Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
hasmasszázs
  2021-05-23 15:37:16, vasárnap
 
  HASMASSZÁZS (HARAMASSZÁZS)

A hasmasszázs különlegesen gyengéd, ugyanakkor rendkívül hatásos masszázstechnika. Hatékony módon fokozza a test öngyógyító képességét, mozgósítja az öngyógyító erőket. Ez a kínai eredetű masszázstechnika alapvetően a hassal, a köldök körüli területtel dolgozik, azzal a területtel, amely a bordák ívei és a szeméremcsont között helyezkedik el.

A kínai és egyéb keleti tanítások szerint a test energiaközpontja a hasban - a köldök környékén helyezkedik el. Kínai nevén "tan tien", míg japán elnevezéssel ez a "hara" területe. Az ezen a területen létrejövő energiablokkok hatása különösen jelentős az egészség szempontjából. Az itt elhelyezkedő reflexzónákon keresztül a teljes test kezelhető, hasonlóan a tenyér vagy a talpak reflexzónáihoz.

Ezzel a gyengéd masszázstechnikával igen eredményesen oldhatók fel a köldök és a has környékének energiablokádjai, illetve hatékonyan oszlatható szét az itt feltorlódott energia.
Kiemelkedő szerepe van a nemiséggel, a női és férfi identitással, szexualitással kapcsolatos testi- és lelki energiablokkok feloldásában is.

A hasmasszázs különböző kezelési szinteken dolgozik:
kezeli és méregteleníti a bőrt és a kötőszöveteket;
kezeli a has reflexzónáit és reflexpontjait;
serkenti, illetve nyugtatja az akupresszúrás meridiánokat, oldja azok blokkjait;
közvetlenül kezeli az egyes hasüregi szerveket.
A has feszültségeinek, görcseinek oldása reflexszerűen hat a test többi részére és így a kezelés az egész szervezetet energetizálja, méregteleníti és serkenti.

JAVASLAT
Kiválóan alkalmas betegségmegelőzésre, a has-, és medence üregi szervek terápiájának kiegészítésére, has- és medence üregi görcsök és blokkok oldására, szexualitással kapcsolatos traumák feloldására, valamint a teljes szervezet energiaszintjének, vitalitásának fokozására.

ELLENJAVALLAT
Nem alkalmazható állapotos nők, műtét után lábadozó betegek, gyomor-és bélfekélyes betegek esetében. Nem javasolt lázas betegségek és nyirokmirigy betegségekben szenvedők esetében.
A kezelés időtartama kb. 1 óra.Ez tartalmaz fél óra masszázst, fél óra Reiki kezelést, amivel harmonizálom az energetikai rendszert.






 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Ha csak egy jógapózt tanul meg, ez legyen az
  2019-07-06 14:36:00, szombat
 
 
A Napüdvözlet otthon is megtanulható

Az egyik leghatásosabbnak tartott gyakorlatsort, a Napüdvözletet, az is elvégezheti, aki korábban még soha nem jógázott.
Egyre többen jógáznak, otthon vagy stúdiókban, mert felismerték ennek az ősi mozgásformának a testre, szellemre, lélekre gyakorolt jótékony hatásait. Ha nincs sok időnk, vagy nem tudunk rendszeresen jógaórán részt venni, sajátítsuk el a Napüdvözlet jógát.
A Napüdvözlet (Surya Namaskar) tulajdonképpen egy 12 pozícióból álló gyakorlatsor, melyben 8 különböző ászana, vagyis jógahelyzet követi egymást (bizonyos helyzeteket megismételnek).



A Napüdvözletet (mint bármely jógagyakorlatot) üres hassal érdemes elvégezni, ezért nagyszerű indítása lehet a napnak, ha reggel, ébredés után gyakoroljuk. A kezdőknek 2-4 kör javasolt a 12 ászanából, ezt folyamatosan emelhetjük, egészen 10-12-ig. Mivel a jógánál rendkívül fontos a megfelelő tartás, és a megfelelő légzés, ezért érdemes szakember segítségét kérni a gyakorlatsor elsajátításához, utána ezt otthon egyedül is gyakorolhatjuk.


Milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek a Napüdvözletnek?
Javítja az izmok vérellátását, az ízületek mozgékonyságát. Különösen jó hatással van a nyak, a vállak és a lábak izmaira és ízületeire. Emellett ruganyosabbá, hajlékonyabbá teszi a gerincet is, szebb lesz a tartásunk és jobb az egyensúlyérzékünk.



A gyakorlatsornak nagyon jó hatása van az emésztésre is, mert a belső szervek vérellátását is javíthatja. Rendszeres gyakorlásával megelőzhető a székrekedés, a gyomorégés és a diszpepszia.

A Napüdvözletet végezhetjük reggel, ébredés után, de lefekvés előtt is (várjunk legalább 2-3 órát az utolsó étkezés után, mielőtt jógázni kezdünk), mert segíthet az alvászavarok kíméletes kezelésében is. Az, hogy a légzésünkre figyelünk, segít ellazulni, csökkenti a stresszt, így könnyebben el tudunk aludni, és az éjszakánk is pihentetőbb lesz.

