Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 111 
A K-vitamin csodálatos gyógyhatásai
  2022-04-28 21:15:34, csütörtök
 
  A K-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyből ha a kelleténél több van a szervezetünkben, akkor a felesleg a zsírszövetekben és a májban tárolódik.

A K-vitaminnak kétféle típusa is létezik, a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségekben található meg, például a spenótban, a kelkáposztában vagy a káposztában. A K2-vitamin megtalálható néhány erjesztett táplálékban, illetve gazdag forrása a marhamáj, a tojássárgája és a sajt.

A K-vitaminnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében: a véralvadásban is aktívan részt vesz, ami nagyon lényeges, ha véletlenül balesetet szenvedünk és vérzünk.

Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink már nem lesznek olyan erősek és porózussá is válnak. Ez azonban fokozza a csontritkulás és a csonttörések kockázatait. Ez a vitamin nagy szerepet játszik a kalcium egyensúlyának szabályozásában, illetve aktívan részt vesz a csont ásványianyag-hiányának megelőzésében is.

Amikor az artériákban kalcium halmozódik fel, ez meszesedéshez is vezethet és ez az állapot jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a K-vitamin egyensúlyba hozza a szervezetben a kalciumszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit.

Az öregedéssel az agyat érintő betegségek is jelentősen megnőnek. A K-vitamin segítségével olyan vegyület keletkezik az agyban, amely segíthet ezeknek a degeneratív agyi betegségeknek a kivédésében. A vitaminnak köszönhetően csökken az agyban az oxidatív stressz és a gyulladás mértéke, ami redukálja a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőit.

A kutatások fókuszába a többi vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is belekerült. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a K-vitamin csökkentheti a májdaganat kialakulásának esélyeit.

Ugyan ritka, de K-vitamin-hiány is kialakulhat. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk K-vitaminban gazdag táplálékokat, akkor nem kell ilyen problémával számolnunk. K1-vitaminban gazdag táplálék a borsó, a spárga, a petrezselyem, a keresztesvirágú zöldségek. K2-vitamint pedig az erjesztett savanyúságok, a tejtermékek és a tojássárgája tartalmaznak nagy mennyiségben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Transzzsírban tocsogó ételek és a szívbetegségek
  2022-04-28 21:12:07, csütörtök
 
  Nagyon sokan szeretnek még napjainkban is gyorsétterembe járni és ott étkezni, pedig ezek a zsírban tocsogó ételek, de legalábbis a magas kalóriatartalommal bíró ételek és a hozzájuk felszolgált cukros üdítőitalok a lehető legtöbbet rontanak az egészségi állapotunkon. Főleg ha napi vagy heti rendszerességgel ilyen táplálékokat fogyasztunk. A gyorséttermi ételekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon kártékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.

A mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. Ha egészségesebben szeretnénk élni és étkezni, csak együnk úgy, mintha a mediterrán térség valamelyikében élnénk, azaz kerüljön rendszeresen az asztalunkra friss zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, tészta és kenyér, olívaolaj, hüvelyesek, halak és néha egy-egy pohár vörösbor.

Ha azonban el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, akkor hanyagoljuk a panírozott, rántott, erősen fűszerezett és grillezett ételek fogyasztását, ne együnk sült krumplit és más zsírban sült vagy transzzsírt nagy mennyiségben tartalmazó ételeket, és a kólát és egyéb cukros üdítőitalokat is hanyagoljuk.

Ezek az ételek ugyanis mintegy 46 százalékkal emelik meg a hirtelen szívhalál kialakulásának kockázatát, ellenben a mediterrán táplálkozás jelentősen csökkenti azt. Érdemes tehát az egészséges étrendet választani, ha nem szeretnénk idő előtt szív- és érrendszeri betegségek miatt szenvedni, ugyanis ezek a betegségek nagyon sok lemondással járnak. Ha viszont kiiktatjuk az étrendünkből az egészségtelen fogásokat, akkor egészségesek maradunk és szinte semmi jóról nem kell lemondanunk az életben.

