Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
csavart magvas sós rúd
  2015-12-25 09:22:04, péntek
 
 



Hozzávalók

60 dkg finomliszt
2 dl napraforgó olaj
2 dl fehérbor
1 db tojás
1 ek só
3 dkg mák
3 dkg szezámmag

elkészítés

A lisztet, olajat, bort és a sót összegyúrjuk, hosszúkásra formázzuk. Folpakra helyezzük, azon sodorjuk ki kb. fél cm vastagra úgy, hogy az egész tészta alatt legyen folpack.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd bőven megszórjuk szezámmaggal. A folpackot -nem vágtuk el!- ráhúzzuk a megszórt felületre, majd ügyesen megfordítjuk az egészet, hogy a szezámos fele legyen alul. Lehúzzuk a tetejéről a folpackot, majd megkenjük tojással és bőven megszórjuk egész mákkal.
Felszeljük egyforma rudakra. Minden rudat megcsavarunk és így tesszük a sütőlemezre, vagy tepsibe, sütőpapírra.
180 fokon, légkeveréses sütőben kb. 10-15 perc alatt megsül.

sütési hőfok: 180°C

forrás: nosalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
házi kifli
  2015-11-22 22:52:34, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

35 dkg liszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1-2 ek tej

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.





A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.

Forrás: lifeadvice.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
pihe-puha pogácsa
  2015-11-21 18:15:06, szombat
 
 



Hozzávalók:

60 dkg liszt
3 tojás
1 kis doboz tejföl
25 dkg margarin
4 kiskanál só
1 kiskanál cukor
5 dkg élesztő
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A lisztet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, a sót és a tojásokat. A tojásokat felverve keverem bele (teszek félre belőle a pogácsák tetejének a kenésére). A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítem. A tejfölbe belekeverem az élesztőt, majd mindent hozzáadok a liszthez. Kicsit átgyúrom és hagyom kelni kb 1/2 órát.

Pihenés után, háromszor hajtogatom 20 percenként, majd kinyújtom kb 2 ujjnyi vastagra, felvert tojással lekenem, késsel berácsozom, reszelt sajttal megszórom és kiszaggatom.

200 fokon sütöm, 30 perc alatt kész. Hideg sütőbe teszem és úgy kezdem sütni. Nagyon finom és puha.

forrás: rceptneked.hu


 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
sós torta
  2015-11-21 18:06:13, szombat
 
 





Hozzávalók:
Tészta:

650 g finomliszt
400 ml víz vagy tej
5 evőkanál olaj
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
42 g élesztő

Díszítés és töltelék:

20 dkg gépsonka
kb 10 dkg száraz paraszt kolbász
3 vastagabb újhagyma
15 dkg kolozsvári szalonna
kb 15 dkg sima krémsajt
80 dkg tejföl

bors
kömény
3 színű kaliforniai paprika
egy uborka
egy paradicsom
3 főtt tojás

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben vagy vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük egy tálba, hozzáadjuk az élesztős tejet vagy vizet, majd alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, gömbölyűre formázzuk, majd így hagyjuk még 15 percet kelni, majd kivajazott 26 cm-es tortaformába tesszük. Kelesztjük ismét 15 percig. 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a lángot és kb 30 percig sütjük. A tésztát vizes konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni a formában, majd kihűlés után 3 részre vágjuk.

A töltelékhez a tejföl felébe belekeverjük az összevágott kolbászt, sonkát, hagymát, szalonnát, majd a krémsajtot is belekeverjük és ízesítjük. Betöltjük a lapokat a töltelékkel, a külsejét tejföllel vonjuk be és ízlés szerint díszítjük.

forrás: receptneked.hu




 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
kelesztés nélküli sajtos pogácsa
  2015-11-10 21:54:46, kedd
 
 


A kelesztés nélküli pogácsa (nem titkos) receptje

Amint az a nevében is benne van, nem kell keleszteni. Ez egyrészt sok időt spórol nekünk, másrészt, mivel mindig félek attól, hogy nem fog sikerülni, ezzel a pogácsával ez nem történhet meg.

