Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/184 oldal   Bejegyzések száma: 1830 
A szív egészségéért
  2024-03-11 22:36:12, hétfő
 
 



Piros gyümölcsök és zöldségek a szív egészségéért

A szív egészsége mindennél fontosabb. A piros zöldségek és gyümölcsök nagyon is hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához, ugyanis tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, és elősegítik a szervezet hidratációját, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak vizet is. Ezek a táplálékok nagyon sokat segíthetnek a szív egészségének fenntartásában, illetve jó hatással vannak az érrendszerre is, így segíthetnek az érelmeszesedés kockázatait is csökkenteni. Egyes tanulmányok szerint a piros színben pompázó zöldségek és gyümölcsök még a rákos betegségek kockázatait is csökkentik. Mutatunk is néhány vörös színű táplálékot, amely nagyon pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére.

Az eper C-vitaminban és folátban is bővelkedik. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nemcsak a kollagénképződéshez és az íny védelméhez járul hozzá, de az erek és az immunrendszer egészségét is biztosítani tudja. A C-vitamin ezen kívül egy antioxidáns vitamin is, így jól tesszük, ha a szezonban annyi epret fogyasztunk, amennyit csak tudunk.

A vörös áfonya is nagyon sok C-vitamint tartalmaz, és nagyon hatékony a húgyutak egészségének megőrzésében. A gyümölcs antioxidánsai nemcsak a húgyúti fertőzésekkel és betegségekkel szemben jelentenek védelmet, hanem a gyomor betegségei ellen is megóvhatnak bennünket, amit úgy érnek el, hogy megakadályozzák, hogy a H. pylori nevű baktérium megtapadjon a gyomor nyálkahártyáján.

A paradicsom gazdag forrása a likopinnak, amely szintén egy antioxidáns, és nagy szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. Ezen kívül káliumot és C-vitamint is tartalmaz. A kálium jótékony hatással van a szív egészségére, ugyanis segít a vérnyomás szabályozásában és az egészséges vércukorszint fenntartásában.

A piros paprika is magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ez a vitamin egészségesen tartja az ereket és a kapillárisokat. De a paprika tartalmaz még A-vitamint, amely pedig a bőr, a csontok, a fogak és a szem egészségét biztosítja.

A cékla antocián nevű antioxidánsokban bővelkedik. Ezek a vegyületek szintén nagyon hatékonyak az érrendszer védelmében, ezen kívül a céklának kiemelkedő a vérnyomás-szabályozó szerepe és hatása is.

A hüvelyesek, mint amilyen a vörös vesebab, tele vannak oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin-szintet, növelik a HDL-koleszterin-szintet, kezelik a vércukorszintet és elősegítik az egészséges testsúlyt. A bab magas rosttartalma jót tesz a szív egészségének. A vörös vesebab csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A vöröshagyma több mint 25 különböző antociánt tartalmaz. A kvercetinnek is jó forrása, egy antioxidáns flavonoidnak, amely segít fenntartani a normális vérnyomást. Allicinben is bővelkedik, amely védi a szív- és érrendszert az antioxidáns-aktivitás fokozásával, a reaktív oxigénfajták szintjének csökkentésével és a glutationtermelés stimulálásával. Az allicin segíthet a vérnyomás és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében is.

Kutatások szerint a grépfrút rendszeres fogyasztása is csökkentheti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Ezen kívül kiváló rost- és káliumforrás, ami szintén jót tesz a szív egészségének.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egy ősi gabona, amely egészséggel ajándékoz meg
  2024-03-09 20:53:12, szombat
 
 



Egy ősi gabona, amely egészséggel ajándékoz meg: bulgur - zöldbabos bulgursaláta-recepttel

A bulgur egy ősi étel, amelynek kimagasló a tápértéke és tápanyagtartalma. Már a Bibliában is említést tesznek róla, illetve az ókorban is nagyon kedvelték, és igencsak gyakran fogyasztották. A bulgur nagyszerűen párosítható zöldségekkel és fűszernövényekkel, talán ez is az oka, hogy hazánkban is ennyire sokan kedvelik.

A bulgur egészségre vonatkozó előnyei elsősorban a gabona (jelen esetben: búza) magas rosttartalmából származnak, a magas rosttartalmú gabonák ugyanis segítik az emésztést. Az élelmi rostok magas szintje serkenti az emésztési folyamatokat a szervezetben és megelőz bizonyos egészségi problémákat, mint például görcsök, puffadás, székrekedés. A rost javítja a tápanyagfelvétel hatékonyságát a bélben, illetve a koleszterin-egyensúlyt azáltal, hogy eltávolítja a felesleges omega-6 zsírsavakat, és így azok nem halmozódnak fel az artériákban.

