Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
A turai Kastély lett Európa legjobb kastélyhotele
  2021-10-11 20:00:45, hétfő
 
 







A TURAI KASTÉLY LETT EURÓPA LEGJOBB KASTÉLYHOTELE


3000 nevezőt utasított maga mögé - Rangos elismerés

A ,,Legjobb Európai Kastélyhotel 2021" díjban részesült az International Travel Awards 2021 nemzetközi versenyen a BOTANIQ Turai Kastély.


A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélxt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építette feleségének, Mayer von Gunthof Teréz számára. Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói címet. A báró 1869-ben az Esterházy családtól vásárolta meg a Pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépítette az általa megálmodott kastélyt, amiben korának minden építészeti bravúrját felfedezhetjük. A korszerű központi fűtés mellett volt étellift, és villanyáram is. Minden szintre került fürdőszoba, melyekbe artézi kútból érkezett a a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

Az 1883-ban épült neoreneszánsz stilusú kastély a BDPST Group teljes körű rekonstrukcióját követően 2020 nyarán nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

A Loire-menti kastélyok miliőjét idéző, Budapesttől 50 km-re fekvő BOTANIQ Turai Kastély ma már szállodaként és rendezvényhelyszínként is népszerű a térség turisztikai kínálatában, az International Travel Awards díja pedig azt mutatja, hogy európai mércével is elismerésre méltó

A KSA Tourism Marketing szervezet által megrendezett nemzetközi versenyen több mint száz ország szállodái és vendéglátó egységei indultak. Az International Travel Awards versenye során több mint 3000 nevezés érkezett a világ számos pontjáról, amelyből 500 nevező juthatott tovább a döntőbe, ahol a szakmai zsűri végül 200 indulót jutalmazott díjjal az egyes kategóriákban.

Az International Travel Awards verseny értékelési fázisának keretében egy több nemzetiségű, szakmai zsűri vizsgálja meg az adott díjra pályázókat, meghatározott szempontrendszer alapján. A szállodák esetében többek között olyan kritériumok alapján zajlik az értékelés menete, mint például a személyzet barátságossága vagy szobák minősége, felszereltsége és tisztasága. Az értékelés során továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az étterem, valamint a spa és wellness egységek színvonalára is - az étterem hangulatát, illetve az ételek és eszközök minőségét is értékelik.

A spa és wellness részleg értékelésénél a különböző ajánlatok és szolgáltatások mellett a szolgáltatás színvonalát vizsgálták.

Az étterem szezonális étlapján a nemzetközi fogások mellett a jellegzetes magyaros ételek modern variációi is megtalálhatók, míg a hotel közel 400 négyzetméteres spa részlegét a kastélykert virágai és növényei inspirálták, és finn szauna, gőzkabin, sószoba, valamint meleg vizes kül- és beltéri medencék is találhatók benne.

"Nagyon örülünk az elismerésnek, hiszen amellett, hogy egy nemzetközi, elismert szakemberekből álló zsűri döntését is tükrözi a végeredmény, a folyamat során a vendégeink is elmondhatták a véleményüket a szavazáson keresztül, ami közvetlen visszajelzést jelent számunkra"

- mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.


Link






Régen és most




 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Máté Péter: Az első szerelem
  2021-10-10 20:45:25, vasárnap
 
 





Máté Péter: AZ ELSŐ SZERELEM


Néhány nyíló szóvirág,
lassan eszmélő világ,
furcsa, kábult közelség,
el nem múló gyöngeség.

Néhány félénk vallomás,
boldog, hű szemvillanás,
féltve őrzött érzelem,
ennyi az első szerelem.

Az első szerelem olyan, mint egy álmodás,
az első szerelem legfeljebb egy kézfogás.
Az első szerelem mégis szebb a többinél,
az első szerelem mindhalálig elkísér.

Néhány félénk vallomás,
boldog, hű szemvillanás,
féltve őrzött érzelem,
ennyi az első szerelem.

Néhány titkon írt levél,
hulló könnycsepp semmiért,
máskor mosoly hirtelen,
ennyi az első szerelem.

Az első szerelem olyan, mint egy álmodás,
az első szerelem legfeljebb egy kézfogás.
Az első szerelem mégis szebb a többinél,
az első szerelem mindhalálig elkísér.

Az első szerelem olyan, mint egy álmodás,
az első szerelem legfeljebb egy kézfogás.
Az első szerelem mégis szebb a többinél,
az első szerelem mindhalálig elkísér.

Az első szerelem mégis szebb a többinél,
az első szerelem mindhalálig elkísér.


Máté Péter - Az első szerelem

Link



SlidaPlayer

Link



Link



























































































 
 
0 komment , kategória:  Zeneszöveg  
140 éve született Kittenberger Kálmán
  2021-10-10 19:15:38, vasárnap
 
 




140 ÉVE SZÜLETETT KITTENBERGER KÁLMÁN


Kittenberger Kálmán (Léva, 1881. október 10. - Nagymaros, 1958. január 4.) magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920-1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője.

Sokan csak magyar Afrika-vadászként vagy ,,nagy oroszlánölőként" ismerik, de a kalandos utat bejárt Kittenberger Kálmán élete ennél sokkal többről szólt. Nevével kirándulás közben a Dunakanyar és a dél-börzsönyi táj több pontján is találkozhatunk, igaz emléket ugyanakkor híres barátja, Fekete István állított neki, aki a nimbusz mögé látva írta meg a vadász hányattatott történetét.







Manapság a természetjárók egy része a vadászokban csupán az erdők szívtelen mészárosait látják, akik olyan drága és véres hobbinak hódolnak, amely csupán az ölésről szól. Ezt a képet némiképp enyhítve és formálva indulunk el a Dunakanyar fölé magasodó, a Szent Mihály-hegy oldalában húzódó Kittenberger-ösvényen, hogy megismerjük egy legendás vadász történetét, aki kutató zoológus és kiváló természettudományi író is volt egy személyben. Börzsönyi utunk során több olyan helyre is ellátogatunk, ahol Kittenberger élt és vadászott, illetve ahol az egyik legnagyobb tisztelőjével és barátjával, Fekete István íróval töltötték szabadidejüket.







Kittenberger Kálmán 1881-ben született a felvidéki Léván egy nyolcgyermekes iparoscsalád utolsó sarjaként. A természet már a kezdetektől lenyűgözte, különösen a madárvilág vonzotta. Fiatalkora óta álmodozott távoli, egzotikus vidékekről, amelyek újságok képein jelentek meg előtte mint jövőbeni terveinek színhelyei. Tanulmányai során nagy hatással volt rá természetrajztanára, Kriek Jenő, akitől megtanulta a szakszerű állatpreparálást és a természetrajzi anyagok gyűjtését, konzerválását, majd neki köszönhette, hogy segédpreparátorként dolgozhatott a Magyar Nemzeti Múzeum laboratóriumában. A családnak nem volt pénze Kálmán taníttatására, és a múzeumtól kapott fizetése is oly csekély volt, hogy félbe kellett szakítania főiskolai tanulmányait. Munkája iránti lelkesedése kezdett alábbhagyni, a nagy utakról szőtt álmai pedig egyre elérhetetlenebbeknek tűntek.


Fotó: Nimród Archív





A húszéves Kittenberger depresszióba zuhanva küzdött a napi betevő falatért. Később barátjának - az egyébként sosem panaszkodó, magáról keveset beszélő - Kittenberger megvallotta, hogy ekkortájt az öngyilkosság gondolata kerülgette, és az éhezés és az elkeseredés vitte Tatrangra, a hétfalusi csángók közé, ahol tanítói állást vállalt 1902 őszén. Itt, ha szerény körülmények közt is, de a tanítás mellett legalább vadászhatott, és megfigyelhette a Kárpátok élővilágát. Fél év sem telt el, amikor Bársony Józseftől levelet kapott, aki egy utazás lehetőségét kínálta fel neki.

Egy bácskai földbirtokos, Damaszkin Arzén, egy kelet-afrikai expedíciót szervezett, és preparátort keresett. Kittenberger azonnal igent mondott az ajánlatra, még annak ellenére is, hogy munkáját csak koszt-kvártély jelleggel tudták honorálni. Az utazás költségeit és a felszereléseket a Nemzeti Múzeum biztosította számára, annak fejében, hogy külföldi tartózkodása idején természetrajzi gyűjtéseket végez az intézmény számára. 1903 januárjában, amikor hajójuk kikötött a kenyai Mombasában, Kittenberger élete új irányt vett.

