Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
A nő ezer arca
  2011-03-06 18:43:30, vasárnap
 
 




A NŐ EZER ARCA


A XX. század közepe óta megjelent az új "emberideál", az az embereszmény, amely szinte feleslegesnek kívánja feltüntetni az ember nembeli lényegét: férfi vagy nő mivoltát. Ennek a törekvésnek nagy az ára. Nemcsak azért, mert a nemek közötti különbségek fontosak, mert a két nem egymással kiegészülve élheti át az összeolvadás, a szerelem mindent elsöprő "hatalmát", mert a két nem egysége révén folyamatos az élet a földön, születnek gyermekek. Sokkal inkább azért, mert a férfi és a női princípium hatékony jelenléte, dinamikája nélkülözhetetlen a világ és benne önmagunk megértéséhez, a bennünk lévő harmónia kialakulásához, megtartásához, egyszóval az egészséges fejlődéshez, önmagunk folyamatos megtapasztalásához. A pszichológia és annak eszköztára hatékony segítséget adhat azoknak a felfedező kedvű "vándoroknak", akik eltévedtek, de vissza kívánnak térni eredeti küldetésükhöz, melyet a természet a fogantatás pillanatában útravalóul adott. Valamennyien embernek születünk, ez evidens. Ami viszonylagos és ezért kihívás, hogy éppen ebben a korban, ezektől a szülőktől fiúként vagy lányként jövünk a világra. Ezért az életet férfiként vagy nőként kell beteljesítenünk.

Nemrég jelent meg C. Molnár Emma A nő ezer arca című könyve. A szerző pszichoterapeuta, és azok közé a nagy formátumú emberek közé tartozik, akik saját eszközeikkel sokaknak nyújtanak lelki segítséget.

Ön a pszichoterápia jeles képviselője. Mindig is ez a vonal érdekelte?

A pszichoterápia számomra rendkívül izgalmas tudományterület, 16 éves korom óta szerettem volna pszichoterapeuta lenni. E tudományágon belül viszonylag új területekkel foglalkozom. Ilyen például a szülészet-nőgyógyászati pszichoszomatika. Erre a területre is próbálom a pszichoterápiás gondolkodást és eszköztárat bevinni. Én egyébként aktív analitikus módszer szerint dolgozom.

Milyen kérdések izgatták leginkább?

Fiatalabb koromban számomra a legérdekesebb kérdés az volt, hogy ki is az ember, mi az útja, mitől lesz olyan, amilyen. Természetesen a fejlődés is izgalmas kérdéskör, vagyis hogy a jó hogyan lehet jobb és még jobb. Felnőtt fejjel számomra a legrejtélyesebb kérdés az emberi kapcsolat önmagunkkal, másokkal és a világgal. Miközben az ember kapcsolatba kerül, ad magából, kap, fejlődik és megőrzi önmagát. Ezt a kérdést feszegeti nagyon sok tudomány, sőt a művészet is.

Mi indította arra, hogy megírja A nő ezer arca című könyvét?

A munkámból fakadóan sokat kell írni, publikálni, de az számomra eléggé kötött műfaj. Viszont maga a pszichoterápia és gondolkodásmódja sokkal szabadabb világ. Mindig is izgatott ennek a világnak az írásban történő megjelenítése. Talán furcsán hangozhat, de ezt a könyvet jókedvemben írtam.

Műfaját tekintve hova sorolná?

Műfajilag nehezen meghatározható. Miközben tudományos jellegű könyv, valójában mégsem elégíti ki a közhely elvárásokat a tudomány irányában. Én a könyvet inkább pszichológiai esszének titulálom. Az Akadémia Kiadó gondozásában már 1996-ban megjelent Az anyaság pszichológiája című könyvem, amely az anya-magzat kapcsolatról és kommunikációról szól. Most pedig A nő ezer arca. Mindkét könyv az Akadémia Kiadó pszichológia tudományos sorozat része.