A bulgur képes a vércukorszintet is javítani a szervezetben, éppen ezért kedvező ez a gabona a 2-es típusú cukorbetegek számára, ugyanis az inzulin felszabadulásának optimalizálásával segít megelőzni a vércukorszint drasztikus megemelkedését, illetve csökkenését, ami nagyon veszélyes lehet azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek.

A bulgurban található ásványi anyagok átfogó profilja számos szervrendszerünk számára fontos, de különösen a csontok szilárdságát tudja biztosítani. Az öregedéssel a csontok ásványianyag-sűrűsége csökken, éppen ezért nagyobb mennyiségű foszforra, mangánra és vasra van szükségünk a csontok egészségének megőrzéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. A bulgur sok olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely aktívan hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.

A bulgur a szív- és érrendszer egészségét is segíti, ugyanis jelentős mennyiségű kálium található meg benne. A kálium egy ismert értágító, ami azt jelenti, hogy csökkenti az erek és az artériák terhelését, és ezzel a vérnyomást is. Azok számára javasolható a bulgur rendszeres fogyasztása, akiknél magas a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának a kockázata.

A bulgur vitaminok és ásványi anyagok sorát tartalmazza, amelyek mind-mind pozitívan hatnak az immunrendszer egészségére és működésére.

A vas kulcsfontosságú ásványi anyag az étrendünkben. Ez a tápanyag pozitívan hat a keringési rendszerre is. Vashiány során vérszegénység alakul ki, ami pedig gyengeséget, dezorientációt, fáradtságot és gyomorbetegségeket okozhat. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor nem lesz olyan élénk a keringésünk, és még az energiaszintünk is lecsökken.

A bulgur fitonutriens antioxidánsokban bővelkedik, amelyek segíthetnek a gyulladás megszüntetésében, illetve az egészséges sejtek mutációjának csökkentésében, ami köztudott, hogy rákos betegségeket generálhat. A szervezetben lévő szabad gyökök stimulálják az oxidatív stresszt, ezzel gyulladást és sok-sok betegséget okozva.

A bulgurt fogyaszthatjuk köretként, de salátaként is megállja a helyét. Most egy remek bulgursaláta-receptet mutatunk be.

Zöldbabos bulgursaláta hozzávalói:
2 csésze bulgur,
egy csésze kisebb zöldbab,
fél csésze zöldborsó,
egy kisebb csokor petrezselyem,
egy nagyobb paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint olívaolaj, só és bors.

Elkészítése:
Pároljuk roppanósan puhára a zöldbabot és a zöldborsót is. Készítsük el a bulgurt, majd hagyjuk kihűlni. Öntsük át egy salátástálba, majd keverjük hozzá a borsót és a zöldbabot is, illetve a kisebb szeletekre vágott paradicsomot. Reszeljük le a fokhagymát, majd keverjük bele a megborsozott, megsózott olívaolajba. Adjuk ezt is a salátánkhoz. Végezetül szórjuk meg felaprított petrezselyemmel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az újhagyma javítja a szívfunkciókat, megerősíti a csontokat
  2024-03-09 20:18:13, szombat
 
 



Az újhagyma javítja a szívfunkciókat és megerősíti a csontokat - fokhagymás-újhagymás mártogatósrecepttel

A hagymacsaládba tartozó újhagymát már mindenki nagyon várja a tavaszi hónapokban, aki kedveli ezt a zöldséget. Egy igazi vitaminbomba a hosszú és hideg tél után, amikor is már nagyon vágyunk és várunk a friss hazai zöldségekre. Az újhagyma bőségesen ellátja a szervezetünket tápanyagokkal, hiszen gazdag tárháza a C-vitaminnak, amely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, a K-vitaminnak, amely az optimális véralvadást és a sebgyógyuló mechanizmust segíti. Van még benne A-vitamin is, amely javítja a látást. Folát- és mangántartalma fokozza a vörösvértestek szintézisét és keringését, illetve az izomerőt és az idegjelző funkciókat. Mivel antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes hatásokkal is rendelkezik, így megakadályozhatja a kontrollálatlan daganatnövekedést a szervezetben.

