Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/28 oldal   Bejegyzések száma: 278 
Az apiterápia előnyei
  2022-12-30 20:58:22, péntek
 
 



Az apiterápiát már az ókori Kínában, Görögországban és Egyiptomban is alkalmazták. Tanulmányok sora igazolja, hogy az apiterápia, azaz a méhészeti termékek rendszeres alkalmazása és fogyasztása segítséget nyújthat sok betegség esetén. Ezek a betegségek többek között a következők: sclerosis multiplex, Alzheimer-kór, HPV, rákos megbetegedések, autoimmun betegségek, ízületi gyulladás.

A méhpempő például javítja az agyi funkciókat, de az anyagcserét is fokozza és jobb hangulatot is eredményez.

A méhméreg-terápia
A méhméreg-terápia hasznos lehet a pajzsmirigyfunkciók javításában, különösen hyperthyreosis esetén. Ezen kívül ízületi gyulladásnál csökkenti a duzzanat kialakulásának az esélyeit.

A gyulladáscsökkentő propolisz
A propolisz nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. A propoliszt használhatjuk sebek és égési sérülések kezelésére, de hasznos lehet gyomorégés és torokfájás esetén is.

A propoliszban található értékes vegyületek eredményesen veszik fel a harcot a gyulladással szemben, illetve védelmet jelenthetnek a rákos megbetegedésekkel szemben is.

A propolisz antioxidáns polifenolokban gazdag, de ezen kívül gazdag forrása a magnéziumnak, a cinknek, a kalciumnak és a vasnak. Ezen kívül sok aminosav és B-vitamin is van benne.

Ma már készítenek olyan szájvizet, amely propoliszt is tartalmaz. Az ilyen szájvizek csökkentik az íny gyulladását és kevesebb lepedék is alakul ki a szájüregben.

Miért olyan egészséges a méhpempő?
A méhpempő jóval több tápanyagot tartalmaz, mint a méz. Tele van B-vitaminokkal, folsavval, biotinnal, inozitollal, kollagénnel, acetilkolinnal, enzimekkel és ásványi anyagokkal. Mindemellett értékes, antioxidáns vitaminok is megtalálható benne, úgy mint A-, C- és E-vitaminok.

A méhpempő olyan zsírsavat is tartalmaz, amely segít az általános kognitív képesség növelésében. A benne lévő foszfolipidek javítják a tanulási képességet, a tanulási folyamatokat és a rövid távú memóriára is jó hatással vannak.

A csodálatos méz
A méz is nagyon sok ásványi anyagot, vitamint, aminosavat és enzimet tartalmaz. A méz nemcsak gyulladást csökkent, de antibakteriális hatással is rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a téli betegségeket, a náthát és az influenzát, hiszen segít az immunfunkciók javításában és az immunrendszer megerősödésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kókuszvíz előnyei: hidratál, pótolja az elektrolitokat
  2022-12-30 20:52:06, péntek
 
  Az elmúlt évtizedekben nagyon sokan megkedvelték a kókuszvizet, hiszen a nyári melegben remekül hidratál, nem mellesleg egy természetesen édes italról van szó, amely rengeteg értékes tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

A kókuszvíz javarészt - mintegy 95%-ban - vizet tartalmaz és csak csekély zsír található benne, ezen kívül kitűnő kalcium-, magnézium-, kálium- és foszforforrásnak számít.

Az anyagcsere során szabad gyökök termelődnek a szervezetünkben és ezek el is szaporodhatnak, amennyiben valamilyen sérülést szenvedünk, vagy ha nagyfokú stressznek vagyunk kitéve. Ha túl sok szabad gyök termelődik a szervezetünkben, akkor károsodnak a sejtek és ez megnöveli a betegségek kialakulásának a kockázatait. A kókuszvíz azonban nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében.

A kutatások szerint a kókuszvíz csökkentheti a vércukorszintet is. Másik nagy előnye ennek az italnak, hogy nagyon sok magnéziumot tartalmaz, ami pedig növelheti az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknél.

A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszvíz rendszeres fogyasztása segíthet a vesekő megelőzésében, hiszen csökkenti a kristály- és kőképződést. Vesekő akkor jön létre, amikor a kalcium, az oxalát és az egyéb vegyületek kristályos szerkezetet alkotnak a vizeletben.

