Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 104 
Nem ez a legérdekesebb
  2010-10-24 16:42:52, vasárnap
 
  Viszont nem ez a legérdekesebb dolog, amit Nenniusnak Arthurral kapcsolatosan el kell mondania. Feljegyzi annak a kőnek a létezését is, amelyet egy kőhalomra helyeztek, és amely kövön rajta volt Arthur kutyájának, Cabalnak a lábnyoma. A lábnyom akkor került a kőre, mikor Arthur Troyntot, a vadkant üldözte. Felvetődik a kérdés, hogy itt nem a Culhwch and Olwen-ben található egyik történet változatáról van-e szó, amelyben Arthur Twrch Tryth-t, a nyilvánvalóan mitológiai vadkant üldözi. Ha ez így van, láthatjuk, hogy Nennius idejében a természetfölötti és mitológiai elemek beleszövődtek az Arthur-sagába. Nennius megemlíti Arthur fiának, Amrnak feltételezett sírját is.


(Forrás:http://www.hermit.hu/php/index.php?com=irasok_cikk&irasok_id=2)



 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Arthurra első ízben
  2010-10-24 16:40:49, vasárnap
 
  Arthurra első ízben, ezt senki nem vitatja, hosszú idővel ezután történik utalás Nennius Historia Brittonum-ában, ami Kr.u. 800 körül jelent meg, és így sok időt hagyott az Arthur személyiségével foglakozó fantáziának, hogy Arthurt a valaha fennállhatott tényekkel kapcsolatba hozhassa. Kérdéses, hogy a fenti művet valóban Nennius írta-e, de a szerző, bárki is volt, nem tesz úgy, mintha ő lenne a világ egyik legnagyobb történetírója. Ehelyett azt mondja, hogy egyszerű gyűjteményt készített a rendelkezésére álló különböző adatokból. Ránézésre a mű nem valami ígéretes anyag. Az író szerint Arthur a brit királyok oldalán harcolt, de a háborúban ő maga volt a fő hadvezér (dux bellorum). Nennius nem mondja, bár szóhasználata nem zárja ki teljesen, hogy Arthur valóban király volt. De utal arra, elképzelhető, hogy Arthur valamilyen római tisztséggel bírt, ami egyenrangú az olyan feljegyzett római címekkel, mint a Comes Brittaniae (Britannia grófja), vagy a Dux Brittaniarum (a britek hercege), és ez a cím számos helyi brit uralkodó fölötti hűbérúri hatalmat biztosított neki. Nennius tizenkét olyan csatát sorol fel, amely Arthurnak győzelmet hozott, kiemeli Badont, ahol Nennius állítása szerint Arthur 960 ellenfelét kergette szét.

(Forrás:http://www.hermit.hu/php/index.php?com=irasok_cikk&irasok_id=2)



 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Zűrzavaros és kaotikus
  2010-10-24 16:39:43, vasárnap
 
  Arthur feltételezhetően ebben a zűrzavaros és kaotikus időszakban élt és a britek vezére volt, de nincs rá közvetlen bizonyíték, hogy valaha tényleg élt. Bár létezik egy majdnem ugyanabból a korból származó utalás: a Gododdin című költemény (kb. Kr.u. 600) 1 egy bizonyos hősről mesél, aki bár vitéz, de nem olyan vitéz, mint Arthur. Sajnos egyesek szerint a kérdéses sor valószínűleg beszúrás, tehát nem biztosít szilárd alapot az Arthur létezésébe vetett hit számára. Bosszantó, hogy a VI. századi Britanniában alkotó Szent Gildas mindent tudott Arthurról, ha valóban létezett, de Szent Gildas, akit "a Bölcsnek" vagy Badonicusnak is neveztek a badoni csatára tett utalása miatt, nem említi őt. Gildas nem történetet írt, hanem "zsörtölődő könyvet" (liber querulus)! Ez valójában egyfajta zsoltár, amelyben Gildas az országán eluralkodó csapások miatt érzett fájdalmát fejezi ki - mindez, írja, a bűnnek köszönhető, mely nagyban ütötte fel a fejét a brit hercegek között, akiket csípős szemrehányásokkal illet. Megjegyzi, hogy a szász dúlás Ambrosius Aurelianus idején történt, és utána a szászokat Badon hegyénél legyőzték, de a britek vezérét nem azonosítja. A későbbi legendák szerint ez a vezér Arthur volt.
De ha nem létezik közvetlen utalás Arthur létezésére, néhány a körülményekből adódó bizonyítékokra azért ráleltek. Röviddel az után az idő után, mikor Arthur élhetett, ha valóban történelmi alak volt, sok olyan személyt találtak, akik az Arthur nevet viselték, viszont azelőtt ismeretlenek voltak, mintha a nevet valami kiváló személyiség tiszteletére vették volna fel. Aedan mac Gabránnak, Dalriada királyának volt egy ilyen nevű fia, aki Kr.u. 596-ban halt meg. Arthur, Peter fia, Dyfedben volt uralkodó a VII. század elején, és Arthur, Bicuir fia Kr.u. 625-ben fejtette ki tevékenységét. A feljegyzések szerint kb. ebben az időben létezett egy ír Arthur is.