A fekete kontinens belsejébe vezető közel 300 km-es út egyharmadát vasúton tették meg, majd gyalog folytatták Moshiig. Kittenberger útközben maláriát kapott, és Moshiba már félholtan érkezett a poggyászszekéren. Itt egy katonaorvos vette kezelésbe és kininkúrára fogta. Kittenberger az egy hónapos lábadozása miatt nem tudott csatlakozni Damaszkin expedíciójához. Ez idő alatt megtanulta a kiszuahéli nyelvet, és amikor már jobban volt, a tábor körül rovarokat és madarakat kezdett gyűjteni a múzeum számára. Damaszkin öt hónappal később hazautazott, és végleg magára hagyta az idő közben felépült Kittenbergert, aki egyedül, jóformán nincstelenül is vállalta az afrikai gyűjtőmunkát.


Kittenberger egy elejtett elefántbika mellett fegyverhordozójával. Tanganyika, 1926
Fotó: Nimród Archív





Voltaképpen ekkor született meg a híres vadász és kutató, aki afrikai pályafutása során, minden nehézség és nélkülözés ellenére, értékes és páratlan természetrajzi anyagokat gyűjtött, mindent - még saját testi épségét is - alárendelve a tudománynak, amely ekkortájt még igen keveset tudott Afrika e vidéknek egzotikus állatvilágáról. Többször is megfordult olyan helyen, ahol a helyiek először láttak fehér embert. Expedícióit az elejtett és befogott állatok árából tudta finanszírozni - otthonról minimális, jóformán csak erkölcsi támogatást kapott az áldozatos munkájáért.

Kittenberger kisebb-nagyobb megszakításokkal (1903-tól 1929-ig) összesen 16 évet töltött el Afrikában, ahol bejárta a Kilimandzsáró és a Viktória-tó vidékét, behatolt Etiópiában a Danakil-vidékre, valamint Uganda távoli részeire és többek között Belga Kongóba is eljutott. Ez idő alatt több mint 60 000 tételből álló anyagot gyűjtött a múzeum és a fővárosi állatkert számára, benne 300 új állatfaj példányaival, amelyek közül mintegy negyvenet róla neveztek el. Egyik útját követően 120 példányból álló élőállat-rakománnyal érkezett meg Budapestre, ami annak ismeretében is egyedülálló volt, hogy az út során az állatok nagy része egy járvány következtében elpusztul. A bolhától az elefántig szinte minden állattal volt dolga, így igazi szakértője lett az afrikai élővilágnak. Nem csupán elejtette az állatokat, megfigyelte a viselkedésüket, befogta és idomította, ha pedig kellett, gyógyította is őket.

Afrikától a Börzsönyig

Aki Kittenberger Kálmán nyomába ered, azt az út Nagymarosra viszi. Itt élt 1958-ban bekövetkezett haláláig a híres ,,afrikai", akiről a településen iskolát és utcát is elneveztek, emlékét pedig egykori lakóháza és a főtéren álló mellszobra is őrzi. A vadászt a 20. század viszontagságai és a sors hozta erre a vidékre, miután 1919-ben nincstelenül és egy szál ruhában tért haza a hadifogságból. Egy kénytelen-kelletlen, ismerőse által kikényszerített vendégségnek köszönhetően keveredett Nagymarosra, ahol egy hozzá hasonló kutató, Kovács Ödön (akit Kittenberger Afrikában ismert meg) húga, Lívia - Kittenberger későbbi felesége - szeretett volna többet megtudni bátyja tragikus, Afrikában történt haláláról.


Kittenberger-ház Nagymaroson - Fotó: Gulyás Attila




A nagymarosi villa belülől - Fotó: Gulyás Attila





Az emberkerülő, szófukar és makacs Kittenberger sokáig halogatta a találkozást, pedig vendéglátója nem csupán faggatni akarta: bátyja megüresedett házát is felajánlotta neki. Erre az ajánlatra még a büszke és segítséget el nem fogadó vadász sem mondhatott nemet, hiszen semmije sem volt, amiről a világháború tehetett. Kittenberger 1914-ben Afrikában, éppen angol fennhatóságú területen vadászott, amikor kitört a háború. Az angol hatóságok - mint ellenséget - letartóztatták, mindenét elkobozták, és egy indiai hadifogolytáborba vitték. A vadász az állatokról szerzett tapasztalatait itt is tudta kamatoztatni. Főleg kígyók befogásával javított fogsága körülményein, ugyanis a kígyóbőrök értékes csereeszköznek bizonyultak.


Kittenberger első elejtett hím oroszlánjával. Tanganyika, 1904 - Fotó: Nimród Archív





Miután hazatért a hadifogságból, és sora rendeződni látszott, a Nimród című vadászszaklap szerkesztője, majd tulajdonosa lett. Más újságokba is írt, és széles körű levelezést folytatott a kor vezető természettudósaival. Írásaiban kínosan ügyelt a tudományosságra, a precizitásra, és ezt mindenki mástól is szigorúan elvárta. Fekete István - még mezőgazdászként - ez idő tájt küldte el cikkét a Nimródba, amely nem csupán elnyerte Kittenberger tetszését, de további írásra biztatta a jövőbeni írót. ,,Ő, egyedül Ő jelölte meg nekem az utat, amelyre akkor ráálltam, s ballagok rajta ma is szívemben a hála melegével és a múlhatatlan szeretet rőzsetüzével" - emlékszik meg Fekete barátjáról és íróvá válásáról a Kittenberger Kálmán élete című könyvében. ,,Egyébként az emberekkel nemigen törődött. Barátait - azt a keveset - szerette, ellenségei felett elnézett, és általában jóindulatú volt mindenkihez, de nem közeledett senkihez. Egészen más volt az állatokkal szemben. Néha ellenfélként kezelte őket, de soha nem ellenségnek. És soha meg nem alázta őket, sem szóval, sem tettel. [...] Nem is díszítette lakása falát egyetlen oroszlánbőr sem, pedig ezzel minden vadász szívesen eldicsekszik, mégpedig joggal" - jellemzi az író a nagy Afrika-vadászt, aki a 20-as években is több alkalommal megfordult a fekete kontinensen. Ismeretséget kötött egy másik szenvedélyes vadásszal, Horthy Jenővel, a kormányzó testvérével, aki nemcsak támogatta, de el is kísérte Kittenbergert további afrikai expedícióira. Az igazi hírnév, a tudományos elismerés vagy bármilyen kitüntetés viszont ezután sem adatott meg számára. Fáradhatatlan gyűjtői és írói munkáját itthon csak szűk szakmai körökben ismerték, pedig Angliában - a tudományos vadászirodalom hazájában - már ekkor nagy sikert arattak az Afrikáról szóló könyvei és írásai.


A nagymarosi villa nappalija - Fotó: Gulyás Attila





Menedék az erdő mélyén

Kittenberger és Fekete sokszor vadásztak együtt, és a börzsönyi Rózsakunyhó volt az egyik kedvenc menedékük. Sokszor hetekre is elvonultak ide a város zaja és az emberek világa elől, elmerülve a természetben, ami mindkettőjük számára az igazi otthont jelentette. ,,Szénaágyán mély és puha volt az álom, asztalán ízletes a kenyér, éjszakájában mély a csend, és nappalában ajtóm előtt járt a napsugaras szabadság" - írja Fekete a Rózsakunyhóról egyik visszaemlékezésében. Bár Kittenberger több könyvet is írt afrikai útjairól, emlékeiről, kalandokról ritkán beszélt, akkor is csak a barátainak, leginkább akkor, ha jó kedve volt.


