Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
Kemény világ vár az oltatlanokra Nyugat -Európában
  2021-09-26 21:45:01, vasárnap
 
 







KEMÉNY VILÁG JÁR AZ OLTATLANOKRA NYUGAT- EURÓPÁBAN



Magyarországon már rég eltörölték a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem is tervezik ezek visszaállítását. Azonban több európai uniós országban szigorú intézkedést vezettek be, ami leginkább az oltatlanokat sújtja.


Hazánkban június végétől, az 5,5 milliós oltottság elérése után oldották fel a pandémia miatt bevezetett legtöbb szabályozást, azóta nem kell maszkot viselnünk, létszámkorlátozás nélkül mehetünk boltokba, nem kérnek védettségi igazolványt az éttermekben, szállodákban, színházakban mozikban, csak a tömegrendezvényeken. Bár valószínű, hogy a fertőzöttségi számok megugrásakor itthon is számíthatunk némi korlátozásra. De korántsem olyan szigorúakra, amiket a tőlünk nyugatra fekvő uniós államokban vezettek be, elsősorban az oltatlanok esetében.


Ausztriában mindennapos a maszkhasználat - AFP





Ausztria:

Nem kap segélyt, aki nem oltat

Az AMS, az osztrák munkaügyi hivatal megvonhatja a munkanélküli támogatást azoktól, akik azért utasítanak el több felajánlott állást, mert a munkakör betöltését oltottsághoz kötik. Ausztriában ugyanis a munkáltatóra bízzák, hogy kérnek-e az alkalmazottaktól védettségi igazolást. Az iskolákban még mindig tart a heti háromszori PCR-teszt kötelezettség. Szeptember 15-től élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, drogériákban és tömegközlekedési eszközökön kötelező az FFP2-es maszk viselete. Az antigén teszt érvényessége 48 óráról, 24 órára csökkent.


Németország:

Nem jár táppénz az oltatlanoknak

Tervezik Németországban, hogy akik nem vették fel a teljes védettséghez szükséges vakcinák megfelelő adagját, és úgy betegedtek meg koronavírus fertőzés miatt, azok kieső fizetését nem fogják pótolni közpénzből. A szankció azokat érinti, akik életkora és egészségi állapota lehetővé tette volna az oltakozást. Az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozások nélkül vehetnek igénybe szolgáltatásokat, mehetnek rendezvényekre, szórakozóhelyekre, éttermekbe. Sok tartományban ( 16-ból 8-ban) az oltatlanokat negatív PCR-teszttel sem engedik be a legtöbb helyre.


A teszteket sem fogadják el mindenhol - pixabay





Franciaország:

A legtöbb munkahelyen kötelező az oltás

Franciaországban már nyár óta nem járhat étterembe, moziba, színházba, bevásárlóközpontba, nem utazhat vonattal vagy távolsági busszal aki nincs beoltva, nem esett át a fertőzésen, vagy nincs friss negatív tesztje. Kötelezővé tették az oltást az idősotthonokban, szociális intézményekben, a védettségi igazolást pedig minden olyan munkahelyen, ahol közvetlen kapcsolatban van az alkalmazott az ügyfelekkel.


Olaszországban pénzbüntetést is kaphatnak az oltatlanok - AFP





Olaszország:

Nem kapnak fizetést az oltatlanok

Olaszországban hazaküldheti a munkáltató a védettségi igazolással nem rendelkező alkalmazottat, akit bár nem bocsátanak el, erre az időszakra nem kap fizetést. Náluk augusztus elején vezették be a Green Pass igazolványt, amit azok kapnak meg, akik legalább 15 napja felvették a vakcina első adagját, vagy igazoltan átestek a betegségen, illetve friss negatív teszttel rendelkeznek. Ha valaki a Green Pass nélkül megy dolgozni, akár 1500 eurós, azaz 534 ezer forintnak megfelelő bírságot szabhatnak ki rá. Akik nem olthatók, azok mentesülnek ez alól. A törvény október 15-től lép életbe.


A szlovénoknál a home officeban is tesztelni kell - pexels





Szlovénia:

Az otthonról dolgozóknak is kell védettségi

Az új kormányrendelet szerint minden olyan személynek kell rendelkeznie védettségi igazolással, aki közvetlen kapcsolatba lép másokkal, vagy olyan intézményben dolgozik, olyan tevékenységet folytat, ahol fennál a vírus terjedésének veszélye. A kivételek között az otthoni munkavégzés nem szerepel. Mindenkinek rendelkeznie kell QR-kódos Covid igazolvánnyal, amit minden szolgáltatás igénybevételénél fel kell mutatni, kivéve az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. A bevásárlóközpontokban azonban kötelező. Novembertől az állami hivatalokban nem fogadják el a negatív tesztet, csak védettséggel rendelkezők dolgozhatnak a szférában.


Link



Kapcsolódó cikkek

Egyre rosszabb a helyzet: Újra kötelező az iskolai maszkviselés Szerbiában

Link



Aggasztó hírek: Másfél évig még velünk marad a koronavírus

Link


Koronavírus: durvult a helyzet a szomszédban hétvégén

Link










 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Jó hírt közölt a koronavírusról az AstraZeneca kutatója: eg
  2021-09-23 20:30:30, csütörtök
 
 










JÓ HÍRT KÖZÖLT A KORONAVÍRUSRÓL AZ ASTRAZENECA KUTATÓJA: EGYSZERŰ NÁTHA LESZ BELŐLE
MTI

Már jövő tavaszra ezt jósolják.


Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett vakcina létrehozásában, a brit média csütörtöki ismertetése szerint egy szakmai szemináriumon felszólalva elmondta: az általános víruskutatási tapasztalat az, hogy a vírusok - párhuzamosan azzal, hogy terjedésük könnyebbé válik - veszítenek hevenységükből.

"Nincs ok annak feltételezésére, hogy a Sars-CoV-2 vírus virulensebb változatával kell majd szembesülnünk" - hangsúlyozta Gilbert professzor, akinek II. Erzsébet királynő az idén a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében játszott szerepéért.

Dame Sarah Gilbert hozzátette:

mindez azt is jelenti, hogy az új típusú koronavírus által okozott megbetegedések folyamatosan mind enyhébbé válnak.

