Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/21 oldal   Bejegyzések száma: 207 
Vitaminok a hormonegyensúly megteremtésére
  2023-12-04 23:28:46, hétfő
 
  Vitaminok a hormonegyensúly megteremtésére a menopauza időszakában

Bármennyire is ódzkodunk tőle, a menopauza időszakát nem tudjuk elkerülni. Mint minden ilyen és hasonló helyzetből, a lehető legjobbat kell kihoznunk. Éppen ezért is nagyon lényeges, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, tudjuk, hogy mire is számíthatunk, és ezzel alaposan felkészüljünk erre a korszakra, amely igazából szép is lehet, csak tudnunk kell, hogy milyen tünetekkel kell szembenéznünk és milyen tápanyagok biztosíthatják életünknek ebben a szakaszában is az egészségünket. Mutatjuk is, hogy milyen tápanyagokat fogyasszunk a menopauza időszakában.

A menopauza többek között megnöveli a csontritkulás kockázatait, éppen ezért elemi az A-vitamin pótlása. Ez az antioxidáns vitamin ugyanis a csontok, a lágyszövetek, a bőr és a fogak egészségét is hivatott fenntartani. Ez a vitamin még a látást is javítja és az immunrendszert is erősíti.

A B2-vitamin kiemelt szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, az anyagcsere fenntartásában. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő B2-vitaminban gazdag táplálékot, úgy az immunrendszerünk is sérülhet. Ez a vitamin egyébként sok olyan tünetet kezel, amely a menopauza időszakában kínoz bennünket.

A B6-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van az immunrendszer normál működésének fenntartásában, javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió kockázatait.

A B7-vitamin is nagy hatással van az immunrendszerre, illetve a haj és a bőr állapotára. Ez a vitamin segít még a szervezet egészséges koleszterinszintjének megőrzésében is.

A B9-vitamin, vagyis a folát nemcsak a hormonrendszer egyensúlyának fenntartásában játszik kiemelt szerepet, hanem csökkenti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatait is.

Mindenki ismeri a C-vitamin immunerősítő szerepét. Ezen kívül kulcsszerepet játszik a vörösvértestek termelődésében is, felgyorsítja a test gyógyulási folyamatát, ugyanis aktívan részt vesz a sejtek és a szövetek gyorsabb regenerálódásában.

A D-vitaminnak is fontos szerep jut a menopauza időszakában, hiszen segít a csontritkulás megelőzésében, az erősebb csontozat és fogazat fenntartásában és egyes rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztunk D-vitamin-kiegészítőt vagy D-vitaminban gazdag táplálékokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A C-vitamin csökkentheti a csípőtörés kockázatait is
  2023-12-04 20:59:08, hétfő
 
  A C-vitaminnak rengeteg előnye ismeretes. Már több száz éve felfedezték, hogy az alacsony C-vitamin-szint és a skorbut között szoros összefüggés mutatható ki. Természetesen azóta tudjuk, hogy a C-vitamin alacsony szintje milyen más problémákat is okozhat az emberi szervezetben. A C-vitaminnak ugyanis nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében, a vérerek egészségének fenntartásában, a gyorsabb sebgyógyulásban, az immunrendszeri problémák kiküszöbölésében, a kollagénképződésben és még sok minden másban is. A legújabb kutatások szerint ha alacsony a szervezetben a C-vitamin szintje, akkor ez még akár csontvesztéssel is együtt járhat.

A C-vitamin egy remek antioxidáns és vízben oldódó vitamin, amely segíthet a csontritkulás megelőzésében. Ez a betegség csökkenti a csontok tömegét és ásványianyag-sűrűségét, valamint fokozza a törések kockázatait is.

Napjainkban világszerte megemelkedett a csontritkulásban szenvedő betegek száma. Ezeknek a betegeknek csökken a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma. A csontjaik törékennyé válnak. A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis nemcsak a menopauza szakaszába lépő nőket veszélyezteti, hanem az 50 évnél idősebb férfiakat is. Kétségtelen azonban, hogy sokkal több nő szenved ebben a betegségben, mint férfi.

