Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
A válás egyáltalán nem megoldás , a válás: csőd
  2015-02-15 11:37:32, vasárnap
 
  A legjobb házasságban is elő fordul, hogy valamelyik fél később összetalálkozik valakivel, - sajnos rengeteg alkalma van rá, főleg a munkahelyén -, nagyot dobban a szíve, és úgy érzi, ez a valaki minden tekintetben hozzáillőbb társ lenne, mint a sajátja.

Eltekintve attól, hogy talán nem is lenne igazán alkalmasabb, hozzáillőbb az a másik, de ha az lenne is, egy házasságból akkor sem lehet csak úgy kilépni, mint egy rossz irányba haladó autóbuszból. Lehet, hogy elkapja az embert egy fellobbanó érzés sodra, de azért vagyunk emberek, és nem állatok, hogy ellent tudjunk állni az ilyen sodrásnak.

Nem ösztönlények vagyunk, akiket a pillanatnyi kedvük és vágyuk, vagy akár mély érzéseik mozgatnak csak, hanem erkölcsi felelősséggel tartozó szellemi lények is, gyereknek, családnak, Istennek felelősséggel tartozó szellemi lények, emberek, akik saját feltörővágyaik, érzéshullámzásaik ellen tudnak és kötelesek is harcolni.

Még ilyen komoly esetben sem a válás a megoldás - sőt a válás egyáltalán nem megoldás -, a válás: csőd. A hitnek, a jóakaratnak, a hűségnek, az életnek a csődje. Olyan csőd, mint ahogyan az amputálás az orvosi tudománynak a csődje. Igen, az orvos akkor amputál egy beteg lábat, ha már az egész tudománya csődöt mondott.

Persze előfordul, hogy mégis muszáj, mert csak így lehet megmenteni az életet. Így van a válással is. Van olyan eset, hogy csak így lehet megmenteni az életet: egy asszonynak vagy a gyermekeknek az életét: válással. De ez a legutolsó!

A házassági elválásról
Link Link BÖLCS VÁLASZTÁS




 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
Valentin napja
  2015-02-14 14:51:11, szombat
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
Jobb ketten együtt, mint egyedül
  2015-02-10 15:27:53, kedd
 
  Ha két ember együttműködik, az eredményesebb és hatékonyabb,
mintha valaki egyedül dolgozik.

Ha kettejük közül az egyik elesik, a másik a segítségére siet.

De jaj annak, aki egyedül van, mikor elesik! Nincs senki, aki fölsegítse.

Azután, ha ketten egymás mellett fekszenek, egyikük sem fázik.

De hogyan melegedjen föl, aki egyedül alszik? Az ellenség legyőzheti azt, aki egyedül van.

De ketten már sikerrel ellenállhatnak a támadásnak, és megvédhetik egymást.

Sőt, ha három szálból fonják a kötelet, akkor még nehezebb elszakítani.

Prédikátor 4
Link Link



 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
Önzetlenség
  2014-12-02 10:23:56, kedd
 
  Önzetlenség az a fogalom, hogy saját érdekeinket mellőzve
mások javítására cselekszünk.




"Önzés és önzetlenség közti egyensúly felborulása Nehéz nem visszaélni azzal, ha valaki igazán szeret. A másik kihasználása nagyon sok területen jelentkezhet. Saját szükségletünk és akaratunk erőszakos vagy manipulatív képviselete, a másik érdekeinek háttérbe szorítása nem a szeretet vagy a szerelem jele. A túlzott önzetlenség azonban szintén az egyensúly felborulásához vezet. Ahhoz, hogy a kapcsolat jól működjön szükség van a saját vágyaink képviseletére és a másik vágyának figyelembevételére egyaránt.

10 tipikus párkapcsolati probléma
Link
 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
A szeretet nem érzés, hanem egy bizonyos viselkedésmód
  2014-02-14 11:07:54, péntek
 
  Az ember legalapvetőbb érzelmi szükséglete a szeretet és a gyengédség iránti igény, és az a biztos tudat, hogy tartozik valakihez, aki őt fontosnak tartja.



" Nem az a legalapvetőbb érzelmi szükségletünk, hogy szerelmesek legyünk, hanem az, hogy társunk őszintén szeressen, olyan szeretettel, mely nem az ösztönökből fakad, hanem értelmi és akarati világában gyökerezik. Arra van szükségünk, hogy olyasvalaki szeressen, aki szabadon döntött mellettünk, s aki meglátja bennünk a szeretetreméltót.
Az ilyen szeretet erőfeszítést és önfegyelmet kíván. Azzal a döntéssel jár, hogy energiáinkat befektetve a másik javát igyekezzük szolgálni, s ha erőfeszítéseink nyomán gazdagodik az élete, az minket is megelégedéssel tölt el, hiszen őszintén szeretünk valakit. Ehhez nincs szükségünk a szerelmi mámorra. Valójában az igazi szeretet a szerelmi állapot elmúltával lép életbe."

