Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-14 09:10:06, hétfő
 
  December 14, hétfő: - Keresztes Szent János, misztikus, költő, lelki író
- A közösségben gyakorolt szeretet és jócselekedet feletti öröm.



Keresztes Szent János, Avilai Nagy Szent Terézzel együtt az 1500-as évek kiemelkedő szentje. Közösségi ember, karmelita szerzetes, Terézzel együtt ők többet akarnak, reformot indítani a kolostorokban. Meditációval, a krisztusi szegénység hirdetésével, és az elpuhult szerzetesrendek megregulázásával képzelte el a reform útját. Teréz segítségével Avila mellett alapítottak egy új rendházat. Itt szigorú életet folytattak a szerzetesek és apácák. Így született meg a Mezítlábasok mozgalma, annak ellenére, hogy több apáca és szerzetes részéről nagy ellenállásra találtak helyenként túlzó reformjai. Az elképzelés a munkát helyezte a középpontba, így folyamatosan feladatokat szabott ki, még akkor is, ha éppen nem volt feladat. Addig a közösség erejéből csak feladatot látunk, és meg nem értést. Olyannyira, hogy Keresztes Jánost börtönbe vetik eretnekség gyanújával.

Ő ebben a helyzetben nem összetörik, hanem lelkileg fejlődik.

Magatartásában és személyében ugyanaz történik, mint írásaiban: egy emberileg nézve tűrhetetlenül kemény élet prózai valóságából ének születik, amely nem más, mint maga az Isten iránti szeretet és épp ennek a kemény életnek a szeretete, mivel ez az élet biztosítja számára az istenszeretetet. A sok támadás és ellenségeskedés diszharmóniája, az önzések és egyéni ötletek emberi zaja, amelyek közepette élnie kellett, beleolvad ebbe az énekbe, és az egész együtt az életmű csodálatos harmóniáját -- az Út a Kármel hegyére, a Lélek sötét éjszakája, a Lelki páros ének és a Szeretet eleven lángja c. művek bámulatra méltó szimfóniáját -- adja.

,,Este majd próbára teszlek a szeretetben'' -- mondja egyik írásában, és joggal, mert ,,erre a célra, a szeretetre lettünk teremtve.''

A kérdés ezek után már csak az, hogy megszabadulunk-e álmaink, örömeink, vágyaink és reményeink alacsonyságától, azaz befogadjuk-e a saját életünkbe a mondott megoldásokat, azért, hogy örökre és szeretetből odaadjunk érte mindent. Úgy élt, és indult el ebből az életből, ahogy énekelt. Énekeit azok az erős és optimista lelkek öröklik, akik bármilyen területen -- szeretetből -- a szabadságért küzdenek. XI. Pius pápa 1926-ban egyháztanítóvá nyilvánította.

Műveiből:

Ahhoz, hogy a mennyei bölcsességre eljuss, és boldog légy, a tudományod nem segít semmit, mert ahhoz ártatlan gyermekké kell válnod.

Uram, azt szeretném, ha fáradozásokat adnál nekem, melyeket érted viselhetnék, és azt, hogy kevésre becsüljenek és semmibe vegyenek.



A KÁRMEL HEGYÉRE VEZET? ÚT - A LÉLEK SÖTÉT ÉJSZAKÁJA

Vaksötét éjszakában,
szerelem vágyától lángokban égve,
én boldog messze jártam!
Nem vette senki észre,
csöndes volt házam, elpihent a népe;
biztosan a homályban,
a titkos lépcsőn át utamra térve,
én boldog, messze jártam!
Arcot, ruhát cserélve,
csöndes volt házam, elpihent a népe;
sötét és boldog éjjel,
titokban jártam, senki meg se látott,
nem láttam senkit én sem,
más fény nem is világolt,
egyetlen a szívemben égő láng volt.
Mutatta fényesebben
a délidőben csúcson járó napnál,
utamat hol keressem,
hol vár, kit ismerek már,
hol rejtekünk, ahol most senki sem jár.
Ó, éj, utamra vittél,
ó, virradatnál is gyöngédebb éjjel,
ó, éj, egyesitettél
Vőlegényt kedvesével,
s lányt egyformává téve Vőlegénnyel!
Neki őriztem eddig,
virágzó keblem neki odaadtam,
álomba szenderült itt,
én egyre símogattam,
cédruslomb hűsítette lankadatlan.
Csipkés oromra surrant
a szél, és sebzett gyönge kézzel engem,
játszott hajával ujjam,
csak őreá figyeltem,
aléltan már a sebre nem ügyeltem.
Feledtem azt, ki voltam,
fejem Szerelmesem vállára csuklott,
megszűnt, mi volt, mi voltam,
liliomágyra hullott,
elmúlt a gond, és minden vele múlott.

