Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/20 oldal   Bejegyzések száma: 192 
Mirza zöldbabfőzeléke
  2018-06-20 23:43:36, szerda
 
  Mirza zöldbabfőzeléke

Hozzávalók:
1 kg zsenge zöldbab
fél paprika
fél paradicsom
fél hagyma
kb. 6 gerezd fokhagyma

egész bors
őrölt bors
ételízesítő

2 dl tejföl
4-5 evőkanál liszt
2+3 evőkanál olaj
2-3 teáskanál pirospaprika
víz
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, majd 4-5 szálat összefogva ujjnyi vastagra vágjuk. 2 evőkanál olajat melegítünk egy lábasban, beleteszünk 3 félbevágott fokhagymát, és gyorsan, óvatosan átforgatjuk (fél perc alatt), hogy kijöjjön az illata. (Pirítani tilos, mert keserű lesz!) Rátesszük a paradicsomot, a paprikát és a nagyobb szeletekre vágott hagymát, majd jól átforgatjuk őket 1-2 perc alatt. Ezután rátesszük a zöldbabot, és annyi vizet, ami éppen csak ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, és külön, egy kis lábasban elkészítjük a rántást: 3 evőkanál olajat összekeverünk 4-5 evőkanál liszttel (ha esetleg túl sűrű, még egy kis olajat adhatunk hozzá), és addig kevergetjük, amíg felhabosodik. Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverünk 3 gerezd áttört fokhagymát. Visszatesszük az edényt a tűzre, és fél perc alatt gyorsan átforgatjuk. Ismét lehúzzuk a kislábast a tűzről, és rátesszük a 2-3 teáskanál pirospaprikát. Megint visszatesszük a tűzre, és ráöntünk annyi vizet, amitől sűrű, de csomómentes rántást kapunk. Hozzákeverjük a tejfölt, és simára keverjük., majd hozzáadjuk az egészet a zöldségekhez. Megszórjuk ételízesítővel, borssal, és ha az egész átmelegedett, az apróra vágott petrezselyemmel.





Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Mediterrán lecsó II.
  2018-06-18 23:51:09, hétfő
 
  Mediterrán lecsó II.

Hozzávalók

2 fej közepes vagy nagyobb vöröshagyma
2 nagyobb szép, fényes, érett padlizsán
8 darab közepes paradicsom (kemény)
8 db kisebb vagy közepes TV paprika
1 db kápia paprika
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj

ételízesítő
bors
bazsalikomlevél
petrezselyemzöld
1 kanál méz

Elkészítés: Ugyanúgy készül, mint a hagyományos lecsó, csak ebbe padlizsán és fokhagyma, na és persze bazsalikom és olívaolaj is kerül.

A felaprított hagymát kevés olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom az aprított fokhagymát, majd a darabolt TV paprikát és kápia paprikát. Ha kicsit összeesett, hozzáadom a felkockázott padlizsánt és paradicsomot, ha szükséges, pici vizet öntök alá, sózom.

Amikor a zöldségek megpárolódtak, összesültek, fűszerezem borssal és pici mézzel, majd hozzáadom a felaprított petrezselymet és bazsalikomot.





Megjegyzés

A lényeg, hogy itt nem csak az ízekről, de a színekről is szól ez az étel. Szemnek és ízlelőbimbóknak egyaránt kellemes.
ambroziandi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Zöldbabfőzelék (gluténmentes, laktózmentes)
  2018-06-05 23:37:22, kedd
 
  Zöldbabfőzelék (gluténmentes, laktózmentes)

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma
növényi olaj

1 gerezd fokhagyma
1/2 db paprika
1/2 db paradicsom
pirospaprika
45 dkg zöldbab
őrölt bors
1 kis doboz tejföl (lm)
3 ek gluténmentes zabpehelyliszt
1/2 csokor petrezselyem
1 ek zabpehely (gm)
citromlé

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Megsózzuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beledobjuk a paprikát és a paradicsomot, majd megszórjuk pirospaprikával.
Összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük 5 dl vízzel. Lefedve puhára főzzük, majd kivesszük belőle a paprikát és a paradicsomot.
A tejfölhöz hozzáadjuk a zabpehelylisztet, és csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítés (néhány kanállal hozzákeverjünk a forró főzőléből) után a főzelékhez adjuk.
Megszórjuk vágott petrezselyemmel és a zabpehellyel, végül pár csepp citromlével savanyítjuk.