(Gary Chapman: Egymásra hangolva)


Link Link


Csak a szeretet
 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
Interjú a 2014-es Házasság hete arcaival
  2014-02-10 13:01:40, hétfő
 
 

" Mit jelent számotokra a házasság, az egymás iránti elköteleződés?

Nem jó az embernek egyedül. Ez milliószor bebizonyosodott, mióta ember él a földön. A házasság számunkra az az életállapot, amelyben mindketten hazataláltunk.

Tudhatjuk azt, hogy sem betegségben, sem egészségben, sem boldog, sem boldogtalan állapotunkban nem maradunk egyedül.

Van valaki, akinek a legfontosabbak vagyunk, akivel minden örömünket, gondolatunkat, kétségünket, kudarcunkat meg lehet osztani,

aki megért és nem ítél el, és nem hagy el soha."

Házasság hete
Link Link

Link





2012 Házasság hette Link Link Előzmények



 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
Házasság hete „arcai
  2014-02-07 12:29:57, péntek
 
  Szerelem mindörökké?

" Szinte felfoghatatlan, hogyan tud két vadidegen ember olyan közel kerülni egymáshoz, hogy aztán testestől-lelkestől összekapcsolódik az életük - fejtegeti a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Keresztes Ilona és férje, Mohay Tamás néprajzkutató az idei Házasság hete ,,arcai" nemcsak a házasság szépségeiről, hanem a kísértésekről, a gondokról és veszekedésekről is kendőzetlen őszinteséggel beszélnek.




Jelen idő

Amikor a Keresztes Ilonához és Mohay Tamáshoz indultam interjúra, azt terveztem, hogy megkérdezem tőlük, mi a jó házasság titka, de okafogyottá vált a kérdés, hiszen az egész beszélgetés erről szólt. Tamás azonban szívesen felel.
- A jó házasság titka, hogy mindig tele van titokkal. Nem tudunk napirendre térni egymás fölött. Kérdezted, hogy mi fogott meg Iliben? Ez nem múlt idő, hanem jelen, mert mindennap arra ébredek, hogy egy csodálatos nő van mellettem. És én ettől teljesen le vagyok nyűgözve."



Parókia - Házasság hete
Link Link
 
 
1 komment , kategória:  Házasság hete  
A növekvő házasság legfontosabb része
  2013-10-06 11:18:56, vasárnap
 
  "Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által." Kolossé 2:7a

Sok mindent tudtok tenni, hogy a házasságotokat építsétek, például lehettek gyengédek, önzetlenek és megbocsátóak a másikkal szemben. De messze a legfontosabb döntés, amit te és a párod meghozhattok a házasságotokban, hogy továbbra is elkötelezetten követitek Jézust együtt.

¤ Link
¤ ¤ Link ¤


A Biblia azt mondja: "Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által" (Kolossé 2,7a). Te és a házastársad lehet, hogy elköteleztétek már magatokat Jézus mellett egyszer, de meg kell kérdeznetek magatoktól: "Egy párként is megéljük a hitünket?"

Hogyan tehetitek meg ezt?

Merítkezzetek be együtt. Ha még nem nem tettétek meg, akkor nyilvánosan valljátok magatokat kereszténynek. Ha Jézus lesz a házasságotok középpontjában, az csak akkor működik, ha mind a ketten "kiálltok a piedesztálra" és képesek vagytok elmondani a világnak, hogy őt követitek.

Nagyon szeretem, ha férjeket és feleségeket láthatok együtt bemerítkezni. Ez egy csodálatos módja, hogy a világnak elmondjátok, hogy elkötelezitek az életeteket és a házasságotokat Jézus mellett.

** ** Link
** **


Csatlakozzatok együtt egy kiscsoporthoz. Állítsátok a házasságotokat lelki kihívások elé és csatlakozzatok más keresztény párokhoz. Ahogy megtanuljátok együtt Isten igéjét alkalmazni a házasságotokban, megerősítitek egymást lelkileg. Bátorítsátok is a másikat, hogy szolgáljon, és osszátok meg a hiteteket rendszeresen. A házasként és egyben Krisztus követőjeként való növekedés megkívánja, hogy következetesen elszámoltathatók legyetek.

Újítsátok meg az esküvői fogadalmaitokat. Ha elköteleztétek az életeteket Jézus mellett, vagy komolyan megújítottátok ezt az elköteleződést mióta először elismételtétek az esküvői fogadalmatokat, gondolkozzatok el rajta, hogy megújítjátok ezt az esküt. Lehetséges, hogy ma ez mást fog jelenteni számotokra.