A szív egészségét is megtámogatja a kókuszvíz azáltal, hogy csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin és a triglicerid szintjét. A magas vérnyomást is lejjebb viszi, mégpedig azért, mert sok káliumot tartalmaz, amely köztudottan vérnyomásszabályzó hatással rendelkezik.

Amennyiben sokat edzünk egyhuzamban, úgy pótolnunk szükséges az elvesztett elektrolitokat a szervezetünkben. Erre tökéletesen alkalmas a kókuszvíz is, hiszen tele van értékes ásványi anyagokkal. Az elektrolitoknak kiemelkedő szerep jut a szervezetben, ugyanis segítenek helyreállítani a folyadékegyensúlyt. Ilyen elektrolit például a kalcium, a kálium, a nátrium és a magnézium.

A kókuszvíz alacsony szénhidráttartalommal bír és nagyszerűen hidratálja a szervezetet, ami a bőrünkön is meglátszik egy idő után, persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk. Mindig olyan kókuszvizet vásároljunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, édesítőszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma, a természetes csodaszer
  2022-12-30 20:38:51, péntek
 
 



A kurkuma egészségi előnyeit már évezredek óta felfedezték az emberek és azóta is töretlenül használják. Napjainkban is az egyik legközkedveltebb fűszer, elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt. Az ájurvédikus és kínai orvoslásban nemcsak gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt kedvelik annyira ezt a fűszert, hanem az emésztésre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. A kurkumának sok más pozitív hatása és előnye ismeretes, mutatjuk is, melyek ezek.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a kurkuma fő bioaktív hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása védelmet jelenthet az agy számára, hiszen csökkenti a memóriával összefüggő agyi betegségek kialakulását.

A kurkumin nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, s mint ilyen, nagyon hatékony lehet a szívbetegségek megelőzésében.

A kurkumin nagyon eredményes lehet a rákos megbetegedések megelőzésében is. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes daganatos sejtek növekedését gátolhatja meg és hathatós védelmet nyújthat például az emlőrákkal, a bőrrákkal és az emésztőrendszeri rákkal szemben.

Az ízületi gyulladásban szenvedők gyakran szednek gyulladáscsökkentő gyógyszereket, és a glükozamin is sokat segíthet a panaszok enyhítésében. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkuma az ízületi gyulladás sok kellemetlen tünetét képes csökkenteni és akár meg is szüntetni, ilyen például a fájdalom, a gyulladás, a duzzanat és a merevség.

A kurkuma pozitív hatással van a vér lipidszintjére is. Kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a kurkuma hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, s ily módon a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatait is.

A kurkuminkiegészítők hatékonyak lehetnek a nem alkoholos zsírmájbetegség leküzdésében, megelőzésében is.

A kurkuma gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megelőzni vagy kezelni egy gyakori fogágybetegséget, az ínygyulladást.

A kurkumin növeli az agyi hormonok szintjét, ami lehetővé teszi az új agyi neuronok növekedését, ez pedig segíthet leküzdeni a különböző agyi neurodegeneratív folyamatokat. A kurkumin a vér-agy gáton átjutva javulást hozhat azon emberek életében, akik Alzheimer-kórban szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pattanás ellen is jók
  2022-12-29 22:27:21, csütörtök
 
  Pattanás ellen is jók - kelkáposzta, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek

Pattanás nemcsak tinédzserkorban, hanem minden életkorban kialakulhat. A pattanások megjelenése általában az életmódunkkal és a hormonok működésével függ össze, vagyis a menopauza szakaszában is számíthatunk a pattanások megjelenésére. A táplálkozással sokat tehetünk a pattanások kialakulása ellen. A kutatások szerint azok a táplálékok, amelyek sok fehérjét tartalmaznak, de alacsony a glikémiás indexük, nagyon sokat segíthetnek a pattanások kezelésében. Lássuk is, milyen táplálékok lehetnek a segítségünkre.