A transzzsírban gazdag ételek a szívkoszorúér-betegség kockázatát is megnövelik mintegy 56 százalékkal. Ezért mindenkinek, aki az úgynevezett egészségtelen ételeket preferálja, fokozatosan át kellene állnia a mediterrán vagy más egészséges étkezésre, mivel hosszú távon a szervezet sem tolerálja a transzzsírban gazdag ételeket. Eleinte csak kevesebbet járjunk gyorsétterembe vagy vásároljunk kisebb adagokat ezekből a menükből, illetve otthon próbáljuk elkészíteni ugyanazokat az ételeket, amelyeket a gyorsétteremben is meg tudunk vásárolni, annyi eltéréssel, hogy ezeket már egészséges változatban készítjük. Így legalább tudni fogjuk, hogy az adott ételek miből tevődnek össze és azt is, hogy egy-egy étkezés alkalmával hány kalóriát is vettünk magunkhoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Táplálékok, amelyek beteggé teszik a szemet
  2022-04-28 21:08:41, csütörtök
 
  Évente több millió ember veszíti el a látását valamilyen oknál fogva, elsősorban valamilyen betegség miatt. Az, hogy milyen állapotban van a szemünk, nagyban függ attól is, hogy milyen állapotban van a szív- és érrendszerünk. Az elfogyasztott ételek és italok nemcsak a szív- és érrendszer egészségére vannak hatással, hanem a látást is nagyban befolyásolják.

Kutatások igazolják, hogy az egyszerű szénhidrátok - mint a fehér lisztből készült kenyér és péksütemények - megnövelik a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, amely betegség az idősebb felnőttek látásvesztésének vezető oka. Ez azért van, mert ezeket a táplálékokat hamar megemészti az ember, ami hirtelen és drasztikusan megemeli a vércukorszintet. Ennek megelőzése érdekében jól tesszük, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat fogyasztunk.

A feldolgozott húsok, felvágottak okai lehetnek a magas vérnyomás kialakulásának, ami homályos látást és az erek károsodását okozhatja. A neuropátia kialakulásában is szerepet játszik, ami megöli a szemben lévő idegeket és ez oka lehet a látásvesztésnek.

A transzzsírok megnövelik az LDL-koleszterin-szintet, illetve szívbetegséget, stroke-ot és 2-es típusú cukorbetegséget okozhatnak. A transzzsírok hatására szabad gyökök is keletkezhetnek a szervezetben, amelyek szintén káros hatással vannak a szem egészségére. A szabad gyökök semlegesítését segíti elő a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása.

A margarin is transzzsírban gazdag, ami szintén megnöveli az LDL-koleszterin-szintet és ez oka lehet a szívbetegségek és a szemproblémák kialakulásának.

A félkész, előre sütött termékek nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak. Ezek a táplálékok is megnövelik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, ami szembetegségeket generálhat.

A cukros italok és szörpök nemcsak sok cukrot, hanem más káros adalékanyagokat is tartalmaznak. Ez pedig megnöveli nemcsak a szívbetegség, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét is. A sok cukor oka lehet a diabéteszes retinopátia létrejöttének. Szörpök és üdítőitalok helyett igyunk inkább vizet, hiszen ez a legjobb alternatíva a folyadék pótlására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyógynövények, amelyek nem csak ízületi gyulladásra jók
  2022-04-27 19:02:52, szerda
 
  A szervezetben kialakuló és hosszú ideig fennálló gyulladás sokféle gond és komoly betegségek okozója lehet. Nemcsak az ízületi gyulladás kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, hanem más gyulladásos állapotok létrejöttében is. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy mindent megtegyünk a gyulladás csökkentésére, megszüntetésére. Ebben lehetnek segítségünkre a gyógynövények, amelyek évezredek óta bizonyítják jótékony hatásaikat.

