Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája
  2021-01-06 15:55:39, szerda
 
  Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésekor
Húsz évvel ezelőtt, 2000. január 6-án különleges vízkereszti misét mutatott be II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilikában: az Úr megjelenésének ünnepén ugyanis régi szokás szerint püspököket szentelt, köztük két magyar püspököt, Veres Andrást és Erdő Pétert.
A Szentatya akkori homíliájának fordítását adjuk most közre, melyet első alkalommal olvashatunk magyarul.
1. ,,Kelj fel, és tündökölj, Jeruzsálem, mert elérkezett világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott feletted!" (Iz 60,1).
Izajás próféta a jövő felé fordítja tekintetét. Nem annyira a profán jövőt nézi. A Lélek által megvilágosítva az idők teljessége felé, Isten tervének a messiási időben való beteljesedése felé veti pillantását.
A próféta jövendölése a szent városra vonatkozik, melyet tündöklőnek lát: ,,Még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, de feletted ott ragyog az Úr, és dicsősége megnyilvánul rajtad" (Iz 60,2). Pontosan ez történt Isten Igéjének megtestesülésével. Vele ,,a világba jött az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít" (Jn 1,9). Mostantól valamennyiünk sorsa attól függ, hogy elfogadjuk-e vagy elutasítjuk ezt a világosságot: ezen a világosságon múlik ugyanis az emberek élete (vö. Jn 1,4).
2. A karácsonykor felragyogott fény ma kitágítja sugarának körét: ez Isten megjelenésének fénye. Ma már nemcsak a betlehemi pásztorok látják és követik, hanem a bölcsek is, akik keletről indulva Jeruzsálembe mentek, hogy imádják a született királyt (vö. Mt 2,1-2). A bölcsek a nemzetek, melyek útnak indulnak az isteni fény felé.
Ma az Egyház ezt az üdvözítő megjelentést ünnepli, a Máté-evangéliumban található leírását hallgatja meg. A bölcsek híres története, akik keletről jöttek, és keresték azt, akinek meg kellett születnie, a népi jámborságot is mindig is megihlette, s így a a bölcsek a betlehem elhagyhatatlan alakjaivá váltak.
A megjelenés egy esemény, ugyanakkor szimbólum is. Az evangélista részletesen leírja az eseményt, a szimbolikus jelentés viszont csak fokozatosan

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Leszállott a mennyből a világ Üdvözítője – Örvendezzün
  2020-12-29 16:14:00, kedd
 
  Leszállott a mennyből a világ Üdvözítője - Örvendezzünk! Ez az a mélységes örömtől áradó üzenet, amely a betlehemi éjszakán hangzott el. Az egyház ma változatlan örömmel megismétli: megszületett nekünk az Üdvözítő! A gyengédség és a reménység hulláma tölti el lelkünket, és vele a hatalmas vágy a belsőségességre és a békére. A jászolban szemléljük Õt, aki megfosztotta magát az isteni dicsőségtől, hogy szegénnyé legyen az ember iránti szeretetből. A jászol mellett a karácsonyfa villogó fényeivel arra emlékeztet bennünket, hogy Jézus születése kivirágoztatja az élet fáját az emberiség sivatagában. A jászol és a karácsonyfa drága jelképek, amelyek továbbadják az időben karácsony igazi értelmét!  
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
II. János Pál pápa - Szent család
  2020-12-27 13:23:16, vasárnap
 
  Ez a Család - amely a földkerekségen egyetlen - miután megtapasztalta az üldözöttséget és a száműzetést, szegény, névtelen és hallgatag életét Palesztina egy kicsiny városában élte: Istent azonban utolérhetetlen módon tisztelte. Lehetetlen tehát, hogy az összes keresztény családokat, sőt a földkerekség összes családjait ne segítse abban, hogy mindennapos kötelességeiket teljesítsék, elviseljék az élet nehézségeit, nagylelkűen segítsenek mások nyomorúságán, s hogy Isten rájuk vonatkozó tervét örömmel valósítsák meg.
Szent József, az »igaz férfi«, a fáradhatatlan munkás és a rábízott kincsek feddhetetlen őre segítse, oltalmazza és világosítsa meg mindig a családokat.
Szűz Mária, az Egyház Anyja legyen a családi egyház Anyja is, és az ő anyai oltalma alatt minden keresztény család legyen valóban kicsi Egyház, amelyben fölragyog és megelevenedik Krisztus Egyházának misztériuma. Ő, az Úr szolgálóleánya, legyen az Isten akaratát alázatosan és készségesen teljesítő lélek példaképe. Ő, a kereszt alatt álló fájdalmas Anya legyen velünk, hogy csillapítsa a fájdalmakat és törölje le mindazok könnyeit, akiket családjuk nehézségei gyötörnek.
Az Úr Krisztus, a mindenség Királya és a családok Királya, mint Kánában, legyen jelen minden keresztény otthonban és adjon örömet, nyugalmat és erőt. Tőle kérjük Királyságának ünnepén, hogy minden család ismerje föl: mit kell tennie azért, hogy eljöjjön az emberek közé az ő Országa, az igazság és élet, a kegyelem és szentség, az igazságosság és szeretet Országa amely felé az egész emberiség tart.
Végezetül az Úr Krisztusnak, Máriának és Józsefnek ajánlunk minden egyes családot."