Az egyik ilyen remek táplálék nem más, mint a kelkáposzta. Ezt a táplálékot sokan kedvelik és sokan nem szeretik, pedig nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, például magnéziumot, A-vitamint, C-vitamint, B6-vitamint, K-vitamint, mangánt, kalciumot, rezet, káliumot. A kelkáposzta gazdag forrása az antioxidánsoknak is, amelyek nagy segítséget nyújtanak a bőrnek nemcsak a pattanások megelőzésében, hanem a hiperpigmentáció megjelenése ellen is. A kelkáposzta C-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Ez szintén egy antioxidáns vitamin, amely elősegíti a bőrben a kollagénképződést, ami nagyon hatékony a pattanások kezelésében.

Ha sok pattanás jelent meg az arcunkon, akkor fogyaszthatunk például citromot. Ez a citrusos gyümölcs szintén fokozza a bőr kollagéntermelését, ezen kívül csökkenti a szabad gyökök megjelenését, és nemcsak a pattanások ellen véd meg bennünket, hanem a kialakult pattanások okozta hegek megszüntetésében is számíthatunk rá.

A bogyós gyümölcsökről mindenki tudja, hogy mennyire egészségesek. Az áfonya, a szeder, az eper és a málna nagyon sok antioxidánst, köztük C-vitamint is nagyobb mennyiségben tartalmaz. Ezek az antioxidánsok csökkentik a magas koleszterinszintet és a magas vércukorszintet, ezzel együtt pedig a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatait, illetve a bogyós gyümölcsök az agy egészségére is pozitívan hatnak. A bőrön egyrészt a pattanások kialakulása ellen nyújtanak hathatós védelmet, másrészt a már megjelent pattanások okozta hegeket halványítják nagyon jól.

A hüvelyesek mint a bab, a borsó és a lencse is alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, így nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet, ezzel pedig a pattanások ellen is sokat tehetünk, hiszen az akne kialakulásában a vércukorszint ingadozása is nagy szerepet játszhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Szíverősítő növények
  2022-12-28 23:35:36, szerda
 
  Szíverősítők - retek, zeller, sárgarépa, édeskömény

A nyersen fogyasztott zöldségek nagyon egészségesek. Egyre több tanulmány számol be arról, hogy a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása nem csupán a vérnyomás csökkentésében, normalizálásában és stabilizálásában vesznek aktívan részt, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Legfőképpen a nitrátokban gazdag táplálékok, zöldségek jelentenek védelmet a szív számára. Ebbe a csoportba tartoznak például a leveles zöldségek, mint a spenót, az arugulasaláta és a káposzta. A nem leveles zöldségek is nagyon hatékonyak lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ide tartozik többek között a retek, a zeller, a sárgarépa és az édeskömény. Ezek a zöldségek jelentősen visszaszorítják a perifériás artériás betegségek kialakulásának a kockázatait, azaz jelentősen lecsökkenhet a lábak ereinek szűkülete és ezzel sokféle betegség előzhető meg, mint például a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség.

A szintetikus nitrátok már közel sem ilyen egészségesek.
Miben találhatók meg a szintetikus nitrátok?
Többek között a feldolgozott élelmiszerekben, mint amilyen a csomagolt szalonna vagy felvágott. A szintetikus nitrátokat és nitriteket a szervezet nitrozaminokra bontja, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések fokozott kockázatával.

A zöldségekben és gyümölcsökben található nitrátok a természetes ásványi lerakódásnak a szerves részét képezik, ezzel ellentétben a nitriteket mikroorganizmusok alkotják. A zöldségek és gyümölcsök mindezek mellett fehérjékben is gazdagok, és sok-sok védő összetevőt is tartalmaznak: olyan tápanyagokat és egyéb anyagokat, amelyek kifejezetten pozitívan hatnak az egészségre. Ilyen például a C-vitamin, amely egy antioxidáns és nagyon hasznos vitamin az erek és a szív számára; vagy ebbe a csoportba tartoznak a polifenolok és a rostok, amelyekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek lecsökkenteni a nitrozaminképződést.