(Takács Zsuzsa fordítása)



Hívek könyörgése Keresztes Szent János napjára:

Pap:

Imádkozzunk Testvérek, Jézus Krisztushoz, aki keresztjével üdvösséget hozott el az egész világnak:



Felolvasó:

1/ Urunk, tudatosítsd mindnyájunkban, hogy csak mindennapi keresztjeink hordozásával lehetünk igazi követőid.



2/ Engedd Urunk, hogy Európa népei a kereszt jelében találjanak önmagukra, és egymás elfogadására.



3/ Bátorítsd Urunk mindazokat, akiket mások indoko­latlanul elutasítottak, emberi méltóságukban megsértettek.



4/ Taníts meg bennünket Urunk, hogy a lélek csendjében, meghalljuk hangodat.



5/ Add Urunk, hogy szeressük, és így figyeljük parancsaidat. Minden törvényedből segítsd kiéreznünk, hogy csakis a leges legjobbat akarod nekünk!



Pap:

Urunk, Istenünk, Szent Fiad a keresztet hor­dozta üdvösségünkért. Keresztes Szent János közbenjárására add, hogy kitartsunk követésedben, Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-13 15:32:28, vasárnap
 
  December 13, advent 3. vasárnapja:

3. hét az öröm útjai

A héten szóljon minden az örömről. Lássam meg mindenben, az egész teremtett világban, minden emberben Isten szép képmását, a hálaadó lelkület mutasson utakat, hogyan tekintsek Isten áldásával mindenre pozitívan, örömmel.

- Az imádás csendjében érzett öröm, a mai vezérgondolat.

Ahhoz megértsük, miért öröm vasárnapja a mai, meg kell értenünk Szofóniás prófétát, és Szent Pált.



OLVASMÁNY Szofoniás próféta könyvéből - Szof 3, 14-18a Örvendjetek! Győzelmet aratott az Úr!

Dalolj, Sion leánya, zengj éneket, Izrael!

Örülj és ujjongj egész szívedből Jeruzsálem leánya!

Elvette az Úr ítéletedet, elűzte ellenségedet,

Izrael királya, az Úr közöttetek van, ne félj többé semmi rossztól!

Azon a napon így szólnak majd Jeruzsálemben:

,,Ne félj, Sion! Ne lankadjon kezed!"

Veled van az Úr, a te Istened, az erős Szabadító!

Örül majd neked nagy örömmel, újjáéleszt szeretetével;

örül majd neked ujjongó örömmel, úgy, mintha ünnepet ülne.



A prófétai könyvekről az juthat eszünkben, hogy mindegyik próféta figyelmezet, ostoroz, felhívja a bűnökre, az Úrtól való hűtlenségre a figyelmet. Sőt néha fenyegetnek is. Azonban a fenyegetések olvastán legtöbbször agyunk blokkol, és észre sem vesszük, hogy például sehol sincs annyi gyöngédség a Biblia könyveiben, mint Izajásnál. A próféták minden intelme után ott van az isteni irgalom, a megbocsátás, a vigasztalás is. Amit kapunk majd a Messiástól, mint kegyelmi adományokat, ezeknek előképe az a jövendölés, amit Szofoniás is meghirdet a Szabadítóról.

De Szofoniás azt is mondja, ezt az örömöt nem adják ingyen, meg kell harcolnod érte! Az örömre hívásban egy picinyke intés is van: Ne félj, ne hagyd lehanyatlani karod! A jelen súlyos talán; de ha az élő és hatalmas Istenben hiszel, nincs okod, nincs jogod kételkedni!

Az új földi Jeruzsálem az Egyház, amelynek mindenki tagja, aki elfogadja Jézust üdvözítőjének. Örülj és ujjongj Jeruzsálem leánya! Karácsonykor kiáradt az Isten szeretete a világra. Azóta tulajdonképpen nincs is hétköznap a hívek életében: minden nap örömnap, ünnepnap.

Egy jó elcsendesedésben, lelkiismeretvizsgálatban, és ebből fakadó igaz bűnbánatban A bűnbánatban megtapasztaljuk azt, amiről Szofoniás próféta írt: ,,Isten az erős Szabadító, aki örül majd neked nagy örömmel, újjáéleszt szeretetével" (3,17). Ezt az újjáéledést nem tudja megadni semmiféle plasztikai kozmetika, semmiféle vidám vasárnapi buli, hanem csak Isten, az erős Szabadító.