Imádkozzatok egymásért és egymással. "Tegyétek ezt mindenkori szokásotokká: Valljátok meg egymásnak a bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy kiteljesedve és egészségesen tudjatok együtt élni." (Jakab 5,16, MSG) Ki ne szeretné, hogy a házasság, amiben él kiteljesedett és egészséges legyen? A Biblia azt mondja nekünk, hogy ez történik, ha beismerjük egymás előtt, ha nincs igazunk, és imádkozunk egymással.

Kövessétek Isten igéjét. Egy pár évvel ezelőtt olvastam egy országos tanulmányt, amely szerint minden harmadik házasság válással végződik. Ha egy pár egyházi esküvőt is tart akkor ez a szám ötvenre ugrik fel. Ha a házastársak járnak együtt istentiszteletre, részt vesznek dicsőítő alkalmakon, és tartanak valamilyen formában családi imádatot, akkor 1105 házasságból csak 1 végződik válással. Ez a különbség, amikor a párok igyekeznek Isten igéjét együtt olvasni és alkalmazni az életükre.

Még ha a házasságotok nehéz szakaszon megy is keresztül, mindig van remény. A házasságotok újra életre lelhet. Azzal kell, hogy kezdődjön, hogy Jézust teszitek a középpontba. Tegyétek, amit Isten mond nektek az ő igéjében, és a házasságotok újra elkezd növekedni. Jézus a házasságok összetartója. Együtt tart titeket, még akkor is, ha minden szét akarna választani titeket és már feladnátok.

Beszéljetek róla:

Milyen kihívások segítenének neked és a párodnak a szellemi növekedésben?
Mik a legnagyobb akadályok neked és a párodnak, amikkel szembe kell néznetek, amikor naponta együtt imádkoztok?
Min tudsz változtatni a jövő héten, ami segít neked és a párodnak, hogy egy sokkal bensőségesebb szellemi kapcsolatot fejlesszetek ki?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.29.) Napi remény
Link Link
 
 
1 komment , kategória:  Házasság hete  
Az önzetlen házasság
  2013-10-03 10:05:04, csütörtök
 
  "Ne csak a magad hasznát keresd, hanem a másokét is." (Fil 2,4 NLT fordítás)




A házasság számos lehetőséget nyújt arra, hogy módosíts az életeden. A változás állandóan jelen van: a gyermekek felnőnek, el kell költözzetek, megváltozik a munkahelyed, megbetegszel. Ha életed körülményei megváltoznak, neked és párodnak is alakulnotok kell, hogy a házasságotok jó úton maradjon. Ha belegondolunk, hogy két tökéletlen ember építi együtt az életét, már az egymáshoz való alakulással jár.

A növekedő házasságok mindig szemléltetik az egymásért való változás képességét. Igazából, ez azt jelenti, hogy önzetlenek vagyunk. Megtanulni kevésbé önzőnek lenni az élet egyik legnagyobb leckéje. Lehetséges, hogy éppen ez a legfontosabb lecke, amit Isten a házasságodon keresztül akar megtanítani.

Hogyan lehetnél kevésbé önző és hogyan tudnál pozitívan megváltozni a házastársadért?

Gondolkodj el, hogy mire van a házastársadnak leginkább szüksége. A Biblia azt mondja, hogy "ne csak a magad hasznát keresd, hanem a másokét is." (Fil 2,4 NLT fordítás) Sajnos gyakran előfordul, hogy minél régebb vagyunk házasok, annál kevesebbet gondolunk arra, hogy mire van szüksége a házastársunknak. A Biblia azt mondja, hogy mindenki más szüksége jobban kell érdekeljen, mint a sajátunk. Ez különösen igaz kell legyen az otthonunkban.

Engedelmeskedjetek egymásnak. Ahhoz, hogy hozzá tudj alakulni a házastársadhoz, engedelmeskedned kell neki. Vagyis ez azt jelenti, hogy feladod amit nagyon szeretnél, azért, hogy a társad szükségletét betöltsd. Az Efézus 5:21-ben azt írja, hogy "Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében." Vannak olyan férfiak, akik azt hiszik, hogy a feleségüknek kell engedelmeskedni és hozzájuk alakulni, mert ők a lelki vezetők a családban. De vezetőnek lenni azt jelenti, hogy a férj példát mutatva szolgál otthonában.

