Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Leves nélkül nincs élet...
  2016-01-13 09:18:29, szerda
 
  Leves nélkül nálunk nincs élet...

Gyermekkorom óta leves-mániás vagyok, a déli maradékot minden este elfogyasztom. Megosztom veletek, hogyan főzök pikk-pakk gyorsan leveseket. Az előkészületek nálam nem okozhatnak gondot. Előre készülök.
Házi ételízesítő, amiből 10 perc alatt sokféle leves készíthető.
Saját recept:
70 deka gyökér, (lehet benne 1-2 paszternák) 1 nagyobb zeller, 1 kg sárgarépa, 1 karalábé, 1 kis öklömnyi karfiol, 1 férfi ökölnyi káposzta fele, 2-3 makói hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2-3 kápia paprika, 1 pritamin paprika, 2 szál (5.10 cm-es) friss rozmaringág levele, 5-6 szál friss lestyán, 2 csomó zeller-zöldje, 3 csomó zöldség-zöldje. Lemérjük, ledaráljuk, minden kilóhoz 20 dkg tengeri sót adunk, jól elkeverjük és üvegbe tesszük. Amennyiben kg/15 dkg sóval készítjük, úgy a tetejére csurgassunk étolajat. Bármilyen leveshez kiváló, egész évben készen áll. Egyre kell figyelnünk, soha nem sózunk előre. 1 evőkanál vegyes zöldséggel 2 liter leves készíthető.
Készítettem vele húslevest is, a fazékba leves szűrőt tettem, abba ment a ,,vegetám". Nagy sikere volt, talán nem túlzás, ha azt mondom tökéletesen helyettesítette a friss zöldséget.
Megkönnyíti az előkészületeimet, hogy mindig van a hűtő ajtóban, kapor, medvehagyma, fokhagyma, zöldség zöld, zeller zöldje, vegyes zöldek, darabolva kis üvegekben, nyáron snidling is. Az anyagot jól megmosom, leszikkasztom, felaprítom, ízlés szerint sózom, majd bő olajjal elkeverem. Vigyázat nem mindegyik bírja el az olíva-olajat. Jó minőségű napraforgó azonban mindenbe mehet.
Füstölt hús ízt úgy varázsolok a fazékba, amikor sonkát, csülköt főzök, a levét jó sűrűre visszaforralom, hűtöm, majd jégkocka tartóban kifagyasztom, ha kész megmozgatom a tartót, a kipotyogott kockákat nejlonzacskóban tárolom felhasználásig.
Talán valaki kedvet a fentiekhez.
Legközelebb a házi fűszervarázsaimmal jelentkezek.
drága barátnőm receptje:Lélek Sándorné Epkafat
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Kenyeret a húslevesbe
  2015-08-05 18:11:56, szerda
 
  Ezért dobj kenyeret a húslevesbe! Erről még biztos nem hallottál!

Nagyon sok olyan házi praktika létezik, amely segít abban, hogy a háztartásbeli dolgaink könnyebben és egyszerűbben történjenek.

A kenyér is ebbe a kategóriába sorolható, vannak ugyanis olyan trükkök, amellyel amellett, hogy sokat spórolhatunk, egyszerűbbé is tehetjük a dolgainkat.

Kenyeret a húslevesbe
A cím hallatán biztosan mindenki felkapja a fejét, hogy mi keresni valója van a kenyérnek a húslevesben! Nos igen, sokszor nagy segítségünkre lehet a kenyér a húsleves elkészítése során. Az egyik hibának nem mondható dolog, ami a húslevest érinti az az, hogy mire megfő, kicsit zsírosabbá válik és így az egészségre, az emésztésre nincs túl jó hatással. Ha szeretnénk a zsírjától egy kicsit megszabadulni, akkor egy kenyér szeletet dobjunk a levesbe pár másodperce, majd vegyük ki. Ez segít felszívni a fölösleges zsírt és igazából annyi marad csak benne, amennyi szükséges. Tovább soha ne hagyjuk benne, mert elázik és kenyeres húslevest ehetünk majd. A legjobb választás egy száradtabb, nem túl friss kenyér.