Kiknek íródott a könyv, kiknek ajánlja jó szívvel?

A férfiaknak, akik érdeklődnek a nők iránt, és a nőknek, akik érdeklődnek önmaguk iránt, valamint mindazoknak, akik belátják, hogy Karinthy Frigyesnek igaza volt a Capillaria kisregénye nagyon szép és filozófikus értékű előszavában: "Nagy felfedezést tettem, ember olyan nincs. Embert még nem láttam soha, akit láttam, az férfi volt, vagy nő volt."
Az ember kétarcú: férfi és nő, és megvan az értéke ennek a kétarcúságnak. Ez fontos, mint a kiegészülés lehetősége a férfiaknak és nőknek, és nemcsak a magánéletben, hanem a munka világában is.

Könyvének utószavában jó felfedező utat kíván az olvasónak. Milyen sejtelmes felfedezésekkel lehet gazdagabb az olvasó?

Sokan megtiszteltek, nagyon érdekes e-maileket kaptam a könyv kapcsán. Egyik fiatal nő például azt írta, rendkívül hálás nekem azért, hogy ezt a könyvet a kezébe vehette, mert sok téves elgondolást tisztázott benne a könyv. Ez a könyv segít a tisztánlátásban.
Természetesen mindenki a saját szemüvegén keresztül olvassa a könyvet, és így ítéltetik meg, hogy kinek mit jelent. Hogy milyen hatást fejt ki, abban jócskán benne van az olvasó "nézőkéje" is. Sokszor látjuk leírva, hogy az ember biopszichoszociális egység. A könyvben kis is fejtem, mit is jelent ez pszichológiai értelemben. Ez a nézőpont újszerű és izgalmas. Nincs pszichénk csak úgy, hanem mélyen beágyazott abba a biológiai rendszerbe, amitől nő a nő. Ennek a rendszernek a fejlődése ad lehetőséget a férfiak megértésére. Ezért ajánlom a könyvet a férfiaknak is.

A Téged választalak... fejezet arról szól, hogyan választunk párt magunknak. Ön hogy látja, mennyire változott meg a párválasztás a XXI. században?

A választás a tudatosság és az ösztönösség vonalát kell hogy kövesse. Az ember természetes vágya, hogy ki akar egészülni a másik nemmel. Ez rendjén is való. Hogy ki kivel tud kiegészülni, abban sok az ösztönösség. Aki jóban van a saját ösztönös életével, az jobban választ. Itt nem a nemi ösztönre gondolok, hanem az ösztön világára. A párkapcsolatoknak vagy célirányultságuk vagy hedonista irányultságuk van.
A XXI. században is mind a finalitás-elv, mind pedig a hedonista elv alapján működnek a párkapcsolatok. Az viszont alapvető váltás, hogy a hedonista választásnak nem volt akkora szabadsága, társadalmi megengedettsége a régebbi korokban, mint napjainkban.
De nem kell félnünk, nem fog eltűnni a finalitás-elvű kapcsolat, amely az életét a másikkal kiegészülve próbálja elképzelni.

A nőknek a mindennapi életben több szerepben is tündökölniük "illene"; példás családanya, jó feleség, hű szülőtárs, csábító jelenség és folytathatnánk a sort. Hogyan egyeztethetők össze ezek a szerepek a mai világban?

