Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
Hamvazkodás a járvány idején 2021 évben
  2021-01-14 10:39:35, csütörtök
 
  Az Istentiszteleti Kongregáció jegyzéke a hamvazkodás szertartásának átmeneti módosításáról
Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció prefektusa aláírásával január 12-én kedden megjelent jegyzék (nota) a pandémia idejére átmenetileg módosítja a Nagyböjt kezdetén szokásos hamvazkodás szertartásrendjét.
,,Miután a pap imádsággal megáldotta a hamut és meghintette szenteltvízzel, szó nélkül a templomban jelenlevő hívekhez fordul, és mindössze egyetlen egyszer mondja el mindenkinek a Római Misekönyv formuláját: ,,Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban" vagy pedig ,,Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!"
Ezt követően a pap lemossa a kezét, felölti a szájat és az orrot eltakaró szájmaszkot, majd mindenkit meghamvaz, aki eléje járul, vagy pedig ő maga megy a helyükön maradó hívekhez. A pap ujjai közé veszi a hamut és minden hívő fejére hint belőle, anélkül, hogy bármit is szólna".
Vatikán, Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció, 2021. január 12.
Robert Sarah bíboros-prefektus és Arthur Roche érsek-titkár
A jegyzék tehát valójában egyetlen ponton változtat a szertartáson, mégpedig a hamvazószerdai liturgikus felszólítás egyszeri, a közösség előtti elmondásával, amit aztán nem ismétel meg külön minden hívő esetében.
A szertartás kezdetén a hamu fölött elmondott imádság változatlan marad: ,,Kedves Testvéreim! Alázattal könyörögjünk Istenünkhöz, mennyei Atyánkhoz, hogy árassza jóságosan bőséges kegyelmét erre a hamura, amelyet a bűnbánat jeléül fejünkre hintünk. Istenünk, téged az alázatosság könyörületre indít, a bűnbánat pedig megengesztel. Hallgass kegyesen könyörgésünkre, és amikor híveid fejére hamut hintünk, áraszd rájuk szent † áldásodat, hogy buzgón gyakorolva a nagyböjt bűnbánati cselekedeteit, szent Fiad húsvéti feltámadását megtisztult lélekkel ünnepeljék. Krisztus, a mi Urunk által".

*
-Vatikán: Hamvazószerdán a hamvazkodás testi érintés nélkül történjék
Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció útmutatása szerint a hamut a hívek fejére kell szórni és pedig szótlanul.
Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció útmutatása szerint a hamut a hívek fejére kell szórni majd, éspedig szótlanul.
Ebben az évben február 17-én lesz Hamvazószerda: a papoknak és a kijelölt segítőiknek a hamut a hívek fejére kell majd hinteniük oly módon, hogy ne legyen testi érintkezés, azaz a hívek homlokára ne rajzoljanak keresztet. További változás, hogy a szokásos mondatot - ,,Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel" - nem mondják majd el minden egyes hívő számára, hanem csak egyszer mondja el a miséző pap, az egész gyülekezetnek.
Ezt az irányelvet adta ki Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció január 12-én egy jegyzékben, amelyet Robert Sarah bíboros, a dikasztérium elöljárója írt alá.
Már eddig is előfordult a hamuhintés módszere, de a leggyakoribb mégis az, amikor a pap belemártja ujját a finom hamuba, és azzal rajzol keresztet a sorban álló hívek homlokára.
A Vatikán jegyzéke így pontosít:
A hamu megáldásának imáját és a hamu szentelt vízzel történt meghintését követően a pap a hívekhez fordul és elmondja a Római Misszálé formuláját: ,,Bánjátok meg bűneiteket és higgyetek az Evangéliumban" vagy ,,Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel".
A hamvazást kiszolgáltató személy ezt követően megmossa kezét és felteszi a maszkját, majd az elé járulóknak a fejére hinti a hamut. Ha az tűnik tanácsosabbnak, a hívek a padban maradhatnak és a hamvazást végző személy lép oda hozzájuk. A hamvazásnak azonban úgy kell történnie, hogy a pap vagy a kiszolgáltató másik személy nem érintse meg a hamvazkodók homlokát.
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Korzenszky Richárd OSB nagyböjti gondolatai
  2020-02-27 10:30:32, csütörtök
 
  Az önmagunkkal való küzdelem hetei ezek. Az elmélyedés lehetősége... A negyven napi böjt megtartásának, a böjtöt végző gyakorlatainak célja, ,,hogy a lelki vágyódás örömével várja a szent húsvétot".
...... ...........