Gyulladáscsökkentésben mindenképpen számíthatunk a gyömbérre, amelyet az ázsiai konyha és gyógyászat évszázadok óta alkalmaz gyulladás csökkentésére. A gyömbér ugyanis elnyomja a gyulladást keltő molekulák termelődését. Készülhet belőle tea, hűsítő ital, de az ételeinkhez is hozzáadhatjuk.

A kakukkfű egy illatos gyógynövény, amely antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és az antimikrobiális hatása is, amely tulajdonságok terápiás hatással lehetnek azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek. A kakukkfű remekül passzol tojásos, húsos és paradicsomos ételekhez.

A kurkumát is már évezredek óta alkalmazza az ájurvédikus és a kínai gyógyászat. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, kiemelkedő a fájdalomcsillapító hatása is. A kurkuma sokrétűen használható. Ízesíthetünk vele gabonaételeket, de remek teát is készíthetünk a felhasználásával.

Ázsiában évezredek óta fogyasztják a zöld teát. Nem véletlenül, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokban gazdag polifenolokat. Ezek olyan anyagok, amelyek nemcsak a gyulladás csökkentésében vesznek aktívan részt, hanem az ízületeket is védik, illetve szerepük van az immunválaszok kialakításában és jelentősen enyhítik az ízületi gyulladás súlyosságát.

A fahéj egy finom fűszer, amely szintén kiemelkedő antioxidáns képességekkel rendelkezik. Meggátolja a sejtek károsodását, amelyet a szabad gyökök okoznak. A fahéj ezen kívül csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél csökkenti a CRP-szintet, amely a gyulladásos markereket jelzi a szervezetben. A fahéj csökkenti továbbá az ízületek duzzanatát is.

A fokhagyma is enyhíti az ízületi gyulladást, hiszen egy olyan gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amely redukálja a gyulladáskeltő citokinek hatását.

A fekete borsban lévő aktív vegyület - a piperin - antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása révén csökkenti a duzzanatot ízületi gyulladásban szenvedőknél, mindemellett a citokinek termelődését is csökkenti.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az omega-3 zsírsav hajra gyakorolt hatása
  2022-04-27 18:59:47, szerda
 
  Az omega-3 zsírsavak nagy mennyiségben megtalálhatók a halolajban. A halolaj nagyon pozitívan hat az egészségre, többek között a szív- és érrendszer egészségét védi, de a haj egészségét is segít fenntartani.

Kutatások igazolják, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak aktívan részt vesznek a haj növekedésében. Egy vizsgálatba olyan férfiakat és nőket vontak be, akik az úgynevezett androgén alopecia nevű betegségben szenvedtek. Voltaképpen ez a betegség kopaszságot okoz. A kísérleti időszakban a vizsgálati alanyok több kiegészítőt is kaptak, például halolajat, lenmagolajat, antioxidánsokat és melatonint. A tanulmány leírta, hogy a vizsgálati alanyoknál ezeknek a kiegészítőknek a hatására beindult a haj növekedése.

Egy másik vizsgálatban pedig a halolaj mellé C-vitamint és E-vitamint is kaptak a vizsgálatban résztvevő személyek, akiknek mintegy 62 százalékánál beindult a hajnövekedés.

A halolajjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nemcsak a haj, hanem a köröm növekedését is segíti, illetve fenntartja annak egészségét. Az omega-3 halolajjal kapcsolatban úgy vélik, hogy elősegíti a haj növekedését, segít megerősíteni a hajszálakat és még a szőrtüszőket is táplálja.

A halolajban található omega-3 zsírsavak nemcsak a hajnövekedést segítik elő, hanem a hajhullást is segítenek megállítani. Ez annak köszönhető, hogy a halolaj alapvető tápanyagokat és fehérjéket biztosít a szőrtüszők és a bőr számára. Ezen kívül megakadályozza a szőrtüszők hajhullást okozó gyulladását, és stimulálja a fejbőr vérkeringését, ami pedig a haj növekedését fokozza.

