Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 162 
Napraforgó
  2021-09-27 09:30:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Lila rózsák
  2021-09-27 09:30:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Virágok kavicskosárban
  2021-09-27 09:28:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Miért nem jó, ha magas a koleszterinszintünk?
  2021-09-27 09:20:23, hétfő
 
  A koleszterin nem egy ördögtől való valami. Erre a zsírszerű anyagra mindenképpen szüksége van a szervezetünknek, de ha túl magas a szintje, az már nem tesz jót nekünk, az egészségünkkel, különösen a szív és az érrendszer működésével. A koleszterint a táplálékok útján visszük be a szervezetünkbe és a máj is termel valamennyit.

Amennyiben az LDL-koleszterin szintje megemelkedik a szervezetben, az az erek falára tapadhat. Ez a hatás viszont nagyon kedvezőtlen, hiszen megnehezíti a vér áramlását. Amennyiben ez nem megfelelő, elzáródás is kialakulhat az erekben, illetve vérrög is képződhet, ami oka lehet a szívinfarktusnak és a stroke-nak.

Amennyiben az LDL-koleszterin szintje megemelkedik, plakkok képződnek az erek falán. Ezt nevezzük érelmeszesedésnek. Mivel ezek a plakkok egyre nagyobbak lesznek, egyre jobban szűkülnek az erek, ami csökkenti a véráramlást és fokozza a vérrögképződés kialakulását. Ez a folyamat nagyon sok panaszt és számos betegséget generálhat.

Az elzáródás okozhat mellkasi fájdalmat, de úgynevezett szívkoszorúér-betegséget is, ami megakadályozza, hogy az oxigénben gazdag vér eljusson a szívhez - ez viszont hozzájárulhat a szívrohamhoz. Amennyiben az agyba nem jut el az oxigénben gazdag vér, akkor ez kiválthatja a stroke kialakulását.

A koleszterinre az agynak és az idegrendszernek is szüksége van, hiszen segít az idegsejtek ,,fejlesztésében". Hogyha azonban felesleg keletkezik belőle a szervezetben, akkor ez blokkolja az agyi ereket és jelentősen csökken az agy vér és oxigén ellátottsága. Ennek következménye pedig a stroke lehet, ami nagyon sok testi károsodást okozhat. A stroke következményei lehetnek többek között: beszédprobléma, nehezített mozgás, illetve a memória elvesztése. Ha nem is okoz stroke-ot a magas koleszterinszint, de megzavarhatja az agy működését, és olyan betegséget is generálhat, mint például az Alzheimer-kór.

A magas koleszterinszint érrendszeri károsodást is okozhat, de a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető. Hiszen a glükóz ilyenkor szorosan kapcsolódik a lipoproteinhez, vagyis hosszú ideig a szervezetben marad, így azokra is veszélyes, akik nem cukorbetegek, viszont akik ebben a betegségben szenvednek, különösen figyeljenek oda a koleszterinszintjükre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A kurkuma és fekete bors ereje
  2021-09-27 09:02:17, hétfő
 
 



A kurkuma, más néven arany fűszer, egy magas növény, amely Ázsiában és Közép-Amerikában nő. A curry sárga színét adja, és évezredek óta használják a hagyományos indiai orvoslásban különböző egészségügyi állapotok kezelésére. Tanulmányok támasztják alá használatát, és azt mutatják, hogy az egészségünk előnyére válhat. De a fekete bors való kombinálása fokozhatja a hatását. Ez a cikk áttekinti a kurkuma és a fekete bors kombinálásának lehetséges egészségügyi előnyeit.

Főbb hatóanyagok

Az elmúlt években a kutatások megerősítették, hogy a kurkuma gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik. És bár a legtöbben csupán fűszerként gondolnak rá, a fekete bors is jótékony hatással lehet az egészségre. Mind a kurkuma, mind a fekete bors kulcsfontosságú hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek közreműködnek a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és a betegségek ellen küzdő adottságaikkal.

Kurkumin a kurkumában

A kurkuma legfontosabb vegyületeit kurkuminoidoknak nevezik. Maga a kurkumin a legaktívabb összetevő, és a legfontosabbnak is tűnik. Polifenolként a kurkumin számos előnnyel jelent az egészségre. Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin egyik legnagyobb hátránya azonban az, hogy nem szívódik fel jól a testben.

Piperin a fekete borsban

A fekete bors a bioaktív piperin vegyületet tartalmazza, amely egy alkaloid, csakúgy, mint a kapszaicin, a chili porban és a cayenne borsban található aktív komponens. Kimutatták, hogy a piperin segít enyhíteni az émelygést, a fejfájást és a rossz emésztést, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ennek ellenére a legjelentősebb előnye az lehet, hogy fokozza a kurkumin felszívódását.