Ima:

Ne engedd, Uram, hogy úgy vágjak neki ennek az elkövetkező hétnek, mint valami mindig egyforma, vágyakat, lendületet hervasztó pusztaságnak! Tele lesz a hét unalmas munkákkal? - Nézőpont kérdése. - Mi adhatna örömet, lendületet? Új ösvényt vághatna Feléd repeső szívem, a megszokott utakat felújíthatná. Hogyan? Ha tartóssá válnék bennem a vágyakozó szeretet, akkor életem nem lenne sivár pusztaság. Add, hogy lelkünk kiemelkedjen önmaga fölé, otthagyva a bajokat, Lendüljön előre, türelmetlenül várja, akarja, vágyja, hogy mit tehet veled együtt a jobb jövőért. Ha így indulok neki a hétnek, akkor megtapasztalom, hogy ez az út csakis Hozzád vezet, az öröm forrásához, s ezen az úton Te is jössz felém.


 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi várakozásunk… Imre atya írása - újra olvasva
  2015-12-12 16:54:10, szombat
 
  Soha nem láttam azelőtt. Magam sem tudom, miért szólítottam meg a pályaudvaron. Talán azért, mert - Köln felé indulva - még volt elég időm a vonat indulásáig.
Vagy inkább azért, mert vak volt, s láttam, hogy nem tudja, merre kell mennie a nagy tumultusban. Fehér botját ide-oda lengette a földön, nehogy valamibe belebotoljon, és lépése bizonytalan volt. Megkérdeztem hát, hogy hova akar menni? Azt válaszolta, hogy Mannheimba menne, de nem tudja, merre van a menetjegyiroda...
Félreállítottam egy védett sarokba. Elkértem tőle a pénzt, és elmentem, hogy vegyek neki egy jegyet, és megkérdezzem a vonat indulásának pontos idejét.
Visszajövet szemem csak őt fürkészte a rohanó, tolakodó tömegben.
Már messziről megláttam, amint ott állt nagy nyugalommal a védett sarokban, miközben az emberek tovaigyekeztek mellette...
Egy gyermek odaállt elé és megbámulta...
Egy csomaghordó nagy ívben kikerülte...
Egy újságárus figyelmetlenül neki is felajánlott egy képes magazint, majd mikor észrevette, hogy vak, röstelkedve továbbállt...
Ő viszont csak csendesen állott.
Nekem is meg kellett állnom, annyira megfogott a kép. Tekintetem minduntalan az arcára siklott. Szívemet valami belül egyre szorongatta. Istenem, mit érezhet odabent?
És egyszerre megértettem őt.
Ő vár.
Valakit vár.
Valakit, akit azelőtt soha nem ,,látott".
Valakit, akit nem ismer.
A lépések zaja körülötte, az ismeretlen hangok kavalkádja, a forgalom sietős, ijesztő zaja számára mind jelentéktelenné töpörödik.
Mert ő vár.
Várása türelmes, bizakodó és összeszedett várás volt.
Arcán nyoma sem volt a kételynek, hogy nem jövök vissza.
Ugyanakkor a várakozás örömének fátyla is belebegte vonásait.
Tudta, hogy egyszer csak majd megfogom a kezét...
Várása mély benyomást tett rám. Alig tudtam elszakadni a látványtól.
És akkor belém villant: ilyennek kellene lennie a mi adventi várakozásunknak is!
Csendesnek, türelmesnek, befelé fordulónak, összeszedettnek, örömteljesnek és bizakodónak.
Bár csak ilyen lenne!
Ezt kívánja minden kedves Olvasójának
Imre atya
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-12 08:35:11, szombat
 
  Adventi gondolatok, 2015. december 12. szombat

Illés prófétának mindig ott volt egy üres szék, hátha ma jön el; az én lelkem vajon kire vár?


A mai evangélium a színeváltozás történetéhez, pontosabban az azt követő párbeszédhez kalauzol el bennünket. Tudjuk, hogy Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és fölvitte őket egy magas hegyre. Ott színében elváltozott, megjelent nekik Mózes és Illés, s beszélgettek vele. Ekkor mondta Péter Jézusnak: ,,Uram, jó nekünk itt lenni!" Majd egy hang szólt a felhőből: ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok."

