Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
müzli szelet házilag
  2013-03-28 11:13:49, csütörtök
 
 
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3-3 evőkanál méz, olaj és sárgabarack lekvár, 12 evőkanál tej, 1 kisebb narancs vagy citrom héja
A tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj
A bevonáshoz: 15 dkg tejcsokoládé

A zabpelyhet a mazsolával és a dióval tálba töltjük. A tojásokat hozzáadjuk, majd ráöntjük az olajat, a mézet, a lekvárt és a tejet. A reszelt citromhéjjal ízesítjük, jól elkeverjük.

Egy kb. 25-ször 30 centis tűzálló tálat, vagy tepsit alufóliával kibélelünk, ezt olajjal kikenjük, majd a zabpelyhes masszát egyenletesen bele-nyomkodjuk.

Előmelegített sütőben közepes lánggal 16-20 percig sütjük. A sütőből kivéve vágódeszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és ezt az egészséges csemegét még melegen kétujjnyi szeletekre vágjuk. Ha kihűlt az egyik oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
vegetarianizmus
  2013-03-08 22:42:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
cukkinis palacsinta
  2013-02-22 00:18:33, péntek
 
 



2 tojás
1 csésze ásványvíz
1 cukkini
2-3 evőkanál olaj
kapor
petrezselyem
só, bors
1 csésze liszt
reszelt sajt (2 kanálnyi minden palacsintába

Elkészítés
Meghámozzuk, majd megreszeljük a cukkinit. Megsózzuk és leszűrjük a levét.
Só és bors hozzáadásával felverjük a tojásokat. Hozzáöntjük az ásványvizet, olajat és lisztet. Jól összekeverjük, vigyázva arra, hogy ne rögösödjön meg. A végén hozzáadjuk a cukkinit és az apróra vágott kaprot és petrezselymet. 20-25 percig a hűtőszekrényben tároljuk.
Közben megsütjük a palacsintát.
Melegen megtöltjük reszelt sajttal és feltekerjük vagy négybe hajtjuk.

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
szezámmagos gombás krokett
  2013-02-20 21:02:09, szerda
 
 



Hozzávalók

300g friss gomba2 zöldhagyma szára vagy 1/2 vöröshagyma3 evőkanál olaj1 evőkanál paradicsompüré2-3 gerezd fokhagyma3-4 evőkanál zsemlemorzsa1 tojáskaporpetrezselyemsó, borsszezámmag

Elkészítés

Mosd meg a gombát, majd vágd kicsi kockákra, és párold meg a felaprózott zöldhagymával együtt olajban. Addig párold, amíg megpuhul és elpárolog a leve.

Tedd egy tálba, és keverd össze a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, tojással, egy kis felaprózott petrezselyemmel és kaporral, paradicsompürével és zsemlemorzsával. Ha nem állt eléggé össze, adj még hozzá zsemlemorzsát.

Vizezd be a kezedet, és formázz kroketteket, melyeket forgass meg szezámmagban.

Kenj ki olajjal egy tepsit, szórd meg zsemlemorzsával, majd helyezd bele a kroketteket. Tedd sütőbe 30 percig.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
zablisztes barnakenyér
  2013-02-19 19:44:49, kedd
 
  ZABLISZTES BARNAKENYÉR

Hozzávalók: 70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10dkg zabliszt, 2dkg vaj, 3ek hidegen préselt olaj, 2kk só, 2 tasak (összesen 14 gramm) szárazélesztő, 4,5dl langyos víz

Elkészítés: a hozzávalókat a gépbe tesszük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.
A kész kenyeret én legszívesebben dupla konyharuhába csavarva tárolom, míg csak el nem fogy.

Nagyon laktató. Gondolom, a teljes kiőrlésű gabona elkötelezett híveinek nem újdonság, hogy sokkal kevesebb jóllakat, mint a fehér kenyérből.





forrás: napmatka.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
töltött padlizsán
  2013-01-23 11:37:21, szerda
 
 



Ájult imám padlizsánja

Hozzávalók:
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom konzerv
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám :-)). Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.

Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
grillezett padlizsán mártogatóssal
  2013-01-21 12:49:25, hétfő
 
 



Grillezett padlizsánok olívakrémes mártogatóval


Hozzávalók (előételként 4 személyre):

4 kisebb méretű padlizsán (kb. 15-20 dkg/db)
A páchoz:
½ dl olíva olaj
½ citrom leve
1 teáskanál tengeri só
1 kávéskanál őrölt rozmaring (a friss még jobb)
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 dundi gerezd fokhagyma

Az olívakrémes mártogatóhoz:

1 közepes cukkini finomra reszelve (kb. 25 dkg)
2 db nagyobbacska paradicsom, meghámozva, kimagozva
2 szál újhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál sűrített paradicsompüré
1 evőkanál fekete olívakrém
1 teáskanál tahina
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál vörösborecet
só, bors, kakukkfű - ízlés szerint

Elkészítés:

Először a páclevet készítem el, ami annyiból áll, hogy az olajat és a citromlevet tálba öntöm, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom, fűszerezem, alaposan elkeverem.