Sajnos nagyon sok a tévhit a csontritkulással kapcsolatban. Egy időben azt szajkózták mindenütt, hogy a kalcium segíthet a csontritkulás megelőzésében, pedig a kalcium önmagában semmit sem ér. Ez a tévhit amiatt alakulhatott ki, hogy a csontritkulásos betegek csontjai gyakran kalciumhiányosak. A kalciumban gazdag táplálékok mutatnak ugyan némi eredményt, azonban tudnunk kell, hogy a kalcium önmagában nem fogja megerősíteni a csontokat és nem jelent védelmet a csonttörésekkel szemben.

A legújabb kutatások szerint a csontritkulás ellen is védelmet jelenthet egy antioxidáns vitamin, mégpedig a C-vitamin, bár önmagában ez a vitamin sem csodaszer, azonban sok pozitív hatása van a csontokra nézve. A C-vitamin ugyan elősegíti az új csontsejtek növekedését, de csak a csonterősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal karöltve és egyensúlyban.

A kutatások azt mutatják, ha nincs elegendő antioxidáns vitamin - például C-vitamin - a szervezetben, az oxidatív stresszt okoz, amely a csontokra is hatással van, azaz felgyorsulnak a csontbontó folyamatok. Mivel a C-vitamin nagyon hatékony az oxidatív stressz csökkentésében, így a csontok egészségére is pozitívan hat.

A C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy kulcsszerepet tölt be a csont szerkezetének javításában, a kollagénképzésben, illetve szabályozni tudja a kollagént és porcot képző sejteket is.

A C-vitamin és a csontsűrűség közötti pozitív korrelációt posztmenopauzában lévő nők esetében fedezték fel. A kutatások során megállapították, hogy a C-vitamin rendszeres bevitele fokozza a csontok ásványianyag-sűrűségét, elsősorban a combnyakon és az ágyéki gerinc részen. Nemcsak a csontritkulás, hanem a csípőtörés kockázata is csökken a rendszeres C-vitamin fogyasztásának köszönhetően.

Egy másik tanulmány pedig azt állapította meg, hogy a rendszeres C-vitamin-bevitel csökkenti az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét is. Antioxidáns tulajdonságai miatt a C-vitamin-kiegészítés edzés előtt fogyasztva csökkentheti az izomfájdalmat és az izomkárosodást. Ha rendszeresen edzünk és előtte C-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztunk, azt vehetjük észre, hogy gyorsabban regenerálódunk, és kevesebbszer érzünk fájdalmat az izmainkban.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Fejfájást csillapító vitaminok és kiegészítők
  2023-11-24 19:38:36, péntek
 
  Fejfájásra nagyon sokan szinte azonnal gyógyszert vesznek be, pedig a gyógyszerek meglehetősen sok mellékhatással rendelkeznek. Sokféle vitamin és kiegészítő segíthet a fejfájás, esetenként még a migrén csillapításában is. Mutatunk most ezek közül néhányat.

A migrénes embereknél általában mindig alacsonyabb magnéziumszintet mérnek a vizsgálatok során. A magnézium természetes formában megtalálható olyan táplálékokban, mint például spenót, teljes kiőrlésű gabonák és diófélék. Ez a tápanyag segít szabályozni a vérnyomást, a vércukorszintet, illetve az izmoknak és az idegeknek is szükségük van rá a megfelelő működésükhöz. Amennyiben túl sok magnéziumot fogyasztunk, akkor olyan tünetek léphetnek fel, mint hányinger, hányás, hasmenés vagy görcsös hasfájás. A magnézium-kiegészítők egyes antibiotikumok hatását is csökkenthetik.

A riboflavin vagy más néven B2-vitamin kevéssé súlyos lefolyásúvá teheti a migrént az arra hajlamos személyeknél. Ez a vitamin megtalálható a húsban, a tojásban, a tejben, a zöld leveles zöldségekben és a dióban. A riboflavin kulcsszerepet játszik az anyagcserében, vagyis abban a folyamatban, amikor a testünk energiát termel. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a migrénre hajlamos személyeknél egy hiba csúszik ebbe a folyamatba, és ezért is gyakori náluk a migrénes fejfájás. A vitamin biztonságosnak tekinthető, azonban a vizeletet narancsszínűre festi.

