet a felhő az égen, melyekből helyenként rövid időre az eső is csepereghet. Jelentősebb légmozgás nem várható, és az ország nagy részén maradnak a 20 fok fölötti maximumok, csupán a tartósabban felhős tájakon alakulhat 20 fok alatt a csúcshőmérséklet.

Feltámadó széllel hidegfront érkezik.

Szombaton már több helyen megélénkül az északi-északnyugati szél, délutánra azonban még 18-22 fokig melegszik a levegő. Este északnyugat felől hidegfront érkezik, amely szórványosan okozhat kisebb esőt, záport, viszont a szárazságot jelentősebben enyhítő nagy mennyiségű csapadékra nem kell számítani. Feltámad az északi szél, vasárnap napközben a Dunántúlon és keleten, északkeleten erős lökések is lehetnek. Visszaesik a hőmérséklet, a csúcshőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.




Szűcs Jáni Dia fotója, köszönjük!

Október 23-án jöhet újabb hidegfront

Hétfőre átmenetileg nyugodtabb, naposabb idő jöhet. A szél csak helyenként lehet élénk, napközben 14-19 fok között alakulhat a hőmérséklet. A mostani számítások szerint nemzeti ünnepünkön, október 23-án újabb hidegfront érkezhet erős széllel, de ismét csak kisebb mennyiségű csapadékkal.

Borítókép: Lampértné Annamária

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem tágít a vénasszonyok nyara
  2018-10-11 23:50:49, csütörtök
 
  Nem tágít a vénasszonyok nyara

Még jó pár napig vendégünk marad a vénasszonyok nyara, a hideg, helyenként párás, ködös hajnalokat szikrázóan napos délutánok követik.

Pénteken és a hétvégén is folytatódik az eddigihez hasonló időjárás. Hajnalonként elsősorban nyugaton, délnyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben válhat párássá, ködössé a levegő, napközben viszont országszerte szikrázó napsütés lesz jellemző, csupán néhol jelenhetnek meg rövid időre vékony fátyolfelhők.

Továbbra is mérhetünk 25 fokot

A kora reggeli órákra az ország nagy részén 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet, a völgyekben azonban ennél egy-két fokkal hidegebb, míg a magasabban fekvő helyeken ugyanennyivel enyhébbek lehetnek a reggelek. Délutánonként továbbra is 20 fok fölé melegszik a levegő, sok helyen megközelítjük, illetve el is érjük a 25 fokot.




Szigetvári Réka fotója Szigligetről, köszönjük!

Feltámad a délkeleti szél

Pénteken és a szombaton is inkább napközben és főként a Dunántúlon lehet élénk a délkeleti szél, majd vasárnap a Duna-Tisza köze déli felén is feltámad a légmozgás, ekkor a Dunántúlon erősebb lökések is lehetnek.

A jövő hét elején is marad a meleg

Legalább szerdáig kitart a vénasszonyok nyara sok-sok napsütéssel, csupán hétfőn lehet kissé több fátyolfelhő az égen. Hajnalonként ugyan hideg lesz, napközben azonban 20 és 25 fok közé melegszik a levegő. A délkeleti szél hétfőn és kedden a középső és nyugati tájakon továbbra is többfelé élénk, a hét első napján néhol erős lehet.

Borítókép: Rippel Erik /Vác/

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hosszan kitart a vénasszonyok nyara
  2018-10-08 23:53:01, hétfő
 
  Hosszan kitart a vénasszonyok nyara

Keddtől országszerte tartósan napos, száraz idő jön, délutánonként sokfelé mérhetünk 25 fok közeli hőmérsékletet.

Kedden csapadékra már sehol sem kell számítani, az őszre az időjárást tekintve inkább csak a hajnali pára - és ködfoltok emlékeztethetnek, melyek nagyobb számban a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében fordulhatnak elő. Napközben sok lesz a napsütés, legfeljebb nyugaton és északon lehet időnként felhősebb az ég, de csapadék ezeken a tájakon sem várható. Hajnalban 7-13, délután 21-25 fokot mérhetünk.

Szinte zavartalanul napos időszak jön




Retso fotója, köszönjük!

Szerdától a hét legvégéig a hajnali pára- és ködfoltok feloszlását követően országszerte szinte zavartalan lesz a napsütés, csupán helyenként és kevés alkalommal jelenhetnek meg vékony fátyol- esetleg kisebb gomolyfelhők. Az esernyőket, esőkabátokat nyugodtan otthon hagyhatjuk, csapadékra sehol nem kell számítani. A délkeleti szelet főként a Dunántúlon kísérhetik élénk, csütörtökön Sopron környékén akár erős lökések. A kissé hűvös reggeleket követően délutánonként sokfelé megközelíti, el is éri a hőmérséklet a 25 fokot.