Kíváncsi vagy még más kenyér trükkökre?

a fehér kenyerek 3 napig, a teljes kiőrlésűek pedig
4 napig ehetőek, a kovász alapúak akár egy hétig is fogyaszthatóak
a szárazabb, mélyhűtött kenyeret a legjobb pirítani, sokkal ropogósabb lesz és nem megy a kukába
a fagyasztóba tett kenyér tovább tárolható, főleg, ha meleg van (vegyük ki a fagyóból, tegyük tányérra zárt műanyag zacskóban és olyan lesz, mintha friss lenne
vannak üzletek, ahol az előző napi kenyér olcsóbb ezért ha spórolni szeretnénk érdemes szétnézni
a száraz kenyeret nem kell kidobni, kiváló panírmorzsa lesz belőle, ha egy sajtreszelőn lereszeljük
Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
tojás héja
  2015-05-06 10:33:31, szerda
 
  Elképesztő hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a tojás héja, mennyire nagy hatással van az egészségünkre. Ha Ön is kidobta idáig a kukába a héját. akkor érdemes ezt elolvasnia.
A legtöbb ember nem tudja azt, hogy a tojás héja valójában 90% -ban tiszta Kalcium, ami kémiailag szinte teljesen azonos a fogak, és csontok felépüléséért felelős Kalciummal.

Ennek az egyezésnek köszönhető az is, hogy a tojás héja nagyon könnyedén szívódik fel a testünkben, és sokat segít egészségügyi szempontból. Továbbá számos ásványi anyagot is tartalmaz többek között vas, cink , réz, mangán , fluor .

Hogyan hat az egészségünkre a tojás héja? A kalcium tartalma nem csak a csontok megerősítésében játszik szerepet, de segít a csontvelő vérellátásaban is. Segít megelőzni a csontritkulást és bizonyítottan jó hatással van a koleszterin szintre, és a magas vérnyomást is csökkenti.

Elkészítési mód : 5 főtt tojás héját törd apró porrá. Adj hozzá 3 liter vizet, és tedd egy hétre a hűtőben. Ez idő alatt feloldódik a héj, így könnyedén fogyaszthatóvá válik. Egy kevés citrom levével ízesítve minden nap fogyassz belőle 2 pohárral.
Ez a keverék nem csak a csontjainkra lesz jó hatással, hanem az emésztésre is.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
A só ereje
  2015-03-29 22:08:32, vasárnap
 
  Sót öntött az égett serpenyő aljára, a következő lépést minden háziasszonynak ismernie kell

A só az egyik legkedveltebb és legismertebb fűszer a világon. Egy jó ideje már a tévében is felhívják az emberek figyelmét, hogy a túl sok só káros lehet az egészségre, növeli a vérnyomást, stroke-ot okozhat, de akár felelős lehet a bélrák kialakulásáért is.

A só ugyanakkor rendkívül szükséges a szervezetnek, szabályozza a test folyadékegyensúlyát, szükséges az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Ezek mellett elősegíti bizonyos tápanyagok felszívódását a szervezetben.

A só azonban nemcsak egészségügyileg hatékony, de a háztartásban is felhasználhatjuk, mégpedig számos esetben. Az alábbi technikák közül jó párat ismertem, de van köztük olyan is, ami eddig ismeretlen volt számomra.

1. Piszkos lett a vasaló lapja? Egyszerűen egy sütőpapírra önt sót és kapcsold be a vasalót, majd addig dörzsöld a sóra, amíg szép tiszta nem lesz.

2. Kiesett a tojás a kezedből? A só segítségével könnyedén összeszedheted. Önt sót a tojásra, majd várj pár percet. A só összefogja a tojásmolekulákat, így könnyebb lesz feltakarítani.

3. Kigyulladt a serpenyő? Pánikra semmi ok, önts hamar sót a serpenyőbe.

4. Odaégett az étel? Nehéz kipucolni az odaégett lábos aljáról az ételeket. Legalábbis eddig azt hitted. Önts sót az edény aljára, majd töltsd fel vízzel. Pár perc múlva... voilá.

5. Mocskos lett a szivacs a mosogatás közben? Itt is bevetheted a só erejét.

6. Elsárgult a kád? Itt is bevetheted a sót. Keverj azonos mennyiségű sót és terpentint, majd egy szivacs segítségével sikált jól le a piszkot. A hatás elképesztő lesz! - Ehhez a művelethez mindig használj kesztyűt.

7. Ha eldugult a lefolyó használj só, szódabikarbóna keveréket, amire ecetet öntesz. Pár perc múlva önts rá forró vizet, a lefolyó pedig olyan lesz, mint újkorában.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Ízesített vajak készítése
  2015-01-25 16:09:47, vasárnap
 
  Mustárvaj:

10 dkg vaj, 2 kemény tojássárgája, 2 ek. csípős mustár, 1/ citrom leve, só, csipetnyi cukor.


Hagymavaj:

10 dkg vaj, 1 kicsi reszelt vöröshagyma, 1 csokor snidling, 1 kk. tárkony.