"A vírus lassú, sodródásszerű genetikai változásait észleljük, és mindeközben fokozatosan felépül az immunitás is a lakosságon belül, ugyanúgy, ahogy ez más, szezonális koronavírus-fajtákkal szemben is megszokott" - fogalmazott az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Ezek a koronavírus-fajták okozzák a közönséges náthát is, és végül a Sars-CoV-2 is e náthavírusokhoz válik hasonlóvá

- tette hozzá.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosi karának professzora, aki szintén az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésének egyik irányítója volt, a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio - nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy Nagy-Britannia már túljutott a koronavírus-járvány legrosszabb időszakán, és a tél elmúltával "rendben lesznek a dolgok".

Bell professzor kifejtette: várakozása szerint jövő tavaszra alakul ki az a helyzet, amelyet kollégája, Sarah Gilbert nem sokkal korábban felvázolt.

Sir John kijelentette: a járvány pályáját tekintve az ország már most sokkal jobb helyzetben van, mint akár hat hónappal ezelőtt, és a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) nehezedő nyomás jelentősen enyhült. A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 15,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség tüneteivel újonnan kórházba szállított páciensek száma.


Link








 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Aggasztó hírek: Másfél évig még velünk marad a koronavírus
  2021-09-19 20:45:37, vasárnap
 
 




AGGASZTÓ HÍREK: MÁSFÉL ÉVIG MÉG VELÜNK MARAD A KORONAVÍRUS


Több mint 1,5 éve tart a koronavírus járvány és már a negyedik hullámát éljük meg. Az egyik legpusztítóbb pandémiának, a spanyolnáthának mindössze három hulláma volt. Vajon mikor vehetünk végre búcsút a koronavírustól? Mire számíthatunk még?
2021.09.18. 11:30 Bors


Az amerikai Bloomberg hírportál tudományos szakértők segítségével próbálta megjósolni, hogy mikor lesz vége a járványnak. Sajnos megcáfolták az eddigi legoptimálisabb becsléseket, és úgy tűnik, a járvány kisebb, nagyobb hullámokban évekig velünk marad.


Fontos lenne az átoltottság

Dr. Rusvai Miklós, járványtani professzor szerint nagyjából 3 évbe telik, mire Európa, Ázsia és Amerika lakossága átfertőződik, valamint mindenhol kialakul a megfelelő oltási protokoll, és elegen fel is veszik a vakcinákat. Ez utóbbi pedig azért is fontos, mert az átoltottak alacsony száma miatt jelennek meg az újabb és újabb mutációk. Ezek pedig kitanulhatják, hogyan kell áttörniük az szervezetünk, valamint a vakcinák által nyújtott védelmi vonalakat.


Nem fog ellenállni a vakcinának

Rusvai Miklós szerint egy ideig még együtt kell élnünk a coviddal

Rusvai Miklós szerint azonban attól nem kell tartanunk, hogy olyan mutáció jön létre, ami teljesen rezisztens lesz a vakcinákra,

"ahogy az eddig megjelent mutánsok esetében is az oltás a súlyos megbetegedést meg fogja akadályozni."Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a az influenza esetében: az alaptörzsek ellen oltunk, mégis véd az évente megjelenő új variánsok végzetes szövődményeitől.


Miért van több hulláma a koronavírusnak?

Az amerikai lapnak nyilatkozó tudósok az elmúlt 130 év 5 nagy influenza-járványa alapján megállapították, hogy általánosságban 2-4 nagy hullámuk volt, és 2-3 évig tartottak. A magyar professzor elmondta, hogy hiába 3 hullámáról tudunk az egyik legpusztítóbb járványnak, a spanyolnáthának, valójában már korábban elkezdődött, mint ahogy a köztudatba került.


A spanyolnátha száz évvel ezelőtt térdre kényszerítette Európát





"1917-ben már okozott nagyszámú megbetegedéseket, de akkor a tömegtájékoztatás még jóval lassabb volt. Ebből is következik, hogy másfél év még hátra van a pandémiából, a 100 évvel ezelőtti 5-6 évhez képest a jelenlegi világjárvány tombolása ,,csupán" 3 évig tart" - ismertette a hazai szakértő.


Az ereje folyamatosan gyengülni fog

- A fejlett országokban, így Magyarországon is a 4. járványhullámnál tartunk, ezután még 2-3-ra számíthatunk, amik egyre enyhébbek lesznek, egyre kevesebb halálesettel. A jövő év végéig, de legkésőbb 2023 végéig véget ér a koronavírus-járvány, ugyanis addigra immunizálódik át a hazai lakosság. A járvány vége egyébként is eltérő időpontokban lesz Földünk egyes pontjain. Világszinten, az alacsonyabb átoltottságú államok miatt 2024-re várhatjuk, hogy ne okozzon számottevő kárt a covid - fejtette ki Rusvai Miklós.


Az eddigi legpusztítóbb járvány

A koronavírus-járványban már most többen haltak meg világszerte (4,6 millióan), mint az elmúlt száz év alatt akármelyik járványhullámban. Az 1957-58-as ázsiai influenzát is megelőzi ezzel, mivel a WHO adatai szerint abban akkor 1-4 millió ember vesztette életét.

" Teljesen nem fog eltűnni a koronavírus, pár évente vissza fog térni, de egy egyszerű náthavírussá fog szelídülni, ha szervezetünk már megszerezte az immunvédelmet ellene"

- zárta Rusvai professzor


Link



A kormány kezdeményezi a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását

Link







 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Csak az oltottak kapnak kollégiumi helyet
  2021-09-11 22:30:07, szombat
 
 




CSAK AZ OLTOTTAK KAPNAK KOLLÉGIUMI HELYET


Sok felsőoktatási intézményben bevezették azt a szabályt, hogy csak a koronavírus ellen beoltottak költözhetnek be a kollégiumokba.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatcsomagja szerint csak egészséges, tünetmentes diákokat fogadjanak a diákotthonok és kollégiumok, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazolni tudó diákokat. Bár ez csak egy ajánlás, a döntés az intézmények saját hatáskörébe tartozik, az Eduline beszámolója szerint már több helyen csak az oltott hallgatókat fogadják.