Nemcsak a hagyma, hanem a szára is bőséges mennyiségű kénvegyületeket tartalmaz. Ezek rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, ugyanis hatással vannak az enzimaktivitásra, amely lassítja a rák progresszióját, illetve elpusztítják a sejtproliferációt a belső szövetekben és szervekben.

Az allicin egy olyan bioaktív vegyület, amely a szív egészségét is javítja. Az újhagyma fitonutriensei ellazítják a szívhez vezető ereket, így akadályozva meg a magas vérnyomás kialakulását. Kvercetint is tartalmaz, amely megakadályozza a plakkfelhalmozódást az artériákban és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés létrejöttét.

Az újhagyma C-vitaminban is bővelkedik. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely védi a szervezet sejtjeit és erősíti az immunrendszert. Hasznos antioxidánsként a C-vitamin serkenti a szervek vérkeringését, megvédi a sejteket és szöveteket a káros szabad gyököktől és az oxidatív károsodástól.

Az újhagyma K-vitaminban is bővelkedik, amely segít szabályozni a véralvadást és a trombinfehérje-aktivitást, ezzel biztosítva a megfelelő sebgyógyulást és megelőzve a túlzott vérzést például sérülés esetén. A K-vitamin kulcsszerepet játszik a csontegészség fenntartásában is, segítve a csontok ásványianyag-sűrűségének növelését, a csontritkulás, a törések, az ízületi gyulladás kockázatainak csökkenését.

B1-, B2- és B3-vitaminban is bővelkedik az újhagyma, illetve rostokat is tartalmaz. Ezek szinergiában működnek, fokozzák a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjét a szervezetben, szabályozzák az étvágyat és megkönnyítik az emésztési folyamatokat. Antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, így hasznos lehet a gyomorfertőzések kezelésében, enyhíti az emésztési zavarokat, a hasi fájdalmat és javítja a bél egészségét.

Az újhagyma nemcsak salátákban állja meg a helyét, de nagyszerű mártogatósokat is készíthetünk ebből a finomságból. Most egy ilyen receptet mutatunk be.

Fokhagymás-újhagymás mártogatós hozzávalói:
1 kisebb fokhagyma,
10 dkg kenhető sajt,
1 kis pohár tejföl,
egy-egy csokor friss újhagyma, bazsalikom, petrezselyem,
1 kisebb lime,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:
A mártogatós elkészítéséhez turmixra vagy botmixerre lesz szükségünk. Tegyük egy tálba a sajtot, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a megmosott, alaposan lecsepegtetett és nagyon apróra vágott fűszernövényeket és hagymát, a lime levét és ízlés szerint sót és borsot, majd botmixerrel alaposan dolgozzuk össze. Ez a recept mártogatósként is nagyon jól működik, de pirítósra is kenhetjük, és még sültek mellett is megállja a helyét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kollagénkiegészítők
  2024-03-08 21:35:27, péntek
 
  A kollagénkiegészítők és a csontleves is fokozza a szervezet kollagéntermelését

A kollagén az egyik leggyakoribb fehérje a szervezetben, amely leginkább a hajban és a bőrben található. A megfelelő mennyiségű kollagén felelős azért, hogy a hajunk szép, egészséges, míg a bőrünk rugalmas maradjon.

Az életkor előrehaladtával azonban a szervezet természetes kollagéntermelése csökken, továbbá számos modern életmódbeli tényező, például a stressz, a rossz étrend, a bélflóra egyensúlyhiánya és a dohányzás csökkentheti a szervezetben a kollagént. Ez meglátszik a hajunkon és a bőrünkön is, ugyanis a hajunk fakóvá és töredezetté válik, míg a bőrünk a rugalmasságát veszíti el.

A természetes kollagén és a kollagénkiegészítők azonban nagyon előnyösek a haj és a bőr számára is.

A haj megnövekedett kollagéntartalma erősebbé, simábbá és fényesebbé varázsolja a hajszálakat.

A kollagénkiegészítőkkel a szövetek megkapják azt a tápanyagot, amelyre szükségük van, ezáltal a bőrszövetek simábbá és rugalmasabbá válnak, és sokkal hamarabb fel is épülhetünk, ha valamilyen bőrbetegségben szenvedünk.

A kollagénkiegészítők segítségével a bőr védekező mechanizmusa is megerősödik, így nemcsak a bőrbetegségekkel, hanem például a pattanásokkal szemben is védelmet élvezhetünk.