A Napüdvözlet rendszeres végrehajtásával a szorongással, sőt az enyhe mértékű depresszióval is könnyebben megküzdhetünk. Az ászanáknak a hormonrendszert kiegyensúlyozó hatásai is vannak, ezért különösen ajánlott azoknak a hölgyeknek, akiknek rendszertelen vagy fájdalmas a menstruációja, esetleg súlyos premenstruációs szindrómával küzdenek.
Menstruáció alatt azonban nem szabad végezni!

A jógát hosszú ideje gyakorlók szerint a Napüdvözletnek a szépségre is nagyon jó hatásai vannak:serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait, fokozza a vérkeringést a bőrben - így a fejbőrben is -, csökkenti a ráncok és a pattanások kialakulásának esélyét, megelőzi a hajhullást és a korpásodást is.

Mindenképpen érdemes a kezelőorvossal konzultálni a jógázás megkezdése előtt azoknak, akiknek súlyos gerincbántalmai vannak, aki ízületi gyulladásban, szívbetegségeben, gerincsérvben szenved.

Biobady.hu
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni
  2019-06-04 12:38:03, kedd
 
 

A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is.
Manuális nyirokdrenázs
A klasszikus masszázs egy speciális fajtája, amelynek segítségével a nyirok-keringés fokozható. Alacsony intenzitású, körkörös mozdulatokkal végzik. Javallatai a következők: nyiroködéma (a malignus folyamatok kivételével!), krónikus vénás elégtelenségben létrejött ödéma, reumás betegségek,Sudeck-szindróma, sérülések, műtétek utáni ödémák, stb. Nem javasolt viszont malignus folyamatokban, trombózis, tbc, stb. esetén.



Reflexzóna-masszázs
A reflexzóna-masszázs a szegmentális reflexek kialakításán alapul. Ezáltal a szervekhez, szervrendszerekhez elektromos inger érkezik, amely az adott szervek működését befolyásolja. Számos válfaja ismert: kötőszöveti masszázs, kolon-terápia, talpmasszázs.

Kötőszöveti masszázs
Elisabeth Dicke gyógytornász fejlesztette ki a kötőszöveti masszázst 1929-ben. Ha a belső szervek valamelyike (epehólyag, gyomor, tüdő, stb.) beteg, akkor a törzs különböző helyeinek tapintása során zónák fedezhetők föl. A zónák (vagyis kötőszöveti kötegek) sokszor szabad szemmel is jól látható kitüremkedések, vagy “besüppedések" képében. Minden kötőszöveti zónához rendelhető egy szerv, amelyet először egy angol neurológus, Head írt le 1893-ban. A kötőszöveti masszázs során az egyes zónákhoz tartozó szervek működését lehet befolyásolni. A mozgásszerveket érintő funkcionális kórképek esetén, különböző szervbántalmakban hatékony terápiának bizonyul. Gyulladásos megbetegedések, tumorok és pszichiátriai kórképek esetén viszont a masszázs terápia nem javasolt.

Periosteum kezelés
A periosteum-kezelés (csonthátya-kezelés) ritmikusan végzett, pontszerű nyomómozdulatokból álló masszázsfajta, amelyet a megfelelő csontfelületen végeznek. Hatására fájdalom keletkezik, amely elleningerként viselkedik, és a központi gátló rendszer aktiválása révén izomlazító, fájdalomcsillapító hatást hoz létre. A terápia időtartama 3 perc. Javasolható degeneratív csontbetegségek, lábszárfekély esetén fájdalomcsillapításra, angina pectoris oldására, epeköves görcsroham, stb. megszüntetésére. Nem szabad alkalmazni gyulladásos folyamatok, tumorok fennállása esetén, valamint a csontállományt érintő súlyos kórképekben (pl. osteoporosis, osteomalacia, etc.)

Kolonkezelés
A kolonkezelés vagy magyarul vastagbél masszírozás a has bizonyos, jól meghatározott pontjait érinti. Lényegében reflexzóna kezelésről van szó, amelynek során a vastagbél idegfonatainak tónusa és perisztaltikája befolyásolható. Krónikus székrekedés (obstipáció), epeúti megbetegedések, nyombélfekély, stb. esetén javasolható. Akut vastagbélgyulladás, malignus folyamatok, terhesség esetén viszont alkalmazása szigorúan tilos.

Hidromasszázs
35-37 fokos vízben történő relaxáló hatású terápia, amelynek során a testet lágy vízsugár masszírozza 20 percen át.



Forró guriga, lazító hátmasszázs
Két forró vízzel átitatott, hegerré összetekert törölközővel történik. A guriga folyamatosan vezet a nyakon, vállakon, háton át a keresztcsontig.



Szárazkefe masszázs
Simogató masszázs, amely félkemény sörtéjű kefével történik speciális technikával. Segítségével a vérkeringés gyorsul és a bőr legfelső, elhalt hámrétege eltávolításra kerül. Így a bőr simává, ápolttá válik. Mivel élénkíti az anyagcserét, ezért jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal és a cellulitisz kezelésében is.