Én nem vagyok szereppárti, éppen ezért is lett a könyv címe A nő ezer arca. A könyvben is próbálom hangsúlyozni, hogy itt nem szerepekről van szó, hanem a nőben lévő érzelmi gazdagságnak és energiának a tárgyiasulásáról, a külső megjelenéséről. Ennek az energiának a megtermékenyítő ereje és iránya az, ami változik, és nem a szerep.
A szerepteória a kapcsolatot ragadja meg. Ez az izgalmas dinamika a köztudatban átment szereprepertoárba. Ez torzítás. Én arról próbálok beszélni, hogy a nőkben létezik egy emocionális gazdagság, egy energiabázis, egy irányultság, amelyik jellegzetes vonásokat mutat, szemben a férfiakéval. Ezeknek az energiáknak a helyes mederben történő megjelenése gazdagító erejű a nők és környezetük számára. Ha ez az energia téves, merev rendszerben jelenik meg, akkor kimerítő, romboló hatású is lehet. A nőben lakik egyfajta női energiaforrás, amely ha szabadon áramlik, akkor az üdítő mindenki számára, míg ha eltorlaszolják, vagy beszennyezik, akkor az egyfajta lélektani környezetszennyezés, de ezzel még a Greenpeace nem foglalkozik. Ezzel a pszichoterapeuták foglalkoznak.
A lélektani környezetszennyezésért természetesen a nők is felelősek, mert önmagukat is szennyezhetik, de ugyanúgy önmagukat tisztítani is tudják.

A könyv taglalja a családi kommunikáció fontosságát is.

A nők általában kis koruktól fogva a női részletgazdagság miatt verbálisabbak, mint a férfiak, könnyebben fejezik ki magukat, gazdagabb szókincsük van. Jelentős számukra a beszéd. A nők gyakran ugyanezt a részletgazdag kommunikációt várják a férfiaktól.
A szavakban kifejezett fiktív világ jellemzi a nőket. Ezért ír az előszóban Pető Sándor arról, hogy a nőnek közelebbi viszonya van a transzcendens világgal.
A nőknek megvan a teremtésben a konkrét szerepük, a gyermek-mű-teremtés. A férfiak ezzel szemben egy objektív világ teremtésére fogékonyabbak.
A nőknek meg kell tanulni azt, hogy a férfi más kommunikációs rendszerben közöl. Ez szintén a családi harmónia része. A szeretet és a család fogalmát definiálhatjuk úgy is, hogy egymással folyamatos és kielégítő kommunikációban lévő emberek interakciói.

Felgyorsult, rohanó világunkban kezd elsikkadni, leegyszerűsödni a nő és férfi közötti kommunikáció. Nem tart a rossz irányú változásoktól?

Nincs alapvetően jó irány és rossz irány. A gondolatrendszer iránti megértés fontos. Az nem jó, ha a nő vagy a férfi minden áron a saját gondolatvilágába akarja átrángatni a másikat. Sajnos a kötődésnek egyre kisebb jelentősége és értéke van. El kell tudni fogadni, hogy a férfi és a nő másképp vesz részt a családi harmónia megteremtésében. Ugyanez figyelhető meg a munkahelyen is. Mindenki másként vesz részt a sikerben.

A könyv fejezeteit József Attila csodálatos versidézetei vezetik be. Tudatosan csak József Attilát választotta?

Igen. József Attilának ambivalens viszonya volt az édesanyjával. Ezért a költészetének van egy olyan vonulata, amelyben megpróbálja a női pszichét beemelni a saját lelkébe. Azokat a verseket választottam ki, amelyek József Attila lelkének női rezdüléseit jelenítik meg. A költő tudja, hogy néz ki a női lélek.

A nő ezer arca program szoros összefüggést sejtet a hasonló című könyvével. Mi a program célja?

Ezek komplex pszichoterápiás programok, amelyeknek más és más a céljuk. A programok mind egyénileg, mind kiscsoportos formában elérhetőek. Vannak tematikus csoportok is, például a női, illetve a férfi hatékonyság növelése.
"A nő ezer arca" képesség- és kapcsolatelemző, fejlesztő programjai azt a célt tűzték maguk elé, hogy a különböző női szerepek (az erotikus és kihívást adó, az anya és családanya, a feleség, a családtag és családszervező, a munkavégző és munkatárs stb., a feszültségelviselő és okozó) és mindezen szerepbetöltésekhez nélkülözhetetlenül szükséges érzelmi, gondolati, cselekvésbeli egységét kimunkálják.







A programról részletesen a www.anoezerarca.hu oldalon olvashat.