Az arcbőr rugalmasságának fenntartásáért is felelős a kollagén, amely elsősorban a dermiszben, a bőr alsó rétegében található meg. Amikor csökkenni kezd a kollagénszint, akkor finom ráncok és vonalak jelennek meg, először csak az ajkak és a szemek körül, később az arc egész területén. A kollagénkiegészítők azonban feszessé és rugalmassá varázsolják a bőrt. A kollagén nemcsak a ráncok kialakulása ellen hatékony, hanem a már kialakult mély ráncokat is halványítani tudja.

A kollagénkiegészítők aktiválják a kollagéntermelés természetes folyamatát a szervezetben. Testünk szövetei felveszik a szükséges aminosavakat, amelyek természetes testkollagén formájában saját hosszú láncú aminosavláncokat kezdenek el termelni.

A kollagénkiegészítők fogyasztása is jó ötlet, azonban kollagéntermelésünket az alábbi természetes táplálékokkal is növelhetjük: lazac, zöld leveles zöldségek, brokkoli, saláta, zöldbab, citrusfélék, tojás, bogyós gyümölcsök, fokhagyma, avokádó, tökmag, chiamag. A szervezetünk kollagénszükségletét kielégíthetjük csontlevessel is, ugyanis a kollagén az állatok csontjaiban és szöveteiben is koncentrálódik.

A fentieken kívül más kollagénkiegészítők is léteznek, ilyenek például a halak és a kagylók. Az aminosavakkal és az omega-3 zsírsavakkal teli halak és kagylók a kollagénpeptidek fő forrásai, amelyek javítják a kollagén termelését a szervezetben. A tanulmányok szerint a tengeri állatok kollagénje szívódik fel a legjobban.

A bab is sok aminosavat tartalmaz, ezen kívül magas fehérjetartalmú, ami segíti a kollagénszintézist, ezen kívül segít a sejtek regenerálódásában is.

A tojásfehérje nagy mennyiségű prolint tartalmaz, amely a kollagéntermeléshez szükséges aminosavak egyike.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a prokollagén, a kollagén prekurzorának termelésében. Ezért is kulcsfontosságú, hogy elegendő C-vitaminban gazdag ételt fogyasszunk. A bogyós gyümölcsök és a citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak.

A fokhagyma kéntartalmú vegyületekben bővelkedik, ami segíti a kollagénszintézist. A tápanyagok és az antioxidánsok legjobb formáját a nyers fokhagyma tartalmazza, amely segít javítani a kollagéntermelést és az általános egészséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Erős immunrendszer, stabil immunfunkciók
  2024-03-08 21:25:30, péntek
 
  Erős immunrendszer, stabil immunfunkciók : ezt tudják a probiotikumok, a citrusfélék és a fehérjék

Az immunrendszer egy kényes rendszer, amelyen sok minden áll vagy bukik. Ha az immunrendszerünk gépezetébe bekerül egy porszem, akkor nagyon sok erőfeszítésünkbe kerül, hogy rendbe tegyük, hiszen mi magunknak kell megtenni olyan dolgokat, amelyek elősegítik, hogy a szervezetünk védelmi vonala ismét jól és megfelelően működjön. Mutatjuk is, hogy mi mindent tehetünk meg az immunrendszerünk egészsége érdekében, és milyen táplálékok segítenek, hogy az immunfunkcióink is jól működjenek.

Az immunrendszer egészségének fenntartása érdekében kulcsfontosságú az alvásunk mennyisége és minősége. Ebben sokat segít, ha alvás előtt rendelkezünk olyan alvási rutinnal, amelyhez minden egyes nap tartjuk magunkat.

Az immunrendszert csakis úgy erősíthetjük meg, ha aktívak maradunk, ameddig csak tudunk, azaz rendszeresen mozgunk, tornázunk, sportolunk. Az aktív életmód ugyanis fokozza a fehérvérsejtek termelődését, amelyeknek kulcsszerepük van a kórokozókkal szembeni védelemben.

A rendszeres kézmosás is hozzátartozik az immunvédelemhez, főleg miután hazatértünk, még akkor is, ha tömegközlekedési eszközzel utaztunk vagy ha boltban vásároltunk. Az is elemi, hogy felhagyjunk a dohányzással, ugyanis a cigarettafüst hatással van az immunrendszerre - gyengíti azt -, és hajlamossá tesz a fertőzésekre és a betegségekre.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek sokat tehetnek annak érdekében, hogy az immunrendszerünk mindig erős és fitt maradjon. Ebbe a csoportba tartoznak a citrusfélék, ugyanis tele vannak C-vitaminnal. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszert erősíti, de segíti a fehérvérsejt-termelést is.