Az őszi margitvirág nemcsak kezelheti, hanem meg is előzheti a migrén kialakulását. A gyógynövénnyel kapcsolatban nem bizonyosodott be, hogy bármilyen mellékhatása lenne.

A koenzim-Q10 szintén részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Ez a tápanyag megtalálható a májban, a teljes kiőrlésű gabonákban, az olajos halakban, például a lazacban. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a koenzim-Q10 is segíthet a migrén megelőzésében. Egy vizsgálatba migrénben szenvedő embereket vontak be, akik koenzim-Q10-kiegészítőket kaptak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálati alanyok mintegy 80%-ánál csökkentek a migrénes tünetek, mintegy 50%-kal. A tápanyag túlzásba vitt fogyasztása hányingert és gyomorpanaszokat okozhat.

A melatonin egy természetes hormon, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és csökkenti a migrénes fejfájás kialakulásának kockázatait. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a krónikus migrénben szenvedő egyének melatoninszintje rendkívül alacsony. A melatoninnak nincsenek súlyos mellékhatásai, de nappal álmosságot okozhat. Egyes gyógyszerekkel azonban nem veszélytelen a fogyasztása. Ha bármilyen gyógyszert szed, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával a melatonin fogyasztásával kapcsolatban.

A bazsalikom fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, segít stimulálni a test természetes folyamatait, és a fájdalmat is csillapítja.

A kamilla enyhe nyugtató, pihentető tulajdonságokkal rendelkezik és enyhíti a stressz okozta fejfájást is. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, és segít csökkenteni az izomgörcsöket.

A menta kiváló gyógynövény különféle betegségekre, például megfázásra és fejfájásra. A mentatea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a fejfájást.

A fűzfakéreg is sok mindenre használható, például fejfájás enyhítésére, ízületi gyulladásra, menstruációs és izomfájdalmakra.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "D" vitaminról
  2023-11-18 22:05:38, szombat
 
  Ez a kis csoda nem csak a csontjaid és az immunrendszered barátja, hanem a hormonrendszered szövetségese is!

1 - A kalcium egyensúlya: Tudtad, hogy a D-vitamin a kalcium háztartásod egyik kulcsfontosságú szabályozója? Nem csak a csontok és fogak egészségét segíti elő, hanem gondoskodik arról is, hogy a kalcium a sejtekben megfelelően működjön.


2 - Pajzsmiriggyel kialakított barátság: A D-vitamin szerepe a pajzsmirigy működésében sem elhanyagolható. Elősegíti a pajzsmirigy hormonok megfelelő működését, ami az anyagcseréd alapja.


3 - Mellékvese-kedvelő: Az adrenalinnal és a kortizollal foglalkozó mellékvese is a D-vitamin jelenlétének köszönhetően működik. A stresszkezelés és az energiaszinted egy részben e két hormon munkájának köszönhető, és a D-vitamin segít ebben a finom egyensúlyban.


4 - Támogatás a nemi hormonoknak: A D-vitamin a nemi hormonok, mint az ösztrogén és a tesztoszteron szintjének szabályozásában is részt vesz, ami az általános egészségedre, a hangulatodra és a termékenységedre is kihat.


5 - Ne feledkezzünk meg a hiányról: A D-vitamin hiánya nem csak levertséget és gyengeséget okozhat, de a hormonrendszered egyensúlyának felborulását is. Éppen ezért fontos gondoskodnunk e vitamin megfelelő bevitele?ről.


Nem csoda, hogy a D-vitaminra gyakran "napfény vitaminjaként" hivatkoznak! Ez az alapvető tápanyag nélkülözhetetlen a testünk számos folyamatában. Ha azt érzed, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz, vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, mindig fordulj szakemberhez!
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A normál immunfunkció megteremtése
  2023-11-04 22:06:34, szombat
 
  A normál immunfunkció megteremtése C-vitaminnal, A-vitaminnal, D-vitaminnal és cinkkel:

Az immunrendszerre nagyon sok feladat hárul, többek között hogy megvédje a szervezetet a kórokozóktól, azaz a vírusoktól, a baktériumoktól és a gombáktól.