A piperin fokozza a kurkumin felszívódását

Sajnos a kurkumában található kurkumin rosszul szívódik fel a véráramban. Ennek eredményeként hiányozhatnak belőle az egészségre gyakorolt jótékony előnyei. Azonban ezen segíthet, ha fekete borsot adunk hozzá. A kutatások alátámasztják, hogy a fekete borsban lévő piperin és a kurkumában található kurkuminnal való kombinálása akár 2000% -kal is növelheti a kurkumin felszívódását. Egy tanulmány kimutatta, hogy 20 mg piperint 2 g kurkuminhoz adva jelentősen növelte annak felszívódását. Jelenleg két elmélet létezik arról, hogy ez hogyan működik. Először is, a piperin megkönnyíti a kurkumin áthaladását a bélfalon, majd a véráramba való jutását. Másodszor, ez lelassíthatja a májban a kurkumin lebontását, növelve annak vérszintjét. Ennek eredményeként a kurkumin piperinnel való kombinálása növeli annak lehetséges egészségügyi előnyeit.

A kombinációjuk növeli az egészségügyi előnyöket

Bár a kurkuminnak és a piperinnek külön-külön is megvannak a maguk egészségügyi előnyei, de együtt még jobbak.

Küzd a gyulladás ellen és segít csökkenteni a fájdalmat

A kurkumában található kurkumin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Igazából annyira hatásos, hogy pár tanulmány kimutatta, hogy hatóereje megegyezik egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek erejével azok negatív mellékhatásai nélkül. A vizsgálatok azt is bizonyítják, hogy a kurkuma szerepet játszhat az artritisz megelőzésében és annak kezelésében, mely betegséget az ízület gyulladása és fájdalma jellemez. A kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságait gyakran dicsérik a fájdalom és az átmeneti rossz közérzet érzésének csökkentése miatt. Kimutatták, hogy a piperin gyulladáscsökkentő és ízületi gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Segít érzéketlenné tenni egy speciális fájdalomreceptort a testben, amely tovább csökkentheti a rossz közérzetet. Kombinálva a kurkumint és a piperint együtt egy erős párost alkotnak a gyulladás elleni küzdelemben, amely segíthet csökkenteni a rossz közérzetet és a fájdalmat.

Segíthet a rák megelőzésében

A kurkumin ígéretes jeleket mutat nemcsak a rák kezelésében, de akár annak megelőzésében is. A kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy csökkentheti a rák növekedését, fejlődését és molekuláris szintű terjedését. Közre játszhat a rákos sejtek halálában is. Úgy tűnik, hogy a piperin szerepet játszik egyes rákos sejtek halálában is, ami csökkentheti a daganatképződés kockázatát, míg más kutatások azt is mutatják, hogy a rákos sejtek növekedését is gátolhatja. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin és a piperin külön-külön és együttesen is megszakította az emlő őssejtjeinek önmegújító folyamatát. Ez azért fontos, mivel ebből a folyamatból származtatható az emlőrák. További vizsgálatok rámutatnak arra, hogy a kurkumin és a piperin további rákos megbetegedésekkel szemben védelmi hatást fejt ki, ideértve a prosztata, a hasnyálmirigy vagy a vastagbél rákot is.

Támogatás az emésztésben

Az indiai orvoslás a kurkumára támaszkodott évezredek óta az emésztés elősegítése terén. A modern tanulmányok alátámasztják annak használatát, rámutatva, hogy segíthet csökkenteni a bélgörcsöket és a puffadást. Kimutatták, hogy a piperin fokozza az emésztőenzimek aktivitását a bélben, ami segíti a testet az élelmiszerek gyorsabb és egyszerűbb feldolgozásában. Ezenfelül mind a kurkuma, mind a piperin gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulhatnak a bélgyulladás csökkentéséhez, ami segíthet az emésztésben.