Az immunerősítő táplálékok skáláját színesíti a béta-karotin, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez a vitamin pedig egy olyan antioxidáns, amely nemcsak a szem és a bőr egészségét segít fenntartani, de az immunfunkciók erősítésében is nagy támaszunk lehet.

A sovány fehérjeforrások szintén nélkülözhetetlen tápanyagok a szervezet számára, hiszen ha nem fogyasztunk elegendő fehérjében gazdag táplálékot, akkor nem termelődik elegendő fehérvérsejt sem, így az immunrendszer védtelen lesz a bennünket támadó kórokozókkal szemben.

A probiotikumokban gazdag táplálékokról se feledkezzünk meg, hiszen ezek tartják fenn a bélrendszer egészségét. Ha a bélrendszerünkkel nincsenek gondok, akkor az immunrendszerünkkel sem lesznek problémák. Fogyasszunk natúr joghurtot, kefirt, erjesztett táplálékokat, hogy a bélflóránk egyensúlya és ezzel az immunrendszerünk egészsége is helyreálljon.

A narancsot nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Ehetjük önmagában, készíthetünk belőle turmixitalt, salátát és még mézes szirupot is. Mutatjuk is a receptet!

Narancsos szirup hozzávalói:
2 nagyobb narancs,
2 nagyobb citrom,
egy nagyobb darab gyömbér,
méz,
6 fahéjrúd.

Elkészítése:
Készítsük elő a citrusos gyümölcsöket, hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel azokat. Hámozzuk meg és reszeljük le a gyömbért. Vegyünk elő egy steril befőttesüveget, és először tegyünk bele egy kevés mézet. Tegyünk az üvegbe egy fahéjrudat, erre pedig a narancsdarabkákat. Majd következzen ismét a méz, a fahéjrúd, illetve a citromdarabkák. Folytassuk a sort, míg van minden hozzávalóból. hagyjuk érni 2 hétig, majd szedegessük ki belőle a citrusos gyümölcsöket, amelyeket felhasználhatunk tea készítésekor. De benne is hagyhatjuk az üvegben. betegségmegelőzésre 1-2 teáskanálnyit, betegség idején 3 teáskanállal fogyasszunk el ebből a szirupból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Magas koleszterinszintre tippek
  2024-03-06 23:36:18, szerda
 
  Tippek a magas koleszterinszint csökkentésére : olívaolaj, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök és keresztesvirágú zöldségek

A magas koleszterinszint mindenképpen veszélyes, még ha sokan azt állítják, hogy ez nincs így. Amennyiben elkezdünk életmódot váltani, azt tapasztalhatjuk, hogy a koleszterinértékeink egyre inkább közelítenek az ideálishoz. Merthogy nem elegendő csak az étkezési szokásainkon változtatni, habár az kétségtelen tény, hogy a leginkább az étkezésünk megreformálásával érhetjük el a legjobb eredményeket.

A szervezetünkben a máj termeli a koleszterint. A többi koleszterint egyes táplálékokkal visszük be a szervezetünkbe. Éppen ezért nem mindegy, hogy mikor és milyen táplálékot fogyasztunk a nap folyamán. Ha a szervezetünkben folyamatosan emelkedik az LDL-koleszterin-szint, akkor egyensúlyt kell teremteni a kétféle koleszterin, azaz a HDL- és az LDL-koleszterin között. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, hogy olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyek segítenek megemelni a szervezetünkben a HDL-koleszterin-szintet. Most néhány olyan táplálékot mutatunk be, amelyek hozzájárulnak ennek az egyensúlynak a megteremtéséhez.

Ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt megteremtsük, a szervezetünknek szüksége van az úgynevezett jó zsírokra, azaz az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírokra. Ezek a zsírok nemcsak a koleszterinszintre, hanem a szívre és az általános egészségre is pozitívan hatnak. Az étvágyat is csökkentik és segítik a fogyást, mivel könnyen eltelítenek. A jó zsírok közé tartoznak az omega-3 zsírsavak is, amelyek legfőképpen a halakban találhatók meg. Ezek a zsírok csökkentik az LDL-koleszterin-szintet és megemelik a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A koleszterin-egyensúly megteremtése érdekében nagyon lényeges, hogy kerüljük a transzzsírokat, ugyanis ezek a zsírok - például ide tartozik a margarin is - nem egészségesek. Megemelik az LDL-koleszterin-szintet, míg a HDL-koleszterin-szintet csökkentik.