Link



C. Molnár Emma pszcihoterapeuta A nő ezer arca

Link



1000 arc

Link



ARKADY FESTÉSZETE : "A NÖ"
Arkady Ostrisky festményei bámulatosak! Páratlan aábrázolásában! Ez ihlette a videó készítőjét is, hogy ismerjék meh minél többen az ő festészetét.

Link





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Levél a távolból
  2011-03-06 16:32:49, vasárnap
 
 




Levél a távolból

Drága szüleim!

Már 6 hónapja itt vagyok a főiskolán, és még nem írtam nektek. Nagyon szégyellem magam, de ígérem most mindent bepótolok! De mielőtt még folytatnám a levelet, kérlek titeket, üljetek le! Semmi esetre se olvassátok tovább a levelet állva!

Már majdnem teljesen rendbe jöttek az égési sérüléseim, és a sokkot, amit az okozott, hogy ki kellett ugornom a II. emeletről, szinte egészen kihevertem. Csak 2 hetet kellet kórházban feküdnöm;már majdnem jól látok, és az a szörnyű hányás is csak egy héten egyszer jön rám. Mivel a tüzet én okoztam, 1 milliót kell fizetnünk a főiskolának a károkért, de ez mind semmi, hiszen az a lényeg, hogy életben maradtam! Az volt a szerencsém, hogy szemközt lakó férfi észrevette, mi történt, így aztán kihívta a mentőket és a tűzoltókat. Ő volt, aki meglátogatott a kórházban, és mivel nem volt hova mennem(a szobám hamuvá égett), olyan kedves volt hogy felajánlotta ,lakjam vele. Ő kb. kétszer olyan idős, mint én, de őrülten egymásba szerettünk, és össze szeretnénk házasodni. Még nem döntöttük el, hogy pontosan mikor, de még az előtt megtartjuk az esküvőt, mielőtt túl feltűnővé válik, hogy terhes vagyok.

Bizony, drága szüleim, anya leszek! Tudom, hogy alig várjátok már a kisbabákat(merthogy hármas ikrek lesznek), és ugyanazzal a szeretettel fogjátok körbevenni őket, amivel engem is kiskoromban. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit késlelteti az esküvőnket, az egy fertőzés, amit a vőlegényem szedett össze valahol. Emiatt most megint kórházban vagyunk, mert persze én is elkaptam, de már sokkal jobban érezzük magunkat az antibiotikumoknak köszönhetően, amit vénásan adnak nekünk. Az orvosok valami szifilisznek hívják a betegséget, azt hiszem. Tudom, hogy a férjemet tárt karokkal fogadjátok majd, és igazi családtag lesz. Nagyon kedves ember, és - bár nem végezte el a nyolc általánost sem - rendkívül ambiciózus. Természetesen más vallású, mint mi, de toleránsak vagytok, ez így sem fog titeket zavarni, hogy sötétebb a bőre mint a miénk. Biztos vagyok abba is hogy, legalább annyira fogjátok szeretni, mint én!

Mivel nagyjából annyi idős, mint ti, biztosan nagyon jól kijöttök majd egymással, ha majd hazaköltöztünk hozzátok a gyerekekkel. Az ő szülei is nagyon rendes emberek. Azt hiszem, az apja valami híres kábítószercsempész Afrikában, ahonnan a jövendőbelim is származik.

Most, hogy már mindenről részletesen beszámoltam, azt hiszem, itt az ideje, hogy bevalljam nektek: Nem égett le a lakásom, és így nekem kutyabajom; nem is voltam kórházban egy napot sem; nincs se vőlegényem, se szifiliszem, se semmilyen barátom. Az igazság az hogy, meghúztak analízisből meg makróból, és kettest kaptam informatikából, és csak azt szerettem volna tudatosítani bennetek, hogy vannak a világon ennél sokkal rosszabb dolgok is!

Sokszor csókol:

Lányotok!