Az immunrendszer védelmezi a szervezetet a betegségek és a fertőzések ellen. Speciális szerepet játszik az idegen anyagok, a mikroorganizmusok, a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni védelemben. Az immunrendszer a rák kialakulásának megakadályozására is szolgálhat. Azonban ehhez az immunrendszernek jól kell működnie és fel kell ismernie nemcsak a betolakodó kórokozókat, hanem az abnormális sejteket is a saját sejtjeivel szemben.

Megkülönböztetünk veleszületett és szerzett immunrendszert. A veleszületett immunrendszer nagyon gyorsan és hatékonyan válaszol, ha betolakodókat észlel.

A mikrotápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok nemcsak befolyásolják, hanem támogatják is az immunválasz minden egyes szakaszát. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk, hiszen az egészséges táplálékok tápanyagokban bővelkednek és aktívan hozzájárulnak a megfelelő immunválasz kialakulásához és fenntartásához.

A veleszületett immunitásban is nagy szerepet játszanak ezek a tápanyagok. A cink és a C-vitamin is fontos szerepet tölt be a megfelelő immunválasz kialakításában.

A cink egy olyan alapvető nyomelem, amelyhez táplálkozás útján jutunk. Jó forrásai közé tartozik a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék és a hüvelyesek.

A cink nagyon sok funkciót tölt be, például feladata van a szénhidrát- és a zsírsavanyagcserében, hatása van a termékenységre és a reprodukciós képességre, valamint a kognitív funkciókra. Az egészséges csontok, haj és körmök fenntartásához is cinkre van szükség. Az immunrendszer működésében is nagy szerepe van, illetve a fehérjék előállításában is. A cink védelmet biztosít az oxidatív károsodással szemben, és a megfelelő sejtnövekedést is biztosítani tudja.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet aszkorbinsavnak is szoktak nevezni. A C-vitamin fő forrásai közé tartoznak a citrusfélék, a paradicsom, a zöld leveles zöldségek. Mivel ez a vitamin a vizelettel együtt kiürül a szervezetünkből, így folyamatosan pótolnunk szükséges.

A C-vitamin feladatai közé tartozik a megfelelő immunválasz kialakítása, az energia-anyagcsere, a kollagéntermelés, de az idegek megfelelő működését is biztosítja, illetve nagy szerepe van a vas felszívódásában, valamint antioxidánsként az oxidatív károsodás csökkentésében.

Mind a C-vitamin, mind a cink szerepet játszik a normális immunfunkciók kialakításában és fenntartásában, közreműködik a sejtek és a bőr védelmének, illetve az immunrendszer védekezőképességének biztosításában.

Az A-vitaminnak nagy szerepe van az adaptív és a veleszületett immunitási egészség fenntartásában. Az A-vitamin hiánya hajlamosít bizonyos típusú fertőzések kialakulására, például ilyenek a légzőszervi, a gyomor- és bélrendszeri fertőzések.

D-vitaminra is szüksége van az immunrendszerünknek. Ma már tudományos kutatások igazolják, hogy ennek a vitaminnak a hiányában nagyon könnyen jöhetnek létre autoimmun betegségek. Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem az idegen kórokozókat, hanem a saját immunsejtjeit kezdi el támadni. Ilyenkor kialakulhat szklerózis multiplex, amikor a központi idegrendszert támadja az immunrendszer, de létrejöhet ízületi gyulladás is, amikor az ízületek esnek áldozatul a támadásoknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Fokozza az immunitást véd a szívbetegségek ellen – C-v
  2023-04-13 21:04:43, csütörtök
 
  Az egyik leggyakrabban fogyasztott és legkedveltebb vitamin az emberek körében nem más, mint a C-vitamin, amely erős antioxidánsként működik.