Anticellulitis masszázs
A bőr alatti kötőszövet zsugorodásának eredményeként alakul ki az ún. narancsbőr tünet, vagy latin nevén cellulitis. Jóllehet a narancsbőr nem szüntethető meg végleg, de számos kezelési módszerrel a bőr állapotán, feszességén masszázzsal sokat lehet javítani. Az anticellulitis masszázs erőteljes, morzsoló mozdulatokkal történik, 20 percen keresztül. Nem javasolt hatvan éves kor felett és visszeres láb esetén.

Relaxációs masszázs
A vérkeringést és a szövetek oxigenizációját fokozó, izomlazító, idegrendszert nyugtató masszázsforma, amely képzett szakemberek segítségével történik. Átlagos időtartam 30 perc.

Frissítő aromamasszázs
Illóolaj-keverék alkalmazásával történik, amely a svédmasszázs elemei segítségével fokozza a nyirokkeringést és véráramlást. Aromaként mogyoró olajat és borsmentát, vagy citromolajat és rozmaringot használnak. Időtartam 20 perc.

Víz alatti sugármasszázs
35-37 fokos vízben történő kezelés, amelynek során a masszőr erős vízsugárral masszírozza a testet 20 percen át. A kezelés egy speciális kádban, tangentorban történik. Jól alkalmazható izomcsomók (mialgiák) megszüntetésére, sérülések, vagy műtétek után az izomzat nyújtására, lazítására, az ízületek mozgékonyságának helyreállítására. Tilos alkalmazása a következő kórállapotokban: szívelégtelenség, súlyos magasvérnyomás, visszér és trombózisveszély esetén.

Talpmasszázs
A talpakon lévő reflexzónák felosztását először egy amerikai fül-orr-gégész, Fitzgerald végezte el. A masszőr a talpat gondolatban kétszer öt zónára osztja, amelyekben különböző szervterületek helyezkednek el. A talp bizonyos pontjainak erőteljes nyomása fájdalomérzetet vált ki, amelynek eredményeként a primér fájdalom csökken, a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet.

Tenyérmasszázs
A tenyérmasszázs eredete az ókori maja kultúrába nyúlik vissza, amelyet számos írásos dokumentum is bizonyít. Jürgen Kaiser az 1980-as évek elején adta ki tízéves munkájának gyümölcsét, amely a kéz reflexzónáiról ad részletes leírást. Állítása szerint jóval könnyebb a kézmasszázs rejtelmeit elsajátítani, mint a talpmasszázst. A masszázs lényege, hogy a tenyér bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás és körkörös mozdulat, az erek mentén húzódó idegszálakon keresztül idegimpulzust eredményez, amely végül a gerincvelőbe, majd innen a megfelelő szervekhez, az agyhoz jut. Energiacsere alakul ki.

A terápiát mindig a hüvelykujjal végezzük. A jobb kézen az óramutatóval megegyező irányban, bal kézen azzal ellentétesen végezzük a körző mozgást, mialatt nyomást gyakorlunk a masszírozandó pontra. Ezzel a megfelelő szervek energiát kapnak. Abban az esetben, ha erős fájdalmat érzünk, a masszírozást óvatosan folytassuk, és fokozatosan növeljük a nyomás erősségét. Ez jelzi, hogy az adott szerv működésében rendellenesség rejlik. A módszer segítségével a vázizom és a különféle szervek regenerációját végezhetjük el saját magunk.
Biobody.hu
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Ez a 11 nyújtógyakorlat jelentósen enyhíti a nyak és vállmer
  2019-05-27 20:04:11, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni
  2019-02-03 13:58:24, vasárnap
 
  A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is.

Manuális nyirokdrenázs
A klasszikus masszázs egy speciális fajtája, amelynek segítségével a nyirok-keringés fokozható. Alacsony intenzitású, körkörös mozdulatokkal végzik. Javallatai a következők: nyiroködéma (a malignus folyamatok kivételével!), krónikus vénás elégtelenségben létrejött ödéma, reumás betegségek,Sudeck-szindróma, sérülések, műtétek utáni ödémák, stb. Nem javasolt viszont malignus folyamatokban, trombózis, tbc, stb. esetén.

Reflexzóna-masszázs
A reflexzóna-masszázs a szegmentális reflexek kialakításán alapul. Ezáltal a szervekhez, szervrendszerekhez elektromos inger érkezik, amely az adott szervek működését befolyásolja. Számos válfaja ismert: kötőszöveti masszázs, kolon-terápia, talpmasszázs.

Kötőszöveti masszázs
Elisabeth Dicke gyógytornász fejlesztette ki a kötőszöveti masszázst 1929-ben. Ha a belső szervek valamelyike (epehólyag, gyomor, tüdő, stb.) beteg, akkor a törzs különböző helyeinek tapintása során zónák fedezhetők föl. A zónák (vagyis kötőszöveti kötegek) sokszor szabad szemmel is jól látható kitüremkedések, vagy “besüppedések" képében. Minden kötőszöveti zónához rendelhető egy szerv, amelyet először egy angol neurológus, Head írt le 1893-ban. A kötőszöveti masszázs során az egyes zónákhoz tartozó szervek működését lehet befolyásolni. A mozgásszerveket érintő funkcionális kórképek esetén, különböző szervbántalmakban hatékony terápiának bizonyul. Gyulladásos megbetegedések, tumorok és pszichiátriai kórképek esetén viszont a masszázs terápia nem javasolt.