 
 
0 komment , kategória:  Család  
A gyermeknevelés...
  2011-02-22 22:07:04, kedd
 
 







A gyermeknevelés problematikája

Egy kisfiú a nappali szobában játszott az új elektromos vasútjával, amit karácsonyra kapott. Anyja a konyhában mosogatott. Egyszer csak hallja, hogy a vonat megáll, a fia meg elkiáltja magát:
- Hé f@szfejek! Ha le akarnak szállni most húzzák le a belüket! Azok a seggfejek meg, akik fel akarnak szállni mozogjanak, mert indulni akarunk.
Az anya döbbenten hagyta abba a mosogatást, berohant a szobába és ráförmedt a fiára:
- Ebben a házban nem beszélünk így fiatalember! Most pedig felmész a szobádba és elgondolkozol a viselkedéseden.
A kisfiú felment a szobába, majd két órával később visszatért, és újra játszani kezdett a vonattal. Anyja hallotta, hogy a vonat megállt és a fiú így szólt:
- Azoknak akik most leszállnak szeretettel megköszönjük, hogy velünk utaztak. Ne felejtsék el magukkal vinni a poggyászukat! Akik most szállnak fel, kérem tegyék a csomagjaikat az ülés feletti tartóra. Hamarosan indulunk.
Az anya rettenetesen büszke volt, a fiú pedig folytatta:
- Azok pedig, akik kurvára ki vannak akadva a két órás kibaszott késés miatt, panaszukkal keressék fel azt az idióta hülye picsát a konyhában, akinek ezt az egész szarkeverést köszönhetik!






A liberális nevelés következménye

Teletömött 56-os villamos, két, egymással szemben lévő szék. Az egyiken egy jó arcú, kedves öreg néni kuporog, a másikon egy nő a gyerekével az ölében. A kis srác himbálja a lábát, és állandóan belerúg a néni térdébe. Az öregasszony egyre hátrébb húzódik, várja, hogy az anya mikor szól rá a kölyökre. De mivel ez nem történik meg, udvariasan megszólítja az anyát:
- Elnézést, hogy zavarom, de a kisfia folyamatosan rugdossa a lábamat, és ez már az én koromban nem tréfa, eltalál egy csontot, vagy egy eret, akkor az újságosig, meg a patikáig se tudok lemenni. Legyen szíves szóljon rá.
- Mit akar? - reccsen rá az anya -, én nem fogom egy ilyen vénasszony miatt korlátozni a gyerekemet testi szabadságában! Foglalkozzon a saját dolgával, ne az én gyerekemmel!
A villamoson mindenki megdöbbenéssel nézi végig a jelenetet, míg egy tipikus rocker (acélbetétes bakancs, tar frizura, feszülős gatya, bőrkabát, fülében üvölt a Tankcsapda) kiveszi a szájából a rágót, és a nő hajába gyönyörűen beledolgozza, majd lágyan így szól:
- Na, engem se korlátoztak gyerekkoromban.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
A Tál család
  2010-12-10 23:12:19, péntek
 
 




A TÁL CSALÁD


A mi nyelvünk több, mint csodálatos!!!

Csak magyarul beszélőknek...

A Tál család

Egy templom hirdetőtábláján a következő olvasható:

"Tudjátok, hogy hány tagja van a mi családunknak ?

Először is itt van az öreg Dik Tál, aki mindent irányítani akar, aztán ott van Protes Tál bácsi és fivére Szabo Tál, akik folyton ellenszegülnek és mindent meg akarnak változtatni.

A húguk, Irri Tál, nyughatatlan bajkeverő a két fiával, Inzul Tállal és Molesz Tállal együtt.

Valahányszor felmerül egy új kérdés, Hezi Tál és felesége, Vege Tál, meg annak a testvére Lamen Tál várni akar vele még egy évet.

Aztán ott van Imi Tál, aki folyton arra törekszik, hogy a mi családunk pontosan olyan legyen, mint az összes többi.

