Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
A légzés fázisai
  2013-10-06 09:50:37, vasárnap
 
  A jógában a légzés fázisait is az öt pránához rendelik.

A prána a belégzés, amely aktiválja a szervezetet, sejtszinten megújítja a szerveket, frissíti az agyat, az idegrendszert, újjáéleszti az elmét a hatékonyabb mentális tevékenység számára, kozmikus információ-egységeket, gondolatokat, érzéseket, energiát juttat a csatornák segítségével a megfelelő fénytestekhez.

A szamána a belégzés utáni szünet, a visszatartás, az összehúzás, amely kiegyensúlyozza a testet és az elmét, hat a keringési, az izom-, a váz- és az emésztőrendszerre, visszavezet belső forrásunkhoz, eredetünkhöz, békésség, harmónia, csend, tisztaság, világosság, időnkívüliség érzetét kelti.

A vjána a kiterjesztés, ami szétáramoltatja az energiát az egész testben.

Az apána a kilégzés, amely eltávolítja a mérgeket, salakanyagokat (negatív érzéseket, gondolatokat, energiákat), nyugtatja az idegeket és az agyat, telíti, megszenteli a teret a belehelyezett gondolatnak, érzésnek megfelelően, és a mester akarat-csíráit ülteti a magasabb világokba.

Az udána a kilégzést követő szünet, amely a beszédhez szükséges energiát hordozza, és a magasabb világba ültetett gondolat-, érzés- és cselekvés-magot csíráztatja.


Forrás : Link





Naptemplom - Tanítások - A böjt:.....Link



A böjt hatása a lélekre

Oka van, hogy minden vallás ajánlja a böjt valamilyen formáját. Bárki által megtapasztalható, hogy a böjt tisztító hatással van a testre is, a lélekre is. Mindenki szerezhet tapasztalatot a böjt hatásairól, és kell is, hogy szerezzen. Mégis, hogy biztatást kapjon, aki ezt igényli, idézek néhány megbízható és tekintélyes személyt, akik saját tapasztalataikat foglalták egy-egy mondatba. Ezek a következő kijelentések semmire sem jók, ha valaki csak olvassa, vagy hallja. Mégis, ahogy a hit is hallásból származik, úgy a böjtöléshez is szavak adnak indítást.

,,Tapasztalatból mondom - vallja Mark Twain (amerikai író, újságíró, humorista) - A böjt többet tesz az emberért mint amit a legjobb gyógyszerek vagy a legjobb orvosok tudnak tenni."

,,Minden ostoba tud koplalni, de csak a bölcs ember képes időben abbahagyni a böjtöt. - írja George Bernard Shaw, Nobel-díjas drámaíró.

Mahatma Gandhiról : ,,Ami a látást jelenti a külvilág felé, az a böjt belső világunk számára."

Szent Athanáz, egyháztanító, Alexandria püspöke, a Kr.u. 3. század kiváló személyisége, ezt írja: ,,Nézd csak, hogyan hat a böjt : meggyógyítja a betegségeket, kiszárítja a testből a felesleges nedveket, kiűzi a gonosz szellemeket, elhessegeti a helytelen gondolatokat, nagyobb világosságot ajándékoz a szellemnek, megtisztítja a szívet, megszenteli a testet, végül pedig elvezeti az embert Isten trónja elé. Nagy erő a böjt és nagy sikerekhez vezet.

Platón, az ókori görög filozófus nem vallási indíttatásból böjtölt, hanem felismert és megfogalmazható célért. Erről így ír: ,,A nagyobb fizikai és szellemi teljesítményért böjtölök."

Buddha is ugyanerről a tapasztaltról számol be: ,,...a lélek világosabb lesz, a szellem ébersége pedig egyre erősebb."

,,A böjt régi bevált módszer az olyan meditációs gyakorlatok támogatására, amely megnyitja a tudatalattihoz vezető utat." Írja Carl Gustav Jung, svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus.

A böjtölés révén az érzékek megélesednek, s ezt legfeltűnőbben a böjtölő szemiről lehet látni: ragyogó tiszták, elevenek. A hallás is élesedik, de nem a gyengébb rezgések felfogására, hanem a rezgések spirituális minőségére válnak érzékenyebbé. A szemek sem a betűk olvasására javulnak, hanem a szépet, a jót ott is felfedezik, ahol korábban fátyol fedte a jeleket számukra.

Nagy Szent Athanáz keresztény nyelven fogalmaz: ,,A böjtölő idő előtt örökli a királyságot. Hiszen királlyá lesz. És még mielőtt kinyilvánul koronájának dicsősége, önmagától megnyilatkozik neki a dicsőség. És ő maga lesz tudományának forrása. Mert vannak olyanok, akik majd a mennyben szolgálják meg a királyságot, és vannak olyanok, akik már meg is találták azt önmagukban: "Nézzétek, az Isten Országa bennetek van." (Lk 17,21).

A böjt a szervezet legtermészetesebb és legfontosabb karbantartója. A megfelelően végzett böjt kitisztítja és meggyógyítja az embert még akkor is, ha minden más csődöt mondott. A böjt nem éhezés, hanem az ember egyik legősibb orvossága." (Paul C. és Patricia Bragg: A böjt csodája, Magyar Világ, 1992, 123.o.)