Hogyan őrizhetjük meg a szív- és érrendszer egészségét?
Fontos a változatos étrend, előtérbe helyezve a nitrátban gazdag zöldségeket. Lényeges, hogy kerüljük a túlzott mennyiségű feldolgozott húst. Rendszeresen mozogjunk, hogy elérjük a számunkra ideális testsúlyt, és ügyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre. Ha nem iszunk elegendő vizet, könnyen kialakulhat vérrögképződés is, ami oka lehet a stroke és a szívroham kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
12 agyserkentő fűszernövény
  2022-12-28 23:28:48, szerda
 
 
12 agyserkentő fűszernövény, amitől olyan leszel, mint Einstein
default user icon
Fanny magazin
Ha szeretnénk, hogy úgy vágjon az eszünk, mint a borotva, akkor hívjuk segítségül a csodás fűszereket, gyógynövényeket, amelyek javítják a memóriát és fokozzák az agyműködést.
Hirdetés

Ha gyógynövényekről vagy fűszerekről van szó, akkor a legtöbb esetben a diéták alatt használjuk tudatosabban, de az ételek ízét is feldobja. Ám kevesen tudják, hogy fogyasztásukat nem csak az alakunk hálálja meg, hanem szellemileg is rendbe vágják az embert.

1. Rozmaring
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítségével a rozmaring felveszi a harcot a szabadgyökökkel és az általuk okozott károsodásokkal az agyban. A benne lévő karnozinsav különösen hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például a stroke ellen. Javítja a vérkeringést, ezzel pedig magát az agyműködést is.

2. Kislevelű bakopa
Brahmi néven is ismert, és Ázsiában a tradicionális gyógyászat része. Valódi csodanövényként tisztelik különleges hatása miatt, elsősorban a koncentráció és a memória javítására használják. Enyhíti a feledékenységet, oldja a szorongást, javítja az agy vérkeringését is. A kiszárított növényből főként teát lehet készíteni.

3. Kurkuma
A benne található kurkumin nevű vegyület lebontja azokat az agyi plakkokat, melyek az Alzheimer-kór kialakulásában játszanak szerepet. Ezen kívül kiváló gyulladáscsökkentő, javítja a memóriát és antidepresszáns hatása is van. Turmeron nevű vegyülete serkenti az új idegek létrejöttét és elősegíti az agy regenerálódási folyamatait is.

4. Szent bazsalikom
A szent bazsalikom, más néven tulsi illóolaja kámfort, eugenolt, nerolt, valamint több terpént és flavonoidot tartalmaz. Mivel egy adaptogén növény, segít a testnek jobban reagálni a stresszre, elősegíti a stresszoldást is. A tulsi olaját is használhatjuk aromaterápiához a memória és a koncentráció növelésére.

5. Kakukkfű
Kiváló támogatója az agy egészségének, ugyanis a növényben lévő illóolajok növelik az omega-3 zsírsavak szintjét az agyban. Ez azért fontos, mert az omega-3 védi az agyat az időskori kognitív romlástól, fejleszti a tanulási készségeket és a memóriát, elősegíti az agysejtek megfelelő működését és fejlődését. A kakukkfű flavonoidokat is tartalmaz, amelyek pedig növelik az agy antioxidáns-kapacitását.

6. Ázsiai gázló
Tigrisfűként is találkozhatunk vele, Ázsiában honos növény. Felhasználhatjuk levesek, saláták, italok fűszerezésére. Rendszeres fogyasztása növeli a kognitív képességet, javítja a keringést, ezzel serkenti az agy oxigénellátását. Magas antioxidáns tartalma stimulálja az idegi pályákat, eltávolítja a lerakódásokat az agyi erekből, ezzel lassítva a demencia kialakulását. Ez a növény nyugtatja az idegrendszert, ezért epilepsziásoknál is érdemes alkalmazni.

7. Oregánó
Rendkívül hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. Javítja a mentális jólétet és szabályozza a hangulatot is. Csökkentheti a szorongást, emellett fejleszti a tanulási és koncentrációs készségeket. Illóolaját is felhasználhatjuk aromaterápiához a stressz feloldására és az idegek nyugtatására céljából.

8. Bors
Nem csak a feketebors, de az összes borsféle tartalmaz egy csípős összetevőt, a piperint, amely növeli az agyban található béta-endorfinok számát és fellendíti a kognitív működést, javítják a hangulatot és nyugtató hatásúak.