Fűszervaj:

10 dkg vaj, 1-1 csokor petrezselyem, snidling, kapor, 1 mk. fokhagymakrém, késhegynyi mustár.

Rokfortvaj:

10 dkg vaj, 5 dkg rokfort sajt, 1 ek. tejföl, pár csepp citromlé.

Gyömbéres vaj:

10 dkg vaj, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi chilipor, friss gyömbér vagy gyömbérpor, só. /Sült csirkére./
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Konyhai fortélyok
  2015-01-21 11:15:06, szerda
 
 

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló!

citrom

A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!


Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem szradnak ki.

A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszer

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb...teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle!

A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

Kenyér
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel vagy szórj rá lisztet! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem!

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Befőttesüveget úgy is kifertőtlenítünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

Tészta A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk. (beszúrás - bocs, meg akkor, ha egy kanál tejfölt teszünk a tojásba)

Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!

Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard!

Hogy ne legyen a káposztafőzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!

Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!

Sütibe való finomságok

Mazsola Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje. Mazsolához reszelt citrom, vagy narancs héját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.

Mire jó még a sütőpor? Csempe- járólap fugaközök tisztításához van egy új tippem!
Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.

A sütőport elsősorban a függönymosáshoz ajánlom, de minden fehérmosáshoz jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.

Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!

Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot: 2 evőkanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!

Lisztfélék tárolása

Gabonafélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre. Ha eképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.

Zöldségek
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.

A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)

Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.

Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.

Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla Ha a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét. A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.
A káposztaszag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.

Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.

Ha zöld salátát készítünk, tartsuk be a következő sorrendet: először tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet.

Hagymafélék Ha a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára tűzszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.
A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.
Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.
A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik.
Ha a gerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.
Ha hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.

Olajban sütés fortélya
Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha egy kis finomlisztet szórunk bele.
Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.

Fűszertippek Praktikus fűszerkockákat készíthetünk, ha friss petrezselymet felaprítunk, majd jégkocka adagolóba tesszük, kevés vízzel felöntjük, és így lefagyasztjuk. Étel készítésénél elég csupán egy kockát elővenni, s már fel is használhatjuk ételünkhöz.
A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.
Az őrölt fűszerpaprika jobban megőrzi a színét, és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába.

Mire kell figyelni, ha hétvégi vagy ünnepi menüt állítasz össze?
Nem boszorkányság, csak józan ész!
Főzz szezonális alapanyagokból: a friss zöldségek, gyümölcsök dúskálnak az értékes vitaminokban. Változatosan kövessék egymást az egyes fogások, hiszen csak egy igazán fanatikus burgonyaimádó kíván burgonyaleves után krumplifőzeléket.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Sós receptek maradék tojásfehérjével
  2014-11-26 12:47:47, szerda
 
  Lazacos tojásfehérje-saláta

Ennél a receptnél egyedül az okoz nehézséget, hogy a tojásfehérjét valahogy meg kell főzni vagy sütni - lehetőleg zsiradékmentesen, tehát teflonban vagy forró vízben "buggyantva". Eközben összekeverünk olívaolajat és citromlevet ízlés szerinti arányban mustárral, sóval, fehér borssal és finomra vágott snidlinggel. Összetépkedett jégsalátához keverünk vékonyra karikázott lila hagymát. Csíkokra vágunk füstölt lazacot és mennyiségtől függően egy-két színes paprikát, majd hozzátesszük a megfőtt vagy megsült, darabokra vágott tojásfehérjét. Végül a salátaöntetbe lazán beleforgatjuk az összes hozzávalót.

Fűszeres, sajtos sült tojáshab

3 maradék tojásfehérjét habbá verünk, és befűszerezzük borssal, sóval, szerecsendióval, pici pirospaprikával és annyi reszelt sajtot (körülbelül 10 dekát) adunk hozzá, hogy könnyen formázható massza legyen. Kicsi diónyi gombócokat formázunk, megforgatjuk őket zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütjük.

Szokatlan tojásfehérjés receptek


Citromos r­izsgolyók
7,5 deci tejet csipetnyi sóval felforralunk, majd beleszórunk 20 deka a rizst, és puhára főzzük. A főzési idő felénél hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot (vagy édesítőt) és a fahéjat. 2 citrom héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Amikor a rizs kész, levesszük a tűzről, állandóan kevergetve hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, a citrom héját és levét, végül 5 deka margarint, majd simára keverjük, és kihűtjük. 4 tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verünk, és a langyos rizshez keverjük. A masszából kis golyókat formálunk, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a zsiradékot leitassuk róluk, majd porcukorral megszórjuk a golyókat.