Hol van ma már a nagyböjti fegyelem? Ki gondol arra, hogy nagyböjt van? - teszi fel a kérdést Korzenszky Richárd bencés szerzetes, emeritus tihanyi perjel írásában, amelyet február 25-én tett közzé a Facebookon.
Az alábbiakban Richárd atya nagyböjti gondolatait olvashatják. Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
70 ötlet a nagy böjtre
  2020-02-27 10:23:21, csütörtök
 
  Nem tudod miről mondjál le a nagyböjtben? - 70 ötlet (nem csak) fiataloknak
Magyar kurír 2020.02.26 Link
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
2020. február 26-án, hamvazószerda - Szombathely
  2020-02-27 10:02:41, csütörtök
 
  2020. február 26-án, hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt. Ebben az időszakban minden szerdán és pénteken Szombathelyen a város más-más templomaiban gyűlnek össze a katolikus hívek, hogy reggeli szentmisén vegyenek részt.
Az évek óta hagyományos stációs szentmisejárás első állomása az oldai lakótelepen lévő a Fatimai Szűzanya Szeplőtelen Szíve és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templomban volt. Ismét megtelt a templom, ami mutatja a katolikus hívek elkötelezettségét, hogy e nagyböjti időben jobban megéljék kereszténységüket.
A nagyböjt út a húsvét titka felé, a szeretet titka felé, mondta szentbeszédében Székely János. A nagyböjt út a Golgota felé, ahol Isten kitárt karokkal odaadta az életét értünk. Út a feltámadott Krisztus üres sírja felé, ahol a szeretet legyőzte a bűn sötétségét, legyőzte a halált, hangsúlyozta a megyéspüspök.
Felidézte, hogy az elmúlt félévben kétszer is járt a Szentföldön, ahol zarándoktársaival virrasztottak a Getszemáni-kertben. Jézus aki valóságos ember is volt emberi értelmével nem értette a Mennyei Atya tervét, hogy miért kell a rettenetes szenvedés. De rábízta magát az Atyára, igent mondott a keresztútra. Jézust a Golgota felé vezető úton nem lábai, hanem a szíve vitte: a szeretete, a hűsége az Atya iránt, a szeretete irántunk. Jézus, az élő Isten fia elindult értünk is, hogy életét adja az emberért, mondta Székely János.
A zarándoklatok során jártak Jézus születésének helyén is. A megyéspüspök kiemelte: ez az a hely, ahol az Isten egy védtelen, gyönge gyermekként jött a világra. Tudta, hogy mi lesz a sorsa, de mégis gyermekként megszületett.
A nagyböjt út a szeretet titka felé. Vajon hiszünk-e ebben a titokban igazán? Átjárja-e a szívünket isten szeretetének, önátadásának fénye? Érezzük-e hogy értem is, nekem is odaadta az életét. Hagyjuk-e, hogy a mi életünk sötétségét is beragyogja ez a fény? - emelte ki Székely János.
Érezzük, hogy Isten kézen fog minket, érezzük, hogy megajándékozottak vagyunk! Tudjuk, hogy van Atyánk, van Megváltónk!
A szentbeszéd után következett a hamvazkodás, amikor a hívek homlokára hamuból keresztet rajzolnak, mely külső jele a bűnbánó lelkületnek.

...... .............



...... ............