A börzsönyi Rózsakunyhó, Kittenberger és Fekete István menedéke vadászataik során - Fotó: Gulyás Attila





Fekete István nem csupán a közös vadásztörténeteket jegyezte le, de azon ritka pillanatokat is, amikor ,,Kitti" hajlandó volt a múltról beszélni. Ilyenkor a korábban már megírt, de szerény és szűkszavú történetek megelevenedtek, a rendíthetetlen vadász félelmét sem tagadva mesélte az oroszlánnal vívott kézitusáját, amelybe kis híján belehalt. 1904-ben írt levelében Kittenberger így meséli a történteket Damaszkin Arzénnak, ami jól szemlélteti a vadász tárgyilagosságát:

A Lettima-hegyek alól súlyosan megsebesülve, 12 nehéz és sok apró sebtől és nagy vérveszteségtől elgyengülve hoztak a másszaiak Moshiba. Június 11-én reggel leütött egy oroszlán. Mindez nem történt volna meg, ha puskám a második lövésre nem mond csütörtököt, midőn a meglőtt oroszlán támadott, és közelre kellett várnom, mert a magas fűben nem láttam. Irtózatos küzdelem volt ez, és senki sem volt a közelben. Végre bal kezemmel elkaptam a nyelvét, s azt erősen megrántottam. Ez a bestiát annyira zavarba ejtette, hogy volt időm a rossz patront kirántani, ismételni, és ellenfelemet szembe lőni. Az oroszlán mellől nagy nehezen feltápászkodva, tanyám felé kezdtem vánszorogni. Útközben többször összeestem. Tanyám közelében végképp elhagyott az erőm, de ekkor embereim jöttek, és bevittek. Itt a sebeket kimostam és bekötöztem, és jobb kezem lecsüngő középső ujját levágtam. Mauser puskám, mellyel, mikor az oroszlán leütött, védekeztem, most igazi kuriozitás; úgy hiszem, beillene akármelyik gyűjteménybe; hat helyen látszik meg az állat foga.


Afrikai emléktárgyak a nagymarosi villában - Fotó: Gulyás Attila





Kittenberger ujja

Ezt a bizonyos levágott ujjat, amelyet az oroszlán félig leharapott, spirituszba tette, majd elküldte a múzeumnak a köröm alatti arzénmérgezés jeleivel, amelyek minden szorgalmas madárpreparátor körme alatt láthatók. Egyfajta fricskának szánta ezt megbízója felé, jelezve: ő becsülettel végzi a dolgát, de ehhez kevés támogatást és elismerést kap. ,,Két töltényem van, míg az osztrákok támogatását élvező Holubotnak 21 000, ami 7 szekéren fér el" - írja egyik levelében. Amíg a Monarchia nemzeti ügyként kezelte az osztrák Holubot expedícióját, és mindent megadott neki a siker érdekében, addig az ismeretlen magyarral nem sokat törődött a hazája.


Emlékek és elmúlás

A Rózsakunyhótól nem messze, a Nagy-Kelemen-hegyen máig áll egy vadászles, amelyet még Kittenberger építtetett és használt. Turistaút nem vezet ide, de a rozoga építményen ma is tábla hirdeti egykori tulajdonosa emlékét. Kittenberger hírneve a 30-40-es évekre megnőtt, és még a filmhíradó is felvette, miközben a nagymarosi nyesttenyészetét bemutatva játszik az állatokkal, de munkásságáért méltó elismerést ekkoriban sem kapott. ,,Kittenberger Kálmánról sokan azt mondták, hogy nehéz ember, hogy gőgös, zárkózott, sőt rideg, néha pedig goromba volt. De ezek nem ismerték őt. [...] Élete nem volt rózsás, az bizonyos. Nem kapott kitüntetést, nem kapott állást, nem kapott elismerést. Igaz, nem is pályázott semmi ilyesmire. Egyetlen vágya volt, hogy az állatkert igazgatója lehessen, hogy kutatásait és az állatkert benépesítését folytathassa. [...] ,,Megverekedett az oroszlánnal, a maláriával, a feketevízlázzal, csak a kilincsekkel volt baja: nem tudott kilincselni. Nem tudott dörgölődzni, nem tudott hajlongani. Már akkor is »kemény volt a dereka«, és sajnos egyre keményedett, de most már fizikai alapon" - emlékszik vissza Fekete a barát jellemére és fizikai állapotára.


Ma is áll a Kittenberger-magasles - Fotó: Lánczi Péter, Gulyás Attila





A második világháborút és a kommunista hatalomátvételt követően Kittenbergert is félreállították. Nem írhatott, nem is vadászhatott. Az 50-es években végül visszakapta a fegyverét, újra dolgozhatott a Nemzeti Múzeumnak, illetve 1956-tól újra publikálhatott. Ugyanebben az évben a forradalom harcai során tűz ütött ki a múzeumban, és a nevével fémjelzett Afrika-gyűjtemény megsemmisült. Ez lelkileg nagyon megviselte az elmeszesedett gerincével küzdő Kittenbergert. Hiába a kezelések és a reuma elleni gyógyfürdők, ahogy a fájdalom és a mozgáskorlátozottság egyre nőtt, úgy nőtt benne a néma depresszió is. Ilyennek látta a barát a barátot: ,,Mindig szomorúság vette markába a szívem, mert ez már több volt mint magány, több volt mint várakozás a végtelenség előcsarnokában. [...] Aztán december lett, és tél. Az év utolsó napján jött a telefon: agyvérzés." Kittenberger Kálmán 1958. január 4-én halt meg családja és barátai körében, nagymarosi otthonában. Nevét még ugyanebben az évben felvette a Veszprémben ekkor nyíló növény- és vadaspark, az egyik legnagyobb Afrika-kutató emléke előtt tisztelegve. Egyetlen magyar ember sem rendelkezett olyan átfogó ismeretekkel Afrika állatvilágáról, mint ő. Munkássága, könyvei nem csupán szakmai szempontból értékesek. Mindenki számára maradandó olvasmányélményt nyújtanak.


Forrás: Fekete István Kittenberger Kálmán élete című könyve
Szerző:Lánczi Péter


Link








Az utolsó vadászat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



Kittenberger Kálmán életéről tévéfilm készült Bodrogi Gyula főszereplésével.
Kittenberger Kálmán, a nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő kalandokkal teli életébe nyújt betekintést Az utolsó vadászat című játékfilmes elemekkel teli dokumentumfilm, amelyet az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából mutattak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A természettudós, a legnagyobb magyar vadász, az Afrika-kutató, az író-főszerkesztő Kittenberger Kálmán páratlan kalandokkal teli életébe nyújt betekintést az a játékfilm dokumentumfilm, amely az “Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából készült. Barátja, Fekete István segítségével mutatja be az alkotás, milyen ember volt Kittenberg: mindig őszinte, bátor, tisztességes. Az állatok feltétel nélküli szeretete és tisztelete jellemezte, ami műveiben és hagyatékában él tovább.


Link



Kittenberger Kálmán sírja a Farkasréti temetőben - Fotó: Lánczi Péter



Térkép: Bába Imre - Fotó: Bába Imre








 
 
0 komment , kategória:  Természet   
Bohócok és bölcsességek
  2021-10-08 20:00:35, péntek
 
 




BOHÓCOK ÉS BÖLCSESSÉGEK


Link








A nélkülözőnek sok minden hiányzik, a kapzsinak minden.

Publilius Syrus







Nem az teszi a gazdagságodat, amit birtokolsz!
Ha meg vagy elégedve azzal, amid van - ez a gazdagság.

Mark Twain







A boldogsághoz a következők feltétlenül kellenek:
- legyen kit szeretnünk,
- legyen mit csinálnunk,
és legyen miben reménykednünk.

Tom Bodett







A boldogság titkát, nem akkor lehet megtalálni, ha többre törsz,
hanem hogyha kifejleszted magadban a képességet, hogy élvezd a kevesebbet.

Dan Millman







A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.

Darrell Royal







Elvárni a világtól, hogy igazságos legyen veled,
mert jó vagy, ugyanolyan, mintha azt várod egy bikától,
hogy ne támadjon meg, mert te vegetáriánus vagy."

Dennis Wholey







A legjobb orvosok:
dr Elégedettség,
dr Higgadtság,
és dr Jókedély"

C. H. Spurgeon







A bölcs embernek nincsen szüksége tanácsra,
a bolond meg úgysem fogadja meg.

Benjamin Franklin







Sohasem vagyunk sebezhetőbbek, mint amikor bízunk valakiben, -
paradox módon, ha nem tudunk bízni,
akkor nem találhatunk sem szeretetet, sem boldogságot."

Walter Anderson







Maradj a jelenben! Semmit sem tehetsz, hogy megváltoztasd a múltat.
A jövő pedig sohasem lesz pontosan olyan, amilyennek tervezed, vagy reméled.

Dan Millman







Nem az számít honnan indulsz, hanem az,
hogy milyen döntéseket hozol arról,
hogy hová akarsz végül eljutni.

Anthony Robbins







Számtalan olyasmi, ami megvan nekünk,
de létének nem vagyunk tudatában, másvalakinek
külön-külön is a legnagyobb boldogságot okozná.