Az oldható rostok is nagyon hasznosak. Egyfajta probiotikumnak is tekinthetjük ezeket a rostokat, amelyek szintén csökkentik az LDL-koleszterin-szintet.

Ahhoz, hogy jó koleszterin termelődjön a szervezetünkben, nagyon lényeges, hogy elegendő vizet fogyasszunk a nap folyamán. A víz ezen kívül a gyulladást is csökkenti és még a vér áramlását is fokozza. Az LDL-koleszterin-szint csökkentésében szerepet játszik még a rendszeres testmozgás és a testsúlycsökkentés is.

A bogyós gyümölcsök - beleértve az áfonyát, epret és málnát - tele vannak szívegészséges antioxidánsokkal, polifenolokkal és rostokkal, amelyek csökkentik a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek kockázatát. Jó C-vitamin-forrást is jelentenek, amely vitamin a stroke alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

A zabpehely oldható rostot tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet. Béta-glükánban is gazdag, amely szabályozza a testsúlyt és csökkenti a szívbetegségek kockázatait. A zabpehely magnéziumban és káliumban is bővelkedik. Mindkét ásványi anyag segíti a szív működését.

A keresztesvirágú zöldségek mint a káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdagok, amelyek együttesen szintén segítenek a szívbetegségek leküzdésében.

Az extraszűz olívaolaj telítetlen zsírokban és antioxidánsokban bővelkedik, ezzel megakadályozva az artériák eltömődését és a szívinfarktus, illetve a stroke létrejöttét.

A bab, a borsó és a lencse a hüvelyesek családjába tartozik. Sok oldható rostot tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. Szívegészséges flavonoidokban is gazdagok, így csökkentik a szívinfarktus és a stroke kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Magas vérnyomásra
  2024-03-06 23:30:43, szerda
 
  A bogyós gyümölcsök, a banán, az alma és a cékla is jó a magas vérnyomásra

A magas vérnyomás negatív hatással van az egészségre, elsősorban a szív- és érrendszer egészségét veszélyezteti nagyon. De léteznek olyan gyümölcsök, amelyek nagyon jó szolgálatot tehetnek a vérnyomás csökkentésében.

Mi okozhat magas vérnyomást? Például ilyen az ülő életmód, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A magas vérnyomásnak oka lehet még a dohányzás, a stresszes életmód.

Vannak olyan tünetek, amelyek mintegy előre jelezhetik, hogy mikor is ugrik meg a vérnyomás. Ilyen például az orrvérzés, a gyakori fejfájás, a szabálytalan szívverés, a mellkasi fájdalom, a zavartság, a légzési nehézség. De a túlzott izzadás és szédülés is jelezheti, hogy valami gond van a vérnyomással.

Léteznek olyan gyümölcsök és egyéb táplálékok, amelyek nagyon hatékonyak a magas vérnyomás természetes kezelésében. Azonban ne csak ezekre a táplálékokra hagyatkozzunk, ha magas a vérnyomásunk, bízzuk magunkat egy szakorvos gondjaira.

A zab nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, például kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, magnéziumot, szelént és folátot. A zab segíti a fogyást, a jó emésztést is elősegíti, ezen kívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a magas vérnyomást is.

A zab csak kevés kalóriát tartalmaz, így segít a súlycsökkentésben. Egy béta-glükán nevű rostban is bővelkedik, amely nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem az artériákban lévő plakkot is. Ily módon is megtámogatja a vérnyomás csökkenését.

A bogyós gyümölcsök nagyon sok flavonoidot tartalmaznak. Ezek az antociánok, amelyek tágítják az ereket és segítik azok ellazulását, ily módon pedig csökken a vérnyomás.

A nátrium megemeli a vérnyomást, azonban a banán nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, amely segít ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait, így nagy szerepe van a magas vérnyomás csökkentésében. A kálium a veséken keresztül segít kiöblíteni a szervezetből a túl sok nátriumot.

A cékla nitrátokat tartalmaz, amelyek nitrogén-oxiddá alakulnak a szervezetben. Mivel remek értágító hatással is rendelkezik, ily módon segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A nitrogén-oxid a szív simaizomzatát is segít ellazítani.

Milyen gyümölcsök jók még a magas vérnyomás természetes kezelésében? Például ilyen a görögdinnye, amely citrullint tartalmaz. A citrullin egy aminosav, amely segít a magas vérnyomás kezelésében: segít az erek tágításában és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A görögdinnyét önmagában is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle turmixitalokat, illetve remek salátákat.