9. Zsálya
Kitűnően fejleszti az agyi funkciókat és javítja a memóriát. A rozmaringhoz hasonlóan ebben is található karnozinsav, amely megakadályozza a szabadgyökök káros tevékenységeit az agyban. Emellett serkenti a glutation nevű öregedés elleni antioxidáns termelődését, amellyel több idegrendszeri betegséget kezelnek, többek között az autizmust. Terpenoidot is tartalmaz, ami igazoltan javítják a kognitív funkciókat. Ha magas vérnyomással küzdünk, csak módjával fogyasszuk, mert vérnyomásemelő hatása van.

10. Fahéj
A fahéj nátrium-benzoáttá bomlik a szervezetben, amely pozitív hatással van az agy működésére. Ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal elkerülhetünk számos korral járó idegrendszeri problémát is. Már az illata is javítja a kognitív funkciót.

11. Szegfűszeg
Ez az illatos fűszer szellemi élénkítőként működik, valamint csökkenti az oxidatív stresszt az antioxidáns-tartalma miatt. Ezen kívül fenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat és elősegítik a sejtek egészségét. Olaját aromaterápiához is használhatjuk, mert élénkíti az agyműködést, javítja a koncentrációs képességünket, emellett képes visszafordítani a memóriával és tanulással kapcsolatos problémákat.

12. Szerecsendió
A benne lévő miriszticin nevű vegyület segítségével fellendíti az agy működését. Javítja a memóriát és blokkol egy enzimet, amely hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához. Csökkenti a stresszt és a fáradtságot is. Az olaja frissen tartja az elmét és oldja a stresszt. Ezt a fűszert azonban csak mértékkel szabad fogyasztani, naponta csak egy-két csipetnyit, mert hányingert, hányást és remegést okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Keringési zavar és ekcéma
  2022-12-28 23:06:05, szerda
 
  Amikor keringési problémáink vannak és gond adódik a vénákkal, akkor nemcsak érrendszeri problémákkal kell számolnunk, hanem bőrbetegségekkel is. Ilyen bőrbetegség például a sztázis ekcéma vagy más néven vénás sztázis dermatitisz. De mi is ez a betegség?

Ez a betegség akkor alakul ki, amikor az alsó végtagokban nem megfelelő a vénás keringés. Ilyenkor megduzzad a boka, a lábfej, és ekcémás bőrtünetek alakulnak ki. A vénás ekcéma leggyakrabban 50 éves kor fölött alakul ki, és férfiak gyakrabban szenvednek ebben a betegségben, mint nők.

Az első tünetek között szerepel a duzzanat a boka körül, ami általában lecsökken éjjel, alvás közben, majd a nap folyamán, amikor újra aktívak vagyunk, ismét megjelenik.

Más jelei, tünetei is vannak a betegségnek. A boka körül elszíneződik a bőr és sárgás, barnás lesz a színe. A lábfejen és a bokán a visszerek kidudorodnak és erős kékes-lilás színben pompáznak. Megjelenik a fájdalom, a szűnni nem akaró viszketés. A bőr pikkelyessé, vastaggá válik, kisebesedik, és a lábszáron kihullik a szőr is.

A vénás sztázis azokat az embereket sújtja, akik valamilyen keringési problémával küzdenek. Ilyenkor nem jut elegendő oxigén a szövetekhez és ezért alakulnak ki ilyen vagy hasonló bőrbetegségek.

A vénás sztázis kialakulásában sok betegség játszik kiemelkedő szerepet. Ilyen a magas vérnyomás, a visszér, a túlsúly, a szívbetegségek, a vérrög, a veseelégtelenség.

A diagnózist csakis szakorvos állíthatja fel, mint ahogyan a kezelési módokat is ő határozhatja meg. A terápia mindig az adott személytől függ, de a betegség stádiuma is nagyban meghatározza, hogy milyen kezelési módszerek és terápiák lesznek hatásosak a tünetek enyhítésében, esetlegesen a betegség folyamatának lassításában.