Biztonságos adagolás

A kurkumint és a piperint általánosan biztonságosnak tekintik. Egyik fogyasztása esetében sincsenek hivatalos javaslatok. Bizonyos emberek olyan mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint a hányinger, a fejfájás és bőrkiütés a kurkumin nagy adagban történő fogyasztása után. Ezért fontos betartani a csomagoláson található mellékelt adagolási javaslatokat. Az Egészségügyi Világszervezet és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet egyesített szakértői bizottsága (JECFA) az elfogadható napi bevitelét a kurkuminnak testtömegnél mérve kilogrammonként 3 mg értékben határozta meg, ami egy 80 kilogrammos személy esetén nagyjából 245 mg-ot jelent. Az indiai kultúrában a kurkumát és a fekete borsot általában tea formájában fogyasztják, gyakran keverve olívaolajjal, kókuszolajjal, mézzel és gyömbérrel. Mivel a kurkumin zsírban oldódik, ezért a zsírral történő bevitele növelheti a felszívódást. Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni a kurkumin gyógyászati ​​előnyeit, a legjobb, ha piperinnel kombinálva étrendkiegészítő formában fogyasztjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kavicskaktusz
  2021-09-26 20:19:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Teafaolajról
  2021-09-26 20:18:00, vasárnap
 
  A teafaolaj néhány évvel ezelőtt robbant be a köztudatba. Sokan ki is próbálták és annyira megszerették, hogy ma már el sem tudják képzelni, hogy ne legyen legalább egy üvegcsével az otthonunkban. Nem véletlen, hogy ennyire sokan kedvelik, hiszen nagyon sok pozitív hatása van ennek a kicsit érdekes illatú illóolajnak.

A teafaolaj gomba- és vírusellenes, antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Ezen kívül nagyon sok egészségügyi panasz leküzdésében is segítségünkre lehet. Ilyen például a köröm- és a lábgomba, az akne, illetve a korpásodás megszüntetése, de a fogágybetegség tüneteit is csökkenthetjük a használatával.

A teafaolaj gyógyító hatásait a benne található növényi vegyületek adják. Nagyon hatásos lehet egyes bőrproblémák ellen. Mivel erős baktériumellenes hatással rendelkezik, segíthet az akne megszüntetésében.

Lábgombásodás esetén is be lehet vetni, mivel erős terpéntartalmának köszönhetően gátolja a gombák növekedését. Más illóolajokkal is kombinálhatjuk, választhatjuk akár a mentát. Ha lábgombásodásra használjuk, akkor mindig keverjük el valamilyen hordozóolajjal, mert a teafaolaj önmagában használva irritálhatja a bőrt. Igaz ez akkor is, amikor akne esetén alkalmazzuk ezt az illóolajat.

A fejbőr korpásodása nagyon kellemetlen, hiszen esztétikailag egyáltalán nem nyújt szép látványt és természetesen ez azt a személyt is zavarja, aki ettől a problémától szenved. A teafaolaj sokat segíthet ebben az esetben is.

Kétféle módon is használhatjuk. Cseppentsünk 4-5 csepp teafaolajat egy adag samponhoz és mossunk ezzel az eleggyel hajat. A másik megoldás az lehet, hogy készítünk egy remek fejbőrápolót. Ehhez keverjünk össze egy üvegtálkában 2 evőkanál mandulaolajat, adjunk hozzá 10 csepp teafaolajat. Alaposan keverjük össze, majd masszírozzuk be a fejbőrünkbe. Hagyjuk hatni 30 percig, végül alaposan mossunk hajat.

A teafaolaj elpusztítja azokat a szájüregben tanyázó baktériumokat, amelyek az ínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásáért felelősek. A teafaolaj és víz keverékéből egy remek szájöblögetőt is készíthetünk. Lényeges, hogy csak minőségi illóolajat használjunk. Keverjük el egy deciliter vízben 5-6 csepp illóolajat és öblögessünk ezzel az eleggyel. Semmiképpen se nyeljük le, hiszen belsőleg fogyasztva mérgező hatása is lehet!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fokföldi ibolyák
  2021-09-26 19:26:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Wass Albert történet
  2021-09-26 19:15:04, vasárnap
 