E megrendítő Isten-tapasztalat élménye után vagyunk most. Valami rendkívülit, valami fontosat éltek meg együtt: közösségben Jézussal és közösségben egymással. Illés megjelenése eszükbe juttatta a régi jövendöléseket, ezért kérdeznek róla. Malakiás által így szólt az Úr: ,,Íme, én elküldöm nektek Illés prófétát, mielőtt eljönne az Úrnak nagy és rettenetes napja, hogy visszatérítse az atyák szívét fiaikhoz, s a fiúk szívét atyáikhoz..." (Mal 3,23-24) Erre a próféciára mondja Jézus, hogy beteljesedett már Keresztelő Jánosban. De mint Előhírnököt, nem ismerte fel a nép, és nem lesz ez másként a Megváltóval sem.

Mi kik közé tartozunk? Azok közé, akik valóban felismerték az Üdvözítőt? Ha ez így van, akkor úgy is élünk, hogy ez meglátszódik rajtunk?

Olyan őszinte és olyan szép, ahogy Péterből előtörnek ezek a szavak: ,,Uram, jó nekünk itt lenni!" Mert az Úr jelenlétében valóban jó lenni. Adventi készületünk hátralévő részében, teendőink forgatagában törekedhetünk arra, hogy keressük azokat az alkalmakat (akár a templom csöndjében, akár szobánk rejtekében vagy egy esti séta keretében), amikor egyszerűen csak az Úrral vagyunk, az Ő jelenlétében. Ez segíthet bennünket abban, hogy meghittebbé tegyük az Ünnepet szeretteink körében, s az ünnepi asztalnál belőlünk is feltörhessen majd: Olyan jó nekünk itt lenni! Nagy Sándor diakónus



Zoltán atya gondolatai:

- Illés prófétának mindig ott volt egy üres szék, hátha ma jön, az én lelkem kire vár?



A zsidóknál volt, van egy szokás, hogy a széder estén húsvétkor egy üres széket is hagynak. Hátha Illés próféta ismét eljön, és pont az ő otthonukat választja. Ma is sok helyén a világnak, ha egy lakodalom van, bárki betérő, ott levő hivatalos. Néhány évvel ezelőtt Lóréven voltunk augusztus végén, ahol szerbek laknak a Csepel szigeten. Nagy forgatag volt a Duna-parton. Sokféle finomság főtt, folyt a sör, a bor. De nem láttam pénztárat, hol kell fizetni. Végül nagy merészségben oda mentem egy kondérhoz, hogyan lehetne ebből vételezni egy kicsit. És akkor a szakács felemelt ujjal az ég felé mutatott: ma mindenki az Úr vendége, mondta. Az ortodox naptár szerint 13 nappal később ünnepelték Szűz Mária mennybevételét, a falu búcsúját. Mindenki a vendég volt. ,,Boldogok, aki meglátnak téged és barátságoddal dicsekednek." Így tanít a Sirák fia könyve a mai olvasmányban. Ott, Lóréven, ha egy napra is felismerték és megvalósították azt az utat, melyet Jézus hozott el. Sajnos azóta sem sikerült visszamennem Lórévre, és nem sikerült meggyőznöm híveimet, hogy templombúcsúnk alkalmával mindenki az Úr vendége, az is, akit máskor nem láttak a közelben. Vajon az én hozzáállásomból, viselkedésemből fel lehet ismerni, hogy Illés, Keresztelő János, Jézus nyomdokain járok?



Himnusz Keresztelő Jánosról



Az ég kegyének hírnöke,

igazság bátor bajnoka,

Krisztus fáklyája: tündököl

örömről, fényről hírt hozón.



Miről prófétalelke szól,

mit ajka hirdet s élete:

pecséttel azt a szent halál

meggyőző jelként zárja le.



Az eljövendő Úr előtt

jön küldöttként a földre ő,

s mikor kereszttel felfedi

igaz keresztvíz Kútfejét.



Ki értünk meghalt bűntelen,

s a földre életet hozott,

őt jelzi most, mint hű tanú,

vérével a Keresztelő.



Add meg, kegyelmes jó Atyánk,

járhassunk János útjain,

s örökségként hadd nyerjük el

Krisztus mennybéli kincseit. Ámen.




Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-11 10:07:04, péntek
 
 
December 11, péntek

- Együtt furulyázunk, táncolunk, siránkozunk és zokogunk



Mit tanulhatunk ma Jézustól? Jézus egy volt közülünk. Közösséget vállalt velünk. Elment a kánai menyegzőbe éppúgy, mint sok vacsora meghívásra. Részt vett az hétköznapi emberek életében. Azonban alkalmas pillanatban felhasználta az alkalmat, hogy átvegye a fonalat, és saját életével, példájával tanítson. Vámosok és bűnösök barátja? Barátja a bűnösnek, de nem a bűnnek. S milyen jó, hogy manapság olyan Szentatyánk van Ferenc pápa, aki jézusi módon barátkozó típus. Első szóra elindul a szörnyűségek szigetére, együtt zokogni a sok vízbe fúlt menekültért. És ugyanígy teszi minden tragédia idején, még ha nem is megy mindenhova személyesen. Ugyanakkor, amikor meghirdeti a jubileumi szentévet, Isten végtelen irgalmasságát, a tékozló fiút visszafogadó atya örömével várja az embereket a szent kapukhoz. Valami új örömöt, lelkesedést akar megélni az egyházzal. Erőt és optimizmust, gyermeki ráhagyatkozást az Atya szeretetére. És ehhez meg akarja mutatni az Atya irgalmát, mely befogad és vár.

Jézus nagyon egyszerű szavakkal mutatja be az ostoba nemzedéket, amely nem ismeri fel a messiási időket, nem veszi észre a jeleket, és nem hallgat Isten küldötteire. Valószínűleg egy korabeli gyermekjátékot idéz, melyet talán egykor ő is játszott?

Tanulságképpen Jézus ezzel az ostoba emberi viselkedéssel szembeállítja Isten bölcsességét, amely megmutatja a helyes gyermeki lelkület útját. Hajlandók vagyunk vele együtt játszani, vele együtt munkálkodni, és vele együtt szenvedni? Elkísérni nem csak a napos oldalaira az életnek, a meghívásokba, vendégségekbe, hanem a siránkozásokba, a szenvedésekbe is?



Szent XXIII. János pápa:

Uram, ne engedd, hogy azt higgyem: a jóság, a barátságos magatartás csak afféle kis erény! Ellenkezőleg, igen nagy erény, mivel önuralmat, önzetlenséget, az igazság buzgó keresését, a testvéri szeretet ragyogó kifejezését jelenti: kegyelmeddel, ó, Jézus, az emberi és az isteni tökéletesség találkozik bennem.



Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-10 14:17:15, csütörtök
 
 
Nagy Sándor diakónus atya gondolata csütörtökre:

Adventi gondolatok, 2015. december 10. csütörtök

A nehéz napokban bátorítani egymást



Adventi készületünkben próféták szegődnek mellénk az úton. Jövendöléseik gyertyalángként égnek a messzi távolban, s megvilágítják a Megváltó érkezését. A mai nap Izajás, Malakiás, Illés és Keresztelő János kísér bennünket.

Malakiás próféta csak közvetve, hiszen róla ma nem hallunk az olvasmányokban. Az ő jövendölése így szól: ,,Íme, elküldöm angyalomat, hogy elkészítse az utat színem előtt..." (Mal 3,1) A Jézus korabeliek mindezt Keresztelő Jánosban látták beteljesedni. Ezért is mondja Jézus: ,,Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie." Illés próféta egyébként az egyik legnagyobb ószövetségi személyiség. A zsidók az ítéletre érkező Isten előfutárának és a Messiás előhírnökének tekintették. Újra eljövetelének hite Jézus korában is elevenen élt.

Izajástól azt hallottuk ma: ,,Ne félj! Én megsegítelek!" Isten ígérete ez, amit prófétája által közölt velünk. ,,Az ígéret ideje a próféták ideje egészen Keresztelő Jánosig, vele pedig megkezdődött és tart mindvégig az ígéretek beteljesedésének ideje." (Szent Ágoston)

Isten ígéretének beteljesítéseként elküldte egyszülött Fiát, aki maga mondta: ,,Bízzatok! Én vagyok, ne féljetek! (...) Veletek vagyok mindennap a világ végéig!" Ő most is jelen van közöttünk az Eucharisztiában. Sőt! Magunkhoz vehetjük! Önmagát adja nekünk!

Óriási dolog ez! Ha egyre jobban elmerülünk e nagy titokban, ha éljük, azaz mind inkább mélyebben hisszük, tudjuk és érezzük, hogy Ő valóban velünk van és megsegít minket, akkor és csak akkor válunk igazán képessé arra, hogy mi magunk is bátoríthassuk szeretteinket és a ránk bízottakat

A mai napon törekedjünk arra, hogy az Úr jelenlétét keressük teendőinkben, találkozásainkban, beszélgetéseinkben. S ha rátaláltunk, Belőle erőt merítve mi is az Ő előhírnökeivé válhatunk nehézségekkel küzdő embertársaink számára, s bátrabban, magabiztosabban, hitelesebben mondhatjuk nekik: Ne aggódj, itt vagyok melletted! Ne félj! Én megsegítelek!