A vénasszonyok nyara előreláthatólag még a jövő hét elején is kitart, igaz akkor egy-két fokkal alacsonyabbak lehetnek a maximumok.

Borítókép: Shiva

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ízelítőt kapunk a vénasszonyok nyarából
  2018-10-04 01:31:22, csütörtök
 
  Ízelítőt kapunk a vénasszonyok nyarából

Melegszik az idő a következő napokban, sok napsütésre számíthatunk csapadék nélkül.

Csütörtöktől már csapadékmentes időben lesz részünk, hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számíthatunk. Már erős széllökésekre sehol sem kell készülni, csak néhol élénkülhet meg az északnyugati szél. Hideg lesz a reggel, sokfelé mérhetünk 5 fok alatti minimumokat, helyenként fagypont köré is lehűlhet a levegő. Napközben 15-20 fokra számíthatunk.

Sok-sok napsütés

Pénteken országszerte sok-sok napsütésre számíthatunk, felhő alig lesz az égen, így természetesen csapadéktól sem kell tartanunk. A szél délkeletire fordul, de csak északnyugaton élénkülhet meg. Ismét hideg lesz a hajnal, többfelé alakulhat fagypont körül a minimum-hőmérséklet, helyenként talajmenti fagy, gyenge fagy is lehet. Napközben viszont sokfelé mérhetünk 20 fok körüli maximumokat, csak északon lehet egy-két fokkal hűvösebb a levegő.




Ocso197 fotója, köszönjük!

Vénasszonyok nyarát idéző idő

Szombaton fokozódik a nappali felmelegedés, mindenhol eléri a csúcshőmérséklet a 20 fokot, délen, délkeleten 24-25 fokot is mutathatnak a hőmérők. A délkeleti szél többfelé feltámad. Napközben nyugaton, délnyugaton növekedhet meg kissé a felhőzet, de ezek estig csapadékot még nem fognak hozni, máshol viszont egész nap szinte zavartalan napsütésben lehet részünk.

Csak néhol lehet gyenge csapadék

Vasárnap már elszórtan kisebb eső, futó zápor átmenetileg előfordulhat, de lehűlés nem érkezik, az ország legnagyobb részén 20 fok felett alakul a maximum-hőmérséklet.

Borítókép: Zsombor94

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeles időt hoznak a frontok
  2018-10-02 00:10:09, kedd
 
  Szeles időt hoznak a frontok

Kedden és szerdán is többfelé erős lehet a szél, jelentős csapadék hazánk nagy részén azonban nem várható.

Hétfőn az esti órákban

északnyugat felől hidegfront érkezik,

így északnyugaton már feltámadhat az északnyugatira forduló szél.

Kedden ez a hidegfront határozza meg hazánk időjárását, sokfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél, csak keleten, északkeleten maradhat mérsékelt a légmozgás. A front útját főként éjjel és a nap első felében kísérheti több helyen kisebb eső, zápor. Jelentős mennyiségű csapadékra az ország nagy részén nem kell számítani, bár a Dunántúlon helyenként előfordulhat 5 mm fölötti mennyiség. Délután északnyugat felől egyre nagyobb területen tisztul ki az ég, ekkor már csak keleten, északkeleten fordulhat elő csapadék. Napközben 13-18 fokra van kilátás.




Radical fotója, köszönjük!

Újabb szeles nap jön

Szerdán is többfelé szeles, gyakran felhős idő ígérkezik, számottevő csapadék az ország jelentős részén nem valószínű, legfeljebb északon fordulhat elő kisebb eső, zápor. Reggel hideg lesz, a talaj mentén nagy területen fagyhat, napközben északon 15-17, máshol többfelé 20 fok közeli maximumokat mérhetünk.

Csütörtökön már sok lesz a napsütés, a kezdetben még több helyen élénk északnyugati szél is fokozatosan mérséklődik. Délutánra 15-20 fokig melegszik a levegő.

A folytatás napos, egyre melegebb időt ígér.

Borítókép: Rippel Erik

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Péntekig melegedés, szombaton hidegfront
  2018-09-27 00:46:36, csütörtök
 
  Péntekig melegedés, szombaton hidegfront

Pénteken 20 fok fölé emelkednek a maximumok, szombaton újabb hidegfront hoz csapadékot, lehűlést.