Periosteum kezelés
A periosteum-kezelés (csonthátya-kezelés) ritmikusan végzett, pontszerű nyomómozdulatokból álló masszázsfajta, amelyet a megfelelő csontfelületen végeznek. Hatására fájdalom keletkezik, amely elleningerként viselkedik, és a központi gátló rendszer aktiválása révén izomlazító, fájdalomcsillapító hatást hoz létre. A terápia időtartama 3 perc. Javasolható degeneratív csontbetegségek, lábszárfekély esetén fájdalomcsillapításra, angina pectoris oldására, epeköves görcsroham, stb. megszüntetésére. Nem szabad alkalmazni gyulladásos folyamatok, tumorok fennállása esetén, valamint a csontállományt érintő súlyos kórképekben (pl. osteoporosis, osteomalacia, etc.)

Kolonkezelés
A kolonkezelés vagy magyarul vastagbél masszírozás a has bizonyos, jól meghatározott pontjait érinti. Lényegében reflexzóna kezelésről van szó, amelynek során a vastagbél idegfonatainak tónusa és perisztaltikája befolyásolható. Krónikus székrekedés (obstipáció), epeúti megbetegedések, nyombélfekély, stb. esetén javasolható. Akut vastagbélgyulladás, malignus folyamatok, terhesség esetén viszont alkalmazása szigorúan tilos.

Hidromasszázs
35-37 fokos vízben történő relaxáló hatású terápia, amelynek során a testet lágy vízsugár masszírozza 20 percen át.




Forró guriga, lazító hátmasszázs
Két forró vízzel átitatott, hegerré összetekert törölközővel történik. A guriga folyamatosan vezet a nyakon, vállakon, háton át a keresztcsontig.

Szárazkefe masszázs
Simogató masszázs, amely félkemény sörtéjű kefével történik speciális technikával. Segítségével a vérkeringés gyorsul és a bőr legfelső, elhalt hámrétege eltávolításra kerül. Így a bőr simává, ápolttá válik. Mivel élénkíti az anyagcserét, ezért jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal és a cellulitisz kezelésében is.

Anticellulitis masszázs
A bőr alatti kötőszövet zsugorodásának eredményeként alakul ki az ún. narancsbőr tünet, vagy latin nevén cellulitis. Jóllehet a narancsbőr nem szüntethető meg végleg, de számos kezelési módszerrel a bőr állapotán, feszességén masszázzsal sokat lehet javítani. Az anticellulitis masszázs erőteljes, morzsoló mozdulatokkal történik, 20 percen keresztül. Nem javasolt hatvan éves kor felett és visszeres láb esetén.

Relaxációs masszázs
A vérkeringést és a szövetek oxigenizációját fokozó, izomlazító, idegrendszert nyugtató masszázsforma, amely képzett szakemberek segítségével történik. Átlagos időtartam 30 perc.

Frissítő aromamasszázs
Illóolaj-keverék alkalmazásával történik, amely a svédmasszázs elemei segítségével fokozza a nyirokkeringést és véráramlást. Aromaként mogyoró olajat és borsmentát, vagy citromolajat és rozmaringot használnak. Időtartam 20 perc.

Víz alatti sugármasszázs
35-37 fokos vízben történő kezelés, amelynek során a masszőr erős vízsugárral masszírozza a testet 20 percen át. A kezelés egy speciális kádban, tangentorban történik. Jól alkalmazható izomcsomók (mialgiák) megszüntetésére, sérülések, vagy műtétek után az izomzat nyújtására, lazítására, az ízületek mozgékonyságának helyreállítására. Tilos alkalmazása a következő kórállapotokban: szívelégtelenség, súlyos magasvérnyomás, visszér és trombózisveszély esetén.

Talpmasszázs
A talpakon lévő reflexzónák felosztását először egy amerikai fül-orr-gégész, Fitzgerald végezte el. A masszőr a talpat gondolatban kétszer öt zónára osztja, amelyekben különböző szervterületek helyezkednek el. A talp bizonyos pontjainak erőteljes nyomása fájdalomérzetet vált ki, amelynek eredményeként a primér fájdalom csökken, a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet.

Tenyérmasszázs
A tenyérmasszázs eredete az ókori maja kultúrába nyúlik vissza, amelyet számos írásos dokumentum is bizonyít. Jürgen Kaiser az 1980-as évek elején adta ki tízéves munkájának gyümölcsét, amely a kéz reflexzónáiról ad részletes leírást. Állítása szerint jóval könnyebb a kézmasszázs rejtelmeit elsajátítani, mint a talpmasszázst. A masszázs lényege, hogy a tenyér bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás és körkörös mozdulat, az erek mentén húzódó idegszálakon keresztül idegimpulzust eredményez, amely végül a gerincvelőbe, majd innen a megfelelő szervekhez, az agyhoz jut. Energiacsere alakul ki.

A terápiát mindig a hüvelykujjal végezzük. A jobb kézen az óramutatóval megegyező irányban, bal kézen azzal ellentétesen végezzük a körző mozgást, mialatt nyomást gyakorlunk a masszírozandó pontra. Ezzel a megfelelő szervek energiát kapnak. Abban az esetben, ha erős fájdalmat érzünk, a masszírozást óvatosan folytassuk, és fokozatosan növeljük a nyomás erősségét. Ez jelzi, hogy az adott szerv működésében rendellenesség rejlik. A módszer segítségével a vázizom és a különféle szervek regenerációját végezhetjük el saját magunk.