(Nagy Sándor diakónus)

 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-10 08:47:41, csütörtök
 
  December 10 csütörtök

- A nehéz napokban egymást bátorítani kitartásra.

Tudod, hogy az Újszövetségben 57 alkalommal fordul elő az egymás névmás? Nem véletlenül!

A mai olvasmányokban akár Izajás próféta jövendölését tekintjük, akár Máté evangéliumából Keresztelő János alakját: egyértelmű mind a kettőből a hit folytonossága, az egymástól nem csak örökölt hit, hanem az egymást bátorító hit.

Zsid 3,13:

Lelkesítsétek egymást minden nap, amíg a "ma" tart.

Sajnos jönnek olyan napok, amikor nem minden sikerül. Sőt néha reménytelennek tűnő lehet egy-egy helyzet. Ilyenkor nagyon jól jön egy hozzánk közel álló személy bátorítása. Ahhoz azonban, hogy lelkesíteni tudjunk, vagy át tudjuk venni mások bátorítását, nekünk maguknak is lelkesnek kell lennünk. Van, ami sokadik nekifutásra sem megy. Ilyenkor a legtöbb ember hagyja, hogy eluralkodjék rajta a reménytelenség, kétségbeesés, a fáradtság. Lehet más fajta út is? Igen, az előzőleg már sokszor megélt pozitív tapasztalatra hagyatkozni. Olyan napokra, élményekre, amikor megéltem magamban Isten erejét, örömét. Lehet, hogy per pillanat nem látom a megoldást, de átengedem magam, sőt az engem körülvevő terepet is Isten Szentlelkének, hagyom, hogy ő munkálkodjék bennem. Ha nem örömmel vagyunk keresztények, nem egymást támogatva, nem, hogy másokat nem tudunk lelkesíteni, hanem éppen ellenkezőleg hitünk nem vonzó, hanem taszítja a kívülállót.

Reggelente, amikor felébredsz, légy tudatában, hogy ma is valaki számára példa leszel. Jó, vagy rossz példa. Remélhetőleg valakit inspirálni fogsz, hatással leszel az életére, és remélhetőleg arra fogod ösztönözni, hogy feljebb emelkedjen. Annak semmi értelme, hogy a pesszimizmusban erősítsük egymást, mint azok a rossz barátnők, akik sirattatják egymást, hogy unják például a gyest, otthon a gyerekkel, unják férjüket, stb. A kisugárzásod személye lehet egy családtag, barát, munkatárs, vagy éppen a kisbolt pénztárosa, akinek az életére pozitív hatással lehetsz. Isten is azt szeretné, ha bátorítanád a körülötted élőket. Szüksége van rád, hogy buzdíts és felemelj, mert te Őt képviseled ezen a földön. Az Ő jóságának példája lehetsz a környezeted számára.

Tudd meg, hogy értékes, fontos és jelentőségteljes vagy! Isten arra hívott el, hogy te is buzdíts, és ha kell, ints vagy áldj. Légy kreatív, és találd meg a módját, hogyan tudod bátorítani az embereket, mert te vagy Jézus keze és lába ezen a világon.



Szent Ágoston imája:

Add Istenem, hogy szeressük egymást! Add, hogy minden embert szeressünk, még ellenségeinket is; nem azért, mivel testvéreink, hanem hogy azok legyenek! Add, hogy mindig égjen bennünk ez a testvéri szeretet, a testvér, mint olyan iránt, és az ellenség iránt, hogy a szeretettől testvér legyen. Add megértenem, hogy amikor egy barátot szeretek, egy testvért szeretek; már velem van, már bekapcsolódott a minden embert átfogó egységbe. Add, Uram, hogy szeressek, és testvéri szeretettel szeressek! Áradjon egész szeretetem a keresztények felé, az Egyház minden tagja felé, ó, Jézusom! Add, hogy szeretetem kiterjedjen az egész világra, a te szereteted által, hogy tagjaid átöleljék az egész világot!





Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-09 08:44:25, szerda
 
  December 9, szerda

- A kanadai vadludak példája: egymást erősíteni, Izajással szárnyra kelni, mint a sasok.



Ezekhez tulajdonképpen nem kell külön kommentár...