Az orvos gyakran ír fel visszérproblémákra kompressziós harisnyát. Életmódbeli változásokat is javasolhat, mint például ha ülő munkát végzünk, akkor a gyakori felállást az íróasztaltól, de a séta is nagyon sokat számít, illetve az is segíthet, ha naponta néhány alkalommal a szívtől magasabban tartjuk a lábunkat, ami a vérkeringésnek és a nyirokkeringésnek is jót tesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mit ehet, aki laktózintoleranciában szenved?
  2022-12-28 22:59:49, szerda
 
  Egyre többen követik a laktózmentes étrendet még azok közül is, akik nem szenvednek laktózintoleranciában. A laktóz egy olyan cukor, amely a tejben és a tejtermékekben található meg. A vékonybélben lévő laktáz enzim segít ennek a cukornak a lebontásában.

Vannak olyan emberek, akiknek a szervezete nem tud laktázt termelni, vagy nem tudja a tejben lévő laktózt megemészteni. Azok, akik úgynevezett laktózintoleranciában szenvednek, dönthetnek úgy, hogy laktózmentes étrendet követnek, mivel így sokféle kellemetlen tünetet kerülhetnek el.

A laktózmentes életmód azt jelenti, hogy sokféle korábban fogyasztott ételről és italról le kell mondani, azonban sok olyan táplálék nem kerül le a listáról, amely igenis nagyon egészséges. Mutatjuk is, hogy milyen ételeket szabad fogyasztanunk, amennyiben laktózintoleranciában szenvedünk.

A laktózmentes étrend nem zárja ki a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Beilleszthetjük az étrendbe a hagymát, a fokhagymát, a brokkolit, a kelkáposztát, a spenótot, a salátát, a cukkinit, a sárgarépát, a mangót, az ananászt, a szőlőt, a szilvát, az őszibarackot, a bogyós gyümölcsöket, a narancsot, az almát.

Gyógynövények közül nem tiltott az oregánó, a rozmaring, a kurkuma, a bazsalikom, a kapor és a menta. Milyen italokat fogyaszthat az, aki laktózintoleranciában szenved? Gyümölcsleveket, vizet, kávét és teát.

Húsfélék közül fogyasztható a marha, a sertés, a bárányhús, illetve a csirke és a pulykahús is. A tenger gyümölcsei, azaz a halak, a homár és a kagyló is, illetve a tojásról, annak fehérjéről és sárgájáról sem kell lemondania annak, aki ebben a betegségben szenved.

A hüvelyesek közül nyugodtan lehet enni mindenféle babot, lencsét és még csicseriborsót is. Teljes kiőrlésű gabonák, amelyeket nyugodt szívvel lehet fogyasztani: árpa, quinoa, hajdina, kuszkusz, zab. A diófélék sem tiltottak, beilleszthetjük az étrendünkbe a diót, a pisztáciát, a kesudiót, a mandulát és a mogyorót.

Ehetünk magvakat is mint chiamag, lenmag, napraforgómag és tökmag. A laktózmentes tejeket részesítsük előnyben mint a szójatej, a mandulatej, a rizstej, a zabtej vagy a kókusztej. Olajok közül pedig hasznos lehet a kókuszolaj, az olívaolaj és az avokádóolaj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Feszültséget csökkentő illóolajok
  2022-12-28 22:54:00, szerda
 
  Feszültséget csökkentő illóolajok - citrom, bergamott, citromfű, neroli

Az illóolajok aromaterápiás hatása kiemelkedő. Legfőképpen akkor tapasztalhatjuk meg ezeknek az illóolajoknak a csodás pozitív hatásait, ha sokat idegeskedünk és stresszelünk. Az aromaterápiát már több száz éve alkalmazza a hagyományos orvoslás.

Az egyik legismertebb illóolaj pedig nem más, mint a levendula. Egy kutatásba embereket vontak be. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainál a memóriafeladatok elkezdése előtt levendula-illóolajos aromaterápiát alkalmaztak, a másik csoport tagjainál nem. Azok, akik a levendula-illóolaj aromaterápiás hatásait kihasználhatták, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint azok, akiknek nem volt szerencséjük a levendula illatát kiélvezni. A levendula-illóolaj nyugtató hatással van a testre és nagy szerepe van a stressz csökkentésében.

A bergamott-illóolajat is széles körben használják az aromaterápiában, szintén kiemelkedő a hatása a stressz csökkentésében, illetve ez az illóolaj a pihenést is nagyban elősegíti. A bergamott-illóolaj hatására eltűnnek a negatív érzelmek, illetve csökkenti nemcsak a fáradtságot, hanem a szervezetben a magas kortizolszintet is.