Íme a recept videón
Link

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Cukkinis lecsó kecskesajttal Németh Ádámtól
  2018-06-04 23:35:11, hétfő
 
  Cukkinis lecsó kecskesajttal Németh Ádámtól

Hozzávalók

1 kg zöldpaprika
50 dkg vöröshagyma
1 dl étolaj
3 gerezd fokhagyma
1 db daraboltparadicsom-konzerv
1 tk füstölt pirospaprika
1 tk pirospaprika
5 dkg lágy kecskesajt
1 db kisebb cukkini
1 db hegyes erős paprika
1 ek barna cukor
1/2 dl olívaolaj
1 ek vaj

bors

Elkészítés

A hagymát, és a paprikát kevés olajon jól lepirítjuk a barnacukorral.Ha szeretjük csípősen, egy hegyes erős paprikát is aprítsunk a paprika mellé.
Ha szépen megbarnult, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a kétféle pirospaprikát.
A hámozottparadicsom-konzervet hozzáadjuk, sózzuk és borsozzuk.Visszatesszük főni, de csak addig,hogy a paprika roppanós maradjon. Ha kell, egy pici vizet öntünk rá, hogy szaftos maradjon.
Egy kis lábasban egy nagy marék bulgurt pár csepp olajon megpirítunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 5-6 perc alatt puhára főzzük.
Egy fél cukkinit nagyon apró kockára vágunk. Ha kész a lecsó, a cukkinit és gerslit a vajjal együtt belekeverjük, és lefedve, 5 percre félretesszük pihenni.
Ha megpuhult a gersli, tányérba halmozzuk, lágy kecskesajtot morzsolunk rá és pár csepp oliva olajjal meglocsoljuk.

Nézd meg az elkészítését videón:
Link




Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Majorannás burgonyafőzelék (lisztmentes)
  2018-05-23 23:58:00, szerda
 
  Majorannás burgonyafőzelék (lisztmentes)

Hozzávalók

1,2 kg burgonya
7,5 dl víz
2 db babérlevél

kb 1 tk szárított majoránna
1,5 dl tejföl (12%-os)

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk. A babérlevéllel együtt, sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult a krumpli a babérlevelet kivesszük belőle. A burgonya felét egy tálba rakjuk és félretesszük.
A maradék krumplit megszórjuk majorannával, hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk, aztán botmixerrel pürésítjük. Végül beleöntjük a félretett megfőtt burgonyát.
Frissen vágott petrezselymet adhatunk hozzá, és néhány csepp ecettel ízesítheti az, aki savanykásan szereti.





ÍME A RECEPT VIDEÓN!
Link
Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Lecsó virslivel és bulgurral
  2018-05-21 01:06:07, hétfő
 
  Lecsó virslivel és bulgurral

Hozzávalók:
1 kg lecsó paprika (ha lehet, akkor színes)
60 dkg paradicsom
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 pár virsli
12,5 dkg bulgur
olívaolaj

tört bors


Elkészítés: 1. Tisztítsuk meg a zöldségeket: a paprika magházát és a paradicsom kacs részét távolítsuk el, majd szeljük kockákra a hagymával együtt.

2. Kevés olajon csipet sóval, borssal pároljuk üvegesre a hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot, és fedő alatt főzzük, amíg levet ereszt.

3. Tegyük fel a bulgurt kétszeres mennyiségű vízzel főni, kevés sóval kis lángon főzzük, amíg elfő a víz és megpuhul a gabona.

4. Ha a paradicsom kieresztette a levét, tegyük bele a paprikát, és főzzük puhára.

5. Karikázzuk fel a virslit, és ha a paprika megpuhult, tegyük a lecsóhoz, főzzük össze. A bulgurral tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Tökös lecsó
  2018-05-14 23:48:24, hétfő
 
  Tökös lecsó

Hozzávalók

3 ek olaj
1 db vöröshagyma
1 db lilahagyma
20 dkg tök (luffa)

cukor
1 kg lecsópaprika
2 db paradicsom
1-2 ek édes csiliszósz
25 dkg tortellini
sajt


Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.





Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát és a tököt, és enyhén megsózzuk. Egy kevés cukor hozzáadásával üvegesre pároljuk.





Kisebb adagokban hozzáadjuk a paprikát, majd lefedve kb. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a csiliszószt, és további kb. 10-15 perc alatt készre főzzük.
A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal, lecsóval körítve kínáljuk.





Megjegyzés

Díszíthetjük paradicsommal, luffatök-karikákkal és cukkinivirággal. Zsenge luffatököt tölthetjük, ránthatjuk, vagy a cukkini pótlására használhatjuk.
buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Enyhén csípős csilis bab
  2018-04-27 23:40:40, péntek
 
  Enyhén csípős csilis bab

Hozzávalók

1 kg marhahús
2 db kaliforniai paprika
3 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
1 ek paradicsompüré
1 db csilipaprika
1 l paradicsomlé
1 kis doboz csemegekukorica
1 kis doboz vörös bab

bors

Elkészítés

A lehártyázott, megmosott és leszárított marhahúst vékony, rövid csíkokra metéljük. A megmosott és kicsumázott paprikát, valamint a meghámozott hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.
Lábosban kevés olajat hevítünk, és a hagymákat sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a marhahúst, és rövid ideig együtt pirítjuk. Ezután gyenge tűzön a saját levében puhára pároljuk 15-20 perc alatt. Közben szükség szerint kevés vizet öntünk alá. A paradicsompürével együtt hozzáadjuk a megmosott és felkarikázott csilipaprikát, majd felöntjük a paradicsomlével és felforraljuk.
A lecsepegtetett kukorica- és babkonzervet, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát a raguhoz adjuk és összemelegítjük. Végül megsózzuk, megborsozzuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Shakshuka csípősen (arab lecsó)
  2018-04-18 23:37:20, szerda
 