A C-vitamin nagyon sok előnnyel rendelkezik az egészségre nézve. Segíthet az immunitás fokozásában, védelmet jelenthet a vírusokkal és baktériumokkal szemben, fokozni tudja a szív- és érrendszeri egészséget, illetve megvédhet bennünket a szembetegségektől, és még a bőrünket is óvja a különféle károsodásoktól. Mutatjuk is, mi mindenre jó még ez a vitamin.

A C-vitamin tehát egy erős antioxidáns, amely nagy szerepet játszik a szervezet védekezőképességének növelésében és az immunrendszer megerősítésében. Hatására fokozódik a fehérvérsejt termelődése, ami nagyfokú védelmet jelent a szervezet számára a vírusokkal, a baktériumokkal és a különféle kórokozókkal szemben.

Az utóbbi években az egyik legnagyobb felfedezés az volt, hogy a nagy dózisú, intravénásan alkalmazott C-vitamin segíthet a rákos sejtek elpusztításában is.

Ez az antioxidáns vitamin a bőr egészségére is nagyon pozitívan hat. Oly módon segít a bőr feszességének és rugalmasságának fenntartásában, hogy fokozza a bőrben a kollagén- és az elasztintermelést, ami a kor előrehaladtával jelentősen csökken a szervezetben.

A C-vitamin a szívbetegségek kialakulásának kockázati tényezőit is csökkenteni tudja, mégpedig úgy, hogy szerepe van a magas LDL-koleszterin-szint és a magas trigliceridszint csökkentésében.

A magas vérnyomás rendkívül veszélyes, hiszen fokozza a szívroham és a stroke kockázatait, azonban a kutatások azt mutatják, hogy ez a vitamin még a magas vérnyomás csökkentésében is a segítségünkre lehet.

A C-vitamin a köszvény ellen is nagyon hatékony, ugyanis csökkenteni képes a magas húgysavszintet és ezzel csökken a köszvény kialakulásának kockázata, illetve a már meglévő betegség tüneteit enyhíthetjük, ha rendszeresen fogyasztunk C-vitaminban gazdag táplálékokat.

Ha elegendő C-vitamint fogyasztunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz vashiányunk sem, mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását és megakadályozza a vashiány kialakulását.

A C-vitamin hiánya csökkenti a memóriával összefüggő képességeket és ennek köze lehet a demencia kialakulásához. Minél jobban odafigyelünk tehát a C-vitamin-bevitelre, annál kisebb esélyünk lesz ennek a betegségnek a kialakulására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Miért van szükségünk niacinra?
  2023-04-07 20:13:55, péntek
 
  Bizonyára mindenki nagyon jól tudja, hogy a niacin a B-vitaminok csoportjába tartozik. A niacin - vagy más néven a B3-vitamin - nagyon hasznos vitamin, amely sokféle táplálékban megtalálható. Mutatjuk is, miért olyan fontos a szervezetünk számára ez a vitamin.

A niacinnak kiemelkedő szerepe van a bőr védelmében. Az egyik legnagyobb feladata nem más, minthogy a nap káros sugaraival szemben nyújtson számunkra védelmet. Sok kutatási eredmény támasztja alá, hogy ez a vitamin nagy szerepet játszik a bőrrák, különösen a melanoma elleni védelemben.

Ha tudjuk, hogy gond van az emésztésünkkel, akkor a B3-vitamint is kipróbálhatjuk az emésztőrendszeri egészség fenntartására, az emésztési zavarok leküzdésére. A B-vitaminok csoportjába tartozó összes vitamin nagyon fontos szerepet tölt be az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, míg a niacin többek között a gyomorsav termelését támogatja meg, illetve ha étvágytalanok vagyunk, akkor is számíthatunk erre a vitaminra.

A szervezetben anyagcsere-folyamatok zajlanak, amelyeket a niacin is támogatni tud. Többek között az az egyik feladata, hogy energiával lássa el a sejteket, illetve a zsíranyagcserében is aktívan részt vesz. A B3-vitamin mindezeken kívül a szervezet méregtelenítő folyamataiban is aktívan részt vesz.