Fontenelle







Az erős lélek, - ha nagy cél van előtte - , megacélozza a gyönge testet.

Mark Twain







Ahogy a használatból kikopott vasdarab rozsdásodni kezd,
úgy indul romlásnak a tétlenségre kárhoztatott elme.

Leonardo Da Vinci







Ha segíteni már nincs mód a bajon, adj túl minden keserves sóhajon.
Ki azon jajgat, ami már megesett, a régi bajhoz újakat keresett."

William Shakespeare







Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik.
...Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, az sohasem lesz elég.

Dan Millman







Soha nem tudhatod előre,
hogy milyen eredménye lesz cselekedetednek,
de ha nem cselekszel, eredményed sem lesz.

Mahatma Gandhi







Az élet túlságosan rövid ahhoz,
hogy huzamosabb időn át haragudjunk az emberekre
és mindent elraktározzunk, ami fáj.

Charlotte Bronte







A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz,
az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.

Elbert Hubbard







Az embert nem a születés,
a földi rang avatja előkelővé,
hanem a szellem és a jellem.

Goethe







A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

Seneca









 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
Emlékezés a hősökre: 1849. október 6.
  2021-10-06 18:45:54, szerda
 
 





EMLÉKEZÉS A HŐSÖKRE: 1849. OKTÓBER. - AZ ARADI VÉRTANÚK ÉS BATTHYÁNY LAJOS KIVÉGZÉSE


,,...a legnagyobb szigorúság a kompromittáltakkal szemben. Sok fejnek kell lehullania, mint a kiemelkedő mákfejeknek, ha az ember fölöttük ellovagol."

(Ferenc József utasítása Haynau számára)

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.


batthyany-lajos





Bár a magyar honvédseregek csak augusztus 13-án, Világosnál - szimbolikus módon az oroszok előtt - tették le a fegyvert, a Habsburg katonai közigazgatás megtorló akciói már július elején megkezdődtek. A május végén lemondott Welden után a ,,bresciai hiéna" néven emlegetett Haynau táborszernagy lett a császári hadsereg új főparancsnoka, aki Ferenc József (ur. 1867-1916) utasítása nyomán a már megszállt területeken ádáz hajtóvadászatba kezdett a ,,rebellió" támogatói ellen. Mivel a háború még folyt, a nyári akciók java része a polgári lakosság - főleg jegyzők, papok, tanítók - ellen irányult, a világosi fegyverletétel után azonban megkezdődhettek a tárgyalások I. Miklóssal (ur. 1825-1855) az orosz fogságba esett tisztek átadásáról. Bár a cár újfent könyörületességre intette a fiatal Ferenc Józsefet, a császár mindenképpen példát akart statuálni a szabadságharc kézre kerített vezetőivel, igaz, még ő is elutasította Haynau kérését, aki a foglyokat statáriális eljárás keretében akarta kivégeztetni.

Ennek következtében számos városban - például Kecskeméten, Aradon vagy Nagyváradon - különleges katonai törvényszékek alakultak, melyek közül a később kivégzett 13 honvédtiszt elleni eljárást Aradon, Karl Ernst törzsbíró vezetésével folytatták le. A bíróság az aradi tizenhármakat két szempont alapján választotta ki: egyfelől mindegyikük a császári hadsereg tisztjeként kezdte meg katonai pályafutását, másfelől pedig valamennyiükről elmondható volt, hogy az 1848. október 3-i uralkodói manifesztum kiadása után - melyben V. Ferdinánd (ur. 1835-1848) önkényesen feloszlatta a magyar országgyűlést - önálló seregtesteket vezettek. Bár ehhez rendes esetben tábornoki rang szükségeltetett, Lázár Vilmos személyében mégis akadt egy kivétel, akit Bem az utolsó napokban nevezett ki ezredesnek, és a világosi fegyverletételkor állt először egy seregtest élére. A haditörvényszék elé állított tisztek elleni vád elsősorban fegyveres lázadás volt, amit a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása - 1849. április 14-e - után szolgálatban maradók esetében felségárulásnak minősítettek.

Kimondhatjuk, hogy az eljárás számos szempontból koncepciós jellegű volt, hiszen Haynau körében már a tárgyalások előtt döntöttek a halálos ítéletről, a vádak pedig jogi szempontból is aggályosak voltak: a felségárulás azért volt vitatható, mert Ferenc József a törvények értelmében nem volt legitim király, a fegyveres lázadás vádjának pedig többek között az mondott ellen, hogy Ferdinánd 1848 októberében törvénytelenül oszlatta fel a magyar országgyűlést. Ez a tény a Karl Ernst főtörzsbíró vezette 14 tagú törvényszéket ugyanakkor nem akadályozta meg abban, hogy augusztus 25-én - Kiss Ernő kihallgatásával - megkezdje a honvédtisztek elleni eljárást.

A vizsgálat során a vádlottak nem részesültek méltányos eljárásban - ugyanis a vád képviselte a ,,védelmet" is -, vallomásaikat csak kivonatosan rögzítették, az ítéletet pedig két nappal a kivégzés előtt tudatták velük. A törvényszék - Haynau kívánságának megfelelően - szeptember 26-án valamennyi honvédtisztet kötél általi halálra ítélte, négy fő ügyében azonban Ernst enyhítésért fellebbezett Haynauhoz, aki Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Schweidel József és Kiss Ernő esetében az ítéletet golyó általi halálra változtatta. Az enyhítést az első két esetben az indokolta, hogy Dessewffy és Lázár az osztrákoknak adták meg magukat, Schweidel és Kiss pedig viszonylag jelentéktelen szerepvállalása miatt részesült főparancsnoki ,,kegyben."

A honvédtisztekkel párhuzamosan gróf Batthyány Lajos, az első felelős kormány miniszterelnöke ellen is eljárás indult, akire az Olmützben ülésező osztrák bíróság a lázadás mellett azt is rá akarta bizonyítani, hogy részt vett az 1848. október 6-i bécsi forradalom megszervezésében - az ügyészek ennek nyomán úgy vélték, tettei együttesen kimerítik a felségárulást. Batthyány esetében az előre borítékolt döntés szintén a halálos ítélet volt, ám az ítészek kezdetben úgy gondolták, az uralkodó később kegyelmet gyakorol majd a gróf felett; ez végül nem valósult meg, ugyanis a jogi szempontból ugyancsak aggályos eljárás előtt Ferenc József szabad kezet adott Haynaunak az ítéletek végrehajtása szempontjából, és átadta neki a foglyot.

A ,,szabad kéz" azt jelentette, hogy a táborszernagynak csak utólagos jóváhagyást kellett kérnie Bécstől, vagyis a szeptemberben Pestre szállított miniszterelnök sorsa megpecsételődött. Haynau az ő esetében is ragaszkodott a legmegalázóbb kivégzési módhoz, az akasztáshoz, azonban Batthyány egy, a felesége által bejuttatott tőrrel olyan sérüléseket tudott magának okozni, melyek lehetetlenné tették az ítélet - ilyen - végrehajtását. A miniszterelnök és a tizenhárom, Aradon fogva tartott tiszt kivégzését Haynau szándékosan október 6-ára, a bécsi forradalom és Latour hadügyminiszter meggyilkolásának évfordulójára időzítette, amivel egyértelművé tette, hogy az eljárások célja a bosszú és nem az igazság volt.

Ezen a szomorú napon Aradon hulltak le először a Ferenc József által követelt fejek: Haynau rendelkezése nyomán - hajnali fél hatkor - a négy golyó általi halálra ítélt tisztet - sorrendben Lázárt, Dessewffyt, Kiss Ernőt és Schweidelt - végezték ki először, utánuk következtek a kötélre szánt tábornokok. A sort hat órakor Poeltenberg Ernő nyitotta meg, őt pedig Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Aulich Lajos, majd Damjanich János követte. A legszörnyűbb büntetés így Vécsey Károly grófnak jutott osztályrészül, neki ugyanis végig kellett néznie társai halálát; miután ő már senkitől nem tudott elbúcsúzni, kivégzése előtt jobb híján Damjanichnak csókolt kezet.

