Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Memória problémákra süngomba
  2022-05-12 17:30:59, csütörtök
 
  Úgy érzed a tavaszi hirtelen jött meleg időjárás megvisel? Nem csak fizikailag, de idegrendszeredre is hatással van? Esetleg a vizsgaidőszak előtt állsz és szeretnéd felturbózni memóriád?

Nos, erre van egy fantasztikus javaslat, ráadásul egy természetes gyógynövény formájában!
Mi is ez?
Hát a Süngomba!

Tudtad, hogy a hagyományos kínai orvoslás már több, mint 3000 éve használja a gyógygombákat gyógyító és prevenciós céllal is.

Talán nem is tudtad, de a gombákban található értékes hatóanyagokat napjainkban természetes antibiotikumok előállítására használják!

Miért olyan különleges ez a gyógygomba?

A süngomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással bírnak az egész szervezetre, kifejezetten az agyműködésre!

Ez az egyetlen gyógygomba, ami nem csak 1, hanem 2 idegi növekedési faktorral rendelkezik!

A süngomba, olyan vegyületeket tartalmaz, amik nem csak, hogy serkenthetik az agysejtek növekedését, de meg is védhetik azokat a demencia ellen! Egy 3 hónapig tartó vizsgálat keretein belül bizonyították, hogy képes javítani az agy működését!

A süngomba segítheti a felépülést az idegrendszeri sérülések után. Kutatások bizonyították, hogy az agyat vagy gerincvelőt érő sérülésekből segíthet minél rövidebb idő alatt felépülni a süngomba. Ennek oka, hogy serkenti az idegsejtek növekedését.

Továbbá a depresszió ellen is egy természetes segítséget nyújthat. A depresszió kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezetben kialakult gyulladás. A süngomba gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet enyhíteni a szorongás vagy a depresszió tüneteit.
Forrás : Herba-D hírlevél
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cseresznye- a tápanyagokban bővelkedő
  2022-05-12 17:23:26, csütörtök
 
 



Ha eddig valaki nem kedvelte ezt a nagyon finom, ízletes gyümölcsöt, akkor a cikk elolvasását követően bizonyára kedvet kap hozzá, mert nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Pozitív hatásait a gyümölcsben található olyan tápanyagoknak köszönheti többek között, mint a C-vitamin, az A-vitamin, a K-vitamin, a kalcium, a kálium és a magnézium. Antioxidánsokban is bővelkedik ez a gyümölcs, ennek köszönhetően pedig kiemelkedő a betegségmegelőző szerepe.

A cseresznye tehát nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezek olyan anyagok, amelyek minden egyes nap azért küzdenek az emberi szervezetben, hogy csökkentsék a sejtkárosító hatásokat. Ezek sok minden miatt bekövetkezhetnek, többek között a gyulladás, a nem megfelelő anyagcsere, a dohányzás, a légszennyezettség miatt. Viszont a cseresznye rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük ezeket a sejtszintű károsodásokat.

A cseresznye tehát nagyon hatékony a gyulladás ellen. Ez pedig nagyon lényeges, hiszen a hosszú ideig fennálló és tartós gyulladás oka lehet a krónikus betegségek kialakulásának, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Egy kutatásba cukorbeteg személyeket vontak be, a vizsgálat két hónapig tartott. A vizsgálati személyek minden egyes nap kaptak cseresznyelevet. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknél az embereknél nemcsak a vércukorszint csökkent, hanem a vérnyomás is normalizálódott. Ez azért is lényeges, mivel a cukorbetegség egyik szövődménye nem más, mint a magas vérnyomás.

Egy másik vizsgálat során pedig azt állapították meg, hogy a cseresznyelé a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja. Ez is lényeges, mivel a magas koleszterinszint a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

A magas húgysavszint hosszú távon nem éppen kedvező, mivel szerepe van a köszvény kialakulásában. A cseresznyelé azonban eredményesen tudja a magas húgysavszintet is csökkenteni, ami pedig jelentősen enyhíti a köszvény kellemetlen és sok esetben fájdalmas tüneteit.