Szombatig csapadék nem várható, sokat fog sütni a nap, erősödik a nappali felmelegedés. A reggelek viszont csípősen indulnak, csütörtök hajnalban többfelé lehet talajmenti fagy. Az Alföldön, a Dunántúl délnyugati részén és a fagyzugos helyeken 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.




Micsuda András fotója, köszönjük!

Napközben már 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Sok napsütés ígérkezik, a Dunától keletre lehet több felhő és szelesebb az idő, de csapadék nem várható.

Pénteken ragyogó napos, nyugodt időre készülhetünk, csak kevés felhő lehet az égen, esni nem fog, néhol északon támadhat fel átmenetileg a légmozgás. Hajnalban a fagyzugos helyenként lehet gyenge fagy, másutt 2-7 fokig csökken a hőmérséklet. Erősödik a nappali felmelegedés, délutánra országszerte 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, többfelé számolhatunk 23-24 fokos maximumokkal.

Szombaton hidegfront

rontja el az időt, éjjel megnövekszik a felhőzet és reggel észak felől többfelé elered az eső, záporok, kis valószínűséggel zivatar kialakulhat. A front jelentős csapadékot nem hoz, délutánra mát többfelé kisüt a nap. Északnyugatira fordul a szél és sokfelé erős, főleg a Dunántúlon viharos lökések kísérik. Több fokkal lehűti a levegőt, 13-19 fok között alakul a csúcshőmérséklet.




Laver57 fotója, köszönjük!

A hét utolsó napjára kitisztul az ég, visszatér a napos, száraz idő. Az északi, északkeleti szél még többfelé élénk lehet, a csípős hajnal után 15-21 fokig melegszik a levegő.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyakunkon az első őszi fagyok
  2018-09-26 01:19:58, szerda
 
  Nyakunkon az első őszi fagyok




Viszonylag korán megérkeznek az első éjszakai fagyok, szerda reggel a völgyekben -2, -3 fok is lehet.

Kedd reggel helyenként az Északi-középhegység völgyeiben és az Őrség mélyebben fekvő tájain már előfordult gyenge fagy, Bereten -0,4,

Mihálygergén -0,5 fokot mutatott a hőmérő.

A még többfelé élénk szélben az ország más területein még nem volt ennyire hideg, bár így is többfelé 5 fok alá hűlt a levegő.




Kedd hajnali legalacsonyabb hőmérséklet automatáink és észlelőink mérése alapján

Óvjuk növényeinket, többfelé fagyhat!

Érdemes ezen túl ellenőrizni az autókban a fagyálló meglétét is.

Szerda hajnalra a derült égbolt alatt a szél is országszerte lecsendesedik, így sokfelé fagypont közelébe zuhanhat a hőmérséklet, talajon nagy területen fog fagyni. Két méteres magasságban is több helyen várható 0, -1, főként az Északi-középhegység és a délnyugati országrész völgyeiben, valamint a Kiskunság és a Nyírség mélyebben fekvő tájain akár -2, -3 fok is. Célszerűvé válik tehát fagyérzékeny növényeinket védett helyre tenni.

Még csütörtök reggel is többfelé lehet talajmenti fagy, egy-két völgyben továbbra is mérhetünk 0, -1 fokot, majd péntekre a fagyveszély jelentősen csökken, bár a mélyebben fekvő tájakon még ekkor is előfordulhat hajnalban talajmenti fagy.

Borítókép: Nagyago (Bodrogkeresztúr)

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hűvös őszi napokkal zárul a szeptember
  2018-09-26 01:09:03, szerda
 
  Hűvös őszi napokkal zárul a szeptember

A hétfői front után nyugodt napok jönnek, csapadék a hét első felében nem várható, de melegünk sem lesz.

Szerdán túlnyomóan napos idő várható, a déliesre forduló szél is már csak kevés helyen élénkülhet meg. Hideg reggel után 14-18 fokig melegszik a levegő.




Papp Péter fotója, köszönjük!

Csütörtökön csak kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést, esni továbbra sem fog. Északkeleten élénk lökések kísérhetik a délies szelet.

Pár fokkal melegebb

A hajnal ismét hideg lesz, többfelé előfordulhat talajmenti fagy is, délután viszont 20 fok körül alakulnak a hőmérsékleti értékek.
Pénteken még előreláthatólag marad a napos, csapadékmentes idő. 20-25 fokig melegszik a levegő, mérsékelt marad a légmozgás.

Hétvégén újabb lehűlés körvonalazódik.

Borítókép: Pápai Kinga

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/120 oldal   Bejegyzések száma: 1199 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 171
  • e Hét: 1916
  • e Hónap: 10182
  • e Év: 126835
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.