A 13 mártír honvédtiszt a szemtanúk szerint bátran állt hóhérai elé, akik elrettentésül estig kinn hagyták a holttesteket. Számításaik nem váltak be, ezzel a lépéssel ugyanis csak azt érték el, hogy a közeli falvakból több ezren zarándokoltak a vesztőhelyre. Batthyány Lajost ugyanezen a napon Pesten az esti órákban, az Újépület zárt udvarán állították kivégzőosztag elé, majd a ferencesek belvárosi templomában helyezték végső nyugalomra.

Az aradi tizenhármak és az első felelős miniszterelnök meggyilkolásával a Haynau által levezényelt megtorlás elérte csúcspontját, ami nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta. A honvédtisztek és Batthyány kivégzése a bírósági eljárás dacára puszta gyilkosság volt, hiszen az ítélethozatalra egy koncepciós pert követően, jogtalan vádak alapján került sor; halálukkal Haynau - és Ferenc József - a magyarság függetlenségi törekvését kívánta büntetni, ennek nyomán pedig a tizennégy kivégzett férfit joggal tartjuk nemzeti ügyünk mártírjainak.








Ady Endre: OKTÓBER 6.


Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott - hősi áron -
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.

Az aradi Golgotára
Ráragyog a nap sugára,
Oda hull az őszi rózsa,
Hulló levél búcsucsókja;
Bánat sír a száraz ágon,
Ott alussza csendes álmát
Az aradi tizenhárom.

Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre,
Bús szivünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.









 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Tudja, hol található a legtöbb vár és kastély a világon?
  2021-10-05 21:30:30, kedd
 
 










TUDJA, HOL TALÁLHATÓ A LEGTÖBB VÁR ÉS KASTÉLY A VILÁGON




A világon sehol másutt nincs annyi vár és kastély, mint Németországban. Nem is tudják pontosan, hány ilyen építmény található az országban, de egyes becslések szerint számuk a 25 ezret is meghaladhatja. Az európai szinten ennek a területnek a kutatásával foglalkozó intézet 2018-ban megkezdte a pontos számbavételüket, de ez a feladat várakozásaik szerint akár tíz évet is igénybe vehet.

Rögtön adódik persze a kérdés, hogy miért épült ennyi vár Németországban? Ennek oka a wonderopolis.org összeállítása szerint elsősorban a német történelemben keresendő. A germán törzsek miután megtelepedtek Európában, nagyon sokáig állandó harcban álltak egymással, de kívülről érkező hódítókkal is meg kellett küzdeniük.

Ekkor kezdtek a kor technikai színvonalának megfelelően egyszerűbb várakat építeni, hogy megvédjék magukat a külső és belső ellenségektől.

Ezek az építmények mai szemmel természetesen még igencsak kezdetlegesek voltak, eleinte jobbára földvárakról volt szó.

Ha visszatekintünk a történelemben, akkor azt látjuk, hogy a földvár már az őskortól használt erődítménytípus volt, és eredete a Kr.e. 6. évezred közepének Közép-Európájára tehető, amikor még egyszerű árkot, a mögé hányt sáncot és a tetejére épült palánkot jelentett.


A wartburgi vár felülnézetbő





Az erődítmények építésével persze a germán törzsek nem voltak egyedül, hiszen Európában mindenhol egyre-másra nőttek ki a földből a várfallal körülvett erődítmények, hogy megoltalmazzák a helybélieket, például a vikingek vagy a rómaiak támadásaitól. Számtalan ilyen építménnyel találkozhatunk Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is.

Sőt, az egy négyzetméterre jutó várak számát tekintve Wales áll az élen.

De visszatérve Németországhoz: ezen építmények közül a wartburgi vár és a Lichtenstein kastély számít a legnépszerűbbnek, és persze a Neuschwanstein kastély, amely annak idején Walt Disney-t is megihlette, amikor rajzfilmjeinek mesebeli kastélyát megalkotta.


Wartburg vára





Wartburg Németország egyik legősibb vára, amelynek építése még 1067-ben kezdődött meg. Története szorosan összefonódott a német történelemmel. 1221 és 1227 között itt élt Szent Erzsébet.

Később, 1521-1522-ben itt rejtőzött ,,György lovag" álnéven Luther Márton, és fordította németre az Újszövetséget, méghozzá tíz hét alatt.

Johann Wolfgang Goethe többször is megfordult itt, először 1777-ben. De egyébként is rengeteg neves költőt találhatunk az épület egykori lakói között, sőt, egy időben még költőversenyeket is rendeztek itt évről-évre. A XIX. században a vár már nemzeti emlékműnek számított, széles körű vitát követően pedig 1853-ban historizáló stílusban újjáépítették.


Lichtenstein kastély





A Baden-Württembergben található kastély, amelynek építése 1377-ben kezdődött meg, igazi festői helyen áll, hiszen főépülete és fehér bástyája egy szikladarabra épült, ami egy kőhídon keresztül közelíthető meg a hegy másik oldaláról.

Az 1390-ben elkészült vár a középkor egyik legnagyobb erődítményének számított és túlélt minden ellenséges támadást.

1567-ben azonban elvesztette a rangját, mint hercegi székhely, és ettől kezdve folyamatosan romlani kezdett az állapota.


Neuschwanstein kastély





Az előzőeknél jóval fiatalabb a valószínűleg mindannyiunk számára legismertebb bajorországi Neuschwanstein kastély, amely a 19. században épült. A Németország déli részén, Schwangauban található épületet II. Lajos bajor király építtette 1869-1886 között a saját gyerekkori álmainak megvalósítására. Nagy tisztelője volt Richard Wagnernek, ezért a kastély egyes termeit és berendezését a német zeneszerző óriás operáinak szereplőivel díszítette.

Az építés során felhasználták az akkori modern technológiákat: gőzmotorok, elektromosság, fejlett szellőzés és fűtés mind-mind részei az épületnek.

Napjainkban ez Németország legtöbbet fényképezett nevezetessége, valamint egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szurdok magányos szikláján: aki járt ott, az megerősítheti, hogy büszke, kecses tornyaival valóban egy igazi kőből épült álom.


Link









 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Özönvízzel rúgja be az ajtót az ősz
  2021-10-05 20:00:51, kedd
 
 







ÖZÖNVÍZZEL RÚGJA BE AZ AJTÓT AZ ŐSZ


Ma még érdemes kihasználni a késő nyári, napos időjárást, mert holnap köszönés nélkül tör ránk az ősz. Délen, délnyugaton szombat reggelig akár 50 mm eső is eshet.


Az elmúlt bő másfél hétben igen kegyes volt hozzánk az időjárás. Ugyan gyorsan átvonuló frontok megtörték a napos, meleg időt, de azért nem nagyon lehetett panaszunk a légkör viselkedésére. A mai, már-már nyárias meleget azonban holnap gyökeres változás követi.

"Kicsit olyan lesz ez a hét, mint a szendvics: az első és utolsó két nap jó időt ad, a közepén viszont teljesen elromlik az idő, ez pedig a hangulatunkra is hatással lesz"

- kezdte a Borsnak Németh Lajos meteorológus.

- A gyökeres változást egy, a Földközi-tengeren kialakuló mediterrán ciklon okozza. Ez szerdán éri el hazánkat, és lényegében évszakot váltunk a késő nyárból a valódi őszbe - hangsúlyozta a szakember.







Az ősznek pedig több jele is lesz.


Nagy esők jönnek

- Elsősorban a borult ég és a jelentős eső az, ami megmutatja az évszak valódi arcát, szerdától péntekig ugyanis csendes, de kiadós csapadékra van kilátás az ország legnagyobb részén. Erre nagy szüksége van a földeknek, hogy az őszi vetés ki tudjon majd kelni, a szőlészek, borászok viszont ennek cseppet sem örülnek - magyarázta Németh Lajos.


Reggel és este ilyen utcaképpel találkozunk majd: szinte mindenhol esni fog





Való igaz, a legfrissebb modellfutások szerint délen, délnyugaton akár 40-50 mm eső is eshet, de a számok nincsenek kőbe vésve.

- A mediterrán ciklonok előrejelzése elég kemény feladat a meteorológusoknak, mert még egy napra előre sem lehet száz százalékra megmondani, hogy merre fog elvonulni a ciklon. Amit nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy

"a déli megyékben lesz a legtöbb, északkeleten pedig a legkevesebb csapadék"

- húzta alá az időjós.


Lehűlés is jön

- A mai csúcsértékekhez képest jó tíz fokos visszaesést tapasztalunk: 22-27 fokról bizony 10-15 fokra esnek vissza a maximumok. Mostmár tényleg szükségünk lesz az októberi öltözékre, a mellényekre, kabátokra - hívta fel a figyelmet a szakember.