  Shakshuka csípősen (arab lecsó)

Hozzávalók

4 dkg szalonna
1/2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
1/2 tk rózsapaprika
3/4 tk só
1 tk bors
1 tk csilipehely
80 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
20 dkg sült paprika (üveges)
6 db tojás
1/2 csokor koriander vagy petrezselyem

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szalonnát és a megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk.
Közepes tűzön felforrósítunk egy sütőbe rakható serpenyőt vagy tűzálló tálat, és beletesszük a szalonnát. Amint elkezd kiolvadni, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk, miközben a szalonna ropogósra sül. A fokhagymával együtt sütjük további kb. 1 percig, majd hozzákeverjük a paradicsompürét, rózsapaprikával, sóval, borssal, csilipehellyel fűszerezzük. Jól átkeverve összeforraljuk kb. 1 perc alatt, majd hozzáadjuk a konzervdobozban fakanállal durvára darabolt hámozott paradicsomot, és egyet forralunk rajta. Végül hozzákeverjük a sült paprikát, és közepes tűzön hagyjuk kissé besűrűsödni.
A lecsószerű keverékbe evőkanállal négy mélyedést készítünk, és óvatosan beleütjük a tojásokat. A serpenyőt vagy a tűzálló tálat az előmelegített sütőbe toljuk, és hagyjuk, hogy a tojásfehérje megszilárduljon 7-10 perc alatt.
Ezután kivesszük az ételt a sütőből, és megszórjuk a leöblített koriander vagy petrezselyem lecsipkedett, durvára aprított leveleivel.





ÍGY KÉSZÜL A LEGFINOMABB SHAKSHUKA, A KÖZEL-KELETI LECSÓ - VIDEÓRECEPT!
Link

PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Lecsó nokedlivel
  2018-04-07 23:57:58, szombat
 
  Lecsó nokedlivel

Hozzávalók:
1 kg zöldpaprika - kicsumázva ízlés szerint darabolva
1 db csípős zöldpaprika - darabolva
3 db paradicsom - lehéjazva, darabokra vágva
2 nagyobb vöröshagyma 0,5-1 cm-es karikákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma - átnyomva
1 doboz paradicsompüré /140gr/
1 csapott evőkanál cukor
1-2 kávéskanál cukor
őrölt pirospaprika
10-15 dkg füstölt szalonna - kockára vágva
2 nagyobb szál füstölt lecsókolbász
A nokedlihez:
3 db tojás
a hozzá megfelelő mennyiségű liszt /ki milyen állagút szeret/


Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, kiszedjük, a zsírjában a karikára vágott hagymát elkezdjük dinsztelni, de ressnek, életesnek kell maradnia, mert még tovább fogjuk főzni. Rádobjuk a darabolt paprikát, és tovább dinszteljük, 3-4 perc múlva megszórjuk az őrölt pirospaprikával, ízlés szerint lehet csípős is. Most tesszük bele még a csípős paprikát is és a szalonnadarabkákat. Nem soká levet is fog ereszteni.

Meglátásunk szerint tovább pároljuk, és úgy 1,5 dl vízzel felengedjük, amikor látszik, hogy puhul a paprika, beletesszük a darabolt paradicsomot és a pürét. Most fogjuk sózni, borsozni, és hozzáadjuk a cukrot is. Rotyogtatjuk, kóstoljuk, és ha kell, tovább fűszerezzük ízlésünk szerint. A paradicsomot azért adjuk ilyenkor hozzá, mert a sava visszafogja a további puhulásban.

Amikor majdnem kész, akkor tesszük bele a karikára vágott lecsókolbászt is.

Kevésbé gyakorlottak:
-külön félig megfőzik a 3 tojásból a nokedlit, és lemosás nélkül átteszik a lecsóba, és összefőzik.

A gyakorlottak:
Állandó keverés közben beleszaggathatják a nokedlit, és összefőzik.
A nokedlivel összefőzött lecsó, lehet, hogy kissé levesesnek tűnhet, fedő alatt 3-4 perc alatt kellemes állagúvá válik, és lehet tálalni.





Megjegyzés

Nálunk ezt hívják lecsónak, lehet hogy az igazi nem így készül. A furcsasága még az, hogy sokszor tejföllel és még több nokedlivel szeretik. Néha rizzsel is készítem - együtt főzve, de az nem annyira menő.
simonani

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
     2/20 oldal   Bejegyzések száma: 192 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 627
  • e Hét: 5141
  • e Hónap: 10179
  • e Év: 139886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.