A B3-vitamin az agy megfelelő működését is biztosítani tudja. Amennyiben hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, úgy mentális betegségek is jelentkezhetnek, illetve az úgynevezett agyi köd kialakulását is elősegíti ennek a vitaminnak a hiánya. A niacin akkor is segíthet, ha demencia vagy Alzheimer-kór nevű betegségekben szenvedünk, ugyanis a niacin fejleszti a memóriát és a kognitív funkciókra is pozitív hatást gyakorol.

A magas koleszterinszint, pontosabban a magas LDL-koleszterin-szint oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának, azonban a niacinnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenteni képes a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet, viszont segíthet a HDL-koleszterin-szint növelésében.

A niacinnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy az ízületi gyulladás tüneteit is enyhíteni tudja. A B3-vitamin ugyanis erősíti az izmokat, miközben csillapítja a szervezetben a gyulladást, illetve az ízületi merevséget és duzzanatot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Zsírban oldódó antioxidáns vitaminok
  2023-03-08 15:50:26, szerda
 
  Mint ahogyan a nevük is mutatja, a zsírban oldódó vitaminok maximális felszívódásához zsírra is szükségünk van. Ezeket a vitaminokat általában étkezések közben kell fogyasztanunk.

Az egyik ilyen zsírban oldódó vitamin nem más, mint az A-vitamin, amely antioxidáns vitaminnak is számít. Az A-vitamint főképp zsíros halak segítségével vihetjük be a szervezetünkbe, illetve azokból a zöldségekből, amelyek karotinoidokat, béta-karotint tartalmaznak, amelyet aztán a szervezet A-vitaminná alakít át. Béta-karotinban gazdag például a sárgarépa és a sütőtök. További A-vitamin-tartalmú táplálok: halmáj, marhamáj, sárgadinnye, édesburgonya, sajt, tej és tejtermékek.

A D-vitamin az immunrendszer megfelelő működését tudja biztosítani, de a csontok egészségéhez és az egészséges sejtek növekedéséhez is szükségünk van erre a vitaminra.

A D-vitaminnak két típusa ismert, a D2- és a D3-vitamin. Míg az előbbi megtalálható a növényekben, például a gombákban, addig a D3-vitamin az állati zsírokban fordul elő nagyobb mennyiségben.

Az E-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ez a vitamin segíthet a szervezetnek a szabad gyökök elpusztításában. Az E-vitamin ekképpen nagyon sokféle betegségtől óvhat meg bennünket. Ez a vitamin részt vesz az immunrendszer erősítésében, illetve az erek tágításában és a véralvadás megelőzésében. Táplálékok, amelyek gazdagok ebben a vitaminban: napraforgóolaj, búzacsíraolaj, mandula, mogyoró, spenót, brokkoli, kivi és mangó.

Az E-vitamin hiánya izom- és idegkárosodást okozhat, továbbá látásproblémákkal és immunrendszeri gyengeséggel kell számolnunk.

A K-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amelynek a vérrögképződés megelőzésében van nagy szerepe. Két típusa létezik ennek a vitaminnak, mégpedig a K1- és a K2-vitamin. K1-vitamin nagy mennyiségben van jelen a zöld leveles zöldségekben, míg a K2-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak például az erjesztett táplálékok.

A K-vitaminnak a véralvadás mellett más szerepe is van, például csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja a csontok egészségét és csökkenti a kalcium felhalmozódását a vérben. A K-vitamin gazdag forrásai: kelkáposzta, máj, spenót, petrezselyem, tojássárgája.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Gyulladáscsökkentés vitaminokkal
  2023-02-23 22:05:49, csütörtök
 
  Mint mindennel, a vitaminokkal kapcsolatban is folytak és folynak a kutatások. A vitaminok olyan alapvető tápanyagok, amelyekre nagy szüksége van a szervezetünknek. Léteznek zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Mindegyik fajta vitaminra szüksége van a szervezetünknek. Egyes vitaminokkal kapcsolatban az bizonyosodott be, hogy remekül csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin, amely antioxidáns hatású. Az A-vitamin két formában is bevihető a szervezetbe. Az egyik a béta-karotin, amely provitaminként, azaz elővitaminként segít a szervezetnek és A-vitaminná alakul a testünkben. A másik pedig maga az A-vitamin, amelynek nagy szerepe van a szervezetben elszaporodó szabad gyökök elleni küzdelemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás leküzdésében. Az A-vitamin gazdag forrásai: zöld leveles zöldségek, sárgarépa, pitypang, kelkáposzta, spenót.