(II. János Pál pápa)
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
János Pál pápa fiatalon, kalapba /- Karol Voytilla
  2020-12-01 19:55:00, kedd
 
  ...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A lengyelek és magyarok unokatestvérek
  2020-11-27 13:35:21, péntek
 
  ,,...ez a szinte családi kapcsolat többször bebizonyosodott a történelem különböző pillanataiban
Szent II. János Pál és a magyar nemzet
...... .........


A Pápai Gergely Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke és az Egyházi Kulturális Javak Intézete november 17-én, kedden online tanulmányi nap keretében mutatta be a Vér a véretekből, csont a csontotokból. II. János Pál (1978-2005) pápasága és az egyházak Kelet-Közép-Európában című gyűjteményes kötetet. Németh László Imre pápai prelátus tanulmányáról Vertse Márta ismertetőjét olvashatják.
Cikk linkje Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Dekanonizálni II. János Pált?
  2020-11-20 18:29:47, péntek
 
  Vatikáni szakértők szerint a pápa életszentségéhez nem fér kétség.
A The Tablet című angol katolikus hetilap november 21-i száma részletesen foglalkozik a katolikus egyház közelmúltban reflektorfénybe került erkölcsi botrányainak kérdéseivel. A Vigilia folyóirat közösségi oldalán összefoglalót adott közre az angol lapban megjelent elemzésről.
Egyelőre felmérhetetlen, hogy milyen hatása lesz a Szentszék által november 10-én közétett terjedelmes McCarrick-jelentésnek, amely azt tekinti át, hogyan válhatott püspök, washingtoni érsek (2000) és bíboros (2001) az amerikai Theodore McCarrickból annak ellenére, hogy tekintélyes egyházi személyek kifogásaiknak adtak hangot erkölcsileg súlyosan kifogásolható magatartása, szexuális visszaélései miatt. A jelentés közreadásával egy időben folyt Luigi Ventura érsek, egykori chilei és franciaországi vatikáni nagykövet bírósági tárgyalása, akit hasonló vádakkal illettek.
Mivel más olyan személyekre is árnyék vetült, akik II. János Pál idején kaptak magas tisztséget (például Alfonso López Trujillo bíborosra), Mexikóban, Chilében és az Egyesült Államokban egyre többen követelik egyenesen azt, hogy vonják vissza Karol Wojtyła szentté avatását, mivel tudnia kellett a környezetében zajló sötét üzelmekről. Franciaországban is egyre gyakrabban hallható, hogy Wojtyła ,,rossz pápa" volt.
A közreadott jelentésből és a lengyel pápa élettörténetéből azonban kitűnik, hogy II. János Pálnak nem volt közvetlen ismerete a mára kiderült visszásságokról, teljes jóhiszeműséggel hitt a magas rangra emelt személyek ártatlanságában, többször félretájékoztatták, és számos ügy intézését bizalommal rábízta a munkatársaira.
A századforduló környékén már egészségi állapota sem engedte meg, hogy aprólékosan foglalkozzon minden egyház kormányzati folyamattal. A dekanonizáció igénye tehát teljesen megalapozatlan: a botrányos jelenségeket jól ismerő vatikáni szakértők szerint a pápa életszentségéhez nem férhet kétség.
A The Tablet szerint a hasonló ügyekben a fő problémát az őszinteség hiánya és a napvilágra kerülő visszásságok elkendőzése jelenti: ha e téren nem lesz változás, könnyen előfordulhat, hogy nem II. János Pál lesz az utolsó egyházfő, akire igazságtalanul zuhan rá a világ bűne.


Forrás: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala
Magyar Kurír 2020.11.19
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Idézet: Szent II. János Pál pápától
  2020-11-08 13:55:58, vasárnap
 
  Néhányan közületek talán kísértést éreznek arra, hogy elmeneküljenek a felelősségvállalás terhe elől: az alkoholizmus és a kábítószerek csalóka világába, futó, házasságra és családalapításra nem irányuló kapcsolatokba, közömbösségbe, cinizmusba, sőt erőszakba. Óvakodjatok a világ csapdáitól, amely arra törekszik, hogy kihasználja és eltorzítsa a boldogság és az élet értelmének keresésére irányuló vágyaitokat, erőfeszítéseiteket".
(Szent II.János Pál pápa)
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Kérjük Szent II. János Pál közbenjárását a koronavírus......
  2020-11-02 16:17:45, hétfő
 