A kényeskedő Affek Tál néni túl sokat képzel magáról. Iker öccsei, Garan Tál és Han Tál pedig hamis ígéretekkel próbálnak elkábítani mindenkit.

De azért nem minden családtag rossz. Asszisz Tál rokonunk például kifejezetten segítőkészen intézi az ügyes-bajos családi ügyeket. Ros Tál és Szelek Tál viszont már nem mindenben vesznek részt szívesen.

A dúsgazdag üzletember nagybácsi, Invesz Tál anyagi hozzájárulására mindig lehet számítani, csak az a zsugori öccse, Limi Tál folyton igyekszik visszafogni adakozó kedvét.

A remek politikai érzékkel megáldott Reprezen Tál kiválóan képviseli a családot különféle rendezvényeken . Az elkötelezett Agi Tál nővérem élen jár a meggyőzésben, de Reflek Tál igyekszik folyton ellentmondani neki. Medi Tálhoz bármikor fordulhatunk átgondolt és megnyugtató tanácsokért. Szalu Tál unokaöcsém éppen katonaidejét tölti a hadseregben.

Bevásárolni Kós Tál nagynéném szokott a piacon, mert ő mindig tudja, hogy mi mennyibe kerül, és általában Lici Tál is elkíséri, mert nagyon szeret alkudozni a kofákkal. A kitünő hanggal megáldott Kán Tál folyton dalol, zenész fivére Trombi Tál pedig hangszeren kíséri (a kamasz Mu Tál átmenetileg nem énekel velük.)

Sajnos a múlt év során három családtaggal is kevesebben lettünk: két unokatestvér, Dezer Tál és Konver Tál külföldre távozott, a kilencven éves Exi Tál néni pedig végelgyengülésben elhunyt. Őt az utolsó időkben már csak Ágy Tál vigasztalta."

(A világ melyik nyelve tud még ilyeneket?)







 
 
0 komment , kategória:  Család  
Levél a férjnek
  2010-12-03 18:06:56, péntek
 
 




LEVÉL A FÉRJNEK







A feleség megszökik a férje bátyjával Londonba, és ezt egy üzenetben adja a férje tudtára. A férj nem akad ki a dolgon, sőt, még örül is neki. A válaszüzenetben ki is fejti az okát a feleség számára.


Kedves férjem!

Azért írom Neked ezt az üzenetet, hogy elmondjam, végleg elhagylak. Tíz éven keresztül jó feleséged voltam, de semmit nem kaptam érte cserébe.

A minap a főnököd felhívott, hogy felmondtál, és ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Múlt héten, amikor hazajöttél, észre sem vetted, hogy megcsináltattam a frizurámat és a körmeimet, a kedvenc ételedet főztem, és este egy új hálóing volt rajtam. Hazajöttél, a TV előtt megvacsoráztál, aztán miután megnézted a meccset, azonnal lefeküdtél aludni. Nem mondtad, hogy szeretsz, nem adtál jóéjtpusztit, semmit sem tettél. Nem tudom, hogy szeretsz-e még, de bármi is a helyzet, én elhagylak.

Ne is próbálj megkeresni!. A bátyád és én Londonba költöztünk együtt. További remek életet nélkülem!

Az ex-feleséged: Móni







Kedves Férjemnek

Jöttem hazafelé, a garázs előtt véletlen a gázra léptem a fék helyett, a garázsajtó kissé meghajlott, de a terepjáró szerencsére megállt, ahogy az autódnak ütközött. Igazán nagyon sajnálom, de tudom, hogy megbocsátasz nekem.

Üdvözlettel:

Szerető feleséged
Fruzsika


U.i: a csajod keresett. Terhes.




 
 
0 komment , kategória:  Család  
Egy gazdag család?!
  2010-11-26 19:16:36, péntek
 
 





EGY GAZDAG CSALÁD?!


Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él.

Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.

- Nos, mit gondolsz erről az útról?