Három tanulmány is beszámolt a halolaj pozitív hatásairól. Az egyik vizsgálatban az alanyoknál hajnövekedést és csökkent hajhullást tapasztaltak. A másik vizsgálatban csökkent hajhullásról és megnövekedett hajsűrűségről számoltak be.

A halolaj további előnye a fenti pozitív hatások mellett, hogy a hajat ragyogóan fényessé varázsolja.

Hogyan fogyasszunk halolajat? A legjobb, ha minél többször kerül olajos hal az asztalunkra, azaz a természetes források biztosítják számunkra az omega-3 zsírsavakat. A legjobb ilyen szempontból a lazac, a makréla és a hering. Kaphatóak azonban kiváló természetes halolaj-készítmények is, amelyek koncentráltabb formában tartalmazzák a hatóanyagokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Fokhagyma, csicsóka és grépfruit
  2022-04-27 18:56:32, szerda
 
  Fokhagyma, csicsóka és grépfrút - jót tesznek a bélrendszer egészségével

A bélrendszerünkben rengeteg baktérium él, amelyek lehetnek úgynevezett jó és rossz baktériumok. Ezeknek a baktériumoknak fel is borulhat az egyensúlya, ami nagyon veszélyes lehet, hiszen ily módon számtalan betegséget okozhatnak.

A hasznos vagy jó bélbaktériumoknak nagyon sok feladata van: segítenek a tápanyag felszívódásában, kiegyensúlyozzák a hormonok működését, ellátják az immunrendszer védelmét, nagyon hatékonyak az emésztés fokozásában. Gyakran a hízásnak az az oka, hogy a jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlya felborul, mégpedig a rossz baktériumok javára. Ameddig nem sikerül a bélflóra egyensúlyát helyre állítani, úgy a fogyás is nagyon nehézkes lesz.

Amennyiben felborul a baktériumok egyensúlya, úgy sokféle betegség jöhet létre, mint például a szivárgóbél-szindróma, az irritábilisbél-szindróma, a krónikusfáradtság-szindróma és különféle autoimmun betegségek.

A rostos táplálkozás nagyon egészséges, ráadásul az élelmi rostok nagyon hasznosak, hiszen segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. Ha azonban sok fehérjét fogyasztunk, ez megnöveli az emésztőrendszerben a méreganyagok felszabadulását és még a bélflóra egyensúlya is felborulhat.

A hasznos baktériumok elszaporodását a prebiotikumok és a prebiotikus táplálékok is megtámogatják. Az egyik legfontosabb prebiotikum nem más, mint a csicsóka, amely inulinban gazdag. Ebben a hasznos tápanyagban gazdag még a banán is, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk. A kókusz szinte minden formája nagyon hasznos a szervezetünk számára. Egy olyan zsírsavban gazdag, mint a kaprilsav, amely segíti a hasznos baktériumok elszaporodását, illetve a gombás fertőzések megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A másik nagyon hasznos prebiotikum nem más, mint a grépfruit vagy annak olajos kivonata, amely hatékonyan pusztítja el a rossz baktériumokat, mindezt úgy, hogy a jó baktériumoknak nem esik bántódása. A fokhagyma is egy nagyon jó prebiotikumnak számít. A fokhagyma nemcsak a káros baktériumok elpusztításában vesz aktívan részt, hanem a jó baktériumok szaporodását is ösztönzi.

Az erjesztett táplálékok probiotikus hatással rendelkeznek, azaz tartalmazzák a bélrendszerünk számára elengedhetetlen jótékony baktériumtörzseket. Illetve ne feledkezzünk el a keresztesvirágú zöldségekről sem, hiszen gazdag forrásai az indol-3-karbinolnak, amely szintén segíti a jótékony baktériumok elszaporodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
7 tipp a sünbarát kert kialakításához
  2022-04-26 21:58:41, kedd
 
 



A sünök ugyan vadonélő állatok, de gyakran bukkannak fel a kertekben is. Tekintsünk rájuk kedves vendégként, igyekezzük marasztalni, hiszen nekünk is hasznos, ha ez a kedves állat nálunk talál otthonra.

