Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
szénhidrát napra
  2010-07-12 12:29:06, hétfő
 
 



hozzávalók 4 főre

50 dkg liszt
2 tojás
20 dkg zsemlemorzsa
0,5 dl olaj
40 dkg kemény házi szilvalekvár
2 tk só (a főzővízbe)

elkészítés

A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
Két részre osztjuk és tálkával letakarva 20 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt).
A tésztát két részletben nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35x40 cm-es tésztalapot kapunk.
Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5x3, azaz 15 derelyénk lesz.
A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta.
Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót.
A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg.
Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-05 11:16:55, hétfő
 
 



Hozzávalók:
2 tojás
1,5 dl cukor
2 dl búzaliszt
1,5 kávéskanál sütőpor
0,5 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
A bevonathoz:
7,5 dkg vaj
1 dl cukor
0,5 dl tej
1 evőkanál liszt
10 dkg mandulaforgács
Elkészítés:
Egy levehető oldalú, kerek tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd a peremét körben kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral, valamint a tejet az olvasztott vajjal elkeverjük, majd ezeket könnyed keverés mellett a cukros masszához adjuk. A tésztát a formába öntjük, és 175 fokon kb. 20 percig sütjük.

A bevonat hozzávalóit egy lábasban összekeverjük, majd alacsony hőfokon főni hagyjuk, míg kissé besűrűsödik. A mázat a már megsült tészta tetejére kenjük, majd 200 fokon további 10 percig sütjük, hogy a teteje szép világosbarna legyen.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-02 20:27:10, péntek
 
  Aranygaluska

0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
6 dkg margarin
5 dkg porcukor

dió
porcukor
vaj

Tésztát dagasztom, kelesztem. Majd egy (fánk)szaggatóval kis holdakat szaggatok a tésztából. Kivajazott tepsibe leteszek egy sort belőle, megkenem olvasztott vajjal, megszórom bőségesen daráltdió és porcukor keverékével, még egy sor tészta, még egy sor dió. Majd mégegyszer ugyanez, tésztát mindig megkenem vajjal. Tetejét én szintén megszórom dióval, és legvégül egy kis darab tésztát hagyva a végére, azt vékonyra kinyújtva a tetejére fektetem. Ezt azért csinálom, mert a lányok mindig a belsejét szeretnék enni, így a felső diós is puha marad
Ekkor még a duplájára kelesztem, és 180-200 fokos sütőben fél óra alatt sütöm.
Hétvégén 4x-es adagot készítettem, mert szombaton barátokkal bográcsoztunk. Jó volt:)
A vanilia szószt elcsaltam, vanilia pudingot főztem dupla adag tejjel. De így is nagyon finom volt.


 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-06-27 11:30:49, vasárnap
 
 



6 ek grízt pici olajon megpirítok. szép barnára, de vigyázva hogy ne égjen meg. Mikor ez megvolt 1,5 dl vízzel felöntöttem (vigyázz! gőz! ) tartalékra tettem és lefedtem. Hamar megpuhult, pár perc volt.
25 dkg tésztát is kifőztem közben, majd rászedtem a grízre és jól átforgattam, lassú tűzön. Kevés cukorral megszórtam közben, jöhet rá egy kis házi baracklekvár!

Gyerekek, nem is olyan szörnyű ez a 90 napos diéta!
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-06-24 19:16:25, csütörtök
 
  ZÖLDSÉGES PIZZA

Hozzávalók :
1 félkész nagy, kerek pizzatészta (vásárolt)
25 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
20 dkg brokkoli
1 kis szál póréhagyma fehér része
10 dkg reszelt ementáli sajt
1 darabka száraz, csípős paprika (vagy paprikakrém)
1-1 evőkanál mustár és ketchup
1 tojás
1 húsleveskocka
ízlés szerint só és bors

Elkészítés
Előkészítése: a zöldségkeveréket forrásban lévő vízben előfőzöm, majd leszűröm. A brokkolit apró rózsáira szedem, a póréhagymát felkarikázom. A ketchupot, az összetört paprikát (vagy paprikakrémet) és a mustárt összekeverem. A húsleveskockát 1 dl forró vízben feloldom és felhígítom vele a mustáros ketchupot.
Elkészítése: a pizzatésztát megkenem a fűszeres keverékkel, majd elosztom rajta a zöldségeket. A tojást felverem, és hozzákeverem a megmaradt keverékhez. Egyenletesen rálocsolom a zöldségekre, és a pizzát előmelegített forró sütőbe tolom. 10 perc múlva rászórom a sajtot, és ezután csak addig sütöm, amíg a sajt rá nem olvad. Négy cikkre vágom, és azonnal tálalom.