Ahhoz, hogy éjszakánként jókat tudjunk aludni, melatoninhormonra van szükségünk. Ahogy idősödünk, ennek a hormonnak is lecsökken a szintje. Ha nem szeretnénk beletörődni a kialvatlanságba, akkor esténként fogyasszunk rendszeresen cseresznyelevet, mivel melatonint is tartalmaz nagy mennyiségben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vitaminok lábgörcs ellen
  2022-05-12 16:53:07, csütörtök
 
  A lábgörcs sok mindenkinél jelent problémát. Az egyik lehetséges oka a lábgörcsnek nem más, mint a szervezet nem megfelelő vitamin-ellátottsága. Nemcsak egyes vitaminok, hanem néhány ásványi anyag hiánya is okozhat lábgörcsöt. Nézzük is, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szedjünk, hogy ne legyenek ilyen kellemetlen problémáink.

Vitaminok közül a B1-vitaminnak a hiánya is okolható a lábgörcs kialakulásáért. B1-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, dió, bab, borsó.

A B12-vitamin hiánya is oka lehet annak, ha gyakran tapasztalunk a lábunkban görcsöket. Milyen táplálékok segítségével pótolhatjuk ezt a vitamint? Például májjal, marhahússal, tojással és tejtermékekkel.

A D-vitamin-hiány szintén okozhat izomfájdalmat és az izomgörcsök kialakulásáért is felelőssé tehető. A súlyos D-vitamin-hiány ezen kívül csökkenti az izmok tömegét és növeli az izomgyengeséget. Magas D-vitamin-tartalmú táplálékok: halak, például pisztráng, tőkehal, lazac, gombák, marhamáj, tojás, tejtermékek, narancslé.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely segít a kálium és a kalcium szállításában a szervezetben. A legtöbb magnézium a csontokban található és a vesék szabályozzák, hogy mennyi magnézium kerüljön a szervezetbe. A magnézium hiánya is hozzájárulhat az izomgörcsök kialakulásához. Nagyszerű magnéziumforrások: sötétzöld leveles zöldségek, diófélék, magvak, hüvelyesek, gyümölcsök, halak.

A kálium többek között a normális sejtműködést tartja fenn a szervezetben, különösen az idegeknek és az izmoknak van szüksége erre az ásványi anyagra. A kálium hiánya lábgörcsöket is generálhat. A káliumtartalmú táplálékok körébe tartozik a banán, a brokkoli, a kelbimbó, a hüvelyesek, a diófélék és a magvak.

Mit tehetünk még, hogy elkerüljük az izomgörcsöket? Melegítsünk be fizikai aktivitás előtt. Mozogjunk rendszeresen. Nyújtsuk meg az izmainkat torna után. Fogyasszunk elegendő folyadékot, mivel a dehidratáció is oka lehet az állandóan jelentkező izomgörcsöknek. Kerüljük a túl sós, fűszeres ételeket és a túl sok koffeint, mivel ezek is növelik a dehidratációt, ami pedig oka lehet a lábgörcsök kialakulásának.

A lábgörcs komoly betegség, például érelmeszesedés miatt is kialakulhat. Ha a probléma hosszú ideje és állandóan jelen van az életében, mindenképpen szakorvosi kivizsgálás szükséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ha nem eszünk húst, pótoljuk más módon a fehérjét
  2022-05-12 16:16:15, csütörtök
 
  Megkülönböztetünk állati eredetű és növényi eredetű fehérjéket. Nem mindenki fogyaszt húst, azonban a szervezetünknek szüksége van zsírokra, szénhidrátokra és fehérjékre is. A testünk csak akkor működhet egészségesen, ha ezeket nem vonjuk meg a szervezetünktől. Teljesen mindegy, hogy ki milyen meggyőződésből nem fogyaszt húst, ez mindenkinek a legbensőbb magánügye, de akkor tudnia kell azt is, hogy az emberi szervezet nem nélkülözheti a fehérjét sem, hiszen az nagyon sok funkciót tölt be az emberi szervezetben és nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. A fehérjét növényi táplálékokkal is bevihetjük a szervezetünkbe. Mutatunk is néhány példát erre.

Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás nem más, mint a bab. A babot sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen főzhetünk belőle levest, főzeléket, köretként is fogyaszthatjuk, sőt remek babsalátát is készíthetünk belőle.