A meteorológus megnyugtatásul kiemelte: hétvégére visszatér a napos idő.

- Egy nagy különbség lesz a hét elejéhez képest: 11-16 foknál nem lesz melegebb. Hajnali fagyok még csak a fagyzugokban lesznek, de aki kirándulni megy, öltözzön rétegesen. Én is így fogok tenni - zárta gondolatait Németh Lajos.










 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
A Barátságról - Idézetek
  2021-10-02 21:00:27, szombat
 
 






















IDÉZETEK A BARÁTSÁGRÓL









Mottó

A barátság az égvilágon semmit nem követel,
kivéve egyvalamit: őszinteséget.
Csak ezt az egyet, de ez nem kevés.








A barát az, akit ha éjjel kettőkor felhívsz, hogy segítsen,
megöltél valakit, csak annyit kérdez, hogy ásód van vagy ásót vigyek-én?







Barát az, aki akkor is velünk tart, amikor az egész világ ellenünk fordul.

( Alban Goodier )







A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie.







Barát, aki életünkbe
Hoz száz örömöt és csodát.
Ha van barátod, majd meglátod,
Egyre szebb lesz a világ.







A barát az az ember, aki mellett mersz önmagad lenni!

( Pam Brown )







A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie.

( Len Wein )







A barát az az ember, aki mellett hallgathatok, más szóval nem kell tőle féltenem belső kertjeimet, hegyeimet, vízmosásaimat és sivatagaimat, mert nem fog beléjük taposni.

( Antoine de Saint-Exupéry )







Barát az, ki melletted áll,
ha a porszemet a szél elhordta már,
Barát az ki mindig fogja a kezed,
akkor is ha az élet megvezet,
Barát az ki a barátod marad,
ha a szerencséd messzire szalad,
Barát az ki könnyeid letörli,
ha lelkedet a világ felőrli.

( Faragó Klára )







A barát egy mosoly, mely bátorít ha félsz.
A barát a taps, mely ujjong ha célba érsz.
A barát egy kéz, mely felhúz ha elestél.
A barát az álom, mit éberen kerestél.
A barát egy könnycsepp, mely érted hull ha baj van.
A barát egy gyémántpánvél, óv téged a harcban.
A barát egy nevetés, mely felharsan ha meglát.
A barát egy rózsakert, mely neked nyújtja bokrát.
A barát egy csillag, mit az éj varázsol.
A barát egy dallam, mit meghallasz bárhol.
A barát a láng, mely kitáncol a tűzből.
A barát az emlék, mit szívedben őrzől.
A barát is csak ember, s néha tán hibázik.
De szeret, s ha nincs veled, érzed, hogy hiányzik."







A barát olyan, aki ismeri a szívedben rejlő dallamot,
vissza tudja azt neked énekelni, akkor, ha te elfelejtetted.

( Alan Alexander Milne )







Barátom! Te sohasem vársz el tőlem túl sokat. Örülsz a sikereimnek,
de a kudarcaim sem tántorítanak el mellőlem. Megadsz nekem mindent,
ami tőled telik, ám ami még ennél is fontosabb nekem, hogy itt vagy nekem.







A barátod az, aki mindent tud rólad, és mégis szeret.

( Elbert Hubbard )







Barátod az, ki akkor jön, ha kell,
Kit nem a pénzed, s a rangod érdekel.
Aki előtt nincsenek titkaid,
s rohan, ha hívod, mindegy, hogy hol lakik.
Nem számít az sem nappal, vagy éjszaka.
Akinek fontos egy barát "jaj" szava.
Akivel gyorsan rohan az idő,
de ha hiányzik, holnap újra jő`.
Aki meghallgat, s komolyan veszi,
és hogyha sajnál, azt őszintén teszi.
Aki megérti minden gondodat,
ki szót sem vár, elég a gondolat.
Ki megért téged és Ő is érthető,
ha együtt vagytok megáll az idő.
Bármit is mond, csak igazat beszél,
s elvárja azt, hogy Te, magad legyél.
Barátod, egyben lelki rokonod,
s a legjobb benne, hogy te választhatod.
Egy szinten rezeg időtlen lelketek,
egyenlők vagytok, mint ikergyermekek.
Barátod az, ki melletted marad,
ki elviseli a rigolyáidat.
Tettéért hálát tőled sose vár,
ki nélkül élni unalmas és sivár...

( Aranyosi Ervin: BARÁTSÁG )







A barátok olyanok, mint a csillagok. Nem mindig látod őket, de tudod, vannak.
Ne olyan barátot keress, ki veled együtt nevet, hanem olyat, ki veled együtt sír.







Barátot találni nem könnyű dolog,
Szerencse is kell hozzá,jól tudod.
Mert barát nem terem minden bokorban,
Ha hiszed ha nem ez bizony igy van!
Jó barátod mindig igazat mond
Az őszinteségből nem lehet gond.
Szülinapod biztos nem felejti el,
És a névnapodon is Téged ünnepel.
Jóban rosszban mindig melletted áll,
Ha süt a nap,vagy hópihe száll.
Ha beteg vagy szemében könny remeg,
Ha öröm ér együtt örül veled!
A barátság egész életre szól
Ez arany igazság jegyezd meg jól!







A barátság egy lélek,
mely két testben lakozik!







A barátság - ez a szent emberi kapocs - úgy oltalmaz a magánytól, a számkivetettségtől,
a félelemtől, a mozdulatlanságtól, hogy énünket megkettőzi: két szem - egy látvány;
két szív - egy érzés; két hang - egy gondolat; két test - egy lélek.

( Hioszi Tatiosz )







A barátság egy szó mely többet ér az életnél A barátság egy érzés,
mely örökké él, a barátságot nem lehet leírni, se elképzelni.
Egy érzés mely leírhatatlan s megfoghatatlan is







A barátság az égvilágon semmit nem követel, kivéve egyvalamit:
őszinteséget. Csak ezt az egyet, de ez nem kevés.

( Ingmar Bergman )







A barátsággal sosem szabad betelni; minél régebbi,
annál édesebb, miként a borból is az, amelyik kiállta az idő múlását.

( Cicero )







A barátság olyan, mint egy csendes patak, amely hagyja, hogy partján bármikor leülj, és csendesen megpihenj, akkor is, amikor nem akarsz beszélni, mert a szónak már nem hiszel.







A barátságot mondhatjuk egy kertnek,
melybe sok-sok kis magot elültethetsz.
Kedvesség és nevetés a locsolás,
s a szeretet lesz a kinyíló virág.
Türelem, megértés, gyengéd figyelem
napsütésnél jobban melegítenek,
Így nem hervad a szeretet virága,
s aki ültette, örökké csodálja.







A barátság szépen nyíló virág. Ha ápolod, nyílik tovább.
De ha gondjaid leveszed róla, elhervad, mint ha ott sem lett volna!







Azok a barátaink, akiket elveszítettünk, nem a földben pihennek,
hanem bent lakoznak a szívünkben.

( Alexandre Dumas )







Bárhol élsz is, az az otthonod,
Ahol barátokra akadsz.

( James William )







Bízzál, de nézd meg, kiben.

( Zrínyi Miklós )







Boldogság vagy bánat ér,
Aki szeret, az megért!

Rá bízhatod titkodat!
Átérzi a kínodat!

Téged soha el nem hagy,
Segít, hogyha bajban vagy!

Áldás mindig a barátság,
Gonosz földünkön egy kiváltság!







Csak a barát vonzalma önzetlen: nincs benne érdek, sem az érzékek játéka.
A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.

( Márai Sándor: A Barátságról )







Csak a barátok azok, akik akkor is meghallgatnak,
ha hajnali négykor hívod fel őket.

( Marlene Dietrich )







Egy átlagos barát még sose látott sírni téged. Az igaz barátnak mindig ott a válla, hogy kisírd magad rajta. Egy átlagos barát nem tudja szüleid keresztnevét. Az igaz barát még szüleid mobilszámát is tudja. Egy átlagos barát szuper ajándékkal állít be a szülinapi bulidra. Az igaz barát segít a buli előkészületeiben és a romeltakarításban. Egy átlagos barát utálja, ha olyankor hívod, mikor már lefeküdt aludni. Az igaz barát letol, hogy miért hezitáltál felhívni. Egy átlagos barátnak beszélhetsz a gondjaidról. Az igaz barát segít megoldani őket. Egy átlagos barát vendégként viselkedik nálatok. Az igaz barát kinyitja a hűtőt és kiszolgálja magát.
Egy átlagos baráttal vége a barátságnak egy nagyobb veszekedés után. Az igaz barát úgy gondolja, addig nem is igazi a barátságotok, amíg igazán össze nem vesztetek egyszer...