Nézzük, mire ügyeljünk, ha sünbarát kertet szeretnénk!
1. Menedékek a kertben
A sünbarát kertben elengedhetetlen, hogy az állatok búvóhelyet, menedéket találjanak. A süni kb. októbertől áprilisig hibernált állapotban van, téli álmot alszik, ezért biztonságos, védett helyet igényel. Ugyanez vonatkozik a júniustól szeptemberig tartó időszakra is, amikor az utódok világra jönnek.

A tüskéshátúak legotthonosabban a fából, lombból, gallyakból készült házikókban, sűrű cserjék alatt érzik magukat. A bokrok tövében, a ház fala mellett a szél és esővédettség is érvényesülhet. Még akkor is, ha nem tervezünk sünöket odacsalogatni, ügyeljünk arra, hogy késő ősszel és télen már ne mozgassuk a lomb és ágkupacokat, és ne is égessünk! Ezekben más hasznos élőlények is megbújhatnak.

A kertészetekben, gazdaboltokban kaphatunk ún. süngarázst is. Megfelelő lehet a már nem használt tengerimalac vagy nyúlházikó is. A mesterséges menedékeket a kert legkevésbé forgalmas, védett helyére tegyük, oda, ahol a háziállataink nem férhetnek hozzá. Ne bolygassuk a hideg időben, különben elűzzük az esetleges lakóit.

2. Etessük a süniket
A sünök értékes kártevő-szabályozónak bizonyulnak a kertekben, hiszen csigákkal, férgekkel hernyókkal, rovarokkal táplálkoznak. Így segítenek egészségesen tartani a kertet, biztosítják az ökológiai egyensúlyt. A vadon élő állatok általában mindent megtalálnak a természetben, amire szükségük van, azonban ősszel jól jöhet némi kiegészítő etetés. Tudnunk kell, hogy a sünök rovarevők, nem tolerálják a növényi táplálékot. Ezért ne etessük a sünöket gyümölccsel, zöldséggel, fűszeres vagy édesített élelmiszerrel, maradékkal. Piacon, gazdaboltban, állatkereskedésben lehet kapni nekik való száraz vadételt. Hústartalmú kutya- vagy macskaeledelt is adhatunk nekik, és főtt tojást, állatoknak való darált húst is. Legyünk óvatosak, mert ezek az ételek a szomszéd macskákat és a patkányokat is odacsalogathatják.

Amint fagy, a mesterséges táplálást lassan le kell állítani, hogy ne tartsuk ébren a téli álomra készülő tüskéshátúakat. Ha ebben az időszakban olyan sünit figyelünk meg a kertben, amely sérült, aggasztóan sovány vagy kicsi, akkor keressünk fel állatorvost!

3. Itassuk a süniket!
Az etetés mellett az itatásról is gondoskodnunk kell, ezért az itatótálak sem hiányozhatnak a kertből. Ne adjunk tehéntejet a tüskéshátúaknak, ettől akár halálos hasmenésük is lehet. Egy erős, stabil tál friss vízzel pont megfelelő, cseréljük benne rendszeresen a folyadékot.

4. Kerüljük a süncsapdákat!
Különösen fontos, hogy megszüntessük azokat a csapdákat, akadályokat, amelyek akár halálos véget is jelenthetnek az állatok számára.
Fedjük be a pincenyílást, hasonló üregeket,
a kerti tavaknál, medencéknél segíthet egy fából készült kis palló,
zárjuk be a fészert, szerszámos bódét,
a lépcsők foka ne legyen túl nagy, hogy a sünik ne essenek le, csökkenthetjük a magasságot téglával vagy falapokkal is,
ne hagyjunk kinn nyitott szemeteszsákokat, mert a tüskéshátúak hozzáférhetnek,
a különböző madárvédő hálók ne lógjanak a földre, mert a sünök beleakadhatnak.

