Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
Ha asszonyt viszel, vidd vele a gyerekeit is
  2022-01-29 11:40:21, szombat
 
 


" Ha asszonyt viszel, vidd vele a gyerekeit is, mert aki gyerekes asszonyt szeret, az gyerekestül kölyköstül - verebestül szereti őt."
" Ez egy ősi magyar mondás, és életem a bizonyíték rá, hogy igaz.
Feleségem - szerelmem mástól való fia az én fiam lett. Barátom. Társam. Segítőm. Jóban rosszban egy velem. Ebben a mondásban ott van a bölcs igazság, hogy ha ez nem így van, ha csakis a nő kell neked, akkor az asszonyban nem az Embert, hanem csakis a nőt kívánod. Csak a testét, és nem a lelkét - sorsát, vagyis Őt magát teljesen egészben.
Mert egy nő, ha anya, akkor már "kölyköstül - verebestül" az, velük teljes emberi lény, s átöleled őt, karodba bele kell hogy férjen mindenki, aki az övé, akiket szeret, és akik őt szeretik.
Széleskarú igazi ölelés ez.
A mondás ezeréves, de ma is igaz. Még inkább, mint régen. Még úgy is, hogy gyakran a férfi marad ott egyedül a gyerekével, vagy gyerekeivel "kölyköstül-verebestül".
Ha vállalod a férfit, nem kell, hogy gyerekeinek az anyjává válj - de a társuk és barátjuk mindenképpen.
A sorsunkkal együtt kell egymást szeretni. S ebbe sokan mások is beleférnek. Még akkor is, ha nehéz a természetük. Minden ember természete nehéz, ha nem szeretjük."

Müller Péter
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
A jó párkapcsolat titka a jó magány.
  2022-01-29 11:34:53, szombat
 
 




"A jó párkapcsolat titka a jó magány. A jó családi élet titka sem a szüntelen zűrzavar, hanem az a tapintat, amelyben tisztelik egymás magányos perceit. Csak az nem gázol bele a másik életébe, aki önmagával rendben van. Csak az tud másokkal élni, aki önmagával is tud. A magányod: szent."

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Ez a gitár olyan, mint a lelkünk
  2022-01-29 11:29:52, szombat
 
 




" Ez a gitár olyan, mint a lelkünk. ....Lehangoltan nem szól. Fájdalmasan zörög.!
Ahhoz, hogy fölzendüljön rajta a DAL, fel kell hangolnom! EZ A TITOK!
Lehangolt lélekkel nem hallunk, nem látunk, nem szól a muzsikánk. (...) Hangoltság nélkül nincs szépség, nincs zene. Öröm sincs. "

Müller Péter
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
A könny misztikus folyadék.
  2022-01-29 11:23:32, szombat
 
 




" A könny misztikus folyadék. S ha régóta nem sírtál, tudd, hogy intenzív, igazi, százezer voltos feszültséggel régen nem szerettél már. A mélyről fölszakadt sírás pillanatában, vagyis a nagy elvesztés, s a nagy megtalálás idején valami olyan gondolat motoszkál az emberben -ha tud egyáltalán még ilyenkor gondolkodni-, hogy valami nagy-nagy KEGYELEM állapotába került. (...)
Az érett lélek jele a sírni tudás képessége. Nagyobb dolog, mint a nevetés. Arról nem is szólva, hogy a nevetés is könnyeket csal a szemünkbe, ha valódi. "

Müller Péter
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Még ez kell, még az kell
  2022-01-29 11:17:50, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Wass Albert: Mikor mégis egyedül vagy
  2022-01-23 10:40:02, vasárnap
 
 