FOKHAGYMÁS GOMBÁS TÉSZTA
Hozzávalók :

1,5 dl fehérbor, legjobb a muskotályos
3 hatalmas gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
1 maroknyi szeletelt csiperkegomba /legjobb a friss, de konzervből is lehet/
frissen őrölt bors vagy szemes tarka bors
kakukkfű
1,5 dl csavart durum tészta

Elkészítés
A tésztát megfőzzük hagyományos módon. Közben az olajon átsütjük a gombát, jó pirosra. Amikor már majdnem kész, alaposan megborsozzuk. A fokhagyma gerezdek egyik végét bevagdossuk hosszanti irányba, és azokat is beletesszük. Szépen ki fognak nyílni, olyanok lesznek, mint egy legyező. Végül hozzá öntjük a bort és lejjebb vesszük alatta a hőmérsékletet, hogy szépen párolódjon. Azért maradjon egy kis szaftja! Összekeverjük a tésztával, és kész.
Só direkt nincs se a gombán, se a tészta főzővizében.

KÓKUSZOS MEGGYES SÜTI
Hozzávalók :

1 üveg (720 ml) meggybefőtt (lehet bolti is)
20 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 késhegynyi só
4 db tojás
10 dkg étkezési keményítő
10 dkg kókuszreszelék
2 csapott evőkanál sütőpor
75 ml kókusztej (ha nincs, jó a sima tej is)
vaj és liszt a forma kikenéséhez
kókuszreszelék
csokoládémáz

Elkészítés
A meggyet jól lecsöpögtetjük (leve nem kell), majd kis lisztben áforgatjuk, hogy ne legyen olyan tocsogós. A vajat, cukrot, vaniliás cukrot, lereszelt citromhéjat és a sót habosra keverjük, majd a tojásokat és a 3-4 evőkanál étkezési keményítőt felváltva hozzáadjuk. A lisztet, a maradék étkezési keményítőt, a kókuszreszeléket, a sütőport összekeverjük, és a kókusztejjel a masszához adjuk. Összekeverjük. Majd a meggyet is hozzáadjuk a masszához. Egy kb. 2 literes formát kikenünk, kilisztezünk, beleöntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 60 - 70 percig sütjük (elektromos sütő: 175 fok, gáz: 2. fokozat). A már kissé kihűlt sütit a felmelegített csokimázzal leöntjük (én készet vettem, de lehet készíteni is), és gyorsan beszórjuk a kókuszreszelékkel.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-06-18 11:50:56, péntek
 
  Paradicsomos-fokhagymás spagetti

Hozzávalók: 1 csomag spagetti, 20-25 dkg koktél paradicsom, 10 gerezd fokhagyma, fél dl olívaolaj, só, fehér bors, egy kevés ruccola és bazsalikom, 10 dkg parmezán sajt.

Elkészítés: Miközben a tésztát főzzük, tisztítsuk meg a fokhagymát és a gerezdeket vágjuk közel azonos méretűre. A paradicsomot szeleteljük fel, majd erre alkalmas edényben forrósítsuk fel az olajat. Pirítsuk meg a fokhagymát, majd fedjük le és néhány percet pároljuk. Utána rakjuk rá a paradicsomot és egy-két percig pároljuk együtt őket. Zárjuk ki a tüzet és hagyjuk fedő alatt néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Majd sózzuk, borsozzuk és a ruccolát, bazsalikomot is adjuk hozzá. Jól keverjük át, 10 percet hagyjuk fedő alatt. Ha kész a ragu, ráönthetjük a tésztát. Jól átkeverjük és tálaláskor sajtágyra tesszük, a tetejét tejföllel és sajttal meghintjük.

Pizza a la Fincsi

Hozzávalók ( 4 pizzalaphoz): 1 kg finomliszt, 2 evőkanál só, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál oregánó, kevés őrölt fehérbors, 2 csomag porélesztő, fél dl olívaolaj, 6 dl langyos víz.
Elkészítés: Keverjük össze a lisztet, sót, oregánót és a borsot. Egy másik edénybe rakjuk az élesztőt, a cukrot, a vizet és az olajat, majd jól keverjük össze. Háromnegyed óra kelesztés után négy vékony lapot nyújtunk belőle. Rárakjuk az ízlés szerint összeállított feltétet, majd előmelegített sütőbe rakjuk és készre sütjük.