- Nagyon jó volt apa!

- Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?

- Igen.

- És mit láttál meg mindebből?

- Azt, Apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és Anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.

Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:

- Köszönöm Apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.








 
 
0 komment , kategória:  Család  
Hasznos tanácsok
  2010-11-17 22:44:56, szerda
 
 







Hasznos tanácsok

Köszöntelek!

Össze gyűjtöttem néhány dolgot, aminek hasznát vehetik gyerekeink és mi is - szülők. Remélem, hasznos lesz az itt töltött idő és rendszeresen visszalátogatsz hozzánk.


Iskolás lesz gyermeked? Könnyítsd meg számára a felkészülést!

Link



Elmédet próbára tevő online logikai játékok az Abbcenteren! Próbáld ki most!

Link



A "j"-s és az "ly"-os szavak gyakorlása kisiskolások részére

Link



Gyermekvilág

Link



Készítsd el saját weblapod - segítünk!

Link







 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az anya meg a szülő
  2010-10-30 20:39:00, szombat
 
 



Zágon István: Az anya meg a szülő


Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti, de azért mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint - hogy is magyarázzam - mint amikor az ember azt mondja, hogy állam, meg azt, hogy haza.

A hazáért élek és halok, az államnak meg adót fizetek. És annak ellenére lényegesen könnyebb, mint meghalni, mégis több emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha senkiről nem hallottam, aki szívesen fizetett volna adót.

Hát így vagyunk valahogy az anyával, meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, az anya magánjellegű. A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet, az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyöngédség a világon. Az anya, meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egészen más tulajdonságai nyilvánulnak meg az anyában, mint a szülőben.

Aki a harmadik szobából csukott ajtón át is meghallja, hogy hathetes kislánya sír, az, az anya.
Aki szeretne berohanni hozzá és egy kis jó, langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlant, még az is az anya. Aki be is rohan hozzá, megnézi, kibontja, tisztába teszi, de soron kívül egyetlen korty anyatejet sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez, az már a szülő.

Akinek majd a szíve szakad ki, amikor a gyermeknek fogzási fájdalmai vannak, az, az anya, de aki csukamájolajat ad neki, hogy minél előbb nőjön ki a foga, az már a szülő. Általában aki képes arra, hogy saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a csúszós, szörnyű, kibírhatatlan ízű kotyvalékot, az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet.
De aki közben azt hajtogatja; jaj de jó, de finom, a mama is ezt eszi, és hősies elszántsággal a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a szörnyű kotyvalékot, az már megint az anya.

Aki büszke arra, hogy az ő kisfia már olyan nagy, hogy az első osztályba iratkozik, az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor beengedi a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, hogy a fia Dániel, aki most lép be az oroszlán barlangba, az már megint az anya.
Aki nappal megbünteti a gyermeket, mert elszaggatta a nadrágját, az a szülő, de aki azt a kisnadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg az, az anya.
Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz, az a szülő, de aki fűnek-fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek már megint mennyit kell tanulnia, az, az anya.

Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi, az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi a szépet annak a copfos kislánynak, az még mindig a szülő.
De aki ugyanakkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, hogy most kezdik tőle elszakítani lelkétől lelkezett magzatát és szeretné a fia táncpartnerét, azt a kis kacér, szőke démont megpofozni, az már megint az anya.

És mégis az anyából lesz a jó anyós, a szülőből pedig a rossz. Amely anyósi állapot tart mindaddig, míg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egész váratlan és csodálatos dolog történik, eltűnik a szülő, eltűnik az anya, mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle

De ez a nagymama nem hasonlít sem az anyára, sem a szülőre, annyira nem, hogy hadilábon áll mindkettővel, a szülőt ridegnek, az anyát túlzottnak tartja, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan, a gyerekkel. Mintha soha nem lett volna szülő, mintha soha nem lett volna anya.
Mintha így született volna ötvenegynéhány éves korában egyenesen nagymamának.