-Wass Albert: Mikor mégis egyedül vagy


Ezen nem lehet segíteni. Vannak az életben pillanatok, amikor menthetetlenül egyedül vagy. Ilyenkor hiába van társad, hiába van családod, hiába vannak barátaid: egyedül vagy. Bizonyos kérdéseket egyedül kell megoldanod, senki nem segíthet rajtad, senki helyetted el nem végezheti. Kifejezhetem ezt úgy is, hogy vállalnod kell valamit az életből, valami kockázatot, valaminek a felelősségét, egyedül, a magad erejéből.
Amikor döntened kell, hogy valami jó-e, vagy rossz. Helyes vagy helytelen. Szép vagy csúnya. Amikor döntened kell, hogy jobbra térsz vagy balra fordulsz. Ilyenkor nem segíthet rajtad senki.
Még csak azt sem teheted, hogy valamilyen félmegoldással elhalasztod a döntést.
Kikerülöd. Vagy úgy teszel, mintha nem vennéd észre, hogy döntened kell.
Döntened kell. Ezen nem lehet segíteni. És egyedül vagy.
Öregek, bölcsek, papok, filozófusok sok mindent tanácsoltak már Neked erre az alkalomra.
Mondták, hogy ösztönöd indítása szerint azonnal és gondolkodás nélkül cselekedj. Mondták, hogy zárkózz be négy fal közé, étlen, szomjan és töprengj napokig. Azt is mondták, hogy ostorozzad magadat ilyenkor, mert a szenvedés megtisztítja a látást.
Én nem vagyok sem filozófus, sem pap. Még csak öreg sem vagyok. Így hát egészen egyebet mondok Neked:
Eredj ki az erdőre. A mezőre, a folyó mellé, vagy föl a hegyre. Lassan járj, hiszen egyedül vagy, nincs miért siess.
Lassan járj!
Erdő, mező, folyó, hegy.
Megteheted, hiszen ember vagy.
És amit szemed lát, valóban mind a Tied akkor. Az erdő, a mező, a folyó, a hegy. Még a napsütés is. Még a virágok is. A rigófütty és a pillangó színei.
Eredj tehát lassan, kényelmesen. Nézd meg a virágokat.
Simogassad meg a fák törzsét.
Hajolj a nyírfához és szívd be az illatát.
Hallgasd a madarakat.
Próbáld megérteni azt, amit mondanak.
És amikor már tele vagy a virágok illatával, a napsugárral, a széllel és mindennel, ami zsongva körülvesz és ami mind a Tied abban a percben, akkor gondolkozz a csodán, amit életnek, mindenségnek nevezünk. Gondolj arra, hogy sok-sok millió esztendővel ezelőtt megteremtődött az anyag és megteremtődött a sejt. Megteremtődött és céljává tette a jót, a szépet és a fejlődést. És a sejtből lett virág, állat és végül ember. A látható sejtek mellett növekszik folytonosan a láthatatlan is, amelyik a szép és jó törvényeit hordozza magában és tereli az életet a fejlődésen keresztül a tökéletesedés felé.
Testvéred a világ. Öcséd a nyúl, húgod a margaréta. A fejlődés nagy láncolata összefűz mindenekkel. Néha megpróbálsz ember-ésszel leszakadni erről a láncról, de csak annyi történik, hogy letérsz nyílegyenes útról, eltévedsz, hátra maradsz.
De ha meglátod és megérted a láncszemek törvényét, akkor megérted azt is, hogy soha sem vagy egyedül. Legkevésbé pedig olyankor, amikor azt hiszed, hogy egyedül vagy.
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszt csökke
  2022-01-23 10:34:16, vasárnap
 
 




Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszt csökkenti..
..
A stressz nagyon sok szervünket megbetegítheti, de elsősorban az immunrendszerünkre van negatív hatással. Amikor stressz ér bennünket, akkor sokkal sérülékenyebbek vagyunk. Bizonyára sok mindenki megtapasztalta már, hogy stresszes helyzetbe került és aztán hamar beteg lett, kijött rajta a nátha vagy elkapta az influenzát. Ennek az a magyarázata, hogy ilyenkor legyengül az immunrendszerünk és sokkal sérülékenyebb a betegségekkel, a fertőzésekkel szemben.
Az emberi immunrendszer, a hormonrendszer és a központi idegrendszer szoros kapcsolatban áll egymással. Ha egyik megsérül, akkor ebben a rendszerben is törések keletkeznek, megborul a kényes egyensúly és bizony ez hatással lesz az egészségünkre.
A stresszes szituációk teljesen másként hatnak egy olyan emberre, akinek nincs gond az immunrendszerével, és teljesen másként hatnak arra a személyre, akinek valamilyen ok miatt, nem működik kielégítően a védelmi vonala. Ha gyulladás vagy érelmeszesedés van a szervezetben, esetleg valamilyen autoimmun betegséggel küzd az illető, akkor a stressz csak tovább ronthat az állapotán.
Amennyiben a stressz hosszabb ideig jelen van a szervezetünkben, azaz krónikussá válik, az elnyomja az immunrendszer működését és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a járványok okozta fertőzésekre is.
Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Néha az is feszültséget generál az életünkben, ha olyan dolgot csinálunk, ami megemeli a szervezetünkben a stresszszintet. A legjobb amit tehetünk, hogy egy ideig háttérbe szorítjuk ezt a tevékenységet és nem foglalkozunk vele.
Testünknek rendszeres pihenésre és feltöltődésre is szüksége van. Az alvás, a pihenés szintén részt vesz az immunrendszer regenerációjában, hiszen ez elősegíti a T-sejtek termelődését, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a fertőzések elleni küzdelemben.
A boldogság, az élet nyújtotta örömforrások megtalálása szintén pozitívan hat az egészségünkre és így az immunrendszerünk működésére is. A nevetés nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem számos más betegség tünete is enyhülhet, amennyiben jókedvűen állunk hozzá az élet dolgaihoz.
A nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét, emellett növeli az immunsejtek és antitestek aktivitását. Az optimizmus, a jókedv, a nevetés nemcsak a stresszreakciót csökkenti, hanem a pulzusszámot és a vérnyomást is, ugyanakkor növeli a boldogsághormonok szintjét, s ezek összességében sokkal jobb közérzetet biztosítanak, és még az immunrendszerünk is erősödhet.

Forrás:https://gyogyszernelkul.com/oromteli-stresszoldas/
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Szabó Lőrinc: Hajnali himnusz
  2022-01-23 10:27:54, vasárnap
 
 




Szabó Lőrinc: Hajnali himnusz

A Nap! a Nap!
- Nézd, emeli már nagyságos homlokát
s bizseregve dobban az öreg hegyek vas-szíve... Lármás
zivatarok után láthatatlan sípokon ujjong a csönd
és harmatos örömtől borzong a fenyves zöld élete.