Muffin cseresznyésen

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 18 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1 egész tojás, 18 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula (dió is megfelel), 1 csomag sütőpor, 15 dkg cseresznye, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj.

Elkészítés: Miután a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikevertük, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, a mandulát (vagy diót), a lisztet, a fahéjat és a sütőport. Majd a legvégén belekeverjük a cseresznyét is. Ha túl sűrű lett, kevés tejjel fellazíthatjuk. Majd a tésztát a formákba tesszük és előmelegített sütőben 170-180 fokon addig sütjük, amíg szép nem lesz a teteje ( kb. 20-25 perc ).

Nagyon finom csemege! 90 napos diéta szénhidrát napjára pont megfelel!
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-06-17 20:51:12, csütörtök
 
  Spagetti paradicsomos-diós mártással

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma
4 paradicsom
2 szál bazsalikom
50 dkg spagetti
10 dkg durvára vágott dió
2 evőkanál olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom

Elkészítés

Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot, pár pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és összetörjük. A bazsalikomot megmossuk, és nagyobb darabokra tépkedjük.Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A forró mártásba beletesszük a tésztát, összeforgatjuk, majd dióval és bazsalikommal megszórva tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2008-12-15 13:36:16, hétfő
 
  PUFÓK AMERIKAI PALACSINTA

Hozzávalók
* 3 nagyobb tojás
* 120g finomliszt
* 1 púpozott kávéskanál sütőpor
* 1 1/2 dl tej
* 1 csipet só

Elkészítés
Válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét külön tálba. A sárgájához add a lisztet, sütőport és tejet. Keverj belőlük sűrű sima tésztát. Kemény habbá verd fel a tojásfehérjét a sóval. Ezt forgasd a tésztába. Mérsékelt tűzön forrósíts fel egy teflon palacsintasütőt. Önts bele egy kis tésztát, süsd míg szilárdulni nem kezd, szórd rá az általad választott ízesítőt (kakaó, lekvár, dió) a még nyers oldalára és így fordítsd meg. (Csinálhatod a hagyományos módon is.)

 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2008-11-02 18:41:34, vasárnap
 
  FŰSZERES TORTA

* 16 dkg margarin
* 1 dl tejszín
* 20 dkg porcukor
* 1 savanykás alma
* 1 tojás sárgája
* 1/2 mk. örölt fahéj
* 4 tojás
* 1/2 mk. őrölt szegfűszeg
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1/2 mk. őrölt gyömbér
* csipet só
* 28 dkg liszt
* 1 cs sütőpor

Elkészítés: A kézmeleg margarinhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, és nagyon habosra kikeverjük, majd beletesszük a tojássárgáját, és állandó keverés mellett egyenként beleütjük az egész tojásokat és tovább habosítjuk. az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, őrölt gyömbért, jól összekeverjük és a tojásos masszába öntjük az 1 dl tejszínnel együtt. Az egész maszát sima tésztává keverjük. tortaformát kikenünk margarinnal, belisztezzük, belesimítjuk a tésztát. Az almát megtisztítjuk, kivágjuk a magházat, nyolcfelé vágjuk, és gyengéden, körben belenyomkodjuk a torta tetejébe.180 fokra előmelegítjük a sütöt, és kb 50 perc alatt megsütjük, formában hagyjuk kihülni.porcukorral megszórva kínáljuk. Én áfonya lekvárt felolvasztottam és rácsurgattam a tortára,és köbe a tányéron.A sütőmön nincs fokozat, így nem tudom hány fokos volt, biztos több, mint 180, mert kb 35 perc alatt megsült.

 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2008-11-02 18:40:03, vasárnap
 
  SPAGETTI PARADICSOMOS-DIÓS MÁRTÁSSAL

Hozzávalók

* 1 fej vöröshagyma
* 4 paradicsom
* 2 szál bazsalikom
* 50 dkg spagetti
* 10 dkg durvára vágott dió
* 2 evőkanál olaj
* 2 evőkanál sűrített paradicsom

Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot, pár pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és összetörjük. A bazsalikomot megmossuk, és nagyobb darabokra tépkedjük.Elkészítés: A tésztát bő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és kevergetve felfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A forró mártásba beletesszük a tésztát, összeforgatjuk, majd dióval és bazsalikommal megszórva tálaljuk.Munka: kb. 20 perc

 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 255
  • e Hét: 744
  • e Hónap: 2795
  • e Év: 31018
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.