A gránátalma segít a vérnyomás szabályozásában azáltal, hogy csökkenti az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) szintjét. Ez egy olyan fehérje, amely segít az erek tágításában és így a vérnyomás szabályozásában.

Az alma gazdag oldható rostokban, amelyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin-szintet a szervezetben. A magas koleszterinszint a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője, ezért az alma rendszeres fogyasztása segíthet a magas vérnyomás természetes kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csökkentik az elhízás kockázatait
  2024-03-05 22:13:02, kedd
 
  Csökkentik az elhízás kockázatait és javítják a beszédkészséget idős személyeknél : antociánok

Az antociánok nagyon sokat segíthetnek, ha éppen fogyókúrázunk, illetve a későbbiekben az ideális testsúly megőrzésében is számíthatunk ezekre a növényi vegyületekre. Az antociánoknak kiemelkedő a szerepük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Milyen hatásuk van az antociánoknak? Remekül csökkentik a szervezetben a gyulladást, ezen kívül rákellenes és antimikrobiális hatással is rendelkeznek, és egyes kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy rendszeres fogyasztásukkal akár még a cukorbetegség is megelőzhetővé válhat.

Nagyon sokféle táplálék tartalmaz antociánokat, különösen a zöldségek és a gyümölcsök. Azonban még ezek között is vannak olyanok, amelyek jóval több antociánt tartalmaznak, mint a társaik. Ha antociánokban bővelkedő táplálékot szeretnénk fogyasztani, együnk sok hagymát, vörös szőlőt, ribizlit, áfonyát, szilvát vagy málnát.

Az antociánok nemcsak gyulladást csillapítanak, hanem az oxidatív stressz szintjét is csökkenteni tudják. Milyen betegségek kerülhetők el ezeknek a hatásoknak köszönhetően? Többek között a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-problémák vagy éppen a szemet érintő betegségek.

Ahogy idősödünk, úgy a szemünket is egyre több kár éri, pontosabban egyes behatások jóval intenzívebben hatnak, mint fiatalabb korunkban. Ezért is érdemes antociánokban bővelkedő táplálékokat rendszeresen fogyasztani, merthogy ezek a tápanyagok védelmet jelenthetnek a szem számára az UV-károsodásokkal szemben, de az olyan időskori szembetegségektől is megóvhatnak bennünket, mint amilyen a glaukóma vagy éppen a szürkehályog.

Az antociánok voltaképpen olyan bioflavonoidok, amelyek csökkentik a sejtkárosodások kialakulásának esélyét. Emellett nagyon hatékonyak a gyulladáscsökkentésben is, és biztosítani tudják a hormonális egyensúlyt is, valamint még a tápanyagok jobb felszívódását is megtámogatják.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az antioxidánsokban és az antiociánokban gazdag táplálkozás megakadályozza a kognitív hanyatlás kialakulását. Éppen ezért idősebb korban is jól tesszük, ha antociánokban bővelkedő táplálékokat fogyasztunk, hiszen ezzel elősegítjük, hogy a későbbiekben ne legyenek memóriaproblémáink.

Mivel az antociánok pozitívan hatnak a szem egészségére is, így ha rendszeresen fogyasztjuk azokat, megakadályozhatók lesznek a különféle látásproblémák, és az éjszaki vakság is megelőzhetővé válik.

Az eddigi kutatási eredmények szerint az antociánok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a gyulladást, ezáltal pedig minimalizálhatják a szívet érintő betegségek kockázatait.

A tanulmányok szerint az antociánok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása javítja az agy működését, például az antociánokban gazdag cseresznyelé javította egy vizsgálat során az enyhe és közepes demenciában szenvedő 70 éves vagy annál idősebb emberek beszédét és memóriáját. Az antociánok ugyanis fokozták a vér áramlását, így segítettek aktiválni az agy azon területeit, amelyek szabályozzák a beszédet, a memóriát és a figyelmet. Az aszalt gyümölcsök, az áfonya és a cseresznye is tele vannak antociánokkal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A burgonya egészségre gyakorolt hatásai
  2024-03-05 21:19:01, kedd
 
 



Az egyik leggyakoribb élelmiszer a világon nem más, mint a burgonya. Ez a táplálék az egész világon nagyon népszerű, és háború idején is gyakran csak ezt fogyasztották az emberek. Nem pusztán azért, mert többek között ez a táplálék volt elérhető, hanem azért is, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely energiát biztosít az emberi szervezet számára.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk burgonyát, úgy biztosítani tudjuk a szervezet víz- és ionellátását. Ez azért van így, mivel a burgonya gazdag forrása a káliumnak. A legtöbb kálium a burgonya héjában és közvetlenül a héj alatt található.