Ami kelleni fog hozzá:
40 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
20 - 25 dkg sajt (ezt a tésztába kell reszelni)
3 teáskanál só

A pogácsa tetejére:
2 tojássárgája (egy általában kevés hozzá)
jó sok reszelt sajt

Elkészítése:

Az összes hozzávalót összekeverjük, majd jól összegyúrjuk. Így egy nagy tésztamasszát kapunk, ami ha túl ragadós, egy kis lisztet hozzáadva korrigálhatjuk. De mindenképpen csínján bánjuk a liszt mennyiségével! Amikor elkészült a megfelelő állagú tészta, elkezdhetjük kinyújtani. Az a nagyszerű, hogy ezt a fajta pogácsát nem kell keleszteni, így azonnal lehet nyújtani. Körülbelül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mielőtt elkezdjük nyújtani, picit belisztezzük a tészta tetejét, hogy ne ragadjon annyira. (Az én háztartásomban nincs pogácsaszaggató, egy kávéscsésze is tökéletesen alkalmas erre a célra.) Miután kiszaggattuk a pogácsákat megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és megszórjuk a reszelt sajttal. Végül a sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütéskor mindig használok sütőpapírt, így biztosan nem ragadnak le a pogácsák. Az eredmény tényleg mindig lenyűgözően finom.

A karácsonyi menü mellé kiváló harapnivaló. A kicsit bátortalanabb olvasóinknak is jó szívvel ajánlom, hiszen szinte lehetetlen elrontani.

forrás: baratno.com
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
burgonyás pogácsa
  2015-09-20 20:58:42, vasárnap
 
 



Hozzávalók 4 főre
50 dkg liszt
12 dkg zsír, vagy vaj
30 dkg főtt áttört burgonya
2 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál tej
1 + 1/2 tojás
1 dkg só
A pogácsák lekenéséhez:
1/2 felvert tojás
pici pirospaprika

Elkészítés:
A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.
Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Forrás: receptbázis ( lilagondolatok)
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
sajtos csiga fonat
  2015-04-25 21:53:43, szombat
 
 







Látványos ez a formázás, és természetesen lehet más töltelékkel is készíteni.

Hozzávalók
Tészta
400 ml tej
21 g élesztő
1 tk cukor
1 tk só
1 egész tojás és 1 fehérje
3 ek olaj
700 g liszt (kb. lágy tésztát kell kapnunk)
Töltelék
200 g sirene sajt, reszelve
50 g vaj, olvasztva
Megkenni

1 tojás sárgája
2 ek olaj
2 ek tej

Az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben.
Gyúrjuk össze a tészta többi hozzávalójával.
Osszuk két egyenlő részre, és hagyjuk meleg helyen, letakarva 20 percig pihenni.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket 25 cm hosszú téglalappá, kenjük meg őket az olvasztott vajjal, szórjuk mega reszelt sajttal, és sorosan tekerjük fel.
Éles késsel vágjunk az egyik oldalról 1 cm-es vastagságú szeleteket (teljesen ne vágjuk át a tekercset).
Az első tekercset hajtsuk középre, aztán egyet jobbra, egyet balra, megint középre, jobbra...
Meleg helyen hagyjuk kelni a tekercseket 40 percig.
Kenjük meg a sárgája, olaj, tej keverékével.
Süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 40-45 percig.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
juhtúrós kosárkák
  2015-03-12 20:43:38, csütörtök
 
 



Hozzávalók:
A kosárkákhoz:

25 dkg liszt,
10 dkg margarin,
1 tojás,
1 ek tejföl,
1 kk só.
A töltelékhez:

12 dkg juhtúró,
3 evőkanál tejföl,
12 dkg sajtkrém,
2 szál zöldhagyma felaprítva,
1 nagy marék aprított zöldpetrezselyem,
1 ek. majonéz.