ÖT PONT A KANADAI VADLIBÁKRÓL

1. A vadlibák csoportosan, ,,V"-alakban szállnak. Repülés közben mozgatják szárnyukat, s a levegő felhajtó ereje fenntartja a következő libákat. így lehetséges, hogy 71 %-kal hosszabb távolságot tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár repülne.

- Ha egymást segítve dolgozunk, s közösségi szellemben végezzük a munkát, sokkal gyorsabban és könnyebben érjük el a célt.

2. Ha egy vadliba kirepül a sorból és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi vadliba szárnycsapásai biztosítanak számára. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy repülése könnyebbé váljon a társai erőfeszítése által.

- Ha van annyi eszünk, mint egy kanadai vadlibának, akkor együtt dolgozunk a közösséggel, a közös cél érdekében.

3. Amikor a vezető vadliba elfárad, egy másik veszi át helyét az élen.

- A közösségben el kell fogadnunk egymásrautaltságunkat, s a megfelelő pillanatban átadni vagy átvenni a munkát éppúgy, mint a vezetést.

4. Repülés közben a hátsó vadlibák hangosan gágognak, hogy az elsőket erőfeszítéseikben biztassák.

- A közösség nem létezhet szurkolók nélkül, és fontos, hogy a ,,gágogás" biztató legyen.

5. Ha egy vadliba megbetegszik, két társa leszáll vele, s addig együtt maradnak, amíg meggyógyul vagy elpusztul. A libák ezután visszatérnek a saját közösségükhöz, vagy hármasban, vagy már csak kettesben; olykor egy másik közösséggel röpülnek, míg el nem érik a sajátjukat.

- Ha annyi együttérzés lenne bennünk, mint a vadlibákban, átsegítenénk egymást a nehéz időkön, ahogyan ők teszik.



,,Még a fiatalok is elfáradhatnak, ellankadhatnak, az ifjak is összeeshetnek erőtlenül. De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok"(Iz 40, 25 - 31).

Elfáradhatunk. Ma a dolgozó emberek nagy többségének nincs ideje, lehetősége, hogy kipihenje magát. Ez elég nagy baj, mert sok szenvedés és bűn oka ez. De nem csak pihenésre, saját magára és szeretteire nincs ideje, hanem Isten dolgaira sem. Ha sok a dolgunk és valamit el kell hagynunk. Először a közösséget hagyjuk el. Utána jön a lazítás a közösségi hitben, mint a szentmise. Ezután már csak egy lépés, hogy a magán imádság, az önmegtagadás, a szeretet gyakorlása is csorbát szenvedjen.

Ugye tanulunk a kanadai vadludaktól, és nem engedünk az első, a közösségi lazításnak, hanem erőforrásnak tekintjük?



Az egymás névmás 57-szer fordul elő az Újszövetségben. Nem véletlenül!

Nagy Szent Gergely pápa imája:

Teremtő Istenünk, te úgy rendezel mindent, hogy aki felfuvalkodhatna a neki juttatott ajándék miatt, az alázkodjék meg hiányai miatt. Egyszer kegyelmeddel fölemelsz valakit, más dologban meg megalázod. Uram, add, hogy jól gazdálkodjunk sokféle kegyelmeddel, legyünk meggyőződve arról, hogy a nekünk juttatott adományok voltaképp másokéi, mivel az ő javukra adattak. Add, hogy a szeretet által kölcsönösen szolgáljuk egymást. Ennek során megértjük, hogy mások adományai egyben a mieink is, és saját adottságainkat is úgy ajánljuk fel másoknak, mintha valamennyi az övék volna.



Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-08 13:52:18, kedd
 
  Adventi gondolatok, 2015. december 8.

Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepén



1858-ban történt az, hogy egy szegény molnár család legidősebb, 14 éves lányának megjelent a Szűz Anya, s a következőket mondta: ,,Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás." Érezzük, hogy egy ennyi idős lány ilyet önmagától nem mondhat, nem találhat ki. Látomásait pár évvel a történtek után az Egyház is hitelesnek ismerte el. S itt azóta csodás gyógyulásokat, imameghallgatások ezreit dokumentálták már. Napjainkra az egyik legismertebb Mária-kegyhellyé vált ez a helyszín, amely nem más, mint a franciaországi Lourdes. A lány pedig, akinek megjelent a Szűz Anya, Soubirous Bernadett. Őt azóta a szentek között tisztelhetjük. Teste halála után nem látott romlást; ma is épen őrzik Burgundiában, a nevers-i kolostor templomában.