 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
A lábmasszázs hatásai
  2018-06-08 08:37:06, péntek
 
  Több mint 14 ezer idegvégződés található a lábakban, így nem csoda hogy rendkívül érzékenyek és fokozottan reagálnak az érintésre. A láb masszírozásával az egész test feloldódik.

Ez az egyszerű, de hatékony módszer nyugtató érzést kölcsönöz a partnerünknek, így érdemes rutintevékenységként beépíteni az életmódunkba a nyak- és a hátmasszázzsal együtt. Könnyen elsajátítható még akkor is, ha sosem tanultunk masszázst.



Előnye, hogy nincs szükség semmi különleges előkészületre vagy eszközre. Bárhol elvégezhető még úgy is, ha partnerünk a kanapén ülve tévét néz.

Nézzük először a fő mozdulatsort, amelyet alkalmaznunk kell!
Effleurage: Ezzel kezdjük mindig, illetve fejezzük be a kezelést. Egyszerűen fogjuk a lábat a két tenyér közé, és teljes hosszában simítsuk fel-alá.

Ujjkörzés: Helyezzük mindkét hüvelykujjunkat a lábra, és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig.

Csuklózás: Szorítsuk ökölbe a kezünket, és nyomjuk a talpba, majd fordítsuk el - menjünk így végig a talpon a saroktól az ujjakig. Lábforgatás: egyik kézzel fogjuk meg a lábujjakat, másikkal a sarkat, és lassan forgassuk el a lábfejet az óramutató járásával megegyező irányba. Ismételjük meg mindkét irányban kétszer.

Lábforgatás: Egyik kézzel fogjuk meg a lábujjakat, másikkal a sarkat, és lassan forgassuk el a lábfejet az óramutató járásával megegyező irányba. Ismételjük meg mindkét irányba kétszer.

Kiterjesztés: Helyezzük a hüvelykujjunkat és a tenyérdombunkat a lábfej felső részére úgy, hogy az ujjaink átfogják az egész talpat. Húzzuk végig a lábfejen a hüvelykujjat fentről egészen a lábfej széléig, majd újra helyezzük vissza a kiindulópontba.

Lábujj forgatás: Fogjuk a kezünkbe a lábfejet, és a mutató-, illetve hüvelykujjal forgassunk el minden egyes lábujjat finoman az óramutató járásával azonos, majd ellenkező irányba.

Bokakörzés: Egyszerre masszírozzuk körkörösen a lábfej külső, illetve belső részét a két ujjunkkal.

Húzd és told: Tegyük egyik kezünket a lábfej külső oldalára, a másikat a belső felére, majd gyengéden egyik kezünkkel húzzuk, másikkal pedig toljuk egy irányba a lábfejet.

Első lépés
Kezdjük a jobb lábbal. Tartsuk a két kezünk között - egyiket tegyük a lábfejre, másikat a talp alá. Húzzuk a kezeket az ujjakig, majd toljuk vissza a bokáig. Ismételjük meg legalább háromszor, és növelhetjük a nyomást is.

Második lépés
Tartsuk meg a sarkat a bal kezünkkel, a jobbal pedig fogjuk meg az ujjakat, és toljuk a lábszár felé ezt a kezünket lassan, ameddig kényelmes és nem okoz fájdalmat. Ez segít a talpban lévő feszültségek kioldásában.

Harmadik lépés
Tegyük a sarkokra mindkét hüvelykujjunkat, az egyiket kicsit feljebb, mint a másikat. Majd apró körmozgásokat végezzünk, váltva a hüvelykujjakat. Így haladjunk előre az ujjakig. Fontos, hogy a boltívnél kevésbé nyomjuk az ujjakat.

Negyedik lépés
Helyezzük a középső ujjainkat a lábfejre, a nagylábujj és a mellette lévő ujj hornyába. Apró körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig a boka irányában. Ha végeztünk, ugorjunk eggyel arrébb a második és a harmadik ujj közé. Ismételjük, amíg a sor végére nem érünk.

Ötödik lépés
Tegyük mindkét kezünket a láb két oldalára úgy, hogy az ujjbegyek a bokacsontnál legyenek. Használjunk erőteljes masszázst az óra járásával azonos irányban a bokacsont körül egyszerre, párhuzamosan. Majd az óramutató járásával ellentétes irányban ismételjük meg.

Hatodik lépés
Vegyük a lábfejet oldalról a két kezünk közé. Gyenge toló-húzó mozdulatokkal görgessük ellentétes irányba a lábfejet a tenyereink között. Ismételjük meg kétszer.

Hetedik lépés
Tegyük mindkét hüvelykujjunkat a talpra úgy, hogy egymással szembe mutassanak, a többi ujjunkkal öleljük körbe a lábfejet, hogy ellen tudjunk tartani. Csúsztassuk a hüvelykujjakat cikkcakkban, először a balt, majd a jobbat áthúzva a másik felett. Kezdjük a saroknál, és fejezzük be az ujjaknál.