Egy barát olyan, akár egy téli lámpás: minél régibb a barátság, annál erősebb a fény.

Angol nyelven: "Friends are lights in winter; the older the friend, the brighter the light."







Egy barát sosem mondja neked, hogy `Na, ugye megmondtam`,
még akkor sem, ha ez így van.

( James W. Smith )







Egy igaz barát a kezedet fogja,
és a szívedet gyógyítja.

( Gabriel García Márquez )







Egy igaz barát sosem áll az utadba,kivéve ha elindulsz a lejtőn lefelé.







Eldobni hű barátot annyi, mint saját életedet s amit csak legjobban szeretsz.

( Szophoklész: Szophoklész: Oedipus király )




.


Egy igaz barát mellettem állt és mellettem áll, és még most is
Itt van mellettem, fogja a kezem Nem enged el, mert tudja, hogy
Nélküle nem létezem, és ő nélkülem Letörli arcomról a könnycseppeket,
És mosolyt csal bánatos arcomra Hisz tudja, hogy mi fáj, és miért
Tudja, hogy szívem miért hasad szét Tudja, ha haragszom, ha félek,
Ha éppen eszemet vesztve futok a sötétbe Ott áll mellettem,
Vigyáz rám, nem hagyja,hogy bajom essen,
Nem hagyja hogy fájjon a szívem Vigyázni fog rám a sötétben
S mikor jobb lesz számomra az élet
S ha őt bánat fogja el mint egy őrangyal ott leszek vele, és
Megóvom attól, amitől ő egykor engem
És egy pillanatot nem bánok meg az együtt töltött időből
Hiszen csak mi vagyunk egymásnak,
Mint holdnak a csillagok, egymást világítjuk.







Az emberek semmire nem vágynak úgy, mint önzetlen barátságra.
Reménytelenül vágynak erre.

( Márai Sándor )







Az élet mit sem ér barátság nélkül!







Édes dolog a barátság, kényeztető balzsam,
Száll, mint a nyugalom madara: boldogan, halkan..




.


Én a barátod leszek, mikor nevetsz vagy sírsz. Barátod leszek, mikor vigaszt nem találsz. Barátod maradok, ha már mindenki elhagyott, s én ott leszek, megfogom két kezed.










És üzenem volt barátaimnak,
kik megtagadják ma nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat.

( Wass Albert: Üzenet haza )







Furcsa az élet. Ahogy összehoz két embert itt meg amott, mintha csak
véletlen lenne, s aztán egymáshoz láncolja őket a barátság láthatatlan erejével.

( Wass Albert: Átoksori kísértetek )










Ha egy nap úgy érzed, sírnod kell... Hívj engem.
Nem ígérem, hogy meg foglak nevettetni... De sírhatok veled.

Ha egy nap el akarsz futni... Ne félj engem hívni.
Nem ígérem, hogy megkérlek, állj meg... De futhatok veled.

Ha egy nap senkit sem akarsz hallani... Hívj engem.
Ígérem, Veled leszek. És ígérem, nagyon csendben.

De ha egy nap hívsz... És nincs válasz...
Gyere gyorsan, látogass meg! Lehet, nekem van Rád szükségem.







Ha könnyes lesz az arcod, és láztól ég a szád,
Ha nem lesz más, csak a fájdalom és a magány,
ha eltipor a múlt, s az élet nem szeret,
ne sírj, a barátaid ott lesznek veled.










Ha az összes barátom leugrik egy hídról, én nem ugrom velük.
Lent várok, hogy elkaphassam őket!

Angolul: If all my friends were to jump off a bridge, I wouldn't jump with them,
I'd be at the bottom to catch them.

( Tim McGraw )







Ha megfoghatnék egy szivárványt, megtenném. Csak neked, hogy a szépségét megoszthassam veled. Azokon a napokon, mikor egyedül érzed magad, építenék egy hegyet, ami csak a tiéd lenne. Egy hely a kikapcsolódásra, egy hely, egyedül lenni. Ha a gondjaidat a kezemben tarthatnám, a tengerbe dobnám őket. De ezeket nem vagyok képes megtenni. Nem tudok hegyet építeni vagy megfogni egy szivárványt. De engedd, hogy az legyek, amit a legjobban tudok:

Egy barát,aki mindig itt van...







Ha veled vagyok, minden sokkal könnyebb,
nincs bánatom, s mi nyomaszt, átadhatom neked,
viseled, hordozod velem a súlyos terheket,
mondd életem - ez neked mitől könnyebb?
Mitől van az, hogy háborgó lelkem megnyugszik általad,
hogy a béke, s a nyugalom, mint a hűsítő zápor csak felém árad?
Miként zúzod apró darabokra mindazt mi lelkem felkavarja,
és miként hívod hozzá a szellőt, mi mindezt vissza nem hozza?
Mondd, hogy van az, hogy ami engem fojtogat,
neked könnyű és lélegzeni hagy?
Hogy meggyötört lelkem veled új erőre kap?
Mondd el nekem -, de ne tedd! Hisz akkor feltárod titkodat
és neked utána semmi nem marad!
- Hallgass hát kérlek, s én nem faggatlak tovább,
csak maradj ily nemes, bölcs és igaz, drága jó barát!







Hogy ki az igaz barát?
Az, kinek megérted
Minden kimondott és
elhallgatott szavát.
Kinek a szeme
számodra nyitott könyv,
És ha ezeket a szemeket
Elönti a könny
Akkor te adod a válladat,
Hogy kisírja magát, s közben
Halkan megkérdezed:"Mi bánt?...







Az igazi barát az, aki akkor jön, amikor mindenki más megy.

( Walter Winchell )







Az igazi barát az, kit szeretsz, tisztelsz, csodálsz,
s ha választásra kerül a sor...
te szó nélkül mellé állsz!







Az igazi barát a legnagyobb kincs - és minden kincs közül
ennek megszerzésére gondolunk legkevesebbet.

( Francois de La Rochefoucauld )







Az igazi barátok azok, akik akkor vannak mellettünk, amikor jól megy a sorunk. Szorítanak értünk, örülnek a győzelmeinknek. A hamis barátok pedig azok, akik a nehéz pillanatokban jelennek meg, azzal a búval bélelt, "együtt érző" arccal, pedig valójában kapóra jön nekik a szenvedésünk, hogy ezzel vigasztalhassák magukat nyomorult életük miatt.

Angol nyelven: "Our true friends are those who are with us when the good things happen. They cheer us on and are pleased by our triumphs. False friends only appear at difficult times, with their sad, supportive faces, when, in fact, our suffering is serving to console them for their miserable lives."

( Paulo Coelho )







Az igazi barátok nem hátba szúrnak, hanem mellbe.
v.
Az igaz barát szemből támad.

( Oscar Wilde )







Igaz barátokat nehéz találni, még nehezebb elhagyni és lehetetlen elfelejteni őket!







Az igazi barátság feltételezi a szeretetet, mely a gyengédséghez vezet el,
a bizalmat, mely nem aggodalmaskodik barátunk hűtlenségének lehetőségén,
a szabadságot, amely nem fél kimondani a maga véleményét, az egybetartozás
érzését, amely nagylelkűen tud adni, és örömmel elfogadni.

( Szent Ágoston )







Az igaz barátságban az egyik legcsodálatosabb: megérteni és megértve lenni.







A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

( Seneca )








Mikor még nem hullott minden darabokra, de a dolgok már kezdenek szétesni,
akkor derül ki, kik az igazi barátaid.

( Richard Burton )







Mindenki hallja, hogy mit mondasz, a barátok meghallják azt, amit mondasz,
de az igazi barát figyel arra is, amit nem mondasz ki.

( Szókratész )







Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki sokszor elkísér.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki mindent elmesél.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki bátorít hogyha félsz.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
kinek mindent elmesélsz.

Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a mélyből felrepít.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a bajban megsegít.

( Zalatnay Sarolta: Mindig kell egy barát )







Nagyra becsülöm azt a barátom, aki időt talál számomra a naptárában,
de még jobban szeretem azt, aki elő sem veszi a naptárát, ha rólam van szó.