A felsőoktatási intézményekben is jelenléti oktatás lesz, mivel az átoltottsági arány miatt a magyarországi járványhelyzet ezt lehetővé teszi, csupán a nagyobb előadásokat fogják online tartani.

A minisztérium által küldött levél részletezi a koronavírus jelenléti oktatási tanrendje alatti ajánlott óvintézkedéseket: a külföldről érkező hallgatók karanténkötelezettségét, a termek és a többi helység fertőtlenítését, rendezvényekre vonatkozó szabályozást és a kollégiumi beköltözésre vonatkozó szabályozást. Megadták a lehetőséget arra, hogy a felsőoktatási intézmények védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi lakhatást.


Sok helyen csak oltottak kapnak kollégiumi szobát





Egyetemenként eltérő szabályozás:


Jobb biztosra menni

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke a Spirit Fm reggeli műsorában múlt héten azt nyilatkozta, hogy az egyetemek saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a kollégiumaikat vagy sportlétesítményeiket illetően.

"Valószínűleg egyes egyetemek kollégiumaiba csak oltási igazolvánnyal lehet beköltözni, de olyan is lehet, hogy nem foglalkoznak vele, de plusz pontot jelenthet jelentkezésnél, ha valaki mindkét oltását megkapta"

- mondta a HÖOK sajtófőnöke. - Az idei tanévben a járvány miatt szigorú intézkedéseket nem vezetnek be, mivel az átoltottsági arány magas, de egy egy korábbi szabályozás még megmaradt. Az egyik ilyen az, hogy a kollégiumok 5 százalékát el kell különíteni covid szobáknak, ahova a panaszos hallgatókat helyezik el, de valószínűleg ezt a korlátozást is fel fogják oldani - tette hozzá Budai Marcell.


A kollégiumokban nem fogadhatnak oltatlan vendéget © Délmagyarország/Török János





Nincs szoba, ha nincs oltás

Néhány egyetem már korábban rendelkezett a kollégiumi beköltözésekkel kapcsolatban, például a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának honlapjára kiírták:

"A kollégiumi férőhelyet csak és kizárólag SARS-CoV-2 ellen beoltott hallgatók foglalhatják el. Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba."

Budapesten több kollégiummal rendelkezik az egyetem, a nagyobb épületeiben 200-250-en kaphatnak helyet.

Az egri székhelyű Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is ugyanezt a döntést hozta meg. A szabályozás a külföldi diákokra is vonatkozik, a karanténkötelezettségükre nem kell külön szállást keresni, az elkülönített épületrészekben lehetnek annak leteltéig.

Az Óbudai Egyetemen nem kötelező a védettségi igazolvány a kollégiumi beköltözéshez, csak ajánlott. A külföldi, illetve ha legalább 3 hónapig külföldön tartózkodó diákokra szigorúbb szabályozás érvényes: 5 napnál nem régebbi negatív PCR tesztet kell felmutatniuk a szoba elfoglalásához, ha maradni akarnak akkor 30 napon belül be kell oltatni magukat. A külföldről érkezők karanténkötelezettségét más címen kell tölteni.


Csak éjszakai vendéget nem fogadhatnak

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba lehet oltási igazolvány nélkül is beköltözni, csupán egyetlen korlátozó intézkedést hoztak a szeptemberi tanévkezdésre:

"a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében szeptembertől visszavonásig a hallgatói vendégfogadás szünetel, éjszakai vendégfogadásra (,,bentalvós") nincs lehetőség"

- írják az egyetem honlapján.


Az ELTE-n több helyen kötelező a maszk - shutterstock





Van, ahol a maszk is kötelező lesz

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nem kötik védettségi igazoláshoz a kollégiumi beköltözést, csak a vendégektől követelik meg azt. De továbbra is csak egészséges panaszmentes hallgatókat fogadnak. Ha valaki tüneteket észlel, át kell költöznie a betegszobába, és csak negatív teszt után térhet vissza saját szobájába. A maszkviselést azonban kötelezővé tették az ELTE-n egyes helyeken: a tantermekben, a folyosókon és az ügyfélfogadási helyiségekben.
Hibrid jelenléti oktatás

ELTE Informatikai Karán saját hibrid szabályozást hoztak: A-K betűvel kezdődő nevű diákokat A, a többit B hétre sorolták. A kezdő "A" héten az A-s hallgatók a tantermekben, a B-sek online hallgatják az órákat, a következő héten pedig fordítva.
Felkészültebbek A JÁRVÁNY BEROBBANÁSÁRA

A koronavírus-járvány őszre esedékes negyedik hullámának berobbanása ellenére is jelenléti oktatással indul az egyetemeken a 2021/22-es tanév. Felkészültebben várják az oktatási intézmények a járványügyi helyzet fokozódását, mint eddig, a magas átoltottság miatt enyhébb szabályozásokkal.

A virológusok egyöntetű véleménye szerint az oktatási intézmények és a kollégiumok is továbbra is járványügyi gócpontot jelenthetnek, emiatt is fontos, hogy minden diák oltassa be magát, aki teheti.


Link



Hétfőn megkezdődött a diákok oltása az iskolákban

Link


Koronavírus: ennyire súlyos lesz a helyzet 2 hét múlva

Link







 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Parlagfüvet pusztító bogár terjed Magyarországon
  2021-09-10 21:15:29, péntek
 
 







PARLAGFÜVET PUSZTÍTÓ BOGÁR TERJED MAGYARORSZÁGON

AZ OLAJOSBOGÁR PUSZTÍTJA A PARLAGFÜVET


A parlagfű-olajosbogár hatékonyabb lehet az allergén növény ellen, mint amit mi, magyarok valaha is parlagfű-mentesítés címén fel tudtunk mutatni. Ehhez az kell, hogy nagy egyedszámban el tudjon terjedni, és ne változtassa meg az étvágyát, de mindkettőre jó esély látszik. Külföldi tapasztalatok szerint az új jövevény inkább barát lesz, mint ellenség.