Málnahab

A család felvevőképességétől függő mennyiségben készülhet el. A keményre vert tojásfehérjét néhány evőkanál porcukorral tovább kell verni, majd (mirelit esetén kiolvasztott) pürésített málnát keverünk bele. Frissiben tálaljuk, és nem kell elárulni a finnyásaknak, hogy nyers tojásfehérje van benne - írja a recept szerzője.

Rakott kifli

Szikkadt, karikára vágott kifliket megáztatunk vaníliás cukorral ízesített, felhevített tejben. Megvárjuk, amíg a kiflik teleisszák magukat. Kivajazott tepsibe leterítünk egy réteg kiflit, megkenjük nekünk tetsző lekvárral, megszórjuk darált dióval, majd újabb sor kifli jön, lekvár, dió. Az egész tetejét bevonjuk kemény habbá vert tojásfehérjével. Addig sütjük, míg szépen megpirul.

Édességek

Csokoládékenyér
12 deka vajat vagy margarint a 12 deka cukorral habosra keverünk, majd hozzákeverünk 3 evőkanál kakaót vagy 8 deka olvasztott csokit, 12 deka darált diót és 4 tojásfehérje keménnyé vert habját. Végül 6 deka lisztet is belekeverünk óvatosan.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk. Forró sütőbe toljuk, majd 5 perc múlva kissé lejjebb vesszük a hőt, így sütjük tűpróbáig. Ha megsült, deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, keskeny, hosszú szeletekre vágjuk.

Teasütemény
4 tojásfehérjét habbá verünk csipet sóval, majd beleforgatunk 8 deka lisztet, 12 deka porcukrot és 1 citrom reszelt héját. Végül óvatosan összevegyítjük 3 deka olvasztott, de már nem meleg vajjal. Kilisztezünk egy őzgerincformát, kétharmadáig töltjük a masszával. Előmelegített sütőben 150 fokon 45-50 percig sütjük (a sütő ajtaját ne nyitogassuk az első fél órában). A formában hagyjuk kihűlni. Másnap szeleteljük fel, és üresen, vagy csokival bevonva kínáljuk kávához, teához, kakaóhoz.

Csokoládéhab ("mousse au chocolat")
Mivel ebben a receptben nyers marad a tojásfehérje, így inkább friss maradék tojásfehérjéből ajánljuk elkészíteni.
15 deka jó minőségű étcsokoládét olvasszunk meg vízgőz fölött. 1 deci tejszínt melegítsünk forrásig, és keverjük a csokihoz. Verjünk kemény habbá 5 tojásfehérjét 1 deka cukorral. Óvatos mozdulatokkal keverjük a csokiba, szedjük tálkákba, és tálalásig tartsuk a hűtőben (minimum 2-3 órát).
Szerző: Kéky Kira Partner: HáziPatika.com
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
A tojásfehérje igazi kincs!
  2014-11-26 12:44:05, szerda
 
  Ideális fehérjeforrás, így használja!

Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.

Sok sütemény receptje kezdődik így: vedd három tojás sárgáját... De mit csináljunk az így megmaradó fehérjével? Hogyan tároljuk felhasználásig? Mit készíthetünk belőle? Mire vigyázzunk, amikor habbá verjük? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk, és számos receptet is megosztunk!

Mi van a tojásfehérjében?

Elsősorban víz. A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi test is (körülbelül) 78 százalékban víz. A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában, a táplálkozási szakemberek közel tökéletesnek tekintik azt. Ha megnézzük, hogy hasznos fehérje és felszívódás szempontjából az élelmiszereket milyen rangsorba állították, ezt kapjuk: 100 pontos az anyatej és a teljes tojás, 93 pontot kap a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója. Tehát a tojásfehérje igazi kincs!

Tudta?

Ami szinte nincs is a tojásfehérjében: zsír és szénhidrát.
A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát) a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki. Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a tojást a fertőzésektől.
A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük, akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, illetve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része is a tojásfehérjének.

Így tároljuk a tojásfehérjét

Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan sérülteket ne, és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket. Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a felszínen.

Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését szabályozó légkamra. Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad, addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről. Az a legjobb, ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.

Fontos!

A tojás megőrzési ideje 28 nap, a forgalomba-hozhatóság ideje pedig 21 nap. Blogbejegyzésekben olyan tapasztalatokat osztottak meg egymással az olvasók, hogy két-három hónap múlva is felhasználható volt még a hűtőben tartott tojás.
Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le! Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le, és így körülbelül 10 hónapig használható marad - ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel.

Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül "föltisztul". Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.
Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem szép látvány.
Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje (fertőzés nélkül is) bomlásnak indul. Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén adja a záptojás jellegzetes szagát. Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg, más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja. Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is zsírmentes, tiszta kegyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?