Nyolcadik lépés
Fejezzük be a masszírozást a lábfej tetejének és aljának átsimításával szemből, felváltott kézzel. Fedjük le a teljes területet legalább kétszer. És ismételjünk meg mindent a másik lábnál is.

Tudta?
Az idősek egyik legnagyobb félelme, hogy elesnek - nem véletlen, hiszen ilyenkor akár végzetes sérüléseket is szenvedhetnek. Tanulmányok viszont bebizonyították, hogy lábmasszázzsal javítható az egyensúly. Hat hét után már komoly javulás tapasztalható a testtartásban és az állóképességben.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Miért kell megmasszírozni a lábakat lefekvés előtt?
  2018-04-09 09:58:58, hétfő
 
  Miért olyan kellemes?

A talpmasszázs a stresszcsökkentésben is segítségünkre lehet
A talpmasszázs és a reflexológia nemcsak rendkívül kellemesek, de az egészségünkre is pozitív hatással lehetnek. Néhány egyszerű mozdulatot otthon is elsajátíthatunk - ez pedig segíthet a pihenésben egy hosszú nap után.

Több kutatás is bizonyította, hogy a láb- és talpmasszázsnak milyen kedvező hatásai vannak az egészségünkre. Egy 2002-es, a Nursing & Health Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerint például a láb masszírozása fokozza a vérkeringést, ellazít és segít beindítani a szervezetünk öngyógyító folyamatait is. Lássuk, hogyan javíthatjuk az egészségünket a rendszeres lábmasszázzsal!



Egy-egy 10-15 perces lábmasszázzsal jelentős mértékben javíthatjuk a vérkeringésünket, mely nagyon fontos lehet például azoknak, akik egész nap talpon vannak, esetleg kényelmetlen cipőkben kénytelenek tölteni a napot. A masszírozás hatására élénkülő vérkeringés segítségével csökkenthetjük a veseproblémák, a magas vérnyomás vagy éppen a visszerek kialakulásának rizikóját. Egy 2014-es, az Archives of Physical Medicine and Rehabilitation című lapban megjelent írás szerzői szerint a masszázs attól függetlenül előnyös az emberek számára, hogy mennyi testmozgást végeznek.

A talp- és lábmasszázs rendkívül relaxáló hatású, és ezt kihasználhatjuk egy-egy nehéz, stresszes nap után. A lábmasszázs hatására ugyanis sokkal jobb, pihentetőbb lesz az alvásunk. Különösen azoknak érdemes ezt kipróbálni, akik nehezen tudnak lazítani, vagy állandóan a napközbeni problémáikon aggodalmaskodnak. A stresszcsökkentés mellett a lábmasszázs javíthatja a hangulatunkat, és csökkentheti a vérnyomást is.

Azoknak is érdemes rendszeresen masszírozni a lábukat (különösen a talp középső részét), akik hátfájással küzdenek, azok a reflexológiai pontok ugyanis, melyek ezen a területen találhatóak, a krónikus hátfájást is képesek csökkenteni. Természetesen, a talp és a láb masszírozásával a lábaink fájdalmát is enyhíthetjük, emellett pedig az enyhe mértékű duzzanat ellen is hatásos lehet a masszázs (többek között a már említett vérkeringést fokozó hatásai miatt). Az alsó végtag ödémásodása tulajdonképpen azt jelenti, hogy a lábunk szövetei között felgyűlik a felesleges folyadék, és ezt a nyirokrendszer nem tudja elszállítani. A lábdagadást enyhítheti a rendszeres testmozgás, vagy a láb felpolcolása.

Hogyan masszírozzuk meg otthon a lábainkat?
Egy nagyobb edényt töltsünk meg meleg vízzel, és adjunk a vízhez 5 cseppet a kedvenc illóolajunkból (a levendula, a kamilla vagy a rozmaring különösen előnyös lehet). Áztassuk ebben a lábainkat nagyjából 15 percig, majd óvatosan szárítgassuk meg a lábainkat. Üljünk egy kényelmes székre, tegyük a jobb lábunkat a bal térdünkre, és egy kevés, felmelegített masszázsolajjal (olíva-, búzacsíra- vagy kókuszolajjal) masszírozzuk át a lábainkat. Ne csak az ujjainkat használjuk, hanem a kezünk oldalát vagy az ökölbe szorított kezünket is! A lábujjainkat se hagyjuk ki: óvatosan húzogassuk meg, gyúrjuk át és hajlítgassuk meg őket! Ismételjük meg a bal lábunkkal is. Természetesen, mielőtt belekezdünk a lábunk otthoni masszírozásába, kérjük ki az orvosunk véleményét.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Gyógymasszázs
  2018-03-09 14:11:16, péntek
 
  A gyógymasszázs az ősidők óta alkalmazott és közkedvelt terápia. Manapság számtalan változata elterjedt a világban, azonban mindegyik az alapjául a személyre szabott manuális kezelés szolgál.

A terápia során a képzett gyógymasszőr olyan masszázstechnikákat (simítás, dörzsölés, lazítás, stb.) alkalmaz, amelyek elősegítik az ízületek regenerációját, ellazítják a merev és letapadt izmokat, és a kezelt területen vérbőséget okozva csillapítják a fájdalmat is.