Magyarország nemzetközi viszonylatban is a parlagfűvel legszennyezettebb országok közé tartozik, a gyomnövény elleni harc bármilyen nekibuzdulása valahogy mindig mérhető eredmények nélkül bukik el. Közben a pollenje mintegy kétmillió ember életét teszi pokollá hetekre, hónapokra, súlyos milliárdokat költünk allergia elleni készítményekre, arról nem is beszélve, hogy a parlagfűvel fertőzött szántókon gyengébb a termésátlag.

Jó hír viszont, hogy a természet úgy tűnik, a segítségünkre sietett, mégpedig egy Európába behurcolt, idegenhonos rovar, a parlagfű-olajosbogár képében. Milliókat szállt meg a remény a hazai megjelenéséről szóló hírek hallatán, de főleg miután megtudtuk: fő tápláléka a parlagfű levele. Tudjuk ugyan, hogy egy fecske nem csinál nyarat, az idegenhonos lényekkel pedig általában csak a baj van, de hátha most szerencsénk lesz.

Mit lehet tudni a bogár hazai tevékenységéről? Bízhatunk benne, hogy ha nem is oldja meg helyettünk, de jelentősen csökkenti a parlagfű okozta károkat és kínokat?

Dr. Markó Viktor entomológust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rovartani Tanszékének egyetemi tanárát kérdeztük.


Meghódította a fél világot

A levélbogarak családjába tartozó parlagfű-olajosbogár viszonylag új a tudomány számára, hiszen a fajt ,,csupán" 1986-ban írta le egy kanadai biológus, míg közeli rokonai többsége (például a burgonyabogár) már vagy két évszázada ismert. Észak-Amerika melegebb tájain őshonos, azaz Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén, innen terjeszkedett spontán módon észak felé, Kanadát is meghódította. A múlt század '90-es éveiben megjelent a Távol-Keleten, 2013-ban pedig Olaszországban és Svájcban azonosították Európában elsőként. Feltehetően kereskedelmi szállítmányokkal érkezett kontinensünkre, ahol mind nagyobb területeket meghódítva azóta is aktívan terjed.


Parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa)





Hazánkban 2020 őszén figyelték meg először. Egy szakmabelieknek és értő vagy csak érdeklődő laikusoknak szóló honlapon bukkant fel róla egy fotó, aminek alapján entomológusok beazonosították, majd napokon belül be is gyűjtötték az első példányokat Soroksáron.

Eddig a történetben nincs is semmi különös, az emberi tevékenység évtizedek óta pusztítja a helyi ökoszisztémákat idegenhonos fajok véletlenszerű vagy tudatos betelepítésével. Csakhogy ebben az esetben talán jól jövünk ki belőle, hiszen e rovar elsőrendű tápláléka a parlagfű:

Alapos kutatásokra van szükség a faj hazai tevékenysége kapcsán, de miután lárva és imágó alakban is a parlagfű levelét fogyasztja, valószínűleg inkább barát lesz, mint ellenség

- mondja a 24.hu-nak Markó Viktor.


Évekig tart

A mindenkit leginkább foglalkoztató kérdés nyilvánvalóan az, a bogár vajon számottevően csökkenti-e a hazai parlagfűállományt. Kétség nem fér hozzá, hogy terített asztal várja, az allergén gyomnövény hazánkban mindenhol megtalálható, Magyarország területének 50-60 százaléka közepesen vagy erősen fertőzött. Hazánkban teljesen ismeretlen fajról lévén szó egzakt választ nyilvánvalóan nem adhatunk, ám három kulcsterületen érdemes keresgélni: miként alakul a jövőben a bogár egyedszáma, ízlése és étvágya Magyarországon?

Ami az elsőt illeti, az 1947-ben szintén Észak-Amerikából behurcolt, és ugyancsak a levélbogarakhoz sorolt burgonyabogár hazai karrierje siethet segítségünkre. Első észlelése után sokáig el-eltűnt, majd újra megjelent, évekig tartott, míg az állomány megfelelően felszaporodott és invázióba kezdett. Most is hasonló lehet a forgatókönyv, az egyes észlelések lassanként ,,összefolynak", de még évek kérdése, mire országos szinten mérhető módon kezdi el ritkítani a parlagfüvet.


Keressük meg a bogarakat

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a NÉBIH a lakosság segítségét kéri a parlagfű-olajosbogár hazai elterjedésének felméréséhez. Ide kattintva talál információt arról, hogyan segítheti bárki egy fotóval a kutatók munkáját.

Már ha egyáltalán elkezdi. Olajosbogarunk kedvence ugyanis a parlagfű, de más fészkesvirágzatú növényeket is eszeget, márpedig a napraforgó is ilyen. Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy bárhol is a napraforgót részesítette volna előnyben a parlagfűvel szemben, de benne van a pakliban, hogy ,,átkapcsol" a haszonnövényre. Eredetileg a burgonyabogár sem a krumplin élt, idővel azonban átszokott rá a rokon fajokról.


Hazánk nem az ideális élőhely

Amennyiben a rovar a ,,barátunk marad", azaz folytatja a parlagfű diétát, és megfelelően elszaporodik, már csak az a kérdés, milyen mértékben lesz a segítségünkre. Ideális esetben annyi levelet kell fogyasztania, ami érdemben visszaveti a parlagfű állományát, és lehetőleg még a pollenszórás előtt kellene végzetes csapást mérnie a növényekre.

Tudjuk, hogy a petéit parlagfűre teszi, a lárvák a levelekből táplálkoznak, ott is bábozódnak, majd a kifejlett bogár, az imágó is marad a terített asztalnál. Innentől kezdve hatékonyságuk az egyedszámukon múlik, ennek kulcsa pedig az, hogy hány generáció fejlődik ki egy évben

- magyarázza a szakember. Hozzáteszi: utóbbit e fajnál, ahogy általában a rovaroknál, a környezeti feltételek, elsősorban a hőmérséklet határozza meg. Minél melegebb van, annál gyorsabban fejlődnek, annál több nemzedéket hoznak létre.

Kitérőként érdemes idézni a professzor szellemes példáját erről. Ha valakitől megkérdezzük, mennyi idős a gyereke, és azt mondja három éves, már látunk is magunk előtt egy ovit kezdő kiscsoportost. Rovaroknál viszont a kérdést így folytatják: ,,nálatok milyen otthon a fűtés?" Ha a válasz szerint jó, akkor az a bizonyos ,,hároméves" már egyetemista, amennyiben viszont rossz, úgy bizony még csak csecsemő.