5. Kertészkedés sünbarát módra
A legfontosabb a különféle mérgek, kemikáliák kerülése. Kizárólag biológiai védekezést alkalmazzunk, vagy környezetbarát szereket. Azonban itt is a kevesebb több. Törekedjünk a természetességre, a múzeumi rendezettség helyett: néhány kupac levél maradhat ősszel, ez jó bújóhely az állatoknak, a rovaroknak, madaraknak, sünöknek is. Hagyhatjuk az elszáradt, magokkal rendelkező növényeket az ágyásban, elég tavasszal levágni őket. Kerüljük a lombfúvó használatát. Amikor füvet akarunk nyírni (különösen tavasszal), vizsgáljuk át a magasabbra növő növényzetet, bokrok alját, hogy nem-e bújnak meg ott a tüskéshátúak. A rőzserakásokat se bolygassuk már ősszel, ügyeljünk az állatokra.

6. Sünbarát növények ültetése
A sündisznóbarát kertben elsősorban őshonos cserjéket és fákat ültessünk. Az egzotikus növények többnyire nem jelentenek hasznot az állatainknak. A természetes kertek, a változatos fajták, a növények sokszínűsége sokkal vonzóbb. Így több finom rovar gyűlik oda, amelyekkel táplálkozhatnak a sünök. Hasznosak a sövények: búvóhelyek, ugyanakkor az állatok akadálytalanul átjutnak rajtuk. Amennyiben szép pázsitunk van, ajánlatos egy darabka részt inkább rétnek meghagyni, ahol magasabb a fű, kevesebbet gondozzuk.

7. Sünbarát be- és kijáratok a kertben
A sünik hosszútávfutók, nagy utakat is képesek bejárni az élelem után kutatva. A területük akár 100 hektárig is terjedhet. Ezért fontos, hogy legyenek folyosóik, átjáróik más kertekbe, zöldterületekre. Sövények vagy fából készült kerítések esetében ez jól megvalósítható. A drótkerítésekben könnyen elakadhatnak, megsérülhetnek. Ha van komposztunk, oda is biztosítsunk szabad járást - az állatok menedéket és élelmet találhatnak benne.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hogyan védekezzünk bio-módszerrel a kártevők ellen?
  2022-04-26 21:43:40, kedd
 
  Sajnos az utóbbi időben egyre több a kerti és szobai kártevő, melyek komoly gondot okozhatnak, ha nem védekezünk ellenük. Néhány növény is segítségünkre lehet a kártevők elleni küzdelemben.

Tavasszal, ahogy megérkezik a jó idő, máris támadnak a levéltetvek, a pajzstetvek és a különböző kártevők. Ekkor elővesszük a rovarölő szereket, lefújjuk a növényeket, de elég sokba kerülne, ha ezt a módszert alkalmaznánk egész nyáron.

Ha szeretnék kertünket és növényeinket megvédeni, próbáljuk ki a természetes módszert, vagyis ültessünk olyan növényeket, amelyek nyáron is védik kertünket a kártevőktől.

Fokhagyma
A fokhagyma pl. messzire elűzi a betolakodókat. Elég, ha pár gerezdet ledugunk belőle a földbe a leander vagy a hibiszkusz mellé. A fokhagyma hatóanyaga ugyanis felszívódik a gyökereken keresztül, így a tetvek elkerülik a növényt.

De a zöldségek és virágágyások közé is érdemes fokhagymát, körömvirágot, büdöskét, vagy levendulát ültetni sorokban, így bio-módszerrel védekezhetünk a kártevők ellen. A növényeket csoportosan ültessük el, mivel így sokkal nagyobb a riasztó hatásuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Így védekezzünk a kártevők ellen!
  2022-04-26 21:39:56, kedd
 
  A kártevők hatalmas pusztítást okoznak kertünkben, sőt úgy néz, ki évről évre egyre több van belőlük. Bemutatjuk, hogyan védekezzünk ellenük!

A legjobb módszer a kártevőkkel szemben a megelőzés, vagyis ha időben kezdünk el védekezni ellenük.