A padlizsánok végeit levágom, majd csíkokban meghámozom, vagyis kb. 1 cm-es csíkokban úgy távolítom el a héját, hogy nagyjából 1 cm-ként marad is rajta héj. Mindegyikből 1-1 cm vastag szeletet vágok hosszában. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenek a pácléből, majd egymásra helyezem a megkent padlizsánszeleteket. Amíg érlelődnek, elkészítem a mártogató szószt.

Ehhez a cukkinit alapos mosás után almareszelőn finomra reszelem. A hagymákat a zöld részükkel együtt apróra vágom. A paradicsomokat leforrázom, meghámozom, kiskanállal eltávolítom a magjukat, a levet felfogom, a húst apróra felkockázom. A petrezselymet a paradicsompürével és a paradicsom levével és a tahinával botmixerrel krémesítem.

Az apróra vágott hagymát, az átpréselt fokhagymát, valamint a reszelt cukkinit zsiradék nélkül serpenyőbe teszem, kb. 5 perc alatt megpárolom. A még meleg cukkinis keverékhez keverem a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, valamint a petrezselymes-paradicsompürés krémet, hozzáadom az ecetet. Ha szükséges, még fűszerezem, a sóval azonban mértékletesen érdemes gazdálkodni, mert az olívakrém eleve sós. Olajat is tartalmaz épp elegendő mennyiségben, külön olajra már nincs szükség.
Az egészet alaposan összekeverem. Hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőbe teszem.

Amíg a mártogató szósz hűl, felforrósítom a grillt, szép egymás után ráteszem a pácolt padlizsánszeleteket, 6-8 perc alatt omlósra sütöm, a felesleges nedvességet papírtörlővel felitatom. Tálra szedem, a mártogatót mellé kínálom. Friss kenyérrel remek előétel, könnyű vacsora.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
köles kása
  2013-01-16 13:33:14, szerda
 
  Szüreti köleskása


Hozzávalók:
25 dkg köles
1 nagy evőkanál zsír
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 szál zellerzöld
2 csokor petrezselyem
2 db fehér paprika
2 db paradicsom
3 db közepes burgonya

bors
ételízesítő

Elkészítés:
A zsíron megpároljuk a karikára szelt répát, gyökeret és burgonyát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot és zellerzöldet. Összepároljuk, s felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.

Félóra főzés után beletesszük a megmosott kölest és az apróra vágott zöldségzöldet. Addig főzzük, amíg a köles ki nem fakad. Ha kevés a víz, pótoljuk.

Közepes sűrűre főzzük, majd enyhén összetörve tálaljuk.




 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
francia rakott brokkoli
  2013-01-16 13:28:34, szerda
 
 
Francia rakott brokkoli

Hozzávalók kb. 4-5 személyre:
1 kg brokkoli (nettó súly)
3 dl tejföl
3 db keményre főtt tojás
2 tojás
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt (fele füstölt volt)
reszelt szerecsendió
őrölt fehérbors

zsemlemorzsa

Elkészítés:
A megtisztított és darabolt brokkoliszárat 5 percre, a rózsákat kb. 3 percre lobogó sós vízbe dobjuk, leszűrjük. A tojásokat tojásszeletelővel kockákra aprítjuk.

2 tojásfehérjéből csipet sóval nem túl kemény habot verünk. Egy nagyobb tálban a tejfölt elkeverjük 2 tojás sárgájával, a sajt felével, a reszelt fokhagymával, szerecsendióval, fehérborssal, sóval ízesítjük.
Az ízesített tejfölhöz keverjük a főtt brokkolit, az aprított tojást, lazán hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét.

Egy tűzálló tálat kivajazunk a vaj felével, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a brokkolis masszát. A tetejére daraboljuk a maradék vajat, rászórjuk a reszelt sajt másik felét, és előmelegített 180 fokos (légkeveréssel) sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Önálló fogásnak, körítésnek kínálhatjuk.



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
Zöldséges pite
  2013-01-16 13:24:24, szerda
 
 
Zöldséges pite

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
csipetnyi só
15 dkg vaj
1 tojássárgája

A töltelékhez:
4 tojás
2 evőkanál tejszín

20 dkg brokkoli
20 dkg zöldbab
20 dkg karfiol
cukor
2 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A tésztához alisztet a sóval tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat,
kézzel elmorzsoljuk, a tojássárgával és kevés hideg vízzel (kb. 2-3 evőkanál) összedolgozzuk, cipót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

Enyhén lisztes felületen a tészta 2/3-át köralakúra nyújtjuk, majd egy kerek tortaformába simítjuk.

A töltelékhez a tojásokat a tejszínnel és kevés sóval felverjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és enyhén cukros vízben 1-2 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük.

A kihűlt zöldségeket a tésztán szépen
elrendezzük, ráöntjük a tojásos keveréket.

Végül befedjük a maradék kinyújtott tésztával, a tetejét tojássárgájával megkenjük, megszórjuk parmezánnal, és 160 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 658
  • e Hét: 2333
  • e Hónap: 3325
  • e Év: 35054
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.