Javít a helyzeten

Olaszországban egy év alatt 3-4 nemzedék is felnő, hazai viszonyok között azonban - klímaváltozás ide vagy oda - valószínűleg két nemzedékre számíthatunk. Milánó környékén a bogarak munkája nyomán nagyon jelentősen visszaesett a pollenkoncentráció, nálunk ilyen kiugró hatásra nem számíthatunk. A parlagfű elleni védekezésben ez nem jó hír, de a bogár még így is nagyságrendekkel hatékonyabb lehet, mint amit mi, magyarok valaha is parlagfű-mentesítés címén fel tudtunk mutatni.


Sóki Tamás / MTI A Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei ellenőriznek egy parlagfűvel szennyezett területet Bicsérd közelében





Egyébként a parlagfű a többi növénnyel is versenyez. A bolygatott területekre gyorsan betelepül, majd ahogy más fajok is megjelennek, 3-4 év múlva egyre jobban kiszorul a nagyobb versenyképességgel megáldott növényekkel szemben. Ebbe a küzdelembe is beleszólhat az olajosbogár, az ellenségem ellensége a barátom alapon segítheti a versenytárs növényeket.

Kellő egyedszámmal tehát a magyarországi két nemzedék is hozzájárulhat a parlagfű visszaszorításához. Hogy milyen mértékben, az néhány éven belül kiderül.


Ez nem átlagos háború

A biológiai védekezés nem olyan háború, ahol ha az ellenséges katonák többségét megsemmisítjük, a maradék pedig elfut, győzelmet hirdethetünk. A túlélők hamar sokasodnak és ellentámadást indítanak. Az erősen károsított parlagfű növények is tudnak még virágozni és magokat is hoznak, bár kisebb mennyiségben. Tehát a természetes ellenségeknek nagyon hatékonynak kell lenniük.

A parlagfüvet is több fronton kell támadni és/vagy folyamatosan erős nyomás alatt tartani, hogy az erőfeszítéseknek bármi látszata legyen, szükség lehet további parlagfű fogyasztó fajok bevetésére is.

Összességében a parlagfű-olajosbogár nem fogja helyettünk megoldani a parlagfűproblémát, de várhatóan javít a helyzeten.

A biológiai növényvédelem számos ismeretlen veszélyt rejt, hiszen nehéz megjósolni, hogy a betelepített fajok milyen hatással lesznek új környezetükre. Gondoljunk csak a harlekinkaticára: remek eszköznek tűnt a levéltetvek szabályozására, később kiderült, nemcsak több őshonos katicafajt szorít ki az élőhelyéről, de még zsákmányként is tekint rájuk.

Markó Viktor szerint, ha hasznos fajok betelepítésén gondolkodunk, nagyon aprólékos tervezés, kiterjedt kutatások szükségesek, és a közös haszon és kockázatok miatt csakis európai összefogással szabad belevágni.


Link



FELLÉLEGEZHETNEK AZ ALLERGIÁSOK? - EZ A POLOSKÁVAL SOKSZOR ÖSSZEKEVERT BOGÁR PUSZTÍTJA A PARLAGFÜVET


Minden allergiás annak szurkol, hogy elterjedjen Magyarországon a parlagfű-olajosbogár, melynek fő tápláléka a nevében is szereplő gyomnövény. Ha megveti lábát itthon, több százezer ember lélegezhet fel.

2020-ban megjelent Európában az Észak-Amerikában őshonos parlagfű-olajosbogár. Idén tavasszal pedig már Magyarországon is találtak belőle néhány példányt. Ennek örülni kell, hiszen ha elszaporodik, és megeszi a parlagfüvet, akkor kevesebb ember szenved majd a gyomnövény pollenjétől.


A bogár fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók - Wikipédia





"Több százezer ember lélegezhetne fel nyár végén az olajosbogárnak köszönhetően. Az állat lárvája rágja a növény levelét, ezzel megakadályozva a fejlődését, nem engedi virágba borulni." Lehet, hogy ez csak kis segítség, de mivel nincs semmilyen ellensége a parlagfűnek, és a legócskább talajon is megterem, ez is megbecsülésre érdemes - mondta a Borsnak Sár József entemológus. - Én minden nap járok Pécs környékén és Somogy megyében, és ,,hálózom" a parlagfüves területeket, ha sikerülne ott is találni példányt, nem csak Budapesten, akkor biztosra lehetne venni, hogy magától jön felfelé. Ez azért lenne megnyugtató, mert egy-két évtizeden belül az egész országban elterjedne - mondta a tudós.


Több százezer allergiás életét könnyítené meg ez az apró rovar - Shutterstock





A Pest környéki elterjedésének módját nem ismerjük, lehet, hogy valamivel véletlenül odahurcolták. Mivel ez egy mediterrán faj, nem tudhatjuk, hogyan tud alkalmazkodni a mi klímánkhoz, az esetleges hideg télhez. Olyan növényeken érdemes keresni, aminek a levele zöldebbre vált a világoszöldről, mert ez a pusztulásának a jele.


Jelezzük, ha látjuk

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói kérik a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók segítségét a parlagfű-olajosbogár hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához. Aki a bogarat látta, küldje el annak pontos előfordulási adatait (megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép), a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre.

- A csipkés poloska, amit szintén Észak-Amerikából hurcoltak be Európába, és négy-öt éve jelent meg Magyarországon, óriási károkat okoz a tölgyesekben. A parlagfű vizsgálataim során már észleltem azon is, ezért nincs kizárva, hogy át fog állni erre a táplálékra - zárta Sár József.


Fellélegezhetnek az allergiások? - Ez a poloskával sokszor összekevert bogár pusztítja a parlagfüvet

Link



Durva: Magyarországon van a legtöbb parlagfű

Link



Karácsony-káosz - Parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből

Link



Tudta? Ötmillióra is büntethetik, ha parlagfű van a telkén

Link








 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Csökken a vakcinák hatása, ezért kellhet a 3. oltás
  2021-09-10 20:45:35, péntek
 
 




CSÖKKEN A VAKCINÁK HATÁSA, EZÉRT KELLHET A 3. OLTÁS


A legfrissebb izraeli adatok azt mutatják, hogy a vakcinák hatása több hónap elteltével csökken, ezért lehet szükség egy 3. ismétlő oltásra is. Prof. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint reálisnak tűnik ez a megállapítás.