Akinek nagy kertje van és sok zöldség és haszonnövényt termeszt benne érdemes vagy bio, vagy vegyi úton is védekeznie a kártevőkkel szemben.

A bio védekezés bármely kertben alkalmazható a lényege hogy a növények köré ültessünk egy sor olyan növényt, amely megakadályozza illatával a kártevők szaporodását. Ilyen lehet egy sor levendula, büdöske, metélőhagyma, fokhagyma, vagy vöröshagyma. Ha ilyen növénnyel vesszük körbe a zöldségágyások szélét máris sokat tettünk, hogy meggátoljuk a kártevők pusztítását kertünkbe.

Aki dézsakertet nevel a teraszon vagy erkélyen még könnyebb a dolga, hiszen itt minden növényre külön figyelmet tud fordítani, ám itt is érdemes a leander vagy a hibiszkusz mellé egy pár gerezd fokhagymát vagy néhány tő levendulát elültetni. Ezek a növények már az illatukkal is képesek távol tartani a kártevőket.

Amint megjelenik, egy kártevő vagy betegség kertünkben azonnal kezdjük el a védekezést, mert nagyon gyorsan átterjedhet egy másik növényre is a betegség. Ma már a kertészetekben olyan rovarírószereket is árulnak, amelyeket bio kertben is lehet alkalmazni ilyen a biola, vagy a biofluid nevű szer, amelyek egy spricnivel ellátott flakonba kerülnek forgalomba így könnyedén kilehet a szert juttatni az adott növényre.

Az erősebb vegyszerek használata és a permetszerek alkalmazása igen veszélyes, így ha mi magunk nem értünk hozzá kellő mértékben kérjünk meg egy szakembert vagy kertészt erre a feladatra.

Nézzük a leggyakoribb kártevőket:
Levéltetvek: Zöld, fekete vagy sárga színű bogarak, amely gyakran sűrű állományban fedezhetők fel a növényeken, és a friss zsenge hajtásokat kedvelik a legjobban.

Védekezés: Elsőként egy ronggyal vagy kesztyűvel távolítsuk el a kártevők nagy részét a növényről, majd permetezzük be a növényt a megfelelő rovarirtó szerrel, de ha ez nincs, kéznél készítsünk egy szappanos vagy mosogatószeres oldatot és ezzel fújjuk le a növény leveleit és szárát.

Takácsatka: Kicsi piros szabad szemmel alig látható kis pókatkát, amelyeket a legjobban úgy lehet felismerni ha, megvizsgáljuk a növényt, közelebbről és ha apró kis pókhálókat fedezünk, fel rajta akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez a kártevő támadta meg növényünket.

Védekezés: Csak speciális takács vagy pókatka ellni szert alkalmazzunk, mert a többi rovarirtó szer sajnos nem képes elbánni ezzel a kártevővel. Kezelés után 3 napig takarjuk be a növényt egy celofánnal vagy nagyobb átlátszó anyaggal, mert a megnövekedett páratartalom elpusztítja a kártevőket.

Hangyák: Egyre több kertben okoznak gondot a hangyák, főleg azért mert a hangyák saját maguk viszik fel a levéltetveket a fára és ott szaporítják őket, mert a levéltetvek által termelt mézharmat a hangyák egyik kedvenc eledele.

A hangyák ellen ma már számtalan védekezés van ilyen pl. a ragadós sárga lapok, amelyek meggátolják, hogy feljussanak a fára, vagy a hangyaöv, amelyet a fa törzsére kell rátekerni, így a ragadós felület szintén gátolja a hangyák közlekedését.

Pajzstetvek és gyapjas tetvek: Egy fehér vattapamacs szerű szívó kártevő, amely egy vastag páncél alatt rejtőzik. Védekezés: Szintén csak speciális olajtartalmú növényvédő szerekkel lehet védekezni ellenük.