A gyógymasszázs gyakran ajánlott kiegészítő kezelésként gyógytornához, mert a masszázzsal ellazított és bemelegített izmok könnyebben és jobban terhelhetőek a torna során.

Rendelőinkben többféle masszázs módszert alkalmazunk, amelyeket kezelőink a páciens igényeihez szabottan kombinálnak:

- Svédmasszázs
- Sportmasszázs
- Relaxációs masszázs


A gyógymasszázs speciális fajtája a Reflexológia, mely során szakképzett és tapasztalt reflexológusunk a talpon és a lábfejen található reflexpontok masszírozásával ér el a teljes testre gyógyító hatást.

Speciálisan nyiroködéma, valamint nyirokkeringési problémák kezelésére alkalmazzuk a nyirokmasszázs terápiát, amely szakorvosi kontroll mellett, esetlegesen egyéb kezelési módszerekkel kombinálva hatékony és természetes gyógymódot jelenthet.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni
  2018-01-22 14:01:51, hétfő
 
  A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is.

Manuális nyirokdrenázs
A klasszikus masszázs egy speciális fajtája, amelynek segítségével a nyirok-keringés fokozható. Alacsony intenzitású, körkörös mozdulatokkal végzik. Javallatai a következők: nyiroködéma (a malignus folyamatok kivételével!), krónikus vénás elégtelenségben létrejött ödéma, reumás betegségek,Sudeck-szindróma, sérülések, műtétek utáni ödémák, stb. Nem javasolt viszont malignus folyamatokban, trombózis, tbc, stb. esetén.

Reflexzóna-masszázs
A reflexzóna-masszázs a szegmentális reflexek kialakításán alapul. Ezáltal a szervekhez, szervrendszerekhez elektromos inger érkezik, amely az adott szervek működését befolyásolja. Számos válfaja ismert: kötőszöveti masszázs, kolon-terápia, talpmasszázs.

Kötőszöveti masszázs
Elisabeth Dicke gyógytornász fejlesztette ki a kötőszöveti masszázst 1929-ben. Ha a belső szervek valamelyike (epehólyag, gyomor, tüdő, stb.) beteg, akkor a törzs különböző helyeinek tapintása során zónák fedezhetők föl. A zónák (vagyis kötőszöveti kötegek) sokszor szabad szemmel is jól látható kitüremkedések, vagy “besüppedések" képében. Minden kötőszöveti zónához rendelhető egy szerv, amelyet először egy angol neurológus, Head írt le 1893-ban. A kötőszöveti masszázs során az egyes zónákhoz tartozó szervek működését lehet befolyásolni. A mozgásszerveket érintő funkcionális kórképek esetén, különböző szervbántalmakban hatékony terápiának bizonyul. Gyulladásos megbetegedések, tumorok és pszichiátriai kórképek esetén viszont a masszázs terápia nem javasolt.

Periosteum kezelés
A periosteum-kezelés (csonthátya-kezelés) ritmikusan végzett, pontszerű nyomómozdulatokból álló masszázsfajta, amelyet a megfelelő csontfelületen végeznek. Hatására fájdalom keletkezik, amely elleningerként viselkedik, és a központi gátló rendszer aktiválása révén izomlazító, fájdalomcsillapító hatást hoz létre. A terápia időtartama 3 perc. Javasolható degeneratív csontbetegségek, lábszárfekély esetén fájdalomcsillapításra, angina pectoris oldására, epeköves görcsroham, stb. megszüntetésére. Nem szabad alkalmazni gyulladásos folyamatok, tumorok fennállása esetén, valamint a csontállományt érintő súlyos kórképekben (pl. osteoporosis, osteomalacia, etc.)

Kolonkezelés
A kolonkezelés vagy magyarul vastagbél masszírozás a has bizonyos, jól meghatározott pontjait érinti. Lényegében reflexzóna kezelésről van szó, amelynek során a vastagbél idegfonatainak tónusa és perisztaltikája befolyásolható. Krónikus székrekedés (obstipáció), epeúti megbetegedések, nyombélfekély, stb. esetén javasolható. Akut vastagbélgyulladás, malignus folyamatok, terhesség esetén viszont alkalmazása szigorúan tilos.

Hidromasszázs
35-37 fokos vízben történő relaxáló hatású terápia, amelynek során a testet lágy vízsugár masszírozza 20 percen át.


Forró guriga, lazító hátmasszázs
Két forró vízzel átitatott, hegerré összetekert törölközővel történik. A guriga folyamatosan vezet a nyakon, vállakon, háton át a keresztcsontig.

Szárazkefe masszázs
Simogató masszázs, amely félkemény sörtéjű kefével történik speciális technikával. Segítségével a vérkeringés gyorsul és a bőr legfelső, elhalt hámrétege eltávolításra kerül. Így a bőr simává, ápolttá válik. Mivel élénkíti az anyagcserét, ezért jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal és a cellulitisz kezelésében is.

Anticellulitis masszázs
A bőr alatti kötőszövet zsugorodásának eredményeként alakul ki az ún. narancsbőr tünet, vagy latin nevén cellulitis. Jóllehet a narancsbőr nem szüntethető meg végleg, de számos kezelési módszerrel a bőr állapotán, feszességén masszázzsal sokat lehet javítani. Az anticellulitis masszázs erőteljes, morzsoló mozdulatokkal történik, 20 percen keresztül. Nem javasolt hatvan éves kor felett és visszeres láb esetén.