Az izraeli adatok azt mutatják, hogy 5-6 hónap elteltével csökken a vakcinavédelem. A magyar lakosság többsége április és június között kapta meg a második oltását, tehát a többségnél október-november eleje között csökken a vakcina nyújtotta védelem. Az adatok szerint oltóanyagtípusonként eltérő, de átlagosan 20 százalékkal.

"Az idősebbek és a krónikus betegek a biztonságuk érdekében mindenképpen vegyék fel a harmadik vakcinát, ami lehetőség szerint mRNS vagy vektor alapú legyen. Az eddigi eredmények alapján a Moderna hosszú távú védelme csökkent legkevésbé" - mondta Rusvai Miklós virológus.


Több oltottnak kellene lenni

Rusvai Miklós a Borsnak elmondta, hogy sajnos nem elegen oltatták be magukat ahhoz, hogy elkerüljük a negyedik hullámot.

"Novemberre fogjuk elérni a legmagasabb fertőzésszámot, ami megközelítheti a tavalyi adatokat, csak a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma lesz alacsonyabb az oltások védő hatásának köszönhetően."

A professzor hozzátette, hogy nagyon fontos lenne szeptemberben megszereznie a kétdózisú védelmet annak, aki még nem oltatta be magát. A rizikócsoportba tartozók pedig mihamarabb vegyék fel a harmadik oltást, amennyiben a második adag beadása után eltelt négy hónap.


Az időseknek életmentő lehet a ráoltás - MTI





Az oltás a terjedést is akadályozza

A vakcinák elsődleges célja, hogy a betegségtől véd meg minket, de oltottan is terjeszthetjük a vírust, egyénenként eltérő módón, attól függően, hogy kinek mennyi antitestet termel a szervezete, milyen erős immunválaszt produkál. A delta esetében már 2-3 nappal a tünetek megjelenése előtt megfertőzhetünk másokat. Az izraeli tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan a második vakcina felvétele utáni 5. hónaptól vagyunk aktív terjesztők. Emiatt is fontos lenne, hogy a 12 év feletti gyerekek többségét beoltsák, mert sokszor tünetmentesen fut át rajtuk a betegség, de nagy szerepük van a terjesztésben.


Ezért fontos a gyerekeket beoltani

Sok szülő fél beoltatni a gyerekét, de eddigi tapasztalatok alapján jól reagálnak az oltásra. Rusvai Miklós elmondta, hogy a gyerekek esetében is ugyanazok a rizikótényezők játszanak szerepet, mint a felnőttek esetében, tehát a krónikus betegek, a túlsúllyal küzdök, az immunhiányosak mindenképp szerezzék meg a biztos védettséget októberig. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy még a tünetmentes gyerekeknél is előfordulnak poszt-covidos esetek, ami megmagyarázhatatlan pszichés (depresszió, alvásproblémák) és szervi (pajzsmirigy-, szívizomgyulladás) panaszokban mutatkozhat meg.


Az oltatlanokat veszélyezteti leginkább a delta - shutterstock





A rossz idővel visszatér a vírus

Bár most nem érezzük hazánkban, hogy még mindig tart a járvány, mert a napsütéses, meleg, száraz idő és persze az oltottsági arány miatt is csökkent a vírus terjedése, mikor visszatér a rossz idő, a fertőzésszámok is meg fognak ugrani. "Az augusztus végi, szeptemberi tömegrendezvények és a külföldi nyaralásokból visszatérők miatt október végén, november elején fog újra berobbanni a járvány"- ismertette a professzor.


Link



Megötszöröződött az antitestek száma a 3. Pfizer után

Link



Moderna: 93 %-os a védettség fél évvel a második oltás után

Link


Megindult a roham a harmadik oltásért: két nap alatt már ennyien kapták meg

Link






 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Súlyosan károsítja az agyat a koronavirus
  2021-08-25 20:30:15, szerda
 
 





KOMOLYAN KÁROSÍTJA AZ AGYAT A KORONAVIRUS


Friss kutatás bizonyítja a szörnyű feltételezést: felzabálja az agyat a koronavírus

A legfrissebb kutatások meglehetősen aggodalomra adnak okot: a koronavírus bizony képes közvetlenül megtámadni az agyat, annak sejtjeit, és bizony elég komoly problémákat okoz, akár hosszabb távon is.


Stroke, memóriazavarok, és ködös gondolkodás - csak néhány azok közül a neurológiai tünetek közül, amelyekről koronavíruson átesett emberek számolnak be. Most a Nature szaklapban megjelent egy publikáció, ami kiderítette: a kórházba kerülő páciensek mintegy 80%-át érintik ezek a problémák. A szakemberek most olyan kutatásba kezdtek, ami azt igyekszik kideríteni: vajon korai beavatkozással elkerülhetők-e ezek a hosszú távú betegségek, szövődmények - írja az Infostart.


Az orrunkon keresztül kerül be

A szakértők szerint a nemrégiben publikált tanulmány meglehetősen komoly aggodalomra ad okot, szerintük kétséget kizáróan kiderült, hogy a koronavírus hatása súlyos. Összehasonlították egy fertőzésen átesett ember és egy egészséges ember agyát, és egyértelműen látszott, hogy a víruson átesett páciens szürkeállománya sérült, megfogyatkozott az agykéreg több területén. Az hitték korábban, hogy a vírus a neuronokat támadja meg, ám mostanra kiderült, hogy a vér-agy gáton nagyon nehezen jut át. A legfrissebb adatok szerint ugyanis az orrunkon keresztül, a szaglónyálkahártyán jut át a SARS-CoV-2. Ugyan nem nagy mennyiségben, de a kevés is nagy galibát okoz.



Elég súlyos szövődményeket okoz az agyban a vírus - shutterstock





Ha kevés jut be, miért okoz bajt?