Koplaláskor a két agyfélteke kiegyensúlyozottabb állapotba kerül. A legtöbb emberben éber állapotban az agy bal féltekéje dominál, a jobb pedig alárendelt. Amikor álmodunk, ez pont fordítva van. "Meditációkor, éhezéskor a jobb agyfélteke működik erősebben, a bal alacsonyabb anyagcsere-állapotban van, ugyanakkor a kérgestesten keresztül 'kommunikálnak'. Ez az állapot pedig különleges élményeket képes létrehozni, egyáltalán, figyelmesebbek leszünk a jobb agyféltekéből érkező felvillanásokra"



A böjt tudománya : Link
A Megoldás avagy az élet kulcsai - Légzés : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
A böjtölés, mint a lelkierő segédeszköze
  2013-10-06 08:16:29, vasárnap
 
  Az egyedüli dolog, amit az emberek a böjtről tudnak, az az, hogy ennek segítségével elveszíthetnek a testsúlyukból. De valójában sokkal több az, amit tudnunk kell a böjtölésről.

A Biblia sokat elárul erről a nagyon fontos, de gyakorta mellőzött szellemi segédeszközről. Isten vágyik arra, és el is várja a híveitől azt, hogy alkalmanként böjtöljenek. Jézus Krisztust is megkérdezték, hogy az Ő tanítványai miért nem böjtölnek, mint a többi vallásos emberek. Egy rövid példabeszéddel válaszolt, megmagyarázva azáltal, hogy ez azért van, mert Ő még mindig a tanítványaival van egy közösségben. Azt hangoztatta, hogy ha már nem lesz velük (utalt itt az elkövetkező visszatérésére a mennybe), ők ,,azután fognak böjtölni" (Mt 9:14-15).

Ezalatt azt értette, hogy az Ő követői mind a jövőben fognak böjtölni. Miért? Azért, mert szükségük van az imádsággal összekötött böjtölésre, hogy segítségével szoros kapcsolatban legyenek Istennel és Jézus Krisztussal. De még további fontos szellemi haszna is van a böjtölésnek, ahogyan azt látni fogjuk.

Amikor Jézus a böjtölés módjáról beszélt tanítványainak, kifejtette, hogy az Őt követők fognak böjtölni (Mt 6:16-18), mert nem úgy mondta, hogy ,,ha fognak böjtölni", hanem úgy mondta: ,,amikor" böjtölnek. Ebben a fejezetben Jézus ugyanúgy hangsúlyozza a böjtölés fontosságát, mint az imádkozást vagy a jó cselekedetet.

A böjtölés mind az Ószövetségben, mind az Újszövetségben kiemelten meg van említve. A bibliai feljegyzésekben a böjtölők között ott szerepel Mózes, Dávid, Éliás, Ezsdrás, Nehémiás, Eszter, Dániel, Anna és Jézus Krisztus. Pál apostol is azt mondja: ,,koplaltam sokat" (2 Kor 11:27).



Forrás : Link





Ezsdrás azt a megbízatást kapta, hogy építse újjá a jeruzsálemi templomot, és voltak pillanatok, mikor úgy tűnt, nem tud megbirkózni ezzel az óriási feladattal. Ekkor a következőt tette: ,,Böjtöltünk tehát és könyörögtünk ezért Istenünkhöz, ő pedig meghallgatott minket." Ha hajlandó vagy lemondani az ételről, és az időt arra fordítod, hogy teljes szívedből Istent keresd, ő válaszolni fog. Mikor kell böjtölni? Figyeljünk meg három dolgot, amiért Ezsdrás böjtölt és imádkozott: 1) ,,...Ekkor böjtöt hirdettem... hogy megalázzuk magunkat Istenünk előtt, és jó utat kérjünk tőle magunknak..." (Ezsdrás 8:21). Isten útmutatása nélkül nem marad más, mint saját értelmünkre hagyatkozni, és ez olyan bajba juttathat, amiből nem tudunk egyhamar kiszabadulni. Isten nem akarja, hogy vakon indulj a jövőbe, remélve a legjobbakat. Ígérete számodra ez: ,,Kiálts hozzám, és válaszolok, hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked, amelyekről nem tudhatsz!" (Jeremiás 33:3). 2) ,,Ekkor böjtöt hirdettem... hogy... jó utat kérjünk tőle magunknak és gyermekeinknek..." (Ezsdrás 8:21 NKJV). Isten Atya, ezért egyvalami biztos: ha gyermekeid érdekében fordulsz hozzá, akkor ő beavatkozik! Sámuelből Izráel egyik legnagyobb prófétája lett egy Anna nevű istenfélő anya imádságára. 3) ,,... hogy... jó utat kérjünk tőle magunknak... és minden jószágunknak" (Ezsdrás 8:21).
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Gyógyító böjt
  2013-10-06 06:54:00, vasárnap
 
 
A böjt az ,,ifjúság kútja", mert a szervezetet méregtelenítésre, salaktalanításra és funkciói regenerálására készteti.

Erősíti a szervezet öngyógyító erejét és mozgósítja a ,,belső orvost", vagyis elősegíti több betegség gyógyulását.


Link...
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
A Sátán gyűlöli, ha böjtölsz
  2013-10-06 06:36:36, vasárnap
 
  A Sátánt nagyon megzavarja - és legyőzi! - ha úgy döntesz, hogy nem elégszel meg a vasárnapi kereszténységgel. Valószínűleg már többször próbálta megakadályozni, hogy belefogj a böjtölésbe. Az ördög tudja, hogy a böjt felszabadítja Isten erejét.

Forrás : ...Link
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Böjt és spiritualitás
  2013-10-05 07:20:44, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Böjt - Mit tanít erről a Biblia?
  2013-10-05 07:18:37, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Derek Prince : A böjtölésről
  2013-10-05 07:16:45, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Gyomor király trónfosztása
  2013-10-05 07:14:44, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
Böjt a Bibliában és a keresztény gyakorlatban
  2013-10-05 07:12:41, szombat
 
  Link...

 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
A bibliai böjt haszna
  2013-10-05 07:10:12, szombat
 
  Link...

 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Böjt, légzés  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 806
  • e Hét: 3194
  • e Hónap: 7600
  • e Év: 63533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.