( Robert Brault )







Ne haladj előttem, mert nem tudlak követni!
Ne gyere utánam, mert nem tudlak vezetni!
Jöjj ide mellém, és legyünk csak barátok!

Angol nyelven: "Don`t walk behind me; I may not lead. Don`t walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend."

( Albert Camus )







Ne hidd, hogy azok mind szeretnek, akik mosolyogva körülhízelegnek.
A szó lehet hazug, a hízelgés érdek, de a lélek tükre nem csal meg téged.
S mivel a szem a lélek tükre, benne csillog meg a szeretet fénye.
Ki könnyes szemmel, némán néz rád, öleld szívedre, mert az az igazi barát!







Nem az az igazi barát, aki szenvedéseink közepette szánalommal fordul felénk,
hanem aki irigység nélkül tudja szemlélni boldogságunkat.

( Gustave Thibon )







Nem félek én, bármerre járjak,
Ha velem jön e kedves állat.
Szívem nyugodt, hogyha őt látom,
Ő az én leghívebb barátom,
Kedves barátom.
Erdőt, mezőt vele bolyongom,
Vele játszom, ha nincs más dolgom.
Hozzám simul, ha bús a kedvem,
Csuda-e, hogyha megszerettem?
Úgy megszerettem!

Benedek Elek: A JÓ BARÁTOK







Nem számít, hogy ki törte össze a szíved, vagy mennyi ideig tart az,
hogy kigyógyulj belőle; a barátaid nélkül soha nem jutsz túl rajta.

( Sex és New York c. film )







Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság.
A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi
az önzés és hiúság! Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát...
Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő,
türelmes és áldozatkész barátság. S nincs ritkább... A barátság szolgálat,
erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.

( Márai Sándor: Füves könyv - A Barátságról )







Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő,
türelmes és áldozatkész barátság.

( Márai Sándor )







Rokont, és családot az élet adja.
De barátot a szív választ magának!







Sajnos nem mindig válnak valóra az álmaink, viszont az igaz barátaink
mindig mellettünk állnak, hogy kijózanítsanak.

( Szex és New York c. film )







A szerelem vak, a barátság pedig behunyja a szemét.

( Friedrich Nietzsche )







Talán nincs is olyan, hogy jó barát meg rossz barát - talán csak barátok vannak,
olyanok, akik az ember mellett állnak, ha megsérül, és akik segítenek, hogy ne
legyen olyan magányos. Talán értük mindig érdemes aggódni, reménykedni,
őértük érdemes élni. Talán még meghalni is, ha úgy kell lennie. Nincsenek jó barátok. Nincsenek rossz barátok. Csak olyan emberek, akik házat építenek a szívedben.

( Stephen King )







Többet ér baráttal a szegénység porában feküdni,
mint ellenséggel együtt a hatalom trónján fényleni.

( Jókai Mór És mégis mozog a föld )







Tudd, hogy nem vagy egyedül,
Barátok várnak, seregestül!
Rájuk számíthatsz mindig,
Engednek majd vállukon sírni,
S mosolyod őket is mosolyra készteti..
Titkaid dobozai ők, Melyet
lakattal biztosítottál,
Álmaid, vágyaid őrzői
Melyeket magad előtt láttál..
Mindig melletted állnak,
S veled sosem kiabálnak,
Megértik amikor szenvedsz,
Mikor éppen feledsz, vagy szeretsz!
Ha elhanyagolod őket, akkor is szeretnek És
Te is ott vagy nekik,
s őket ugyanígy szereted!







Van egy személyes emberi és tiszta szeretet,
amely az isteni szeretet megsejtése és visszatükröződése.
Ez a barátság.

( Simone Weil )







Van-e még barátság a világon? Fiatal emberek azt hiszik, van; de aztán megtudják,
hogy amit barátságnak hittek, csak pajtásság volt. A barátság sokkal bonyolultabb, fájdalmasabb és erőszakosabb kapcsolat, mint a szerelem. A szerelem adni és
kapni akar. A barát csak adhat. Barátság, abban az értelemben, szűkszavúan,
ahogy két ember, kézfogás és ígéret nélkül, egy életre jótáll a másikért.

( Márai Sándor )







A végtelenhez mérve szinte nem is létezünk,
A csillagévek óráin egy perc az életünk.
Az ember önmagában semmit sem ér, -
Ha nincsen barátunk, elvisz a szél.









 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Hírmorzsák - 2021 október
  2021-10-01 19:15:44, péntek
 
 
















HÍRMORZSÁK - 2021 OKTÓBER . . .




Mottó


"Mindig, mindent adjál oda hazádnak.
A világnak nincs semmiféle értelme hazád nélkül.
Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak
a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit
ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a legfőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

(Márai Sándor: Fűveskert)


"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

(Burke)








Minden szó





Link



Számok - az álhírek ellenszere





Link



Hirkereső





Link








Tombol a belharc a baloldalon

Link



Megszületett az ellenzéki előválasztás végeredménye

Link



Orbán Viktor: Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium

Link



A baloldal megszünteti az újpesti nyugdíjasok támogatását

Link



Ki kicsoda? - Elítélt politikusok az elmúlt évekből

Link



Meztelen, részeg koldusok és drogosok lepték el a Nyugati teret - fotók -

Link



Biden: Amerika történetében először az is előfordulhat, hogy nem tudja fedezni az adósságát

Link



Rekord lehet: 2008 óta nem volt ilyen súlyos Facebook-leállás

Link


Összeomlott a Facebook és az Instagram, nem működik egyik oldal sem

Link


Nem csak a Facebook állt le, a fél internet nem működik

Link


Semmi jóra sem számíthatnának a családok a baloldaltól

Link


Nagy nevek, akik még nagyobbat buktak az előválasztáson

Link


Meg kell állítani a brüsszeli brutális rezsiemelési terveket

Link



Frankfurter Allgemeine Zeitung: Magyarországon az európai átlag felébe kerül az áram

Link



Gyurcsány Ferenc leváltja Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Péter az új jelöltje

Link



Pilhál Tamás átigazolt a Magyar Nemzethez, rögtön brutális cikket írt a libsikről

Link



10Orbán Viktornak el kell gondolkodnia

Link



Lemondott Fekete-Győr András, miután megvonta tőle a bizalmat a Momentum

Link


Ki a Momentum új vezetője, aki hátba szúrta a régóta kinevetett, most meg is bukott Fekete-Győr Andrást?

Link



Ezt a libernyákok kedvéért! Íme, ennyivel nőtt a magyar háztartások reáljövedelme 10 év alatt!

Link



Bizonyíték van rá, hogy a Facebook megvásárolta Joe Biden győzelmét a 2020-as választásokon

Link



Látványos képeken a behavazott Bükk - Bánkúton már 20-22 cm a hó vastagsága

Link



Elk.rtuk: Egy percig nem volt kérdés, ki játssza Gyurcsány Ferencet

Link



Mindent vagy semmit - Dobrev Klára és Márki-Zay Péter ígéretei a gazdaságról

Link



Döbbenetes felvételek: kövekkel, husángokkal ostromolják az illegális migránsok a magyar határt - videó

Link



Karácsony Gergely a vérgőzös bolsevikok nyomdokain

Link



Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Link



Márki-Zay hamar varázstalanodni fog

Link



20Bayer Zsolt: Pontosan tudjuk, kik vagytok, akik készültök vissza a hatalomba, és soha többé nem kérünk belőletek!

Link



Jövő héttől már nem vagy főpolgármester - így fenyegetőzik Gyurcsány, ezt maga Karácsony Gergely mondta

Link



Orbán Viktor: A magyarok sorsáról a magyarok fognak dönteni

Link



15 éve voltak a véres utcai összecsapások Budapesten

Link



Közel félmillióan lehettek a békemeneten

Link



Öt próbatétel, amibe belebukhat az ellenzéki összefogás

Link



A békemenet és az ATV

Link



Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent (2021-10-26)

Link



Putyin megszólalt, egyből zuhant a gázár

Link





Link



Ezek tények
Íme, ennyivel nőtt a magyar háztartások reáljövedelme 10 év alatt!
Sereghajtóból éllovas lett hazánk

























































 
 
0 komment , kategória:  Média  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1009
  • e Hét: 6231
  • e Hónap: 46052
  • e Év: 223927
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.