A kártevők mellett sajnos a betegségek is megtámadhatják növényeinket:

Lisztharmat: Fehér szürke vagy barna bevonatot képez a növények levelein, amely a hideg és meleg időszakban is felléphet. ezek a gombák a levelek fonákját támadják meg, így ha felmerül egy betegség gyanúja érdemes ezt a részt is alaposan átvizsgálni.

A szürkepenész: Egy barna rothadó bevonatot képez a növényen, amely később átalakul szürke színű penésszé. A legjobb védekezés, ha a beteg részeket azonnal eltávolítjuk és elégetjük, sőt még a metszőollót is érdemes utána fertőtleníteni, hogy a penész ne terjedjen tovább másik növényre.

A csalánlé nagyon jó rovarírtószer lehet, ehhez aprítsunk fel 1 kg csalánlevelet és öntsük fel 10 liter hideg vízzel. A tárolóedényt állítsuk, napos helyre majd naponta keverjük át a tartalmát végül 2 -3 hét múlva szűrjük le és 1:10 hígításban adjuk az öntözővízhez vagy permetezzük be a növényeket vele. A permetezéshez a hígítás 1:20 arány!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Bőrproblémákra
  2022-04-25 21:29:53, hétfő
 
  Bőrproblémák orvoslása gyógynövényekkel - vörös lóhere, fokhagyma, fahéj, zöld tea

Egyes gyógynövények a bőrápolási rutinunkban is helyet kaphatnak. A legtöbb gyógynövény ugyanis nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő vegyületet és antioxidánst tartalmaz, amelyek tápanyagként szolgálnak a bőr és a haj számára.

Az egyik remek gyógynövény nem más, mint a kamilla, amely természetes gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény csökkenti a bőrpírt, a viszketést és a duzzanatot, és nagyszerű alternatívája például a kortizonnak. Áztassunk be forró vízbe egy-két kamillatea filtert, majd tegyük azt a fagyasztóba. Ezután helyezzük az irritált bőrterületre, hamarosan az enyhülés is jelentkezik.

A fahéj is sok antioxidánst tartalmaz, amely nagyon hatékony a bőrt ért károsodásokkal szemben. A fahéjból készíthetünk egy remek teát, és így is kiélvezhetjük a bőrre gyakorolt pozitív hatásait. Sőt csak így érdemes az eredményeket várni, mivel külsőleg alkalmazva irritációt is okozhat.

A fokhagyma nagyon hatékony megoldás lehet, ha vékonyhaj-problémával küzdünk. Ahhoz, hogy a haj vastag szálú és egészséges legyen, a szőrtüszőknek tápanyagokra van szükségük. Ha nem viszünk be elegendő tápanyagot az ételekkel a szervezetünkbe, akkor a hajunk gyenge, fakó és törékeny lesz. A fokhagymában egy olyan aminosav található, amely szinte új életre kelti a hajhagymákat és jelentősen megnöveli a haj erejét.

A zöld tea magas koncentrációban tartalmaz egy katekin nevű vegyületet, amely erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatással rendelkezik és figyelemre méltó az anti-aging hatása is. A zöld teának abban is kiemelkedő a szerepe, hogy kissé ,,vastagabbá varázsolja" az epidermiszt, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását és meggátolja annak az enzimnek a termelődését a bőrben, amely a bőrpigmentáció kialakulásáért felelős.

A vörös lóhere segít megnyugtatni a viszkető, vörös és irritált bőrfelületet, ezért gyógyír lehet az ekcémások számára. A vörös lóhere segítségével a méreganyagok kiürülnek a szervezetből. Ez azért fontos, mert ezek gyulladást keltenek, majd pedig kialakul az ekcémás bőr. A vörös lóherét tea formájában is fogyaszthatjuk.

A kurkuma erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Antioxidáns hatása miatt segíthet a melanóma elleni küzdelemben. A kurkuma tumorgátló hatása is segíthet ennek a betegségnek a leküzdésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 111 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1637
  • e Hét: 11751
  • e Hónap: 25500
  • e Év: 230201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.