A szakemberek arra is rájöttek, hogy a koronavírus egy olyan sejttípust, az ún. asztrocitákat fertőzi meg, amelyekből nagyon sok van az agyunkban és számos funkciójuk van. Gyakorlatilag nagyrészt az agy normális működéséért felelnek, pl. ők látják el tápanyaggal a neuronokat - derítette ki Arnold Kriegstein, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem neurológusa.



Ezért alakul ki az ,,agyköd"


Sokakat gyötör a betegség után "agyköd" - shutterstock





A brazilok arra is rájöttek: 26 koronavírusban elhunyt beteg 66%-nak esetében kimutatható volt a vírus jelenléte az agyukban is. De az is kiderült: a feljebb említett fertőzött asztrociták miatt alakul ki a betegségen átesetteknél később krónikus fáradtság és az ún. ,,agyköd", vagyis ködös gondolkodás. Ráadásul az asztrocitákra akkor is hathat a vírus, ha nem fertőzi meg őket: egy júniusi kutatás koronavírusban elhunyt betegek esetében a normálistól eltérően funkcionáló asztrocitákat talált az agyban. Mindezek miatt azt kutatják jelenleg, hány agysejt megtámadása kell ahhoz, hogy az tüneteket okozzon.


Veszélyesebb a koronavírus, mint hitték - shutterstock





Vérnyomásgyógyszer is segíthet

A kutatás szerint sajnos a neuronok sincsenek biztonságban: őket ugyan nem a vírus maga támadja meg, hanem a konkrétan a saját immunrendszerünk, de a vírus hatására. Az immunrendszerünk ugyanis a koronavírus miatt ún. autoantitesteket termel egyes esetekben, ezek viszont már képesek átjutni a vér-agy gáton, és támadásba lendülni ott is, ahol nem kellene. Rontják a neuronok vérellátását, azaz a működésüket. Ezen viszont úgy tűnik egy már kéznél lévő gyógyszerek is segíthetnek: méghozzá a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek. A többi szövődmény és tünet kezelése illetve megelőzése érdekében azonban még további kutatások folynak.

Link



Így teszi tönkre az agyat a koronavírus

Link



Az már nem kérdés, hogy a koronavírus az agyat és az idegrendszert is károsíthatja

Link















 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Szeptembertől minden egészségügyisnek kötelező lesz a vakcin
  2021-08-01 21:15:20, vasárnap
 
 




SZEPTEMBERTŐL MINDEN EGÉSZSÉGÜGYISNEK KÖTELEZŐ LESZ A VAKCINA


A koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele. Az erről szóló kormányrendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

Magyarországon az oltási program 2020 decemberében az egészségügyi dolgozók oltásával indult, közülük a legtöbben felvették a Covid elleni vakcinát, de maradtak kevesen, akik nem oltatták be magukat.

- Most őket is a védőoltás felvételére kérjük - olvasható a kormányzati oldalon.

Az egészségügyben dolgozók ugyanis fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek és egyúttal forrásai lehetnek a vírus közösségi terjedésének.

- Oltásukra saját egészségük és a betegek egészségének védelme érdekében is szükség van - rögzíttette a kommüniké.


A szakma is indokoltnak tartja

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is támogatja, és azt az Országos Kórházi Főigazgatóság is indokoltnak tartja mind az ágazatban dolgozók, mind a betegek és a hozzátartozóik egészségének védelme érdekében.


Mindenkinek kell, aki beteggel foglalkozik

A védőoltás felvétele minden még be nem oltott az egészségügyi dolgozónak kötelező; beleértve az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat, a betegszállítókat, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat is.

- Emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak, például idősotthonba bejáró orvosoknak - írták.

A tájékoztatás kiemelte, hogy a még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig fel kell vennie az oltás első dózisát.

Arra is felhívták a figyelmet: az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét.

A tájékoztatás kitért arra: a munkáltató felhívhatja az egészségügyi dolgozót arra, hogy igazolja a védőoltás felvételét és arra is, hogy a védőoltást a határidőig felvegye avagy az oltás alóli mentességet megalapozó orvosi szakvéleményt bemutassa.

- Az egészségügyi dolgozóknak ezúton is köszönjük a példamutató helytállást, amit a járvány elleni küzdelemben nyújtottak és azt, hogy jó példát mutatva túlnyomó többségük az elsők között vette fel a védőoltást - áll a közleményben, amely beszámolt arról is, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik már több mint négy hónapja kapták meg a második oltásukat, már a harmadik oltást is kérhetik.


Link



Tiszta vizet öntöttek a pohárba a szakértők: ezért kell keverni a vakcinákat

Link



Tiszta vizet öntött a pohárba Merkely professzor: ezt gondolja a harmadik oltásról

Link



Erre jó lesz figyelni! Kiderült, melyik oltást kaphatjuk harmadiknak

Link





 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Még az ebolánál is fertőzőbb a koronavírus delta variánsa
  2021-08-01 21:00:10, vasárnap
 
 





SOKKOLÓ FELFEDEZÉS: MÉG AZ EBOLÁNÁL IS FERTŐZŐBB A KORONA VIRUS DELTA VARIÁNSA


A kutatók szerint az új vírusmutáció fertőzőbb, mint azt hitték - Ausztráliában már katonákat vezényeltek ki az utcákra miatta.


Nem csak, hogy a vakcinák hatástalanabbak ellene, de még jóval fertőzőbb is koronavírus delta variánsa, mint azt korábban gondolták - írja a New York Times. Míg egy korábbi, izraeli felmérésből kiderült, hogy több vakcina hatékonysága is csökken a delta variánssal szemben, most az amerikai Járványügyi Központ tanulmánya megállapította, hogy az oltottak és az oltatlanok garatjaiban is ugyanannyi vírust mutattak ki, és az oltott személyek is nagy erővel terjesztik a mutációt.

Közölték azt is, hogy az új típusú vírus igencsak fertőző, gyorsabban terjed, mint a SARS, az ebola vagy a nátha, leginkább olyan gyorsan fertőz, mint a bárányhimlő.