  Kérjük Szent II. János Pál közbenjárását a koronavírus-járvány végéért
Szükségünk van egymásra, hogy közösen kérjük a szent pápa közbenjárására az irgalmas Istent, hogy érjen véget a koronavírus-járvány - írja Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek, közös imára hív mindenkit.
Amikor tizenöt évvel ezelőtt Szent II. János Pál az Atya házába indult, Vatikánvárosban a Szent Péter téren, de a világ minden táján a templomokban és a kápolnákban, a városok terein és az útszéli kereszteknél emberek milliói virrasztottak. Utcáinkat és templomainkat imádkozó emberek halk suttogása töltötte be, akik ezekben a napokban együtt akartak lenni, és akik lélekben egyesülni akartak a haldokló pápával, hogy szeretetükkel elkísérjék, és így fejezzék ki köszönetüket élete és életszentsége ajándékáért - emlékezik vissza a bíboros. - Ő tudta, hogy távozásakor hatalmas család veszi körül, ahogy egy édesapát is körbeveszik szerető gyermekei."
A krakkói nyugalmazott érsek, amikor ma az üres Szent Péter térre néz, vagy amikor az ,,üres templomokat és kihalt utcákat" látja, az egységnek e pillanataira emlékezik vissza. ,,A világ most is leállt, ahogy tizenöt évvel ezelőtt is..."
,,Akkor úgy éreztük, hogy árvákká lettünk, de tudtuk erősíteni egymást és vigaszt keresni Istenben, aki az Élet Forrása. Vajon ma képesek vagyunk - úgy, mint akkor - kitartani az egymás iránti kölcsönös szeretetben, közös fájdalmaink és vágyakozásaink közepette is? Vajon képesek vagyunk együtt keresni a reményt és együtt erőt meríteni az igazságból, mely akkor is valóságos és létező közösség, ha fizikailag nem találkozhatunk, és otthonaink ajtajai zárva maradnak?" - kérdezi Szent II. János Pál egykori legközelebbi munkatársa.
Dziwisz bíboros arra hív, hogy április 2-án, csütörtökön 21.37-kor egyesüljünk egy közös imádságban, melyben kérjük Szent II. János Pál pápa közbenjárását a koronavírus-járvány megszűnéséért. ,,Arra kérlek benneteket, Testvérek, hogy II. János Pálnak az Atya házába való hazatérése 15. évfordulóján újból gyűljünk össze körülötte. Nagyon kérlek benneteket, senki se hiányozzon ebből az imaközösségből április 2-án 21.37-kor. Szálljon a magasba felajánló imádságunk!" - bátorít a bíboros.
A krakkói főpásztor azt javasolja, hogy imádkozzuk el az Isteni Irgalmasság felajánló imáját, ezt a felajánlást ő maga is megtette nemrégiben a łagiewniki szentélyben:

*
Mindenható Istenünk, az emberiséget sújtó világjárvánnyal szemben megújuló buzgósággal újítjuk meg Irgalmasságodnak való felajánlásunkat, melyet Szent II. János Pál is megtett. Neked ajánljuk, irgalmas Atyánk, az egész világ és minden ember sorsát.
Alázatosan kérünk Téged: áldd meg mindazokat, akik a betegek gyógyításán és az egészségesek fertőzés-megelőzésén fáradoznak. A betegségben érintetteknek adj mielőbbi gyógyulást, a karanténban élő embereknek türelmet, az elhunytakat pedig fogadd be atyai házadba. Az egészséges emberekben erősítsd az önmagukért és másokért vállalt felelősséget, hogy betartsák a szükséges korlátozásokat és segítséget nyújtsanak a rászorulóknak.
Újítsd meg hitünket, hogy a nehéz időket Krisztussal, a Te Fiaddal éljük meg, aki érettünk emberré lett, és mindennap velünk van. Áraszd ki Lelkedet nemzetünkre és az egész világra, hogy azok, akiket a betegség elleni küzdelem most egyesített, egyesüljenek a Te dicsőítésedben is, aki a világmindenség Teremtője vagy, és odaadóan küzdjenek a bűn vírusa ellen is, mely az emberi szívet teszi tönkre.
Örök Atya, Fiad fájdalmas szenvedéséért és feltámadásáért irgalmazz nekünk és az egész világnak!
Mária, Irgalmasság Anyja, imádkozz érettünk. Szent II. János Pál pápa, Szent Fausztina és Istennek minden szentjei, imádkozzatok érettünk! Ámen.
...... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Karol a Pápa, aki ember maradt I. - II. rész
  2020-11-01 22:25:37, vasárnap
 
  Kanadai-Olasz Lengyel film

Ez a hatalmas költségvetéssel készült szuperprodukció Giacomo Battiato rendező mély és érzelmekben gazdag alkotása. A több mint háromórás film II. János Pál pápaságának történetét meséli el 1978. október 22-i beiktatásától kezdődően 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig. Láthatjuk mély emberségét, valamint azt a toleranciát és megértést, amit a más vallások követői iránt tanúsított.

Az alábbi linken megrendelhető a videó Link

Karol - A pápa, aki ember maradt (1. rész) videó Link

Karol - az ember aki pápa lett 2. rész videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Képen: II. János Pál Pápa Afrikában
  2020-10-28 10:12:56, szerda
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
     2/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 3925
  • e Hónap: 16601
  • e Év: 250348
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.