 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Dr. Udvardy György érsek nagyböjti üzenete
  2020-02-27 09:42:21, csütörtök
 
  Videó Link
Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó gondolatai nagyböjt kezdetén
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Ferenc pápa homíliája hamvazószerdán
  2020-02-27 08:58:08, csütörtök
 
  Jézus, te szeretsz engem, alakíts át engem!
Február 26-án délután a római Aventinus dombon lévő Szent Anzelm-templomban a Szentatya rövid imát mondott, majd bűnbánati körmenete vezetett a közeli Szent Szabina-bazilikába, ahol hamvazással egybekötött misét mutatott be.
...... ..........


Ferenc pápa magyarra fordított homíliáját teljes terjedelmében közreadjuk. Link

2020.02.26 videó Link
Ferenc pápa bűnbánó menet és szentmisék 2020-02-26
A Szent Anselmi Templomból és a Santa Sabina-bazilikából a bűnbánó menet, a Szentmisék, a áldás és a hamu kivetése, Ferenc pápa vezetésével

Pope Francis - General Audience 2020.02.26 Videó Link
A Szent Péter tértől a Szent Atya közönsége
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Hamvazó szerda ünnep, de nem kötelező
  2020-02-27 08:13:24, csütörtök
 
  ...... ........



...... .......



Forrás: Katolikus ma oldal Mike Schimtz atya
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Szocska Ábel püspök tanácsai a nagyböjtre
  2020-02-26 11:42:12, szerda
 
  A böjt ünnepi idő, de egyben küzdelem is, a lélek harca, amely megtisztítja a testet és a lelket egyaránt. Lemondás mindenről, ami megkötöz, ami szenvedélyesen önmagához akar láncolni.
...... .........


A Görögkatolikus Egyházban február 24-én, a Római Katolikus Egyházban február 26-án vette kezdetét a nagyböjt. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök gondolatait olvashatják azzal kapcsolatban, hogyan lehet helyesen megélni a szent negyven napot.
,,Mielőtt a kovács elkezdi ütni az izzó vasat, tudnia kell, mit akar belőle készíteni."
(Remete Szent Antal)

Mennyivel inkább érvényesek ezek a szavak az életünkre, tetteinkre és nem utolsósorban az előttünk álló nagyböjtre. Tudnunk kell, mit akarunk vele kezdeni. Fontos, hogy legyenek céljaink, és tudnunk kell azt is, hogyan lehet azokat elérni, megvalósítani. Mert milyen kovács az, aki csak úgy, minden ismeret és elképzelés nélkül ütögeti az izzó vasat, de nem tudja, mit akar vele kezdeni? Munkája hiába lesz fáradsággal teli, mégis eredménytelen marad. Az életünk a vas, amit formálnunk kell; a böjt a kohó, amely miután áttüzesíti, formálhatóvá teszi azt; az erények a különböző eszközök, amelyekkel formáljuk; az eredmény pedig az a kegyelmi állapot, amely képessé tesz bennünket az örök életre.
Keresztény életünknek nagyon fontos és meghatározó szakaszához értünk, a nagyböjthöz. Amerikai kutatók szerint a keresztényeknek mindössze két százaléka veszi komolyan a böjtöt. Ugyanakkor egyre többen próbálnak az egészséges életre törekedni az egészséges táplálkozással, mozgással, különböző diétákkal. Egy vegetáriánus is mondhatná, hogy böjtöl. De mégsem, hisz nem elég csupán a testi erőfeszítés, az önfegyelem, legalább olyan fontos, vagyis még fontosabb az a lelki munka, amit a böjtölő végez. Milyen tehát a helyes böjt? Hogyan kell helyesen, jól böjtölni? A böjt sohasem csak önmagunkra irányul, hanem elsősorban Istenre, a felebarátunkra, és csak aztán miránk. Erre adnak nagyon szép tanítást a nagyböjtre előírt imádságaink is:
,,A böjti időt ünnepélyesen kezdjük meg, s a lelki küzdelmeknek vessük alá magunkat! Tegyük tisztává lelkünket, s testünket is tisztítsuk meg! Böjtöljünk az étkezésben, de tartózkodjunk minden szenvedélytől is, a Lélek erényeit élvezve. S végezzük mindezt buzgósággal, hogy mindnyájan méltókká váljunk Krisztus Isten szeplőtelen szenvedéseinek ünneplésére s a szent pászka lelki örömére." (Tivadar szerzetes imája, böjti sztihira)
Ezek szerint a böjt ünnepi idő, amit ünnepélyesen, azaz örömmel kell kezdenünk. De egyben küzdelem is, a lélek harca, amely megtisztítja a testet és a lelket egyaránt. Lemondás az ételről, de lemondás mindenről, ami megkötöz, ami szenvedélyesen önmagához akar láncolni. Cserébe annál nagyobb odafigyeléssel tekintünk az erényekre, amelyek Krisztus szenvedéseihez hasonlóan méltóvá tesznek minket a szent pászka, azaz az örök élet örömére.
A lelkiatyánk áldását és útmutatását kérve mindenki a maga életállapotának megfelelően, odaadó lélekkel induljon el, vegyük komolyan az előttünk álló böjti időszakot mint üdvösségünk egyik leghatékonyabb eszközét!


Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Fotó: Pixabay.com
Magyar Kurír 2020.02.26
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Böjte Csaba testvér- belső tisztaságra is elkezdenénk
  2020-02-26 11:33:03, szerda
 
  Nagyon helyesen ma már kezdtünk figyelni a környezetünkre, otthonunk, lakóhelyünk tisztaságára! A szemetelés, a nem környezettudatos életvitel miatt már politikusok buktak meg, karrierek hullottak cafatokra! Jól van ez így! Persze az lenne jó, ha nem az emberek megszólása, hanem a teremtett világ iránti szeretet vezetne bennünket a környezetkímélő életvitel kialakításában!
Hamvazószerda van, milyen jó lenne ha a belső tisztaságra is elkezdenénk törekedni! Életünk senki által nem ismert oldalát is próbáljuk nagyböjtben rendbe tenni! A hurrikán - amint a képen láthatjuk - mi mindent sodort a partra az óceánból! Egy kiadós, őszinte szentgyónás sok mindent hozhat a felszínre!
A nagyböjt egy szent időszak, melyben saját hibáimmal kell szembenézzek, most ne mással foglalkozzak, ne társaim hibáit nézzem, hanem a magam bűneit vegyem számba! Az őszinte bűnbánat sebeket gyógyít, rendet teremt, ragyogó tisztává tesz, az lenne jó, ha minderre vágyakozva térdre borulnánk szerető Istenem előtt! Az őszinte bűnbánat újjáteremt, az Isten színe előtti szentgyónásban a bűnös nemcsak bűn bánatot nyer, hanem újjá is születik! "Fiam vagy, ma szültelek", mondja az életgyónást végző embernek az Isten!
Mit kell tegyek?! Csendesedjek el, a magam testi, lelki egészségéért nézzek szembe a múltammal és alázattal, önmagamat hibáimért, bűneimért vádolva végezzem el a szentgyónásomat! Vágyjak tisztán, rendezetten, Isten gyermekének a szabadságában, békében élni! A pap a szentgyónás végén nem büntetést, hanem elégtételt ad, orvosságot, melyet hűségesen el kell végezni! Sok bűnöd bocsánatot nyer, mert nagyon szerettél! Jézus szavára hiheted, hogy visszanyerted gyermeki tisztaságodat, azt a belső ártatlanságot, mely erőt ad ahhoz, hogy Isten gyermekeként senkinek, semminek sem ártva, szabadon, békében éld az életedet!
Adná az Isten, hogy a kegyelem tiszta fürdőjében újjászülethessünk! Megvallva hitemet a bűnbánat szentségében, Csaba testvér
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
Hamvazószerda, a nagyböjt első napja
  2020-02-26 10:50:52, szerda
 
  Hamvazószerda, a nagyböjt első napja. Szigorú böjti nap!
,,Emlékezz, ember, hogy
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
2022.12 2023. Január 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1912
  • e Hét: 7603
  • e Hónap: 28286
  • e Év: 231199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.