Nem meglepő, hogy a mutáció már több helyen is számtalan gondot okozott, most például Ausztráliában hoztak miatta újabb korlátozó intézkedéseket: Sydney lakói ismét karantén alá kerültek, az emberek csak alapos indokkal - vásárlás, munka, gyógyszertár vagy gondozás miatt - hagyhatják el otthonaikat. Hogy a delta variáns terjedését megakadályozó járványügyi korlátozásokat betartsák, a hatóság már több száz katonát is kivezényelt a város utcáira, akik segítenek betartani az ismételten érvénybe lépő szigorításokat - írta meg a BBC.

Ennek oka az, hogy az ötödik hete tartó korlátozások ellenére a vírus variánsa egyre jobban terjed, a helyiek pedig kezdik megkérdőjelezni az intézkedések szükségességét. A katonák, akik a kivezénylés előtt külön kiképzést kaptak, hétfőn kezdik meg az egyelőre fegyvertelen járőrözést a városban.

Link



Megszületett a döntés: A betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak kötelező az oltás

Link







 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Aggasztó hír: A delta mutáns egy új variánsa tűnt fel Magyar
  2021-07-27 20:45:12, kedd
 
 




AGGASZTÓ HÍR: A DELTA MUTÁNS EGY ÚJABB VARIÁNS TŰNT FEL MAGYARORSZÁGON


A szakemberek aggodalmuknak adta hangot, miután az országszerte zajló tesztekből kitűnt: újra növekszik a koronavírusosak száma hazánkban. Sőt, a delta mutáns egy új variánsa is feltűnt.


A delta variáns agresszív terjedése miatt egyre több külföldi országban ismét szigorítanak a védekezésen. Mivel a magyarok központi nyaralóhelyein is egyre több ismét a fertőzött, ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor bukkan fel hazánkban is ez a variáns. Sőt, a szegedi, országszerte teszteket végző Avidin Kft. ügyvezető igazgatója, Puskás László azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy a delta mutánsnak egy új variánsa is felbukkant.


Közel a negyedik hullám kezdete

Az Avidin Kft. országszerte a járvány kezdete óta végez hazai vállalatoknál tömeges teszteket, az elmúlt hetekben napi 1-2 esetet mutattak ki, ami a tavalyi azonos időszakhoz hasonló alacsony fertőzésszám. Most eredményeik lassú emelkedést mérnek napi 10-15 fertőzöttel, ami Puskás László ügyvezető szerint a negyedik hullám közeledtét is jelezheti.



Már a delta vírus új mutációja is megjelent hazánkban - shutterstock





Egy teljesen új szörnyeteg is felbukkant

A napokban az Avidin Kft. szakemberei az indiai, delta koronavírusnak egy olyan ritka variánsát mutatták ki, amelyet Del156/157-tel jelölnek, és a világon összesen csak 21 ilyen esetet jelentettek. Egy nagy magyarországi cég két külföldi dolgozója kapta el a ritka mutánst, amit még vizsgálnak a szegedi laborban. Egyelőre nem tudni milyen tüneteket hordoz, és fertőzőbb-e az ismert indiai típusnál. Közülük az egyik 50-60 közötti alkalmazott kapott oltást (nem keleti típusút), bár nem tudni mennyivel a megfertőződés előtt, de sajnos viszonylag súlyos panaszai vannak.

A szakértő szerint ritka esetekről lehet szó

Dr.Prof Tóth Sándor virológus a Borsnak elmondta, hogy mivel egyelőre nem sokat tudni az indiai koronavírus most felfedezett új variánsáról lehetséges, hogy csak egyedi esetekről van szó.

"Nem szabad elfelejteni, hogy a hazánkban alkalmazott összes koronavírus elleni vakcina véd a betegség súlyos lefolyása ellen, de a megfertőződés ellen nem"

Ugyanis az oltások a véráramba kerülnek nem a nyálkahártyára, a nyálkahártyára így bekerülhet a vírus. 80-95%-ban nem lesznek panaszai a megfertőzöttnek, ettől még egy-két tünetes eset még előfordulhat. A most felfedezett új delta variánsnál nem tudjuk, hogy eltelt-e annyi idő az oltott személy esetében, hogy kifejtse a vakcina a hatását. Viszont ha az új mutáns komoly tüneteket okoz, azt mindenképp vizsgálni kell. Ám a delta vírus ellen az izraeli adatok alapján a védőoltásokkal viszonylag jó eredményeket érnek el - magyarázta a virológus.



A jelenléti oktatáshoz fontos lehet a tinik oltása - AFP





Akció a 12-15 évesek oltására

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy mivel 3 millió felnőtt még nem oltatta be magát, így a fiatalok oltásával lehet növelni az átoltottságot, ami nagyon fontos, különösen a delta variánsra tekintettel. Amíg a 16-18 évesek nagyjából 46 százaléka vette fel a vakcinát, ez a 12-15 éveseknél csupán 15 százalék, azaz 60 ezer gyerek. Ezért a kormány most oltási akciót szervez az iskolakezdés előtt augusztus 30-31-én. Minden iskolában lesz lehetőség a 12 év felettiek oltására, amit az iskolaorvos vagy oltócsoportok fognak végezni. A szülő ott a helyszínen is regisztrálhatja majd a gyereket, amihez továbbra is feltétel a szülői beleegyező nyilatkozat.


Az oltatlan gyerekek komoly veszélyben vannak

334 ezer 12-15 év közötti gyerek nem kapta meg még az oltást. Ők nemcsak megfertőződhetnek a koronavírussal, főleg a nyaralások során, de terjesztői is lehetnek, akár tünetmentesen. A be nem oltott időseknél továbbra is súlyos, akár végzetes lehet a megbetegedés, a 60 évesek 18, a 65 felettiek 15 százaléka érintett hazánkban. Prof.Dr.Rusvai Miklós virológus szerint:"a diákok nagy részét legkésőbb augusztus 15-ig be kellene oltatni, hogy a szeptember 1-jei iskolakezdésre minimális védettséget szerezzenek, így maradhatna a jelenléti oktatás a korosztályban egy esetleges járványhullám esetén."



Link



Sokkal jobban fertőz az új mutáns: kétszer nagyobb az esélye, hogy belehalunk a delta variánsba

Link





 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     2/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1793
  • e Hét: 9715
  • e Hónap: 32203
  • e Év: 210078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.