Relaxációs masszázs
A vérkeringést és a szövetek oxigenizációját fokozó, izomlazító, idegrendszert nyugtató masszázsforma, amely képzett szakemberek segítségével történik. Átlagos időtartam 30 perc.

Frissítő aromamasszázs
Illóolaj-keverék alkalmazásával történik, amely a svédmasszázs elemei segítségével fokozza a nyirokkeringést és véráramlást. Aromaként mogyoró olajat és borsmentát, vagy citromolajat és rozmaringot használnak. Időtartam 20 perc.

Víz alatti sugármasszázs
35-37 fokos vízben történő kezelés, amelynek során a masszőr erős vízsugárral masszírozza a testet 20 percen át. A kezelés egy speciális kádban, tangentorban történik. Jól alkalmazható izomcsomók (mialgiák) megszüntetésére, sérülések, vagy műtétek után az izomzat nyújtására, lazítására, az ízületek mozgékonyságának helyreállítására. Tilos alkalmazása a következő kórállapotokban: szívelégtelenség, súlyos magasvérnyomás, visszér és trombózisveszély esetén.

Talpmasszázs
A talpakon lévő reflexzónák felosztását először egy amerikai fül-orr-gégész, Fitzgerald végezte el. A masszőr a talpat gondolatban kétszer öt zónára osztja, amelyekben különböző szervterületek helyezkednek el. A talp bizonyos pontjainak erőteljes nyomása fájdalomérzetet vált ki, amelynek eredményeként a primér fájdalom csökken, a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet.

Tenyérmasszázs
A tenyérmasszázs eredete az ókori maja kultúrába nyúlik vissza, amelyet számos írásos dokumentum is bizonyít. Jürgen Kaiser az 1980-as évek elején adta ki tízéves munkájának gyümölcsét, amely a kéz reflexzónáiról ad részletes leírást. Állítása szerint jóval könnyebb a kézmasszázs rejtelmeit elsajátítani, mint a talpmasszázst. A masszázs lényege, hogy a tenyér bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás és körkörös mozdulat, az erek mentén húzódó idegszálakon keresztül idegimpulzust eredményez, amely végül a gerincvelőbe, majd innen a megfelelő szervekhez, az agyhoz jut. Energiacsere alakul ki.

A terápiát mindig a hüvelykujjal végezzük. A jobb kézen az óramutatóval megegyező irányban, bal kézen azzal ellentétesen végezzük a körző mozgást, mialatt nyomást gyakorlunk a masszírozandó pontra. Ezzel a megfelelő szervek energiát kapnak. Abban az esetben, ha erős fájdalmat érzünk, a masszírozást óvatosan folytassuk, és fokozatosan növeljük a nyomás erősségét. Ez jelzi, hogy az adott szerv működésében rendellenesség rejlik. A módszer segítségével a vázizom és a különféle szervek regenerációját végezhetjük el saját magunk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
Talp reflexzóna masszázs!
  2015-10-27 13:10:13, kedd
 
  Az ajánlat rövid leírása
A teljes test kicsinyített mása megtalálható a talpon. Minden szervünknek megvan a reflexzónája és ezen területek masszírozásával, hatni tudunk a szerv működésére. A helytelen táplálkozás, életmód következtében felszaporodott méreganyagok, amiket a szervezet kiválasztó és méregtelenítő szervrendszerei nem tudnak kiválasztani és kitisztítani, felhalmozódnak a reflexterületeken. A szervezetben energiablokádok alakulnak ki, ezek által romlik a sejtek anyagcseréje, a szervek, szervrendszerek működése. A reflexpontokra gyakorolt nyomás hatására, a felhalmozódott salakanyagok fellazulnak, eltávoznak a szervezetből, a szervekben pedig a jó vérkeringés hatására helyreáll az egyensúly, a betegségek megszűnnek!
A talpreflexológia hatásai, terápiás alkalmazása:
A reflexológia célja, természetes módszerekkel a test egyensúlyának helyreállítása, a feszültség csökkentése, egy adott szerv újra működésbe hozása.
Közvetlen hatásai:
A testfelület (talp) átmelegítése
Vér és nyirokkeringés serkentése
Belső elválasztású mirigyek serkentése
Lerakódott salakanyagok oldása
Vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása
Az energiaegyensúly helyreállítása
Fájdalomcsillapító hatású
Vannak speciális esetek, amikor a talpmasszázs ellen javallt:
Fertőző és magas lázzal járó betegségek
Lábgombásodás esetén, mivel szétterjedhet a fertőzés
Heveny gyulladás a visszerekben
Orbáncos láb, égés, lábszárfekély, üszkösödés, nyílt seb, törés
Súlyos szívbetegség
Veszélyeztetett terhesség

"Célunk: megőrizni, amit a természet adott, pótolni, amit megtagadott és még szebbé tenni, ami már megadatott."
 
 
0 komment , kategória:  Masszázs és Csakrák  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 169 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 890
  • e Hét: 2060
  • e Hónap: 3955
  • e Év: 54746
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.