A burgonya nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, és a C-vitamin is megtalálható benne. Ez utóbbi egy antioxidáns, amely nagyon hatékony az immunrendszer erősítésében.

A burgonya javarészt, kb. 70-80%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerűen hidratálja a testünket. Egészséges zöldségről van ugyan szó, de csak abban az esetben, ha semmit nem használunk az elkészítéséhez, például tejfölt, vajat, tejet vagy sajtot.

Egy könnyen emészthető táplálékról van szó, hiszen javarészt csak szénhidrátot tartalmaz, azonban ha sokat fogyasztunk ebből a zöldségből, akkor savasságot is okozhat.

Rostokban is bővelkedik, elősegíti a belek perisztaltikus mozgását, illetve megnöveli a gyomornedvek szekrécióját, ami megkönnyíti az emésztést. Mivel magas a rosttartalma, így megvédhet bennünket az olyan betegségekkel szemben, mint például a vastagbéldaganat. A rostos táplálkozással csökkenthető a koleszterinszint, így elkerülhetővé válnak a szívbetegségek.

A burgonya tehát C-vitaminban, B-komplex-vitaminokban, magnéziumban, foszforban, cinkben és káliumban is bővelkedik, éppen ezért ha nyers burgonyát összekeverünk mézzel és ezt arcpakolásként használjuk, akkor egy remek, bőrtápláló arcmaszkot kaphatunk. Az égési sérüléseket is nagyon hatékonyan gyógyítja, ugyanis csökkenti a gyulladást és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

A burgonya nagyon hatékony lehet a belső és a külső gyulladás csökkentésében. Míg a C-vitamin-tartalma csökkenti a szövetek gyulladását, addig a zöldségben található B6-vitamin és kálium a belekben kialakult gyulladást enyhíti. Azoknak is javasolható a fogyasztása, akiknek szájfekélyük van. Az ízületi gyulladásban és a köszvényben szenvedők számára is enyhülést hozhat ez a zöldség, azonban nagy mennyiségben fogyasztva - illetve hússal párosítva - fokozhatja mind az ízületi gyulladás, mind a köszvény tüneteit.

A magas vérnyomásnak számos oka lehet, beleértve a cukorbetegséget, a stresszt, a túlsúlyt, az elhízást, az emésztési zavarokat és a rossz étrendi választásokat. A burgonyában található rostok nemcsak a koleszterinszint, hanem a vérnyomás csökkentésében is segíthetnek. Káliumot is tartalmaz, amely értágítóként működik és részt vesz a magas vérnyomás csökkentésében.

Az agy megfelelő működése nagymértékben függhet a glükózszinttől, az oxigénellátástól, a B-vitamin-komplex szintjétől, bizonyos hormonoktól, az aminosavaktól, az omega-3 zsírsavaktól. A burgonya minden fent említett igényt kielégíthet, továbbá segíti a kognitív aktivitást, és az agy teljesítményét is fokozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mennyire fontos a köles az étrendünkben?
  2024-03-04 20:04:00, hétfő
 
 



A köles gyógyító szerepe a gyomor, lép illetve hasnyálmirigy betegségeknél játszik szerepet.

Kínában a kölest az 5 szent termény (árpa, búza, rizs, szójabab) közé sorolják. A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus előtti időben is termesztették. Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. Ezért sürgősen fel kell hívnunk az emberiség figyelmét erre az értékes tápanyagra, mert ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája . A kölesliszt gluténmentes termék, mentes a ragacsos fehérjétől, ami gluteninből és gliadinból áll.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A köles a maga 100 g-ra vonatkoztatott 550 mg kovasavával 6,8 mg vassal, 0-6 mg fluorral, 3 mg nátriummal, 170 mg magnéziummal e fontos ásványi anyagok bőséges tárháza. Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink és egész szerveztünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni. A növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Az emberi és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.

A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól, melyen a köles sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mivel ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.

A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok - mint pl. a hólyaggyulladás - köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     2/184 oldal   Bejegyzések száma: 1830 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 431
  • e Hét: 5672
  • e Hónap: 25534
  • e Év: 201409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.