Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Okinava Japánban
  2022-05-23 16:17:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Ngorongoro-kráter, Tanzánia
  2022-05-23 10:26:26, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Majomkenyérfák, Madagaszkárban
  2022-05-23 10:22:31, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Loughrigg Fell, Egyesült Királyság
  2022-05-23 10:21:26, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Lofoten-szigetcsoport, Norvégiában
  2022-05-23 10:17:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Li-folyó, Kínában
  2022-05-23 00:15:39, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Az antibakteriális és a gyulladáscsökkentő oregánó
  2022-05-23 00:11:11, hétfő
 
  Az oergánó a mediterrán népesség egyik kedvenc fűszer- és gyógynövénye. A gyógynövény nemcsak a kulináris élvezeteket fokozza, hanem az egészségügyi hatásai is kiemelkedőek, köszönhető ez a benne található antioxidánsoknak, például a timolnak, a karvakrolnak vagy a limonénnek.

Az oergánóról sokan tudják, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, de azt kevesen, hogy antimikrobiális hatása is kiemelkedő. Ez utóbbi hatását a timol és a karvakrol nevű vegyületei adják.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatása pedig a rozmarinsav- és a timoltartalmának köszönhető. Az oregánóval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy hatékony lehet az autoimmun ízületi gyulladás, a reumatoid artritisz és az allergiás asztma ellen.

Ha cukorbetegek vagyunk, kipróbálhatunk természetes módszereket is, de előtte mindenképpen kérdezzük meg ezzel kapcsolatban a kezelőorvosunkat. Az oregánó is segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis javítja az inzulinrezisztenciát, szabályozza a zsír- és szénhidrát-anyagcserét és védőhatást jelent a máj és a vese számára.

Mivel az oregánó kiemelkedő antibakteriális hatással rendelkezik, ezért nagyon hatékony lehet egyes baktériumtörzsek ellen, akár annyira is, mint egyik-másik antibiotikum.

Az oregánónak szerepe lehet a magas koleszterinszint csökkentésében. Ezt a hatását a karvakrol és a timol vegyületeinek köszönhetjük.

Egy kutatásba magas koleszterinszinttel rendelkező embereket vontak be. A csoport egyik fele placebót kapott étkezést követően, míg a csoport másik fele minden étkezés után oregánókivonatot kapott. A vizsgálat befejeztével megállapításra került, hogy az oregánókivonatot kapó csoport tagjainál csökkent az LDL-koleszterin-szint, ellenben emelkedett a jó, azaz a HDL-koleszterin-szint.

Az oregánó erős antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, ami azért nagyon jelentős, mivel a szabad gyökök oxidatív stresszt, majd krónikus betegségeket okoznak, például cukorbetegséget, szívbetegséget és agyi neurodegeneratív betegségeket.

Az oregánó a bél egészségét is segít fenntartani és nagyon hatékonyan képes megküzdeni a Candida gombával szemben. Vannak olyan gyomor- és bélrendszeri panaszok, amelyeket bélfertőzések okoznak. Ilyen például a hasmenés, a puffadás és a hasi fájdalom. Az oregánó ezekkel a bélparazitákkal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Érelmeszesedés elleni gyógynövények
  2022-05-23 00:08:31, hétfő
 
  Érelmeszesedés elleni gyógynövények: fokhagyma, articsóka, galagonya

Nagyon sokféle olyan gyógynövény létezik, amelyek segítenek az érelmeszesedés kialakulása ellen. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is lehetnek a segítségünkre ezek a gyógynövények, az is lényeges, hogy megértsük, hogy mitől is alakul ki pontosan az érelmeszesedés.

Az érelmeszesedés során koleszterin, kalcium és más anyagok rakódnak le az artériák falán, hogy ott plakkot képezzenek. Ezek a plakkok aztán hosszú évek alatt akár el is tömíthetik az artériákat. Ez a folyamat csökkenti a vér áramlását, ami oka lesz a stroke vagy a szívinfarktus kialakulásának.

Nagyon sok más egészségügyi problémát okozhat az érelmeszesedés. Ilyen például a demencia vagy a vesebetegség.

Az érelmeszesedés genetikailag is örökölhető, de kialakulásában nagy szerepet játszik a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás.
Léteznek olyan gyógynövények, amelyek a segítségünkre lehetnek az érelmeszesedés megelőzésében. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az articsókakivonat. Az articsókakivonat csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet és segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak a koleszterinszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Ha már kialakult az érelmeszesedés, akkor pedig magát a betegség folyamatát tudja lassítani. Ezeket a pozitív hatásokat nem más okozza, mint a fokhagyma kénvegyülete, azaz az allicin.

A niacint nevezik még B3-vitaminnak is. Ugyan nem gyógynövény, de a niacin rendszeres fogyasztásával növelhetjük a jó koleszterinszintet és csökkenteni tudjuk a trigliceridszintet, amelynek magas szintje szintén aktívan hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kialakulásához.

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazzák a vörösélesztő rizst különféle betegségek orvoslására. Ez a gyógynövény a koleszterinszint csökkentésében játszik aktív szerepet.

A galagonya az egyik leghatékonyabb gyógynövény a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ha valamilyen gyógyszert szed, és ki szeretné ezeket a gyógynövényeket próbálni, mert előrehaladott érelmeszesedése van, előtte mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, mivel egyes gyógyszerek és gyógynövények nem férnek meg egymás mellett.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 667
  • e Hét: 9449
  • e Hónap: 40935
  • e Év: 245636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.