Link








 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szeretlek Apa
  2010-10-25 19:17:03, hétfő
 
 




Míg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ és vonalakat karcolt az autó oldalára.
Haragjában, a férfi megfogta a gyermek kezét és többször ráütött, nem ismerve fel, hogy a franciakulccsal üti.

A kórházban a gyermek elveszítette az összes ujját a törés miatt. Mikor a gyermek megkérdezte az apját , szemében fájó tekintettel:
- Apa mikor fognak visszanőni az ujjaim?
Az apa felismerve tettének súlyát, szólni sem tudott. Visszament az autójához és többször belerúgott. Saját cselekedetétől feldúlva leült az autó elé és a karcolásokat nézte.
A gyermek azt írta: "SZERETLEK APA!"

A tárgyak használatra vannak, az emberek szeretetre! A probléma a mai világban az, hogy az EMBEREK VANNAK HASZNÁLVA ÉS A TÁRGYAK SZERETVE!!

Legyünk óvatosak és tartsuk emlékezetünkben ezt a gondolatot...

A tárgyak azért vannak, hogy használjuk, az emberek pedig hogy szeressük őket!

Légy ura érzelmeidnek:
- vigyázz a gondolataidra, szavak lesznek belőlük,
- vigyázz a szavaidra, cselekedetek lesznek belőlük,
- vigyázz a cselekedeteidre, megszokások lesznek belőlük,
- vigyázz a megszokásaidra, szenvedély lesz belőlük,
- vigyázz a szenvedélyedre, rabsággá és végzeteddé válhat!

A harag és a szeretet nem ismernek határt. Válaszd a szeretetet, hogy szép és kedves életed legyen!

Ezért tart ott az emberiség, ahol most.





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Ezután így illegessük magunkat
  2010-08-15 22:18:12, vasárnap
 
 




EZUTÁN ÍGY ILLEGESSÜK MAGUNKAT


Érdemes elolvasni!


Elgondolkodtató, érdemes kipróbálni: Mosdókban, szállodai szobákban, próbafülkékben önök közül hányan biztosak abban, hogy ami a falon közönséges tükörnek látszik, az valóban az vagy detektívtükör? (Vagyis olyan tükör, melyben magadat látod, a túloldalról viszont téged látnak.)
Számos esetben szereltek fel detektívtükröt női próbafülkékben.

Puszta ránézéssel nagyon nehéz felismerni a felületét. Akkor hogyan lehet biztosan megállapítani, hogy miféle tükörbe nézünk? Csak ezt az egyszerű tesztet kell elvégeznünk. Tegyük a körmünk hegyét a tükröző felületre, és ha a körmünk és tükörképe között van hely, akkor a tükör valódi .

Ha viszont a körmünk összeér a tükörképével, legyünk óvatosak, mert detektívtükör előtt állunk.
Jusson eszedbe, valahányszor tükröt látsz, hogy elvégezd a tesztet, ami nem kerül semmibe, könnyű, és aminek segítségével elkerülheted, hogy szemmel megerőszakoljanak, vagy ami még rosszabb, videóra vegyenek és felrakjanak az Internetre.

Valóban jó így tenni. Az ok pedig, hogy az igazi tükrön hézag van a tárgy és képe között, az az, hogy a krómozás a tükör mögött, az üveg alatt van. Detektívtükör esetében a polarizált réteg a felületen van. Tartsd szem előtt

Nők: osszák ezt meg barátnőikkel.

Férfiak: osszák ezt meg feleségükkel, lányaikkal, barátnőikkel, menyasszonyaikkal vagy ismerőseikkel. Oszd meg a családoddal is, jegyezd meg, sosem árt az óvatosság.*


Tükröm tükröm, avagy biztos, hogy tükör az, ami annak látszik?!

Link








 
 
0 komment , kategória:  Család  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1624
  • e Hét: 7968
  • e Hónap: 34591
  • e Év: 171963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.