  Tudják, én szegény fiú voltam és gyermekkoromban anyám elszegődtetett a községhez disznópásztornak. Maguk most nevetnek, pedig a disznók előtt megemelheti a kalapját minden ember. Tudják-e milyen jó szándékú, becsületes állatok azok?
Három éven át jártam ki a legelőre velők, tavasztól őszig. Megismertem őket. Hűségesek, tisztességesek. Értik? Szerettek engem! Pedig én nem is voltam disznó, csak ember...
Nyelt egyet és egy pillanatig maga elé bámult a padlóra.
Aztán folytatta:
- Egy őszön makkoltatni küldtek föl a hegyekbe. Akkor történt, hogy farkasok kezdték kerülgetni a kondát.
Volt a rám bízott állatok között egy, amelyik mindig külön járt a többitől. Egy rühes, sovány kis süldő. A többi nem tűrte meg maga között, mert, hogy maga alá piszkolt, fektiben. Mert a disznó nagyon tiszta állat, tudják-e, az elveri magától az ilyet. A konda szégyene volt ez a süldő. És éppen erre mentek rá a farkasok.
- Reggel történt, alig valamivel virradat után. Éppen kitereltem az állatokat a karámból s álmosan dűtöttem neki hátamat egy bükkfának, amikor a visítást meghallottam. A kis rühes süldő megint valamivel távolabb túrt a többitől s azt cserkészték be a farkasok. Négyen támadtak reá egyszerre. De amikor én felütöttem fejemet a sivalkodásra, már valamennyi disznónak fönt volt a feje és a következő pillanatban az egész konda összeröffent s mint egy roppant fekete henger rohant reá a farkasokra.
Képzeljenek csak el kétszázegynéhány disznót, tömötten egymás mellett, fölemelt ormánnyal rohanni, fújva és fogcsattogtatva! Szempillantás alatt elkergették a farkasokat s a kis rühes süldőnek néhány harapáson kívül semmi baja nem történt. Én pedig sokat gondolkoztam akkoriban azon, hogy miért is védte meg a falka ezt az egyet, akit amúgy is kitaszított maga közül s akit azután sem fogadott vissza soha.
De csak most jöttem rá: azért, mert disznó volt az is.
- Hát látják, ezért szeretnék disznó lenni. Mert irigylem a disznóktól a szolidaritást, ami az én emberi falkámból hiányzik. Mi tanokat hirdetünk és jelszavakat halmozunk jelszavakra, de közben mindenki csak önmagával törődik, nemhogy a kisujját is mozdítaná másért.
Ha akkor, ott az erdőn, az én disznófalkám is úgy viselkedik mint ma az emberi társadalom: rendre az egész falkát fölfalhatták volna a farkasok.
Mint ahogy az embereket is fölfalja rendre a,gonoszság és az önzés. "
/ Wass Albert. /
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Mit tegyünk, hogy ne legyünk a túlevés áldozatai?
  2021-09-26 12:33:35, vasárnap
 
  Mindenki megtapasztalta az életében legalább egyszer, hogy milyen is az, amikor túleszi magát, azaz sokkal többet eszik a kelleténél. Nos, a túlevés több ok miatt sem túl kellemes. Egyrészt annyira eltelítődünk, hogy aztán megmozdulni sem nagyon tudunk, másrészt hihetetlenül egészségtelen többet enni, mint amennyi ételre valójában szükségünk van, hiszen így sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, azonban így könnyedén el is hízhatunk.

Csakis rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda az étkezésünkre és milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ne együnk többet, mint amennyi táplálékra valójában szükségünk van. Cikkünkben most tippeket adunk, hogy mire ügyeljünk, hogy ne együk túl magunkat.

A túlevés egyik gyakori oka az, ha valaki túlságosan gyorsan eszik. Ez önmagában sem egészséges, másrészt így valóban nagyon sokat eszünk. Valójában az ételfalatokat nagyon sokszor meg kellene rágnunk, mielőtt lenyeljük.

Egyes szakértők szerint minden egyes falatot legalább huszonötször kellene megrágnunk. Így sokkal jobban ki is tudjuk élvezni az adott étel ízét és zamatát, és ha lassan eszünk, biztos, hogy nem eszünk többet a kelleténél.

Az is előfordulhat, hogy csak a szemünk kívánja az ételt. Látunk valami finomságot és megesszük, csak azért, mert megtetszett az étel, de valójában nem is kívántuk. Mit tegyünk ilyenkor? Rakjuk el az ételt és ne is gondoljunk rá. Ha nem látjuk az adott táplálékot, akkor késztetést sem érzünk arra, hogy megegyük, hiszen valójában nem is vagyunk éhesek.

Késő este már nem javasolt enni, hiszen ettől is elhízhatunk. Ha mégis éhes és úgy érzi, hogy úgysem tudna elaludni, akkor fogyasszon el valami könnyű ételt. Például grillezett halat salátával vagy egy joghurtot egy maréknyi gyümölccsel, de ne este akarjon jóllakni, hiszen ez nemcsak az egészségünknek, de az alakunknak is árt.

Csak akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk. Amikor eszünk, sok esetben nem is éhesek, hanem csak szomjasak vagyunk. Próbálja ki, hogy amikor enni szeretne, igyon meg egy pohár vizet. Ha ettől elmúlik az ,,éhsége", akkor valójában nem is éhes, csupán szomjas volt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 162 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49310 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1564
  • e Hét: 3547
  • e Hónap: 17296
  • e Év: 221997
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.