(Forrás:http://www.hermit.hu/php/index.php?com=irasok_cikk&irasok_id=2)



 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Arthur király legendája
  2010-10-24 16:38:27, vasárnap
 
  Ki ez az Arthur király, aki már oly régóta elbűvöli az embereket? Létezett egyáltalán valaha? És igaz legalább a fele a róla szóló történeteknek?

A válasz az, ha Arthur valóban élt; olyan korban élt, mikor a brit történelmet alig dokumentálták, mikor Britannia történelmi árnyak földje volt, mikor nem kellett attól félni a mesék és regék elbeszélésekor, hogy ellenmondásba keveredik az ember. Ez volt az az idő, mikor a rómaiak elhagyták Britanniát, és a briteknek - a mai walesiek és cornwalliak elődjeinek - rá kellett fanyalodniuk saját erőforrásaikra, hogy felfoghassák a piktek, az írek és az angolszászok támadásait (az utóbbiak a mai angolok elődei).

(Forrás:http://www.hermit.hu/php/index.php?com=irasok_cikk&irasok_id=2)



 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Lovagok a ködben
  2010-10-23 20:05:31, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
A Szent Grál Kehely
  2010-10-23 20:03:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
A Szent Grál
  2010-10-23 20:01:44, szombat
 
  Ki ne hallott volna a világtörténelem talán egyik leghíresebb középkorból eredő legendájáról, a Szent Grálról? Rengeteg változata ismert, s mind emellett arról is vitatkoznak mindmáig a tudósok, hogy tulajdonképpen mit is takar a Szent Grál. Nem kanonizált (apokrif) iratok szerint a Grál abból a smaragdból készült, amely Lucifer koronájából hullott ki, amikor az Úr a mennyből letaszította. Később a Grálba folyt a keresztre feszített Krisztus vére. Más források szerint az edény jáspisból van, és aki belőle iszik (esetleg csak látja), örökké fiatal marad. Az olykor csak kehelyként, vagy drágakőként emlegetett ereklyét az elmúlt évszázadok folyamán rengetegen próbálták felkutatni, még maga a legendás Artúr király is, de mind elbuktak. A világ azóta folyamatosan változik, ennek ellenére mindig akadnak újabb vakmerő jelentkezők, kik tudni vélik, hol kell keresni, s a nyomába erednek. Azonban a titok mindmáig fölfedetlen maradt. De vajon valóban létezett ez a Szent Grál, vagy az egész csak egy mese? Ha létezett, most hol van, kik őrzik? Valóban örök életet kínáló erővel bírt, ha valaki ivott belőle, esetleg látta? Mi a helyzet krisztus vérvonala, és a Grál közti kapoccsal?

(Forrás: http://legendavadasz.blog.hu/2010/05/17/a_szent_gral_nyomaban_elemzes)



 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Artúr királyságában
  2010-10-23 19:59:51, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Lovagok nyeregben
  2010-10-23 19:58:02, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
Artúr király szobra
  2010-10-23 19:48:39, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régmúlt idők népei  
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 104 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 700
  • e Hét: 1341
  • e Hónap: 12355
  • e Év: 118499
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.