A kendermag is nagyon hasznos fehérjeforrás. Készíthetünk kendermagból turmixokat, salátákat és levesbetétként is nagyon jól működik.

A lencse is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, és értékes tápanyagokkal van tele. Kitűnő forrása a káliumnak, a rostoknak és a folátnak. Elmondható, hogy az emésztésnek is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Hozzákeverhetjük salátákhoz, illetve a lencseleves és -főzelék is nagyon hasznos táplálékunk.

Ha gluténmentes gabonát keresünk, akkor a vásárláskor gondoljunk az amarántra, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyekre a szervezetünknek nagy szüksége van. Édes és sós ételek készítésekor is használhatjuk ezt az egészséges gabonát.

A tökmag is nagyon sok fehérjét tartalmaz, és ha magnéziumhiányban szenvedünk, gondoljunk rá, mivel kitűnő forrása ennek az ásványi anyagnak.

A quinoa egy ősi gabona, amely szintén kiváló forrása a fehérjének. Ha rendszeresen fogyasztjuk, nem kell aggódnunk, hogy nem jutunk elegendő mangánhoz, foszforhoz, magnéziumhoz és folsavhoz, mert ez a táplálék kiváló forrása ezeknek az ásványi anyagoknak.

A napraforgómag is nagyon egészséges és fehérjében szintén gazdag, nem mellesleg sok egészséges telítetlen zsírt, E-vitamint és rezet is tartalmaz.

A csicseriborsóból készülhet egészséges fasírt és főzelék is, és így még fehérjét is viszünk a szervezetünkbe.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
llatos, ízletes és egészséges – szegfűszeg
  2022-05-12 16:08:01, csütörtök
 
 



A szegfűszeget fűszeres, forró jellege miatt leginkább télen használják az emberek, pedig egész évben a segítségünkre lehet, hiszen egy rendkívül hasznos, egészséges és sokoldalú fűszernövényről van szó, amelyet nemcsak a konyhában használhatunk, hanem az egészségünk szolgálatába is állíthatunk.

A szegfűszeg számos aktív összetevőnek kiváló forrása, például az eugenolnak és a flavonoidoknak. Ilyen flavonoid a kvercetin, a fenolos savak, az ellagsav, a koffeinsav vagy éppen a szalicilsav. A szegfűszeg rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz.

A mangán is megtalálható ebben a fűszernövényben, amely a csontok egészségét hivatott támogatni, de a hormontermelésben is a segítségünkre lehet. A szegfűszeg olyan vegyületeket is tartalmaz - többek között az eugenolt -, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így csökkentik egyes betegségek kockázatát, mint például az ízületi gyulladásét.

Az eugenol egy erős antioxidáns is, amely a stressz hatására termelődött szabad gyökök ellen veszi fel eredményesen a harcot. A szabad gyökök felelősek a test sejtjeinek károsodásáért és az olyan krónikus betegségek kialakulásáért, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség.

A szegfűszeg nagyon előnyös a gyomorfekély elleni védelemben. A kutatások azt mutatják, hogy segíti a gyomornyálkahártya megvastagodását, ami csökkenti a fekélyek kialakulásának kockázatát.

A szegfűszeg a jobb májműködést is elősegíti. Például a fűszernövényben található eugenol csökkenti a májcirrózis tüneteit.

A szegfűszegnek több más egészségügyi előnye is van. Ilyen például a hányáscsillapító tulajdonságra, de hányingerre is kiváló. Az eugenolnak például kitüntetett szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

Találkozhatunk szegfűszeget tartalmazó fogkrémmel is. Nem véletlenül, hiszen antibakteriális hatása véd a fogszuvasodás ellen, de a szegfűszeg a fogfájás csillapításában is a segítségünkre lehet. Az eugenoltartalma pedig a rossz lehelet ellen segíthet.

A szegfűszeg antimikrobiális hatással rendelkezik, így eredményesen akadályozza meg a baktériumok elszaporodását. Ezért is egy kitűnő gyógynövény a normál szájhigiénia fenntartásában.

Az indiai és a kínai hagyományos gyógyászatban előszeretettel használják a szegfűszeget stimuláló és melegítő szerként.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 16217
  • e Év: 220918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.