A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik.
Ugyanígy összeesik a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel, amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Szerző: Kéky Kira
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Ezt kell tenned, ha nem akarod, hogy a burgonya kicsírázzon
  2014-11-10 19:33:48, hétfő
 
  Sokan úgy tartják, hogy az egészséges étkezés költséges, ráadásul a nyers hozzávalók, a zöldségek és gyümölcsök hamar el is romlanak.

Sokan úgy tartják, hogy az egészséges étkezés költséges, ráadásul a nyers hozzávalók, a zöldségek és gyümölcsök hamar el is romlanak.

Így tartsuk sokáig frissen a salátát
Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a zacskóban hamarabb megromlik a saláta, mégis a friss saláta titka az, ha műanyag zacskóban tároljuk. Az itt keletkezett széndioxid megőrzi a frissességet és a levelek zöld színét. A salátákat mossuk meg, csorgassuk le jól róluk a vizet, és azután tegyük műanyag nejlonzacskóba.

Így tároljuk a felvágott avokádót, hogy ne barnuljon meg
Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, és ajánlatos lenne legalább 2-3 naponta fogyasztani. Ha nem tudunk megenni egyszerre egy avokádót, annak érdekében, hogy megelőzzük az oxidációt, a megbarnulást, tegyünk az avokádó mellé egy fél szeletelt hagymát. A hagymában levő kén vegyülete még további 24-48 órára frissen tartja az avokádót.

Honnan tudjuk, hogy érett-e az avokádó?
Az avokádó színe és állaga sok mindent elárul. A nagyon világos zöld és kissé kemény példány még ízetlen, és valószínűleg még kb. 5 nap érési idő szükséges számára. Amelyik tapintásra túl kemény, azt mindenképp hagyjuk az üzlet polcán, hiszen még legalább 3 nap érési idő kellett volna neki. Olyat válasszunk, amelyik sötétbarna, és elég puha. Ennek az íze is kellemes lesz, és krémes állagú masszát keverhetünk belőle.

Mit tehetünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?
Ha nem sikerült eléggé érett avokádót választanunk, hagyjuk még 1-2 napig érni. Tekerjük újságpapírba, és tegyünk mellé 1-2 érett banánt vagy almát, majd tegyük egy jól záró dobozba. Ezek a gyümölcsök olyan gázt bocsátanak ki, mely stimulálni fogja az érlelés folyamatát. Az érleléshez sárgabarackot, fügét vagy akár dinnyét is választhatunk.

Mit tegyünk, hogy ne csirázzon ki a burgonya?
A burgonyákat tegyük sötét, hűvös és jól szellőző helyre, fedjük le újságpapírral, majd tegyünk a tetejére 1-2 érett almát. Azért jó, ha fénytől védett helyen tároljuk, mert így meg tudjuk akadályozni a csírázást hatására termelődő, mérges a solanin anyag keletkezését. Ha ki is csírázik, azonnal törjük le a csírákat, és tisztítsuk meg a burgonya héját, mert a méreganyag a burgonya héjában raktározódik el először.
http://twice.hu/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Ügyeskedés a konyhában
  2014-10-27 15:09:10, hétfő
 
  1. A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

2. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.

3. Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves.
4. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez.
6. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

7. A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
8. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.


9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.


10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsíteni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

.
11. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az ízét és illatát.


12. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

13. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.


14. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

15. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, mielőtt behelyezzük, húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

16. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. Azért vegyük figyelembe, hogy a hagyma illó olaja gyógyítja a szemet.

17. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

18. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss zöldségeket (akár több kilót), majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a az ételhez adott sómennyiségre!

19. Ne táróljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

20. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni. Például, amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet. Azon felül nem szaporodik fel a mosatlan sem.

21. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel pedig, még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.

22. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.

23. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

25. A citrom héját nem kell kidobni, míg nem lesz rá szükség, mélyhűtőbe vele! Fagyottan könnyen reszelhető.

26. Hogy a hússzeletek ne fagyjanak össze a mélyhűtőbe, a hússzeletek közé folpackot kell tenni, így nem fagy össze. Felhasználáskor annyi szeletet vesz ki az ember, amennyire éppen szükség van.

27. Tészta, leves, stb. úgy is fagyasztható, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, s ebbe beletesszük a fagyasztani valót. Ha megfagy, ki lehet venni a dobozból, és a téglaalap formájával jól pakolható a fagyasztóban.
http://www.mindenegybenblog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 149 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 763
  • e Hónap: 12150
  • e Év: 49898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.