Amennyiben a szervezetünkben csak kevés B6-vitamin van, úgy gyulladás is kialakulhat benne. Ilyenkor magas lesz a szervezetben a C-reaktív fehérjeszám és akár autoimmun betegség is kialakulhat. A gyulladás csökkentése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk B6-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például paprikát, gombát, baromfit, tonhalat, kelkáposztát.

A C-vitaminnak nagy szerepe van az immunrendszer egészségének fenntartásában. A C-vitamin segít megszabadulni a szabad gyököktől, amelyekről köztudott, hogy gyulladást keltenek a szervezetben. A C-vitamin is segíthet csökkenteni a C-reaktív fehérjeszintet a szervezetben. Hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladási szintet a szervezetben és nagy szerepük van a szívbetegségek és a rákos betegségek kockázatainak csökkentésében.

Tanulmányok arról számoltak be, hogy az alacsony D-vitamin-szint és a gyulladás között szoros összefüggés van. Ha rendszeresen pótoljuk ezt a vitamint, akkor jelentősen csökkenhet a gyulladás a szervezetünkben. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de egyes táplálékok is tartalmazzák ezt a vitamint, például ilyen a tojássárgája, a halak és a gombák is.

Az E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gazdag forrásai közé tartozik a spenót, az avokádó, a mandula, a napraforgómag és a diófélék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A D-vitamin csökkenti a súlygyarapodás kockázatait
  2023-02-14 14:45:17, kedd
 
  A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyre minden életkorban nagy szükségünk van. Amennyiben elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, úgy megfelelő lesz az energiaszintünk is, jó lesz a hangulatunk, nem kell súlygyarapodással számolnunk és sokkal jobb egészségi állapotnak is örvendhetünk.

A D-vitaminnak nagy szerepe van az erős csontozat biztosításában, illetve a kalcium felszívódásában, amely szintén aktívan hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához.

A D-vitamin hiánya számos egészségi problémához kapcsolódik. Ilyen például a depresszió, a szívbetegség, a rákos megbetegedések, az asztma, az elhízás és a cukorbetegség.

Az öregedéssel sajnos a D-vitamin-felszívódás is jelentősen csökken. Ilyenkor már nem elegendő csak táplálék útján magunkhoz venni ezt a vitamint, szükségünk lehet kiegészítőkre is.

A menopauza szakaszába lépve sokan tapasztalnak hízást és nagyon sok nő keseredik ilyenkor el, hiszen a súlytöbblettől nem is olyan egyszerű megszabadulni. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres D-vitamin- és kalciumpótlás nem csupán a fogyásban segíthet, hanem jelentősen csökkentheti az elhízás kockázatait is.

Amennyiben valaki krónikus vitaminhiányban szenved, sokféle tünetet tapasztalhat meg. Ilyen lehet a nem megfelelő ásványianyag-felszívódás, különösen a kalcium felszívódási zavara léphet fel. A hízás, a csontok törékenysége és a depresszió is írható a D-vitamin-hiány számlájára. A D-vitamin-hiány oka lehet a csontritkulás és egyes autoimmun betegségek kialakulásának. Az egyik ilyen autoimmun betegség nem más, mint a szklerózis multiplex. Azok, akik nem pótolják ezt a vitamint, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, már ami az influenzát és a megfázást illeti.

A D-vitamin segíthet egyes rákos betegségek megelőzésében. Például ilyen a prosztatarák, az emlőrák és a vastagbélrák.

A D-vitamin ezen kívül enyhíti az izomfájdalmat és csökkenti az izomgyengeség kialakulásának kockázatait. Emellett ez a vitamin az idegrendszer normális működését is biztosítja és csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     2/21 oldal   Bejegyzések száma: 207 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 356 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 796
  • e Hét: 2779
  • e Hónap: 16528
  • e Év: 221229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.