Talán a tegnapi villámok fénye fürösztött: szemeid éles villanya
lelkemig fénylik. Szemedben: szememben: ragyog a reggel.
Szép tarka gombák bújnak elő, - játékszereim; sercegő fényben ázik a fagyöngy
s a kavicsokkal-színes patakokban látni, amint kék függönyeit be csüngeti az ég.

Óh, kedvesem, itt egy vagyok veled! Nemcsak veled: boldog tenyészés,
ártatlan erdő és egyszerű élet vagyok én: acélos levegő, isteni kert és isteni kertész;
a bükkfa hosszú moha-szakálla, kövek, fekete szemű virágok, a nap tüze: ez vagyok én:
erdő vagyok én, vér és csira, élet:

Mi lenne nélkülem e ragyogás? mi lenne a földalatti
harangok csendülő szíve? s a hajnali boldog cinege-dal?
- Óh, csak az én hitem dobog a fényben, lobog a szélben, izgatott
mámorában égi zenévé szőve a szürke földi zajt!

Mert nincs öröm, mi nem az enyém, mert bánat sincs, mi nem én vagyok;
a nyár lobogó aranyligetein át, vagy mikor az őszi eső dideregve
nedves ujjakkal a lombokon átnyúl: távoli dombok olvatag
éneke én vagyok: láthatatlan hangok s visszhangok kara:

mert hang vagyok én, visszhang vagyok én: magam visszhangja, rugalmas
színek kacagása, szemed színe, zápor, fény és árnyék: Te vagyok én!
A föld! Nem ember! Erdő! - Az én szemeimből csókolod szemedbe
a napot, a csöndet, a vért s a vidám mogyoróbokrokat.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
JorgeLuisBorges: Idő múltán
  2022-01-23 10:21:16, vasárnap
 
 




Idővel az ember megérti, mi a különbség a között, hogy tartasz egy kezet, vagy leláncolsz egy lelket..
És megtanulod, hogy a szerelem nem azt jelenti, hogy lefekszel valakivel...
és hogyha nincs valaki melletted, nem azt jelenti, hogy egyedül vagy...
és megtanulod, hogy egy csók még nem szerződés, és az ajándék nem ígéret...
és elfogadod a zuhanást emelt fővel és nyitott szemmel...
és megtanulod az utakat a mára és a mostra építeni, mert a holnap nem garantálja a terveidet...
a holnapnak mindig van egy csomó olyan változata, ami megállíthat fele úton...
és idővel megtanuljuk, hogy a nagyon sok is, az életet adó meleg is égethet és elszenesíthet...
Fogjál hát neki ültetni a saját kertedet és díszítgetni a saját lelkedet ahelyett, hogy mástól várod hogy virágot hozzon.....
és tanuld meg, hogy tényleg el tudod viselni, hogy tényleg van erőd, és tényleg értékes vagy...
és az ember csak tanul és tanul...
és idővel megtanulod, hogy ha csak azért maradsz valakivel, mert gazdag jövőt ígér, előbb-utóbb visszatérsz a múltba...
Idővel megtanulod, hogy csak az tud boldogságot adni, aki elfogad hibáiddal és nem akar megváltoztatni...
de ha csak azért maradsz valakivel, hogy ne légy egyedül, idővel majd nem akarod látni...
Idővel megtanulod, hogy az igazi barát kevés és harcolnod kell érte, mert másként körülvesznek a nem igazak...
Idővel megtanulod, hogy a haragból kimondott szavak egy életen át bánthatják azt, akit meg akartál sérteni...
megtanulod, hogy mindenki mondhatja “sajnálom", de megbocsájtani csak a nagy lelkek tudnak...
megtanulod, hogy ha megsértettél egy barátot, valószínűleg soha többet nem lesz úgy, mint régen...
Megtanulod, hogy lehetsz boldog az új barátokkal, de eljön az idő, amikor hiányozni kezd a régi...
Megtanulod, hogy semmi sem ismételhető...
Megtanulod, hogy ha megalázol és lenézel egy teremtményt, előbb-utóbb sokszorosan visszakapod...
megtanulod, hogy ha sietteted, kikényszeríted a dolgokat, nem válnak a reméltté...
és megtanulod, hogy a ma a jó, pont ez a perc, nem a holnap...
és megtanulod, hogy ha jól is érzed magad azokkal, akik körülvesznek, mindig hiányozni fognak azok, akik már nincsenek...
Idővel megtanulod, hogy ha megbocsájtással próbálkozol, vagy bocsánatkéréssel, vagy kimondani, hogy szeretsz és vágyódsz, ha szükséged van, hogy barát szeretnél lenni... egy sír fölött haszontalan...
Megtanulod ezt mind, de csak idővel...

#JorgeLuisBorges: Idő múltán
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
Volt az a pont...
  2022-01-23 10:14:23, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 493 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1116
  • e Hét: 9087
  • e Hónap: 16560
  • e Év: 133806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.