A szorongás enyhítésére citromfű-illóolajat is bátran használhatunk. Ez az illóolaj nemcsak a szorongásos tüneteket csökkenti eredményesen, hanem a relaxációt is elősegíti.

A neroli-illóolajat nagyon sokan kedvelik, hiszen nemcsak édes, hanem fűszeres aromával is rendelkezik. Az illóolajat bátran használhatjuk a szorongás enyhítésére. A neroli-illóolaj nyugtató hatásokkal is rendelkezik. A menopauza szakaszába lépő nőknél és a premenstruációs szindróma tüneteitől szenvedő nők esetében is pozitívan hatott ez az illóolaj a hangulatingadozásokra.

A citromillóolaj nyugtató és szorongáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Linaool vegyületben gazdag, amelynek pozitív hatásai kiemelkedőek, ugyanis elősegíti az alvást, javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt és még a depresszió kellemetlen tünetei ellen is nagyon hatásos.

Az ylang-ylang illóolaj nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Aromaterápiás hatása nemcsak emiatt kiemelkedő, hanem azért is, mert ez az illóolaj a stresszhormonok csökkentésében is jeleskedik. Az illóolaj nyugalmat is biztosít, így egy-egy stresszes időszakban mindenképpen használjuk ki csodás hatásait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A tápanyagokban gazdag és immunrendszert erősítő mangó
  2022-12-28 22:50:01, szerda
 
 



A tápanyagoknak nagyon fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében. Minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál nagyobb lesz az esélye, hogy nem szenvedünk majd tápanyaghiányban. A mangóról is elmondható, hogy sokféle tápanyagban bővelkedik, amelyek aktívan hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Mutatjuk is, melyek ezek a tápanyagok.

A mangó gazdag forrása a C-vitaminnak, a réznek, a folsavnak, a B6-vitaminnak, az A-vitaminnak, az E-vitaminnak, a K-vitaminnak, a niacinnak, a káliumnak, a riboflavinnak, a magnéziumnak és a tiaminnak.

Az immunrendszer támogatásában a C-vitamin játszik nagy szerepet, amely antioxidáns hatással is rendelkezik. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely megtámogatja a vas felszívódását, védelmet jelent a sejteknek a károsodásokkal szemben, illetve a sejtek növekedését is segíteni tudja.

A mangó nemcsak a magas tápanyagtartalma miatt emelkedik ki a többi gyümölcs közül, hanem azzal is, hogy alacsony a kalóriatartalma. Két étkezés között tehát nyugodtan ehetünk mangót. Nemcsak azért, mert kevés kalóriát tartalmaz, hanem azért is, mert rostokban is bővelkedik, ami viszont jóllakottságérzetet ad, azaz egy-egy főétkezés alkalmával nem fogunk majd sokat enni.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a mangó rendszeres fogyasztása képes visszaszorítani a cukorbetegség kockázatait. Egy másik tanulmány pedig azt írta, hogy azok a táplálékok, amelyek C-vitaminban és karotinoidokban gazdagok, csökkenteni tudják a vércukorszintet. Márpedig a mangó mindkét tápanyagban bővelkedik.

A mangó nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem más antioxidánsokban is, például polifenolokban. Ilyen polifenol például a mangiferin, az antociánok és a katekinek. Ezek az antioxidánsok nemcsak az öregedési folyamatokat lassítják, hanem a krónikus betegségek kockázatait is csökkenteni tudják.

Ha immunerősítésre van szükségünk, akkor is bátran nyúlhatunk a mangóhoz, merthogy a benne lévő tápanyagok valóban nagyszerűen támogatják a szervezetünk védelmi vonalát.

A mangó gazdag forrása az A-vitaminnak. Amennyiben A-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor nagyobb lesz a fertőzések kialakulásának a kockázata.

A mangó más fontos tápanyagokat is tartalmaz, amelyek szintén elengedhetetlenek az immunrendszeri egészséghez. Ilyen például a réz, az E-vitamin, a folsav és a B-vitaminok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/28 oldal   Bejegyzések száma: 278 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2407
  • e Hét: 11189
  • e Hónap: 42675
  • e Év: 247376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.