Azért is idéztük fel mindezeket, mert 4 évvel a történtek előtt, 1854-ben Boldog IX. Pius pápa kihirdette a Mária Szeplőtelen Fogantatásáról szóló dogmát. S e látomás mintegy égi válaszként, mennyei megerősítésként érkezett a dogma kihirdetésére.

De mit is ünneplünk a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén? Mária fogantatását ünnepeljük, aki már édesanyja, Szent Anna méhében tiszta, szent, kegyelemmel teljes volt. Vagyis nem hordozta magában az áteredő bűnt, mentes volt tőle, és később sem szennyezte be magát a bűnnel. Ezért mondjuk őt szeplőtelennek.

Ne tévesszük hát össze ezt az ünnepet Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepével, amikor is
Jézus fogantatásáról, az Örök Ige megtestesüléséről emlékezünk meg (márc. 25-én, 9 hónappal Urunk születése /dec. 25./ előtt).

Ma tehát azt ünnepeljük, hogy Isten Máriát megszentelte és az istenanyaságra felkészítette. Kiválasztotta őt, hogy a Megváltónak édesanyja legyen. Míg Évától a természetes élet, addig a második Évától, azaz Máriától pedig a természetfeletti, új Élet származik.

Isten adta népének, vagyis nekünk, Máriát, hogy mindenkinél hathatósabban pártfogoljon minket, s ő legyen a szentség és a hit példaképe. Ma különösen is kérhetjük az ő közbenjárását, hiszen plébániai közösségünknek is, mint Egek Királynéja, ő a patrónája. Szemléljük őt és tanuljunk tőle, hogy mi magunk is egyre őszintébben és egyre mélyülő hittel mondhassuk az Úrnak:

A Te szolgád/szolgálód vagyok, történjék velem szavaid szerint!

(Nagy Sándor diakónus)

 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
Adventi gondolatok 2015 minden adventi napra
  2015-12-08 08:52:52, kedd
 
  December 8, kedd, Szeplőtelen fogantatás ünnepe

- Van vigasztaló, erősítő pásztorod? Azaz lelkivezetőd, lelki tanácsadód az Úrban?



A sátán ügyes lelki vezető. Ádámot rászedi. Ádám először a mezítelenségét hozza fel kifogásul. Majd amikor az kevés, Isten szemében, az asszonyra hivatkozik. Az asszony pedig a kígyóra próbálja rákenni a tettét.

A sátán ma nem kígyó képben jön el, de a liberális gondolkodás, a kötelező közfelfogás ugyanezt az utat próbálja bejáratni velünk. Mezítelenség: azaz a kevés pénz, kevés fizetség az ok? Nem. A másik ember, mindig ő az, aki kezdte az egészet, ez oly kicsinyes, gyerekes indok lenne. A lelkivezető nem arra van, mint az ügyes ügyvédek, hogy kibúvókat kiskapukat keressünk. Pont fordítva! Találjuk meg az utat igaz önmagunkhoz.

Mária igent tudott mondani a hívásra: Legyen nekem a te igéd szerint.

Talán azért sem választunk magunknak lelkivezetőt, mert akkor Máriához hasonlóan ki kellene mondanunk az igent, nem volna kifogás? És sok dologban ezt tulajdonképpen nem is akarjuk, mert úgy vagyunk jók önmagunknak, ahogy eddig is voltunk?

Szűz Mária! Segíts alázatosnak, egyszerűnek lenni, légy vezetőnk, hogy meghalljuk a belső igaz hangot!



Szent II. János Pál pápa imája:

Üdvözítőnk, Akit az Atya küldött, hogy kinyilatkoztasd az irgalmas szeretetet, adj Egyházadnak olyan fiatalokat, akik készek arra, hogy a mélyre evezzenek és a testvérek körében kinyilvánítsák megújító és üdvözítő jelenlétedet.

Szent Szűz, Megváltónk Édesanyja, biztos vezetőnk Isten és a felebarát felé, Te, aki szíved mélyén megőrizted Jézus szavait, anyai közbenjárásoddal oltalmazd a családokat és az egyházi közösségeket, hogy segítsék a gyermekeket és a fiatalokat, amikor az Úr hívására nagylelkű választ kell adniuk. Ámen.



Horváth Zoltán plébános
 
 
0 komment , kategória:  Adventi gondolatok 2015 minden  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 199 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 330
  • e Hét: 2546
  • e Hónap: 4441
  • e Év: 55232
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.