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk, majd kivajazott muffin formákba helyezzük. (1 megjegyzés: nekem 11 darab lett belőle, de ha vékonyabbra nyújtjuk, akkor lehet 12 is kijön, 2 megjegyzés: mindegyik kosárka aljára tettem egy kis darab sütőpapírt és bele néhány szem babot, hogy maradjanak a kosárkák szépek sütés közben). A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 15 percre a kosárkákat betesszük a sütőbe.
Amíg sülnek a kosárkák elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat jól összekavarjuk, a kosárkákba töltjük, megszórjuk néhány szem napraforgó maggal és további 20 percet sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
fokhagymás sajtos csiga
  2015-03-12 20:34:02, csütörtök
 
 



Fokhagymás - sajtos csigák

Tészta:

50 dkg liszt
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
1 db tojás
1,2 dl tej
25 dkg vaj
1,5 dl víz
2 dkg (friss) élesztő
Töltelék:

1 fej fokhagyma
20-25 dkg reszelt sajt
3-4 evőkanál kacsazsír

Elkészítés
A fokhagyma külső, száraz héját lefejtjük, majd a tetejét levágjuk. Egy fóliára tesszük, megkenjük kevés kacsazsírral, teszünk mellé egy ág rozmaringot vagy kakukkfüvet és becsomagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt puhára sütjük.

A vajat betesszük a fagyasztóba. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral. Kimérjük a tejet és a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a folyadékot és ide ütjük a tojást. Dagasztani kezdjük. Amikor összeállt egy gombóccá kitesszük a deszkára és alaposan összegyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk és kb. 45 percre hidegre tesszük. Ezután enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Elővesszük a vajat és a nagy lyukú sajtreszelőn a kétharmadát a tésztára reszeljük. Szimplán hajtogatjuk. Jobb szélét a középsőre, majd a bal szélét annak a tetejére. A maradék vajat is ráreszeljük, majd duplán hajtogatjuk. A felső szélét lehajtjuk a közepéig, majd az alsó szélét is a közepéig, végül kettéhajtjuk. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. egy órára. Ezután egy kb. 30-35 cm széles, 2 mm vastag csíkot nyújtunk belőle. A megsült fokhagymából kiszedjük a gerezdeket, villával összenyomkodjuk és elkeverjük 2-3 evőkanál kacsazsírral. Rákenjük a tésztára. Vastagon megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük mint a bejglit. Éles késel kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egymástól kb. 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük. Kb. 30 percig kelesztjük, ezalatt a sütőt 200 fokra, légkeverésre állítjuk. A megkelt csigákat 18-20 perc alatt megsütjük.


 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
hagymás pogácsa
  2015-03-12 20:31:54, csütörtök
 
 



Hagymás pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 teáskanál cukor
1 evőkanál só
2 dl tejföl
1 + 1 (a lekenéshez) tojás
3 fej vöröshagyma
1 dl tej
25 dkg vaj
3 dkg (friss) élesztő
4 evőkanál kacsazsír

Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejfölt, a tojást és a közben felfutott élesztőt. Alaposan begyúrjuk a tésztát, majd lazán fóliába csomagoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük. Míg a tészta pihen, megpirítjuk a hagymát. Ehhez a hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kacsazsírt egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Félretesszük, kihűtjük. A hűtőben megkelt tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a pirított hagyma háromnegyedével és háromba hajtjuk. A tészta középső részére a jobb szélsőt, majd annak a tetejére a bal szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék hagymát, majd azt is háromba hajtogatjuk. Lazán becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább két órára, de akár egész éjszaka is ott pihenhet. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire ültetjük, egy fél óráig pihentetjük, kelesztjük a pogácsákat, majd egy egész felvert tojással lekenjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1030
  • e Hét: 2705
  • e Hónap: 3697
  • e Év: 35426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.