Változtass a kis dolgokon. Lehet, hogy azt jelenti, hogy kicsit hamarabb érkezel, vagy kicsit később indulsz. Lehet, hogy azt jelenti, hogy kicsit hamarabb, vagy kicsit később fekszel le. Lehet, hogy abban valósul meg, hogy azt a filmet nézed meg, abba az étterembe mész, melybe a párod szeretne menni. Lehet, hogy azt jelenti, hogy igazán figyelsz, mikor párodnak szüksége van arra, hogy figyelj, nem csak akkor amikor te akarsz figyelni. Az igazi szeretet ezekben a mindennapi kicsi változtatásokban látszik meg, amikor egymás szükségére figyeltek.
Nem az a szeretet próbája, ahogyan a házastársadról beszélsz, hanem ahogy az iránta érzett szeretetet kimutatod. Úgy bánj a pároddal, ahogyan Jézus tenné. Ha meghozod ezt a döntést, minden megváltozik. Az érett szeretet definíciója az, hogy úgy bánsz másokkal, ahogyan Jézus bánna. Jézus a tökéletes példa, amikor a szeretetről beszélünk. "Így tudjuk meg, hogy mi a szeretetet: Krisztus az életét adta értünk." (1Jn 3:16a GNT fordítás).

Egész életedet töltheted azzal, hogy próbálod a fentieket alkalmazni, de a házasságod már attól is jobb lesz, hogy próbálkozol.

Beszéljünk róla:

Milyen áldozatot hozott a házastársad, ami nagyon sokat jelentett neked? Megmondtad a párodnak, hogy mennyire jól esett neked ez a áldozat?
Milyen áldozatot tudnál hozni a házastársadért szereteted jeléül?
Hogyan változna a házasságod, ha úgy bánnál a házastársaddal, ahogy Jézus bánna?


Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.26 Link


Napi remény
Link

 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
A házasság nem teremt problémákat, csak feltárja azokat
  2013-09-19 10:14:02, csütörtök
 
  "Végső soron az emberek sokkal jobban értékelik az őszinte kritikát, mint a hízelgést." (Péld 28,23 NLT fordítás)

Link



Ha egy olyan kapcsolatban vagy, ami tudod, hogy nem visz sehova, ne folytasd többé. ,,De hát nem lesz senkim, akivel kimenjek péntek este" - gondolod. Egy rossz házasság százszor rosszabb mint az, hogy nincs kivel kimenni péntek este. Minél több ideig vagy egy kapcsolatban, annál nehezebb kiszállni belőle.

A Péld 28,23 ezt írja: "Végső soron az emberek sokkal jobban értékelik az őszinte kritikát, mint a hízelgést."

Gyorsan gondolkodj el ezen az emberen és bizonyosodj meg, hogy érzelmileg egészséges. Ne félj feltenni olyan kérdéseket neki mint: ''Van benned fékezhetetlen harag?, "Beszélhetünk rólam?" vagy ,,Kifizeted te a számlát?"

Függetlenül a partnered érzelmi állapotától, szükséged van arra, hogy te magad kapcsolatban legyél Jézus Krisztussal. Ha még ezt nem tetted meg, itt kell elkezdened. Szükséged van arra hogy lelkileg kapcsolódj Istenhez.

Ezután szeretném ha elköteleznéd magad az Isten mércéje szerinti életre, és ne engedd hogy a tengernyi érzelem elsodorjon, és végül rosszul dönts. Lehet, hogy egy bizonyos helyzetben pillangókat fogsz érezni a hasadban és beleszeretsz a szerelem gondolatába, de ne hozz rossz döntést!

Ne randizz addig, amíg az lelki sebeid be nem gyógyulnak, vagy várj legalább addig amíg a gyógyulás folyamata elkezdődik. Szabadulj meg a keserűségtől, a haragodtól és a terhedtől.

Emlékszem, hogy sok évvel ezelőtt összeadtam egy párt a Saddleback-i gyülekezetben. Öt évvel később meghívtuk őket ebédre. A nő elmesélte, hogy: ''Amikor az oltár felé sétáltam a fehér ruhámban, fogalmam sem volt arról, hogy egy érzelmi szeméttel teli táskát hordozok a hátamon, és ezt a sok szemetet mind belevittem a házasságomba.''

Barátaim, a házasság nem teremt problémákat, csak felderíti őket. Le kell számolnod ezekkel, mielőtt megházasodsz, hogy egy boldogabb, Istenhez hűségesebb, és egy még teljesebb házasságod legyen. Így mély békességed lesz a személyes, a nemi és a lelki életedben és a kapcsolataidban. Ez az az egység, amely az Istennel való kapcsolatból, az életcélodból és az elhívásodból származik.

Beszéljünk róla:

Milyen változások szükségesek a te kapcsolatodban?
Melyek a legnehezebb kérdések amelyeket fel kell tenned a kapcsolatodban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.12) Link


Napi remény Link
 
 
0 komment , kategória:  Házasság hete  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 401 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 859
  • e Hét: 3198
  • e Hónap: 6999
  • e Év: 68300
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.